PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrim, tasarım, madde

Sorgulayıcı
02-08-2010, 00:18
Kendimce okumalarım var tabi ama ne evrim kuramına ne akıllı tasarıma adam gibi egemen olduğumu söyleyemem. Kafamdan ergenliğimi zehreden nurcuların zırvaları çıkmıyor. "Resim varsa ressam var, bu kainatın muhakkak bir sultanı var, bütün varlıklar onu tesbih ediyor vb vb." Sonuçta evrim ya da başka birşeyle olsun kafam bir türlü evrenin tasarlanmış olması dışında bir olasılığa yatamıyor. Yani evrim doğanın bir yasası ise birinin bu yasayı belirlemiş olması gerekmez mi? Madde ezeli midir? Buna kanıt var mıdır? Çok genel hatlarıyla aklıma takılan birkaç kuşkuyu aktardım. Ben okuyarak kendimi geliştirmeye çalışacağım ama bana fikir bakımından yardımcı olursanız sevinirim.

evrensel-insan
02-08-2010, 00:22
Saygideger sorgulayici;

Istersen sirayla gidelim. Bu acidan benim sana bir sorum var?, bu senin sordugun sorulari ve onlara verilecek cevap ne olursa olsun, cevap verenleri; insanoglu turunden ve birinden baska soran ve cevaplayan var mi?, var diyorsan, sence kim/ne?, onun sorup cevaplamasini sen bir insanoglu turu olarak onunla dialog kurup, algilayabilir misin?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Sorgulayıcı
02-08-2010, 00:39
Uykum olduğundan mıdır bilmiyorum çok iyi anlayamadım iletini ama :) Bu tür soruların biricik muhatabı insandır gibime geliyor.

evrensel-insan
02-08-2010, 00:50
Saygideger sorgulayici;

Guzel. Demekki temelimiz, insanoglu. Simdi sordugun sorulara bir daha bak ve bugune kadarinsanoglunun bu sorulmus sorulara verdigi cevaplari degerlendir. Verilen cevaplarin, iclerinden birini seciyor musun, sec miyor musun?, ya da neden onu seciyor veya secmiyorsun?

Burdan sonra, senin verecegin cevaba gore, sorularini tekrar degerlendiririz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

aliyarasfal
02-08-2010, 02:46
Sayın sorgulayıcı;

Sizin açınızdan kolay olmadığı kesin, beyninize işlenmiş bu derin dayatmaları silip atmak ki ömrünüzce bilgi olarakta olsa sizin parçanızdır yaşadıklarınız.İlk önce tanrı varmı yoka girersen bilimsel konularda cevap asla bulamazsın. Çünkü felsefenin konusudur. İlk önce sevgili evrensel-insanın söylediği insan kavramını ve kendinde nasıl varlıklaştığını bul.Dinler konusunda tanrı ve din kavramını eşitlemekten kurtulmalısın önce. Dinlerin insan ürünü olduğunu bu sitede veya başka kaynaklardan bulacağın tarihsel bilgilerle zaten kavrayıp korkularınıda tanrı kavramıyla özdeşleştirenlerin bu insan ürünü dinlerin kurucularının dayatması olduğunu göreceksin.Bunu kendin kabul etmeden sadece başkalarının kabullerini doğru algılaman hata olur.Yavaş yavaş olsada sonunda varacağın nokta asla bilimsel gerçeklikler ve insan olma ekseninden sapmamalı.

Şimdilik saygımla gittim..

Sorgulayıcı
02-08-2010, 10:22
Şöyle söyleyeyim. Said Nursinin bu uyuşturucumsu görüşleri beyinlere zerk ederkenki yöntemi genel olarak örnek vermektir. Örneğin iki asker vardır biri isyankar birinin silahı var. İşte silahı olanın yükü vardır o ibadette görünüşte ağırdır ama ona rahatlık sağlar vb. Böyle çokça örnekle ölümden sonra dirilişi, ibadetin gerekliliğini, Allah'ın gerekliliğini kanıtlamaya çalışır. Belki benzer örnekler görerek bu evren için bir tasarımcı olmadığına ikna olabilirim. Sizlerden örnek alabilir miyim ya da örnekleri içeren kitap önerir misiniz?

axzel
02-08-2010, 11:56
insan beyni sınırsız düşünceye sahiptir, ve nefside arsızdır, yani isteklerinin sonu yokdur.

kimi zaman ufacık bir toz parçasına takılır, düğmesine bakar, rengine takılır gibi, kimi zamanda tutar galaksiyi eline alır... herşeyi kendi beyninde kendi mantığında eler, gün gelir kendini tanrı yerine koyar, ve ölçü olarak kullandığı tek bir cetvel vardır, o da kendi mantığı, mantık ise kendi bilgisi kadar genişleyebilir, bilgin ne kadar ise o kadar düşünebilirsin,

tanrı varmı? var olabilmesinin delili nedir? eğer varsa ve bu din bilgileri aracılığı ile doğrulanmış ise acaba din bilgileri doğrumu? doğru veya mantıklı değil, yada uydurma ise bu durumda tanrı yokmu? din olmanın mantığı nedir? "tanrı bence böyle yapmalıydı" mı diyerek bakmalıyız. yani "din"de bir şey var diyelim ve biz bunu "din" mantığına "kendi" mantığımızda oluşturduğumuz "din" mantığına aykırı buluyoruz. yanlışımız ney? "kendimizi tanrı yerine koymak".. içimizden bilinçaltımızdan şöyle düşünüyoruz: "eğer ben tanrı olsaydım, bunu böyle yapmazdım, o zaman bu yapılan tanrı lık işine ters ve bu durumda burada bahsi geçen tanrı, tanrı olamaz...."... ve hatamız işde kendimizi tanrı yerine koymak oldu... insan soyutlanarak düşünemez, hep bir inanç içindedir. ya tanrı vardır diye bakarsın ya da tanrı yokdur.. ikiside bir inançdır. asla tanrı yokdur derken ,, acaba varmıdır? diye bakamayız.. yada vardır derken acaba yokmudur diye bakamayız... iki yolda da subjektif bakış açısı zordur..

benim görüşüm ise:

tanrı vardır. bu hayatın, çok gelişmiş, güsel hayatın 60 yıl kadar olan basit bir hayat olmadığı kanısındayım. her şey bir anlık ve boş bir gelişim için mi? kainat, galaksi, sistemler, dünya..

mükemmel olan bir şey, en sağlam olan mı demektir, mesela kuran diorki "biz insanı mükemmel olarak yarattık." işde ama hastalanıyoruz, zayıfız, demir gibi güçlü diliz. ee hani mükemmellik. kaya gibi sağlam olsak, hiç hastalanmasak, yaşlansak ama yaşlı görünmesek ve güçden düşmesek... hani mükemmellik.. mükemmel olmak demek ne demek. eğer mükemmel olmanın demiri bükebilen süpermen gibi bir şey oldugunu düşünürsek bu durumda kuran yalan söylüor olur.

hayata en basit ve "adi" anlamı bir ateist verebilir..

hayata en karmaşık ve "değerli" anlamı ise allah a inanan verebilir..

bizim çözmemiz gereken, öldükten sonra ne olacak, ölüpde bize haber veren yok, yada öteki taraflardan bir melek cnn e çıkıp açıklamada yapmadı, biz içimizde bu tür bir şey istioruz.. bir ayet okuyunca uçmalıyız ki tanrı nın ayeti olduğu anlaşılsın. yada cennet ten böyle kelime kelime bahsetmek yerine, allah belkide youtube da yayınlanmak üzere video yollamalıydı. cehennemden de bir kaç sansürlü görüntü olabilir mesela..

delil istioruz delil, muhammed miraca cıktıya, inanmayan herkesi 3 günlüğüne tam pansion miraca alması lazımdı tanrı nın...

:):):)

allah böyle bir şey yapmayacak..

kuranda söylemiş; allah ın size melek mi göndermesini bekliorsunuz...

hayır.. olmayacak..

çünkü böyle bir şey olursa, bu inanç değil dayatma olur. gelen bilgiler allah ı görmeye yeter. eğer cnn e bir melek çıksaydı o zaman zaten herkes inanırdı. bu da dayatma olurdu. allah insana yeterli aklı vermiş ve tercih yapmasını istemiş..

saygılar..

AerA
02-08-2010, 12:17
hayata en basit ve "adi" anlamı bir ateist verebilir..

hayata en karmaşık ve "değerli" anlamı ise allah a inanan verebilir..

Sayın "Dünya 5-6 bin yıllık diyen axzel çok hücrelisi";

"OL dedik OLDU" ne kadar karmaşık bir anlama sahip olabilir ki.
Anlamadığınız her konuda metafizik Tanrı inancına sarılmaktasınız. Tarih boyunca Tanrılar insanları değil, insanlar Tanrıları yaratmışlardır.

axzel
02-08-2010, 12:27
allah için metafizik ile ilgili tek bir mucize olmamışdır.

her şey bilime uygundur. senin kafanın bunu almıyor olmasından dolayı "metafizik" demek yerine "aera-metafizik" gibi bir şey dememiz lazım.. çünkü senin fiziğin yetersiz.. yoksa bilim 2000 yıllara geldiğinde az bişi anlaşılmış ama işin daha başlarındayız..

senin mantığınla yaşasayan eskilerden biri fiziğin en basit kuralarını bile bilemeyeceği için metafizik bile demezdi, sihir bunlar büyü felan derdi.. ki o zamanlarda da fizikte biz ilkokul bire bile gitmiorduk. işde senin mantığın böyle bir şey... ortaçağ kafası..

tarih boyunca tanrı, bir şekilde insanlara, hayatın anlamını anlatmış, ve insanlar inkar etmişler, tıpkı senin şu anda yapdığın gibi..

nasılsa yakında bileceksiniz, bgün eğlenin durun...

saygılar..

AerA
02-08-2010, 12:46
allah için metafizik ile ilgili tek bir mucize olmamışdır.

her şey bilime uygundur. senin kafanın bunu almıyor olmasından dolayı "metafizik" demek yerine "aera-metafizik" gibi bir şey dememiz lazım.. çünkü senin fiziğin yetersiz.. yoksa bilim 2000 yıllara geldiğinde az bişi anlaşılmış ama işin daha başlarındayız..

senin mantığınla yaşasayan eskilerden biri fiziğin en basit kuralarını bile bilemeyeceği için metafizik bile demezdi, sihir bunlar büyü felan derdi.. ki o zamanlarda da fizikte biz ilkokul bire bile gitmiorduk. işde senin mantığın böyle bir şey... ortaçağ kafası..

tarih boyunca tanrı, bir şekilde insanlara, hayatın anlamını anlatmış, ve insanlar inkar etmişler, tıpkı senin şu anda yapdığın gibi..

nasılsa yakında bileceksiniz, bgün eğlenin durun...

saygılar..

Şimdi sevgili axzel canlısı ;

1-) Ben Kimya diplomasına ve M.S sahip biriyim.
2-) 3 Sene boyunca yan dal fizik okudurm.

Sence fiziği kim bilemez ben mi sen mi?

Metafizik bir dünyaya Muhammedin miraç etmesi nasıl fizkle açıklanır. Bu metafizik değilde nedir?

Allahınızın tüm mucizeleri metafiziktir zaten, hatta kendide. Metafizik ise HAM BİR HAYALDİR. Uyanınız.

axzel
02-08-2010, 13:00
yıl 1200 olsa ve ben trabzondan istanbula bir saatte gittim desem, herhalde sen yine aynı cevabı derdin, bu metafizik derdin...

yıl 2010 olmuş insanlık hala anlayamıyor, nasıl oluyorda galaksinin dışına çıkıp gelinebilir, hemde günübirlik... dior...

burdan amerika ya uçakla 9-10 saatte gidioruzya, şimdi bunu 1 saate düşüren bir uçak yok, bu durumda bu 1 saatte gitme metafizik mi oluyor?

150 yıl ve öncesi yaşamış tüm insanlar için aera bir metafizikdir. çünkü o istdan ankaraya yarım saatte gidebilior..

saygılar..

AerA
02-08-2010, 13:07
yıl 2010 olmuş insanlık hala anlayamıyor, nasıl oluyorda galaksinin dışına çıkıp gelinebilir, hemde günübirlik... dior...

Hayır canım, gittiğine inanmıyorlar ki nasıl olur diye bir soru sorsunlar. Bu tamamen konunun absürtlüğü üzerine bina edilen komedya bir sorgu.

150 yıl ve öncesi yaşamış tüm insanlar için aera bir metafizikdir. çünkü o istdan ankaraya yarım saatte gidebilior..

Buradan şu sonucu çıkarmalımıyım, 150 yıl sonra teknolojinin gelişmesi ile beraber herkez bir defa miraç yapıp gelecek...:couch2:

axzel
02-08-2010, 13:58
bu sonuc çıkmaz.. mantık dışı.. diorum

saygılar

AerA
02-08-2010, 14:10
bu sonuc çıkmaz.. mantık dışı.. diorum

saygılar

Yine istediğim noktaya geldiniz sayın axzel ;

Miraç olayınada biz mantık dışı demekteyiz.:rapture:

axzel
02-08-2010, 14:26
beni yanlış anladınız..

150 yıl önce a işi b kadar ilerledi ise, 150 yıl sonra a işi b kadar ilerleyecek sonucu çıkmayabilir.. ilerlemenin miktarı değişken olabilir..

saygılar

evrensel-insan
02-08-2010, 18:20
Saygideger sorgulayici;

Neyin ne oldugunu sormak/cevaplamak acisindan; iki secenek var. Ya her sorunun her daim cevabini vermis, sabit, sahipli, mantik icermeyen inanc; ya da insanoglunun gelisimiyle birlikte, elde ettigi bulgular uzerinde, deney, gozlem, arastirma v.s. yaparak ve bunu da soyuta tasiyarak, devamli gelisen ve ilerleyen bulgusunuda, bildiren, belirten ve her zaman da ancak epistemolojimik gerceklik olarak, yani su ana kadar olan bilgi ile ve bunun evrensel onayi ve yanlislanabilirligi ile ilerleyen bilim ve bilimselligi.

Ya bilim ve bilimselligin, epistemolojik gercekliginin surekli suregelen surecsel gelisimine gore hareket edeceksin, ya da merakina yenilip, epistemolojik gerceklik ustune cikarak, sorularina inancsal, spekulatif, teorik, idelojik v.s. temelli sana dogru gelen ya daseni tatmin eden cevaplarla hareket edeceksin, secim senin.

Saygilarimla;
evrensel-insan