|
Karman inancına göre eğer fakirseniz düzeni değiştirmeye kalkmayın(mesela işçi sınıfı devrim yapmaya kalkışmasın). Sadece halinize sabredin. Böylece sonraki hayatınızda zengin olursunuz!
|
Saçmalık.
Yukarda adı geçen dinlerden en azından ikisinin (Hinduizm ve Buddhizm. Diğerlerini bilmiyorum okumadım araştırmadım, ancak farklı olduğunu da sanmıyorum) kutsal metinlerinde asla "fakirseniz düzeni değiştirmeye kalkmayın" yahut "fakire yardım etmeyin, düşene yardım etmeyin" tipinde bir anlayışın iması dahi bulunmaz. Tam tersi, hayatınızda yolunuza bir fakir veya düşmüş biri çıkarsa ve imkanınız da varsa yardım edip bu "düzeni değiştirmeye" kalkmazsanız kötü karma elde edeceğinize inanılır.
"Sadece sabredin" tipinde kastçı bir yaklaşım din metinlerinde bulunmaz, varna sistemi vardır ancak metinlerde anlatılan varna sistemi niteliklere göredir, doğuşa göre değil dolayısıyla en aşağı kastta "çalan çırpan adam öldüren" bir insan kendini değiştirerek en üst "kast"a dahi ulaşabilir (dini metinlere göre), günümüz kast sistemi ise yozlaşmış bir Hint töresidir. Bidattır, ancak çeşitli kırsal yerlerdeki Hindistan halkının cahilliği nedeniyle (ki bu halkın ancak binde biri kutsal metinleri okuyabiliyor çoğu okuma yazma bile bilmez) insanlık dışı uygulama sürmektedir.
"Sonraki hayatınızda zengin olursunuz" lafı da tam bir saçmalık çünkü "maddi açıdan zengin olmak" bu adı geçen dinlerde övülen bir şey değildir, yani iyiliğin ödülü maddi açıdan zenginlik olarak algılanmaz. Zenginliğin aydınlanmayı yavaşlattığına inanılır.
Bu dinlerin kutsal metinleri, "zengin" din adamlarının bütün mallarını fakirlere dağıtıp ormana çekilme hikayeleri ile doludur örneğin.
|
ezilen sınıfları uyutmak ve avutmak için icad edilmiştir.
|
KArma ya da reenkarnasyon inancının ilk "icad"ı Brihadaranyaka upnishad metnine rastlar, "ezilmek" ile "sınıf"la "uyutmak" ile ilgisi yoktur tamamen felsefi spekülasyonlar sonucunda "icat" edilmiştir icat edildikten yüzlerce hatta binlerce yıl sonra "uyutma" durumu yaşanmıştır ki bunun sorumlusu da dinsel metinler ya da karma/reenkarnasyon kavramlarının suçu değildir.