Orijinalini görmek için tıklayınız : Karbon 14 yöntemi
Sorgulayıcı
02-08-2010, 00:12
Karbon 14 yöntemi rafa mı kalktı? Bir nurcunun görüntüsünü izlerken duydum bunu. Söylediğine göre mümin bilim adamı Yunus Çengel de bu konuyu açıklayan bir makale yazmış.( Herhalde Sızıntı ya da Yeni Ümitte) Googleda arattım (http://www.google.com.tr/search?q=karbon+14+ge%C3%A7ersiz&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a) ama çok seçik bir şey bulamadım. Nedir konunun özü? Var mı böyle bir şey?
oldschool
02-08-2010, 00:48
sayın sorgulayici,
google'da arattım çok açık seçik bir şey bulamadım diyorsunuz. google'da da yoksa o halde bu işte bir bit yeniği vardır ;)
milomanara
02-08-2010, 01:05
Yöntemin rafa kalktığı falan yoktur. Farklı numuneler için farklı tarihleme yöntemleri kullanılır. İçinde karbon olmayan numunelere karbon testi yaptırıp "aha yanlış çıktı" gibi eşşek yorumları yapan dinciler ciddiye alınmamalıdır.
Bir kimyager olarak söyleyebilirim ki C14 izotopu ile yaş tahlili rafa asla kaldırılamaz.
Yapısında C bulunduran her materyalin yaş tahlili bu metot ile yapılmaktadır. Halen ve yarında.
Dünya 5-6 bin yaşındadır demeye alışmış beyinleri mühürlü inananların uydurmasıdır.
Sayın Aera mesleki alanınız olduğu için sormak istiyorum. Başka yaş tespiti yöntemleri de vardı kısaca bilgi verebilir misiniz?
Atmosferdeki C14 miktarı değişim gösterdiği için C14 testi farklı sonuçlar verebiliyor. Fakat bu farkın tam olarak ne kadar olduğu bilinmemekte. İlk denemelerinde +,- 50 yıl başarı ile yaş tahmini yapan C14 metodundan zamanla sapmaların yaşandığı gerçektir, ama bu metodun rafa kaldırıldığı anlamına maalesef ki gelmez. Birisi buradan yola çıkarak C14 rafa kaldırıldı dediyse eğer "Rafa kaldırılmadı, kalibrasyonuna uğraşılıyor" demek gerekir.
Aşağıda bazı materyallere göre yaş tespit metotları bulunmaktadır.
http://img205.imageshack.us/img205/991/93350006.jpg
Bir grup kitle eğerki "C14 testi rafa kalktı Dünya 5-6 bin yaşında ancak var" derse yanılır çünkü Dünyanın yaşı organik madde yaşı ile ,yani C14 metodu ile hesaplanmamıştır.
Dünya'nın yaşı doğrudan doğruya kayaçların yaşıyla ölçülemez. Çünkü bilinen en yaşlı kayaçların bile bugün artık yeryüzünde var olmayan daha yaşlı kayaçlardan oluştuğunu biliyoruz. Bugüne kadar saptanabilen en yaşlı kayaçlar Grönland'ın batısında bulunmuştur ve 4,1 milyar yaşındadır. Demek oluyor ki Dünya'nın yaşı bundan daha fazladır.
Bugün Dünya'nın yaşını hesaplamak için elde edilen en iyi yöntem radyoaktif elementlerin yarılanmaları sonucu başka elementlere dönüşümleridir. Örneğin radyoaktif uranyum elementinin uranyum-238 ve uranyum-235 gibi iki ayrı tipte atomu (izotop) vardır. Bu atomların ikisi de çok yavaş bir süreçle kurşun atomlarına dönüşür. Öbür uranyum izotopundan biraz daha ağır olan uranyum-238'in dönüşümüyle daha hafif bir kurşun izotopu olan kurşun-206, uranyum-234'in dönüşümüyle de biraz daha ağır bir izotop olan kurşun-207 atomları oluşur. Uranyum-235'in kurşuna dönüşme hızı uranyum-238'in dönüşme hızından altı kat daha fazladır. Bu nedenler, incelenen bir kayaçtaki kurşun-206 ve kurşun-207 atomlarının oranı kayacın yaşına bağlı olarak değişir. En yaşlı olduğu düşünülen bir kurşun minerali ile bugün okyanuslarda oluşan kurşunun izotop yapısı arasındaki fark, ancak bu iki örneğin oluşumları arasında 4,55 milyar yıllık bir zaman dilimi olmasıyla açıklanabilir. Bu süre de Dünya'nın yaşı olarak kabul edilebilir. En eski kayaçların yaşını hesaplamak için radyoaktif rubidyum elementinin stronsiyuma dönüşme süreci de temel zaman ölçeği olarak alınabilir. Bunun sonucunda dünyamızın tahminen 5.5 milyar yıllık olduğu varsayılmaktadır.
İvan Karamazov
02-08-2010, 02:54
sevgili aera oldukça faydalı bilgiler, teşekkürler...
dünyanın yaş tayini için bahsettiğiniz u-pb yöntemi zirkonlar üzerinde uygulanıyor benim bildiğim kadarıyla. fakat bu ilişkiyi bilmiyorum ben... eğer u-pb'nin zirkonlarla ilişkisini de açarsanız oldukça faydalı olacak. :)
evrensel-insan
02-08-2010, 03:04
Saygideger AerA;
dünyamızın tahminen 5.5 milyar yıllık olduğu varsayılmaktadır. -AerA-
Bilinen yas, 4.54 milyar yil degilmi? Senin dedigin ile arada nerede ise, 1 milyar yil fark var. Bu da dunya yasinin, 1/4 u sureye tekabul ediyor.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger AerA;
dünyamızın tahminen 5.5 milyar yıllık olduğu varsayılmaktadır. -AerA-
Bilinen yas, 4.54 milyar yil degilmi? Senin dedigin ile arada nerede ise, 1 milyar yil fark var. Bu da dunya yasinin, 1/4 u sureye tekabul ediyor.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Klavyesel tuş basım hatası sayın evrensel-insan. 4,5. milyar.
İlgilenenler için ingilizce wiki başlığı ;
http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_Earth
sevgili aera oldukça faydalı bilgiler, teşekkürler...
dünyanın yaş tayini için bahsettiğiniz u-pb yöntemi zirkonlar üzerinde uygulanıyor benim bildiğim kadarıyla. fakat bu ilişkiyi bilmiyorum ben... eğer u-pb'nin zirkonlarla ilişkisini de açarsanız oldukça faydalı olacak. :)
Sevgili İvan Karamazov ;
Uranyum-Kurşun yaş tahlili sadece zirkonyum değil aynı şekilde monazit, titanit ve baddeleyit içinde kullanılmaktadır.
Metod kısaca şöyle işler ;
ZrSiO4 yapıısındaki zirkon kristali, kristal bileşimine Torium ve Uranyum atomlarını kabul eder (katar, birleşir...) ama Kurşunu şiddetle reddeder. Bu sebebten Zirkon minerali içine kafeslenmiş Kurşun varsa bu tamamen zaman içinde Zirkon yapısına katılan Uranyum ve Toryumun içerde bozulması ile açıklanır. Buradanda yaş tahminine gidilebilir.
Saygılarımla.
evrensel-insan
02-08-2010, 17:42
Saygideger arkadaslar;
Detayli aciklamalar iceren, bir link vereyim. Yalniz link, ingilizce.
http://www.talkorigins.org/faqs/faq-age-of-earth.html
Saygilarimla;
evrensel-insan
Teşekkürü bir borç bilirim sayın evrensel-insan.
şahsım adına faydalı bir link.
İvan Karamazov
02-08-2010, 18:27
Uranyum-Kurşun yaş tahlili sadece zirkonyum değil aynı şekilde monazit, titanit ve baddeleyit içinde kullanılmaktadır.
Metod kısaca şöyle işler ;
ZrSiO4 yapıısındaki zirkon kristali, kristal bileşimine Torium ve Uranyum atomlarını kabul eder (katar, birleşir...) ama Kurşunu şiddetle reddeder. Bu sebebten Zirkon minerali içine kafeslenmiş Kurşun varsa bu tamamen zaman içinde Zirkon yapısına katılan Uranyum ve Toryumun içerde bozulması ile açıklanır. Buradanda yaş tahminine gidilebilir.
sevgili AerA;
oldukça açıklayıcı bir cevap benim için... teşekkür ederim :)