Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > Hristiyanlık

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 25-12-2009, 23:03
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart İstavrozun Hıristiyanlıktaki Yeri

İstavroz,kelime itibariyle haç demektir ve dilimize Yunanca'dan girmiş bir kelimedir.Latince ise haç işaretinin karşılığı 'Signum Crucis' dir.

Hristiyanlar tarafından erken dönemlerden beri kullanılan en önemli sembolik ritüellerden biri olan haç çıkarma Doğu (Doğu/Kadim Ortodoks) kilisesi ile Batı (Katolik/Protestan) kilisesi arasında bazı farklılıklar arzetmektedir.

Açık elle yapılan haç çıkartma genellikle Batı kilisesinde kullanılır.İnsan elindeki beş parmak İsa Mesih'in haçtaki bedenindeki beş yarasına işaret etmektedir.

Batıda kullanılan genel form bu olsa da,bazen ''küçük haç çıkarma'' adı da verilen,,sadece sağ elin başparmağının sırasıyla önce alına,daha sonra kişinin dudaklarına ve de göğsüne değdirilmesiyle icra edilen bir uygulama da bulunmaktadır.

Bunun manası ''İsa Mesih'in sözleri zihnimde,dudaklarımda ve de kalbimde olsun''dur.

Bu küçük haç çıkarma işlemi genelde Kutsal Ayin esnasında kelamdan paylaşım sırasında ve kişi kiliseye girerken elini kutsal su bulunan hazneye daldırdığında yapılır.

Doğu Ortodoks Kilisesinde ise haç çıkartma sağ elin baş,işaret ve orta parmaklarının birleştirilmesi ve yüzük parmağı ile serçe parmağın el ayasına,avuca değecek şekilde yapılmasıyla icra edilir.

Birleştirilen üç parmak Kutsal Üçleme'nin her bir kişisine delalet ederken,el ayasına değen diğer iki parmak ise İsa Mesih'in ikili insani ve Tanrısal doğasına karşılık gelir.

Batı kilisesinde haç çıkarmanın şekli sol omuzdan sağ omuza şeklinde iken,Doğu Ortodoks kilisesinde ise genellikle sağ omuzdan başlanıp sol tarafta bitirilir.

Ama Kadim Ortodokslar (Ermeniler,Koptlar ve Habeş/Etiyopya Hristiyanları) da batıda kullanılan şekliyle haç çıkarmayı icra etmektedirler.

Genel olarak Doğu Ortodoks kilisesinde Batı kilisesine oranla daha çok sıklıkla haç çıkartılır.

Haç çıkarma kiliseye girip çıkarken,kişisel bir duanın başlangıcında ve bitiminde,altarda bulunan ana sunak önünde (Mesihi simgeleyen) ve de kutsal bir ikonaya yaklaşırken de yapılır.
http://www.hristiyanforum.com/forum/...reply&p=365210

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 26-12-2009, 02:13
Paolo Paolo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Paolo - MSN üzeri Mesaj gönder

Haç çıkarma bizde çok önemlidir.Ortodoks kardeşlerimizde yaparlar.Haç çıkarmanın anlamı Oğul(Mesih) bizi kurtardı demektir.Ve aynı zamanda İsevi olduğumuzun işaretidir.Kutsal Kitapta geçmesede yinede önemlidir.Haç çıkarmanın nasıl çıktığı hakkında tam bilgi yoktur.Ancak Azizlerden birinin çıkardığı sanılmaktadır.İlk dönemlerden beri haç çıkarma vardır.
Alt 27-12-2009, 00:28
3.yol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
3.yol 3.yol isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Arkadaslar,
"Istavroz'un Hristiyanliktaki Yeri" basligindan secilen mesajlari Cafe'de "istavroz ve istavrit kelimesinin kokeni" isimli basligina tasidim.

Saygilarimla,
3.yol
Alt 27-12-2009, 01:07
Lusin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Lusin Lusin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Istavroz çıkarmak ortodokslukta vardır. Kilisede papaz bir dua okurken, Kitab Mukaddes'ten bir bölüm okurken ya da duadan sonra istavroz çıkarmak "Ben bu duayı kabul ettim" demektir ve "Amin" demeye yakın bir anlamı vardır.Papaz bir duayı bitirdikten sonra istavroz çıkarmak ben bu "duayı kabul ettim, bu duanın yardımı bana gelsin" demektir. Ayrıca istavroz çıkarmak "Ben de İsa gibi haçta ölmeye hazırım" demektir.

Tüm bu anlamların yanında istavroz İsa'yı temsil ettiği için şeytana karşı kullanılabileceği inancı da mevcuttur. Manevi yönden tehlikede hisseden bir kişi otomatik olarak istavroz çıkarır ve bu da şeytanı uzak tutmak içindir, kötü düşünceleri kafadan atmak için, kendine İsa Mesih'i hatırlatmak içindir.

Protestanlar istavros çıkarmayı şekilci buldukları için uygulamamayı tercih ederler.

Derin olan kuyu değil kısa olan iptir
Alt 27-12-2009, 14:01
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sevgili lusin, bilgine teşekkür. çünkü bu istavroz çıkarma işi. tüm hrıstiyan mezheplerine mal edilir.ve her hrıstiyanın bunu yaptığı düşünülür

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 27-12-2009, 16:55
Psiko Psiko isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Ben de merakımdan sorayım.
Gerek dış ülkelerde,
gerekse ülkemizde futbol işçiliği yapan kişilerden,
Hıristiyan inancında olanları hepimiz seyretmişizdir.
Oyuna girerken veya oyun başlarken haç çıkarırlar.
Bunun manası nedir ?
Çünkü ne kilisedeler,
ne de Papaz kutsal bir ayet okumakta,
ne de İsa Mesih'in ikonu orada.
Bu bir alışkanlık mı ?

Kendin için istemediğini,başkaları için de isteme.
Alt 27-12-2009, 17:22
nogada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
nogada nogada isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Haç simgesinin,hristiyanlık öncesinde avrupada bir pagan simgesi olduğunu ve bu simgenin hristiyanlık adı altında gelenek olarak sürdürüldüğünü gösteren yada belirten kişiler var,bunu nasıl karşılıyorsunuz?

Görmeyipte Korktuklarımız Sevmediklerimiz,Görmeyipte Sevdiklerimiz İnandıklarımızdır...!!!
Alt 27-12-2009, 19:22
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger psiko;

Oyuna girerken veya oyun başlarken haç çıkarırlar.
Bunun manası nedir ?-psiko-

Muslumanlarin "Bismillah" inin karsiligidir, yapilan hareket.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 27-12-2009, 20:16
tayyare tayyare isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

tayyare - İCQ üzeri Mesaj gönder

Paolo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Haç çıkarmanın anlamı Oğul(Mesih) bizi kurtardı demektir.
Kurtardıysa burda ne işiniz var denir.
'Kurtaracak' derlerse anlıyabilirim...
Alt 27-12-2009, 22:38
vesper - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vesper vesper isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

nogada´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Haç simgesinin,hristiyanlık öncesinde avrupada bir pagan simgesi olduğunu ve bu simgenin hristiyanlık adı altında gelenek olarak sürdürüldüğünü gösteren yada belirten kişiler var,bunu nasıl karşılıyorsunuz?
Hmm... Bunu bazı protestanlar da diyor sanırım. şekilci bulmalarının yanında bu nedenden dolayı da istavroz çıkarmamayı tercih ediyorlar.

Ama ben İstavroz çıkarıyorum, bu iddialara da pek aldırmıyorum; Sonuçta Haç; çarmıhın şekli ve İsa çarmıhın üstünde öldü, çarmıhda ölümü ve ardından dirilişi de insanların müjdesi oldu. Haç bunu temsil ediyor ve ayrıca ben de isa gibi ölmeye hazırım anlamına geliyor

Haç işareti Hristiyanlıkla ortaya çıkan bir işaret değil. Bu yüzden elbette çok farklı kültürlerde ve dinlerde bulunması bence doğal. Biz burada kendi inancımızda neyin kastedildiğine bakmalıyız. Haç Hristiyanlığa sonradan girmedi ki. En başından beri zaten vardı.

Esenlikler

Eğer insanlar sadece cezalandırılmaktan korktukları ya da ödüllendirileceklerini umut ettikleri için iyilik yapıyorlarsa o halde gerçekten acınacak haldeyiz.(albert einstein)

Önerilen Siteler