Sevgili meas, başlığı görünce tora ile ilgili bir tartışma açtığını düşündüm ve sevindim. Neyse bir yine de bu fırsatı kullanıp konuyla ilgili bişeyler yazabiliriz. Ancak önce senin yorumunla ilgili düşüncemi söyleyeyim.
biz türkiyede okulda cocuklara neler öğretiyoruz, oysa buyrun çocuklarına daha ilk okul çağındayken neler okutoyor ve neler öğretiyorlar... (meas)
demişsin. Ancak bu site İbranilerin çocuklarına okullarda verdikleri eğitim müfredatıyla ilgili bir site değil. Bizde de Harun Yahya gibilerinin yapmaya çalıştığı şeyin Yahudi karşılığı
http://www.esselam.net/harunyahya/co.../cocuklar.html
Ben İsrail'de çocuklara nasıl bir eğitim verildiğini bilmiyorum. İsrail'de de dini gericilik oldukça güçlü ancak bu ülkedeki genel bilimsel, teknolojik gelişmeden ve tutumlarından çıkardığım seküler bir eğitim olduğu.
Eğitim konusu bir toplumdaki en önemli sorundur bence. Çocuklarımız bu toplumun geleceğini belirleyecekler. Ve geçenlerde Türkiye'de okullarda biyoloji derslerinden evrim teorisinin kaldırılıp yerine yaratılıuş teorisinin okutulmaya başlandığını duydum. Şok oldum. Dostum Mamuli'nin deyişiyle bu bir toplumun altına bomba koymaktan farksız birşey. Yapılmaya çalışılan şey resmen kanımı donduruyor. Geçen yıl Afganistan'la ilgili bir belgesel filmde çocukların nasıl eğitim aldığını seyretmiştim. Sallana sallana kuran ezberleyen ve başka hiçbir şey öğrenmeyen çocuklar. Böyle yetişen bir kuşak ne yapabilir.
Yaratılış teorisi diye bilimsel bir teori yoktur. Dincilerin en çok öenm verdikleri konu bu olsa gerek ki, daha küçücük çocuğun beynine ilk olarak "Çocuklar Darwin Yalan Söyledi" diyerek bunu yerlkeştirmeye çalışıyorlar. Gerçek yalancı etrafını zehirlemekle yetinmiyor, çocukları zehirlemeye çalışıyor.
---------------------------------
Tora ile ilgili bölüme geçeyim. Bu da ayrı bir tartışmadır. Tora ibranice'de töre demektir. Sözcük Sumer kökenlidir. Sümerce'nin Ural-Altay dil ailesine yakın bir dil olmasından kaynaklı olarak türkçe töre sözcüğüyle aynıdır. Tevrat bir töre kitabıdır. Yahudi töresini anlatır. Eski Ahit'in ilk 5 kitabı pantetauch olarak geçiyor, bazen bunlara Torah da deniyor. Müslümanlar ise Eski Ahit'İn bütün kitaplarına birden Tevrat yada Torah diyorlar.
Tora, yada töre kitabı hem bir din kitabı hem bir tarih kitabıdır. Aslında anlattığı tarihteki birçok şey gerçek değildir. Her toplum gibi kendi geçmişini bir yere bağlamış ve ilk insana kadar gitmiştir. Yeryüzündeki bütün halkların buna benzer destanları vardır.
Türklerin Asena öyküsü, Ergenekon öyküsü, Arapların İbrahim ve İsmail öyküleri, Romalıların Romus-Romulus öyküsü, Pigmelerin Unkulunkulu öyküsü bunlara örnektir. Ancak bunlar birer efsanedir. Hiçbirinin tam bir gerçekliği yoktur. Bazı yönleriyle bir gerçekliğe işaret ediyordur ama daha çok simgesel öykülerdir.
Yahudilerin başlangıç öyküsü ise bir gerçekmiş gibi İslamiyette de aynen kabul edilmiş. Yani biz de aslında çocuklara bunları öğretip kafalarına bu asılsız şeyler mi sokalım. Bütün halkalrın öykülerini anlatalım. Yahudi ve Araplarınkini de, Türklerinkini de bilsinler çocuklarımız. Ama bilsinler ki bunların hiçbiri gerçek değildir. Birer efsanedir. Bu toplumların ürettikleri ve sahip çıkmamız gereken birer kültürel üründür. Hepsi bu.