PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kötülüğü Yaratan Tanrı

Natan
22-05-2010, 17:16
Kötülüğü Yaratan Tanrı

Hristiyanların Tanrı’nın niteliğine yönelik en çok vurguladığı ayet Onun “sevgi “ olduğu üzerinedir. Sürekli olarak bu ayeti tekrarlayan Hristiyanlar Tanrının aynı zamanda bazılarından nefret ettiği gerçeğini dile getirmezler .Teolojik düzlemde bakarsak ; Dünyadaki haksızlığın ve kötülüğün kaynağını anlamamıza yardımcı olan da Kutsal kitabın kendisidir.

Hritiyanların İnandığı ve kutsal gördüğü kitap olan Kitabı Mukaddes’te Tanrının “iyiliği ve kötülüğü” yarattığını , felakatlerin sebebi olduğu yazılıdır .

Merak edebilirsiniz ; Hem iyiliğin hem de kötülüğün yaratıcısı nasıl bir Tanrıdır diye. Kötülüğü yaratmışsa zaten iyi değildir çünkü canlılığa kötülük etmiştir. Aynı zamanda Kitabı Mukaddeste yazar ki dünyadaki felaketlerin kaynağı da yine TANRIdır. Felaketlerin kaynağı olan Tanrı nasıl “sevgi” olabilir ? Bu da ayrıca tartışmamız gereken bir konudur.

“Sevmeyen kişi Tanrı'yı tanımış değildir. Çünkü Tanrı sevgidir” .-I.Yuhn.4:8

Bu tür ayetler Hristiyanlar tarafından sıkça kullanılıp propaganda yapılmaktadır. Halbuki Tanrıyı kabul etmeyenler yada Hristiyan olmayanlar da sevgi dolu olabilir.

Kötülüğün Kaynağı Tanrı’dır :

Esenliği ve felaketi yaratan,
Bütün bunları yapan RAB benim. –İsaya 45:7

Ayette görüldüğü gibi “esenliği ve felaketi” yaratan Tanrıdır. Bu Tanrı İncil’de müjdelenen sözde sevgi Tanrısıdır. Sevgi Tanrısı nasıl olur da “FELAKETİ” yaratabilir. Demek ki felaketlerin kaynağı İncilin tanrısıdır !

“RAB'bin onayı olmadan bir kentin başına felaket gelir mi?” - Amos 3:6

Dünyada pek çok kötülük yada felaket meydana gelmektedir. Kitab-ı Mukaddese göre bunların kaynağı Tanrıdır. O halde boşuna “TANRI SEVGİDİR” demesinler .

Günümüz Dünya sorunlarından biri açlıktır. Açlık, özellikle üçüncü dünya ülkelerinde görülen ve çözümlenmesi oldukça güç olan önemli bir sorundur. Birleşmiş Milletler 2000 İnsani Gelişme Raporu’na göre; dünyada yaşayan 6 milyar insanın 2,8 milyarı günde 2 dolar, 1,2 milyarı ise 1 dolara yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Diğer bir ifadeyle dünya nüfusunun % 67’si yoksuldur. Biz biliyoruz ki İnsanoğlu temelli olan bu sorun Kitabı Mukaddeste Tanrıya mal edilmiştir. Felaketleri yaratan Tanrıdır önermesini getiren hristiyasn arkadaşlarımız bu tutarsızlığı görmelidir.

Açlık,kıtlık, seller,depremler, ölümler ve her türlü felaket Tanrı kökenliyse ve Tanrı tarafından yaratılıyorsa Bahsi geçen Tanrı kesinlikle “Sevgi” olamaz.

Esenliği ve felaketi yaratan,
Bütün bunları yapan RAB benim. –İsaya 45:7

Bu ayetlere göre 2008 yılında8 ülkede 260 binden fazla insanın hayatını yitirdiği tsunami “felaketinin” arkasında TANRI var .

6.yy, 14.yy ve 17. yüzyıllarda dünya çapında salgınlar yaşandı .Ve bunlar günümüze kadar toplam olarak 137 milyon insanın ölümüne neden olmuştu.

Kanser nedeniyle meydana gelen ölümler verem ve sıtma yüzünden gerçekleşen ölümlerin toplamından daha fazladır. Dünyada her yıl 160 bin çocuk kansere yakalanıyor. Kanser hastası çocukların ise her yıl 90 bini yaşamını yitiriyor…

16 Nis 2010 tarihinde Çinde bir deprem meydana geldi ve çeşitli kaynaklara göre depremde ölü sayısı 791 ‘e vardı. Eğer Hristiyanların inandığı sözde kutsal Kitap doğruysa bu depremin ,dolayısıyla ölümlerin arkasında “felaketi yaratan tanrı” vardır. Hristiyanların Tanrısı hiç de “sevgi “ tanrısı değildir.Yukarıdaki ayetlere göre şu ayet anlamsızdır ;

“Sevmeyen kişi Tanrı'yı tanımış değildir. Çünkü Tanrı sevgidir. -1 John 4:8

saygılarımla

evrensel-insan
22-05-2010, 17:30
Saygideger Natan;

Tamamen kendi ozellikleriyle yarattigi bir tanriya, insanoglunun kotulugu de yuklemesi, "bak bunlarin sorumlusu, ben degilim; tanri" mentalitesi, yani "kendi yaptiklarini baskasina yukleme" aliskanligi ve boylece kendini hic bir zaman sorgulamama ve kendini tanri'nin bir kuklasi, kulu kolesi v.s. ilan ederek, hem "kendini yok etme", hem de "kendi yaptiklarindan kendisini sorumlu/yukumlu kilmama" bahanesi, iknasi, inanci v.s. degil mi? Yine bu kotulukleri ornek gostererek "bak tanriya inanmazsaniz, sizin de sonunuz, boyle olur" tehditi, uyarisi v.s. degil mi?

Sunu unutmamak gerekir, "eger bir tanri/yaratici v.s. inanci varsa, ona inananin kendisi yok, kendisi sadece ona verilen icerikleri uygulayan bir araci, emir kulu, kolesi ve kuklasidir", demektir. Bu da birey bilinci noksanligidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

insan_olmak
22-05-2010, 17:50
Tanrının çocuklara zulmü

Tanrı öyle bir sevgidir ki anlatılamaz.Kendisi İsrail'i bırakmayan mısır kral yüzünden masum yeni doğmuş çocuklarının canını almıştır. çok sevgi dolu bir tanrıdır bu öyle böyle değil.İsrail'e farklı mısırlılara farklı davranır.

RAB Musa'ya, "Firavun'un ve Mısır'ın başına bir felaket daha getireceğim" dedi, "O zaman gitmenize izin verecek, sizi buradan adeta kovacak.(Mısırdan Çıkış 11:1)

4 Musa Firavun'a şöyle dedi: "RAB diyor ki, 'Gece yarısı Mısır'ı boydan boya geçeceğim.

5 Tahtında oturan Firavun'un ilk çocuğundan, değirmendeki kadın kölenin ilk çocuğuna kadar, hayvanlar da içinde olmak üzere Mısır'daki bütün ilk doğanlar ölecek.

6 Bütün Mısır'da benzeri ne görülmüş, ne de görülecek büyük bir feryat kopacak.

7 İsrailliler'e ya da hayvanlarına bir köpek bile havlamayacak.' O zaman RAB'bin İsrailliler'le Mısırlılar'a nasıl farklı davrandığını anlayacaksınız.
(Mısırdan çıkış 11:4-7)

Acaba incil'i okuyup kiliselerde ilahiler söyleyen ve tevratı bir kere dahi okumamış olanlar bunları görüyor mu?

Bu konuyu açtığınız için teşekkürler Sevgili natan emek vermişsiniz.

bırakalım onayını bizzat kendi felaket getirir hemde masum çocuklara

"Firavun'un ve Mısır'ın başına bir felaket daha getireceğim"

Saygılarımla

insan_olmak

Natan
22-05-2010, 18:37
Saygıdeğer E-i ve İnsan olmak

Tesbitlerinize katılmamak elde değil. . Kişiler hatalarını başkalarının ( çoğu zaman şeytan karakterine atılır ) üzerine yüklemeye alışmıştır.

İnsani özelliklerini Yarattığı kavramlara yüklemişlerdir. Acımasızlığı da dahil tüm niteliklerini.

Hristiyanlar Tevratı da pek okumadıklarından bilgisizlik içerisinde hep aynı şeylerle karşımıza geliyor. "Tanrı sevgidir" . Bu ne anlama gelmektedir ? Sevgi iorganizmaya özgü bir niteliktir.Sevgi duyabilmesi için bir maddi yapının olması gerekir. Maddi yapı olmadan havada uçuşan bir sevgi düşünülemeyeceği gibi fikir düşünce de ondan bağımsız değildir.

Belki tam konusu değil ama ortada bir "ses,konuşma vs." varsa ; mutlaka "ses telleri "de olmalıdır.Bu yaratılan tanrı kavramının çelişkisini gösterdiği gibi bilime karşı bir tavır olduğunu da açığa vuruyor.

Konuya tekrar dönecek olursak , Kutsal Kitabımdan şu ayetleri paylaşmak isterim ;

RAB, “Kim ağız verdi insana?” dedi, “İnsanı sağır, dilsiz, görür ya da görmez yapan kim? Ben değil miyim? -Çıkış 4:11

Yoruma dahi gerek yok. Bu ayetlerden ,tüm özürlü kişilerin durumundan Tanrının sorumlu olduğu çıkarımını yapabiliriz. Ebetteki engelli insaların sağlık problemlerinin arkasında mistik bir ruh, görünmez yaratık ,cin peri yoktur. Bunu biliyoruz. Ancak Hristiyanların var olduğuna inandığı Tanrı , bazılarını özürlü/ engelli olması yönünde etki ediyormuş. Bunların sorumluluğu Kitab-ı Mukaddese göre Tanrıdır.

"Eğri olan doğrultulamaz" -Vaiz 1:15

Yukarıdaki ayette de görüldüğü gibi "her şeyin" yaratıcısı Tanrıdır ve iyiliği,kötülüğü,felaketleri,hastalıkları yaratıp İnsanlığın başına bela ettiği gibi bu tür olumsuzlukların düzeltilemeyeceği yönünde de bir yargı vermektedir.

Bu ayete göre de eğri olanı o hale getiren Tanrı olduğu gibi bu eğrilik hasla düzeltilemez.Bu ayeti destekleyen aynı kitapta şu ayet de vardır ;

"Tanrı'nın yaptığını düşün: O'nun eğrilttiğini kim doğrultabilir? " Vaiz 7:13

Eğriliği yada kötülüğü yarattığı için Tanrı suçludur. Kendi suçunu insanlığa yüklemeye çalışmaktadır. Kitab-ı Mukaddesin çerçevesinden bakacak olursak bunu görürüz. Doğru yürekli insanlara kalıcı zararlar veren Tanrı olduğu gibi bu kötülükler düzeltilemez. Yani Hristiyanların İnandığı Tanrı insanların günahını sevabını terazide tartacaksa önce kendisine bakmalı topluma ne kadar kalıcı zarar verdiğini görmelidir.

Eğer Kitabı Mukaddese inanıyorsanız yukarıdaki söylediklerimi kabul etmeniz gerekiyor.

Hristiyanların ve Yahudilerin kitabına bakarsak Tanrının karakterine yönelik çok şey görürüz ;

"Çünkü Tanrımız yakıp yok eden bir ateştir." - İbr.12: 29

Onların inandığı tanrı "Bağırıp savaş çığlığı atan bir savaşçı" (Yşa.42: 13 );İnsanlardan öç alıcı (yar.4:15 ) ; kıskanç (yas.7:9-10 ) bir tanrıdır.

Ne diyor ? ;

"Üzerlerine kötülükler yığacağım, Oklarımı onlara karşı kullanacağım." -Yas.32: 23

Herşey ortada değil mi ?

insan_olmak
22-05-2010, 18:52
çokta keyfi bir tanrı kafasnına göre takılıyor belli olmaz belki yok eder belki etmez.

Süt ve bal ülkesine senden önce bir melek gönderecek, Kenanlılar'ı, Amorlular'ı, Hititler'i, Perizliler'i, Hivliler'i, Yevuslular'ı oradan kovacağım. Ben sizinle gelmeyeceğim, çünkü inatçı insanlarsınız. Belki sizi yolda yok ederim."(mısırdan çıkış 33:2-3)

bu nasıl keyfiyettir insan anlamakta güçlük çekiyor

birde düşünmesi gerekiyor kendisinin ne yapacağı konusunda öyle hemen karar vermiyor.Şartlarını koyup şöyle olacak demiyor.Siz yapın ben bir düşüneyim diyor

Çünkü RAB Musa'ya şöyle demişti: "İsrailliler'e de ki: 'Siz inatçı insanlarsınız. Bir an aranızda kalsam, sizi yok ederim. Şimdi üzerinizdeki takıları çıkarın, size ne yapacağıma karar vereyim.'"(mısırdan çıkış 33:5)

Tanrı'nın ne kadar insansı olduğu çok açık aslında
dediğiniz gibi yoruma bile gerek yok

saygılar

Natan
22-05-2010, 19:08
İmzamı tekrarlıyorum ; .. :)

vartor
22-05-2010, 22:09
Sevgili Natan, tum kutsal sayilan masallarin yaraticisi insanin kendi. Tabi ki, bugunku aklimizla yaratacagimiz tanri hayalinden farkli. Tevratin yakip yikan tas kesen, insanligi coluk cocuk demeden bogan, ve her felaketi kendi eliyle uygulayan tanrisi, hristiyanlikla birlikte, eski ahitini unutup, yeni ahitlerde bulunmus. Kimse de "yaw allah efendi, bu ne perhiz, bu ne lahana tursusu" diye sorgulamamis ve sorgulamiyor da.

YasasinBilim
04-06-2010, 04:24
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=18576

linkinde kişisel görüşlerimi yazdım. yorumlarınızı merak ediyorum.

Natan
06-06-2010, 02:35
11 Eylül 2001 : Saat 8:46'yı gösterdiğinde bir yolcu uçağı Amerika'nın kalbindeki Dünya Ticaret Merkezinin kuzey kulesine çarpıyor. 102 dakika içinde yaklaşık 3,000 kişi hayatını kaybediyor.

Aralık 2004 de Hint okyanusunda bir deprem meydana gelir ve depremin yarattığı dev dalgalar tüm şiddetiyle 11 ülkeye vurur. Bir gün içinde 150.000 kişi ölür yada kaybolur. Yine bir milyondan fazla kişi de evsiz barksız kalır.

Kutsal kitaba göre tüm bunların SORUMUSU ; Tanrı'dır!.

İyiliği yarattığı gibi felaketleri de kendisinin yarattığını idda eder.

"Esenliği ve felaketi yaratan,
Bütün bunları yapan RAB benim." –İsaya 45:7

İslam inancında da benzer bir durum söz konusudur .Şöyleki Amentüde iyiliği ve kötülüğü Allah'ın yarattığı söylenir.

Natan
18-06-2010, 17:47
RAB, “Kim ağız verdi insana?” dedi, “İnsanı sağır, dilsiz, görür ya da görmez yapan kim? Ben değil miyim? -Çıkış 4:11

Bunu söyleyen bir tanrı "sevgi" olabilir mi ?

Hristiyanların sevgi tanrısı ( İsa,Tanrı ) kandırmacaya yönelik bir süper kahramandır.

-Güncelleme

insan_olmak
18-06-2010, 20:02
bakalım isa ne diyor?

İsa şöyle yanıtladı: "Göklerin Egemenliği'nin sırlarını bilme ayrıcalığı size verildi, ama onlara verilmedi.

Çünkü kimde varsa, ona daha çok verilecek, bolluğa kavuşturulacak. Ama kimde yoksa, elindeki de alınacak.

bir tanrı nasıl bunları söyleyebilir.Hem bir kısmı ayırıyor hemde acımasızca kimde varsa daha fazla verileceğini kimde yoksa elindekini bile alacağını söylüyor.

demamı şöyle;

Onlara benzetmelerle konuşmamın nedeni budur. Çünkü, 'Gördükleri halde görmezler, Duydukları halde duymaz ve anlamazlar.'
"Böylece Yeşaya'nın peygamberlik sözü onlar için gerçekleşmiş oldu: 'Duyacak duyacak, ama hiç anlamayacaksınız, Bakacak bakacak, ama hiç görmeyeceksiniz
Çünkü bu halkın yüreği duygusuzlaştı, Kulakları ağırlaştı. Gözlerini kapadılar. Öyle ki, gözleri görmesin, Kulakları duymasın, yürekleri anlamasın Ve bana dönmesinler. Dönselerdi, onları iyileştirirdim.'(Malla 13:11-15)

Sevgili natan sizin verdiğiniz ayetle çok güzel uyuşuyor bunları yapan kutsal kitaba göre tanrıdır.Ve kendine dönmesinler diye bunu yapmaktadır.

Nasıl bir tanrıyla karşı karşıyayız anlamak güç

Saygılarımla

insan_olmak

Natan
18-06-2010, 22:11
Biraz önce yazdığım yazıyı yanlışlıkla sildim :(

Vurguladığınız noktalara katılmamam mümkün değil. Yazdığınız yerden devam etmek isterdim ama asıl konudan uzaklaşacağımızdan yazmıyorum.

Sayın İnsan olmak

Hristiyanlar Kötülüklerin Tanrıyla ilgili olmadığını idda etmektedirler. Dünyada olup biten felaketlerin sorumlusu Tanrı değil-miş. Bunu bir hristiyan neye göre idda edebiliyor ?

Biz açık ve net bi şekilde Tanrı'nın Kötülüğün /felaketlerin kaynağı olduğunu ayetleriyle gösterdik. Tanrı kendisi itiraf etmektedir "BUNLARI YAPAN BENİM" diye.

Tanrı bunu itiraf ediyorken Hristiyanlar Tanrılarının üzerine toz kondurmuyorlar.

Hristiyanlar Tanrılarını mı tanımıyorlar yoksa bilerek , isteyerek konuyu çarpıtıyorlar mı ?

Hangisi ?

Hristiyanların kutsal kitabında açıkça FELAKETLERİN kaynağının Tanrı olduğu yazılı.

Hristiyanların kutsal kitabında insanın sağır,dilsiz, gören yada görmeyen olmasını sağlayan kişinin Tanrı olduğu yazılıdır.

Hristıyanlar kutsal kitaplarını BİLMİYORlar mı ?

insan_olmak
18-06-2010, 22:19
Hristiyanlar durmadan ''tanrı dünyayı o kadar çok sevdi ki oğlunu verdi''yada''tanrı sevgidir''vb..ayetlerle sizin söylediğiniz gibi propaganda yapmaktadırlar.Oysa tevrat'ta açıkça tanrı birkısım insanlardan nefret ediyor.Onlara felaketler getiriyor etmediği kötülüğü bırakmıyor.

Tanrının fikirlerimi değişti de hristiyanlar''tanrı herkesi sever'' diyorlar.Tevratta açık açık ''tanrı nın fikirleri değişmez onda döneklik yoktur''vb...ifadeler geçmektedir.Bunları da mı görmüyor insanlar?

saygılarıma
insan_olmak

Natan
18-06-2010, 22:35
Görmüyorlar sanırım. Yada bu konuda biraz cahiller. Bazıları bilmiyor, bazıları bildiği halde yüreklerini duyarsızlaştırmışlar. İman gözlerini görmez etmiş.

Düşünmeyi,henuz düşünmeyi bilmiyorlar.

Natan
03-05-2011, 21:35
Çevremizde gördüğümüz engelli insanların tüm bu özür ve acılarının sebebi demekki tanrıymış. Çünkü onların başına bu felaketleri getirenin KENDİSİ olduğunu söylüyor.

Kutsal Kitapta Tanrının adaletini (!) gösteren başka bir ayete daha bakalım mı...?

Bu ayette de Eyüp tanrısını katil olarak bizlere tanıtırken suçsuz, masum insanların da canını alan bir tanrıdan bahsetmektedir.

'O suçluyu da suçsuzu da yok ediyor. -Eyüp 9:22
Hatta daha da ileri giderek tanrısı hakkında verip veriştiriyor :

"O suçsuzların sıkıntısıyla eğlenir." Eyüp 9:23
Tanrının adaletsiz olduğunu vurgulayan Eyüp bir anlık öfkesi yüzünden bu şekilde bir çıkışta bulunmuyor. Çünkü Tanrı BİZZAT KENDİSİ masum insanları KESTİĞİNDEN bahsediyor :

"RAB şöyle diyor: Ben sana karşıyım! Kılıcımı kınından çıkaracak, içindeki doğru kişiyi de kötü kişiyi de KESİP YOK EDECEĞİM ." Hez. 21:3
Tanrı'nın her eyleminde adaletli, sevgi dolu ve merhametli olduğu söylenir. Hristiyanlar Tanrıları hakkında konuşurken sürekli bu niteliklere değiniyor halbuki masum insanları da öldüren bir tanrı nasıl hem adaletli hem merhametli hem sevgi dolu olabilir??

Tanrı'nın "doğru kişileri de KESMESİ" onun adaletsiz ve katliamcı olduğunun kanıtıdır. O halde Hristiyanlar tanrılarının adaletini sorgulamalı, nasıl katliamcı, katil bir tanrı modeline inandıklarını akıl, mantık süzgecinden geçirmelilerdir.

Biz Hristiyanların ve Yahudilerin inandığı tanrı'nın ayetlerde ne dediğini aktarıyoruz. Bunları yorum zannedenler aldanıyor, Halbuki Kutsal kitaplarını daha derin araştırsalar eminim dinden çıkacaklardır.

'İncil doğru okunduğunda bireyi ateizme götürür' .

saygılarımla

Termo
03-05-2011, 22:03
Çok güzel yazılar Natan. Teşekkürler.

Müslümanların savlarına da aşırı derece benziyor. "Asar keser bir tanrı" , sonra dön bakalım "sevgiye".. Dillerine pelesenk olup durur, bu sevgi.

Bu tür ayetler Hristiyanlar tarafından sıkça kullanılıp propaganda yapılmaktadır. Halbuki Tanrıyı kabul etmeyenler yada Hristiyan olmayanlar da sevgi dolu olabilir

Sevgiyi anlamazlar, bilmezler.. Gelip birde sevgi dersi vermeye kalkarlar. Yardımseverlikleri "şükür" dedirtmekten ibaret bazılarının.

mahirzz
10-05-2011, 17:52
bir şeyi yapan olmak o şeyi zorlayıcı olarak kullandırtmak demek değildir.

örneğin bıçağı ben buldum, o zaman bıçakla öldürülen bütün insanlarda suçlu ben miyim ?

tanrı da kötülüğü yaratmış olsa da o şeyin var olduğu demekdir yoksa kötülüğün kaynağı olması demek değildir. kötülük var fakat kötülüğü murat edip uygalayan sen sin...

Khaos
10-05-2011, 21:29
bakalım isa ne diyor?

İsa şöyle yanıtladı: "Göklerin Egemenliği'nin sırlarını bilme ayrıcalığı size verildi, ama onlara verilmedi.

Çünkü kimde varsa, ona daha çok verilecek, bolluğa kavuşturulacak. Ama kimde yoksa, elindeki de alınacak.

bir tanrı nasıl bunları söyleyebilir.Hem bir kısmı ayırıyor hemde acımasızca kimde varsa daha fazla verileceğini kimde yoksa elindekini bile alacağını söylüyor.

demamı şöyle;

Onlara benzetmelerle konuşmamın nedeni budur. Çünkü, 'Gördükleri halde görmezler, Duydukları halde duymaz ve anlamazlar.'
"Böylece Yeşaya'nın peygamberlik sözü onlar için gerçekleşmiş oldu: 'Duyacak duyacak, ama hiç anlamayacaksınız, Bakacak bakacak, ama hiç görmeyeceksiniz
Çünkü bu halkın yüreği duygusuzlaştı, Kulakları ağırlaştı. Gözlerini kapadılar. Öyle ki, gözleri görmesin, Kulakları duymasın, yürekleri anlamasın Ve bana dönmesinler. Dönselerdi, onları iyileştirirdim.'(Malla 13:11-15)

Sevgili natan sizin verdiğiniz ayetle çok güzel uyuşuyor bunları yapan kutsal kitaba göre tanrıdır.Ve kendine dönmesinler diye bunu yapmaktadır.

Nasıl bir tanrıyla karşı karşıyayız anlamak güç

Saygılarımla

insan_olmak

yürekleri anlamasın öylemi.
bak ya kurandaki geyiğin kaynağı incilde karşımıza çıktı.

kenos
13-05-2011, 11:22
Kötülük iyiliğin parçasıdır dersek yanlış olur. Ama kötülük ve iyilik diye ikiye ayırdığımız kavramlar aslında ismini bilmediğimiz ve üzerinde düşünemediğimiz bir bütünün parçalarıdır.

Kötü nedir?
Kime göre kötüdür?
Fırtına kötü müdür?
Bu fırtınalar olmazsa dünyanın ne tarafında ne gibi bir kötülük olur?

gibi soruların ötesinde şunları düşünebiliriz;

Eğer kötülükleri yarattığı için Tanrı suçlanacaksa iyiliklerin mimarı kimdir?

Eğer insanlarsa neden sadece kötülükler Tanrının kontrolündedir. Eğer hem iyilikler hem kötülükler Tanrıdansa bundan doğal ne vardır? Çünkü kötülükler olmasaydı iyilik olabilir miydi? Bir yerde herkes kel olsa gür saçlılık hiç kimsenin aklından geçmeyen bir düşünce olurdu. O halde saçlılığın düşünülebilir bir olgu olması için kelliğin var olması zorunludur. Bu yüzden kötülüğü yok etmenin en kolay yolu iyilik yapmamaktır. Kötülüğün var olması iyiliğin var olduğunu göstermenin tek yoludur.

Peki Tanrı, bu iyiliğin varlık nedenini kötülüğe bağlı olmadığı bir dünya yaratamaz mıydı? Cevap açıktır; Hayır.

Bu Tanrı'nın acziyeti değil mantıksal zorunluluktur.

Son olarak yukarıdaki yazıda 'Hristiyanlar Tanrı'nın adaletini sorgulamalı çünkü...' şeklinde devam eden ifadeler var. Biz Hristiyanlar biliyoruz ki elimizdeki kavramların içini dolduran Tanrıdır. Mesela benim elime bir kuvvet geçse ve tüm evreni yaksam bu kötüdür/günahtır. Ama bunu Tanrı yaparsa kötü değildir. Çünkü bir Tanrı varsa onun yaptığı herşey üzerinde tek kontrol mekanizması ve tek kural koyucu yine kendisidir.

Tanrı eğer bir fiilin faili oluyorsa bu fiili istemiş demektir. Çünkü Tanrıya O istemeden zorla bir şey yaptırılamaz. Eğer bir şeyi Tanrı istemişse, O, Tanrı'ya göre uygundur/iyidir. Eğer Tanrı'ya göre iyiyse o şeyin nitelikleri yüzünden Tanrı kötü bir şey yapmakla suçlanamaz. Çünkü Tanrının var olduğu fikrine dayanan bu tartışmada Tanrının eylemi için iyiliği kötülüğü belirleyen ancak Tanrı olabilir, ikinci bir kişi değil. O halde Tanrı ne yaparsa yapsın adildir.

Üstelik bir felaket sonucunda ölen doğru insanlar varsa da biz ölümü kötü bir olay olarak görmeyiz. İşte sorun burada. Kendi 'kötü'lerinizle bizim 'iyi'lerimizi de yargılamaya çalışıyorsunuz. Bizler için ölmek bekleme salonundan çıkmaktır.

Bu yüzden yukarıdaki ayetlerde ki hakikat sebebiyle inançtan çıkacak biri zaten hiç inancın içine girmemiştir.

Neva
14-06-2011, 10:29
Hristiyanlar Kötülüklerin Tanrıyla ilgili olmadığını idda etmektedirler. Dünyada olup biten felaketlerin sorumlusu Tanrı değil-miş. Bunu bir hristiyan neye göre idda edebiliyor ?

Biz açık ve net bi şekilde Tanrı'nın Kötülüğün /felaketlerin kaynağı olduğunu ayetleriyle gösterdik. Tanrı kendisi itiraf etmektedir "BUNLARI YAPAN BENİM" diye.

Tanrı bunu itiraf ediyorken Hristiyanlar Tanrılarının üzerine toz kondurmuyorlar.

Hristiyanlar Tanrılarını mı tanımıyorlar yoksa bilerek , isteyerek konuyu çarpıtıyorlar mı ?

Hangisi ?

Hristiyanların kutsal kitabında açıkça FELAKETLERİN kaynağının Tanrı olduğu yazılı.

Hristiyanların kutsal kitabında insanın sağır,dilsiz, gören yada görmeyen olmasını sağlayan kişinin Tanrı olduğu yazılıdır.

Hristıyanlar kutsal kitaplarını BİLMİYORlar mı ?

Bilmediklerinden degil Natan, istisnasiz olarak her dogan gunahkar dogdugu icin(inanc bu yonde cunku) tanriya toz kondurmamalari gerekiyor. Diger yonden de Isa Mesih tanrinin yeryuzundeki sureti. Dolayisiyla kotu diyemezler. Kotu denirse, Isa'nin yasadigi donemlerdeki felaketlerin hesabinin(kim yapti bunu seklinde) sorulmasi gerekir. Isa'nin tanrisal varligi anlamsizlasir. Su uzerinde yuruyen Isa, nasil olur da, dogal afetleri engelleyemez.

Bu isin gorunen tarafi..

Gorunmeyen tarafi ise;
Adem ve Havva'nin tanri sozu dinlemeyisi hikayesini(Genesis) desteklemek zorundalar. Zira onde bir Tevrat var. Onu dislarlarsa Isa Mesih sembolu de coker. Her ne kadar anlatimda Isa, Musa'nin ardindan tamamlayici olarak gelmisse de, semavi dinlerde Tevrat, her kosulda ardindan gelen kitaplari icerik acisindan baglayici bir unsurdur.

Bu nedenle her halukarda Tevrat'a bagimli olmak durumundalar. Yani Genesis degismez. Mesela Isa(tanri) ile ayni donem yasamis ve ona inanmis bir insan hic merak edip, yaratilis nasil oldu, dunya, evren nasil yaratildi diye sormamistir. Bu akildisi bir durum. Tanri ile ayni donemde yasacaksin, birlikte yiyecek, icecek ve nasil yaratildim ben diye sormayacaksin..

Isa Mesih'in inanca iliskin , tanri suretinde dunyada yasamis olmasi da Tevrat'tan uyarlama bir dusuncedir. Zira ilk kitapta da tanri degisik formlarda(duman vs.), ciplak gozun gorebilecegi sekilde yeryuzunde gorunur. Hatta gunun birinde tanri melek yollar, melek Yakup'la guresir. Kutsanir vs. Kuran'da da bu sekilde meleksel vahiyler, mirac hadisesi vs. mevcuttur.

Hazir boyle bir asagi inmislik varken, ilk kitabin ardindan daha fazla ses getirmesi amacli, ates, duman formlarinda gorunen tanri, bu kez abartili sekilde insan suretinde dunyaya gelir, insanlarla yasar, konusur.

Bu yuzden bilseler de, anlasalar da tam tersini soylemeleri gerekir.Buna bir de carmiha gerilip tum insanlik icin kendini feda etmesi eklenirse olay daha da bir duygusal hal alir. Bir nevi tanri, kendi kendine eziyetler ettirip, kan akitip, iskence yaparak insanligin gunahini ustlenir. Bu yuzden, ornegin cehennem tasvirlerini cok siddetli sekilde gormeyiz Incil'de..

Dolayisiyla tanri hep sevgi ile anilmalidir. Asla kotu olamaz.

legend
12-08-2011, 13:14
Tanrının çocuklara zulmü

Tanrı öyle bir sevgidir ki anlatılamaz.Kendisi İsrail'i bırakmayan mısır kral yüzünden masum yeni doğmuş çocuklarının canını almıştır. çok sevgi dolu bir tanrıdır bu öyle böyle değil.İsrail'e farklı mısırlılara farklı davranır.

O Çocukları Öldüren Tanrı değil Firavundur...
Yanlış bilgi veriyorsun...

İsraile Farklı mısır a farklı davranır tabi...
İyi Evlada ödül verirsin, Kötü evlada ceza verrisin...

Bu arada Tanrı dan sadece İyilik gelir, Kötülük Şeytandan dır ve Tanrı Sadece Şeytan a İZİN VERDİĞİ İÇİN Kötülşük vardır...
Felakett de bendendir derken ben izin verdiğim için olur Nasıl siz kullarıma özgür olma hakkını verdim ve istediğiniz gibi davranıyorsunuz o şekilde hangi yolda giderseniz mükafatı ve ya cezasını çekersiniz demek istiyor.
Hiç bişey Tanrı dan habersiz olmadıüına göre İyilik de Kötülük de Tanrının Bilgisi dahilinde gerçekleştiği için TANRIDANDIR ibaresi kullanılır Ama burdan TAnrı kötülük yapıyor anlamı çıkmıyor..
Yine herzaman olduğu gibi sadece okuduğunuz anlamı ile düşünüp yazdığınız için eğitim almadığınız için derin anlamdan haberiniz yok...
Boşuna yüzeysel olarak tevratı incili okuyup saçmalık mantıksızlık bulmaya çalışmayın.
Bir sürü çelişki bulursunuz Çünkü Okumayı biliyorsunuz ama ANLAMAYI BİLMİYORSUNUZ. Bilmediğin konularda yorum yapıyorsunuz...
HEPSİ SEMBOLİK HEPSİ GİZLİ ANLAMLARA SAHİP OKUDUĞUNUZ GİBİ ALGILAMAYIN...