Orijinalini görmek için tıklayınız : Dört Dinin Ortak İnancı: KARMAN
Hinduizm, Budizm, Caynizm, Sihizm dinlerinin temeli karman inancıdır.
Bu inancın temeli reenkarnasyona dayanır.
Dünyada ortalama 2 milyar insan karmana inanıyor.
Karman inancına göre eğer fakirseniz düzeni değiştirmeye kalkmayın(mesela işçi sınıfı devrim yapmaya kalkışmasın). Sadece halinize sabredin. Böylece sonraki hayatınızda zengin olursunuz!
Bütün dinler(hinduizm, budizm, caynizm, sihizm, konfüçyanizm, taoizm, yahudi[musevi]lik, hıristiyanlık, müslümanlık...) ezilen sınıfları uyutmak ve avutmak için icad edilmiştir.
Muhammed: "Mirac gecesi cenneti gezdim, çoğunluğu fakirlerdi." (Sahih-i Buhari)
Hıristiyanlık, Yahudi(Musevi)lik, Taoizm, Konfüçyanizm dinlerinin kutsal kitaplarında benzer şeyler var.
evrensel-insan
26-06-2010, 01:22
Saygideger tardu;
Sen buna uc ibrani dininide ekleyiver. Sonucta, olumden sonra ruhun cennet/cehennemde canlanmasi da, bir cesit olum sonri dirilistir. Yani biri karman; ayni mekanli olumsuzluk, digeri uc ibrani dini; ayni vucutlu olumsuzluk. Birinde sahis degisiyor, digerinde mekan.
Boylece her ikisi de, olumun farkinda fakat bilincinde olmayan insanoglu turune, "sonsuzluk" ruyasi sunuyor ve bu bilince cikana kadar da, sunacak.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger tardu;
Sen buna uc ibrani dininide ekleyiver. Sonucta, olumden sonra ruhun cennet/cehennemde canlanmasi da, bir cesit olum sonri dirilistir. Yani biri karman; ayni mekanli olumsuzluk, digeri uc ibrani dini; ayni vucutlu olumsuzluk. Birinde sahis degisiyor, digerinde mekan.
Boylece her ikisi de, olumun farkinda fakat bilincinde olmayan insanoglu turune, "sonsuzluk" ruyasi sunuyor ve bu bilince cikana kadar da, sunacak.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Yazımın tamamını okumamışsın galiba.
Yahudi(Musevi)liği de Hıristiyanlığı da Müslümanlığı da zikrettim.
Yahudi(Musevi)lik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık şu ortak isimlerle anılır:
-İbrahimi Dinler (İbrahim "peygamber"e dayandıkları için)
-Semavi[Göksel] Dinler (kutsal kitaplarının gökten indiğine inandıkları için)
-Tek Tanrılı Dinler
-Bence de Kudusi Dinler (üç din de Kudüs şehrini kutsal kabul ettiği için)
evrensel-insan
26-06-2010, 20:00
Saygideger tardu;
Ben de birsey demedim zaten. Sadece senin belirttigin dort dini inanis ile, uc ibrani inanis arasindaki mekansal/sahissal olumsuzluk (olmek), bagini kurdum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
"ibrani" ile ne kastediyorsun?
evrensel-insan
26-06-2010, 21:15
Saygideger tardu;
Ibrahim kokenli dinler demek istedim, ozur dilerim. Yani, musevilik/hristiyanlik/Islam.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Karman inancına göre eğer fakirseniz düzeni değiştirmeye kalkmayın(mesela işçi sınıfı devrim yapmaya kalkışmasın). Sadece halinize sabredin. Böylece sonraki hayatınızda zengin olursunuz!
Saçmalık.
Yukarda adı geçen dinlerden en azından ikisinin (Hinduizm ve Buddhizm. Diğerlerini bilmiyorum okumadım araştırmadım, ancak farklı olduğunu da sanmıyorum) kutsal metinlerinde asla "fakirseniz düzeni değiştirmeye kalkmayın" yahut "fakire yardım etmeyin, düşene yardım etmeyin" tipinde bir anlayışın iması dahi bulunmaz. Tam tersi, hayatınızda yolunuza bir fakir veya düşmüş biri çıkarsa ve imkanınız da varsa yardım edip bu "düzeni değiştirmeye" kalkmazsanız kötü karma elde edeceğinize inanılır.
"Sadece sabredin" tipinde kastçı bir yaklaşım din metinlerinde bulunmaz, varna sistemi vardır ancak metinlerde anlatılan varna sistemi niteliklere göredir, doğuşa göre değil dolayısıyla en aşağı kastta "çalan çırpan adam öldüren" bir insan kendini değiştirerek en üst "kast"a dahi ulaşabilir (dini metinlere göre), günümüz kast sistemi ise yozlaşmış bir Hint töresidir. Bidattır, ancak çeşitli kırsal yerlerdeki Hindistan halkının cahilliği nedeniyle (ki bu halkın ancak binde biri kutsal metinleri okuyabiliyor çoğu okuma yazma bile bilmez) insanlık dışı uygulama sürmektedir.
"Sonraki hayatınızda zengin olursunuz" lafı da tam bir saçmalık çünkü "maddi açıdan zengin olmak" bu adı geçen dinlerde övülen bir şey değildir, yani iyiliğin ödülü maddi açıdan zenginlik olarak algılanmaz. Zenginliğin aydınlanmayı yavaşlattığına inanılır.
Bu dinlerin kutsal metinleri, "zengin" din adamlarının bütün mallarını fakirlere dağıtıp ormana çekilme hikayeleri ile doludur örneğin.
ezilen sınıfları uyutmak ve avutmak için icad edilmiştir.
KArma ya da reenkarnasyon inancının ilk "icad"ı Brihadaranyaka upnishad metnine rastlar, "ezilmek" ile "sınıf"la "uyutmak" ile ilgisi yoktur tamamen felsefi spekülasyonlar sonucunda "icat" edilmiştir icat edildikten yüzlerce hatta binlerce yıl sonra "uyutma" durumu yaşanmıştır ki bunun sorumlusu da dinsel metinler ya da karma/reenkarnasyon kavramlarının suçu değildir.
Zenginlik yukarda adın geçen dinlerde hep kötülenen bir olgu olmuştur, örneğin
Budizm'de Buddha bütün malını mülkünü bütün zenginliğini bırakıp ormana çekilmiş ve yıllarca çile hayatı yaşadıktan sonra aydınlandığına inanmıştır.
Hinduizm'de zenginlik, insanın hayatın gerçeğini görmesini engelleyen gözünü boyayan bir aldanma olarak görülür, kutsal metinlerde zengin olan hemen hemen her hindu rişisinin (peygamberinin) bütün mal varlığını fakirlere dağıtmak yoluyla "kurban" ibadetini yerine getirmesi anlatılır ve bu bilgeler ormana çekilip huzura erer...
Hindu peygamberi Yajnavalkya, yukarda adı geçen dinlerin zenginlik olgusuna bakış açısını kutsal metinler Vedalarda şöyle özetler:
"Zenginlikte ölümsüzlüğe dair bir umut yoktur". (Briadaranyaka)
Dolayısıyla uzakdğu dinleri zenginliği bir ödül olarak görmez, zaten hikayelerde ve mitlerde önceki yaşamlarında çok iyi karma elde edip peygamber veya bilge olarak doğan kişiler genellikle fakir olarak doğmuş ve yaşamışlar, zengin olan azınlık da bütün mal varlığını fakirlere dağıtıp ormana çekilmiştir.
Sayın Themo araştırmacılığınız için sizi tebrik ediyorum çünkü halkımızın büyük çoğunluğu cahil(tıpkı Hindistan'daki gibi).
Peki bu dört Hint dininde "mevcut düzeni değiştirin!" şeklinde bir emir veya tavsiye var mı?
Size şu web sitelerini de incelemenizi tavsiye ederim:
http://cpim.org/
http://www.cpindia.org/CPI/Welcome.html
http://www.suci.in/index.html
Hindistan'da 'komünist sosyalizm' çok güçlü çünkü halk sınıflı toplumun sebebinin din olduğunu biliyor.
Hayır, "düzeni değiştirin" şeklinde kökten bir emir ya da tavsiye yok zaten bu tip emir dünya üzerinde hiçbir dinde yok, bu nedenle ve diğer nedenlerle komünist/sosyalist kişilerin ya da toplulukların hangi ülkede olursa olsunlar dine sıcak bakmaları beklenemez, imkansız. Komünist unsurları en fazla barındırdığı söylenen İncil'de bile sadece havariler ve inanlılar arasındaki malları ortaya yıyıp hepsini herkesin ihtiyacına göre paylaşım gibi ilkeler vardır ancak "dünya üzerindeki herkes böyle yapmalı" şeklinde bir anlayış yoktur, düzen değiştirme yoktur.
Ancak "Düzeni kökten değiştirin" şeklinde topluca bir emir olmasa da herkes en azından karşısına çıkan bir fakire, zor durumda olan bir bireye elinden geldiğince yardım etmeli onu iyileştirmeye çalışmalı denir bu dinlerde, asıl bu yapılmazsa kötü karmaya neden olacağına inanılır.