PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yaşam keyifli bir eylem midir yoksa sıkıntılı mı?

Düşüngen
01-08-2010, 18:44
Yaşama öznel bir içerik verecek olursak genel anlamda yaşam keyifli midir sıkıntı verici midir? Bu iki kavramdan hangisi yaşamı tanımlamada bize yardımcı olur.
Yoksa bunları yaşam içi süreçler mi belirler?

Hiç bir canlı kendi isteği ve iradesi ile dünyaya gelmez bu elinde değildir ancak yeni bir yaşam yaratmak elindedir. Kendi yaşamını yaratamaz ama yeni yaşamlar yaratabilir. Canlıların kendilerini kopyalama yavrulama özellikleri vardır. Tesadüfen başımıza konan bu talih kuşu (yaşam) kurtulunması gereken bir durum mu yoksa arzu edilecek bir durum mu?

Sorgulamak istediğim; yaşamın Ahmet'e ya da Mehmet'e göre nasıl olduğu değil bilimsel, biyolojik olarak genel anlamda durumunu aydınlığa kavuşturmak. Kişiye göre olsa, Ahmet ölümsüz sonsuz yaşam isterken Mehmet'in bir saniye bile yaşamaya tahammülü yoktur intihar etmeyi düşünüyordur. Ancak özel değil de genel anlamda yaşam beğenilen bir eylem midir, bu konuda bilimsel bir araştırma yapılabilir mi? Kısacası yaşam en saf en doğal haliyle genel anlamda nasıl bir duygu verir.

Düşüngen
01-08-2010, 18:49
Konu hakkında kendi fikrim; Yaşam zevkli/keyifli bir eylem olmasaydı yaşam savaşı olmazdı, bakıyoruz doğaya hiç ölme savaşı veren yok hep yaşama savaşı veriliyor.

Zaten yaşam keyifli bir eylem olmasaydı yaşamın üyeleri/müşterileri (canlılar) yaşamı red ederdi böylece yaşam ortadan kalkardı. Yaşama eylemi sıkıntı dolu bir eylem olsaydı kopyacı DNA müşteri bulamaz batardı. Bu açıdan bakarsak yaşam, cazibesi olan, istenilen, keyifli bir eylem.

Her hayvan büyüyüp yavru yapmak hayaliyle donatılmış. Sanki yaşamın tek anlamı yeni yaşam yaratmak. Bütün odaklanma yeni yavru yaratmak üzerine. Bütün sevişmelerde yaşanan zevk, yeni yaşam yaratmanın haberci neşesi değil mi? Bütün minik kız çocuklarının oyuncak bebeklere ilgi duyarak onları göğsüne basması sabırsızlıkla beklenen anne olma isteğinin provası değil mi?

İşin diğer boyutuna bakarsak yapılan araştırmalar özellikle insanların çoğunluluğunun yaşamı sevmediği ya da mutsuz yaşadığını ortaya koymakta. Bu çelişki değil mi?
Hayvanlarla sözlü iletişim kuramadığımız için onların yaşam hakkındaki düşüncelerini bilemiyoruz. Tek sözlü iletişim kurabildiğimiz hayvan papağandır, o da ne yazık ki kuş beyinlidir.

Yaşam hoş olmayan bir şey olsaydı milyonlarca sperm yumurtaya daha önce varabilmek için kıyasıya bir yarışa girmezdi. Ayakkabı boyayarak geçimini sağlayan biyoloji bölümü mezunu bir gencin sitem dolu sözü aklıma geldi şöyle diyor; "Yahu milyonlarca sperm içinden birinci geldim düştüğüm şu hale bak"

Uzun lafın kısası, bilimsel anlamda yaşam, hoş bir şey midir yoksa boş bir şey midir?

evrensel-insan
01-08-2010, 19:12
Saygideger dusungen;

Yaşama öznel bir içerik verecek olursak genel anlamda yaşam keyifli midir sıkıntı verici midir? Bu iki kavramdan hangisi yaşamı tanımlamada bize yardımcı olur.
Yoksa bunları yaşam içi süreçler mi belirler?

Yasam bir kavram olarak, mustakil var olarak dogan canli turunun gereksinimidir. Bunun soyutlama olarak, tek bilincinde olan insanoglu turu ve biridir. Yasam, dogum olarak, mustakil var olan varligin insiyatifinde degildir, ustekil mustakil var olan varlik, kendi adina olumunu de tadamaz. Oyuzden geriye bir tek yasami kalir.

Iste bu temelde, dogum ve olumden mustakil var olarak var olan canli ve onun bir turu insanoglu ve birinin tek yapmasi gereken, bu yasamini kendisinin kendi adina ve kendi soyutuyla kendinin somutlastirmasi ve kullanmasidir.

Iste insandisi temelli, dogal zihniyet; insanoglu turu ve birinin tek teslim alabilecegi yasamini, yonlendirme ve degerler adina onu harcatma ve feda etme temelinde elinden alir. Bunu hem gonullu, hem de zorunlu yapabilir.

Hiç bir canlı kendi isteği ve iradesi ile dünyaya gelmez bu elinde değildir ancak yeni bir yaşam yaratmak elindedir. Kendi yaşamını yaratamaz ama yeni yaşamlar yaratabilir. Canlıların kendilerini kopyalama yavrulama özellikleri vardır. Tesadüfen başımıza konan bu talih kuşu (yaşam) kurtulunması gereken bir durum mu yoksa arzu edilecek bir durum mu?

Yasam sadece mustakil var olan varligin, gerekliligidir. Buna verilecek icerik ve anlam ise, sadece insanoglu turu ve birinin urunudur.

Sorgulamak istediğim; yaşamın Ahmet'e ya da Mehmet'e göre nasıl olduğu değil bilimsel, biyolojik olarak genel anlamda durumunu aydınlığa kavuşturmak. Kişiye göre olsa, Ahmet ölümsüz sonsuz yaşam isterken Mehmet'in bir saniye bile yaşamaya tahammülü yoktur intihar etmeyi düşünüyordur. Ancak özel değil de genel anlamda yaşam beğenilen bir eylem midir, bu konuda bilimsel bir araştırma yapılabilir mi? Kısacası yaşam en saf en doğal haliyle genel anlamda nasıl bir duygu verir.

Yasami, veren hayatin toplamidir.

Hayati uc kisimla farklilastirabiliriz.

Yasayan; mustakil var olan varligin, fiziki gorunum butunu
Yasatan; bu fiziki butun gorunumunu, yonlendiren, hareket ettiren dusunce
Yasanan; kavram ve onun her turlu ve her konuda dile gelmis anlam, icerik ve ifadesi.

Tum bunlarin toplami da, yasamdir.

Yasam icin nelerin gerekli, nelerin degil olup, olmadiginin ortaya konmasi da, tamamen yasama bakis acisina paralel verilecek bir yanittir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
01-08-2010, 19:18
Saygideger dusungen;

Uzun lafın kısası, bilimsel anlamda yaşam, hoş bir şey midir yoksa boş bir şey midir?-Dusungen-

Yasamin, yasanmasini; yukaridaki gibi, ya da baska dusunsel duyumsal/duygusal karsitli sinirlamalarla sinirlayip, bu karsitlardan da birini tercih etmek. Yasanacak yasami, sinirlamak ve bu sinirlara teslim etmek demektir. Onemli olan, yasami, bilincli ve farkindalikli, algilayarak yasamaktir.

Bu da epistemolojik gercekliktir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

kitapsızım
01-08-2010, 21:25
Eğer geçmişle hesap görmekten vazgeçebilseydim ve gelecekten bu kadar ürkmeseydim yaşam çok daha keyifli olabilirdi.
Bir hayvan gibi yaşayabilmeyi çok isterdim. Kaygısız ve hesapsız bir şekilde.
Yer, içer, çiftleşir uyur ve her uyandığım gün hiç bir şeyi umursamazdım.

Dolayısıyla yaşamın kendisini sevmeme rağmen yaşama şeklimden memnun değilim.
Herşeyi bu kadar algılayabilmekten de mutlu değilim.Bazen çok fazla geliyor.

evrensel-insan
01-08-2010, 21:55
Saygideger KITAPSIZIM;

Korku ve bilgisizlik biribirine paraledir, bildikce korkularinizi yenersiniz, ama; herseyi algilamaya baslayinca da, insanoglunun nasil bir insanlikdisi yasam ve iliski kurdugunu gozlemler, bazan isyan eder, ama; bir sey yaspmaya gucunuzu yetiremiyebilirsiniz.

Bu arada, inancsal olarak korkularinizi yendiyseniz, kendinizi inancsaliniza teslim etmis olarak, yok eder ve kendinizi egitmeye, sorgulamaya ve bilgilenmeye yonelmezsiniz.

Inancsal uyku mu/teslimiyet mi?/ bilgisel rahatsizlik/kokten cozume yonelim mi?, secim sizin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

faydasızım
18-08-2010, 22:33
bence nerden baktıgına baglı ....
hayat ta en azından benim keyif almamı belirleyen ve engelleyen şey kaygılardır..
endişelerdir... bunlardan uzak durabilseydim yada geri plana atabilseydim daha keyifli olurdu bence...

Lynx
27-08-2010, 23:21
Maddi ve manevi olmak üzere ikiye ayrilan yasamda birde hastalik sinifi vardir !

Eger mutluluk yoksa hayat her ne olursa olsun SIKINTILIDIR !

Istersen dünyanin en zengini ol manevi bir hasar varsa bu dünya cekilmezdir !

Ama manevi hasarin cogunu ya cekilmeyen bir hastalik getirir yada maddi durumu iyi olmadigi zaman

Ama manevi hasarin en büyûgünu gene INSANA INSAN VERMEKDEDIR!

Örnegin Asik oldugun kisi seni sevmesse eger

yada cok sevdiginden bir dost kazigi yersen !

Yada bir yakini kaybedersen !

Bunlar cogaltilir

Mutlugun en büyük rolü karsindaki insanlarsa hayat daima SIKINTILI gelir !

Natan
14-12-2013, 02:53
Ne düşünüyorsunuz? Sizce ?

evrensel-insan
14-12-2013, 02:58
Ne düşünüyorsunuz? Sizce ?

Yasam yasanmasi gerekendir. Yeterki yasatilmadan ve yasam baska ideolojik etik inanca teslim olmadan, kendi birey bilincimizin farkindaligi ve kontrolu ile yasamimizi biz yasayalim.

Yasam bir olgudur.

Nevandaar
14-12-2013, 16:58
Duruma göre değişiyor. Biraz hormonal, biraz iklimsel şartlar, biraz insani çevresel faktörler falan filan.
Ancak neden yaşıyoruz gibi sorular sormaya başlayınca hayat çok saçma geliyor insanın gözüne.
Ye, iç, yat, cinsellik, hayatta kalmaya çalış ve sürekli bu rutini tekrar et. Aslında hareketlerimiz çok anlamsız.

ereninthenature
14-12-2013, 22:00
Yasami yasamak zorunda olmadiginin bilincine varirsan, kendini hic birsey yapmak zorunlulugunda hissetmeyeceksin. Bu vakitten sonraki cogu haraketin ise gercekten istedigin icin yaptigin eylemler olacak. Bence insanin mutsuz olmasinin sebebi ozgur olamamasindan geliyor. Ozgurluk ise dis dunyada istedigini yapabilmek degil, buna izin veriyor olsaydik soyumuz tukenmis olurdu. Asil ozgurluk, korkmadan bilincinin derinliklerine inip cok vahsi ve rasyonel sekilde dusunebilmektir. Dusunebilen insan mutsuz oluyorsa yanlis dusunuyor demektir. Dogrulari yeterince bulamamis, kesfedememis demektir. En onemlisi bu anin ne kadar mukemmel, inanilmaz ve buyuleyici oldugunun bilgisini kavrayamamistir. Eger butun varliga bakip yuzunuzde gulumseme olusmuyorsa, varligi kavrayamamissiniz demektir.

Eger etrafina bakip dertleniyorsan yanlis yapiyorsun. Cunku etrafinda ne dondugu hakkinda hic bir bilgin yok. Kimsenin yok. Galaksiye otostopla yolculuga ciktiysan unutmaman gereken ilk kural panik yapmamaktir. Panik yapiyorsan, korkuyorsan, uzuluyorsan olayi anladigini saniyorsun. Cok fena yaniliyorsun. Tek yapman gereken misirini patlatip tiyatroyu izlemek.

Uriel
14-12-2013, 23:57
Yaşam bir zorumluluk herkes seçmediği bir hayatı yaşıyor.

Yaşam sıkıntıdan başka birşey değildir ama insanlar kendini kandırır yaşam güzel diye sıkıntıları görmezden gelir.

ereninthenature
15-12-2013, 00:34
Yaşam bir zorumluluk herkes seçmediği bir hayatı yaşıyor.

Yaşam sıkıntıdan başka birşey değildir ama insanlar kendini kandırır yaşam güzel diye sıkıntıları görmezden gelir.

Begenmiyosan niye intihar etmiyosun demezler mi? Hayatta ilk farketmen gereken gercek yasamak zorunda olmadigindir. Eger aci veriyosa yasam, yasamaya deger bulmuyosan ve intihar etmiyosan basina gelen herseyi hak ediyosun demektir zaten. Intihar et kardesim, cok sey ogreniceksin eger olmezsen :bounce:.

Uriel
15-12-2013, 01:58
Begenmiyosan niye intihar etmiyosun demezler mi? Hayatta ilk farketmen gereken gercek yasamak zorunda olmadigindir. Eger aci veriyosa yasam, yasamaya deger bulmuyosan ve intihar etmiyosan basina gelen herseyi hak ediyosun demektir zaten. Intihar et kardesim, cok sey ogreniceksin eger olmezsen :bounce:.
İntihar edecek kadar cesur değilim.

Mutluluk dediğin senin beyninin seni kandırması. Hormanların sana oyun oynuyor.

Unutma insan yavaş yavaş çürüyen organizma ve her geçen saniye ebedi hiçliğe daha da yaklaşıyor. Sen sadece kendini kandırıyorsun gelecek mükemmel diye gelecek yok. 100 sene sonra bizim gibi adamların varlığından bile bahsedilmeyecek. Bu yaşadıkların koca hiç olacak.En son olarak dünya yok olduğunda bu insanlığın tüm yaşanmışlıkları tüm bilgi birikimleri koca hiç olacak.

Çayırda otlayan bir sığır bu dünyada ne için yaşıyorsa bir insanda onun için yaşıyor.

ereninthenature
15-12-2013, 02:23
İntihar edecek kadar cesur değilim.

O zaman dedigim gibi basina gelen herseyi hak ediyorsun. Cunku problemlerini cozucek cesarete ve guce sahip olmadigini gosteriyor.

Mutluluk dediğin senin beyninin seni kandırması. Hormanların sana oyun oynuyor.Senin butun realiten, beynindeki kimyasallarin seni kandirmasi olmasin:D.

Unutma insan yavaş yavaş çürüyen organizma ve her geçen saniye ebedi hiçliğe daha da yaklaşıyor.Yavas yavas dostum;). Insan curumuyor, genlerini aktariyor. Insan dedigin herneyse ister atom yigini de, ister DNA bilgisi de, ister beynindeki bilgiler. Hepsini uzun bir sure koruyacagiz. Oldukten sonra atomlarin galakside yuzuyor, DNA'an biyosferde geziniyor, dusuncelerin de bu sitede digital olarak kayitli olacak. Burda hepimiz olmus insanlarin yuzlerce kitabini okuyoruz. Olen insanlarin fikirleriyle besleniyoruz:love:. Olum var ama cok buyuk problem degil neresinden bakarsan bak.

Sen sadece kendini kandırıyorsun gelecek mükemmel diye gelecek yok.Zaman insan bilincinin olusturdugu bir kavram. Gecmiste var, gelecekte, su anda. Ama tabiki en onelisi su andir. Simdiki zamanda yasiyoruz. Ama insan gercekten bilincliyse su anda gelecege dair planlar yapar, gelecegi tahmin eder ve belki de adi gibi emindir gelecekte simdiki zaman gibidir:D. Cok panik yapmanin alemi yok yani.

100 sene sonra bizim gibi adamların varlığından bile bahsedilmeyecek.Kimse bahsetmesin, insanin istegi bu mu sizce? Benim istegim birileri benden bahsetsin mi? Tek yapmam gereken yasamak. Ve yasamimin bana verdigi istekleri rasyonel bir sekilde gerceklestirmek. Onlarda ye, ic, yat, ure :banplease:. Sadece genlerimi birakmam bile beni kocaman evrimin kucuk bir parcasi yapacak. Yetmez mi? Senden butun gezegen bahsedecek yani. Genlerinden daha dogrusu.

Bu yaşadıkların koca hiç olacak.En son olarak dünya yok olduğunda bu insanlığın tüm yaşanmışlıkları tüm bilgi birikimleri koca hiç olacak.Evrende hic birsey kaybolmuyor dostum. Sekil degistiriyor.

Çayırda otlayan bir sığır bu dünyada ne için yaşıyorsa bir insanda onun için yaşıyor.Sonunda dogru bir cumle bak:D. Sigir gibi yasayip sigir gibi evrilecez merak etme. Evrim milyarlarca yildir devam ediyor ve yakin bir zamanda duracaga benzemiyor.

EcemRng
15-12-2013, 03:00
Keyifli bir eylem değildir, zeka seviyesi yükseldikçe doğurganlığın azalmasının bunun kanıtı olduğunu düşünüyorum.

Uriel
15-12-2013, 03:02
Yavas yavas dostum;). Insan curumuyor, genlerini aktariyor. Insan dedigin herneyse ister atom yigini de, ister DNA bilgisi de, ister beynindeki bilgiler. Hepsini uzun bir sure koruyacagiz. Oldukten sonra atomlarin galakside yuzuyor, DNA'an biyosferde geziniyor, dusuncelerin de bu sitede digital olarak kayitli olacak. Burda hepimiz olmus insanlarin yuzlerce kitabini okuyoruz. Olen insanlarin fikirleriyle besleniyoruz:love:. Olum var ama cok buyuk problem degil neresinden bakarsan bak.

Kimse bahsetmesin, insanin istegi bu mu sizce? Benim istegim birileri benden bahsetsin mi? Tek yapmam gereken yasamak. Ve yasamimin bana verdigi istekleri rasyonel bir sekilde gerceklestirmek. Onlarda ye, ic, yat, ure :banplease:. Sadece genlerimi birakmam bile beni kocaman evrimin kucuk bir parcasi yapacak. Yetmez mi? Senden butun gezegen bahsedecek yani. Genlerinden daha dogrusu.

Eğer amaç DNA ları aktarmaksa imam nikahıyla dört kadın alıp bol çocuk yapmalıyız.

ye iç yat üre en sonunda yıldız tozu ol.

Evrende hic birsey kaybolmuyor dostum. Sekil degistiriyor.

Ne yani yıldız tozu olduğunda mutlu mu olacaksın

Sonunda dogru bir cumle bak:D. Sigir gibi yasayip sigir gibi evrilecez merak etme. Evrim milyarlarca yildir devam ediyor ve yakin bir zamanda duracaga benzemiyor.

Yaşamnın amacı evrimi var etmekse ve yıldız tozu olmaksa bence bu dünya için yapılacak en iyi şey güçlü bir bomba yapıp dünyayı yok edilmeli amaca çabuk ulaşmalıyız. :D

EcemRng
15-12-2013, 03:02
Uriel haklı :D

ereninthenature
15-12-2013, 03:14
Depresik gencler su filmi izleyin:D. Izlediyseniz bir daha izleyin. Ihtiyaciniz var. Hitchhiker's guide to the galaxy (http://www.imdb.com/title/tt0371724/). Kitabini okursaniz daha iyi olur. DNA'nin vucuddan vucudda atladigi bu evrim seyahatinde otostop cekerek trip atan biz insanlarin unutmamasi gereken tek birsey var, panik yapmaya gerek yok. Panik yapmaya gerek yok cunku etrafimizda ne dondugunu cok bilmiyoruz. Yada bir sempanze etrafinda ne dondugunun ne kadar farkindaysa biz de o kadar farkindayiz. Bu yuzden: Don't Panic diyorum. Kitabin arkasinda da kocaman Don't Panic yaziyor. Misiri patlatin, filmi izleyin keyifleriniz yerine gelsin.

RainFall
16-12-2013, 09:23
Birileri özgürlük yerine köleliği tercih ediyorsa o yaşam zindan gibidir.