Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrimle İlgili Sorularım
Bilgi paylasımında bulunan arkadaslara şimdiden tesekkür ederim.
1 Afrikanın ne özelliği varda ilk primatlar orada ortaya cıktı ?
2 Afrika haricinde baska kıtalardada "öncesiz" primatlar ortaya çıkmışmıdır? varsa ve mümkünse türlerinin isimleriyle beraber.
3 Evrim haritasında görmüştüm , evrimin yolculuğu , etiyopya civarından kuzey arab yarımadasına oradan güney asyaya oradanda ikiye ayrılıp avrupa ve kuzey amerikaya diye . burada sormak istiyorum ,
etiyopya civarından kuzeye değilde batıya hatta güneye doğru giderek ortaya cıkan türler varmı ? varsa ve günümüzdede hala yasıyorlarsa , ulus isimleri nelerdir ?
4 2 .ci sorumu dahada genişleterek , egerki primatlar ortaya cıkmışsa , sonraki zamanda bunlar bizler gibi akıllı bilinçli varlıklar haline geldilermi ? geldilerse ve hala günümüzdede yasıyorlarsa ulus isimleriyle beraber
5 Bir keresinde homo sapiensle ilgili , ne zaman ve nerde cıktığına dair cok az sey biliniyor diye okumuştum , eger bu doğruysa , nasıl oluyoda taaa 100 - 200 - 300 milyon önceki primatlar hakkında daha
fazla bilgi varda sapiensle ilgili yok ?
6 Zeki bilincli canlılar olabilmemiz milyonlarca yıl sürdü , bu süreç neden yüzbinlerce hatta onbilerce yıl içinde olmadı ? eger olabilme imkanı olsaydı ne gibi koşullar gerekliydi ?
ve son sorum (biraz bilimkurgu gibi olacak)
7 Primattan önce sürüngendik , primata dönüşmeden sürüngen halimizi koruyarak , yine bu denli zeki canlılar olabilirmiydik ? mesela pullu derilerimiz , yılan gözleri gibi gözlerimiz , bu tür seyler ,hatta
dahada zeki ?
sadebiri
07-02-2010, 23:59
sayın barudi.
dahada geriye gitmek lazım.sürüngenler öncesine,okyanus tabanındaki bakteri atalarımıza,ve tabiki ayın dünyadan kopmasından sonraki atalarımıza.vs vs vs diye gider. ve bütün bu sorduklarını bu atalar içinde sormak gerekir.
en önemli soru ise geleceğe yönelik.bu süregelen evrim ve mutasyon,nerede sona erecek.yani insan olmaktan çıkacağız evrime göre neye dönüşeceğiz?
saygılar.
küçük gökyüzü
08-02-2010, 00:01
benim bu sorulara cevap vercek kapasitem yok ancak donanımlı arkadaşlar cevap verirlerse, zevkle okuycam ... belirtmek istedim :)
keske , en basından "soruların mantığını yanlış kurduysam , sorunun olması gereken hali neyse ona görede cevaplayabilirsiniz " diyede dipnot düşseymişim.
sayın barudi.
dahada geriye gitmek lazım.sürüngenler öncesine,okyanus tabanındaki bakteri atalarımıza,ve tabiki ayın dünyadan kopmasından sonraki atalarımıza.vs vs vs diye gider. ve bütün bu sorduklarını bu atalar içinde sormak gerekir.
en önemli soru ise geleceğe yönelik.bu süregelen evrim ve mutasyon,nerede sona erecek.yani insan olmaktan çıkacağız evrime göre neye dönüşeceğiz?
saygılar.
ben davudi :) baskasıyla karıstırdınız galiba , sorun değil sağlık olsun , siznkilerde güzel sorular bakalım cevaplayabilecek bir babayiğit cıkacakmı ?
benim bu sorulara cevap vercek kapasitem yok ancak donanımlı arkadaşlar cevap verirlerse, zevkle okuycam ... belirtmek istedim :)
estafurullah , ilgin içinde sağolasın , bende bekliyorum , bakalım koca sitede hiç evrimci varmı ? :)
sadebiri
09-02-2010, 22:55
sayın davudi;:)
kusura bakmayın barudi nickli bir arkadaş daha var sitede sanırım onunla isim benzerliğinden olsa gerek karıştırmışım.tekrar özür dilerim..
saygılar.
Alt miyosen döneminde (25-16 milyon yıl önce) sadece Afrika kıtasında hominoidler yaygın. Bu dönemde Afrika ile Avrasya'nın kara baglantısı yok. Afrika'nın özelliği ise cografi şartları.
2 Afrika haricinde baska kıtalardada "öncesiz" primatlar ortaya çıkmışmıdır? varsa ve mümkünse türlerinin isimleriyle beraber.
Orta miyosen döneminde ise (15 milyon yıl önce) Afrika'dan Avrasya'ya karasal hominoid göçleri oluyor. Bu tarihlerde Anadolu ve Avrupa'da hominoidlere sıklıkla rastlanıyor. İki ana görüş var. Bir tanesi hominidlerin Afrikadaki hominoidlerden evrimleştikleri. Digeri ise Avrupa'dan Afrika'ya göçle gelen hominoidlerden evrimleştikleri. Hominidlerle hominoidlerin evrimsel ayrışmasının 5-6 milyon yıl önce oldugu öne sürülüyor. Bu konuda bir tartışma yok ve bu da Afrika'da oluyor.
3 Evrim haritasında görmüştüm , evrimin yolculuğu , etiyopya civarından kuzey arab yarımadasına oradan güney asyaya oradanda ikiye ayrılıp avrupa ve kuzey amerikaya diye . burada sormak istiyorum ,
etiyopya civarından kuzeye değilde batıya hatta güneye doğru giderek ortaya cıkan türler varmı ? varsa ve günümüzdede hala yasıyorlarsa , ulus isimleri nelerdir ?
Evrim haritasında bahsedilen homo sapienstir ve artık insan ile karşı karşıyayız. Tarihin bu döneminde herhangi bir ulustan bahsetmek mümkün degil. Şayet bahsedilecekse bir insan ulusundan bahsedilebilir ancak. Zaten ulus kavramı kapitalizmin doguşu ile ilintili bir kavramdır.
İnsanın göçleri ve göç yolları ise deaylı olarak şurada yer almakta :
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6834
4 2 .ci sorumu dahada genişleterek , egerki primatlar ortaya cıkmışsa , sonraki zamanda bunlar bizler gibi akıllı bilinçli varlıklar haline geldilermi ? geldilerse ve hala günümüzdede yasıyorlarsa ulus isimleriyle beraber
Şİmdi burada kavranılamayan bir şey var. Evrim sonucu yeni bir türün olması eski türün yok olması ile sonuçlanır. Ya da yeni tür kazandıgı bazı özellikler dolayısıyla farklılaşır ve yaşamını idame ettirecek şartları kazanır. Bu eski türün ya da içinden çıktıgı atanın bir süre sonra populasyonda azalmasıyla ve nihai olarak da ortadan kaybolmasıyla sonuçlanır. Elbette çok uzun bir süre içinde. Aksi takdirde yeni tür o özellikleriyle var olamaz.
Şİmdi zaman zaman boynuzu olan, kuyrugu olan, iki kafası olan bebekler dogdugunu okuruz. Sadece böyle degil daha pek çok farklı degişimlere şahit oluruz. Şayet bu özellikler insana bir farklılık saglasaydı, ya da hayatta kalmayı kolaylaştırabilseydi o takdirde bu özelliklere sahip bireyler populasyon içinde agırlık kazanacaktı ve eski türe nazaran baskın olacaklardı. Eski tür de süreç içerisinde kaybolacaktı. Dolayısıyla insanın yaşama karşı başarılı olabildigi ve gen havuzunda agırlık kazandıgı tek yyaşayan türü biziz. İlerideki iklim degişiklikleri ne getirir, hangi sonradan kazanılan özellikler baskın olur onu bilebilmek mümkün degil bugünden.
5 Bir keresinde homo sapiensle ilgili , ne zaman ve nerde cıktığına dair cok az sey biliniyor diye okumuştum , eger bu doğruysa , nasıl oluyoda taaa 100 - 200 - 300 milyon önceki primatlar hakkında daha
Bu bilgi yanlış. Öyle 100 milyonlarca sene diye bir şey yok. Modern sapiensin en eski atasına ait fosil ise 195 bin sene öncesine ait.
6 Zeki bilincli canlılar olabilmemiz milyonlarca yıl sürdü , bu süreç neden yüzbinlerce hatta onbilerce yıl içinde olmadı ? eger olabilme imkanı olsaydı ne gibi koşullar gerekliydi ?
Bu son derece saçma bir soru olmuş. Evrim iradi, istege baglı bir şey degil. Tasarlanıp yapılabilecek bir şey de degil. Ancak şunu söyleyebiliriz. Aşölyen kültürü 1 milyon sene devam etmiş, yapılan taş aletler 8-10 tane ve duraganlık gösteriyor. Son 5 bin senedir ise insanın beyinsel gelişimi anormal bir hızda olmuş. Teknoloji vasıtasıyla doganın sırlarını çözerek ona hakim olma mücadelesinin ulaştıgı ivmeyi ise görmemek imkansız.
saygılarımla
Peki neden su kenarlarında ikamet etti "atalarımız" ? İhtiyaçlarını karşılamak için mi yoksa bu maymun insanlar suda mı yaşadılar bir dönem ? El ve ayak parmakalrımızdaki küçük perdeler aslında bu su yaşamından mı izler ? nasıl değerlendiriyorsunuz ?
İhtiyaçlarını karşılamak için mi yoksa bu maymun insanlar suda mı yaşadılar bir dönem
İnsanoglunun dikine yürümesine sebep olan etkenin sulak yerde yaşaması ve avlanmak için iki ayagı üzerinde dogrulması şeklinde bir teori vardır. Şahsi görüşümü sorarsan bana bu teori pek de sempatk gelmiyor.
Ancak su kenarlarında ikamet etmesi son derece dogal. Çünkü toplayıcılık aşamasından sonra balık avcılıgı gelmekte ve bu da ikamet yerlerinin balık havzaları yakınında seçilmesi için yeterli bir etkendir.
İnsanoglunun ilk evrimi için dogru olan bu edim, uygarlıga adım attıgı zaman kaçınılmaz hale gelmekte. Sümer, Mısır, İndüs uygarlıkları hep su kenarlarındadır. Bu da tarımın zorunlu olarak su istemesi ile bagıntılı bir durum.
saygılarımla
Aşölyen kültürü 1 milyon sene devam etmiş, yapılan taş aletler 8-10 tane ve duraganlık gösteriyor.
nolduda son 5 bin yıl içinde beynin gelişmesi bu kadar hız kazandı ?
Teknoloji vasıtasıyla doganın sırlarını çözerek ona hakim olma mücadelesinin ulaştıgı ivmeyi ise görmemek imkansız.
saygılarımla
icad edilen arac gereclerin beynin gelişmesinde olumsuz payları olabilirmi , yada tersimi ? hatta vücudumuzun diğer fiziki özelliklerinede ?
bi keresinde hesap makinası gibi aletlerin insanı pratiğe ittiği için , zekanın gelişmesine olumsuz etki yapıyolar diye okumustum o yüzden bu sekilde sordum
bizdende saygılar sevgiler , tekrardan tesekkürler , dilaver hoca.
sevgili davudi
Medeniyet ve uygarlık ancak etkileşim ortamında yeşerebilir. Amazon ormanlarında, Afrika'nın kuytu yerlerinde bulunan ilkel kabileleri göz önüne alırsak eger bu insanların hep kapalı toplumlar halinde diger insanlarla etkileşimden uzak yaşadıklarını görürüz.
İşbirligi ve paylaşım beynin geşimesinde de büyük etken elbette. Zeka ancak böyle gelişebilir. Teknolojik buluşlar yeni buluşlara yol açıyor. İnsanoglunun ilkel atalarıyla en büyük farkı merak. İlkellerde merak ettigi için bilgie sahip olma diye bir olgu yok. Onlar sadece gereksinmeleri için ögrenirler fakat asla merak ettikleri için ögrenmezler. Böyle bir bilgi yüküne ihtiyaçları da yoktur.
Çünkü doganın bir parçasıdırlar. Bize son derece ters gelen bazı olgular onlar için son derece dogal ve anlaşılırdır. Çünkü o öyledir ve öyle olmak zorundadır. Neden ve nasıl ile ilgilenmezler.
Dikkat edilirse binlerce yıllık Sümer ve Mısır tarihinde felsefeye rastlayamayız. Felsefeye İonya da rast geliriz. Neden, çünkü İon medeniyetinin temelinde ticaret ve ilişki yatar.
Örnegin dümen yekesi yüzlerce yıl sonra icat edilmiştir, çünkü ihtiyaç duyulmamıştır. Kölelerin çektigi küreklerde kimse yekeye gereksinim duymamıştır. Köleci toplumun agır bastıgı cografyalarda cidi bir bilimsel ilerleme göremezsiniz. Ancak ticaretin yogun oldugu yerlerde bu gereksinime rastlarsınız.
İnsanoglu uygarlık dedigimiz aşamaya özel mülkiyti bulması ve sahip olması ile geçti. Bugün toplumlar için gerici bir güç haline gelen üretim araçlarının özel mülkiyeti o zaman uygarlık için zorunlu bir aşama idi ve üretici güçleri geliştiriyordu. Bugün ise engel haline gelmiştir.
İşte bir milyon sene aynı duragan kültürde yaşamamızın ve beş bin yıldır da akıl almaz bir ivme ile gelişmemizin nedeni de budur. Teknolojik gelişmeye ise son yüzyılda yetişmeye imkan yok. İnsan artık doga kanunlarını anlayabilyor ve bununla uyumlu hale getirdigi teknoloji imkansızı başarabiliyor.
Teknolojinin gelişmesinin insanlıga faydalı olup olmayacagının cevabı ise teknolojinin kimin mülkiyetinde oldugu ve kimin yararına kullanıldıgı sorusunun cevabında yatar. Son domuz gribi salgını kepazeliginde bu artık tescillenmiş oldu.
saygılarımla
Çok değerli dilaver arkadaşım ;
Bilginizi & fikrinizi paylaştığınız için teşekkür ederim
ve son sorum (biraz bilimkurgu gibi olacak)
7 Primattan önce sürüngendik , primata dönüşmeden sürüngen halimizi koruyarak , yine bu denli zeki canlılar olabilirmiydik ? mesela pullu derilerimiz , yılan gözleri gibi gözlerimiz , bu tür seyler ,hatta
dahada zeki ?
1. İlk pramitler afrikada (mısırda) değil.
2. amerika kıtası (meksika), Çin (Uygur piramitleri / Mısır ve amerika yerlilerinin bile eveline dayanır) Hatta balkanlarda bulunan ve arkeolojik araştırma yapılan yeni piramitler. Deniz altında kalmış pramitlerinde varlığı biliniyor. Yani pramitler heryerde..
3. Avrupaya göçten evel amerika kıtasında yerleşim vardı ( bering boğazından geçiş ).
4. Biz
5. ^^
6. Biz her zaman zekiydik üzme kendini ve senelere, akabinde deneyimlere dayanan bir yaşamımız var. Koşul da; yerleşik hayatla ve kültür birikiminin devamı ile paraleldir. Bilgi aktarıldıkca çoğalır ve "genleşir". İhtiyaç, merak ve azimde bunları "ilerletir". Detaylar zilyon sayfa alacağından kısa geçtim ama anlamak kolay.
7. ^^
evrimle alakalı hikayelere girmedim tartışmak için yeterli zamanım yok kusura bakma. Tartışma olmayacak maddelere değindim. Umarım bakış açın için ilave bilgiler edinmişsindir. Malum kimse kimsenin bakış açısını zorla değiştiremez.
Davudi´isimli üyeden Alıntı
Bir yukaridaki cevapta sayin Leaff primatlarin sadece Afrika'ya özgü olmadigi tüm kitalarda yasadigini güzel bir sekilde aciklamis sanirim.
"Afrika'nin ne özelligi vardi" sorunuza ise su aciklma getirilebilir;
Insanlar ile günümüz maymunlari, bugün 7 milyon yil önce soyu tükenmis olan bir yüksek maymundan veya insanimsi maymun diye adlandirilan özel bir türden gelmektedir. Soyumuzun atasinin vatani olarak belirlenen bölge de Afrika'nin tümünü degil bir bölgesini kapsar. Bu bölgenin özellikleri ilginc ve evrimin bilimsel kanitlarina, sonraki yayilma ve gelismelere de kaynaklik eder.
Ön atalarimiz bütün Afrika’yi kaplayan sik ormanlarda yasarken, Dogu Afrika’ da ki “Rift vadisi” yaklasik 7 milyon yil önce cöküyor, bazi kenarlari yükselip dik bir duvar olusturuyor. Bu fay (kirilma) cukuru gercekten cok büyük. Bütün Dogu Afrika’yı bastan basa geciyor, Kızıldeniz’le ve Ürdün vadisiyle devam edip, Dogu Akdeniz’de sona eriyor. Toplam 6.000 km uzunlukta ve Tanganika Gölü’nde 4.000 metreye varan bir derinlik.
http://img3.imageshack.us/img3/2669/465pxgreatriftvalleymap.png
http://2.bp.blogspot.com/_R0XF9U6U_Q8/SME_suKg_FI/AAAAAAAAAIw/huQZsx2rOTs/s400/IMG_4410+%5B800x600%5D.JPG
http://www.turafrika.com/img/etiyopya/1.jpg
Bu yer hareketiyle birlikte, iklim de altüst olur. Tropik yagmurlar bati yakasini sulamaya devam ederken, söz konusu duvar silsilesinin ardina düsen dogu kesiminde ise kuraklik baslar. Orman örtüsü gerileler, bitki örtüsü büyük bir degisime ugrar. Böylece ön atalarimiz iki ayri topluluga ayrilir.
Bu fay hattinin batisinda kalan ön atalarimiz ilk önce agaclardaki yasamlarini sürdürürler, ama dogusunda mahsur kalan atalarimiz ise bin yillar , milyon yillar sürecek bir bicimde önce savan, sonra da step ortamiyla karsilasirlar.
Böylece bati yakasinda kalanlar, milyonlarca yil icinde de degisiklik ve evrilme gösterip bugünkü yüksek maymunlarin, sempanze ve gorillerin atalari olurken, Dogu yakasindakiler ise, ön-insanlarin, sonra da biz insanlarin atalari olurlar. Bu bölgede arkaik ön insanlar olan Homo habilis, homo erectus ve homo sapien gibi son zamanlarda bulunan Homo rudolfensis ve homo ergaster de yasamistir.
Bugüne kadar toplanabilen yaklasik 2.000 insan ve ön-insan kalintisinin hepsi de bu söz konusu dogu yakasinda kalan bölgede bulundu. Burada tek bir goril veya sempanze kemigi bile bulunamamis olmasi ayrica manidardir. Iste bu yüzden Afrika'nin bu bölgesi adeta bizim besigimizdir ve bu yüzden özel önemi vardir.
Ön insanlar Afrika'nin güneyine dogru da ilerlemislerdir.
Modern metropol Johannesburg'dan 20 dakika uzaklikta bulunan Sterkfontein Magaralarinda Sterkfontein insanoglunun ilk yürümeye basladıigi dönemlere ait fosiller bulunmakta olup bir Dünya Koruma Alani'dir.
ilk San insaninin kayalarin üstüne isledikleri sanatlar ve San insanının ilk evleri olarak kabul edilen bu magaralar halen koruma altinda tutulmaktadir. Bushmen'ler ve Khoikhoi'ler olarak da bilinen bu göcebelerin atalari bu ilk San insanlaridir. Bush,enler cok uzun yillardan beri güney yarimkürede yasadiklari icin tipki kuzeyde yasayan Avrupa ve Asya insanlari gibi zaman icinde beyazlasmislardir ve pigmentlerini büyük ölcüde kaybetmislerdir. Baksa bir irk da degilidr yine bizim gibi homo sapiens sapiens türüne aittir.
ilahi leaff
primatla piramidi karıştırmıssın dostum....
hiç güleceğim yoktu :)))))))
Benimde hiç güleceğim yoktu okuma hatası yapmışım ve gerçekten karıştırmışım ^^ Bende diyorum bu konuyu neden bu konu başlığı altına yazmış ^^ Ben böyle şeyleri çok yaparım alışsanız iyi olur :o)
Altalta iki mesaj yazıyorum kuusura bakmayın, düzenleyi bulamadım. Ama işin en garibi beni haklı bulan biride çıktı ve benim yazımı tastikleyerek bilgi verdi ^^ Ay çok güldüm :)
Altalta iki mesaj yazıyorum kuusura bakmayın, düzenleyi bulamadım. Ama işin en garibi beni haklı bulan biride çıktı ve benim yazımı tastikleyerek bilgi verdi ^^ Ay çok güldüm :)
evet ya sevgili dstum... bi komedi de o :)))
ilahi alka diyelim :)
Bence de siz piramitleri degil primatlari kastettiniz (Caktirmayin ama) :focus:
Bence de siz piramitleri degil primatlari kastettiniz (Caktirmayin ama) :focus:
yok yok piramitleri anlatıyor alka kardeş...
haha...... resmen piramitlerin dağılımı bu :))) primatları değil :)))