PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : tora tora ve tora!!!

meas_0
30-04-2006, 04:06
Tarih kelimesini ilk olarak okulda duymuşsunuzdur.

“İbrani Tarihi” de Yahudi toplumunun ilk bireylerinden de daha eski , ilk insana hatta dünyanın yaradılışına kadar dayanır. Peki bu tarihi kim yazdı ve daha yazı bulunmadan bu bilgileri nasıl nesilden nesile aktardık ?

Hepiniz herhalde Moşe’yi bilirsiniz. Hani o sepet içinde nehre bırakılan bebek Moşe.
“On Emir” levhalarıyla Sinay Dağı’ndan inip bize Tora’yı veren Moşe Peygamber.
Biraz karıştı galiba ; tarih, Tora , On Emir, Moşe...?
*
Şimdi de size bunları daha iyi açıklayacak bölüme geçelim :

Anne, babanız ve büyükleriniz sizleri eğitirken birtakım kurallardan bahsederler. Bunlar genellikle sözlü söylenen kurallardır. ( Yemeğini yemeden önce ellerini yıka, dişlerini fırçala, arkadaşlarınla iyi geçin , saygılı ol ...gibi ) . Sonra okula başladığınızda bu kurallara yazılı kurallar da eklenir ( Sınıfta top oynamayın, söz istemeden konuşmayın, sigara içilmesi yasaktır ...gibi ) Tüm bu kurallar , sizlerin iyi bir insan olarak yetişmeniz ve tehlikelerden korunmanızı sağlamak için konulmuştur. Aynı şekilde Tanrı da bizim mutlu olmamızı ve iyi yaşamamızı istemektedir. Bunun için de bize birtakım kurallar vermiştir. Bunların bir kısmı sözlü bir kısmı da yazılıdır. İşte Tora da tüm bu kuralları kapsar.

Peki burada tarihin ne işi var diyeceksiniz ?

Anne babanız size bir örnek vermek istediklerinde kimlerden bahsettiklerini bir hatırlayın. Ya kendilerinden ya da kendi anne,babalarından, büyüklerinden örnekler verirler. Onların yaşadıkları deneyim daima bize ışık tutar. Tora da böyledir. Atalarımızın yaşadıkları, yaptıkları yanlışlar, doğrular, geçirdikleri zorluklar ve Tanrı’nın yaptığı mucizeler hepsi örnek alacağımız bir kaynaktır.

Tanrı’yı anlamamız için dünyanın kuruluşunu - Tanrı’nın dünyayı ve insanı yaratışını bilmemiz gerekir. İşte tüm bu bilgileri içeren Tora’yı Tanrı , Moşe aracılığıyla tüm İsraeloğulları’na verdi. Sinagoglarda gördüğümüz Sefer Tora o gün verilen Tora’nın aynısıdır. Tarihimizi ve yaşam kurallarımızı daima hatırlamak ve aktarmak için her hafta bir bölümünü okuyarak 1 yılda tüm Tora’nın okunmasını tamamlarız. Okunmanın tamamlandığı günü de neşeli bir bayramla kutlarız. ( Simhat Tora ) Sefer Tora’larla sinagoglarda dans ettiğimiz gün.

Tora 5 kitapta toplanmıştır ve her kitap içinde bölümlere ayrılır. Her kitap tarihin bir bölümünü anlatır. Biz burada sizlere bu kitapları , her hafta okunan kısmın adlandırıldığı ( Peraşa ) şekliyle sunacağız.

biz türkiyede okulda cocuklara neler öğretiyoruz, oysa buyrun çocuklarına daha ilk okul çağındayken neler okutoyor ve neler öğretiyorlar...

http://www.sevivon.com/cocukkosesi/cocuk_tora.asp

sargon
30-04-2006, 14:06
Sevgili meas, başlığı görünce tora ile ilgili bir tartışma açtığını düşündüm ve sevindim. Neyse bir yine de bu fırsatı kullanıp konuyla ilgili bişeyler yazabiliriz. Ancak önce senin yorumunla ilgili düşüncemi söyleyeyim.

biz türkiyede okulda cocuklara neler öğretiyoruz, oysa buyrun çocuklarına daha ilk okul çağındayken neler okutoyor ve neler öğretiyorlar... (meas)

demişsin. Ancak bu site İbranilerin çocuklarına okullarda verdikleri eğitim müfredatıyla ilgili bir site değil. Bizde de Harun Yahya gibilerinin yapmaya çalıştığı şeyin Yahudi karşılığı

http://www.esselam.net/harunyahya/cocuklaricin/cocuklar.html

Ben İsrail'de çocuklara nasıl bir eğitim verildiğini bilmiyorum. İsrail'de de dini gericilik oldukça güçlü ancak bu ülkedeki genel bilimsel, teknolojik gelişmeden ve tutumlarından çıkardığım seküler bir eğitim olduğu.

Eğitim konusu bir toplumdaki en önemli sorundur bence. Çocuklarımız bu toplumun geleceğini belirleyecekler. Ve geçenlerde Türkiye'de okullarda biyoloji derslerinden evrim teorisinin kaldırılıp yerine yaratılıuş teorisinin okutulmaya başlandığını duydum. Şok oldum. Dostum Mamuli'nin deyişiyle bu bir toplumun altına bomba koymaktan farksız birşey. Yapılmaya çalışılan şey resmen kanımı donduruyor. Geçen yıl Afganistan'la ilgili bir belgesel filmde çocukların nasıl eğitim aldığını seyretmiştim. Sallana sallana kuran ezberleyen ve başka hiçbir şey öğrenmeyen çocuklar. Böyle yetişen bir kuşak ne yapabilir.

Yaratılış teorisi diye bilimsel bir teori yoktur. Dincilerin en çok öenm verdikleri konu bu olsa gerek ki, daha küçücük çocuğun beynine ilk olarak "Çocuklar Darwin Yalan Söyledi" diyerek bunu yerlkeştirmeye çalışıyorlar. Gerçek yalancı etrafını zehirlemekle yetinmiyor, çocukları zehirlemeye çalışıyor.

---------------------------------

Tora ile ilgili bölüme geçeyim. Bu da ayrı bir tartışmadır. Tora ibranice'de töre demektir. Sözcük Sumer kökenlidir. Sümerce'nin Ural-Altay dil ailesine yakın bir dil olmasından kaynaklı olarak türkçe töre sözcüğüyle aynıdır. Tevrat bir töre kitabıdır. Yahudi töresini anlatır. Eski Ahit'in ilk 5 kitabı pantetauch olarak geçiyor, bazen bunlara Torah da deniyor. Müslümanlar ise Eski Ahit'İn bütün kitaplarına birden Tevrat yada Torah diyorlar.

Tora, yada töre kitabı hem bir din kitabı hem bir tarih kitabıdır. Aslında anlattığı tarihteki birçok şey gerçek değildir. Her toplum gibi kendi geçmişini bir yere bağlamış ve ilk insana kadar gitmiştir. Yeryüzündeki bütün halkların buna benzer destanları vardır. Türklerin Asena öyküsü (http://www.blogcu.com/sargon/508648/), Ergenekon öyküsü, Arapların İbrahim ve İsmail öyküleri, Romalıların Romus-Romulus öyküsü, Pigmelerin Unkulunkulu öyküsü bunlara örnektir. Ancak bunlar birer efsanedir. Hiçbirinin tam bir gerçekliği yoktur. Bazı yönleriyle bir gerçekliğe işaret ediyordur ama daha çok simgesel öykülerdir.

Yahudilerin başlangıç öyküsü ise bir gerçekmiş gibi İslamiyette de aynen kabul edilmiş. Yani biz de aslında çocuklara bunları öğretip kafalarına bu asılsız şeyler mi sokalım. Bütün halkalrın öykülerini anlatalım. Yahudi ve Araplarınkini de, Türklerinkini de bilsinler çocuklarımız. Ama bilsinler ki bunların hiçbiri gerçek değildir. Birer efsanedir. Bu toplumların ürettikleri ve sahip çıkmamız gereken birer kültürel üründür. Hepsi bu.

meas_0
30-04-2006, 14:42
Tora, yada töre kitabı hem bir din kitabı hem bir tarih kitabıdır. Aslında anlattığı tarihteki birçok şey gerçek değildir. Her toplum gibi kendi geçmişini bir yere bağlamış ve ilk insana kadar gitmiştir. Yeryüzündeki bütün halkların buna benzer destanları vardır. Türklerin Asena öyküsü (http://www.blogcu.com/sargon/508648/), Ergenekon öyküsü, Arapların İbrahim ve İsmail öyküleri, Romalıların Romus-Romulus öyküsü, Pigmelerin Unkulunkulu öyküsü bunlara örnektir. Ancak bunlar birer efsanedir. Hiçbirinin tam bir gerçekliği yoktur. Bazı yönleriyle bir gerçekliğe işaret ediyordur ama daha çok simgesel öykülerdir.

Yahudilerin başlangıç öyküsü ise bir gerçekmiş gibi İslamiyette de aynen kabul edilmiş. Yani biz de aslında çocuklara bunları öğretip kafalarına bu asılsız şeyler mi sokalım. Bütün halkalrın öykülerini anlatalım. Yahudi ve Araplarınkini de, Türklerinkini de bilsinler çocuklarımız. Ama bilsinler ki bunların hiçbiri gerçek değildir. Birer efsanedir. Bu toplumların ürettikleri ve sahip çıkmamız gereken birer kültürel üründür. Hepsi bu.

Yazdıklarının tamamına katılıyorum sargon;

Daha önce cem evrimi savun bilimden yana ol diye bir başlık açmıştı sanırım ordada bu konu hakkında belli bir haklılığı olduğunu belirtmiştim. Seninde yazında belirttiğin gibi Yeryüzündeki bütün halkların buna benzer destanları vardır. Bütün halkların öykülerini anlatalım. Yahudi ve Araplarınkini de, Türklerinkini de bilsinler çocuklarımız. Ama bilsinler ki bunların hiçbiri gerçek değildir. Birer efsanedir. Bu toplumların ürettikleri ve sahip çıkmamız gereken birer kültürel üründür. ve melasef biz bırak bunların sadece efsane olduğunu anlatmayı, okullarda bahsini dahi yapmıyoruz. Bir çoğumuz ünv yıllarında dahi az bilği sahibi oluyor bu yazılanlar hakkında pekte fazla uzatmadan dediğin ğibi bunların tamamı birer kütürel üründür hepsi bu en azından buna sahip olalım. Buna sahip olsak eminim bizden sonra gelecek kuşaklar çok daha şanslı olacaktır.