PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tanrı kayırır mı?

insan_olmak
01-05-2010, 12:31
Tanrı Kayırır mı?
Kutsal kitap'ta birçok çelişki bulunmaktadır bir çalışma hazırlarken farkettiğim bir çelişkiyi sizinle paylaşmak istiyorum.
Kutsal kitap tanrının kayırıp kayırmadığı konusunda çelişkiye düşmektedir.
Ayetlerle tanrının kayırma konusundaki çelişkilere bakalım

Tanrı kimseyi kayırmaz

Çünkü Tanrı adam kayırmaz(Romalılar 2:11)

Çünkü Tanrınız RAB, tanrıların Tanrısı, rablerin Rabbi'dir. O kimseyi kayırmayan, rüşvet almayan, ulu, güçlü, heybetli Tanrı'dır.(Yasanın Tekrarı 10:17)

Tanrı bazılarını kayırır

Tanrı yukarıdaki ayetlerle kimseyi kayırmayacağını söylesede tam tersine hareket edip kişileri ve halkını kayırmıştır.

24 Öyle ki, insanlar, 'İsrail'i kayıran, Her Şeye Egemen RAB Tanrı İsrail'in Tanrısı'dır!' diyerek adını sonsuza dek ansınlar, yüceltsinler ve kulun Davut'un soyu da önünde sürsün.(1.Tarihler 17:24)

9 Çünkü RAB'bin payı kendi halkıdır,
Ve Yakup O'nun payına düşen mirastır.
10 Onu kurak bir ülkede,
Issız, uluyan bir çölde buldu,
Onu kuşattı, kayırdı,
Gözbebeği gibi korudu.

(Yasa’nın tekrarı 32:9-10)

tevrat görüldüğü gibi bir yandan kimseyi kayırmayan tanrı imajı çizerken bir yandan da kendi halkını kayıran bir tanrı imajı çizmektedir.Burda nsıl ikiyüzlü bir davranış sergilendiği görülmektedir.

tevrat'ın kendi içinde bu konuda çeliştiğini anlaıdktan sonra

incil'in kayırma konusundaki sözlerine bakalım

incil: Çünkü Tanrı adam kayırmaz(Romalılar 2:11)

desede bu konuda kendi içinde çelişmektedir

7Bütün kaygınızı O'na bırakın, çünkü O sizi kayırır.(1.petrus 5:7)

Tersine, onu besler ve kayırır, tıpkı Mesih'in inanlılar topluluğunu besleyip kayırdığı gibi.(Efesliler 5:29)

Tanrı'nın bir yandan adam kayırmayacağını söyleyen incil bir yerde de inananları tanrının kayırdığını söylemektedir.Yine tevrat tanrının kimseyi kayırmayacağını söylerken kendi halkını ve yakup'u kayırdığını söylemektedir.bu tamamiyle ikiyüzlü bir davranıştır.
Sonuç olarak israil'in tanrısı ikiyüzlü ve söylediği gibi davranmayan bir tanrıdır.

saygılarımla

insan_olmak

Natan
01-05-2010, 12:50
Tanrı Sion'u kayırcaktır

Kalkıp Siyon'a sevecenlik göstereceksin, Çünkü onu kayırmanın zamanıdır, beklenen zaman geldi. Mez.102 :13

Tanrı İsrail'i kayıracak ,Halkına yönelecektir

“ ‘Ama siz, ey İsrail dağları..halkım İsrail ...Sizi kayıracak, size yöneleceğim." Hez.36:8,9

Tanrı Yahuda Halkını kayıracaktır

"Egemen RAB kendi sürüsünü, Yahuda halkını kayıracak" - Zek.10:3

Mesih Kiliseyi Kayırır

"Mesih'in kiliseyi besleyip kayırdığı gibi." -Efes .5:29

Demekki Tanrı kimseyi kayırmadığını söylese de "kendi halkı" ve "kilisesini" kayırmaktadır. Kayırmasa daha mı iyi olur :)

insan_olmak
01-05-2010, 13:01
kayırmasa daha iyi olur mu bilemeyeceğim ama kimseyi kayırmam diyip kendi halkını kayırmak iyi yüzlüküktür

saygılar.

Natan
01-05-2010, 14:02
Tevrat ve İncilde bazen böyle durumlar oluyor. Mesela Tanrı Tanrı herkesi sever mi ? Diye sorduğunda ; He evet hem hayır cevabını alabilirsin. Duruma göre değişen şeyler de var. Yada henuz açıklıyamadığımız şeyler.

"Çünkü Tanrı dünyayı o kadar çok sevdi ki, biricik Oğlunu verdi " Yhn..3:16

Yada bildiğiniz başka ayetler ;

"Sevmeyen kişi Tanrı'yı tanımış değildir. Çünkü Tanrı sevgidir.-1 yhn.4:8

Yazılmış olduğu gibi, "Yakup'u sevdim, Esav'dan ise NEFRET ETTİM" Rom.9:13

"Böbürlenenler önünde duramaz,
Bütün suç işleyenlerden nefret duyar," Mz.5:5

İşin kötüsü insan doğası gereği hep suç işler.
Bu yüzden Tanrı bizden NEFRET ediyor.

Ancak tövbe edenler için durum nedir ?

GÜNAHLARIMIZI ANMAZ ,HATIRLAMAZ :

"Çünkü suçlarını bağışlayacağım,
Günahlarını artık anmayacağım" Yer.31 : 34

Ancak hiç bir suçu da cezasız bırakmaz.

Binlercesine sevgi gösterir, suçlarını, isyanlarını, günahlarını bağışlarım. Hiçbir suçu cezasız bırakmam. Babaların işlediği suçun hesabını oğullarından, torunlarından, üçüncü, dördüncü kuşaklardan sorarım.” Çık.34/7

Yani Tanrı hem suçlarımızı BAĞIŞLAR hem de hesap sorar ve CEZA verir. O halde CEZA verdiği için mi bağışlıyor ? Bir de SUÇ işlediğimiz için Bizden NEFRET ediyor .

Konudan şöyle bir çıkıp resme uzaktan baktığımızda ; Tanrı hem bağışlar, hem ceza verir, hem nefret eder, hem sevgi doludur ( sonsuz sevgide nefret nasıl var bilmiyorum)

Bunlar insani özelliklerdir. Demekki insani özelliklerimiz TANRIda da var. Düşünürler Tanrının insanı değil,insanın Tanrıyı kendi benzerliğinde yarattığını söyler.

Hepsini tanrılara yüklediler Homeros ile Hesidos
ne kadar ayıp ve kusur varsa insanlar yanında:
çalma , zina etme ve birbirini kandırma.

Elleri olsaydı öküzlerin,atların ve aslanların
yahut resim ve iş yapabilselerdi elle insan gibi
Atlar atlara,öküzler öküzlere benzer
tanrı tasvirleri çizerler ve vücut yaparlardı
herbiri kendi şekli nasılsa ona göre.

Ama Kutsal kitap da Tanrının insanı kendi benzeyişinde yarattığını açıklar. Bu da düşünürler yada bizler için tatmin edici bir CEVAP olabilir mi ?

saygılarımla

insan_olmak
01-05-2010, 14:12
öyledir sayın natan çünkü kutsal kitap ikiyüzlü çıkarcı günlük siyasete göre yazılan bir kitaptan ibarettir.

daha ne söylenebilir ki

saygılarımla

Paolo
02-05-2010, 02:08
Çok komik:))))))))Güya çelişki diye idda ettiğiniz bu mu Yeni Ahittekiler:)))))))1.Petrustaki ayette dertlerden sıkıntılardan kayırdığını ifade eder ayet:)Efeslilerdeki ayette ise benzetme vardır.Nasılki koca karısını kayırırsa Rabde kilisesini kayırır!Yani sever,ilgi gösterir!Çelişki yok yani.Eski Ahitte uzman olamadığım için cevap veremeyeceğim.Ancak şunu ifade etmeliyimki.Cımbızlama ve önyargılı bakıyorsunuz.İslamcılar gibi yapıyorsunuz.İşinize göre ayeti ortadan ayırır sonrada çelişki olduğunu idda edersiniz:)Kelamı iyice okuyunda bakalım gerçekten idda ettiğiniz gibi mi Yüce Tanrımızın özellikleri:)Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp:)))))))))

insan_olmak
02-05-2010, 12:30
Çok komik:))))))))Güya çelişki diye idda ettiğiniz bu mu Yeni Ahittekiler:)))))))1.Petrustaki ayette dertlerden sıkıntılardan kayırdığını ifade eder ayet:)Efeslilerdeki ayette ise benzetme vardır.Nasılki koca karısını kayırırsa Rabde kilisesini kayırır!Yani sever,ilgi gösterir!Çelişki yok yani.Eski Ahitte uzman olamadığım için cevap veremeyeceğim.Ancak şunu ifade etmeliyimki.Cımbızlama ve önyargılı bakıyorsunuz.İslamcılar gibi yapıyorsunuz.İşinize göre ayeti ortadan ayırır sonrada çelişki olduğunu idda edersiniz:)Kelamı iyice okuyunda bakalım gerçekten idda ettiğiniz gibi mi Yüce Tanrımızın özellikleri:)Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp:)))))))))
bu dolu dolu teolojik açıklamalarınız için teşekkür ederim sayın paolo

saygılar

Paolo
03-05-2010, 02:57
Ne demek?Rica ederim.Görevimiz bu:)

YOLCULUKLAR
03-05-2010, 08:53
Tanrı Sion'u kayırcaktır

Kalkıp Siyon'a sevecenlik göstereceksin, Çünkü onu kayırmanın zamanıdır, beklenen zaman geldi. Mez.102 :13

Tanrı İsrail'i kayıracak ,Halkına yönelecektir

“ ‘Ama siz, ey İsrail dağları..halkım İsrail ...Sizi kayıracak, size yöneleceğim." Hez.36:8,9

Tanrı Yahuda Halkını kayıracaktır

"Egemen RAB kendi sürüsünü, Yahuda halkını kayıracak" - Zek.10:3

Mesih Kiliseyi Kayırır

"Mesih'in kiliseyi besleyip kayırdığı gibi." -Efes .5:29

Demekki Tanrı kimseyi kayırmadığını söylese de "kendi halkı" ve "kilisesini" kayırmaktadır. Kayırmasa daha mı iyi olur :)

Natan bu kayırmalar olmasa o zaman Tanrı'nın adaleti nerede kalacaktı?

Rab kapıyı çalın size açılacaktır diyor.

Vaad budur.

Kapıyı çalan kayırılıp, kapı açılacaktır.

Kapıyı çalmayan kayırılmayıp, kapı kapalı kalacaktır.

İzin verde burada kapıyı çalan ile çalmayan arasında bir fark olsun dimi?

Bu kayırmanın çapı önemlidir. Eğer herhangi bir sebebten ötürü, bir grup/insan ne yaparsa yapsın, ne çaba sarf edersin etsin kayırılmayacaksa işte o zaman burada bir problem vardır ki Tanrı'da böyle bir şeyin olmayacağını söyler.

Ama öte yandan da o gün geldiğinde kimilerini kayırıp cennete alacağını, kimilerini kayırmayıp cehenneme alacağını söyler. Kayırılıp, kayırılmayacağınıda sen buradaki imanın ve iyiişlerinle kendin karar vereceksin. Şimdi buradaki çelişki nerede?

Yoksa bahsettiğin "kayırma" kavramı hiç olmasaydıda... Herkes dünyadaki işlere ve imana bakılmaksızın aynı statüye konulmuş olsaydı Tanrı daha mı adaletli olurdu?

insan_olmak
03-05-2010, 11:52
Natan bu kayırmalar olmasa o zaman Tanrı'nın adaleti nerede kalacaktı?

birine hakkını vermek ayrı şeydir.kayırmak ayrı şeydir.aksine adam kayırmak adalete bir darbedir.

tanrı kimseyi kayırmayacağını söyledikten sonra yakup'u kayırıyor.

burda tek bir şey söylenebilir tanrı ikiyüzlüdür!

Rab kapıyı çalın size açılacaktır diyor.

Vaad budur.

Kapıyı çalan kayırılıp, kapı açılacaktır.

Kapıyı çalmayan kayırılmayıp, kapı kapalı kalacaktır.

İzin verde burada kapıyı çalan ile çalmayan arasında bir fark olsun dimi?

kutsal kitap kapıyı çalmayan kayırılmaz demiyor tanrı kimseyi kayırmaz diyor!

dolayısıyla kapıyı çalanında kayırılmaması gereklidir.

Bu kayırmanın çapı önemlidir. Eğer herhangi bir sebebten ötürü, bir grup/insan ne yaparsa yapsın, ne çaba sarf edersin etsin kayırılmayacaksa işte o zaman burada bir problem vardır ki Tanrı'da böyle bir şeyin olmayacağını söyler.

kutsal kitap böyle demez kutsal kitap

Çünkü Tanrınız RAB, tanrıların Tanrısı, rablerin Rabbi'dir. O kimseyi kayırmayan, rüşvet almayan, ulu, güçlü, heybetli Tanrı'dır.(Yasanın Tekrarı 10:17)

der.

Ama öte yandan da o gün geldiğinde kimilerini kayırıp cennete alacağını, kimilerini kayırmayıp cehenneme alacağını söyler. Kayırılıp, kayırılmayacağınıda sen buradaki imanın ve iyiişlerinle kendin karar vereceksin. Şimdi buradaki çelişki nerede?

çelişki tanrının kimseyi kayırmam diyip baız insanları kayırmasındadır.

Yoksa bahsettiğin "kayırma" kavramı hiç olmasaydıda... Herkes dünyadaki işlere ve imana bakılmaksızın aynı statüye konulmuş olsaydı Tanrı daha mı adaletli olurdu?

bakın adaletli olmak ile kayırmak farklıdır.kayırma ayrımcılık taşır nitekim tanrı israil'i kayırmıştır.Bununda hiçbir nedeni yoktur sadece o halkı seçmiş ve kayırmıştır onlara büyük vaadlerde bulunmuştur işte kayırmada tamda budur.

saygılar

Paolo
03-05-2010, 12:18
Ayette belirtilmek istenen o değil.Rab sadece özel görevler için bazı insanları kayırır.Ama genelde kayırmaz.Bakınız Şimşon vs.Müjdeyi herkese açmıştır!

insan_olmak
03-05-2010, 12:25
Ayette belirtilmek istenen o değil.Rab sadece özel görevler için bazı insanları kayırır.Ama genelde kayırmaz.Bakınız Şimşon vs.Müjdeyi herkese açmıştır!

kutsal kitapta tanrı genelde kayırmaz diye bir ibare yoktur

aksine kimseyi kayırmaz der!

saygılar

Paolo
03-05-2010, 12:51
Acep ayetlerin nedeni sebebi vardır.İşinize göre yorumlayamazsınız!Evet genelde kimseyi kayırmaz!

insan_olmak
03-05-2010, 12:56
Acep ayetlerin nedeni sebebi vardır.İşinize göre yorumlayamazsınız!Evet genelde kimseyi kayırmaz!
efendim ben yorumlamıyorum ayeti koyuyorum

genelde kimseyi kayırmam diye bişey mi olur?

orda genelde falan yazmışyor tanrı kimseyi kayırmaz yazıyor!

ne demek bu tanrı kimsei kayırmaz yakup'u ne başka birini çünkü tanrı kimseyi kayırmayacağını söylüyor.

siz işinize geldiği gibi yorumlamayaç alışıyosunuz tanrı genelde kayırmama

demiyor tanrı kimseyi kayırmam diyor.

Paolo
03-05-2010, 13:07
Ayetlerin nedeni vardır.Acep bilmeden öğrenmeden konuşmayınız bence.Ok?Bal gibide yorum yapıyorsunuz!Aksine kimseyi kayırmaz diyen der söyleyen cinler değil dimi sanırım:))))))))

YOLCULUKLAR
03-05-2010, 21:40

der.

Mesajınızı yazarken kullanmış olduğunuz mantığa karşıyım.

Karşı olduğum temel noktada yukarıdaki ayetleri yanlış bir mantıkla yorumlamanızdan kaynaklanıyor.

Bakın o ayetler (sizinde belirtmiş olduğunuz gibi) yasanın tekrarında geçer.

Peki yasa kime gelmiştir? Tüm uluslara mı (yani sizin tabirinizle "kimseyi" = dünyada ki tüm insanlar) yoksa sadece İsrail'emi?

Rab o gün için topluluğu olan İsrail'de kimseyi kayırmayacağını söyler.

Natan'ın verdiği ayete dikkat edersek, orada da İsa Mesih Kilisesini (yani bu günkü imanlı topluluğu = bu günkü İsrail) kayıracağını söyler.

Ki bu mantıkta adalete çıkar.

insan_olmak
03-05-2010, 21:46
kurduğunuz mantığı doğru bulmasamda bir an için dediğinizi kabul edersek.

Rab o gün için topluluğu olan İsrail'de kimseyi kayırmayacağını söyler.
10 Onu kurak bir ülkede,
Onu kuşattı, kayırdı,
Gözbebeği gibi korudu.

görüldüğü gibi tanrı kendi halkından birini kayırmıştır.

yani çarpıtmanız kutsal kitaplar çelişmektedir

ayrıca şu ayeti görmezden gelmeyin:

saygılarıma..

YOLCULUKLAR
03-05-2010, 22:35
10 Onu kurak bir ülkede,
Onu kuşattı, kayırdı,
Gözbebeği gibi korudu.

Orjinal metinde o kelime "kayırdı" diye geçmiyor.

"Onu bilge kıldı" tarzında bir kelime (bîyn diye geçiyor).

Amin :)

Tanrı kesinlikle adam kayırmaz. İnsanlar hayatlarındaki davranışlarıyla Tanrının adalet günü Tanrı'nın onlara nasıl davranması gerektiğini belirlerler. İsteyen buna adaletsizlik yada adam kayırma diyebilir.

insan_olmak
03-05-2010, 22:49
nedense bir çelişki ortaya koyunca hemen orjinali öyle değil gibi savunmalar yapılır.

בּין
bı̂yn
bene

sadece o anlamı taşımaz efendim.üstün tutmak gözetmek vb.. anlamaları vardır yani kayırma diye çevirilmesi yanlış değildir.Sizin dediğiniz gibi anlamı da vardır.Ve onu korumuştur gözetmiştir..

biz buna zaten kayırmak diyoruz!

eğer kayırmanın ne olduğunu bilmiyorsanız bir zahmet öğrenin...

saygılar

breymin
03-05-2010, 22:50
Tanrı kesinlikle adam kayırmaz. İnsanlar hayatlarındaki davranışlarıyla Tanrının adalet günü Tanrı'nın onlara nasıl davranması gerektiğini belirlerler. İsteyen buna adaletsizlik yada adam kayırma diyebilir.

Sayin yolculuklar,siz adalet gününden bahsediyorsunuz oysa biz bugünden bahsediyoruz daha cocukken bile aclikdan ölenler var,bu cocuklar nasil davranmali?bu dünyada aclikdan ölmemek icin?dünyanin tanidigi bir fotograf var hani et kemik cocuk ölmek üzere ve akbabada ölmesinin bekliyor o cocuk ne kötü davranis yapmisda senin tanrin ona yüz cevirmis?

YOLCULUKLAR
04-05-2010, 00:47
nedense bir çelişki ortaya koyunca hemen orjinali öyle değil gibi savunmalar yapılır.

בּין
bı̂yn
bene

sadece o anlamı taşımaz efendim.üstün tutmak gözetmek vb.. anlamaları vardır yani kayırma diye çevirilmesi yanlış değildir.Sizin dediğiniz gibi anlamı da vardır.Ve onu korumuştur gözetmiştir..

saygılar

Şimdi orjinali o şekilde değilse, "orjinalinde bu yazmaz" denir. Denmemesi anormal bir durum olur. "Kayırma" kelimesinin tam karşılığı ibranicede var iken eğer bu kelime kullanılmıyorsa, ve birileri kalkıpta orjinali kayırmadır diyorsa sanırım ki burada "orada o kelime yazmaz" demek doğru bir tutum olur.

sadece o anlamı taşımaz efendim.

Bilge kılmak anlamını taşıdığını da onaylıyor olmanız güzel bir şey.

üstün tutmak gözetmek vb.. anlamaları vardır

:)

O zaman sizin mantığınızdan gidersek,

peygamberlerde kayrıldı?

Okuldaki öğretmenlerde kayrıldı?

Öyle ya, onlar öğretir, öğrencilerinden üstündür ve öğrenciler bir şey bilmediğinden dolayı öğretmenin ağzından çıkacak kelimelere bakar. Bu okuldaki hayat... Ama bu hayatın içine Tanrıyı koyduğunuzda buradaki öğretmen (ki İncil Mesih'i öğretmen olarak tanımlar) kayrılmış, üstünlük sıfatları eklenmiş oluyor dimi?

Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

hur-kus
04-05-2010, 00:55
kayırmasa daha iyi olur mu bilemeyeceğim ama kimseyi kayırmam diyip kendi halkını kayırmak iyi yüzlüküktür

saygılar.

Tanrı tanımazları kayıracak değil ya, elbette kullarını kayıracak.

insan_olmak
04-05-2010, 00:57
טובה

bu sözcük olması lazım kutsal kitap'tan bir referans verirseniz sevineceğim.

insan_olmak
04-05-2010, 00:59
Okuldaki öğretmenlerde kayrıldı?

Öyle ya, onlar öğretir, öğrencilerinden üstündür ve öğrenciler bir şey bilmediğinden dolayı öğretmenin ağzından çıkacak kelimelere bakar. Bu okuldaki hayat... Ama bu hayatın içine Tanrıyı koyduğunuzda buradaki öğretmen (ki İncil Mesih'i öğretmen olarak tanımlar) kayrılmış, üstünlük sıfatları eklenmiş oluyor dimi?

hayır benzetmeniz yersizdir.öğretmenler tüm öğrencilere eşit şekilde bilgi verir.
oysa tanrı özel olatak yakup'u bilge kılmış onu korumuş kutsamıştır.

saygılar

YOLCULUKLAR
04-05-2010, 01:27
hayır benzetmeniz yersizdir.öğretmenler tüm öğrencilere eşit şekilde bilgi verir.
oysa tanrı özel olatak yakup'u bilge kılmış onu korumuş kutsamıştır.

saygılar

Öğretmenin çocuklarına eşit şekilde bilgi vermesinden bahsetmiyorum.

Statü gereği, öğretmenin öğrencilerinden piramitin daha tepesinde olmasından bahsediyorum. İşte buda size göre kayırma oluyor.

YOLCULUKLAR
04-05-2010, 01:29
טובה

bu sözcük olması lazım kutsal kitap'tan bir referans verirseniz sevineceğim.

Verdiğiniz kelimenin tam karşılığı kayırmamı oluyor? (Şuan yanımda sözlük olmadığı için bakamıyorum).

Ve bu kayırma kelimesinin Kutsal Kitap'ta geçmediğini mi söylüyorsunuz?

Tam anlayamadım bu mesajı ne için yazdığınızı.

insan_olmak
04-05-2010, 01:39
siz kutsal kitapta kayırma sözcüğünün direk olarak geçtiğini söylediniz.

bende bir ayet vermenizi yani referans vermenizi istedim.

ibranice kayırma anlamına gelen sözcük bu olmalı yani ben öyle gördüm ama kutsal kitapta direk karşılığı var mı bilmiyorum sizden varsa göstermenizi istiyorum.
saygılar

insan_olmak
04-05-2010, 01:41

Statü gereği, öğretmenin öğrencilerinden piramitin daha tepesinde olmasından bahsediyorum. İşte buda size göre kayırma oluyor.
hayır kayırma olmuyor.ben yakup'un hiyerarşik yerini kayırma olarak görmüyorum.Tanrı'nın onu diğerlerinden ayırıp üstün kılmasından bahsediyorum onu bilgili kılmasından kollamasından

saygılar

YOLCULUKLAR
04-05-2010, 15:24
siz kutsal kitapta kayırma sözcüğünün direk olarak geçtiğini söylediniz.

bende bir ayet vermenizi yani referans vermenizi istedim.

ibranice kayırma anlamına gelen sözcük bu olmalı yani ben öyle gördüm ama kutsal kitapta direk karşılığı var mı bilmiyorum sizden varsa göstermenizi istiyorum.
saygılar

Sanırım yanlış anlaşılma oldu.

Ben bu kelimenin Kutsal Kitap'ta geçtiğini söylemedim. İbranicede bu kelimenin olduğunu söyledim.

Hani Türkçesinde değilde, orjinalinde bu kelimenin olmadığını söylemiştim ya...

Ama İbranicede bu kelime var. Yani düşündüğünüz manada kullanılmak istenseydi, bu kelime direk olarak kullanılmaz mıydı?

YOLCULUKLAR
04-05-2010, 15:29
hayır kayırma olmuyor.ben yakup'un hiyerarşik yerini kayırma olarak görmüyorum.Tanrı'nın onu diğerlerinden ayırıp üstün kılmasından bahsediyorum onu bilgili kılmasından kollamasından

saygılar

Tamam, şimdi çok daha iyi anladım.

Şimdi Hristiyanlıkta Rab'bin hediyeleri vardır.

Kimi insan bilge kılınır, kimi insan güzel konuşmacı kılınır, kimi insan güzel sesli kılınır...

Rab bunları (verdiği hediyeleri) kendi işlerinde kullanır.

Kilise korosunda yer alınır, kilise sanatı için ressamlık yapılır, bilge insan vaazlar verir vs.

Ama burada bir adam bilge kılındığından dolayı kayırılmış, ona torpil geçilmiş olmaz.

Çünkü onun almış olduğu hediye, onun kurtuluşunu belirlemez.

Kurtuluşta herkes eşittir ve kimse kayırılmaz.

Ama Rab insanlara farklı farklı hediyeler verip bunu kendi işlerinde kullanmak isteyebilir.

Ki bana göre, Yakubunda durumu bundan ibarettir.

Ama Yakup bilge kılındı diye kurtuluşuda aldığı manasına gelmez.

Yakup kurutluşunu almışsa, bilgeliğiyle değil imanı ve haraketleriyle aldı.

Kurtuluş kavramı üzerinden gittim çünkü tüm yollar cennet ve cehenneme çıkıyor. Yani Tanrı kayırırsa neden kayırmış olacak? O kişiyi cennete almak için kayırmış olacak.

insan_olmak
04-05-2010, 15:36
anladım o zaman bri yanlışınız yok.ama dediğim gibi bıyn'ın tek anlamı bu değildir diye

kayırma olarak çevrilmesi yanlış değildir.

sizin dediğiniz gibi alsakta sadece bilgili kılmak olarak varsaysakta zaten bu kayırmaktır.Öğretmen benzetmesi yapmıştınız siz bende yukarda onu açıkladım önceki mesajlarıma bakarsanız göreceksiniz.

bakın:

YOLCULUKLAR´isimli üyeden Alıntı http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/buttons/viewpost.gif (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=303600#post303600)

saygılar

Khaos
04-05-2010, 17:53
tanrı neden kurtuluşu kendine inanılmasına bağlamış.
neden bilinmesine değil.
neden bilinmesini mümkün kılamıyor.
inanmak ve bilmek birbirlerinin alternatifi.
bir anlamda zıttı.
tanrı bizden ne yapamızı istiyor, ne bekliyor.
eğer iyi olmamızı istiyorsa bilsin ki biz ondan iyiyiz.
neden kendine inananları inanmayanları öldürmeye motive ediyor.
patolojik eğilimlerinin tek bir meşru dayanağı var mı.
ama aslında görüyoruz ki, tanrı iyiliktrn bahsederken bizim anladığımız şeyi kastetmiyor.
o iyilik derken sadece kendisine inanılmasını kastediyor.
nasıl birisi kendi çocuklarına bu oyunu oynar.
saklanır ve bulamayanlara kurtuluşu vermez.
üstelik bunu ngerekçesini ise kendi eksikliğine değil bizim eksikliğimize bağlama iftirasına da utanmadan sığınır.
tanrının istediği kurtuluşa erecekse bizim isteğimizin hayattaki karşılığı nedir.
tanrı bizim iyi olmadığımız yalanıyla imansız olduğumuzu açıklarken, kendisi kan ve katliam yapılmasını örgütlüyor inananlarıyla.
tanrı ikiyüzlü ve sahtekar.
katil.
psikopat, egoist bencil ve takıntılı.
tam bir faşist.
üstelik sanırım epeyce de kompleksli.

Paolo
11-05-2010, 02:42
Çünkü Tanrı Gerçektir.Bilgeliğin kaynağıdır!Lafla peynir gemisi yürümüyor:)))))İyiyim demekle iyi olmuyor.Yaşamak ve inanmakla olur iyilik!Bu dediklerini bilgisizliğine veriyorum.Egoist,bencil vs:)))))))Dervişin fikri neyse zikride o olurmuş:)Kişi kendinden bilir işi:)))))))))Tanrı sevgi,merhametli,iyi biridir!Kelamında açıkça söylüyor zaten!

Natan
11-05-2010, 16:49
Çünkü Tanrı Gerçektir.Bilgeliğin kaynağıdır!Lafla peynir gemisi yürümüyor:)))))İyiyim demekle iyi olmuyor.Yaşamak ve inanmakla olur iyilik!Bu dediklerini bilgisizliğine veriyorum.Egoist,bencil vs:)))))))Dervişin fikri neyse zikride o olurmuş:)Kişi kendinden bilir işi:)))))))))Tanrı sevgi,merhametli,iyi biridir!Kelamında açıkça söylüyor zaten!

"Lafla peynir gemisi yürümüyor" diyorsunuz ama yukarıda sadece ama sadece lakırdı ediyorsunuz.Neye göre yazıyorsnuz bunları ? incile göre mi ? Ya bir müslüman da çıkıp , "Muhammed Allahın en sevgili kuludur, Muhammede inanmazsan cehennem ateşinde sonsuza dek kavrulacaksın" derse syn paolo ne yapacaksınız ? Onun ki yanlış bi kitap mı ? Öyle mi diyeceksiniz? Ya o da sizin kitabınız için aynısını derse ? Ortada yine bir kanıt yok ama idda çok !.

Paolo
14-05-2010, 10:48
Mesih İsa Efendimizi öğrenmek istiyorsan Kelama bakınız.Onu en iyi anlatan kitap Yeni Ahittir!Zaten temel taşıda O'dur.Aynen sizin yaptığınız gibi sanırım:)Ortada kanıt yok ama idda çok!:))))))