PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İsmini Koruyamayan Tanrı


Natan
20-06-2010, 21:03
Kendi İsmini Koruyamayan Tanrı

Herkesin bir ismi olduğu gibi Tanrının da bir ismi vardır. Bu ismi Ona kimin verdiği bilinmemekle birlikte Onun çok özel bir isim olduğu yönünde sürekli vurgu yapar. Bu vazgeçilmez İsim Onun Diğer tanrılar arasında benzersizliğine işaret etmekteymiş.Tevratta yazıldığına göre Tanrı kendi ismini Musa adında bir peygambere bildirmiş ; ve “sonsuza kadar bu isimle yakarılmasını” emretmiştir.

Bu isim YHVH olarak geçse de telaffuzu-okunuşu kesinlikle bilinmemektedir.Eski İbrani dilinde sesli harfler de yazılmadığından günümüzde sadece YHVH harfleri kalmıştır.

Bazıları Yehova ,bazıları Yahveh, bazıları da Ihovah demektedir. Dil çeşitliliğine göre telaffuz da değişmektedir . Örneğin ; Geova ,Jahve, Jiova gibi.

Tanrı’nın bir zamanlar bildirdiği ve sonsuza dek anılacak ismi nerede kaldı ?

Bu telaffuzu bugün kim bilmektedir ? Daha doğrusu Tanrı’nın ismini koruması ve kullanması için bildirdiği ismi kendi özel kavmi nasıl olmuş da koruyamamıştır ?


İsrail Kavmi bu ismi koruyamadığı gibi ,Tanrısı da kendi isminin unutulmasına ses çıkarmamış müdehalede bulunmamıştır.

Sık sık Tanrı’nın kendi kitaplarını koruduğu , metinlerin tahrifatını önlediği hatta bir harfinin dahi kaybolmasına izin vermediği söylenir. Aynı zamanda Tanrı’nın yarattığı kullarını da gözettiği propganda edilmektedir. Ancak kendi ismini dahi koruyamayan bir Tanrı, kitabını yada yarattığı kullarını nasıl korusun sorusunu sormadan edemiyoruz. Bakın Tevratta şöyle diyordu Tanrı ;

Yahve gönderdi.' Sonsuza dek adım bu olacak. Kuşaklar boyunca böyle anılacağım . - Çık.3:15

Burada geçen orijinal kelimeיְהֹוָה ‘dir.” Sonsuza dek” diyor Tanrı “böyle anılacağım .”. Sormak istiyoruz ; Nasıl ???

Tanrı bir söz veriyor ; “Böyle anılacağım” ,ancak bunun hiçbir anlamı kalmamıştır çünkü bu isim unutulmuştur. Tanrı kendi ismini koruyamayacak kadar aciz midir peki ? Sanırım öyle.

İsrail oğulları nasıl bu ismi kaybetmiştir sorusuna bakalım.

Çıkış 20:7 de de belirtildiği üzere Tanrının ismini boş yere ağza almak ciddi bir günahtır. Bu sebeple Yahudiler Tanrı’nın ismini artık telaffuz etmemeye başlamış,unutulmaya terk etmiştir. Ancak ayette “boş yere” demektedir. Yani saygılı bir şekilde kullanılabileceğini vurgulamaya çalışmıştır. Belliki Yahudiler ibadetlerinde bu ismi kullanmamaktaydılar. Ancak Tanrı “Kuşaklar boyunca böyle anılacağım” diyordu.

Demekki Tanrı geleceği de görememiş sözünü tutturamamış .Bu gun de Tanrı’nın ismini kimse bilmemektedir.

Ayrıca Tekrar 12:3 ayetinde Tanrının düşman saydığı ilahlara söylediği söz kendi başına gelmiştir. Ne diyordu orada ;

“İlahlarının adlarını oradan sileceksiniz.” Başka ilahların ismini silerken İsrail kavmi kendi tanrısının da ismini silmiş olmalı.

Ben artık dünyada değilim, ama onlar dünyadalar. Ben sana geliyorum. Kutsal Baba, onları bana verdiğin kendi adınla koru ki, bizim gibi bir olsunlar. – Yuhn.
17:11

Dünyadan bana verdiğin insanlara senin adını açıkladım (17:6)

İsa da Tanrı’nın isminin önemine vurgu yapmış. Ayete göre şunu sorabiliriz ;

İsa’nın “bildirdim” dediği isim nedir ? Tanrı İsa’ya ismini bildirdiyse bu ismi kaybeden en sevgili kavmine neden hatırlatmamıştır?


Tanrı'nın ismi bugün nasıl telaffuz edilmektedir ?


Bilinmiyor.

Çarmıh Yolcusu
15-07-2010, 12:02
Nereden başlamalı? Nuh’a ve İbrahim’e kadar gidemem çok uzak, üstelik tanrıya ne isim verdiklerini de bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var ki, tanrıya Allah demeyen toplumlardan bilinen en eskisi Yahudilerdir.
İşte Haz. Musa ve tanrısı Yahve!
“ Y.H.V.H tanrının Haz. Musa’ya bildirdiği özel adıdır. Yahudilikte tanrının adının açıkça söylenip yazılması yasak olduğu için, bu adı oluşturan dört ünsüzle anlatılmıştır. İbrani alfabesindeki bu dört sessiz harf, Yahve olarak okunur.

İÖ 6. yüzyıldaki Babil sürgününden ve özellikle İÖ 3. yüzyıldan sonra bu isim Yahudilerce kullanılmaz oldu. Bunun bir nedeni Tanrının kutsal isminin ağza alınmamasıydı. Diğer önemli nedeni Yunan ve Roma kültürlerini de etkisi altına alan İsrail tanrısının, diğer dillerde Elohim sözcüğü ile yaygınlaşmasıydı.
İS 6-10. yüzyıllar arasında Eski Ahit’i ilk hâliyle yazıya geçirmeye çalışan gelenekçi İbrani bilginleri, Y.H.V.H harflerini Elohim sözcüğünün sesli harfleri ile seslendirip YeHoVa biçiminde yeni bir sözcük geliştirdiler. Hıristiyan dünya Rönesans ve reform sonrası bu sözcüğü kullandı. Ancak 19 ve 20. Yüzyıllarda yeniden Yahve sözcüğü benimsendi.

İsrail tanrısının bu özel adının anlamı çeşitli biçimlerde yorumlanmıştır. Bir çok araştırmacı en uygun anlamın, (Var olan her şeyi yaratan) olduğunu öne sürer. Diğer taraftan bu adın gerçekte Haz. Musa’dan çok önceleri de bilindiği anlaşılmaktadır. Örneğin, Haz. Musa’nın annesinin adı Yoheved’ dir ve Yahve’den türemiştir.”
***
Yukarıda verilen bilgiler herhangi bir materyalist için anlamsızdır. Bilgilenmek bir yana, binlerce yıldır sorduğu ve cevap alamadığı sorulara şimdi yeni sorular eklenmiştir.
İbrani alfabesi bu dört sessiz harften mi ibarettir? Niçin Y.H.V.H oluyor da M.H.Y.L olmuyor?
Bütün dinlerde anlatılması istendiği halde tanrı hakkında konulan bu konuşma yasağı neden?
Soruların cevabı, Sina dağında Allah’ı arayan Haz. Musa’dadır. Gördüğü şey herkesin gördüğünden başka bir şey değildir ki yeni bir şey gördüğünü söyleyebilsin. Diğer taraftan anladığı şey, herkesin anladığı şeyler de değildir ki anlatabilsin! Musa şaşkındır ama, onun isminin niçin Y.H.V.H olduğunu artık bilmektedir.

“ Ve Musa Allah’a dedi,
- İsrail oğullarına, Beni size atalarınızın Allah’ı gönderdi dersem ve onlar bana onun ismi nedir derlerse ne diyeyim? Ve Allah Musa’ya dedi,
- Ben, benim! İsrail oğullarına şöyle diyeceksin; Beni size, Ben’im gönderdi. Tevrat çıkış 3/13”
Ve Musa dağdan indiğinde, yaratıcıyı soranlara şöyle cevap verdi.
- Yahve! (YHVH)
Bizim için ne kadar anlamsız değil mi? Ama o gün dinleyenler için o kadar anlamsız olmamalıdır ki hadi oradan dememişler, oturup dinlemişler. Dinlemekle kalmayıp inanmışlar, önemseyip taşlara yazmışlar.