PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İstavrozun Hıristiyanlıktaki Yeri

ozgur_beyin
25-12-2009, 23:03
İstavroz,kelime itibariyle haç demektir ve dilimize Yunanca'dan girmiş bir kelimedir.Latince ise haç işaretinin karşılığı 'Signum Crucis' dir.

Hristiyanlar tarafından erken dönemlerden beri kullanılan en önemli sembolik ritüellerden biri olan haç çıkarma Doğu (Doğu/Kadim Ortodoks) kilisesi ile Batı (Katolik/Protestan) kilisesi arasında bazı farklılıklar arzetmektedir.

Açık elle yapılan haç çıkartma genellikle Batı kilisesinde kullanılır.İnsan elindeki beş parmak İsa Mesih'in haçtaki bedenindeki beş yarasına işaret etmektedir.

Batıda kullanılan genel form bu olsa da,bazen ''küçük haç çıkarma'' adı da verilen,,sadece sağ elin başparmağının sırasıyla önce alına,daha sonra kişinin dudaklarına ve de göğsüne değdirilmesiyle icra edilen bir uygulama da bulunmaktadır.

Bunun manası ''İsa Mesih'in sözleri zihnimde,dudaklarımda ve de kalbimde olsun''dur.

Bu küçük haç çıkarma işlemi genelde Kutsal Ayin esnasında kelamdan paylaşım sırasında ve kişi kiliseye girerken elini kutsal su bulunan hazneye daldırdığında yapılır.

Doğu Ortodoks Kilisesinde ise haç çıkartma sağ elin baş,işaret ve orta parmaklarının birleştirilmesi ve yüzük parmağı ile serçe parmağın el ayasına,avuca değecek şekilde yapılmasıyla icra edilir.

Birleştirilen üç parmak Kutsal Üçleme'nin her bir kişisine delalet ederken,el ayasına değen diğer iki parmak ise İsa Mesih'in ikili insani ve Tanrısal doğasına karşılık gelir.

Batı kilisesinde haç çıkarmanın şekli sol omuzdan sağ omuza şeklinde iken,Doğu Ortodoks kilisesinde ise genellikle sağ omuzdan başlanıp sol tarafta bitirilir.

Ama Kadim Ortodokslar (Ermeniler,Koptlar ve Habeş/Etiyopya Hristiyanları) da batıda kullanılan şekliyle haç çıkarmayı icra etmektedirler.

Genel olarak Doğu Ortodoks kilisesinde Batı kilisesine oranla daha çok sıklıkla haç çıkartılır.

Haç çıkarma kiliseye girip çıkarken,kişisel bir duanın başlangıcında ve bitiminde,altarda bulunan ana sunak önünde (Mesihi simgeleyen) ve de kutsal bir ikonaya yaklaşırken de yapılır.
http://www.hristiyanforum.com/forum/newreply.php?do=newreply&p=365210

Paolo
26-12-2009, 02:13
Haç çıkarma bizde çok önemlidir.Ortodoks kardeşlerimizde yaparlar.Haç çıkarmanın anlamı Oğul(Mesih) bizi kurtardı demektir.Ve aynı zamanda İsevi olduğumuzun işaretidir.Kutsal Kitapta geçmesede yinede önemlidir.Haç çıkarmanın nasıl çıktığı hakkında tam bilgi yoktur.Ancak Azizlerden birinin çıkardığı sanılmaktadır.İlk dönemlerden beri haç çıkarma vardır.

3.yol
27-12-2009, 00:28
Arkadaslar,
"Istavroz'un Hristiyanliktaki Yeri" basligindan secilen mesajlari Cafe'de "istavroz ve istavrit kelimesinin kokeni" isimli basligina tasidim.

Saygilarimla,
3.yol

Lusin
27-12-2009, 01:07
Istavroz çıkarmak ortodokslukta vardır. Kilisede papaz bir dua okurken, Kitab Mukaddes'ten bir bölüm okurken ya da duadan sonra istavroz çıkarmak "Ben bu duayı kabul ettim" demektir ve "Amin" demeye yakın bir anlamı vardır.Papaz bir duayı bitirdikten sonra istavroz çıkarmak ben bu "duayı kabul ettim, bu duanın yardımı bana gelsin" demektir. Ayrıca istavroz çıkarmak "Ben de İsa gibi haçta ölmeye hazırım" demektir.

Tüm bu anlamların yanında istavroz İsa'yı temsil ettiği için şeytana karşı kullanılabileceği inancı da mevcuttur. Manevi yönden tehlikede hisseden bir kişi otomatik olarak istavroz çıkarır ve bu da şeytanı uzak tutmak içindir, kötü düşünceleri kafadan atmak için, kendine İsa Mesih'i hatırlatmak içindir.

Protestanlar istavros çıkarmayı şekilci buldukları için uygulamamayı tercih ederler.

ozgur_beyin
27-12-2009, 14:01
sevgili lusin, bilgine teşekkür. çünkü bu istavroz çıkarma işi. tüm hrıstiyan mezheplerine mal edilir.ve her hrıstiyanın bunu yaptığı düşünülür

Psiko
27-12-2009, 16:55
Ben de merakımdan sorayım.
Gerek dış ülkelerde,
gerekse ülkemizde futbol işçiliği yapan kişilerden,
Hıristiyan inancında olanları hepimiz seyretmişizdir.
Oyuna girerken veya oyun başlarken haç çıkarırlar.
Bunun manası nedir ?
Çünkü ne kilisedeler,
ne de Papaz kutsal bir ayet okumakta,
ne de İsa Mesih'in ikonu orada.
Bu bir alışkanlık mı ?

nogada
27-12-2009, 17:22
Haç simgesinin,hristiyanlık öncesinde avrupada bir pagan simgesi olduğunu ve bu simgenin hristiyanlık adı altında gelenek olarak sürdürüldüğünü gösteren yada belirten kişiler var,bunu nasıl karşılıyorsunuz?

http://www.bringyou.to/apologetics/CelticCross.jpg

http://i3.ytimg.com/vi/6c2Q9QHurGU/default.jpg
http://c2.ac-images.myspacecdn.com/images02/82/l_7fbecaebdb1d4989853f3572ab02d9c5.jpg

evrensel-insan
27-12-2009, 19:22
Saygideger psiko;

Bunun manası nedir ?-psiko-

Muslumanlarin "Bismillah" inin karsiligidir, yapilan hareket.

Saygilarimla;
evrensel-insan

tayyare
27-12-2009, 20:16
Haç çıkarmanın anlamı Oğul(Mesih) bizi kurtardı demektir.

Kurtardıysa burda ne işiniz var denir.
'Kurtaracak' derlerse anlıyabilirim...

vesper
27-12-2009, 22:38
Haç simgesinin,hristiyanlık öncesinde avrupada bir pagan simgesi olduğunu ve bu simgenin hristiyanlık adı altında gelenek olarak sürdürüldüğünü gösteren yada belirten kişiler var,bunu nasıl karşılıyorsunuz?

Hmm... Bunu bazı protestanlar da diyor sanırım. şekilci bulmalarının yanında bu nedenden dolayı da istavroz çıkarmamayı tercih ediyorlar.

Ama ben İstavroz çıkarıyorum, bu iddialara da pek aldırmıyorum; Sonuçta Haç; çarmıhın şekli ve İsa çarmıhın üstünde öldü, çarmıhda ölümü ve ardından dirilişi de insanların müjdesi oldu. Haç bunu temsil ediyor ve ayrıca ben de isa gibi ölmeye hazırım anlamına geliyor

Haç işareti Hristiyanlıkla ortaya çıkan bir işaret değil. Bu yüzden elbette çok farklı kültürlerde ve dinlerde bulunması bence doğal. Biz burada kendi inancımızda neyin kastedildiğine bakmalıyız. Haç Hristiyanlığa sonradan girmedi ki. En başından beri zaten vardı.

Esenlikler

vesper
27-12-2009, 22:41

Hmm... Bunu bazı protestanlar da diyor sanırım. şekilci bulmalarının yanında bu nedenden dolayı da istavroz çıkarmamayı tercih ediyorlar.

Ama ben İstavroz çıkarıyorum, bu iddialara da pek aldırmıyorum; Sonuçta Haç; çarmıhın şekli ve İsa çarmıhın üstünde öldü, çarmıhda ölümü ve ardından dirilişi de insanların müjdesi oldu. Haç bunu temsil ediyor ve ayrıca ben de isa gibi ölmeye hazırım anlamına geliyor

Bir de ezoterizmde 4 yönü işaret ettiği ya da dünyadaki 4 elementi(ateş toprak su hava) temsil ettiği de söylenir

Haç işareti Hristiyanlıkla ortaya çıkan bir işaret değil. Bu yüzden elbette çok farklı kültürlerde ve dinlerde bulunması bence doğal. Biz burada kendi inancımızda neyin kastedildiğine bakmalıyız. Haç Hristiyanlığa sonradan girmedi ki. En başından beri zaten vardı.

Esenlikler

nogada
27-12-2009, 23:54
Haç Hristiyanlığa sonradan girmedi ki. En başından beri zaten vardı.

Haç hristiyanlığa sonradan girmedi sözünüz biraz iddialı olmuyormu sayın vesper?

Hz.İsa Çarmığa gerildiği için,onu anarken girmedimi dine,böyle demiyormu çoğu hristiyan.

Peki eğer böyle ise hristiyanlığın kökeninde haçın ne işi var?

Eğer yok isede,neden dine sonradan sokulmuş yada olmassa olmazı gibi kullanılmış?

Saygılarımla...

Lusin
28-12-2009, 12:31
Haç hristiyanlığa sonradan girmedi sözünüz biraz iddialı olmuyormu sayın vesper?

Hz.İsa Çarmığa gerildiği için,onu anarken girmedimi dine,böyle demiyormu çoğu hristiyan.

Peki eğer böyle ise hristiyanlığın kökeninde haçın ne işi var?

Eğer yok isede,neden dine sonradan sokulmuş yada olmassa olmazı gibi kullanılmış?

Saygılarımla...

Haç ya da çarmıha germe, Roma İmparatorluğu'nda adli suçluların öldürülme biçimiydi. Hristiyanlık hareketi, Roma Devletine karşı bir isyan niteliğinde görülmüştür, çünkü sınıf farklılıkları ve sınıflar arası aşırı uçurumdan insanlar mağdur oluyordu. Bu isyan biçiminde algılanan hareket yüzünden İsa çarmıha gerildi. Önceden bir korku sembolünde olan haç, sonradan Hristiyanlar için bir kurtuluş sembolü haline geldi. İsa'yı örnek almak ve onun gibi ölüme hazır olmak anlamına geldi.
Yani kısacası, haç İsa'nın ölümüne sebep olduğundan ve doğal olarak İsa ile alakadar olduğundan Hristiyanlıkta hep vardı. İsa'nın ölümünden önce haç Hristiyanlığın sembolü müydü? Bence hayır. Çünkü o zamanlar daha yeni yayılmaya başlayan bir dinin hemen kendine bir sembol edinmesi normal olmaz pek. Bir yapı oluşturmak ve onu sembolize edecek bir sembol oluşturmak ve benimsemek zaman alır.

tayyare
28-12-2009, 16:03
Haç İsadan binlerce sene evvel Anadolu topraklarında pek sevilen bir işaret idi.

Anadolunun en eski anatanrıçasını simgeler, yani, dişiliği- doğurganlığı- bereketi.
Hiristiyanlık olaya sonradan maydonoz olmuştur.
Unutulmaması gereken bir kural var: kabulü için, yeni dinin eski kültüre uyumlandırılması
24-25 aralık doğum hikayesi, Musanın suya atılmış sepetden çıkması yada Muhammedin mağarada saklanması gibi belki binlercesi.

Haç, MÖ. ikinci-binlerde bu topraklara yaban ellerden gelen Hititler ile dünyaya yayılması hızlandırılmış ve bu arada bazı modifikasyonlara, gamalı haç gibi, uğratılmıştır.

Haç edinilmiş en primitif işaretdir. Çok sayıda kültürde inançla ilgili olmak yada doğrudan tanrıyı sembolize etmek üzere kullanıldığını biliyoruz. Hint ve mısır kültürleri örnek olsun.

Anadolu türk halılarının (örn.döşemealtı) üzerinde bazen haç işareti olur. Hiristiyanlığı değil bereketi simgeler.

YOLCULUKLAR
09-01-2010, 12:35
Ben de merakımdan sorayım.
Gerek dış ülkelerde,
gerekse ülkemizde futbol işçiliği yapan kişilerden,
Hıristiyan inancında olanları hepimiz seyretmişizdir.
Bunun manası nedir ?
Çünkü ne kilisedeler,
ne de Papaz kutsal bir ayet okumakta,
ne de İsa Mesih'in ikonu orada.
Bu bir alışkanlık mı ?

Haç çıkartma eylemi Kutsal Metinler'de yer almaz. Bu bir kilise geleneğidir.

İkonada bunun gibi. İkonadan medet ummakta bunun gibi. İkonaların yahut heykellerin sorunlara çözüm bulmakta aracılık etmeleride bunun gibi. Ve daha niceleri...

Bunlar kesinlikle Kutsal Metinlerde yer almaz. Bunlar Kiliselerin sonradan çıkartmış oldukları geleneklerdir.

İşte burada Hristiyanlar ikiye ayrılıyor.

Bir grup bu gelenekleri saçma buluyorlar ve tamamiyle Kutsal Metinlere odaklanıyorlar.

Bir diğer grup ise (ki bunlar katolik ve ortodoks oluyor) Kutsal Metinlerin Tanrı Söz'ü olduğunu kabul ediyorlar ama Kutsal Metinlerde herşeyin yazılı olmadığını, dolayısıyla herşeye yetmeyeceğini söylüyorlar. İşte bu açığıda "gelenek" ile kapatıyorlar. Yani Kutsal Metinlerde yazılı olmayan şeyleri kilise vaaz ediyor ve bunlara inanılıyor. Dolayısıyla bu kiliseler için Kutsal Metinlerin değeri 10 ise, Kutsal geleneğin (kilise doktrinleri) önemide 10dur.

Yani ilk başta akla Kutsal Metinler dururken geleneğe sarılmak saçma geliyor olabilir ama geleneği söküp attığınızda da açıklama getiremeyeceğiniz bir çok şey olacaktır.

Örneğin Kutsal Metinlerin nasıl derlendiğine, mektupların nasıl kutsal olarak nitelendirildiğine ve bunlar yapılırken nasıl hiç yapılmadığına bir açıklama getiremezsiniz.

Tabi olayın bir de daha farklı boyutları da vardır. Bunlar detaylı ve uzun konulardır ama örneğin kilisenin bazı geleneklerinin (ör: İsa'nın doğum tarihi, vaftiz yaşı vs.) pagan kökenli olduğunu kabul etmesi de çok düşündürücüdür.

Psiko
09-01-2010, 14:07
Sevgili YOLCULUKLAR ;

Sağlam bir akıl,
ve dürüst bir yürek süzgecinden geçirerek verdiğiniz cevabınız için çok teşekkürler.

Gelenekler ahhh o gelenekler.
İçinde gerçekten kutsal metinlerin açıklaması olanları da var.
Kutsal metin denilerek,
İlahi olmayıp,
insani olup
kutsal metinin bir parçası şeklinde dine sokulanlar da.
İşte mesele de burada düğümleniyor.
Hem kutsal metinleri hem de kendini okuyabilen birisi,
geleneklerin içindeki İlahi olanla,
insani olanı ayırabilir gibi.
Ama öyle kökleşmiş öyle kökleşmiş ki bu gelenekler,
hele bir de okumak zahmetine katlanmayıp,
Karl Marks'ın
"Bilmiyorlar"
"Ama yapıyorlar" dediği kesime,
laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan daha zor oluyor.
Sizi ve sevgili UlulElbab'ı o kadar iyi anlıyorum ki anlatamam.

Natan
10-01-2010, 19:21
sevgili lusin, bilgine teşekkür. çünkü bu istavroz çıkarma işi. tüm hrıstiyan mezheplerine mal edilir.ve her hrıstiyanın bunu yaptığı düşünülür

Aslında tam öyle değil, çünkü protestanlar mesela bunu yapmaz. Elçisel kilise yada litürjik uygulamalarda görülür. Yada bunu benimseyenler diyelim.Bu hareket bi iman ikrarı olarak ta algılanabilir.

hur-kus
02-02-2010, 07:12
Haç ya da çarmıha germe, Roma İmparatorluğu'nda adli suçluların öldürülme biçimiydi. Hristiyanlık hareketi, Roma Devletine karşı bir isyan niteliğinde görülmüştür, çünkü sınıf farklılıkları ve sınıflar arası aşırı uçurumdan insanlar mağdur oluyordu. Bu isyan biçiminde algılanan hareket yüzünden İsa çarmıha gerildi. Önceden bir korku sembolünde olan haç, sonradan Hristiyanlar için bir kurtuluş sembolü haline geldi. İsa'yı örnek almak ve onun gibi ölüme hazır olmak anlamına geldi.
Yani kısacası, haç İsa'nın ölümüne sebep olduğundan ve doğal olarak İsa ile alakadar olduğundan Hristiyanlıkta hep vardı. İsa'nın ölümünden önce haç Hristiyanlığın sembolü müydü? Bence hayır. Çünkü o zamanlar daha yeni yayılmaya başlayan bir dinin hemen kendine bir sembol edinmesi normal olmaz pek. Bir yapı oluşturmak ve onu sembolize edecek bir sembol oluşturmak ve benimsemek zaman alır.

Haç PUTPEREST kökenlidir.

Hristiyanlıktan çok önce putperestlerce farklı şekillerde kullanılmıştır.

Pak tapınma bu tür kirli şeylerle kirletilmemelidir. Bu yüzden haç kullanımı doğru değildir. İlk Hristiyanlar için haç kullanmak bilinen bir şey değildir.

Romalıların idamda kullandılkarı alet sadece düz bir direktir. Adamlar çok cimriydi ve idamlık bir kişi için asla iki adet ağaç harcamazlardı.

Bügün haç diye telaffuz ettiğimiz kelimenin yunanca anlamı "sırık" VEYA "DİREK" anlamına gelir.

Diyelim ki İsa bu günkü gibi haç üzerinde öldürüldü...
Bu gün hangi insan sevdiğinin ölümüne neden olan bir nesneyi boynuna asar öpüp koklar......

İsa'nın,
"...Beni seven ardımca gelsin....işkence direğini yüklensin (Ölümü göze alsın anlamında" sözlerinin çarpıtılması sonucunda başlatılmış olan yanlış bir örf ve adet...

Kurtulmak lazım.

Saygılarımla

Natan
21-03-2010, 16:07
İstavroz nedir ? Ne anlama gelir ? İlk takipçiler istavroz çıkardılar mı ?
Mucizesi var mıdır ? Bu konuda benim de faydalandığım bir adresi vereyim ,
Şu Link'e tıklayın (http://www.oodegr.com/tourkika/dogma/stavros1.htm)

http://3.bp.blogspot.com/_C0SH2ZSXX4U/SWUJmiLJVSI/AAAAAAAABMg/o7k2bv0hv24/s400/photo004.jpg

Burda epey bi bilgi var

YOLCULUKLAR
21-03-2010, 18:33
İstavroz nedir ? Ne anlama gelir ? İlk takipçiler istavroz çıkardılar mı ?
Mucizesi var mıdır ? Bu konuda benim de faydalandığım bir adresi vereyim ,
Şu Link'e tıklayın (http://www.oodegr.com/tourkika/dogma/stavros1.htm)

http://3.bp.blogspot.com/_C0SH2ZSXX4U/SWUJmiLJVSI/AAAAAAAABMg/o7k2bv0hv24/s400/photo004.jpg

Burda epey bi bilgi var

Natan bu yazıya verilecek bir yığı mesaj varda...

Ben senin imzana taktım kafayı :)

Ah Natan ah... İşte bu ülkede hristiyanlık adam gibi yayılmamışsa hep bu yüzden yayılmadı.

Yok şöyle acı çektim yok böyle acı çektim diyip ağlanıldı,halk gaza getirildi ama laf başı geldiğinde de İsa'nın acı çekmesiyle gurur duyuldu!!!

Sanada kızamıyorum tabi... Size öğretilen bu. Sakallarına ak düşmüş olan patriğiniz çıkıp yabancı basında beni Türkiye de çarmıha geriyorlar diye ağlarsa cematininde farklı davranışlar sergilemesi beklenemezdi...

Ve ayrıca Rab yolunda yürüyen bir insanın insanların en hassas olduğu siyasi konularda fikir beyan etmesi neden?

Ondan sonra ülkücü efendiler Hristiyanlar ülkeyi bölmek istiyor dediklerinde, üzgünüm ama, haklı çıkıyorlar.

Sen gelip burada Ermeni'ye soykırım uygulandı diyeceksin, meclisine, askerine ters düşeceksin sonra ben ülkemin bütünlüğünü istiyorum diyeceksin. İşte bu inandırıcı gelmiyor insanlara.

İşte bu haraketler sonucu patriğinize ekümenik sıfatı verilmiyor ve verilmeyecekte hiç bir zaman.

Neyse ya... Canım sıkıldı işte imzandaki linki görünce :)

Ermeni'ye soy kırım falan uygulanmamıştır Natan.

Mustafa Kemal Atatürl insanlarda Türk kanı aramadı. Sadece insanların kendisini Türk hissetmesini istedi ve "Ne mutlu Türküm" diyene dedi. Ha ama eğer bu topraklarda Rum propakandası, Ermeni propakandası yapılıp bağımsızlık istenecekse ve Mustafa Kemal Atatürk'e ters düşülecekse... İşte tüm tartışmalarda, olaylarda, can sıkıntıları ve üzüntüler de bu noktada başlayacaktır... Sonra neden böyle oldu? Sonra neden bu topraklarda anlaşamıyoruz? Sonra neden savaşlar çıkıyor? Bunların cevabı hiç uzakta değildir...

Natan
21-03-2010, 19:22
Çarpık tarihlerle yıllarca insanlar uyutuldu yada gaza getirildi. Sokaklarda insanlar kurşuna dizildi, üstelik bunu yapanlar vatanseverliğinden yaptığını idda edttiler, çarpık anlayışla ders verdiler ama hiç utanmadılar! Bırakın başka şeyler de konuşulsun,farklı görüşler dile getirilsin, korkmasın kimse tarihle yüzleşmekten !Kimseyi memnun etmek gibi bir şeyim yok.Bu siyasi politik tarihi bir şeyle ilgili, konu bu değil ,İstavroz dur.Buna odaklan.

ozgur_beyin
21-03-2010, 20:22
sevgili natan burası zatnen özgür bir site edebini bozmadığın sürece(ki öyle biri değilsin)
her şeyi yazabilirsinde bunu hrıstiyan forumda yazamazsın onlarda fikir özgürlüğü değil propaganda özgürlüğü var

http://www.hristiyanforum.com/forum/eski-antlasma-f37/tevratta-iki-farkli-t323112.html
şuraya bir bak benim sorduğum sorunun cevabı varmı?

Natan
21-03-2010, 20:31
Evet burada ifade özgürlüğü var, o yüzden buradayım ve burayı & sizi seviyorum.

Hristiyanforum bir din portalı, ve tamamen hrıstıyan forumudur,o yüzden farklı bir inanca mensup kişilerin öğretiş verilmesine izin verilmez. Bu onların kuralı.

diğer bir nokta imza . Madem ki bu dini inancıma yada kişi kurumlara laf atılmasına neden oluyor, o zaman ben de siliyorum . Ancak görüşümün arkasındayım.

ozgur_beyin
21-03-2010, 20:35
natan bende prensiplerine sygı duyuyorum ve muhaliflik yapmıyorum

Natan
21-03-2010, 20:48
:)

Farkındayız .

YOLCULUKLAR
21-03-2010, 21:38
Çarpık tarihlerle yıllarca insanlar uyutuldu yada gaza getirildi. Sokaklarda insanlar kurşuna dizildi, üstelik bunu yapanlar vatanseverliğinden yaptığını idda edttiler, çarpık anlayışla ders verdiler ama hiç utanmadılar! Bırakın başka şeyler de konuşulsun,farklı görüşler dile getirilsin, korkmasın kimse tarihle yüzleşmekten !Kimseyi memnun etmek gibi bir şeyim yok.Bu siyasi politik tarihi bir şeyle ilgili, konu bu değil ,İstavroz dur.Buna odaklan.

Natan konudan konuya atlıyacam ama...

Din adına Ortodoks Kilise insanları bir çok konuda uyutmaktadır.

tarihte bir çok kez Türkler ve Rumlar karşılaşmışlar, savaşmışlar ve bu savaşların sonucunda büyük bir kısmını Türkler kazanmışlar.

Rum bunu ezikliğini taşımaktadır. Kilise aracılığıyla halkı kışkırtmaktadır.

Rum Patriğin yabancı basına nasıl demeçler verdiğini, bu ülkenin insanını nasıl kötülediğini benden çok daha iyi bildiğini biliyorum.

ERMENİ PATRİĞİNİN BİLE sözde soykırım konusuna girmemesi, ben din adamıyım, bu tarz konularla benim işim yoktur, bunun kararını tarihçiler versin derken, BAZI ortodoks cematinin ermenilere soy kırım uygulanmıştır demesine ben bir bana veremiyorum.

Zamanında ben de bu konuda çok kafa patlattım. Soy kırım uygulanmış mıdır acaba sorusunu çok sordum kendime ama gerçek bu değildi... Lütfen Natan, araştırmacı kişiliğine güveniyorum, genel kurmayın sayfasına gir, sözde soykırım hakkında genel kurmayın web sayfasından yayınlamış olduğu (belgeli, resimli) harika bir eser var. Objektif olarak oku onu. Göreceksin ki bu soykırım koskocaman bir yalan.

Khaos
22-03-2010, 16:43
isa ;giyotinde, yada elektirikli sandalyede öldürülseydi boyunlarınıza küçük giyotinler yada elektirikli sandalye sembolleri takacaktınız, ve sonra o sembolden mistik ve doğadaşı bir gücün sizi koruyacağına mı inanacaktınız.
çocuklar, artık büyüyün.

Natan
22-03-2010, 16:52
anarchist ,
Bu bir semboldür. Yazıyı okursanız anlamını kavrarsınız.

Yolculuklar

Konu Ortodoks Kilise değil Bence İstavroz üzerine yazmalıyız.

Khaos
22-03-2010, 16:57
sembol olsa ne olur olmasa ne olur.
yazıyı da elbetteki okudum.
hep zan altında bırakma taktikleri bunlar.
boynundaki haçın bir takım güçleri olduğuna inandığın için mi takıyorsun, yoksa sadece hristiyan olduğunun bilinmesi içinmi.
neden şöförler arabalartına arapça yazılı ayetler asarlar.
o yazıların kendilerini kazadan korumasını umarlar da ondan.
tamamen boşinanç.

Natan
22-03-2010, 17:04
Tamam , size göre boş inanç. Başkaları için anlam taşıyor. Derin bi anlam . Sizin için aynı şey ifade etmeyebilir. Bu doğal bir şey.

YOLCULUKLAR
22-03-2010, 17:11
Yolculuklar

Konu Ortodoks Kilise değil Bence İstavroz üzerine yazmalıyız.

Hadi öyle olsun bakalım :)

Ama bu ülkeye karşı beslenilen düşmanca tutumunuzun altında patriğinizin yönlendirmeleri vardır.

sembol olsa ne olur olmasa ne olur.
yazıyı da elbetteki okudum.
hep zan altında bırakma taktikleri bunlar.
boynundaki haçın bir takım güçleri olduğuna inandığın için mi takıyorsun, yoksa sadece hristiyan olduğunun bilinmesi içinmi.
neden şöförler arabalartına arapça yazılı ayetler asarlar.
o yazıların kendilerini kazadan korumasını umarlar da ondan.
tamamen boşinanç.

Dostum hiç bir hristiyan hiç bir şekilde ve hiç bir zaman Rab'den başka birşeylerden medet umulmadığını, dolayısıyla hactır heykeldir ikonadır bu tarz şeylerden medet umulmadığını söylerler.

Ama bu koskocaman bir yalandır.

Girin bir Ortodoks kilisesine daha kapıdan adımı atar atmaz sizi bir ikona karşılar. İkonaların mucizelerine inanılır. O Natanın verdiği linke bakın. O linkleri vermemiş :) O web sayfasında ikonaların insanlara nasıl mucizeler verdiği yazılıdır.

Katolik kilisenin heykellerinin önünde özel mobilyadan yapılmış diz çökme yerleri vardır. Bu diz çökme işi dua için yapılır.

Yani hiç bir Katolik, hiç bir ortodoks ben maddelerden medet ummuyorum demesin. Yalan söyler. Çünkü umuluyor. Mucizeler sağladığı, insanlara şifa dağıttığı kiliselerde açık seçik bir şekilde beyan ediliyor. Natan eğer dediğim yalan ise yalan de. Kiliselerde bunlar söyleniyor mu söylenmiyor mu?

Ama aslında maddelere mistik özellikler yükleme Katolikliğin yahut Ortodoksluğun suçu değildir (eğer suç ise bu). Bunun kökeni Eski Antlaşmaya dayanır. Antlaşma Sandığının üzerine Rab melek motiflerinin işlenmesini istemiştir.

İşte bu melek motifleri evrim geçirdi ve bu gün kiliselerde ikona olarak, heykel olarak istavroz olarak.... karşımıza çıkıyor.

Khaos
22-03-2010, 17:14
sayın natan;
orası kesin.bir olgudan bahsediyorsun.
derin bir anlamı falan olduğu ise savsata.
sen o anlamı zihninde yüklüyorsun.sen yaratıyorsun.
senden bağımsız öyle bir anlamı yok.
putperestlik de bu değilmidir.
taşa toprağa ota boka anlam yüklersin ve sonra anlamı olduğunu zannedersin.
tektanrıcı üç dinin putperestlik karşıtı olduğu da yalan.
çünkü sizletrin de bir çok kutsal , kutsanmış anlam yüklenmiş nesneniz var.
sonuçta putperestsiniz.
o nesnelerin aşkın bir gücü olduğuna inanıyorsunuz.

sevgili yolculuklar
yazarken artık tuhaf bir acı çekiyorum.yazdıklarımın seni üzmesini istemiyorum.ama bi şekilde ucu sana dokunuyorsa da şunu bilki ben düşündüklerimi ifade etmeden yaşayamam.

Natan
22-03-2010, 17:26
Değişik coğrafyalarda farklı yada benzer tanrılar yaratılmıştır. Özellikle insanın bilmediği şeyleri bilmek istemesi üzerinegördüğü objelere anlam yüklemesiyle bu olmuştur. Fakat bir çok yaratılan tanrı gerçekten de sahtedir. O toplumlar için gerçekti, doğru ama şimdi neredeler ? İstavroz simgesine tapınılan bir obje DEĞİLdir. İsa yaşadı mı yaşadı. Üzeinde öldürüldü mü ,evet. Bu işkence aleti artık başka bir anlam içermekte. Sembollerin kullanımı hryerde var. Yanlış olduğu idası kişiyi bağlar. İsa üzrinde olduğu için bir şey ifade etmektedir.

Khaos
22-03-2010, 17:29
tekrar ve samimi olarak soruyorum sayın natan.
o sadece sizin kim olduğunuzu başkalarına ileten bir sembol mu!!
yoksa şu yada bu şekilde bir gücü olduğunu düşündüğünüz olayların sebeplerini yada sonuçlarını etkilediğini varsaydığınız bir sembol mu.
metafizik güçten bahsediyorum.
bana elbetteki yalan söyleyebilirsiniz ve inkar edebilirsiniz.
ama kendinize de yalan söyleyebilirmisiniz.
aslında evet kendinize de söylersiniz.
din; insanın kendisine söylediği en büyük yalandır.

Natan
22-03-2010, 17:41
Hem hrıstıyanlığın bir sembolüdür,hem de İsanın ölümünü anımsatır.
İstavroz (İsanın haç'ı ) mağzemesi kutsal felan da değildir. Böyle bir şeyi kabul edemem. Anlamı derindir.

Khaos
22-03-2010, 17:50
malzemesi değilse de şekli gizli bir güç içermektemidir.
mesela birbirine paralel duran iki odun parçasını haç şeklinde biraraya getirince gizil bir güç kazanmakta mıdır.
bu güç mesela şeytan çıkarır mı.
hadi artık yapma.
sembolizmin ne olduğunu bilirim.
mistismin de.
metafiziğin de.
putperestliğin de.
buraya ego tatmin etmeye gelmedim.
seni yamultmaya da çalışmıyorum.
ama çelişki onu inkar edince ortadan kalkan birşey değildir.
putpersetlerin sembolizmi ile tektanrıcı dinlerin sembolizminin kesişim kümesinde doğa dışı güçler algılaması yok mu.
son tahlilde aynı değilmisiniz.
şans ve uğur get,irmiyor mu, şeytanı uzak tutmuyor mu.
sadece senin hristiyan olduğunu mu işaret ediyor.
o sembol falan değil.
düpedüz mistik bir obje.
gizil güçlere sahip bir obje.
gücü veren materyali değil, şekli diye düşünüyorsunuz.
putperestlerde materyali olduğunu söylemez zaten.içindeki ruha atıf yapar.
siz de şeklinden dolayı kazandığı ruha atıf yapıyorsunuz.

Natan
22-03-2010, 20:02
Gördüğün herşey ,kendi dışındaki dünyanın parçaları. İmgeler,semboler yada farklı maddesel formlar sizin nasıl algıladığınıza bağlı. Burada Alice harikalar diyarı ve tavşan Christopher dan bahsetmiyoruz. İki bın yıllık bir tarihsel birikime sahip kilisenin bir görüşüdür.Bunu ilkel görüşe indirgemeniz insanların hissiyatına hitap eden olguları değiştiremeyecek.

Khaos
22-03-2010, 20:50
kilisenin görüşü olması ilkel olmasını engellemiyor.
her şey açıkça ortada.
mızrak çuvala sığmıyor.
sizin örtbas etmeniz de durumu değiştirmiyor.
dindarlar ancak gerçeği örtbas eden inkar eden olmaktan öteye gidemiyorlar.
halinize üzülüyorum.
bunu samimi olarak söylüyorum.
tanrı kendini daha savunabilir kılmalıydı.
ama acizliği burda da apaçık.
bir putperestin metafizik algısının fotokopisi gibidir sizin haç ve istavrozunuz ve benzerleri müslümalrda da var.muskaları gevşenleri aynı.
aynı mantık.aynı anlayış.
değişen bir şey yok.
küfür ve inkar içindesiniz.
gerçeğin kafirlerisiniz.

Natan
22-03-2010, 22:04
Beni istediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz.
Ben özgür düşünceden yanayım ,kişiler istediği
gibi düşünebilir , konuşma platformları da yaratılabilr.
İyi ki buradayız ,birbirimizi dinliyor ,bazı olguları tartışabiliyoruz.
Ancak benim fikirsel &tarihsel & bilimsel temelde bilgim sizi
tatmin etmeybilir, hatta algılayışımız da farklılık olabilir diye
düşünüyorum . Çok doğal. Bana istediğiniz kadar putperest
diyebilirsiniz. deneyim ve aklın cevap veremediği bir nokta vardır
ben bu noktayı dinsel inancı koydum. . Metafizikle. EVET .
olgusal pozitif bir açıklama getirmekte zorlanabilir ki eğer din& inanç
temelinde konuşuyorsak bu çok doğal. ben bir kafirim ,ben putperesttim.
ben cahilim , laftan anlamayan bir çocuk.

Natan
22-03-2010, 22:37
Düşüncenin durağanlığı ve sabit -stabilleşmesi temelinde beni yargılamak istiyorsan felsefe bölümünde tam bu konuda konuşuyoruz.(yargı hariç :) Bekleriz..

YOLCULUKLAR
22-03-2010, 23:25
Hem hrıstıyanlığın bir sembolüdür,hem de İsanın ölümünü anımsatır.
İstavroz (İsanın haç'ı ) mağzemesi kutsal felan da değildir. Böyle bir şeyi kabul edemem. Anlamı derindir.

Yapma Natan, yapma gözünü seveyim :)

Bak bu adamlar seni kelime oyunlarıyla kandırıyorlar :)

Güzel insan, ikona kutsal mıdır?

Elbetteki değildir.

Boya nasıl kutsal olabilir? ben parçası yahut kağıt nasıl olur da kutsal olur?

Sen bir ortodoksa bunu sordun mu sana bu cevabı verecektir.

Ama o boya, o kağıt parçası peder tarafından dualarla kutsanır!!!

Belki yalan söylediğimi sanacaksın ama lütfen git bir ortodoks kilisesine sor bu işi yahut doğru söylediğine inandığın bir ortodoksa da sorabilirsin.

Bir tablo kesinlikle kutsal değildir, ama gidersin kiliseye peder onu kutsar (bu resmen resmi bir törendir) ve böyle o tabloya kutsallık yüklenir. Ve doğa üstü olaylarda böylece başlar.

Yani ilk başta o tablo sıradan bir tablodur ama kilisedeki tablonun kutssanma ayininden sonra işler değişir ve o artık mistikleşmiştir.

istavrozda bu şekilde.

heykel de bu şekilde.

Khaos
23-03-2010, 02:01
sayın natan
gerek ikonalar gerek de istavroz hakkındaki düşüncelerim, tek tanrılı dinlerden daha eski olan spirutualist animist anlayışların, sizlerin dinleri içnde devam ettiğinin bir göstergesi olduğu yönünde.
bu veya bir başka konuda siz ve ben anlaşamayız dostum.
beni davet ettiğiniz felsefi tartışmayı kimle yapacağım.
sizle mi.aklı işine gelmediği zaman reddeden natanla mı.sen bir tavır olarak felsefeyi yadsıdın.aptal olmadığın halde aklı reddedip kurguyu seçtin.
karar verin artık.
aklın gerçeği bulacağını düşünüyormusunuz.
eğer öyleyse maddenin düşüncenin yaratıcısı olduğu somut gerçeğini tartışmak yerine dedikodularla mı vakit geçirelim yani.
yok zaten dindar olduğunuz için akla değil de zihninizdeki kurgusal paradigmanın içtutarlığından yanaysanız ne işiniz var felsefe bölümünde.

YOLCULUKLAR
23-03-2010, 15:34
tekrar ve samimi olarak soruyorum sayın natan.
o sadece sizin kim olduğunuzu başkalarına ileten bir sembol mu!!
yoksa şu yada bu şekilde bir gücü olduğunu düşündüğünüz olayların sebeplerini yada sonuçlarını etkilediğini varsaydığınız bir sembol mu.
metafizik güçten bahsediyorum.
bana elbetteki yalan söyleyebilirsiniz ve inkar edebilirsiniz.
ama kendinize de yalan söyleyebilirmisiniz.
aslında evet kendinize de söylersiniz.
din; insanın kendisine söylediği en büyük yalandır.

Ben yazıyı tamamen okuyamadım.

Ama Ortodoks kilisenin istavroza mistik bir işaret, bereket getirenn bir işaret, insana yarım eden bir işaret olarak baktığını adım gibi çok iyi biliyorum.

Bu yazıyı daha detaylı olarak okuyup, notlar alıp, daha geniş çaplı bir şeyler yazmak istiyorum

Ama şöyle bir göz attığımda

istavrozun bir Allah sembolü olduğunu göstermiştir. Dördüncü olarak da, çünkü, istavroz çıkarmakla fevkalade mucizeler olmuşturlar.

Natanın verdiği linkten alıntıladım bu yazıyı.

İstavroz sadece bir işaret değildir. İstavroz sadece dini sembol eden de bir şey değildir.

İstavroz Allah sembolüdür. İstavroz mucizeler yaratır. İnsana yardımcı olur.

Khaos
23-03-2010, 16:07
malzemesi değilse de şekli gizli bir güç içermektemidir.
mesela birbirine paralel duran iki odun parçasını haç şeklinde biraraya getirince gizil bir güç kazanmakta mıdır.
bu güç mesela şeytan çıkarır mı.
hadi artık yapma.
sembolizmin ne olduğunu bilirim.
mistismin de.
metafiziğin de.
putperestliğin de.
buraya ego tatmin etmeye gelmedim.
seni yamultmaya da çalışmıyorum.
ama çelişki onu inkar edince ortadan kalkan birşey değildir.
putpersetlerin sembolizmi ile tektanrıcı dinlerin sembolizminin kesişim kümesinde doğa dışı güçler algılaması yok mu.
son tahlilde aynı değilmisiniz.
şans ve uğur get,irmiyor mu, şeytanı uzak tutmuyor mu.
sadece senin hristiyan olduğunu mu işaret ediyor.
o sembol falan değil.
düpedüz mistik bir obje.
gizil güçlere sahip bir obje.
gücü veren materyali değil, şekli diye düşünüyorsunuz.
putperestlerde materyali olduğunu söylemez zaten.içindeki ruha atıf yapar.
siz de şeklinden dolayı kazandığı ruha atıf yapıyorsunuz.

sevgili yolculuklar
natanın verdiği linkten alıntıladığınız cümle, yukarıdaki yazımın somut durumla tam bir uyum ve doğru tespitler içerdiğinin delili olmuştur zannımca.
teşekkür ederim.
bu aşamadan sonra bu konuda aynı şeyleri tekrar etmeyi düşünmüyorum.benim açımdan konu aydınlandı.
ancak korkarım ki, din kardeşleriniz sizin için, anti-christ ve şeytanın sözcüsü olduğunu düşündükleri anarşiste yardımcı olduğunuzdan dolayı sapkın olduğunuzu düşünecekler.

YOLCULUKLAR
24-03-2010, 02:14
sevgili yolculuklar
natanın verdiği linkten alıntıladığınız cümle, yukarıdaki yazımın somut durumla tam bir uyum ve doğru tespitler içerdiğinin delili olmuştur zannımca.
teşekkür ederim.
bu aşamadan sonra bu konuda aynı şeyleri tekrar etmeyi düşünmüyorum.benim açımdan konu aydınlandı.
ancak korkarım ki, din kardeşleriniz sizin için, anti-christ ve şeytanın sözcüsü olduğunu düşündükleri anarşiste yardımcı olduğunuzdan dolayı sapkın olduğunuzu düşünecekler.

Ben bu konuda sizinle kesinlikle hem fikirim.

Ama ben Hristiyan değilim :)

Yani hala Kutsal Kitap ilahi kitaplar arasında bana en mantıklı gelenidir ama Hristiyan değilim. Kiliseden kopalı baya bir oldu :)

Khaos
25-03-2010, 13:59
sevgili yolculuklar
sizi seviyorum ama;
bazı cümleleriniz beni gerçekten dumura uğratıyor.
kutsal kitaplar özü gereği mantıksızdır.
hangisinin daha mantıklı olduğu ise yanılsamadan ibarettir.
zaten mantığın reddedilmesi üzerine kuruludurlar.
varoldukları çağın mitolojik algı seviyesinin ürünüdürler.bir sonraki çağın ise edebi eğlencesidirler.
yunalıların panteonu ne kadar mantıklı ise isa düşüncesi o kadar mantıklıdır.
muhammedin ayı ikiye yarması ne kadar mantıklıysa, budanın nirvanası, isanın çarmıhtan sonra dirilmesi hepsi ancak birbirleri kadar mantıklıdırlar.
hangisine inanırsan inan, mantığınla değil ancak mantığından vazgeçmekle başarabilirsin inanmayı.
o halde bana şu daha mantıklı geliyor deme.
bu iş mantık işi değil.

YOLCULUKLAR
25-03-2010, 15:28
bu iş mantık işi değil.

Dinde zaten mantık yoktur.

mantık aranmaz.

Ben yanlış cümle kurmuşum.

"Mantık" yerine "bana doğru gelen" yada "beynime uygun" tarzında kelimeler kullansaydım daha doğru olurdu.

VERA
01-04-2010, 12:42
sevgili natan burası zatnen özgür bir site edebini bozmadığın sürece(ki öyle biri değilsin)
her şeyi yazabilirsinde bunu hrıstiyan forumda yazamazsın onlarda fikir özgürlüğü değil propaganda özgürlüğü var

http://www.hristiyanforum.com/forum/eski-antlasma-f37/tevratta-iki-farkli-t323112.html
şuraya bir bak benim sorduğum sorunun cevabı varmı?

Sevgili özgür beyin
PES
o soruya cevap verildi hatta bu yazınızı okuyup linke tıklayanlar verilen cevaplarıda okuyacaklar :)

Ama siz ısrarla celişki bulmak istiyorsanız yapabilecek hiç bir şey yok ki :)

Size göre yorumlayamayız kendimize göre yorumlarız.

Ayrıca yine size ısrarla ; birebir görüşmelerimizde de , telefon görüşmelerimizde de , mail yada forum ortamlarında da belirttiğim gibi ,,,,,,,

1) Forumumuz serbest bir forum değildir
2)Forumumuz inançların tartışıldığı bir forum değildir
3) Forum Hristiyan forumdur ve sadece hristiyan öğretisi verilir
4)Farklı görüş ve inancların tebliğsine'de reklamınada izin verilmez verilmeyecek de
Ayrıca illa tartışmak cevap almak istiyorsanız Turan Dursun 'un bünyesinde de HRİSTİYAN inancına ait bir bölüm var. Soru tartışın müdahele edilmiyor. :)))
sevgiler

ozgur_beyin
01-04-2010, 18:15
sevgili vera akıllı bir insan olduğunu biliyorum ve bu yüzden hitabım aklınadır.
benim verdiğim ayetlerde herş şey açık birileri tanrıyı görmüş ve yiyip içmişler
(çıkış24 - 9 -11) diğerinde ise aksi savunuluyor( çıkış 33-20 -23)
sen in verdiğin cevap ise ayetlerdeki gerçekle uyuşmuyor. kendi hrıstıyan tefsirine başvurup olayı saptırmış sınız tevratta güreş tutan tanrıyla karşılaşıyoruz buna ne kılıf uydurucaksın
tanrının güreş bilmediğinimi söyleyeceksin yoksa tatihi kırkpınara hiç uğramadığınımı?
işte ayetler

3 Adam, “Artık sana Yakup değil, İsrail*fm* denecek” dedi, “Çünkü Tanrı`yla, insanlarla güreşip yendin.”
Yaratılış 32:28

4 Yakup ana rahminde kardeşinin topuğunu tuttu, Büyüyünce Tanrı`yla güreşti.
Hoşea 12:3
doogmaları tefsirle apa çık ve pürüzsüz hale getiremezsin aynısını müslümanlarda yapıyor
savunma hep aynı yok öyle demedide böyle dedi. eğer bir tanrı ne dediğini bilmiyorsa o nasıl bir tanrı olur olurmu??

YOLCULUKLAR
02-04-2010, 03:18
sevgili vera akıllı bir insan olduğunu biliyorum ve bu yüzden hitabım aklınadır.
benim verdiğim ayetlerde herş şey açık birileri tanrıyı görmüş ve yiyip içmişler
(çıkış24 - 9 -11) diğerinde ise aksi savunuluyor( çıkış 33-20 -23)
sen in verdiğin cevap ise ayetlerdeki gerçekle uyuşmuyor. kendi hrıstıyan tefsirine başvurup olayı saptırmış sınız tevratta güreş tutan tanrıyla karşılaşıyoruz buna ne kılıf uydurucaksın
tanrının güreş bilmediğinimi söyleyeceksin yoksa tatihi kırkpınara hiç uğramadığınımı?
işte ayetler

3 Adam, “Artık sana Yakup değil, İsrail*fm* denecek” dedi, “Çünkü Tanrı`yla, insanlarla güreşip yendin.”
Yaratılış 32:28

4 Yakup ana rahminde kardeşinin topuğunu tuttu, Büyüyünce Tanrı`yla güreşti.
Hoşea 12:3
doogmaları tefsirle apa çık ve pürüzsüz hale getiremezsin aynısını müslümanlarda yapıyor
savunma hep aynı yok öyle demedide böyle dedi. eğer bir tanrı ne dediğini bilmiyorsa o nasıl bir tanrı olur olurmu??

:) Çok güldüm ya

değerli özgür beyin bu konuda haklı olabilirsin de haksız da olabilirsin.

Türkçe çevirilere hiç bir şekilde güvenmeyen bir insan olarak ingilizceden kontrol ettim.

İngilizcesinde güreç yerine "strive" fiillini kullanmışlar.

Mücadele etmek/çabalamak tarzında bir fiil.

Fikir olsun diye söylüyorum. Belki de orjinalinde "güreş" terimi geçmektedir.

Kontrol etmek gerek. Bilgisayara format attım. Tüm programlarım gitti. 1-2 güne kadar yüklicem hepsini. Eski çevirilere falan bakarım.

YOLCULUKLAR
02-04-2010, 03:24
NOT: Şimdi elimdeki eski çeviriye baktım (Kitabı Mukades Şirketine ait) orada da uğraşmak diye geçiyor.

Şimdi bu Kitabı Mukaddes Şirketinin Eski Çevirisi gerçekten çok iyidir.

Ama modern çevirilerde kelimeler üzerinde çok oynanmış.

Hele hele Yeni Yaşam yayınlarına ait çevirilerde bu kelimeler üzerinde oynanma tavan yapıyor ve hepsi bilinçli bir şekilde.

Neden "güreş tutmak" diye yazmışlar anlamadım :)

Muhtemelen türk kültürünün içinde güreş vardır ya... Ona hitaben yapılmış bilinçli bir yanlış çevirmedir... Zaten o tarihlerde güreş sporu var mıydı ki?

Ama...

Eski çeviride Hoşeadaki ayette "güreş" terimi kullanılmış. Anlamadım ben bu işi :)

ozgur_beyin
02-04-2010, 19:34
sevgili yolculuklar bu güreş olayından daha saçmaları var
tevratta tanrının yedinci gün dinlendiği yazıyor tekvin bab2 ayet 2
yani demekkki tanrı sanki amele çok yorulunca dinlenmiş.
kuanda böyle bir ibarew yok ama bir hadis varki evlere şenlik bu hadisin saçmalığını görenler hemen uydurma olduğunu söylüyorl ama GÜL KOKULU MUHAMMEDİM yazan hadisleri uydurma olsada kabulleniyorlar
işte akıllaraseza iki

hadis

- Yüce tanrı,yaratıkları yaratma işi bitince,sırt üstü uzandı.o sırada bir ayağını,öbür ayağının üzerine koymuştu.Bunun benzerini yapmak kimseye uygun değildir. * (Hafız Ebu bekr Muhammed İbnü'l-Hasan İbn fürek,Müşkili'l-Hadis,tahkik:Dr. Abdul'mu'ti,s.42)
"Ayak ayak üstüne atmak" ,Tanrı'ya özgü sayıldığı için insanların bunu yapması yasaklanır."(Müslim,e's-sahih,Kitabu'l-libas/72-74,hadis no.2099;Ebu davud,sünen, Kitabu'l-edeb/35,hadis no;2767)
yalnız kuranda ise allahınyedi günde arşı ve gökü yarattıktan sonra arşa istiva ettiği yazılıdır
bu islamın netameli konularındandır böyle şeyleri avam bilmemelidir ulema arasında kalmalıdır
çünkü avamda iman zayıflığına yol açar
ayrıca kuran tevrattaki sebt gününe çok önem veriyor çünkü sebt allahın dinlendiği gündür
kuran arafta 163-166sebt yasağına uymayanları aşağılık maymunlara dönüştürdüğünü söylüyor. eğer allah yalan söylemiyorsa maymunların içinde sebt' e uymayanlardan epeyce yahudi maymun olmalı:)

Natan
03-04-2010, 01:17
kuran arafta 163-166sebt yasağına uymayanları aşağılık maymunlara dönüştürdüğünü söylüyor. eğer allah yalan söylemiyorsa maymunların içinde sebt' e uymayanlardan epeyce yahudi maymun olmalı:) - özgür Hocam

:D paylaştığınız içn çk sevndim.tşkler özgür hocam

ozgur_beyin
07-04-2010, 18:25
http://www.hristiyanforum.com/forum/resim-f217/agac-govdesinde-isa-t323516.htmlherkesin uygun belgesi var dinin hangisi olduğunu garketmiyor

Khaos
12-04-2010, 15:57
bir dindarın inandığı dinin savsata olduğunu görmesini sağlayacak olan; başka dinlerdeki savsataları ve o dinin inanlarının kendi savsatalarına nasıl inandıklarını görmesidir.

dindarlara başka dinleri tanıtmak en iyi yöntem.
bir insanın savsataya nasıl inandığını deneysel olarak tespit edebilmelerini sağlamak kendi inanma biçimlerinin de tamamen aynı olduğunu gösterebilmek için.

ozgur_beyin
12-04-2010, 16:11
sevgili anarchist senin safsata dediklerine inançlı insanlar İMAN diyorlar
ve bu iman herşeti olduğu gibi kabul etmelerini gerektiriyor.
iman etmeyip dorgulurlarsa cehennem gideceklerine inanıyorlar çünkü.
cennetin kapıları sadece dogmalara inananlara açılıyor anahtar bu

Khaos
12-04-2010, 16:18
sayın özgür beyin
iman etmenin, bir tarz olarak ne kadar dayanaksız bir şey olduğunu; dindara, kendi iman ettiği şeyin çelişkileri üzerinden gösterebilmek , başka iman edilen dinlerdeki çelişkiler üzerinden gösterebilmekten daha zor.

ozgur_beyin
12-04-2010, 20:18
sayın özgür beyin
iman etmenin, bir tarz olarak ne kadar dayanaksız bir şey olduğunu; dindara, kendi iman ettiği şeyin çelişkileri üzerinden gösterebilmek , başka iman edilen dinlerdeki çelişkiler üzerinden gösterebilmekten daha zor.

sevgili anarchistbu söylediklerinde ne kadar ahklı olduğunu hrıstiyan forumdaki
imanlı ,insanlardaki benzer davranışlardan anladım.
olaylar benzer ve aynı. sadece isimler değişik. tema ve anlatımlar nerdeyse tıpatıp.
hani bizde bir başlık vardıya, ''TSUNAMİDE ALLAH YAZIYOR'' onlardada aynı belgeler var. ağaçta hz isa var buluttada var. imanda ayn,ı argümandada herkesin bir sürü tabusu var .örneğin yahudi kadaın evlendikten sonra başka erkeğe saçlarının bir telini bile gösteremez. cumartesi ateş yakılmaz cumadan kalan yemekler ısıtmadan yenir .
şabbbat(cumartesi) allahın dinlendiği gündür dolayısıyla bu yahudilerdede ''yatma'' günüdür çalışılmaz(tanrıdan ilham)

Natan
12-04-2010, 20:27
konuya doğrudan katılmasam da , bir domates kesitinde bile bir mucizze arayanlar var. Aklıma katolik kilisesindeki rahibeler geldi. Onların da saç telleri gözükmemelidir.O yüzden "türban" takarlar :)

ozgur_beyin
12-04-2010, 22:54
alın hrıstiyan mucizeleri tıpkı müslümanlarınki gibihttp://faithseekingknowledge.files.wordpress.com/2009/08/jesus-cloud_1358460i.jpg

Natan
13-04-2010, 12:59
Bu resim yapay , biri bişey uydurur herkeste inanır
-Cu xegi, kemere esta awxe, çewres baqıli nEveta -

Natan
13-04-2010, 15:35
Ancak mucizelerin olmadığı yargısı da sorgulanmalıdır.

mesela açık bir görüntüden örnek vereyim ;

http://www.youtube.com/watch?v=JDp3nPQqL_o

Youtub açılmazsa ; http://www.dailymotion.com/video/x230iu_miracle-eucharistique-lourdes-1999_events

İlk dört saniye içinde ,Pederin üzerinde dua ettiği şey kıpırdamaya başlıyo. Yerinde duramıyo sanki .

Khaos
13-04-2010, 16:21
natan yapma be dostum
tanrının işi bu tarz illizyonist hokkabazlıklara mı kaldı.
traj-i komik.
desene zaten hep öyle değilmiydi.
tanrı denen şey hokkabazlık değilmiydi tarih boyunca.
ilkel kabile hokkabazları kendilerini tanrı adamı diye yutturmadı mı tarih boyunca.
inananı çok olan tabu oldu, az olan yalancı.

ozgur_beyin
13-04-2010, 21:08
sevgili anarchist dinin kendi hokkabazlık değilmi? hiç gerçekleşmemiş mucize hikayeleri
hokkabazlık değilmi?
dinin iananları çoğalması için hokkabazlıklara aşırı derecede ihtiyaç var

Natan
13-04-2010, 22:52
Yok iken Âdem’le Hava âlemde

Hak ile hak idik sırr-ı mübhemde.

Bir gecelik mihman kaldık Meryem’de,

Hazreti İsa’nın öz babasıyız.
harabi :confused:

evrensel-insan
13-04-2010, 23:02
Saygideger Natan;

Hazreti İsa’nın öz babasıyız.-Alinti-

Benim algima gore, burada soylenmek istenen; Isa'nin babasinin insanoglu oldugudur. Ozluk te, Tanri'nin "babaligina" atif icin kullanilmistir. Yani Tanri burada, fiziksel degil; manevi, ruhsal v.s. babadir. Bu temelde de, fiziksel yani oz, gercek babasi; insanoglu oluyor.

Harabi'nin bu babaliga kendini de katmasinin sebebi, insaoglu oldugudur.

Bu temelde, Isanin iki babasi oluyor, biri manevi, ruhsal v.s., yani Tanri; digeri, oz, fiziksel, biyolojik, gercek v.s. yani insanoglu.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Natan
13-04-2010, 23:31
sevgili E-i

düşüncenizi paylaştığınız için tşkkür ederim.Aslına bakarsanız bayağı derin de bi anlamı var. Bu kavramları yaratan da biz'iz ,yarattığımız kavramların tutsağı da biz. :)

Kavramlar kendisini ortaya koyamaz, Onu ortaya koyan biz'iz.
Anlam yada ideoloji yükleriz. Burda biter mi ? Hayır ,başkaları da kendi algı & anlayışlarına göre karşıt bi anlam /ideoloji yükler . Bu hep böyle gidiyor. Ancak insanın düşünmesi güzel şey. Şüpheyle başlayan düşünme öğretmendir ,İnsanın kendiselliğidir .

İsaya farklı anlamlar yükleyenler ,bunu neden empoze etmek/ dayatmak ister ?

evrensel-insan
13-04-2010, 23:48
Saygideger Natan;

İsaya farklı anlamlar yükleyenler ,bunu neden empoze etmek/ dayatmak ister ? -Natan-

Guzel bir ozet sunmussun. Konu isa degil de; genelde, herkes soyuta kendi duzey farki temelinde bir icerik verir ve bu icerige paralel olarak ta o kavramla iliski kurar.

Dogal dusuncenin mentalisinden dolayi da; bu verdigi icerigi; kendi ideolojik inancsal dogrusu temelinde sabitler ve sahiplenir. Iste bu yuzden de farkli dogrular mucadelesi de verirken, kendi dogrusunu baskasina empoze eder. Cunku kimse kendi dogrusunun ne bilincinde ne de farkindadir. Dogrunun cesitliliginin de bilincinde ve farkinda degildir. Ustelik herkes kendi dogrusunu "tek dogru o" sanar.

Hal boyle olunca da,m kendi dogrusunu "senin dogruyu bulman icin" sana empoze etmesi veya dayatmasi gayet dogaldir. Cunku onun dogrusuna gore, senin dogrun; yanlistir ve seni bu "yanlis" tan "kurtarmak" ister.

Isa konusu da bunun disinda degildir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

ozgur_beyin
14-04-2010, 00:52
--------------------------------------------------------------------------------

Hazreti İsa’nın öz babasıyız

evrensel şiirin künhünü anlayamamışsın mihman=misafirlik demek bu kelimeyi anlayrak şiiri bir daha oku senin gibi serbest esnafa pardon düşünüre yakışmadı

evrensel-insan
14-04-2010, 01:16
Saygideger ozgur_beyin;

Hazreti İsa’nın öz babasıyız

evrensel şiirin künhünü anlayamamışsın mihman=misafirlik demek bu kelimeyi anlayrak şiiri bir daha oku senin gibi serbest esnafa pardon düşünüre yakışmadı-o.b.-

Bir sanat eserinin tam olarak ne anlama geldigini, ancak o sanat eserini ortaya koyan sanatci acikliyabilir, yani Harabi. Onun disindaki herkes, ancak kendi duzeyiyle bir yorum getirebilir ve bunun anlayip, anlanamamasi ise; sadece yorumdur.

Oyuzden, birincisi; madem benim yorumum, sana gore "anlasilmamis", demekki senin yorum yapman gerekiyor ki, iki yorum farki ortaya ciksin.

Ikincisi, simdi tum siiri yorumluyorum. Sana gore "anlamamis" olursam, senin yorumunu ben bana gore anlarim, uzulme.

Bu dunya da, adem ile Havva yokken,

Bir sir belirsizliginde, hak ile hak idik'

Meryem, de bir gece misafir kaldik,

Isa'nin oz babasiyiz.

Zaten bir erkek, bir kadinda misafir kalmadan, onunla uretim icin cinsel iliski kuramaz ki!

Burada ikinci bir ozne de Tanri'nin kendisi olabilir, ama ikinci misra da bir anlam yukleyemiyorum, Tanri acisindan.

INsanoglu ve Tanri disinda ucuncu bir ozne secenegi de aklima gelmiyor. Cunku ben bu tip bir dil ve usluptan da pek anlam cikaramiyorum. Bunlar senin konun.

Oyuzden benim yorumumu yorumlamak yerine, kendi yorumunu yap ta; biz de faydalanalim, olur mu?

Saygilarimla;
evrensel-insan

ozgur_beyin
14-04-2010, 10:34
sevgili evrensel bu şiir bir bektaşi şairi olan ahmet edibe aittir(1853/ 1915)
kendine harabi mahlasını seçmiştir bu şiiri anlamak birazda hallacı mansur ekolünü bilmeyede bağlıdır
sırrı mübhem şiirin belkemiğidir daha da uzun onuda aktaracağım
burda sır varmı yokmu belli değil çünkü''sırrı mübhem)
isanın babasız olduğunun rivayeti var .bu rivayet doğrumu bilinmez amabizde bir gece misafir olduk meryeme.
sevgili evrensel bu şiir bir ''nefes''ayrıca böyle şiirlere şathiyatı sofiyane derler
yani ilahi meselelerden teklifsizce bahseden nefesler .birde bunları okuyup anlamaya çalışırsan harabiyi mezardan kaldırmamıza gerek kalmaz .aşağıda nefesin tamamı var

Kâf u nun" hıtabı izhâr olmadan
Biz bu kâinatın ibtidâsıyuz
Kimseler vâsıl-ı dîdâr olmadan
Ol "kaabe kavseyn"in ev ednâsıyuz

Yok iken Âdem'le Havvâ âlemde
Hak ile Hak idik sırr-ı mübhemde
Bir gececik mihman kaldık Meryem'de
Hazret-i İsâ'nın öz babasıyuz

Bize "Peder" dedi tıfl-ı Mesîhâ
"Rabbi erinî" deyü çağırdı Mûsâ
"Len terânî" deyen biz idik ana
Biz Tûr-ı Sînâ'nın tecellâsıyuz

"Küntü kenz" remzinin olduk âgâhı
"Hakk al-yakîn" gördük cemâlullahı
Ey hoca bizdedir sırr-ı ilâhî
Biz Hacı Bektâş'ın fukarâsıyuz

Zâhidâ şânımız "İnnâ fetahnâ"
Harâbî kemteri serseri sanma
Bir kılı kırk yarar kâmiliz amma
Pir Balım Sultan'ın budalasıyuz

birde şuraya bak http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eathiyye

evrensel-insan
14-04-2010, 21:39
Saygideger ozgur_beyin;

Verdigin bilgiler icin, tesekkurler.

Saygilarimla;
evrensel-insan

ozgur_beyin
14-04-2010, 22:17
şathiyyata başka bir çarpıcı örnek kaygusuz abdaldan

Yücelerden yüce gördüm erbabsin sen koca Tanri
Alim okur kelam ile sen okursun hece Tanri

Erligi ile anilir filan oglu filan deyü
Anan yoktur atan yoktur sen benzersin piçe Tanri

Kildan köprü yaratmissin gelsin kulum geçsün deyü
Hele biz söyle duralim yigit isen geç e Tanri

Garib kulun yaratmissin derde mihnete katmissin
Ani aleme atmissin sen çikmissin uca Tanri

Kaygusuz Abdal yaradan gel içegör su cür'adan
Kaldir perdeyi aradan gezelim bilece Tanri

KAYGUSUZ ABDAL

Natan
15-04-2010, 13:02
Evimde bi alevi-bektaşi takvimi var . Orada da benzer şiirlere sıkça yer verilmiş. Dilin gücünü kullanarak ,kavramlar eleştiri süzgecinden geçirilmiş.

ayrıca paylaştığn için teşekürler özgür hocam.

ozgur_beyin
21-04-2010, 23:33
sevgili arkadaşlar artık hrıstiyan forum herkese açık üye olmanıza gerek yok

http://www.hristiyanforum.com/forum/

meraklı arkadaşlara duyulur

ozgur_beyin
20-05-2010, 22:10
http://www.hristiyanforum.com/forum/islamiyet-f176/muslumanlarin-agzindan-bir-t319535.html

yeni başlık açmak yerine buraya aktarayım dedim sitede çok faydalı olduğunu düşündüğüm bir yazıvar.

Natan
01-06-2010, 18:53
Aynı sitede hristiyan bir mucize daha var ;

Khve falında İsa yazısı :)

şu LİNK (http://www.izlesene.com/video/amator-kahve-falinda-isa-yazisi/2071673)'ten izleyebilirsiniz .

Bence bu mucizeden sonra herkes Hristiyan olmalı .