PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Vatandasin Dusunce Kaosu

evrensel-insan
26-02-2010, 05:09
Saygideger arkadaslar;

Ben burada "basit" bir vatandas gozlemiyle, Turkiye'nin durum degerlendirmesini yapiyorum.

Asker, ulkeyi korur, terorle savasir.
Basbakan terorle "masaya oturur"
Terorle savasan askere bu emri veren komutan, terorist olarak goz altina alinir.
Askeri goz altina alan, polistir.
Bir yargic, baska bir yargica dava acar.
Bu dava sonucu yargic, gozaltina alinir.
Bir avukat bunun kanuna aykiri oldugunu soyler.
Birisi, "kimse yargiya mudahele edemez, yargi bagimsizdir" der.
Birisi "yargi siyasete alet edinmistir" der.
Birisi "yargi taraflidir" der.
Basbakan, yargiyi "siyaset yapmakla" suclar.
Tepe ust toplanir, iki asker ust serbest kalir.
Cumhurbaskani ve surekasi, yargida "reform" ister.
Icisleri bakaninin, ulkeye giren Amerikalilardan haberi olmaz.
Birisi, darbe "onleme" tutuklamalari yaparken; baska birisi, bu harekete "darbe" der.

Kisaca, basbakani "terorle isbirligi yapmak" tan suclanirken; basbakan terorle "savasan" askeri "teror zanlisi" olarak gozaltina alir.

Buyrun, size cagimizin paradoksu; cozebilen varsa, beri gelsin.

Var mi, bunun icinden; kanuni, yasal, anayasal, hukuki v.s. cikabilen!

Bu ornekler, okyanusta damla, colde kumdur. Isteyen cogaltabilir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

ALKA
26-02-2010, 05:47
Terorle savasan askere bu emri veren komutan, terorist olarak goz altina alinir.
Birisi, darbe "onleme" tutuklamalari yaparken; baska birisi, bu harekete "darbe" der.

Bizim insanlar icin alisik ve normal bir durum. Ama batili gözüyle bakinca tam bir arap saci veya 1001 gece masallari gibi karmakarisik. Londra'da buna herhalde "turkish made" diyorlardir, Berlin'de "getürkt" (önyargili bir terim olan Türk usulü hile yapma anlaminda) ve Paris'te veya Roma'da "a la turca". Neyin ne oldugu belli degil. Bilmem kac sene Almanya gibi bir yabanci ülkede yasiyorum böyle seylere tanik olmadim, Türkiye'de ise bu gündelik bir olay. Bu tür olaylar Almanya'da siklasmaya baslasaydi bu ülkeden kacma yollarini aramaya baslamistim bile herhalde. Türk insani bütün bunlara nasil katlaniyor ve borsalar cökmüyor gercekten biraz hayret verici biraz da takdir edici bir durum. Insanlarimiz her seye ragmen yasiyor ve direniyor. Umarim buradaki oldugu gibi huzurlu, güvenli, yerine oturmus ve adil bir politik yasam Türkiye'deki insanlarimiza da nasip olur. Acik söylemek gerekirse ben son olanlar yüzünden burada disarida yasadigim halde cok endiseleniyorum. Hayra alamet degil bunlar.

evrensel-insan
26-02-2010, 06:01
Saygideger ALKA;

Roma'da "a la turca". Neyin ne oldugu belli degil.-ALKA-

Burasi bayagi ilginc, Turkiye de yerdeki tuvalete, "alaturka" lavabolu tuvalete "ala franka" denir. Ben buradaki, "turka" yi, Turk olarak dusunuyordum. Neyse, yeni bir sey daha ogrenmis olduk, bu da gunun kari olsun.

Ben bunlari, ustelik vatandas gozuyle degerlendirdim. Yani, kendi bilgi, birikim, gozlem ve bilincimi katmadan. Cunku trajikomik durum o kadar aleniki, uzerinde dusunce uretmeye bile gerek yok.:argue:

Bu isi, ancak bir "yaratici eli" duzeltecek, herhalde. Gerci dua eden pek yok, ama!:high5::evil:

Saygilarimla;
evrensel-insan

ALKA
26-02-2010, 06:23
Saygideger ALKA;

Roma'da "a la turca". Neyin ne oldugu belli degil.-ALKA-

Burasi bayagi ilginc, Turkiye de yerdeki tuvalete, "alaturka" lavabolu tuvalete "ala franka" denir. Ben buradaki, "turka" yi, Turk olarak dusunuyordum. Neyse, yeni bir sey daha ogrenmis olduk, bu da gunun kari olsun.

Ben bunlari, ustelik vatandas gozuyle degerlendirdim. Yani, kendi bilgi, birikim, gozlem ve bilincimi katmadan. Cunku trajikomik durum o kadar aleniki, uzerinde dusunce uretmeye bile gerek yok.:argue:

Bu isi, ancak bir "yaratici eli" duzeltecek, herhalde. Gerci dua eden pek yok, ama!:high5::evil:

Saygilarimla;
evrensel-insan

Turca sözcügü hakkinda dedikleriniz yanlis degil sayin evrensel-insan. Türk anlamina geliyor. a la Turca ise türk üsulu anlaminda kullanilir.

Türkiye'deki bu kaos yagmur duasi gibi bir duayla da gidecek tarzdan degil. Ama "her kaos kendi düzenini olusturur" deyimindeki gibi düsünürek ümit etmekten baska care kalmiyor gibi.

Dipnot;
Tabi "a la franga"' da Fransiz üsulu anlamina geliyor. A la turca mutfak, tuvalet , sanat veya a la franga mutfagi, tuvalet kültürü vs gibi...

evrensel-insan
26-02-2010, 06:29
Saygideger arkadaslar;

Burada, bilhassa aile ici, fiziksel bir mudahele oldugunda ve mudahele edilenin kendisi, ya da onun adina baskasi, sikayette bulundugunda, mudahele eden kisiye cesitli yaptirimlar uygulanir.

Bilhassa bunu bilen ve ogrenen etnik gruplarin kadinlari, bazan eslerini "cileden cikararak" "hadi vursana!" temelli bir dusunce uygularlar. Bu bir cesit, sosyal yasami olan ve bilgi edinmis olan, kadinlarin; erkegine karsi kullandigi hukuksal bir "silahtir"

Turkiye'ye baktigimizda, hukumette aynisini uyguluyor, 1960, 1971 ve 1980 de darbe yapmis, askeri cileden cikararak "hadi vursana, darbe yapsana" diyor.

Burada kadinlarin guveni hukuksal; peki Turkiye'de hukumetin guveni ne? Ya asker "cileden cikip" "vurursa" hukumeti, hangi hukuk kanunu, neye ve kime gore "koruyacak?"

Bu konu da dusuncesi olan var mi? Ya da hukumet; uc farkli tecrube yasamis ve yasatmis askerin, eger kendisine cileden cikip vuramayacagini dusunuyorsa, bir bildigi mi var?, ya da vurursa, kendini neye guvenerek koruyacagini saniyor?

Cevabi olan var mi? Politik/tarafli/duygusal cevaptan ziyade, mantikli cevaplar tercih edilir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

ALKA
26-02-2010, 06:48
Burada kadinlarin guveni hukuksal; peki Turkiye'de hukumetin guveni ne? Ya asker "cileden cikip" "vurursa" hukumeti, hangi hukuk kanunu, neye ve kime gore "koruyacak?"

Bu konu da dusuncesi olan var mi? Ya da hukumet; uc farkli tecrube yasamis ve yasatmis askerin, eger kendisine cileden cikip vuramayacagini dusunuyorsa, bir bildigi mi var?, ya da vurursa, kendini neye guvenerek koruyacagini saniyor?

AKP askerin darbe yapmamasi ve hükümeti devirmemesi icin AB üyeligi kozunu kullaniyor. AKP hükümetinin ilk yaptigi isin, AB üyeligine giris sürecine el atmasi ve ilerletmesinin bir tesadüf oldugunu düsünmüyorum. AB giris sürecini olabildigi kadar ileri götürü askeri bir darbeyi imkansiz hale getirmesi ve bu konuda da AB'yi arkasina almasi ile dengeler sivil otorite lehine dönüsebildi. Son yillarda Ab konusunda bir adim bile atilmadigi, hükümetin isteksiz gibi görünmesi, bunun yaninda Ab tüzüklerine ters gelen bir sekilde Suriye, Lübnan, Iran gibi ülkelere vize serbestiye vermesi, AB'yi pek ciddiye almamaya baslamasi ve de TSK ile yargiya el atmasi tabi ki hem AB'de hem de ana muhalefette "Erdogan acaba ne yapmak istiyor" diye süpheler de uyandiriyor.

Diger bir durum da olasi bir darbeyi önlemek icin gayri ciddi bir Kürt acilimi yaparak Güneydogu'da da TSK gücünü kirmak ve Kürtleri bir ortak olarak kendi safhasinda görmek istedigi yatiyor da olabilir. Ama AKP'nin evdeki yaptigi hesap carsiya uymuyor ve bazi yerlerde geri adim atmak zorunda kaliyor.

evrensel-insan
26-02-2010, 07:15
Saygideger ALKA;

Yani, bir cesit asker; bu AB'yi "onemsiyor" mu diyorsun? Bilirsin, koseye s1k1san fare, son bir can havliyle kediye saldirir.

Sonuctan herkesin, kendine gore bir "yeter artik" i var. Ustelik, rejimin 1923 ten beri kanitlanmis, "guven kazanmis" "koruyucusu" ordudan bahsediyoruz ve bu ordunun toplumun gozundeki yerinden bahsediyoruz. Ordu toplumun gozundeki bu yerini kolay kolay kaybetmek istemez. Hele hele amac, TC'yi kuruldugu icerikte korumak olursa!

Cunku boyle giderse, teroristle savasan askerin de "kafasi karisacaktir, onlara emir veren komutanlarin da.

Saygilarimla;
evrensel-insan

ALKA
26-02-2010, 08:00
Yani, bir cesit asker; bu AB'yi "onemsiyor" mu diyorsun?
Bazi konularda kismen de olsa önemsemesi gerekiyor. Zira silah sanayisi ve savunma teknolojisini kendisi üretmiyor ve bir bakima Batili ülkelerden satin aliyor veya gerekli olan bilgi transferi yüzünden Batili ülkelere bagimli. Sonra bir de T.C.'ni cagdas medeniyetler düzeyine ulastirma misyonu var. Arabistan'a ve Iran'a yönelemeyecegine göre haliyle Bati'ya yönelmesi gerekiyor. Üstelik TSK'nin son yillarda kendi silah teknolojisini üretmeye baslamasini Akp -Avrupa dayanisma eksenindeki bu gelisimlere bagliyorum. Yoksa TSK bilindigi gibi Avrupa'yi Nato'ya üyeligine ragmen cogu zaman "dis gücler" kategorisinde degerlendirir ve taviz germemeye özen gösterip bu konuda süphecidir.

Ordu toplumun gozundeki bu yerini kolay kolay kaybetmek istemez dogru ama eger AKP mesela toplumun gözünü AB üyligine cevirir ve TSK'dan alikoyarsa, hatta darbelerin ne kadar kötü oldugu ve AB'ye girmemize engel oldugunu inandirabilmeyi basarirsa orduya bakis acisini göreceli sekilde degistirebilir ve güveni de azaltabilir. Gerek sol gerekse sag kesimde yüksek oranda 12 Eylül magduru bir kesim oldugu ve Kenan Evren'e duyulan yükselen antipatiyi hesaba alirsak bu ordunun bundan sonra darbe yapma ihtimalini ve halk destegini kaldirmazsa bile önemli ölcüde azaltir. Gelecek darbe az kabullenir olursa, bundan sonraki darbeler gitgide hic kabullenemez olabilir. Ama iki kesim icin de gelecek icin planlar yapilamaz. Darbe olasiligi her ülke icin degisen sartlara göre az dahi olsa vardir. Ben sahsen darbelerin artik hic olmamisini, secmen kesimin politik bilinclenmesini ve demokratiklesmesini istedigimden darbeleri savunmuyorum ve red ediyorum. Son karari halk vermeli ve hükümet devrilecekse bunu da halk kendi eliyle sandikta yapmali.

evrensel-insan
26-02-2010, 09:13
Saygideger ALKA;

Birisi, darbe "onleme" tutuklamalari yaparken; baska birisi, bu harekete "darbe" der. -e.i.-

Belki farketmissindir, tartismak icin degil; senin goruslerini ogrenmek icin soruyorum.

Peki alintimdaki "hukumet darbesi" konusuna nasil bakiyorsun?

Yani siyasi iktidarin; simdilik "ele gecirdigi", cumhurbaskanligi, basbakanlik, meclis, yurutme, yasama ve..... herkesin "endisesi/dusuncesi" temelli yargi da sira oldugu, polis-asker catismasi, kimilerine gore "fasizmin ayak sesleri", kurulacak cemaat toplumu v.s.

Birde sence, bunlar RTE'nin mi, bir uygulamasi, yoksa "disaridan/gaipten" gelen direktif/emirlerin mi, yerine getirilmesi? Demokrasi mi?, yoksa tek sesli diktatorlugun ayak sesleri mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

ALKA
26-02-2010, 17:22
Peki alintimdaki "hukumet darbesi" konusuna nasil bakiyorsun?

Yani siyasi iktidarin; simdilik "ele gecirdigi", cumhurbaskanligi, basbakanlik, meclis, yurutme, yasama ve..... herkesin "endisesi/dusuncesi" temelli yargi da sira oldugu, polis-asker catismasi, kimilerine gore "fasizmin ayak sesleri", kurulacak cemaat toplumu v.s.

Weimer Cumhuriyeti'nden ögrenilecek cok dersler var diye düsünüyorum. Darbe her zaman ordu tarafindan yapilmadigini, ama Türk insanlari bunu henüz yasamadigindan maalesef aci da olsa bunu yasayarak ögrenmek ve tecrübe etmek zorunda kalacaklarini düsünüyorum ve biraz da endise endiyorum. Umarim bu kadar vahim bir sey olmaz ama Türkiye'de son olanlarla fasizmin de kapisi acildi, erkler ayriligi fiil olarak imkansizlasiyor.

Birde sence, bunlar RTE'nin mi, bir uygulamasi, yoksa "disaridan/gaipten" gelen direktif/emirlerin mi, yerine getirilmesi? Demokrasi mi?, yoksa tek sesli diktatorlugun ayak sesleri mi?
Daha ziyade RTE'nin kendi misyonu ve uygulamasi oldugunu düsünüyorum ama bu misyonu sik sik gömlek degistirdiginden kendisi gibi degisken ve tam oturmamis. Bu disaridan ABD güdümlü, baskalarindan direktif ve emirler aliyor, BOP esbaskani gibi komplo teorilerine deger vermiyorum. Üstelik bir diktatör olmak isteyen kisi, emirleri veren ve emirlere uyuldugunu görmek isteyen bir diktatör olmak ister, baskasinin emirlerini yerine getiren bir kukla degil. Bu yüzden ne istediginin anlanmasi ve cözülmesi zor bir kisi.

Bu misyon su kadar berrak planli hesapli bir misyon da degil. Bir vizyon var ama vizyonu ayakta tutan da sadece bir vizyon. Daha o da tam olarak ne istedigini bilmiyor, daha önemlisi nasil gerceklesebilecegini ve de gercekelsebilir olup olmayacagini tam olarak bilmiyor gibi. Üstelik sartlar ve cevresel tepkiler onu da degistiriyor. Bir sürünün basi ama sürü onu yöneltebiliyor da. Simdi soru acaba RTE, elindeki gücleri ve onunla ne yapacagini görüp o araladigi kapidan gercekten iceri girip bir "sultan" olacak mi?

ALKA
26-02-2010, 23:46
Asagidaki alinti Diplomat Haber.com gazetesinde yazan bir köse yazari Naime Dagseven'in bundan sonra olacaklar icin yaptigi kisisel bir tahminidir.

Komutanlar serbest bırakıldı.

Şimdi gelelim bundan sonrasına.

(Sadece Öngörüdür-Kişiler ve Kurumlar Hayal ürünüdür.)

Türkiye’de yaşadığımız geçen haftadan yola çıkarak yazdığım senaryoya göre:

1- Asker gelişmeleri durup izlemeye bir süre daha devam eder.
2- Olaylar sürerse üslup sertleşecek, karşılıklı mesajlar verilecek.
3- Bu arada söz konusu iktidar partisi ortalığı yatıştırmak yerine, sorun çıkarmak için her fırsatı değerlendirecek. Seçim tarihi yaklaştıkça tansiyon yükselecek. Belki de bu partinin kapatılma ihtimali gündeme gelecek…
4- İşler kızışacak, savcı kapatma iddianamesini hazırlayacak
5- Bu arada seçim tarihine ortalama 1 yıl kalacak.
6- İddianamenin gündeme gelmesiyle iktidar partisinin düşen oyları birden bire yükselme trendine geçecek.
7- ‘’Mağdurlar’’sahneye çıkacaklar. Yalan dolan anlatmaya devam edecekler.
8- Olaylar öyle bir kıvama getirilecek ki oy patlamasının yaşanacağı an beklenecek, erken seçim kararı alınacak, sandığa gidilecek.
9- Bu arada piyasalar çökecek, spekülatörler paralarına para katacaklar, dolar çıkacak, TL değer kaybedecek, ekonomi çökecek, sosyal travmalar arttıkça artacak, intiharlar, cinayetler, tecavüzler… ler ler ler…

http://www.diplomathaber.com/?page=Articles&YazarID=77&ID=1036

evrensel-insan
27-02-2010, 09:34
Saygideger ALKA;

Üstelik bir diktatör olmak isteyen kisi, emirleri veren ve emirlere uyuldugunu görmek isteyen bir diktatör olmak ister, baskasinin emirlerini yerine getiren bir kukla degil.-ALKA-

Bu is asama asamadir. Tarih bu asamayi bize kanitlamistir. Mesela, bir Saddam ya da Osama Bin Laden ornegi. Onceleri emir kuluydular, sonra kendilerini "guclu" gorunce, "kafa tutmak" istediler.

Bu isler oyle guzel yururki, once seni satin alip, kullanirlar; sonra ya sen palazlanir, kafa tutarsin; ya onlar, senin "isinin bittigini" dusununce seni "harcarlar" Ayni mafya gibi.

Oyuzden Turkiye acisindan hala bir "kullanim donemi" yururlukte. Hatta bunun bir ara medyaya yansiyan tarafi olmustu.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Engse Hohol
27-02-2010, 11:00
Akepe hükümetinin AB'nin uyum paketlerini arzu ile yerine getirme uğraşının bir gerekçesi de Türk Ordusunu, "AB böyle istiyor biz de yerine getiriyoruz" kisvesine bürünerek, orduya baskı sağlananın olanağına kavuşmasıdır.

Uğrola

Ratiönalism
27-02-2010, 16:20
Türk insanı alışkındır bunlara =) Bence en iyisi böyle olsun.İngiliz dingiliği,Alman disiplini falan filan bize yakışmaz =) Darbe olsun,78-79 olayları bir daha yaşansın,Hatasız Kul olmazlar yine öne çıksın.Sonucunda Türk halkına birşey olmaz =)

evrensel-insan
15-07-2010, 01:59
Saygideger arkadaslar;

Son referandum konusunu da, goz onune alarak, bu basligi guncellemekte yarar var.

Bir de hep merak ederim. Su "Bize/Turke, birsey olmaz" mantiginin, veya deyiminin, tarihi ve anlam iceriginin nereden ve nasil yerlestigi hakkinda, gorus belirtmek isteyen, var mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

aliyarasfal
15-07-2010, 02:12
Saygideger arkadaslar;

Ben burada "basit" bir vatandas gozlemiyle, Turkiye'nin durum degerlendirmesini yapiyorum.

Kisaca, basbakani "terorle isbirligi yapmak" tan suclanirken; basbakan terorle "savasan" askeri "teror zanlisi" olarak gozaltina alir.

Buyrun, size cagimizin paradoksu; cozebilen varsa, beri gelsin.

Var mi, bunun icinden; kanuni, yasal, anayasal, hukuki v.s. cikabilen!

Bu ornekler, okyanusta damla, colde kumdur. Isteyen cogaltabilir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Sayın evrensel-insan;
Böyle şeyler yaşanan yer neresi merak ettim.Türkiyeden bahsetmediğiniz kesin, sanırım ingiltere veya almanya burası. Biz asla böyle insanları seçmeyiz, oy isterlerse direk yargıya göndeririz, yargımız mükemmel işler, adam öldür 10 yıl, ülkeyi soy kimse bişi demez, hatta helal olsun adamıma bize yokmu deriz, arada darbe olsada darbedir geçer, ölen ölür kalan sağlar susar, tabi hepsini ahlaki değerleri yüksek siyasilerimiz ve tarafsız hukuğumuzla vede yap boz tahtasına dönmüşsede adı sağlam anayasamızla vede böyük güçlü kimseden emir almadan(amerika hariç) görevinin başında olan askerimizle, çeşitli tarikatlara bağlı , maaşını pardon adaleti koruyan polisimizle vede en önemlisi benim hırsızım iyidir mantığıyla çarpışarak göğüs göğüse oy vermeye koşan süpper bilinç seviyesindeki milletimizle biz örnek ülkeyiz. Size tavsiyem bizi örnek alın.
Sevgi ve saygımla...
Not: ergenekona gittim, bilmem gelirmiyim...

evrensel-insan
15-07-2010, 02:20
Saygideger aliyarasfal;

Bu aslinda gorup te, pek gerceklesmesini istemedigim ve taraf olarak ta ideolojik inancsal dogrulara tasimadigim, bir ruya.

Bilirsin, ruyalar anlatim olarak dogrudur, ama; gerceklesip gerceklesmiyecegi de, ya gozlemsel notr algiyla oldugu gibi resmi vererek ortaya konur, ya da ideolojik inancsal dogrular ile, carptirilir.

Cunku ve de maalesef dogru herkesin kendisinin gormek istedigi gibidir. Ama; gercek, dogrular arasi bir dogru farki degildir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

aliyarasfal
15-07-2010, 02:35
Ah be sayın evrensel-insan, bu nasıl bir rüya uyanamadık gitti. Uyananıda matriksleyip geri uyutuyoruz. Gerçeklerin dışında kalmak imkansız, gerçeklerin içine girincede nötr olmak güç. Yani ben tarafsızım diyebilmek ancak beyinde ve düşüncede kalıyor, iş nefes almak kısmına ve sorumluluklara binince ne yazıkki yaşadığımız coğrafyada erdem para etmiyor. Buda "rüya kahrım rüya zindan rüya bütün çektiğimizi" aşırıp müthiş acı vererek yaşama nefes nefese koşmamıza neden oluyor.
Sonuçtada gerçekten uzaklarda kendi doğrularımızla, savunma mekanizmamızla ideolojilerin derin kuyusunda koca bir evreni görmeden tüm evren kuyunun açık ağzı kadar önkabulü ile çığlık çığlığa yaşamaya çalışıyoruz.
Biliyorum öyleyse ne halt edeyim çıkmazındayız. Bile bile ladeste diyebilirsiniz.
Bilmek yetmiyor işte neyleyim, herkes gibi, kendi bildiğimce gerçekçi ve doğru yaşamaya çalışıyorum. Ama yanlız değilsiniz kısmı hep bir adım önde oluyor. İçi dışı bir değil benliğin, üstü-altıda, rüyaya devam arada kahve falınamı baktırsak:rapture:

Neyse sevgi ve saygımla gittim şimdilik...

evrensel-insan
15-07-2010, 02:42
Saygideger aliyarasfal;

Yani ben tarafsızım diyebilmek ancak beyinde ve düşüncede kalıyor, iş nefes almak kısmına ve sorumluluklara binince ne yazıkki yaşadığımız coğrafyada erdem para etmiyor.-aliyarasfal-

Aslinda yukaridaki tesbitine biraz aciklama lazim. Evet, ben maalesef ruyasini gordugum ulkede yasamiyorum. Yalniz, birey bilinci de oyle bir bilinctir ki, bireyin yasamini devam ettirebilmesinin hak ve ozgurluklerden gectiginin bilinc ve farkindaligi vardir." Vardir, bir bildikleri, gelen agamiz, giden pasamiz, sen.. den daha mi iyi biliyorsun?, senin aklin ermez, bu konular beni/bizi asar, ben sadece bir militanim, teorisyen degilim, bana dokunmayan yilan bin yasasin, banane, benim 'durumum/rahatim/keyfim' yerinde, Allah, beterinden, saklasin" v.s. temelli dusunceleri de hic kaldirmaz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

aliyarasfal
15-07-2010, 02:55
Zaten sorunda burda sayın evrensel-insan, tıpatıp aynı kişilik ve düşüncede olabileceğimiz insan olamaz, ne yaparsak yapalım, bu bilinç seviyesini oluşturmak bizim değil kişilerin elindedir, yani bireysel gelişimi sağlamak gerekir ki bunun için önce uygun çevre ve sosyal şartların sağlanması, ekonomik ihtiyaçların karşılanması gerekir. Bu şartların olmadığı yerde ki bu ne yazıkki rüyasını kurduğumuz yer yani burası, kendiniz yada çevrenizdeki insanlar için korkmadan , gururla kendinizi ifade etmek ve saygı beklemek hayal , ancak belli bir elit kesim ki onlara biz kalbur üstü diyoruz, yasalardan etkilenmez, ekonomik ihtiyaç sorunu yaşamaz, hatta somut örnek ekmek kaçlira sorsanız bilmez ayrıcalığına sahiptir ki elit dediğimede bakmayın, elitlikleri bilinçli olmaktan değil, elitin ülke şartlarında çarpık kullanılması ve gerçek elit kesimin asla halkın gözünün önüne örnek olarak sunulmamasından dolayı. Kısacası hani hayalden öte yaşamak gerek.
Sevgi ve saygımla, aslında bu gün çokta ciddileşmek istemiyorum amma , hah buldum, pc oyunu oynayayım biraz, değişiklik olsun. İyi geceler sayın evrensel-insan ve teşekkürler...

evrensel-insan
15-07-2010, 03:05
Saygideger aliyarasfal;

Aynen, once Anadolu'nun tarihinde hic yasanmamis, bir birey yetistirim ve egitimi ve de bireyi icin yasayan ve var olan bir devlet anlayisi gerekir. Bir bireyin, her turlu hak ve ozgurlugunu yasayabilmesi icin, baskalarinin da hak ve ozgurlugunu koruyabilme bilinci gerekir. Bunun icin, antiayrimcilik ve bunu saglayan hukuk gerekir, sivillesme, normallesme ve halkin her bir birine yol gosterecek, onlari savunup koruyacak kurum ve kuruluslar gerekir.

Kisaca toplumsal kutuplasma, suru psikolojisi ve korku felsefesinden, biz/oteki ayrimindan, kendi hak ve ozgurlugunun ugruna, baska hak ve ozgurluklere tecavuz etmemek, bireyci ve bireysel olmamak, cikarci, bencil olmamak gerekir.

Yani senin anlayacagin gerekirler, o kadar coktur ki, bu gerekirlerin gerekliligini algilayacak, kendilerine aydin, elit, devrimci, ilerici v.s. diyenlerin, oncelikle bu bilinc ve farkindaliga duygusal ve cikardan siyrilip, mantik ve vicdan ile sarilabilmesi gerekir.

Ama, maalesef bir seyin gerekmesi, onun gerekliliginin algilanmasina ve de yine maalesef, siyasete bir cikar su istismari tabani saglamamasina, dayaniyor.

Saygilarimla;
evrensel-insan

faydasızım
18-08-2010, 17:55
bir kaos hali var bence yani düşünen gidiyo yargısı oluşmuş herkesin zihninde..
siyaset bence bir tanrılar oyunu gibidir..
o yunan felsefesi mitolojisindeki gibi bir zeus var karısı var..ve her biri düşman ötekine...artık mesele buna döndü.. herkes de bunun böyle oldugunu kanıksadı dye düşünürüm...

Neva
25-09-2012, 02:42
Weimer Cumhuriyeti'nden ögrenilecek cok dersler var diye düsünüyorum. Darbe her zaman ordu tarafindan yapilmadigini, ama Türk insanlari bunu henüz yasamadigindan maalesef aci da olsa bunu yasayarak ögrenmek ve tecrübe etmek zorunda kalacaklarini düsünüyorum ve biraz da endise endiyorum. Umarim bu kadar vahim bir sey olmaz ama Türkiye'de son olanlarla fasizmin de kapisi acildi, erkler ayriligi fiil olarak imkansizlasiyor.

Daha ziyade RTE'nin kendi misyonu ve uygulamasi oldugunu düsünüyorum ama bu misyonu sik sik gömlek degistirdiginden kendisi gibi degisken ve tam oturmamis. Bu disaridan ABD güdümlü, baskalarindan direktif ve emirler aliyor, BOP esbaskani gibi komplo teorilerine deger vermiyorum. Üstelik bir diktatör olmak isteyen kisi, emirleri veren ve emirlere uyuldugunu görmek isteyen bir diktatör olmak ister, baskasinin emirlerini yerine getiren bir kukla degil. Bu yüzden ne istediginin anlanmasi ve cözülmesi zor bir kisi.

Bu misyon su kadar berrak planli hesapli bir misyon da degil. Bir vizyon var ama vizyonu ayakta tutan da sadece bir vizyon. Daha o da tam olarak ne istedigini bilmiyor, daha önemlisi nasil gerceklesebilecegini ve de gercekelsebilir olup olmayacagini tam olarak bilmiyor gibi. Üstelik sartlar ve cevresel tepkiler onu da degistiriyor. Bir sürünün basi ama sürü onu yöneltebiliyor da.

Simdi soru acaba RTE, elindeki gücleri ve onunla ne yapacagini görüp o araladigi kapidan gercekten iceri girip bir "sultan" olacak mi ?

Baslik eski olmasina ragmen, hala guzel bir soru ALKA. :)

Guncelleyelim.