28-07-2010, 18:59
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Özelleştirmenin Yararları
Ben de önceleri karşı çıkmıştım özelleştirmelere.
Yanılmışım!
Devlet kurumu idi.Çalışanlarının dinci bölücü havalarından geçilmezdi.Geçenlerde gittim.Modern,dinle bölücülükle alakası olmayan temiz yüzlü hanımlar ve beyler işlerine yoğunlaşmış "insanca" hizmet veriyorlardı.Birden aklıma;o kuruluş devlete ait iken,baş örtüsünde direnenler,namaza acele edenler geldi.Her fırsatta farklılığını öne süren etnik bin bir çeşit bölücüler de.
Hiç birinden tek bir iz bile kalmamıştı artık.
Önceleri karşı çıkmıştım ben de özelleştirmelere malum nedenlerle.
Yanılmışım!
|

28-07-2010, 19:10
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger fantomas;
Zannedersem, bir seyi ozellestirmek ile onu satmak anlam olarak birbirine karisiyor.
Ozellestirmek demek, devletin elindeki bir hizmeti; acik arttirmayla, belirli bir sure ve her sure sonunda da acik arttirma ile devam eden surecte, ozel bir firmaya isleyisini devretmektir. Bu ozellestirmenin, modernligini, bilgisini, birikimini, cagdasligini v.s. hizmet olarak otomatikman getirir.
Satmak, ise; devletin elindekini tamamen para karsiligi baska bir sirkete vermek ve artik o elindeki olanagin devletile bir iliskisi kalmamak demek, fakat yine de devletin, bunun isleyisinden anlamsizca, kanuni, sosyal v.s. sorumlulugu demektir.
Satmakta, hem elinde bir sey yoktur, hem de onun hizmetinin isleyisinin sorumlulugu ve kanuniligi uzerinizdedir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

28-07-2010, 19:19
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Sayın evrensel-insan,
Sonuçta devletin daha doğrusu Türkiye devleti'nin karma ekonomi modelini yüzüne gözüne bulaştırdığı anlaşıldı.Nedenleri pek çok.Artık bunların hiç bir önemi de kalmadı zaten.İşin ilginç yanı Osmanlı hatta Bizans döneminde de devletin belli bir süre sonra ekonomiden tamamen çekildiğini görüyoruz.
Türkiye'de artık sürdürülmesi imkansız bir sistemden sonunda vaz geçti.
Saygılar.
|

28-07-2010, 19:26
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger fantomas;
En ideali ne olurdu, biliyor musun? Elindeki ulkenin, her turlu devlet icerigini cagdas bir isleyise devretmek, hem para kazanmak, hem de halklarina topluma en cagdas, en gelismis etik sistemi olusturmak.
Ayni milli takimin basina, yabanci bir antronor getirmek gibi.
Cunku sonucta sattigin seyler, senin ulke topraginin sinirlari icinde ve senin ulkenin kanunlarina gore hizmet verecekse, satmanin anlami ne?, sonucta tum yukumluluk ve sorumluluk yine devlette. Ustelik bu kuruluslar, devleti hukuk disi uygulamalarada kendi cikarlari icin, zorlayabilirler.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

28-07-2010, 19:38
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Sayın evrensel-insan,
Söylediklerinize katılmamak elde değil.Ancak olmadı.Olmuyor.Tarih boyunca olmamış.Bu topraklarda devlete ait kurumlar kısa sürede yozlaşıyor.Belki bu toprağın insanının genleri ile ilgili bir durumdur.Bilemiyorum.Devletin malı deniz anlayışı çok köklü herhalde.
Ancak benimde çok arzu etmeme rağmen olmadı.
Özelleştirmeler daha da yaygınlaştırılmalı diye düşünüyorum.Türkiye'de bilimsel gelişmenin olması için özellikle yüksek öğrenim kurumları özelleştirilmelidir.Çünkü tamamı siyasetle iç içe.Böyle bir yüksek öğretimle Türkiye asla gelişmez.
Sonuçta özelleştirmeler yararlı olmuştur.
Saygılar.
|

28-07-2010, 20:20
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger fantomas;
Bunun bilinen, tarihsel, cografyasal ve etik uclu iki nedeni var.
Birinci neden, Tukiye de hic bir zaman bir birey bilinci yerlesmemis, olusmamis ve boyle bir egitim yasanmamistir. Herkes vatandas olarak, baskasinin yada birseyin kisisidir. Tarih ogretmenidir, bakkaldir, babasinin ogludur, annesini kizidir v.s. Bu sorun dusunce ve dusunce gelisimini onleyen ve engelleyen, "babadan/atadan kalma verilerle yasam" i getiren, bir iceriktir. Kimse kendisi icin yasamaz, ya baska biri icin, ya da bir deger icin yasar. Oyuzden de, devlet bireyi icin degil; vatandas devleti icin dogar,m yasar ve vardir.
Ikinci neden de, devletin hic bir zaman kendi ozerkligi olamamistir. Yani devlet=iktidar ve onlarin kendi, politik cikarci dusunceleriyle yonlendirilmistir. O yuzden hic bir donem kimse,ne dogru durust bir egitim alabilmis, ne ulke kalkinabilmis, ne de yasam standartlari degistirilebilmistir. Bu da "savruk toplum" anlayisini ve "gelen agamiz, giden pasamiz, vardir bir bildikleri, kral oldu, yasasin kral, benim aklim ermez v.s." temelli anlayisi getirmis ve devlet hic bir zaman var olmamis, sadece hukumetin bir oyuncagi olmustur. Buna birde, her turlu, askeri, siddet kulturunu eklersek; herseyin algilanmasi mumkun olur.
Iste onemli olan, kokan baligi bastan degistirmek, yepyeni bir tolum ve yasami yaratmak gerekir. Yoksa, ulke; bizli/otekili iktidarmuhalefet ve pragmatik yararci, duygusal dusunceli, aydinlarin, elit tabakasinin, ilericisinin v.s. elinde "bu halk; gudulecek koyun, yolunacak tavuk v.s." anlayisi surer gider.
"Aglamayan cocuga meme vermezler" ama; cocugun once aglayacak bilgi ve bilincte olmasi ve aglamayi algilamis olmasi gerekir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

28-07-2010, 20:50
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Sayın evrensel-insan,
Görüşlerinize katılmamak elde değil.Ancak daha ne yapılsın.Sıfırdan her şey denendi.Cumhuriyet dönemi mükemmeli arayış çabası idi.Olmalı.Olmuyor.Görüyorsunuz televizyonlar bilim adamı kaynıyor resmen kaynıyor.Ama Türkiye'nin hali ortada.Dünya bilim sıralamasındaki yerleri ortada.Demek ki her şey yapılmış ve fakat bir sonuç alınamamış.Sonuçta aklın yolu birdir denmiş ve devlet ekonomiden çekilme kararı almış.
Osmanlılara kızardım."Ya hu ayıp be tekne sahibi de yabancı olmaz ki!" derdim.Ama şu an anlıyorum ki onların da yapacak bir şeyi yokmuş.
|

28-07-2010, 20:56
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger fantomas;
Yazilarini okudugum kadariyla, Ataturk konusunda, bayagi "duygusal/hassas bir sahiplik" e sahipsin. Oyuzden o konuya girmek istemiyorum. Yalniz su kadarini soyliyeyim. Bizlere tum verilen ve ogretilen degerleri, notr olarak sorgulamaz ve algilamazsak, bazi seylerin neden oyle oldugu konusunda, ayni evrimin halkalari gibi "missing link" yani, kayip halka arariz.
Oyuzden Ta Osmanlidan, gunumuze kadar; bilhassa 1789 Fransa ihtilali sonrasi tarihi, resmiyetin degil de; insansal sagduyumuzla ve mantik cercevesinde, hic bir, nesnel, ozel, tarihe mal olmus karakter icerikli degere tutunmadan notr algi ve disaridan bakis acisiyla sorgulamamiz gerekir.
Yoksa, caresizlikler icinde, eli kolu bagli debelenir dururuz. Bu da tam teslimiyet demektir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

28-07-2010, 21:16
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Sayın evrensel-insan,
Atatürk'e olan sevgim ve hayranlığım ayrı Türkiye'nin bu günkü durumu ap ayrı.Bugün Türkiye'de Atatürk artık devletin bile marjinal gördüğü kişi ve gruplara kalmış.Ülke sermayesinin resmi yüzde kırkı gayri resmi yüzde yetmişi başka milletlere ait olan bir ülke de Atatürk'ten söz edilmesi bile aslında bir varmış bir yokmuş anlatısı.
Özelleştirmeler ise bir zorunluluk gereği.Bir örnek anlatayım.Eskiden üniversitelerde olaydan geçilmezdi.Güvenlik güçlerinin anası ağlardı.Şimdi üç beş özel güvenlik görevlisi ile üniversiteler lay lay lom.Nasıl oluyor anlamak mümkün değil.
Demek ki özel polis olsa ülke de hiç olay çıkmayacak.
O nedenle yapılan özelleştirmeler çaresizlik içinde eli kolu bağlı olmadığımızı gösteriyor.
Saygılar.
|

28-07-2010, 21:20
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger fantomas;
Soyle yapalim. Ataturk'te dahil "Bati ozentisi/hayranligi", bir zamanlar Batiya "hukmeden" Osmanli'da neden ve ne zaman basladi?, Bunun anlami ne idi? Ayrica bunun getirdigi "Batiya mahkumiyet" ve "Bati ile ortak isbirligi" tamlamalari, sende nasil bir cagrisim yapiyor ve neden?
Saygilarimla;
evrensel-insan
|