PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sekulerlik ve AKP

evrensel-insan
15-08-2010, 20:06
Saygideger arkadaslar;

enternasyonalist sosyalist/ Özgürlükçü Sol ve liberal ateistlere, bir sorum var.

Sizin ateizm anlayisiniz, sekuler midir?

Eger sekuler ise, AKP; sekulerligi "savunan" bir partimidir?

Eger degilse, AKP'ye verilen "demokrasi" payesinin temeli nedir?

Buradaki sekulerlik ile, laiklik ayni degildir. Sekulerlik bir ideolojik bakis acisi, laiklik ise bir duzen/sistem anlayisidir. Sekulerlik anlayisinda, toplumun fartlerinin dini egeri, inanci ne olursa olsun, hic bir ayrimci yanasim yoktur. Her turlu dini inanisin, ayni din icindeki mezhep farklarinin hak ve ozgurlugu oldugu kadar, dini inanci olmayanin da hak ve ozgurlugu vardir. Devletin dini bir icerigi yoktur.

Evet soruyorum, AKP; sekuler bir anlayisa mi, sahiptir?, degilse, kendisine ateist diyen ve enternasyonelist, sosyalist, ozgurlukcu sol ve liberal gorusleri benimsiyen arkadaslarin, AKP'ye verdigi ve "demokrasi" icerdigine inandiklari taban nedir?

AKP, sekuler bir anlayis tasimiyorsa, nasil "demokratik" olur?

AKP iktidara gelene kadar, "laik" olan goruntunun, dine tanidigi serbestlik ve olanaktaki, diktatorlugunun dine inanmiyanlar ve baska mezhep ve dine inananlar acisindan ortaya koydugu politikada, AKP 2002 den beri iktidarda olarak, demokrasi adina ne getirmistir?

Yani oyle bir laiklikki; ne dindari, ne dinsizi memnun.

Sizler birer ateist olarak, dine ve tanriya olan inancsizliginizi yasam ve iliskilerinizde hak ve ozgurluk olarak ortaya koyabileceginizi mi saniyorsunuz?

Evet, bu konudaki gorus, yorum ve dusuncelerinizi bekliyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

basitrasin
15-08-2010, 22:12
Sayın evrensel-insan. Bence yaşamda sadece siyah veya beyaz yoktur. Hayatta karşımıza grinin çeşitli tonları çıkar. Siyasette de böyle. Benim politikacılardan en öncelikli beklentim derin devletin ortaya çıkarılması, bürokratik oligarşinin tasfiye edilmesi, cuntacıların yargılanmasıdır. Başka isteklerim de var. Ama benim bütün beklentilerimi karşılayacak bir parti yok. Olması da imkansız. Eğer öyle olsaydı Türkiyede 72 milyon tane parti olması gerekirdi. (her kişiye bir parti.) Ben askari müşterek te birleşebilirim. Bu yüzden şimdilik AKP diyorum. AKP nin sekulerligine gelince: Bence CHP veya MHP kadar sekuler. Saygılarımla.

evrensel-insan
15-08-2010, 22:18
Saygideger basitrasin;

Bence CHP veya MHP kadar sekuler.-basitrasin-

Tabiki oyle, bilhassa 20. yuzyildan sonra, tum kavramlar ic ice gecti. Oyuzden, eskisi gibi bir kisi "ben sadece buyum" diyemez, dese, zaten "tutuculuk" olur.

Oyuzden bugun dini inancli bir kisinin bile demokratik olmasi kendi algisinca muhtemeldir. Yalniz, konumuz sekulerlik, yani din disiligi, dunyevilik, beserilik. Bu temelde, yukarida senden alinti yaptigim kismi, sekulerlik anlayisi olarak aciklarmisin?

Saygilarimla;
evrensel-insan

kitapsızım
16-08-2010, 00:10
Sayın Evrensel

Tayyip Erdoğanın herkes tarafından bilinen, ve dün gece başka bir konuya yapıştırdığım videosu, AKP'nin başında oturan kişinin Sekülerizm'e bakışını ortaya koymaktadır. Balık baştan koktuğuna göre , ve bizzat AKP'nin kadrolaşma kıstasları incelendiğinde kendisinin veya partisinin değiştiğini düşünmek için en ufak bir sebebim olamaz.

(Video Linki (http://www.yuzdeyuzhayir.com/?page_id=20))

Saygılarımı sunarım

emperrordiablo
16-08-2010, 03:29
Aslında Evrensel İnsanın konusuna temelden dokunan bir video olmuş bu?Hem laik hem müslüman olunmaz ya müslüman olacaksın ya laik diyor,bu bağlamda bunu diyen kişi bunu hele ki siyasi bir söylem olarak arz etmişse sekülerlikten bahsedilemez,lakin benim aklıma burada bir soru takıldı hem laik hem ateist olunabilir mi bu mantıkla bakarsanız yani RTE mantığı ile bakarsanız?Yada Hem laik hem seküler olunabilir mi?

AKP'nin ise sekülerliğine gelene kadar neresi doğru ki diye ayrı bir çıkarım da bulunmak istiyorum , sonuna kadar oportunist,sonuna kadar omurgasız siyaset...

CHP ve MHP kadar seküler söylemine ise bende katılırım...

Laikliğin devlet yaptırımlarına gelince şikayetci olduğum konular var ama genel durumdan memnunum ateist - antiteist olarak en azından ehveni şerdir...Şu günki durum...Değişmesi gereken çok şey var ama AKP'nin yeni anayasası ile bunların değişeceğine de hiç inanmıyorum...

evrensel-insan
16-08-2010, 03:57
Saygideger emperrordiablo;

Ben AKP'nin sekulerligini, ona destek veren ideolojilere sahip arkadaslar icin degerlendirdim. Cunku o ideolojileri savunanlarin, sekuler olmasi gerekir.

Evet, musluman olan laik duzende yasayabilir, 1923 ten gunumuze oldugu gibi, ama; musluman olan, sekuler olamaz. Yani, seriati istemeyen bir musluman olabilir, ama; dunyeviligi kabullenen bir musluman olamaz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

emperrordiablo
16-08-2010, 04:09
Peki hem laik hem seküler olunabilir mi?

Daha doğrusu şunu sormak istiyorum kafanızı karıştırmak yada polemik yaratmak değil amacım ama şu noktanın vurgulanması gerekir o halde,Acaba RTE efendi sekülerlik ile laikliği birbirine mi karıştırmıştır söyleminde?

evrensel-insan
16-08-2010, 04:21

Peki hem laik hem seküler olunabilir mi?-emp-

laicism: control of political and social institutions by secular elements-

Goruldugu gibi, laiklik; politik ve sosyal yapilanmalarin sekuler, elemanlar, temel ilkeler/esaslar eliyle/yoluyla kontrolu demekmis.

Turkiye'de her kavram kargasasi gibi, laiklik ile sekulerlik de biribirine karistiriliyor. Bu hatayi sadece Turkiye, yapmiyor; Avrupa'da yapiyor. Mesela orduya sekuler diyor. Halbuki ordu, laik duzeni isteyebilir, ama; ordu mensuplari icinde sekuler olanda, inancli olan da vardir.

Sekuler, dinin karsitidir
Laiklik, Seriatin karsitidir, TC acisindan.

Bu konuda istersen laik/sekuler farki linkini verebilirim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

3.yol
16-08-2010, 06:51
Laiklik ve sekulerlik ayni anlama gelen kelimelerdir ... Laiklik kelimesi Fransa kaynaklidir , sekuler ise Ingiliz kaynakli ..... Ama bu iki ulkenin uygulama sekilinde farkliliklar oldugu icin bu iki kelime degisik sekilde adlandirilmaktadir .... Fransa'daki laiklik Ingiltere'deki sekulerizimden daha katidir .... Ingiltere'de bir musluman kadin bas ortusuyle her yere girer ..... Cunku devlet kisililerin dini inanclarina ve kiyafetlerine karismaz .... Ama Fransa ve Turkiye gibi ulkeler ve sanirim son zamanlarda Hollanda vesaire gibi avrupa ulkeleri de insanlarin secimlerine karismaya basladilar ..... Basortusunun universitelerde yasaklanmasi buna bir ornektir ....

Benim ozgurlukcu prensiplerime gore basartusunun universitelerde yasaklanmasiyla mini etegin giyilmesinin yasaklanmasi arasinda bir fark yoktur ....

Saygilar,
3.yol

naper
16-08-2010, 12:18
Benim ozgurlukcu prensiplerime gore basartusunun universitelerde yasaklanmasiyla mini etegin giyilmesinin yasaklanmasi arasinda bir fark yoktur ....

Saygilar,
3.yol

Peki ala, camilere başı açık girilebilsin mi?
İbadet özgürlüğü hususunda zati alileri ne düşünür?:D

emperrordiablo
16-08-2010, 12:58

Zati ali deme bozulacak sonra küsüyor yazmıyor :D

Laiklik ve sekulerlik ayni anlama gelen kelimelerdir ... Laiklik kelimesi Fransa kaynaklidir , sekuler ise Ingiliz kaynakli .....Sadece bu kadarına cevap vermek sanırım mesajın gerisi için cevap verme gereği duymuyor olmamı zaten haklı kılacaktır...
Sekülarizm, sekülerlik, dünyacılık veya sekülerizm (zaman zaman sekülârizm) Latince (http://tr.wikipedia.org/wiki/Latince)'de "nesil", "periyod" (zaman dilimi) anlamına gelen zamanla Hristiyan Latincesi'nde "dünya" anlamında kullanılmaya başlanan sæculum’dan[1] (http://tr.wikipedia.org/wiki/Sek%C3%BClerizm#cite_note-k.C3.B6ken-0) türemiştir. Din merkezli veyahut dinî öğeleri hukukî ve siyasî anlamda tayin edici kılan bir yaklaşımın tersine, bunları hukukî ve siyasî kümeden ayıran bir yaklaşımı tanımlar. Çok geniş bir terim olan sekülerizm, içinde birçok akım, farklı çeşit ve teori barındırır. Seküler kelimesi, dünyevi olanı belirtir ve dünyanın nesnel halinin göz önünde tutulması demektir. Türk Dil Kurumu (http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_Dil_Kurumu) sözlüğü sekülarizmi "Dünyacılık" olarak tanımlamakta ve Türkçe'ye Fransızca (http://tr.wikipedia.org/wiki/Frans%C4%B1zca) sécularisme sözcüğünden türeyerek geçtiğini belirtmektedir[2] (http://tr.wikipedia.org/wiki/Sek%C3%BClerizm#cite_note-1). Aynı Türk Dil Kurumu sözlüğü ise dünyacılığı ise şu şekilde tarif etmektedir: "Bireysel katılımı önemli gören, dinin devletten ayrı ve özerk olmasını savunan öğreti, sekülarizm"[3] (http://tr.wikipedia.org/wiki/Sek%C3%BClerizm#cite_note-2).

Ayrıca Bkz.Laiklik tanımı için...

http://tr.wikipedia.org/wiki/Laiklik

lakin bu ikisi arasında ki farkı bu kadar detaya girmeden ve öz hali ile Sn.Evrensel İnsan gayet iyi yapmıştı ...

Peki hem laik hem seküler olunabilir mi?-emp-

Goruldugu gibi, laiklik; politik ve sosyal yapilanmalarin sekuler, elemanlar, temel ilkeler/esaslar eliyle/yoluyla kontrolu demekmis.

Turkiye'de her kavram kargasasi gibi, laiklik ile sekulerlik de biribirine karistiriliyor. Bu hatayi sadece Turkiye, yapmiyor; Avrupa'da yapiyor. Mesela orduya sekuler diyor. Halbuki ordu, laik duzeni isteyebilir, ama; ordu mensuplari icinde sekuler olanda, inancli olan da vardir.

Sekuler, dinin karsitidir
Laiklik, Seriatin karsitidir, TC acisindan.

Bu konuda istersen laik/sekuler farki linkini verebilirim.

Saygilarimla;
evrensel-insan
Sanırım linki versen iyi olacak Sn.Evrensel_İnsan,bazı arkadaşların algısı bu konuda epey karışık ve yanlış bilgilendirmeyle donanmış durumda...

evrensel-insan
16-08-2010, 20:43
Saygideger 3.yol;

Goruldugu gibi, laiklik; politik ve sosyal yapilanmalarin sekuler, elemanlar, temel ilkeler/esaslar eliyle/yoluyla kontrolu demekmis.-

Ayni sey degil, ama ikisinin de kokeni dini inanc. Herseyden once, birisi kisisel yani sekulerizm; digeri ise toplumsal bir duzenin/sistemin adi.

Sekuler demek; dunyevi, yani dunya otesine inanc duymayan demek (dogaustuluk ve yaratici konuya dahil degildir), bu temelde de olumlu (olmek), yani beseri demek.

Dolayisiyle, bir musluman, ayni Turkiyedeki gibi laik veya ilimli islam duzeninde yasayabilir ve seriati tercih etmeyebilir, ama sekuler olamaz. Sekuler olursa, musluman olamaz. Yani cennet/cehennem, melek seytan ve olum sonrasi dirilim v.s. sekulerite de yoktur.

Kurumlara gelince de, kurum olarak laik duzen/sistem istenebilir. Ama; bir kurumda, hem musluman hem de sekuler dusunceli kisiler olabilir, bu kisinin inanc tercihidir.

O yuzden mesela ordu laik duzeni savunabilir ama, her elemaninin sekuler olma, sarti yoktur. Zaten Turkiye'de sekulerlik alisilagelmis bir dusunce sekli degildir. O yuzden de laik duzeni savunanlar, genelde kendilerine musluman da derler. TC'tarihinde de iktidara hic bir zaman sekuler dusunceli, ne bir cumhurbaskani, ne de bir basbakan gelmemistir. Hepsi camiye gider v.s.

Sekuler demek, non-religious, yani dini uygulamalari, inanci olmayan, din disi, dinsiz demektir. Bu temelde de, deizm, panteizm, panenteizm, ateizm sekulerdir.

Laik duzenin de anlami; devletin dini inanca karismamasi, dahil olmamasi ve her hangibir politikanin dini amaci icin, arac olarak kullanmamasidir. Dini inanc tamamen kisisel demokratik hak ve ozgurluklerin konusudur.

Bu temelde, isteyen TC kuruldugundan bu yana, laik bir duzen/sistem kurabildi mi?, sorusuna cevap arar.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
29-08-2010, 00:16

Sanırım linki versen iyi olacak Sn.Evrensel_İnsan-emp-

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=7766

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5958&page=86

Mesaj 852' den 860'a kadar.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5958&page=87

Sayfadaki tum mesajlar.

Saygilarimla;
evrensel-insan

noripcord
29-08-2010, 05:00
Benim ozgurlukcu prensiplerime gore basartusunun universitelerde yasaklanmasiyla mini etegin giyilmesinin yasaklanmasi arasinda bir fark yoktur

mini eteğin, çocukluktan beyne kazınan inanç saçmalıkları sonucu baskıyla giyildiğini bilmiyordum, öğrendiğim iyi oldu.

yani "dinlerden özgürlük grubu" üyesi olmasanız bu argüman klasik dinci argümanıdır diyeceğim. kendinizi özgürlükçü diye tanımlamanızda bir garip, kıza dayatılsın bir din, baskıyla yada buna inandırıldığı için başörtüsü taksın, erkekler nefsine hakim olsun diye. sonra bunun adı özgürlük olsun, hadi ordan. siz detaylara takıldığınızdan büyük resmi göremiyorsunuz bence.

3.yol
29-08-2010, 08:00

Camilere giden insanlar kendi secimleri ile gidiyorlar bu bir zaruriyet degildir. Sinogoga veya kiliseye giden insanlarda oyle. Ben camiye basi acik gitmek isteyen kadinlar hic duymadim .... Var mi boyle kadinlar Turkiyede ?
Ama universiteye gitmek isteyen insanlari basortusu yuzunden engelliyorsan bu bir zorbaliktir ..... Ve boyle ornekleri goruyoruz .... Lutfen karsilastiriken elmayla armutu birbirine karistirmayalim ....

kitapsızım
29-08-2010, 14:59
Sn 3. yol,

Siz insanların kendi istekleriyle başını örttüğünü mü düşünüyorsunuz ?
Oysa kendi istekleri ile mini etek giydikleri ortada.
Bugün Türban'ı (başörtüsü değildir) serbest bırakırsanız,
2 gün sonra çarşafa özgürlük kampanyasının karşınıza çıkmayacağını nereden biliyorsunuz ?

Örnek gösterilen AB ülkelerinin çoğunda dini semboller eğitim kurumlarının kapısından
içeri giremezler. Bunu da biliyorsunuz sanırım.

Hem müslüman hem laik olunmaz (Recep Tayyip Erdoğan)

3.yol
30-08-2010, 06:49
Zati ali deme bozulacak sonra küsüyor yazmıyor :D

Sadece bu kadarına cevap vermek sanırım mesajın gerisi için cevap verme gereği duymuyor olmamı zaten haklı kılacaktır...
Sekülarizm, sekülerlik, dünyacılık veya sekülerizm (zaman zaman sekülârizm) Latince (http://tr.wikipedia.org/wiki/Latince)'de "nesil", "periyod" (zaman dilimi) anlamına gelen zamanla Hristiyan Latincesi'nde "dünya" anlamında kullanılmaya başlanan sæculum’dan[1] (http://tr.wikipedia.org/wiki/Sek%C3%BClerizm#cite_note-k.C3.B6ken-0) türemiştir. Din merkezli veyahut dinî öğeleri hukukî ve siyasî anlamda tayin edici kılan bir yaklaşımın tersine, bunları hukukî ve siyasî kümeden ayıran bir yaklaşımı tanımlar. Çok geniş bir terim olan sekülerizm, içinde birçok akım, farklı çeşit ve teori barındırır. Seküler kelimesi, dünyevi olanı belirtir ve dünyanın nesnel halinin göz önünde tutulması demektir. Türk Dil Kurumu (http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_Dil_Kurumu) sözlüğü sekülarizmi "Dünyacılık" olarak tanımlamakta ve Türkçe'ye Fransızca (http://tr.wikipedia.org/wiki/Frans%C4%B1zca) sécularisme sözcüğünden türeyerek geçtiğini belirtmektedir[2] (http://tr.wikipedia.org/wiki/Sek%C3%BClerizm#cite_note-1). Aynı Türk Dil Kurumu sözlüğü ise dünyacılığı ise şu şekilde tarif etmektedir: "Bireysel katılımı önemli gören, dinin devletten ayrı ve özerk olmasını savunan öğreti, sekülarizm"[3] (http://tr.wikipedia.org/wiki/Sek%C3%BClerizm#cite_note-2).

Ayrıca Bkz.Laiklik tanımı için...

http://tr.wikipedia.org/wiki/Laiklik

lakin bu ikisi arasında ki farkı bu kadar detaya girmeden ve öz hali ile Sn.Evrensel İnsan gayet iyi yapmıştı ...

Sanırım linki versen iyi olacak Sn.Evrensel_İnsan,bazı arkadaşların algısı bu konuda epey karışık ve yanlış bilgilendirmeyle donanmış durumda...

Laiklik ve sekulerlik ayni anlama gelen kelimelerdir ... Laiklik kelimesi Fransa kaynaklidir , sekuler ise Ingiliz kaynakli ..... Ama bu iki ulkenin uygulama sekilinde farkliliklar oldugu icin bu iki kelime degisik sekilde adlandirilmaktadir .... Fransa'daki laiklik Ingiltere'deki sekulerizimden daha katidir .... Ingiltere'de bir musluman kadin bas ortusuyle her yere girer ..... Cunku devlet kisililerin dini inanclarina ve kiyafetlerine karismaz ... Ama Fransa ve Turkiye gibi ulkeler ve sanirim son zamanlarda Hollanda vesaire gibi avrupa ulkeleri de insanlarin secimlerine karismaya basladilar ..... Basortusunun universitelerde yasaklanmasi buna bir ornektir ....

Saygilar,
3.yol

Laïcité is a French concept related to the separation of state and religion, sometimes rendered by the English cognate neologism laicity and also translated by the words secularity and secularization. The word laïcité is sometimes characterized as having no exact English equivalent; it is similar to the more moderate definition of secularism, but is not as ambiguous as that word.

Kaynak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Secular

Ben kelimelerin kokeninden bahsetmedim laiklik ve sekulerimizin kaynagini aciklarken .... Zaten laik Yunan kokenli , sekuler de latin kokenli kelimelerdir ... Ama konsept olarak laiklik Fransa'dan Sekulerlik ise Ingiltere'den kaynaklanmistir .... Mesela ABD'deki din ve devlet islerinin ayri tutulmasinda Ingilizlerin sekulerizm anlayisi agir basmistir .... ABD'deki bir universiteye turbanli bir musluman kiz girebilir ve mezun olabilir .... Yanlis bilmiyorsam Ingiltere'deki bir universitede de ayni sekilde .... Ama Fransa'da ve benzer avrupa ulkelerinde buna izin verilmiyor .... Yanlisim varsa Avrupa'da yasayanlar duzeltirler ....

Saygilar,
3.yol

3.yol
30-08-2010, 07:02
Sn 3. yol,

Siz insanların kendi istekleriyle başını örttüğünü mü düşünüyorsunuz ?
Oysa kendi istekleri ile mini etek giydikleri ortada.
Bugün Türban'ı (başörtüsü değildir) serbest bırakırsanız,
2 gün sonra çarşafa özgürlük kampanyasının karşınıza çıkmayacağını nereden biliyorsunuz ?

Örnek gösterilen AB ülkelerinin çoğunda dini semboller eğitim kurumlarının kapısından
içeri giremezler. Bunu da biliyorsunuz sanırım.

Hem müslüman hem laik olunmaz (Recep Tayyip Erdoğan)

Sayin Kitapsizim,

Ayni argumani annem onume koymustu ... Kendisi koyu kemalist ve AKP dusmanidir ....
Ona soyledigim cevabi aynen size de yazayim .... :

Diyelimki bu kizlar turbani aile veya mahalle baski yuzunden takiyorlar ... Peki biz bu kizlarin universitelere girmesinin onunu kesersek onlara yardimci mi yoksa kostek mi olmus oluyoruz ... ? Bu kizlar turban yuzunden ( kendi istekleri ya da bir baski sonucu taktiklari) yuksek ogretimden mahsur kilinmiyorlar mi ? Bu kizlar ileri de universite mezunu olup is bulup kendi gecimlerini kazanmaya basladiklarinda ve universite ortaminda daha baska fikirlerler yetistiklerinde daha ozgur olmuyacaklarmi ? Biz bu insanlarin onunu daha ilk bastan kesince bu insanlar ne zaman hur olabilecekler ?

Saygilar,
3.yol

3.yol
30-08-2010, 07:13
mini eteğin, çocukluktan beyne kazınan inanç saçmalıkları sonucu baskıyla giyildiğini bilmiyordum, öğrendiğim iyi oldu.

yani "dinlerden özgürlük grubu" üyesi olmasanız bu argüman klasik dinci argümanıdır diyeceğim. kendinizi özgürlükçü diye tanımlamanızda bir garip, kıza dayatılsın bir din, baskıyla yada buna inandırıldığı için başörtüsü taksın, erkekler nefsine hakim olsun diye. sonra bunun adı özgürlük olsun, hadi ordan. siz detaylara takıldığınızdan büyük resmi göremiyorsunuz bence.

Ben hak ve ozgurluklerden bahsettim ... niye bir kimsenin mini etek giymesini dogal karsiliyorsunuz ama baska bir kimsenin turban takmasini dogal bulmuyorsunuz ve bunu beyin yikamaya sonucu oldugunu dusunuyorsunuz ? Dindar olmayip mini etek ve turban giymeyenler var onlari hangi kategoruye koyuyorsunuz ?

3.yol
30-08-2010, 07:18
Sekuler demek; dunyevi, yani dunya otesine inanc duymayan demek.

Bunu bir detaylandirirmisiniz .... Kaynaklari ile lutfen .....

Squall
30-08-2010, 09:36
Ben hak ve ozgurluklerden bahsettim ... niye bir kimsenin mini etek giymesini dogal karsiliyorsunuz ama baska bir kimsenin turban takmasini dogal bulmuyorsunuz

Çünkü kimseye zorla mini etek giyeceksin diye dünyanın hiçbir yerinde baskı yapılmaz...türban da ise tam anlamıyla bir baskı ve beyin yıkama söz konusudur.

evrensel-insan
30-08-2010, 21:18
Saygideger 3.yol;

Secular society refers to aspects of society that are not (mosque, church, synagogue)-affiliated.

Burada toplumun, cami, klise ve sinagog ile bir ilintisi olmadigindan bahsediyor.

Secular spirituality, the pursuit of spirituality without a formal affiliation with a church or other religious organization.

Burada sekuler ruh halinin, herhangibi dini organizasyonlarla ve klise ile bir ilintisi olmamasindan bahsediyor.

Secular state, a nation that has a secular government.

Burada, seculer bir milletin, hukumetinin sekulerliginin, sekuler devlet oldugundan bahsediyor.

Secular governments, which follow civil laws as opposed to religious authorities like the Islamic Shariah, Catholic Canon law, or Jewish Halakha, and which do not favor any particular religion

Sekuler, hukumet; islam seriati, katolik canon kanunlari ve yahudilerin halaka gibi, herhangibir dini one cikarmayan ve dini otoriteye karsi olan sivil kanunlari takibeden, hukumetin sekuler olabileceginden bahsediyor.

Laïcité is a French concept related to the separation of state and religion, sometimes rendered by the English cognate neologism laicity and also translated by the words secularity and secularization. The word laïcité is sometimes characterized as having no exact English equivalent; it is similar to the more moderate definition of secularism, but is not as ambiguous as that word.
Secularism is an assertion or belief that religious issues should not be the basis of politics, a movement that promotes those ideas or (in the extreme) an ideology that holds that religion has no place in public life. Secularist organizations are distinguished from merely secular ones by their political advocacy of such positions.

Yukari iki paragrafta da, laiklik ile sekulerlik farkini ortaya koyuyor.

http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Secular

secular–adjective
1.of or pertaining to worldly things or to things that are not regarded as religious, spiritual, or sacred; temporal: secular interests.

Yukarida da, dunyevi seylerle ilgili oldugunu belirtiyor.

http://dictionary.reference.com/browse/secular

Baska istedigin bir kaynak var mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
08-09-2010, 23:21
Saygideger arkadaslar;

AKP'nin sekuler bir zihniyet tasimadigi, ortada. Eger bu referandumdan cikacak olan "evet" ile; hem yargiyi, hem yurutmeyi, hem de yasamayi, yani "butun ipleri eline geciren", AKP; secimlerden once, meclistekini cogunluguna dayanarak ve cumhurbaskaninin da onayi ve de hukuki engellerinde ortadan kalkmasi durumunda; Anayasanin, ilk uc maddesini de degistirmeye giderse ve bunun kabulu temelinde, bir DIKTATORLUK uygular, bu uc maddeyi de degistirmeyi basarirsa ne olacak?

Bu Osmanli padisahliginin geri gelmesi degil midir?

AKP'ye oyle ya da boyle destek veren dusunceler, hic bu olanagi dusunmuyor mu?, Dusunmuyor ise, neye dayanarak/guvenerek dusunmuyor?

Bugune kadar, her inatlasma sonucu, AKP'ye yaradi. Bugun bile, bu KARSI durus, tam bir mutabakat halinde degil.

Ayrica, Anayasanin ilk uc maddesinin degisimi, milliyetci ve ayrimci dusunceye sahip, Kurdlerin de "isine gelmez mi?

Evet, dusunce olarak hem AKP yanlilarinin, hem de karsitlarinin, bu konudaki dusuncesi ve yorumu nedir?

Saygilarimla;
evrensel-insan

hako
08-09-2010, 23:55
Sevgili Evrensel-İnsan

Yasama-yürütme-yargı ellerine tamamen geçtikten sonra padişah olsalar da olmasalar da farketmez. Meşhur 3 madde yerinde dursa da durmasa da sonuç değişik olmaz. Buna söylemleriyle, oyuyla, gücüyle, başkalarını düşünmeden destek veren herkesi kınıyorum.

Saygılar

evrensel-insan
08-09-2010, 23:56
Saygideger arkadaslar;

Bu "diktatorluk/padisahlik" dusuncesini,biraz somut bir algiya indirelim.

Diyelim, AKP "ipleri eline aldi." AKP' nin Hitlervari bir dusunce ile, musluman olmayanlari ve "istendigi gibi" musluman olmayanlari, yani 1923 ten buyana, laik musluman olanlari, bir "yok etme" dusunce ve uygulamasina girerse ne olacak?

AKP' ye ayni islam gibi, iman edenlerin disinda kalan, kendilerini, dusunce olarak, sekuler, dinlerden ozgur, ateist, demokratik ozgurlukcu, sosyal demokrat v.s. temelli bir dusunceye sahip olduklarini dile getirenler, AKP'nin ozgurlukcu, demokrat olduguna inananlar; hic boyle bir olasaligi, akillarina getirmiyorlar mi?

Getirmiyorlarsa, neden?, nedir dayandiklari/guvenceleri?, ellerinde bu dile geleni onleyici gucleri var mi?, varsa, nedir; bu guc?

Saygilarimla;
evrensel-insan

basitrasin
08-09-2010, 23:59
Herkese selam.
Bir siyasi parti eğer ülkeyi yönetmeye talipse, topluma umut vadetmelidir. Çözüm üretmelidir.
Siyaset, tehditlerden ve korkulardan sözederek kendilerine bir iktidar alanı yaratamaz.
Halk geleceğe bakan ve umut vadedenleri destekler.
Bu bağlamda soğuk savaş yıllarından kalma alışkanlıklarla, seçmenleri korkutmaya çalışanlar ancak küçük bir oy yüzdesine ulaşabilirler.
Saygılarımla.

evrensel-insan
09-09-2010, 00:04
Saygideger basitrasin;

Son iki mesajda dile getirdiklerime yonelik bir yanitiniz, yok mu?:behindsofa:

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
09-09-2010, 00:07
Saygideger Hako;

Yasama-yürütme-yargı ellerine tamamen geçtikten sonra padişah olsalar da olmasalar da farketmez.-Hako-

"Farketmez" derken, nedir farketmeyecek olan, TC'nin Osmanli Cumhuriyeti'/ne donmesi mi, fark etmez?

Diktatorlugun, Hitlervari olmasi mi, fark etmez?

Fark etmez olan, nedir?

Saygilarimla;
evrensel-insan

basitrasin
09-09-2010, 00:27
Sayın evrensel-insan.
Bir önceki yazıyı, aslında size cevaben yazmıştım.
Yani diyorum ki:
MHP, CHP, BDP veya başka bir parti; eğer ülkeyi yönetmeye talip olmak istiyorsa. Yapması gereken şey, topluma geleceğe dair umut verecek adımlar atmaktır.
Şu an yaptıkları gibi, bazı korkuları depreştirerek çok fazla başarı şansları yok.
Ayrıca şunu da belirtmeden geçemiyeceğim. Yüksek yargı statiko'nun son kalesi. O da referandumdan sonra demokratikleşecek.
saygılarımla.

evrensel-insan
09-09-2010, 00:31
Saygideger basitrasin;

O da referandumdan sonra demokratikleşecek.-basitrasin-

Çözüm üretmelidir.-basitrasin-

"Demokratiklesecek" derken, su an da "diktatorluk mu?", Senin "demokratiklesmek" ten algiladigin, suru psikolojisi ve korku felsefesi mi?

Diktatorluk, hitlervari uygulama olasiligi ve padisahlik "cozum mu?"

Saygilarimla;
evrensel-isan

hako
09-09-2010, 00:36
Asıl fotografı atladığınızı sanmıyorum. 21. yüzyılda , laik bir yönetimin ardından açıkça padişah da kral da olamazsınız. Ama islami demokratik zongo cumhuriyeti olmanıza efendileriniz rahatlıkla yol verebilir. Önemli olan işin yürümesidir. Gerisi teferruattan ibarettir.

evrensel-insan
09-09-2010, 00:39
Saygideger hako;

laik bir yönetimin ardından açıkça padişah da kral da olamazsınız.-Hako-

Daha once sordugum gibi, sizin dayanaginiz, guvenceniz, nedir, olamayacagina dair?

Yasinii bilmiyorum ama; 1975 oncesi Iran'i bir arastirin. Bugunku Iran'a ne kadar "benziyor?", ya da Almanya'nin Hitler once ve sonrasini, hatirlayin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

hako
09-09-2010, 01:32
Her iki yöntemle de aynı şeyi,yani mutlak gücün hakimiyetini sağlayacak bir düzeni yaratacaktır. Milli iradeyi temsil ettiğini iddia ederek ve "O" kıymetli iradeyi baskı kurarak ve satın alarak yoluna devam edecektir. Bence zongo adını bile almaktansa şimdikini seçer. Sonuç farketmez. Halk ezilir, yeni zengin sınıfı yükselir.

Fazlasına ihtiyacı yok AKP'nin. Benden içkiye sigaraya vergi almadan yaşayamaz ki.
Sonuçta islami burjuvazinin de beslenmeye ihtiyacı var. Ama, kendini yeterince tombul hissettiğinde , işte o zaman son aşamaya gelebilirler. Garantisi yok.

İlk paragraf kısa vadeye dairdi.İkincisi orta.

evrensel-insan
09-09-2010, 01:46
Saygideger Hako;

Zannedersem, AKP disinda kalan, laik diktatorlukten, ya da tek tarafliliktan bahsediyorsun, degil mi?

TC' hic bir zaman, ne laik, ne demokratik, ne ozgur, ne bir hukuk devleti, ne de bir cumhuriyet olamamistir. Cunku bunlar icin, sekuler zihniyet ve dusunce gerekir.

Bugun hakim olan, laik, asiri, tutucu, fanatik, baskici, iliman v.s. temelli ne ad verirsen ver; TC, tek din ve milli koken agirlikli bir yonetime sahiptir.

Bu da zaten, toplumsal halklarinin, birey bilincine sahip olmadigini ve gelen gideni algilayacak, denetleyecek bir farkindalikta olmadiklarini gosterir. Bunlara kendilerine aydin, ilerici, oncu, devrimci v.s. diyenler de dahildir.

Cunku, toplumun vatandaslari DUSUNMEZ ve DUSUNDURTMEZ ve de DUSUNCEYE IZIN VERMEZ. Nesilden nesile aktarilan, bir Anadolu etigi hakimdir ve bu da sorgusuz/sualsiz uygulanir.

Ama en azindan, AKP disinin Hitlervari ve padisahlik gelecek olasiligi yoktur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

3.yol
09-09-2010, 07:09
Sayin Evernsel-Insan,

Bol bol sekulerligin laikligin tanimini yaptik ... Bana lutfen yazarmisiniz Turkiye ne zaman gercekten sekuler veya laik oldu ?

Bir devlet kurumu olan Diyaneti bu duzenin neresine yerlestiriyorsunuz ?

Sizce sekulerlik veya laiklik icinde devletin dini kontrol altina almasi normal mi ?

Niye gecmis rejimler "laiklik elden gidiyor" derken laiklige bu kadar aykiri bir devlet kurumunu yani Diyaneti devam ettirdiler ..... ?????

Saygilar,
3.yol

evrensel-insan
09-09-2010, 18:43
Saygideger 3. yol;

Bana lutfen yazarmisiniz Turkiye ne zaman gercekten sekuler veya laik oldu ?

Daha once bir kac yerde bunu izah etmistim. Demekki gozunden kacmis. Halbuli bir mesaj oncesini bile okumus olsaydin, sunu gorurdun.

TC' hic bir zaman, ne laik, ne demokratik, ne ozgur, ne bir hukuk devleti, ne de bir cumhuriyet olamamistir. Cunku bunlar icin, sekuler zihniyet ve dusunce gerekir.-e.i.

Bak bu konuda baslik bile var. Goruslerini yazabilirsin.

http://174.37.15.59/forumlar/showthread.php?t=20885

Bir devlet kurumu olan Diyaneti bu duzenin neresine yerlestiriyorsunuz ?

TC' Islam dinini imanin sartlari ile birlikte uygulayan, kurani okuyan dinleyen, fakat ANLAMAYAN, TARTISMAYAN; toplumun bir dini sorunu/sorusu oldugunda Diyanet'e ve/veya "guvendigi/bildigi" bir din adamina danistigi, osmanlidan gelen; islami ahlak, gelenek kurallariyla egitilen, okullarda ve ailelerde egitim ve ogretim olarak sadece, islamin safi ve hanifi kollarini one cikaran, bir "ilimli islam" devleti olarak kurulmus ve devam etmektedir. Bu seriat degilde, LAIK MUSLUMANLIKTIR. Diyanette bu muslumanligin bas/ana kurumu olarak kurulmus ve varligini surdurmektedir.

Sizce sekulerlik veya laiklik icinde devletin dini kontrol altina almasi normal mi ?

Sekuler zihniyetin devletinde, boyle bir anlayis olmaz.

Niye gecmis rejimler "laiklik elden gidiyor" derken laiklige bu kadar aykiri bir devlet kurumunu yani Diyaneti devam ettirdiler .

Dedigim gibi; laiklikten algilanan, LAIK MUSLUMANLIK VE TURKLUKTUR. Bu yuzden de, Diyanet toplumun dini konulari danismasi ve dini yonlendirimi icin vardir ve kurulmustur. Bir yerde, diyanet; Islam dininin ve inancinin imanini temsil eder.

Saygilarimla;
evrensel-insan