Orijinalini görmek için tıklayınız : Özelleştirmenin Yararları
fantomas
28-07-2010, 18:59
Ben de önceleri karşı çıkmıştım özelleştirmelere.
Yanılmışım!
Devlet kurumu idi.Çalışanlarının dinci bölücü havalarından geçilmezdi.Geçenlerde gittim.Modern,dinle bölücülükle alakası olmayan temiz yüzlü hanımlar ve beyler işlerine yoğunlaşmış "insanca" hizmet veriyorlardı.Birden aklıma;o kuruluş devlete ait iken,baş örtüsünde direnenler,namaza acele edenler geldi.Her fırsatta farklılığını öne süren etnik bin bir çeşit bölücüler de.
Hiç birinden tek bir iz bile kalmamıştı artık.
Önceleri karşı çıkmıştım ben de özelleştirmelere malum nedenlerle.
Yanılmışım!
evrensel-insan
28-07-2010, 19:10
Saygideger fantomas;
Zannedersem, bir seyi ozellestirmek ile onu satmak anlam olarak birbirine karisiyor.
Ozellestirmek demek, devletin elindeki bir hizmeti; acik arttirmayla, belirli bir sure ve her sure sonunda da acik arttirma ile devam eden surecte, ozel bir firmaya isleyisini devretmektir. Bu ozellestirmenin, modernligini, bilgisini, birikimini, cagdasligini v.s. hizmet olarak otomatikman getirir.
Satmak, ise; devletin elindekini tamamen para karsiligi baska bir sirkete vermek ve artik o elindeki olanagin devletile bir iliskisi kalmamak demek, fakat yine de devletin, bunun isleyisinden anlamsizca, kanuni, sosyal v.s. sorumlulugu demektir.
Satmakta, hem elinde bir sey yoktur, hem de onun hizmetinin isleyisinin sorumlulugu ve kanuniligi uzerinizdedir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
fantomas
28-07-2010, 19:19
Sayın evrensel-insan,
Sonuçta devletin daha doğrusu Türkiye devleti'nin karma ekonomi modelini yüzüne gözüne bulaştırdığı anlaşıldı.Nedenleri pek çok.Artık bunların hiç bir önemi de kalmadı zaten.İşin ilginç yanı Osmanlı hatta Bizans döneminde de devletin belli bir süre sonra ekonomiden tamamen çekildiğini görüyoruz.
Türkiye'de artık sürdürülmesi imkansız bir sistemden sonunda vaz geçti.
Saygılar.
evrensel-insan
28-07-2010, 19:26
Saygideger fantomas;
En ideali ne olurdu, biliyor musun? Elindeki ulkenin, her turlu devlet icerigini cagdas bir isleyise devretmek, hem para kazanmak, hem de halklarina topluma en cagdas, en gelismis etik sistemi olusturmak.
Ayni milli takimin basina, yabanci bir antronor getirmek gibi.
Cunku sonucta sattigin seyler, senin ulke topraginin sinirlari icinde ve senin ulkenin kanunlarina gore hizmet verecekse, satmanin anlami ne?, sonucta tum yukumluluk ve sorumluluk yine devlette. Ustelik bu kuruluslar, devleti hukuk disi uygulamalarada kendi cikarlari icin, zorlayabilirler.
Saygilarimla;
evrensel-insan
fantomas
28-07-2010, 19:38
Sayın evrensel-insan,
Söylediklerinize katılmamak elde değil.Ancak olmadı.Olmuyor.Tarih boyunca olmamış.Bu topraklarda devlete ait kurumlar kısa sürede yozlaşıyor.Belki bu toprağın insanının genleri ile ilgili bir durumdur.Bilemiyorum.Devletin malı deniz anlayışı çok köklü herhalde.
Ancak benimde çok arzu etmeme rağmen olmadı.
Özelleştirmeler daha da yaygınlaştırılmalı diye düşünüyorum.Türkiye'de bilimsel gelişmenin olması için özellikle yüksek öğrenim kurumları özelleştirilmelidir.Çünkü tamamı siyasetle iç içe.Böyle bir yüksek öğretimle Türkiye asla gelişmez.
Sonuçta özelleştirmeler yararlı olmuştur.
Saygılar.
evrensel-insan
28-07-2010, 20:20
Saygideger fantomas;
Bunun bilinen, tarihsel, cografyasal ve etik uclu iki nedeni var.
Birinci neden, Tukiye de hic bir zaman bir birey bilinci yerlesmemis, olusmamis ve boyle bir egitim yasanmamistir. Herkes vatandas olarak, baskasinin yada birseyin kisisidir. Tarih ogretmenidir, bakkaldir, babasinin ogludur, annesini kizidir v.s. Bu sorun dusunce ve dusunce gelisimini onleyen ve engelleyen, "babadan/atadan kalma verilerle yasam" i getiren, bir iceriktir. Kimse kendisi icin yasamaz, ya baska biri icin, ya da bir deger icin yasar. Oyuzden de, devlet bireyi icin degil; vatandas devleti icin dogar,m yasar ve vardir.
Ikinci neden de, devletin hic bir zaman kendi ozerkligi olamamistir. Yani devlet=iktidar ve onlarin kendi, politik cikarci dusunceleriyle yonlendirilmistir. O yuzden hic bir donem kimse,ne dogru durust bir egitim alabilmis, ne ulke kalkinabilmis, ne de yasam standartlari degistirilebilmistir. Bu da "savruk toplum" anlayisini ve "gelen agamiz, giden pasamiz, vardir bir bildikleri, kral oldu, yasasin kral, benim aklim ermez v.s." temelli anlayisi getirmis ve devlet hic bir zaman var olmamis, sadece hukumetin bir oyuncagi olmustur. Buna birde, her turlu, askeri, siddet kulturunu eklersek; herseyin algilanmasi mumkun olur.
Iste onemli olan, kokan baligi bastan degistirmek, yepyeni bir tolum ve yasami yaratmak gerekir. Yoksa, ulke; bizli/otekili iktidarmuhalefet ve pragmatik yararci, duygusal dusunceli, aydinlarin, elit tabakasinin, ilericisinin v.s. elinde "bu halk; gudulecek koyun, yolunacak tavuk v.s." anlayisi surer gider.
"Aglamayan cocuga meme vermezler" ama; cocugun once aglayacak bilgi ve bilincte olmasi ve aglamayi algilamis olmasi gerekir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
fantomas
28-07-2010, 20:50
Sayın evrensel-insan,
Görüşlerinize katılmamak elde değil.Ancak daha ne yapılsın.Sıfırdan her şey denendi.Cumhuriyet dönemi mükemmeli arayış çabası idi.Olmalı.Olmuyor.Görüyorsunuz televizyonlar bilim adamı kaynıyor resmen kaynıyor.Ama Türkiye'nin hali ortada.Dünya bilim sıralamasındaki yerleri ortada.Demek ki her şey yapılmış ve fakat bir sonuç alınamamış.Sonuçta aklın yolu birdir denmiş ve devlet ekonomiden çekilme kararı almış.
Osmanlılara kızardım."Ya hu ayıp be tekne sahibi de yabancı olmaz ki!" derdim.Ama şu an anlıyorum ki onların da yapacak bir şeyi yokmuş.
evrensel-insan
28-07-2010, 20:56
Saygideger fantomas;
Yazilarini okudugum kadariyla, Ataturk konusunda, bayagi "duygusal/hassas bir sahiplik" e sahipsin. Oyuzden o konuya girmek istemiyorum. Yalniz su kadarini soyliyeyim. Bizlere tum verilen ve ogretilen degerleri, notr olarak sorgulamaz ve algilamazsak, bazi seylerin neden oyle oldugu konusunda, ayni evrimin halkalari gibi "missing link" yani, kayip halka arariz.
Oyuzden Ta Osmanlidan, gunumuze kadar; bilhassa 1789 Fransa ihtilali sonrasi tarihi, resmiyetin degil de; insansal sagduyumuzla ve mantik cercevesinde, hic bir, nesnel, ozel, tarihe mal olmus karakter icerikli degere tutunmadan notr algi ve disaridan bakis acisiyla sorgulamamiz gerekir.
Yoksa, caresizlikler icinde, eli kolu bagli debelenir dururuz. Bu da tam teslimiyet demektir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
fantomas
28-07-2010, 21:16
Sayın evrensel-insan,
Atatürk'e olan sevgim ve hayranlığım ayrı Türkiye'nin bu günkü durumu ap ayrı.Bugün Türkiye'de Atatürk artık devletin bile marjinal gördüğü kişi ve gruplara kalmış.Ülke sermayesinin resmi yüzde kırkı gayri resmi yüzde yetmişi başka milletlere ait olan bir ülke de Atatürk'ten söz edilmesi bile aslında bir varmış bir yokmuş anlatısı.
Özelleştirmeler ise bir zorunluluk gereği.Bir örnek anlatayım.Eskiden üniversitelerde olaydan geçilmezdi.Güvenlik güçlerinin anası ağlardı.Şimdi üç beş özel güvenlik görevlisi ile üniversiteler lay lay lom.Nasıl oluyor anlamak mümkün değil.
Demek ki özel polis olsa ülke de hiç olay çıkmayacak.
O nedenle yapılan özelleştirmeler çaresizlik içinde eli kolu bağlı olmadığımızı gösteriyor.
Saygılar.
evrensel-insan
28-07-2010, 21:20
Saygideger fantomas;
Soyle yapalim. Ataturk'te dahil "Bati ozentisi/hayranligi", bir zamanlar Batiya "hukmeden" Osmanli'da neden ve ne zaman basladi?, Bunun anlami ne idi? Ayrica bunun getirdigi "Batiya mahkumiyet" ve "Bati ile ortak isbirligi" tamlamalari, sende nasil bir cagrisim yapiyor ve neden?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sayın Fantomas,
Zamanında türban yüzünden çıkan olayları provoke edenler de,
şimdi o pozisyonlarda yönetici olanlar da aynı kişiler olduğundan olay çıkmıyor.
Aynı orduyu tasviye etmeye çalışanlar ile, gelecekte kendi silahlı gücünü
kurma peşinde olanların aynı olduğu gibi.
Tayyip diyor ki, ordu profesyonellerle donanınca analar ağlamayacak .
Profesyonel askerleri , anasız babasız yetimler, allahsız kitapsızlar arasından mı
seçecekler ? Para aldılar (güzel) öldüler şehit de değillerdir mi diyeceğiz ?
Ayrıca Türkiyede bilimsel makale yazınlama hızının cumhuriyet tarihinin en alt
sıralarında sürünür hale gelmesinin , bilimsel kurumların örümcek tutuşunun
hangi iktidar zamanında olduğunu da görüyoruz.
Yanıt mı arıyorsunuz ?
Faşist AKP'den ve 1400 senelik islam kafasından kurtulmaktır yanıt.
evrensel-insan
28-07-2010, 21:42
Saygideger hako;
Bir konunun tum resminin algilanmasi, politik goruslerin her birinin kendi tarafindan, yani tum resmin bir penceresinden bakilarak mumkun degildir. Cunku her ideolojik inanc kendi dogrusu temelinde, olaylari dogrular, ama; gercekleri oldugu gibi kavrayamaz, ustelikte kendi ideolojik inancsal dogrusuna uyarlamaya calisir.
Yukaridaki sorularima biriki soru daha ekleyeyim.
Avrupa, 1430' larla baslayan, Ronesans yasarken, Osmanli ne yapiyordu ve Ronesans'a nasil bakiyordu?
Osmanli'nin ilk toprak kaybi, Karlofca andlasmasi ve 1699'dur. Osmanli topraginin disinda, baska nelerini kaybetti, bu andlasma ile.
Baligin basini ve bugun hala neden yasadigini bulmadan, bir cozum alinmaz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
fantomas
28-07-2010, 21:45
Sayın evrensel-insan,
Batı hayranlığı Türkiye'de tartışılmıştır.Türklerin sürekli batıya göç edişi dahi batı hayranlığı olarak değerlendirilmiştir.O nedenle Osmanlı veya Cumhuriyet dönemi batı hayranlığını eleştirmek ne kadar doğru olur bilemiyorum.
Ancak Türklerdeki bu batı hayranlığını durdurmak isteyen güç te her zaman var olmuştur.Bunlardan en ünlüsü Fransız İhtilalini şeytan işi olarak sunan güruhtur.Batı'daki her şeyi kötüleyenler bu toplumda hep var oldular.
İşte bu nedenle batı hayranlığı sadece bir noktaya kadar egemen olmuştur ülkemizde.
Konu farklı yerlere gidiyor.O nedenle ben başta söylemek istediğim şeyi bir kere daha belirteyim.Özelleştirmelere çeşitli nedenlerle karşı çıkıyordum.Ancak yanıldığımı kabul ediyorum.
Saygılar.
evrensel-insan
28-07-2010, 21:47
Saygideger fantomas;
Konu bir seyi elestirmek degil; onun, ne oldugunu tum resmi ile disaridan ve notr algi olarak ortaya koymak. Neyse, konunun disina ciktik. Siz ozellestirmeyi tartismaya devam edin. Umarim, satmak ile karistirmazsiniz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
fantomas
28-07-2010, 21:55
Sayın evrensel-insan,
Zaten biz sadece fikir teatisinde bulunuyoruz.Ülke yönetimine karışmak bizim ne haddimize.
Saygılar.
fantomas
28-07-2010, 21:58
Sayın hako,
2010 yılı bir neden değil sonuçtur.2010 yılının gerisinde kırk yıllık bir yanlışlar silsilesi vardır.Adım adım bu günlere gelinmiştir.
Türkiye artık ne yazık ki sorunları ile baş edemez durumdadır.Dahası sıradan bir ülkede dahi rastlanmayacak garabetler olmaktadır.Böyle bir şey hangi ülkede yaşanabilir?Bir ülkede bir general aranıyor aranan generalden aynı ülkenin bakanı terörü önlemesini istiyor.Ülkemi daha fazla eleştirmek istemiyorum.
Atatürk üniversiteler kurdu bilim dedi akıl dedi ilerleme dedi oysa hale bakın üniversiteler Osmanlı medreselerine dönmüş.Mollalar gırtlaklarına kadar siyasete bulaşmış.
Bu şimdi bir günde mi oldu?
Elbette hayır.
Sorunlar var.
Çözümü de radikal olacak.
http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/misc/progress.gif
Sayın hako,
2010 yılı bir neden değil sonuçtur.2010 yılının gerisinde kırk yıllık bir yanlışlar silsilesi vardır.Adım adım bu günlere gelinmiştir.
Türkiye artık ne yazık ki sorunları ile baş edemez durumdadır.Dahası sıradan bir ülkede dahi rastlanmayacak garabetler olmaktadır.Böyle bir şey hangi ülkede yaşanabilir?Bir ülkede bir general aranıyor aranan generalden aynı ülkenin bakanı terörü önlemesini istiyor.Ülkemi daha fazla eleştirmek istemiyorum.
Atatürk üniversiteler kurdu bilim dedi akıl dedi ilerleme dedi oysa hale bakın üniversiteler Osmanlı medreselerine dönmüş.Mollalar gırtlaklarına kadar siyasete bulaşmış.
Bu şimdi bir günde mi oldu?
Elbette hayır.
Sorunlar var.
Çözümü de radikal olacak.
http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/misc/progress.gif
Fantomasa ek olarak,
80 anayasasının ürünü olan bu parti kendini oluşturan bu gücü yargılıcakmış ve bizim aydınlarda buna inanıyorlar.
Ayrıca Türkiyede bilimsel makale yazınlama hızının cumhuriyet tarihinin en alt
sıralarında sürünür hale gelmesinin , bilimsel kurumların örümcek tutuşunun
hangi iktidar zamanında olduğunu da görüyoruz.
Su bilimsel makale yazinlama ( yayinlama daha duzgun bir tabir olacak burada) hizinin cumhuriyet tarihine gore yil bazin da verilerini kaynak belirterek bir verseniz diyorum ... Cok merak ettim dogrusu ?
fantomas
29-07-2010, 12:19
Türkiye'de özelleştirmeler en kısa sürede tamamlanmalıdır.Bugün ordu dahi pek şeyden feragat etmiş özelleştirme yolunu tercih etmiştir.Daha da özelleşeceğine kuşku yoktur.Çünkü kaçınılmazdır.
Bugün Türkiye'de en başta özelleştirilmesi gereken devlet kurumları üniversitelerdir.Tam anlamı ile birer kara deliktirler.Ve üniversiteler bugün Osmanlı devletinin "çöküşüne" neden olan medreselere dönüşmüştür.
Üniversiteler artık bilim üretilen yerler değildir.Akademisyenler Osmanlı mollaları kadar siyasete gömülmüştür.
Almanya'da ya da sıradan her hangi bir ülkede hiç bir akademisyen TV'lere çıkıp siyasetçilik oynamaz.Dünyada bu olay sadece Türkiye'de yaşanmaktadır.Maalesef bu kurumlar Türk milleti'nin boşuna beslediği tekkeler haline gelmiştir.Bu kurumlar tıpkı Osmanlı'yı çökerttiği gibi Türkiye'yi de yıkacaktır.
Hemen derhal Türkiye'deki okullar satışa çıkarılmalıdır.Bu okulları alanlara her tür ekonomik kolaylık sağlanmalıdır.
Türkiye'deki eğitimin kalitesizliği nedeni ile Türk insanı başka ülkelerde okumak zorunda kalıyor.Çünkü Türkiye üniversitelerinde eğitim alınamıyor,diplomalar başka ülkelerde önemsenmiyor.Dünyanın ilk beş yüz üniversitesi içinde TEK BİR TÜRK ÜNİVERSİTESİ YOK.Mümkün değil.
O halde yurt dışındaki gerçek üniversitelerin burada üniversite açmaları da sağlanmalıdır.
Türkiye bu değişim gerçekleştiremezse Osmanlı'dan daha kötü bir duruma düşecektir.
Eee özelleştirmelerin yararları nelermiş?? O kadar yazı yazılmış ama konu hakkında tek bir ileti bile yok.
fantomas
29-07-2010, 15:08
Özelleştirmenin yararlarını ilk ileti de belirttim.Bugüne kadar özelleştirmeyi savunanlar bir şeyler yazar diye bekliyorum da bir şey yazan yok.
Türkiye yanlış yerden özelleştirmelere başladı.Önce milletin kanını emen üniversitelerden başlamalı idi.Çünlü bunlar artık Türkiye'yi bağlayan tek zincir haline geldi.
Devlet yine yanlış yapıyor.2010 yılında hastahaneler önce özerk sonra özel hale getirilecek.Halbuki daha büyük kara delik olan üniversiteler duruken halkın sağlık hizmetini özelleştirmek ters tepki yapacaktır.
Sanırım derhal gerekli ikazlar yapılacaktır.Çünkü ilk özelleştirilecek kurumlar üniversitelerdi.