Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Biyoloji > Evrim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 02-08-2010, 00:12
Sorgulayıcı Sorgulayıcı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Karbon 14 yöntemi

Karbon 14 yöntemi rafa mı kalktı? Bir nurcunun görüntüsünü izlerken duydum bunu. Söylediğine göre mümin bilim adamı Yunus Çengel de bu konuyu açıklayan bir makale yazmış.( Herhalde Sızıntı ya da Yeni Ümitte) Googleda arattım ama çok seçik bir şey bulamadım. Nedir konunun özü? Var mı böyle bir şey?
Alt 02-08-2010, 00:48
oldschool oldschool isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

sayın sorgulayici,

google'da arattım çok açık seçik bir şey bulamadım diyorsunuz. google'da da yoksa o halde bu işte bir bit yeniği vardır
Alt 02-08-2010, 01:05
milomanara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
milomanara milomanara isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Yöntemin rafa kalktığı falan yoktur. Farklı numuneler için farklı tarihleme yöntemleri kullanılır. İçinde karbon olmayan numunelere karbon testi yaptırıp "aha yanlış çıktı" gibi eşşek yorumları yapan dinciler ciddiye alınmamalıdır.
Alt 02-08-2010, 01:14
AerA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
AerA AerA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bir kimyager olarak söyleyebilirim ki C14 izotopu ile yaş tahlili rafa asla kaldırılamaz.

Yapısında C bulunduran her materyalin yaş tahlili bu metot ile yapılmaktadır. Halen ve yarında.

Dünya 5-6 bin yaşındadır demeye alışmış beyinleri mühürlü inananların uydurmasıdır.

Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein
Alt 02-08-2010, 01:16
taylan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
taylan taylan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sayın Aera mesleki alanınız olduğu için sormak istiyorum. Başka yaş tespiti yöntemleri de vardı kısaca bilgi verebilir misiniz?

http://evrimteorisi.org
Hayat Değişimdir...
Alt 02-08-2010, 01:36
Kıdemli Üye

Atmosferdeki C14 miktarı değişim gösterdiği için C14 testi farklı sonuçlar verebiliyor. Fakat bu farkın tam olarak ne kadar olduğu bilinmemekte. İlk denemelerinde +,- 50 yıl başarı ile yaş tahmini yapan C14 metodundan zamanla sapmaların yaşandığı gerçektir, ama bu metodun rafa kaldırıldığı anlamına maalesef ki gelmez. Birisi buradan yola çıkarak C14 rafa kaldırıldı dediyse eğer "Rafa kaldırılmadı, kalibrasyonuna uğraşılıyor" demek gerekir.

Aşağıda bazı materyallere göre yaş tespit metotları bulunmaktadır.

Bir grup kitle eğerki "C14 testi rafa kalktı Dünya 5-6 bin yaşında ancak var" derse yanılır çünkü Dünyanın yaşı organik madde yaşı ile ,yani C14 metodu ile hesaplanmamıştır.

Dünya'nın yaşı doğrudan doğruya kayaçların yaşıyla ölçülemez. Çünkü bilinen en yaşlı kayaçların bile bugün artık yeryüzünde var olmayan daha yaşlı kayaçlardan oluştuğunu biliyoruz. Bugüne kadar saptanabilen en yaşlı kayaçlar Grönland'ın batısında bulunmuştur ve 4,1 milyar yaşındadır. Demek oluyor ki Dünya'nın yaşı bundan daha fazladır.

Bugün Dünya'nın yaşını hesaplamak için elde edilen en iyi yöntem radyoaktif elementlerin yarılanmaları sonucu başka elementlere dönüşümleridir. Örneğin radyoaktif uranyum elementinin uranyum-238 ve uranyum-235 gibi iki ayrı tipte atomu (izotop) vardır. Bu atomların ikisi de çok yavaş bir süreçle kurşun atomlarına dönüşür. Öbür uranyum izotopundan biraz daha ağır olan uranyum-238'in dönüşümüyle daha hafif bir kurşun izotopu olan kurşun-206, uranyum-234'in dönüşümüyle de biraz daha ağır bir izotop olan kurşun-207 atomları oluşur. Uranyum-235'in kurşuna dönüşme hızı uranyum-238'in dönüşme hızından altı kat daha fazladır. Bu nedenler, incelenen bir kayaçtaki kurşun-206 ve kurşun-207 atomlarının oranı kayacın yaşına bağlı olarak değişir. En yaşlı olduğu düşünülen bir kurşun minerali ile bugün okyanuslarda oluşan kurşunun izotop yapısı arasındaki fark, ancak bu iki örneğin oluşumları arasında 4,55 milyar yıllık bir zaman dilimi olmasıyla açıklanabilir. Bu süre de Dünya'nın yaşı olarak kabul edilebilir. En eski kayaçların yaşını hesaplamak için radyoaktif rubidyum elementinin stronsiyuma dönüşme süreci de temel zaman ölçeği olarak alınabilir. Bunun sonucunda dünyamızın tahminen 5.5 milyar yıllık olduğu varsayılmaktadır.

Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein
Alt 02-08-2010, 02:54
İvan Karamazov İvan Karamazov isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

sevgili aera oldukça faydalı bilgiler, teşekkürler...

dünyanın yaş tayini için bahsettiğiniz u-pb yöntemi zirkonlar üzerinde uygulanıyor benim bildiğim kadarıyla. fakat bu ilişkiyi bilmiyorum ben... eğer u-pb'nin zirkonlarla ilişkisini de açarsanız oldukça faydalı olacak.
Alt 02-08-2010, 03:04
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger AerA;

dünyamızın tahminen 5.5 milyar yıllık olduğu varsayılmaktadır. -AerA-

Bilinen yas, 4.54 milyar yil degilmi? Senin dedigin ile arada nerede ise, 1 milyar yil fark var. Bu da dunya yasinin, 1/4 u sureye tekabul ediyor.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 02-08-2010, 12:34
Kıdemli Üye

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygideger AerA;

dünyamızın tahminen 5.5 milyar yıllık olduğu varsayılmaktadır. -AerA-

Bilinen yas, 4.54 milyar yil degilmi? Senin dedigin ile arada nerede ise, 1 milyar yil fark var. Bu da dunya yasinin, 1/4 u sureye tekabul ediyor.

Saygilarimla;
evrensel-insan
Klavyesel tuş basım hatası sayın evrensel-insan. 4,5. milyar.

İlgilenenler için ingilizce wiki başlığı ;

http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_Earth

Alt 02-08-2010, 12:42
Kıdemli Üye

İvan Karamazov´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
sevgili aera oldukça faydalı bilgiler, teşekkürler...

dünyanın yaş tayini için bahsettiğiniz u-pb yöntemi zirkonlar üzerinde uygulanıyor benim bildiğim kadarıyla. fakat bu ilişkiyi bilmiyorum ben... eğer u-pb'nin zirkonlarla ilişkisini de açarsanız oldukça faydalı olacak.
Sevgili İvan Karamazov ;

Uranyum-Kurşun yaş tahlili sadece zirkonyum değil aynı şekilde monazit, titanit ve baddeleyit içinde kullanılmaktadır.

Metod kısaca şöyle işler ;

ZrSiO4 yapıısındaki zirkon kristali, kristal bileşimine Torium ve Uranyum atomlarını kabul eder (katar, birleşir...) ama Kurşunu şiddetle reddeder. Bu sebebten Zirkon minerali içine kafeslenmiş Kurşun varsa bu tamamen zaman içinde Zirkon yapısına katılan Uranyum ve Toryumun içerde bozulması ile açıklanır. Buradanda yaş tahminine gidilebilir.

Saygılarımla.

Önerilen Siteler