Orijinalini görmek için tıklayınız : Kime selam vermeli?
insan_olmak
03-05-2010, 22:14
Kime Selam vermeli?
İsa'dan sonra Kutsal kitab'a sokulan öğretiler çok fazladır.Kutsal kitab'ı yazanlar bazen İsa'nın öğretileriyle çeliştiklerini farketmezler.Örneğin diğer insanlara selam verme konusunda olduğu gibi;
47Yalnız kardeşlerinize selam verirseniz, fazladan ne yapmış olursunuz? Putperestler de öyle yapmıyor mu? Bu nedenle, göksel Babanız yetkin olduğu gibi, siz de yetkin olun.
(Matta 5:47-48)
görüldüğü üzere isa yalnız kardeşlerine selam verilmenin yeterli olmadını bunu putperestlerin bile yaptığını söyleyerek herkese selam verilmesini istemiştir.
Ancak yuhanna hristiyanlığın yayılması için bir adım ileri gidiyor olacak ki bu öğretiyi delip geçmiştir
9Haddini aşıp Mesih'in öğretisine bağlı kalmayan hiç kimsede Tanrı yoktur. Bu öğretiye bağlı kalanda ise hem Baba, hem de Oğul vardır.
Eğer biri size gelir de bu öğretiyi getirmezse, kendisini evinize almayın, ona selam bile vermeyin. 11Çünkü böyle birine selam veren, onun kötü işlerine ortak olur.(2.Yuhanna:9-11)
Yani yuhanna'ya göre mesih'in öğretileriyle gelmeyene selam bile verilmemelidir.Ona selam veren kötü işlere ortak oluruyormuş.
Oysa isa yalnız kardeşlerinize selam verirseniz fazladan bişey yapmış olmazsınız demektedir.Bunu putperestler bile yapıyor demiştir.
Sonuç olarak yuhanna hristiyanlığın yayılmasının yavaşlamasını istemediği için öğretilerinde taviz verip İsa ile çelişmiştir.
saygılarmla..
Kime Selam vermeli?
İsa'dan sonra Kutsal kitab'a sokulan öğretiler çok fazladır.Kutsal kitab'ı yazanlar bazen İsa'nın öğretileriyle çeliştiklerini farketmezler.Örneğin diğer insanlara selam verme konusunda olduğu gibi;
47Yalnız kardeşlerinize selam verirseniz, fazladan ne yapmış olursunuz? Putperestler de öyle yapmıyor mu? Bu nedenle, göksel Babanız yetkin olduğu gibi, siz de yetkin olun.
(Matta 5:47-48)
görüldüğü üzere isa yalnız kardeşlerine selam verilmenin yeterli olmadını bunu putperestlerin bile yaptığını söyleyerek herkese selam verilmesini istemiştir.
Ancak yuhanna hristiyanlığın yayılması için bir adım ileri gidiyor olacak ki bu öğretiyi delip geçmiştir
9Haddini aşıp Mesih'in öğretisine bağlı kalmayan hiç kimsede Tanrı yoktur. Bu öğretiye bağlı kalanda ise hem Baba, hem de Oğul vardır.
Eğer biri size gelir de bu öğretiyi getirmezse, kendisini evinize almayın, ona selam bile vermeyin. 11Çünkü böyle birine selam veren, onun kötü işlerine ortak olur.(2.Yuhanna:9-11)
Yani yuhanna'ya göre mesih'in öğretileriyle gelmeyene selam bile verilmemelidir.Ona selam veren kötü işlere ortak oluruyormuş.
Oysa isa yalnız kardeşlerinize selam verirseniz fazladan bişey yapmış olmazsınız demektedir.Bunu putperestler bile yapıyor demiştir.
Sonuç olarak yuhanna hristiyanlığın yayılmasının yavaşlamasını istemediği için öğretilerinde taviz verip İsa ile çelişmiştir.
saygılarmla..
Sayın İnsan_olmak
İncili'in elçilerin işleri bölümü biz inananlar için ilk kilise'nin görüldüğü bölümdür.
Bu bölümde örneğin Pavlus'un 1. Korintlilere mektup'unda
Geri kalanlara Rab değil, ben söylüyorum: Eğer bir kardeşin karısı iman etmemişse ama kendisiyle yaşamaya razıysa, onu boşamasın. 1. Korintliler 7:12 (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?b=46&c=7)
dediğini görürüz.
Açık açık Bunu RAB değil BEN söylüyorum demiştir. Aslında bu bile İncil'in kutsal bir esin olduğunun işaretidir.
Ayrıca 2. mektup da bir yeni inanlılar topluluğuna gönderilmiştir . mektubun geneline baktığınızda topluluğun cevresinde yanlış bir öğreti yayılmaya başladığını ve öğretinin bozulmaması için PAVLUS'UN bu önlemi almalarını istediğini görebiliyorum. Bunu sizinde görebilmeniz için mektubun tamamını ekliyorum .
sevgiler
Ben ihtiyardan*, Tanrı`nın seçtiği, gerçekten sevdiğim hanımefendiye ve çocuklarına selamlar! Yalnız ben değil, gerçeği bilenlerin hepsi de sizleri seviyor.
Çünkü gerçek içimizde yaşıyor ve sonsuza dek bizimle olacak.
Baba Tanrı`dan ve Baba`nın Oğlu İsa Mesih`ten gelen lütuf, merhamet ve esenlik de gerçekte ve sevgide bizimle olacaktır.
Senin çocuklarından bazılarının Baba`dan aldığımız buyruğa uyarak gerçeğin izinden yürüdüğünü görünce çok sevindim
Şimdi sana rica ediyorum, hanımefendi, birbirimizi sevelim. Bu sana yazdığım yeni bir buyruk değil, başlangıçtan beri kabul ettiğimiz buyruktur.
Sevgi Tanrı`nın buyruklarına uygun yaşamamız demektir. Başlangıçtan beri işittiğiniz gibi, O`nun buyruğu sevgi yolunda yürümenizdir.
Ne var ki, İsa Mesih`in beden alıp geldiğini kabul etmeyen birçok aldatıcı dünyanın her yanına yayıldı. Aldatıcı, Mesih karşıtı olan bunlardır.
Başardıklarınızı yitirmemek ve ödülünüzü eksiksiz almak için kendinize dikkat edin.
Haddini aşıp Mesih`in öğretisine bağlı kalmayan hiç kimsede Tanrı yoktur. Bu öğretiye bağlı kalanda ise hem Baba, hem de Oğul vardır.
Size gelip de bu öğretiyi getirmeyeni evinize almayın, ona selam bile vermeyin.
Çünkü böyle birine selam veren, kötü işlerine ortak olur.
Size yazacak çok şeyim var, ama bunları kâğıtla, mürekkeple iletmek istemedim. Sevincimiz tam olsun diye yanınıza gelmek ve sizinle yüz yüze konuşmak umudundayım.
Tanrı`nın seçtiği kızkardeşinin çocukları sana selam ederler.
insan_olmak
06-05-2010, 18:14
sonuç Hristiyanlığı korumak adına isa'nın öğretilerine ters düşülmüştür :)
sevgilerimle
insan_olmak
sonuç Hristiyanlığı korumak adına isa'nın öğretilerine ters düşülmüştür :)
sevgilerimle
insan_olmak
Fazla acımasızsınız . :) ve bence sizde bunun farkındasınız
insan_olmak
06-05-2010, 18:18
Fazla acımasızsınız . :) ve bence sizde bunun farkındasınız
Sizin fikriniz :) söylediğim doğrumu değil mi ben ona bakarım.
isteyen istediği değerlendirmeyi yapabilecektir tabiki
saygılar
Sizin fikriniz :) söylediğim doğrumu değil mi ben ona bakarım.
isteyen istediği değerlendirmeyi yapabilecektir tabiki
saygılar
O zaman size sunuda anlatmak gereklidir;
RAB giderken Kutsal RUH'U yardımcı olarak göndereceğini ama Dünya'nın egemeninin kendisi olmadığını bildirmiştir.
Bu noktada öğretiyi korumak çok önemlidir . Orada seslendiği toplulukda ki kişiye anlatmak istediği SAPKIN öğreti veren kişiyi dinleme dir. :)
Onu sevme dememiştir . Selam dan kasıt görüşme yapmamaktır
sevgiler
insan_olmak
06-05-2010, 18:35
bu yorum sizin olmakla beraber kutsal kitap'a pek uymamaktadır.
yuhanna selamın dahi verilmemesi gerektğini selam verenin o işe ortak olmuş olduğunu söylemektedir.Sözcüklerin içini boşaltarak ayeti dejenere etmeyiniz sayın Vera
kiliseyi korumak adına böyle birşey yapılmıştır kendilerince haklıda olabilirler ama mesih'in öğretilerine ters düşmektedir bu sözler.Nereden bakarsanız bakın sonuç değişmez.
bu arada konularımı okumanız beni sevindirdi.Önümüzdeki zamanlarda kutsal kitap hakkında farklı eleştirileri ortaya koyacağım pek söylenmeyen çelişkileri onlarıda incelerseniz faydalı olacağına inanıyorum.
saygılar
Açık açık Bunu RAB değil BEN söylüyorum demiştir. Aslında bu bile İncil'in kutsal bir esin olduğunun işaretidir. -VERA
Ayet şu ;
"Geri kalanlara Rab değil, ben söylüyorum: Eğer bir kardeşin karısı iman etmemişse ama kendisiyle yaşamaya razıysa, onu boşamasın." -I.Kor.7:12
ve şu ayetler ;
"Kızlara gelince, Rab'den onlarla ilgili bir buyruk almış değilim. Ama Rab'bin merhameti sayesinde güvenilir biri olarak düşündüklerimi söylüyorum ." (25.ayet)
"Öyle sanıyorum ki .." (26. ayet )
"Ama evlenirsen günah işlemiş olmazsın. Bir kız da evlenirse günah işlemiş olmaz...Ben sizi bu sıkıntılardan esirgemek istiyorum. (28.ayet)
Günah olup olmadığına bu ayette Pavlus karar veriyor. Açıkça Bildiri almadığını söylemesine rağmen .
"Kardeşler, şunu demek istiyorum" (29. ayet )
Pavlus kendi düşüncesini yazmıştır. Tanrının esinine biğr şey katabilir mi ?
Bunun cezası İncilde şudur :
"Bu kitaptaki peygamberlik sözlerini duyan herkesi uyarıyorum! Her kim bu sözlere bir şey katarsa, Tanrı da bu kitapta yazılı belaları ona katacaktır" Vah. 22:18
Yani Pavlusu İncilin kendisi mahküm etmektedir. Yukarıdaki ayetten bu anlam çıkmaktadır :)
YuhannaSarov
23-05-2010, 12:26
Ayet şu ;
"Geri kalanlara Rab değil, ben söylüyorum: Eğer bir kardeşin karısı iman etmemişse ama kendisiyle yaşamaya razıysa, onu boşamasın." -I.Kor.7:12
ve şu ayetler ;
"Kızlara gelince, Rab'den onlarla ilgili bir buyruk almış değilim. Ama Rab'bin merhameti sayesinde güvenilir biri olarak düşündüklerimi söylüyorum ." (25.ayet)
"Öyle sanıyorum ki .." (26. ayet )
"Ama evlenirsen günah işlemiş olmazsın. Bir kız da evlenirse günah işlemiş olmaz...Ben sizi bu sıkıntılardan esirgemek istiyorum. (28.ayet)
Günah olup olmadığına bu ayette Pavlus karar veriyor. Açıkça Bildiri almadığını söylemesine rağmen .
"Kardeşler, şunu demek istiyorum" (29. ayet )
Pavlus kendi düşüncesini yazmıştır. Tanrının esinine biğr şey katabilir mi ?
Bunun cezası İncilde şudur :
"Bu kitaptaki peygamberlik sözlerini duyan herkesi uyarıyorum! Her kim bu sözlere bir şey katarsa, Tanrı da bu kitapta yazılı belaları ona katacaktır" Vah. 22:18
Yani Pavlusu İncilin kendisi mahküm etmektedir. Yukarıdaki ayetten bu anlam çıkmaktadır :)
1- Vahiy kitabındaki o ayet Vahiy kitabıyla ilgilidir.
2- Esin kavramını biliyorsunuzdur Hristiyanlık'taki. =)
Ayrıca sevgili insan_olmak,
Vera'nın yorumuna ben de katılıyorum. O ayet, yeni imanlıları GNOSTİKLER'den korumak içindir.
Sevgiler. =)
insan_olmak
23-05-2010, 12:34
ben bu ayetin nedeni ile ilgilenmiyorum sonuca bakıyorum :)
sevgiler
YuhannaSarov
23-05-2010, 12:44
Ama nedense İslami bir bakış açısıyla bakıyorsunuz. "Amel etmek" kavramı gibi.
Sevgiler. =)
1- Vahiy kitabındaki o ayet Vahiy kitabıyla ilgilidir.
2- Esin kavramını biliyorsunuzdur Hristiyanlık'taki. =)
Ayrıca sevgili insan_olmak,
Vera'nın yorumuna ben de katılıyorum. O ayet, yeni imanlıları GNOSTİKLER'den korumak içindir.
Sevgiler. =)
Nerden biliyorsunuz O ayetin sadece vahiy kitabıyla ilgili olduğunu ? Kutsal kitabın bir parçasıysa bütününe ilişkin bir bildiridir. Ne yani vahiy kitabına "bir şey eklemek" yasak da diğer bölümlere eklemek serbest mi ? İncil Matta kitabıyla başlayıp Vahiyle son bulmaktadır.O sözün vahiyle kitabıyla sınırlamak hatadır. Başka kitaplar için de geçerlidir. ( Şu anda kanonik durum bu ) Dolayısıyla kapanış sözleridir bunlar ve siz tamamen ÇARPITMAKTAsınız.
Kitaba bir şey ekleyene lanet okunmaktadır, Pavlussa kendi insiyatifiyle hareket edip kitaba bir şey eklemiştir. Kendi düşüncesini . Verdiğim ayetleri tekrar gözden geçiriniz ve yazmak için yazmayınız.
Syn insan olmakla ilgili tartışmanız için şunu söylemek isterim ;
Sonucuna bakarsak zor zamanlarda Tanrının yasasının çiğnendiği açıktır.
"Davut’un ve yanındakilerin acıkınca ne yaptıklarını okumadınız mı?”
"Nasıl Tanrı evine girip ‘kutsal sunu ekmeklerini’ hep birlikte yediklerini. Oysa o ekmekten yemeye ne Davut’un yetkisi vardı, ne de yanındakilerin. Bu yetki salt rahiplerin değil miydi?"
Sıkıştıklarında nasıl da yetkisini aşıp Tanrı emrini çiğnediklerini okumadınız mı ???
Davud zor durumda kaldığı için tanrı yasasını çiğnedi mi çiğnemedi mi?
YuhannaSarov
24-05-2010, 09:02
Nerden biliyorsunuz O ayetin sadece vahiy kitabıyla ilgili olduğunu ? Kutsal kitabın bir parçasıysa bütününe ilişkin bir bildiridir. Ne yani vahiy kitabına "bir şey eklemek" yasak da diğer bölümlere eklemek serbest mi ? İncil Matta kitabıyla başlayıp Vahiyle son bulmaktadır.O sözün vahiyle kitabıyla sınırlamak hatadır. Başka kitaplar için de geçerlidir. ( Şu anda kanonik durum bu ) Dolayısıyla kapanış sözleridir bunlar ve siz tamamen ÇARPITMAKTAsınız.
Kitaba bir şey ekleyene lanet okunmaktadır, Pavlussa kendi insiyatifiyle hareket edip kitaba bir şey eklemiştir. Kendi düşüncesini . Verdiğim ayetleri tekrar gözden geçiriniz ve yazmak için yazmayınız.
Syn insan olmakla ilgili tartışmanız için şunu söylemek isterim ;
Sonucuna bakarsak zor zamanlarda Tanrının yasasının çiğnendiği açıktır.
"Davut’un ve yanındakilerin acıkınca ne yaptıklarını okumadınız mı?”
"Nasıl Tanrı evine girip ‘kutsal sunu ekmeklerini’ hep birlikte yediklerini. Oysa o ekmekten yemeye ne Davut’un yetkisi vardı, ne de yanındakilerin. Bu yetki salt rahiplerin değil miydi?"
Sıkıştıklarında nasıl da yetkisini aşıp Tanrı emrini çiğnediklerini okumadınız mı ???
Davud zor durumda kaldığı için tanrı yasasını çiğnedi mi çiğnemedi mi?
Pavlus mektupları zaten Vahiy bölümünden önce yazılmıştır. O ayet neden bütün kitaplarla ilgili acaba sorabilir miyim?
Bu arada Davut zaten günah da işledi. Ne var ki bunda?
Sevgiler. =)
syn Yuhanna anlamamakta ısrar ediyorsunuz. Yine son kez yazayım .
İsa onlara, "Davut'la yanındakiler acıkınca Davut'un ne yaptığını okumadınız mı?" diye sordu.
"Tanrı'nın evine girdi, kendisinin ve yanındakilerin yemesi yasak olan, ancak kâhinlerin yiyebileceği adak ekmeklerini yedi.
Ayrıca kâhinlerin her hafta tapınakta Şabat Günü'yle ilgili buyruğu çiğnedikleri halde suçlu sayılmadıklarını Kutsal Yasa'da okumadınız mı?
Lütfen dikkatlice okuyunuz.
Pavlus mektupları zaten Vahiy bölümünden önce yazılmıştır. O ayet neden bütün kitaplarla ilgili acaba sorabilir miyim?
İncil'e her hangi bir söz katmak günah mıdır ,değil midir ?
Tanrının sözü (!) ne insan sözü karıştırmak ve ekleme yapmak yasak mıdır değil midir ?
Bu kitaptaki peygamberlik sözlerini duyan herkesi uyarıyorum! Her kim bu sözlere bir şey katarsa, Tanrı da bu kitapta yazılı belaları ona katacaktır.
Her ne kadar bu sözler Vahiy kitabında yazılmış olsa da içerdiği mesaj tüm incil için geçerlidir. Yani İncile insan sözü katılmamalıdır esasına dayanır.
Yuhanna bey , söyler misiniz ? Bir kişi kendi düşüncesini kutsal kitaba katabilir mi ?
Ya RAB, öğrencilerim arasında bildirimi koru, Öğretimi mühürle! -iseya 8:16
Ama sen, ey Daniel, son gelinceye dek bu sözleri sakla, kitabı mühürle.-Daniel 12 :4
Dolayısıyla Syn Yuhanna , Bu sözler de Daniel'le İşeya ile sınırlı değil kutsal kitabın korunması yönünde genel bir anlam içerir. Yani hrıstıyan inancının temellerinden biri olan Kitabı Mukaddese İNSAN SÖZÜ KARIŞTIRMAK ,yasaktır.
Bu bölümde örneğin Pavlus'un 1. Korintlilere mektup'unda
Geri kalanlara Rab değil, ben söylüyorum: Eğer bir kardeşin karısı iman etmemişse ama kendisiyle yaşamaya razıysa, onu boşamasın. dediğini görürüz.
Açık açık Bunu RAB değil BEN söylüyorum demiştir. Aslında bu bile İncil'in kutsal bir esin olduğunun işaretidir.
Şimdi size kanıt gibi görünen bu cümleyi benim beynim çok farkı şekilde yorumluyor. Bunu "ahanda bunu ben yazdım" diye holi buka birşey yazılıyor ve siz o zat sırf bunu söyledi diye, geri kalan herşeyide "demekki kesin Rab sözüdür" diyemi mantık yürütüyorsunuz_? Peki bunu bir kere yapanın bir ikinci kere "işte bunu da Rab dedi" şeklinde yapmayacağının garantisi nedir_? Birde "ben yazıyorum" diyor ama resmen bir hüküm veriyor. Yani Rab hükmü veriyor. Hani müslümanlıkdaki Farz gibi.. Bir insan bir hükmü gözünü kırpmadan veriyorsa, Rabın ağzıyla kim bilir neler demez. Kağıt onda kalem onda... Aslında buna eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmek deniyor. Git o yazacaklarını başka bir kitaba yaz. Yada buna yazıyorsan holi buk demede, başka bir şey de. Enteresan bir din, inanç vs. artık siz ne diyorsanız.