15-08-2010, 20:06
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sekulerlik ve AKP
Saygideger arkadaslar;
enternasyonalist sosyalist/ Özgürlükçü Sol ve liberal ateistlere, bir sorum var.
Sizin ateizm anlayisiniz, sekuler midir?
Eger sekuler ise, AKP; sekulerligi "savunan" bir partimidir?
Eger degilse, AKP'ye verilen "demokrasi" payesinin temeli nedir?
Buradaki sekulerlik ile, laiklik ayni degildir. Sekulerlik bir ideolojik bakis acisi, laiklik ise bir duzen/sistem anlayisidir. Sekulerlik anlayisinda, toplumun fartlerinin dini egeri, inanci ne olursa olsun, hic bir ayrimci yanasim yoktur. Her turlu dini inanisin, ayni din icindeki mezhep farklarinin hak ve ozgurlugu oldugu kadar, dini inanci olmayanin da hak ve ozgurlugu vardir. Devletin dini bir icerigi yoktur.
Evet soruyorum, AKP; sekuler bir anlayisa mi, sahiptir?, degilse, kendisine ateist diyen ve enternasyonelist, sosyalist, ozgurlukcu sol ve liberal gorusleri benimsiyen arkadaslarin, AKP'ye verdigi ve "demokrasi" icerdigine inandiklari taban nedir?
AKP, sekuler bir anlayis tasimiyorsa, nasil "demokratik" olur?
AKP iktidara gelene kadar, "laik" olan goruntunun, dine tanidigi serbestlik ve olanaktaki, diktatorlugunun dine inanmiyanlar ve baska mezhep ve dine inananlar acisindan ortaya koydugu politikada, AKP 2002 den beri iktidarda olarak, demokrasi adina ne getirmistir?
Yani oyle bir laiklikki; ne dindari, ne dinsizi memnun.
Sizler birer ateist olarak, dine ve tanriya olan inancsizliginizi yasam ve iliskilerinizde hak ve ozgurluk olarak ortaya koyabileceginizi mi saniyorsunuz?
Evet, bu konudaki gorus, yorum ve dusuncelerinizi bekliyorum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

15-08-2010, 22:12
|
 |
Üye
|
|
|
|
Sayın evrensel-insan. Bence yaşamda sadece siyah veya beyaz yoktur. Hayatta karşımıza grinin çeşitli tonları çıkar. Siyasette de böyle. Benim politikacılardan en öncelikli beklentim derin devletin ortaya çıkarılması, bürokratik oligarşinin tasfiye edilmesi, cuntacıların yargılanmasıdır. Başka isteklerim de var. Ama benim bütün beklentilerimi karşılayacak bir parti yok. Olması da imkansız. Eğer öyle olsaydı Türkiyede 72 milyon tane parti olması gerekirdi. (her kişiye bir parti.) Ben askari müşterek te birleşebilirim. Bu yüzden şimdilik AKP diyorum. AKP nin sekulerligine gelince: Bence CHP veya MHP kadar sekuler. Saygılarımla.
|

15-08-2010, 22:18
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger basitrasin;
Bence CHP veya MHP kadar sekuler.-basitrasin-
Tabiki oyle, bilhassa 20. yuzyildan sonra, tum kavramlar ic ice gecti. Oyuzden, eskisi gibi bir kisi "ben sadece buyum" diyemez, dese, zaten "tutuculuk" olur.
Oyuzden bugun dini inancli bir kisinin bile demokratik olmasi kendi algisinca muhtemeldir. Yalniz, konumuz sekulerlik, yani din disiligi, dunyevilik, beserilik. Bu temelde, yukarida senden alinti yaptigim kismi, sekulerlik anlayisi olarak aciklarmisin?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

16-08-2010, 00:10
|
 |
Üye
|
|
|
|
Sayın Evrensel
Tayyip Erdoğanın herkes tarafından bilinen, ve dün gece başka bir konuya yapıştırdığım videosu, AKP'nin başında oturan kişinin Sekülerizm'e bakışını ortaya koymaktadır. Balık baştan koktuğuna göre , ve bizzat AKP'nin kadrolaşma kıstasları incelendiğinde kendisinin veya partisinin değiştiğini düşünmek için en ufak bir sebebim olamaz.
( Video Linki)
Saygılarımı sunarım
|

16-08-2010, 03:29
|
 |
Üye
|
|
|
|
Aslında Evrensel İnsanın konusuna temelden dokunan bir video olmuş bu?Hem laik hem müslüman olunmaz ya müslüman olacaksın ya laik diyor,bu bağlamda bunu diyen kişi bunu hele ki siyasi bir söylem olarak arz etmişse sekülerlikten bahsedilemez,lakin benim aklıma burada bir soru takıldı hem laik hem ateist olunabilir mi bu mantıkla bakarsanız yani RTE mantığı ile bakarsanız?Yada Hem laik hem seküler olunabilir mi?
AKP'nin ise sekülerliğine gelene kadar neresi doğru ki diye ayrı bir çıkarım da bulunmak istiyorum , sonuna kadar oportunist,sonuna kadar omurgasız siyaset...
CHP ve MHP kadar seküler söylemine ise bende katılırım...
Laikliğin devlet yaptırımlarına gelince şikayetci olduğum konular var ama genel durumdan memnunum ateist - antiteist olarak en azından ehveni şerdir...Şu günki durum...Değişmesi gereken çok şey var ama AKP'nin yeni anayasası ile bunların değişeceğine de hiç inanmıyorum...
Cennettin kölesi olacağıma cehennemin efendisi olurum...
|

16-08-2010, 03:57
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger emperrordiablo;
Ben AKP'nin sekulerligini, ona destek veren ideolojilere sahip arkadaslar icin degerlendirdim. Cunku o ideolojileri savunanlarin, sekuler olmasi gerekir.
Evet, musluman olan laik duzende yasayabilir, 1923 ten gunumuze oldugu gibi, ama; musluman olan, sekuler olamaz. Yani, seriati istemeyen bir musluman olabilir, ama; dunyeviligi kabullenen bir musluman olamaz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

16-08-2010, 04:09
|
 |
Üye
|
|
|
|
Peki hem laik hem seküler olunabilir mi?
Daha doğrusu şunu sormak istiyorum kafanızı karıştırmak yada polemik yaratmak değil amacım ama şu noktanın vurgulanması gerekir o halde,Acaba RTE efendi sekülerlik ile laikliği birbirine mi karıştırmıştır söyleminde?
Cennettin kölesi olacağıma cehennemin efendisi olurum...
|

16-08-2010, 04:21
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger emperrordiablo;
Peki hem laik hem seküler olunabilir mi?-emp-
laicism: control of political and social institutions by secular elements-
Goruldugu gibi, laiklik; politik ve sosyal yapilanmalarin sekuler, elemanlar, temel ilkeler/esaslar eliyle/yoluyla kontrolu demekmis.
Turkiye'de her kavram kargasasi gibi, laiklik ile sekulerlik de biribirine karistiriliyor. Bu hatayi sadece Turkiye, yapmiyor; Avrupa'da yapiyor. Mesela orduya sekuler diyor. Halbuki ordu, laik duzeni isteyebilir, ama; ordu mensuplari icinde sekuler olanda, inancli olan da vardir.
Sekuler, dinin karsitidir
Laiklik, Seriatin karsitidir, TC acisindan.
Bu konuda istersen laik/sekuler farki linkini verebilirim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

16-08-2010, 06:51
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Laiklik ve sekulerlik ayni anlama gelen kelimelerdir ... Laiklik kelimesi Fransa kaynaklidir , sekuler ise Ingiliz kaynakli ..... Ama bu iki ulkenin uygulama sekilinde farkliliklar oldugu icin bu iki kelime degisik sekilde adlandirilmaktadir .... Fransa'daki laiklik Ingiltere'deki sekulerizimden daha katidir .... Ingiltere'de bir musluman kadin bas ortusuyle her yere girer ..... Cunku devlet kisililerin dini inanclarina ve kiyafetlerine karismaz .... Ama Fransa ve Turkiye gibi ulkeler ve sanirim son zamanlarda Hollanda vesaire gibi avrupa ulkeleri de insanlarin secimlerine karismaya basladilar ..... Basortusunun universitelerde yasaklanmasi buna bir ornektir ....
Benim ozgurlukcu prensiplerime gore basartusunun universitelerde yasaklanmasiyla mini etegin giyilmesinin yasaklanmasi arasinda bir fark yoktur ....
Saygilar,
3.yol
|

16-08-2010, 12:18
|
 |
Üye
|
|
|
|
3.yol´isimli üyeden Alıntı
Benim ozgurlukcu prensiplerime gore basartusunun universitelerde yasaklanmasiyla mini etegin giyilmesinin yasaklanmasi arasinda bir fark yoktur ....
Saygilar,
3.yol
|
Peki ala, camilere başı açık girilebilsin mi?
İbadet özgürlüğü hususunda zati alileri ne düşünür?
bu denli hastalıklı bir topluma iyi eklemlenmiş olmak,sağlıklı olmanın bir ölçüsü olamaz
|