PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İslamiyet Kürdistan'ı Kaybediyor

dilaver
26-06-2010, 21:52
http://www.dunyabulteni.net/author_article_detail.php?id=13861

İlginç buldugum bir yazı. Seviyeli olarak tartışmayı deneyelim. Ulusalcı ateistlerimiz bu olguyu nasıl degerlendirecekler acaba. İslami bir kalem feryat etmekte. Olayı ateizm boyutundan ele alırsak Kürt ulusal hareketini nereye koymamız gerekiyor. İslam'a darbe mi vuruyor gerçekten. Çok yönlü bir sorun.

saygılarımla

güneşinzaptıyakın
26-06-2010, 22:37
...................... Olayı ateizm boyutundan ele alırsak Kürt ulusal hareketini nereye koymamız gerekiyor. İslam'a darbe mi vuruyor gerçekten. Çok yönlü bir sorun.

saygılarımla
İslam yeşili ile belirttiğim soru/bazıları için sorun için Kürt'lerin geçikmiş burjuva devrimlerindeki çabalarının karşısında bulunan ve geçen yüz yılın başında kendi burjuva devrimlerini yapmış olan Türk sermayesi bakımından sorun ekonomik olmaktan çok bölgesel çıkarların uzun erimli beklentileri neticesinde oluşan gelecekti liberal yeni Dünya ekonomisindeki kazancısıdır.

Yaşadığımız coğrafyada her daim liberal hareket gerici dinci siyasi yapılanma ile beraber hareket etmiş olsada bu T.C. devleti özlinde bir gelişme değildir elbette. Liberalizm hep radikal dinci unsaurlar ile birlikte hareket etmiştir Dünya genelinde. Söz konusu olan ise İslami kökenli siyasi harketin milliyetçi istem ve söyleme yeterli cevabı verememesidir. Aynı şey daha yeni son 30 yılda Türk kökenli ulusal milliyetçi hareket içerisinde de yaşanmıştır unutmayalım. Nasıl Türk kökenli dinci milliyetçi akım tutunamamışsa Kürt kökenli akımda tutunamamıştır. Her iki cephenin ortak deneyimi ise din ve milliyet kavramlarının izafi olarak salt kitleleri bir arada tutmaya yetecek söylemi sağlayamamasıdır.

ALKA
27-06-2010, 01:52
Makalenin okunmasi icin: link maalesef acilamiyor.

dilaver
27-06-2010, 02:00
evet maalesef açılmıyor, hatta site açılmıyor. Şayet çalışırsa yazıyı asmaya çalışırım. İki kesimden tepki bekliyordum bu yazıya. Birincisi bizim ulusalcı ateistlerimiz bu olguyu nasıl degerlendirmekteler. İkincisi müslümanlar nasıl degerlendirmekteler. Ancak link çalışmazsa ne desek beyhude.

saygılarımla

güneşinzaptıyakın
27-06-2010, 02:30
evet maalesef açılmıyor, hatta site açılmıyor. Şayet çalışırsa yazıyı asmaya çalışırım. İki kesimden tepki bekliyordum bu yazıya. Birincisi bizim ulusalcı ateistlerimiz bu olguyu nasıl degerlendirmekteler. İkincisi müslümanlar nasıl degerlendirmekteler. Ancak link çalışmazsa ne desek beyhude.

saygılarımla
Yahu dilaver benim gibi yazarların konuya katılımları abesle iştigalmi?

dilaver
27-06-2010, 15:24
evet şu an için link çalışıyor görünüyor. Ayrıca güneş başlıklarda kişi kısıtlaması olmaz. Herkes uslubu uyarınca katılabilir elbette yeter ki seviyeyı düşürmeyelim ve çıtayı yüksek tutalım. Şimdi burada şöyle bir tesbit var :

Dünden Yarina Kürtler Ve İslamiyet” başlıklı makalemizde, İslamiyetin Marxist-Stalinist kökenli laik-seküler gruplarca Kürdistan’dan kovulmak istendiğini, İslamiyetin Kürdistan’ı kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve en büyük endişemin 25-30 yıl sonra kürtlerin “Müslümanız” deyip demeyeceği olduğunu belirtmiştim. Bu konuda dindar müslümanları uyarmıştım.

Takip eden satırlarda da pkk zikredilerek ateizmin yükselmesi pkk ile ilişkilendiriliyor. Makaledeki görüşlerin dogru olup olmaması tartışılsa da ciddiye alınmayacak şeyler degil.

Şimdi biz ateist bir oluşum oldugumuza göre bu İslam'dan uzaklaşmayı ve bu uzaklaşmayı saglayan etkenleri nasıl degerlendirecegiz. Sorun burada gözüküyor.

saygılarımla

ALKA
27-06-2010, 17:00
Dünden Yarina Kürtler Ve İslamiyet” başlıklı makalemizde, İslamiyetin Marxist-Stalinist kökenli laik-seküler gruplarca Kürdistan’dan kovulmak istendiğini, İslamiyetin Kürdistan’ı kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve en büyük endişemin 25-30 yıl sonra kürtlerin “Müslümanız” deyip demeyeceği olduğunu belirtmiştim. Bu konuda dindar müslümanları uyarmıştım.
Insanlarin esitlikci ve zorba olmayan herhangi politik bir ideolojinin etkisi altinda kitleler halinde din degistirdikleri veya dini biraktilari pek dogru bir teshis olmasa gerek. Dinden uzaklasma sadece Marksist-Leninist veya Stalin kökenli sosyalist/komunist sistemlerde veya ideolojilerde olmuyor, bunun tersi olan kapitalist sistemlerde, veya liberal/demokratik sistemlerde de olabiliyor ama yine kitleler halinde degil. Dinden uzaklasma veya dini fikirlerini revize etme daha ziyade kisisel bir olgudur. Ama kitlelerin silah ve kilic zoruyla, tehditle müslümanlastirilmasi, hristiyanlastirilmasi daha dogrusu gayrimüslimlestirmesi olmustur. Eger Stalinist kökenli laik seküler gruplar en az islamistler kadar zorba ve tehditci iseler yazarin görüsleri dogru olacakti.

Eski Dogu Blok ülkelerinde Islam'in ve Ortodoks Hristiyanligin durumuna bir göz attigimizda dinlerin hala söz sahibi oldugu hareket alanlari oldugu görülebilecektir.

uyar
27-06-2010, 22:34
okudum... ilginç bir yazı ...

güney doğuyu insancıl değil de islamı bakışla irdelemesi bir yana islamın çeşitli fraksiyonlarını hemen dışlaması sadece kendi dini anlayışının yokolmasına üzülmesi de cabası..

Müslüman Kardeşler her nedense Şeyh Osman Abdülazîz’e cephe alıp, bölgenin en gerçekçi dini örgütlenmesinin çökmesini sağladılar. Oysaki, Şeyh Osman hareketi bölgenin en ılımlı İslami oluşumunu temsil etmekte olduğu gibi, KDP ve KYB gibi laikçi ögütlenmelere karşı dindar kesimin bir şemsiyesi olarak, yine bunlara karşı çok ciddi ve güçlü bir denge unsuru niteliğindeydi.

Güney doğuya yaptığım gezilerde gördüğüm kadarıyla kürtlerin seküler yapısı aslında (yüzeysel de olsa) farkedilmiyor değil. orada kadınlar anadolunun pek çok yerine göre ne kaç-göç içinde ne de çok kapalılar.çarşaf hiç yok gibi geldi mesela.(belki de yanlış yerlerde dolaştım).

yazarın başbakanın din faktörünün ıskaladığını söyleyip "Oysa ki, ..karikatürlü hakaret olayında en büyük protesto mitingi ve Gazze konusunda da 2nci kalabalık miting Diyarbakır’da düzenlenmişti." diyerek bahsettiği dindar halk bu kürt halkı mı bilemeyeceğim ama....

Böylece, bölgenin dindar halkı devlet-resmi ideoloji ile, terör örgütü kıskacında tamamen çaresiz ve oksijensiz bırakıldı.

Anladığım kadarıyla yazarın ordaki insanlara insanca yaşam konusunda bir derdi yok sadece orada da din elden gidiyor çığırtkanlığı var...

ben böyle anladım... ne dersiniz??

dilaver
28-06-2010, 02:09
http://www.taraf.com.tr/haber/kurtlere-de-musluman-ol.htm

Buyrun bu da aynı cephenin farrlı bir yüzü. İki yazıyı bir arada degerledirmeye çalışalım.

saygılarımla

3.yol
28-06-2010, 03:57
Evet, ilginc bir yazi olmus .... aslinda ben de bu konuda dusunmekteydim. AKP'nin Kurt acilimina karsi CHP-MHP cephesine DTP de katilinca kafamda soru isaretleri dogmustu. Ocalan'in Ozgur Gundem'de yayinlanan gorusmelerini de degerlendirince soyle tesbitlerde bulunmustum:

DTP/PKK AKP'nin Guneydogu kalesini dusurmek istiyor. Boylece o bolgenin tek hakimi olarak halki islamiyetten uzaklastiracak dolayisiyla Turk'un ve Kurt'un son ortak bagini da kopararak ayrilmak icin ortam olusturacak. Zaten su aralar DTP'li belediyelerin ozerklik ilan edileceginden bahsediliyor. Belki de ortamin olustugunu dusunuyorlar .... Gorecegiz....

Gelecek secimlerde AKP'nin dusurulmesi icin ellerinden geleni yapacak Ulusalcilar ..... Ama farkinda degiller ulkeyi bolunmeye dogru surukleyecekler eger basarili olurlarsa ....

Ovidius
28-06-2010, 13:20
Sait Nursi araştırmacısı nurcu sosyolog yazarın dile getirdiği bence şu;

Doğuda ayrılık isteyenler gine gominisler,
Biz müslümanlar kardeşiz.

Otuz sene sonra herkesi dinsiz olacak zannetmeye gelince,
Din zannedilen yerleşik,birleşik inanç veya inançlar öyle otuz senede kaybolmaz.

Çok mu SIĞ düşünüyorum acaba?

milomanara
28-06-2010, 14:27
Ben terör örgütünün faşizan devletin açtığı yaraları kaşımak dışında, bölge halkınca kabul gören bir argümanı olduğunu sanmıyorum. Bölge insanı örgüt tarafından ne kadar marksist-leninist yapılabildiyse o kadar ateist yapılabilmiştir. Dinin etkisinin azalması, geçen yüzyılın hem Türkiye tarafında hem de Irak tarafında militan-laik denebilecek yönetimlerin iktidarda olmasından olabilir. Aşırı dinci kavramı bu dönemde ortaya çıkmış ve örselenmiştir. Bugün en aşırı kabul ettiğimiz dinci STK'ların içinde bile traş olan, insan gibi giyinenleri görüyoruz. Bu nedenle, yazarın tespitlerini yersiz buluyorum. RP sadece Güneydoğu'da değil, tüm ülkede papazı bulmuştur. Desteğini kaybetmesi MHP ile koalisyon kurmasından değil, 28 Şubat sürecindendir.

uyar
28-06-2010, 17:45
Gazze meselesinde gösterilen haklı tepki Kürt sorununun çözümü için de gösterilmeli. İslami kesimler sesini yükseltirse barışa daha fazla yaklaşırız. İnançlarımız da bunu gerektiriyor.

gerçekten islami kesim neden gazzeye gösterdiği tepkiyi kürtlere göstermez .. iki müslüman toplumun karşı karşıya gelmesini neden önlemeye çalışmaz ...

belki böyle biryerlere gelinir !!! (ne günlere kaldık)

sargon
30-06-2010, 00:45
Ayni sürece, yani Kürdistan'da sekülerlesme sürecine yine baska bir Islamci acidan verilen bir baska cevap. Bence bu yazi daha da ilginc.

http://platformhaber.net/?p=4536 (http://www.gazetekurd.net/index.php/makale-nivisar/4755-islamcilarin-kurtlerle-imtihani)