PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yazılım Sektörünün geleceği ve Programlamacılık

ExEgoist
24-09-2010, 20:19
Merhaba,

Eski bir Fortran ve C++ yazılımcısı olarak,kullanmadığım bu mesleğin gidişatı ile ilgili görüş ve düşünceleri okumak,hızla değişen ve gelişen bir alan olması nedeni ile son gelişmeleri tartışmak niyeti ile bu başlığı açmış bulunuyorum.

OOP yani Nesne yönelimli Programlamanın geleceği ve Sanal Zeka ile ilgili görüş belirtmek isteyenlerin iletilerini zevkle okumak isterim.

Son güncellememi yıllar önce Active X, Java Aplet ve Kapsülasyon ile ilgili yaptım.

Ancak göz ucu ile takib ettiğim bu sektörde ilginç gelişmeler dikkatimi çekiyor;

Microsoftun bu alanda sinsi planları gözümden kaçmıyor.

Visual Basic ile başlayan ve #C , .NET ile devam eden ve yeni başlayanlara,
gençlere Kodları kapatan,onları kodlardan uzaklaştıran bir politika izliyorlar.
Bizlerin kodlar kullanarak oluşturduğu pencereleri,gridleri çek-bırak esasına dayandıran bu zihniyet,göreceli bir kolaylık getirmişe benziyor.

Ancak öte yandan, arka planda neler oluştuğunu pekde açıklamaya öğretmeye niyetli değiller.
Son dönemde Pyhton dikkatimi çekiyor...

Gelecekte İnsanın kendisi gibi mantık yürütebilen bir yazılıma ulaşacağını düşünüyorum.
Bunun teknik ve Bilimsel olduğu kadar felsefi yönleri de olduğu aşikar.

Sitede oldukca fazla Programlama ile ilgili olan üyeler olduğunu düşünüyorum.

errata
24-09-2010, 22:13
- ExEgoist, mesleğin gidişatıyla ilgili hangi alanda ne öğrenmek istediğini daha açık dille anlatırsan konuşalım.

- OOP bir yazılım geliştirme tekniği. Programlamanın kendisiyle direkt bir alakası yok. Aslında paketleme, veri soyutlama, tekrar kullanılabilirlik, gerçek dünyaya uygun daha anlaşılır kodlar yazabilme adına geliştirilmiş bir teknikler bütünü de diyebiliriz.

OOP un belkide en önemli özelliği, bir defa yazılan iyi kodun tekrar tekrar kurcalamaksızın nesne yaratarak kolayca kullanıalbilmesi, farklılaştırılarak türetilmesi vs. Dahası var elbette...

- ActiveX Microsoft'un internet mecrasında ortaya koyduğu en dandik ve suistimal edilebilir teknolojisiydi.

Microsoft'un COM+ karmaşık nesne modelini web ortamına taşımak amacındaydı. Visual Basic, Delphi, C++ Builder ci vatandaşlar bol bol kullandı. Lakin Microsoft'un ilk başlarda (2000) web in geleceğine inanmaması ve desktop sistemlerdeki hakimiyetini koruması içgüdüsü nedeniyle uzun süre atıl kaldı ve şu aralar kimsenin ActiveX nesneleriyle uğraştığını düşünmüyorum. Elbette Microsoft 2000 li yılların başında Google ile beraber web in ne olduğunu gayet açık gördü ve şimdi strateji tamamen değişmiş durumda. Bu iyi mi kötü mü bilmem ama şu aralar C# vs. platformlarla gayet nizamlı intizamlı web çatıları oluşturmak mümkün.

Java appletler her zaman geri planda kaldı, son kullanıcı için o beklenen ilgiyi hiçbir zaman göremediler. Ve zaten şu aralar gelişmiş JavaScript standartları ve ActionScript 3.0 nedeniyle kullanımı oldukça düştü. Benim izleyebildiğim kadarıyla genelde bilimsel çalışmalarda "kütüphanelerinin çokluğu " nedeniyle bol bol kullanılmakta. Zaten Java olağan üstü gelişmiş kütüphanesinin dışında platform bağımsız kod yazmayı vaadeden bir balondu (bence). Lakin JavaScript gibi bir güç, hiçbir şey gerektirmeden web tarayıcımda çalışabilirken neden Java yı tercih edeyim değil mi? Bunu bir fanatiklik olarak görenlerin tersine ben gerçekten vaad ettiklerini veremediği kanaatindeyim. Ve java hala kesinlikle kaynak tüketim canavarı.

- Microsoft yukarıda da dediğim gibi işin web tarafını da iyiden iyiye ciddiye alalı beri piyasa oldukça karıştı. C# ziyadesiyle kullanılan bir platform haline geldi.

- Microsoft'un zaten kodlarını açması beklenemezdi. Belki yasal süreçlerin aleyhine işlememesi açısından bir takım ufak parçaları üniversitelere, devlet kurumlarına falan public etmiş olabilir. Aslına bakarsan son beş yıldır Microsoft kanalında ne olduğuyla pek ilgilenmiyorum.

- Sürükle bırak mantığı bir aralar çok yaygındı. Hala C++ Builder, Delphi ve Visual Basic için yeni sürüm çıkarıldığına göre henüz sürükle bırak düşüncesi ve en önemlisi piyasası doymuş değil. Her devirde programlama yapmak isteyecek ve bunu kolay yapmak isteyecek birileri olacaktır. Bu sürükle bırak işi esasen bu tür "programcı" tayfaya hitap ediyor.

- Python ve yapay zeka için farklı ve alan yönelimli başlık daha uygun olur.

ExEgoist
25-09-2010, 13:25
Son olarak buzdolabına eklenen işlemci ve ona bağlı sensörler vasıtası ile eksilen,

sabit malzemelerin Buzdolabı tarafından otomatik sipariş edilmesi üzerinde çalışıyordum...

Objekt Oriented P. yani nesne yönelimli bir yazılım ürettim.

Söz konusu yazlım ile hardware olarak yukarıda bahsettiğim işlemci,sensörler ve bazı devreler kendi tasarımım...
Ayrıca dolabın dışına dokunmatik ekran ve internet bağlantısını sağlayan NIC,network adabter RJ45 çıkışlı.
Winsock uygulaması ile www.kangurum.netten (http://www.kangurum.netten) malzeme fiyat bilgileri ve mevcud yoklaması yapabilecek döngüleri ve integerlerde kendi elimle yazdığım kodlar...
Kredi kartı bilgilerinin eklenmesi ile SSL şifrelemeyi tercihleyerek S pos ile siparişi verecek ve ödemeyi yapacak duruma geldi...
Kullanıcıya kapıya kadar hizmet prensibi ile çalışan kangurum net gibi siteler tüm alış-verişi teslim ediyorlar...

Söz konusu yazılama son olarak eklediğim modül ile yine netten Buzdolabı içinde ki malzemelerin var/yok ve miktar durumuna göre Yemek tarifleri çekebiliyor ve alternatifler sunabiliyor:)

Projeme eskiden çalıştığım firma olan Siemens talib oldu...Onlarda benzer projeye zaten sahibler...
Tescili ve patent işlemleri henüz tamamlanamdı maalesef...
Ah şu Brökrasi:(

Bunun dışında KURANI yorumlayacak bir program üzerinde çalışıyorum.
Şimdilik istenen Ayet ve Kelime grublarını ekrana getiriyor ama üzerinde vakit buldukca çalışıyorum...

errata
25-09-2010, 16:46
ExEgoist, yazdıklarından birşey anlamadım. Açtığın konuyu anlamamışsın sanırım :) Kişisel/kurumsal projeleri mi anlatıyorduk? Yazılım sektörünün geleceği ve programcılık üzerine mi konuşuyorduk?

Ben bunu yaptım, bunun sektördeki yansıması nedir diyorsan, patentle falan hiç uğraşma vereceğin paraya yazık edersin derim. Böyle bir projeyi en son meslek yüksek okulunda elektronik okuyan bir çocuk hobi olarak yapmıştı. Hatta okulları gezersen daha böyle binlerce bitmiş proje bulman olasıdır. Neyse.

Kuran yorumlama aparatında kolay gelsin.

ExEgoist
25-09-2010, 19:29
Konuşuyormuyduk?? Ben henüz bir dialoğa girdiğimi hatırlamıyorum.
Sataşmalar ise sivrisinek vızıltısı gibi geliyor:)
Bu projeden 130bin$ telif hakkı ve collaboration features ,testing ve debugging için ek ödemeler almak üzere ön anlaşma yaptık.
Eğer meslek lisesi öğrencisi bu yüzeysel anlattığım projeyi yapabiliyorsa,tebrik ederim.
Ama öyle görünüyor ki Boş tenekelerden çok ses çıkıyor.
Bunları genç kardeşlerimize,konuyla ilgilenelere bir fikir vermesi açısından anlatıyorum.

Yapay zeka konusunda Almanya Heidelberg Universitesinde master yapmış bir kardeşiniz olarak birçok fikri paylaşmak üzere açmıştım bu topiği...
Elbette benimde öğreneceklerim bitmedi,herşeyi ben bilirim diyenlerden de değilim.
Ancak Baltalamaya çalışan kendini bilmezlere pabuç bırakacak hiç değlim.
Alles klar?:)

errata
25-09-2010, 20:03
ExEgoist, anladığım kadarıyla ciddi ve derin bir megalomansın. Ve sanırım kendi sağlıksız iç dünyanı gerçeğiyle değiştirmişsin. İnan bana bu bir hastalık. (tedavi olmanı öneririm)

Konuyla yarı alakalı, yarı alakasız üç dört kelime ve ne olduğu belirsiz birkaç adres göstererek ne anlatıyorsun emin ol anlam veremediğimden bunları yazıyorum.

Konuya yaklaşımın, anlattıkların yazılım geliştirme yahut programcılık (programlamacılık değil) namına "hiç birşey anlatmıyor". Ve tam aksine söylediklerin, milletin yaptıklarına yama yazan "lamer bebelere" benziyor.

Bu kanıya şuradan vardım. Anlattıklarında belirgin ve olağan bir tutarlılık yok. Yapay zeka gibi devasa bir konuda master yaptığını iddia edip saçma sapan "düz" bir konuda proje geliştirmekten bahsediyorsun. Ciddi manada komik bir durum. Zira ben neredeyse onbeş senedir bu işlerin içerisindeyim. Şöyle diyeyim yapay zeka konusunun yalnızca "veri madenciliği" (data mining) alt konusuyla beş senedir ilgileniyorum. Yalnızca varolan literatürü taramak ve gelişmeleri takip etmek bile oldukça fazla vaktimi alıyor. Onlarca mail listte işin uzmanlarını okuyorum, farklı yaklaşımları takip ediyorum. Bu konu benim asıl alanlarımdan biri.

Ve sen kalkmışsın bana buzdolabından ürün göndermekten bahsediyorsun. Ki böyle tamamen "mantıksal" bir mevzunun yapay zeka ile alakasını nasıl anlatacaksın çok merak ediyorum. Ha "makine öğrenmesi" (machine learning) falan dersen pek fazla kasmana gerek yok aslında. Zaten durum uzayı gerektirmeyecek bir olasılık hesabı söz konusu.

Bunların dışında ben senin ne bildiğinle ilgileniyorum açıkçası. Zira bunu bilmek farzı ayn oldu. Hem benim, hem varsa bu yazıyı takip edenler için.

Özellikle yüz tanıma, desen eşleme konusunda bildiklerini anlatmanı isterim.
Bekliyorum.

KızıL
25-09-2010, 21:51
lütfen kişisel tartışmaya çevirmeyelim birbirimize saygı çerçevesinde yaklaşalım..

errata
25-09-2010, 22:22
"Programlamacılık" gibi "olmayan" bir kavramla konu açıp Heidelberg Universitesi, Bilgisayar Bilimleri fakültesinde "Yapay Zeka" konusunda master yaptım, ama şu an eskisi gibi ilgili değilim "kullanmadığım bu mesleğin gidişatı ile ilgili görüş ve düşünceleri okumak,hızla değişen ve gelişen bir alan olması nedeni ile son gelişmeleri tartışmak niyeti ile bu başlığı açmış bulunuyorum." diyen adamla neyi tartışabileceğini sanıyorsun KızıL? Adam açık ara "uyduruyor", uydurduklarına da birileri inanırda prim yaparım sanıyor. Takma adların arkasında prim yapsan ne? yapmasan ne ya neyse...

KızıL
25-09-2010, 23:42
sevgili shibumi üyemiz uyduruyor olabilir yalanda söylüyor olabilir bu konuda hiç bilgisi de olmayabilir ve bu kişiyle tartışılacak bişey yoksa bence kişisel olarakta tartışmaya gerek yoktur! başlığa yazmassınız yada siz bilgiliyseniz gereken açıklamayı yaparsınız kişisel saldırılardan uzak durulması hepimizin için iyi olanı...

nogada
26-09-2010, 02:04
"Programlamacılık" gibi "olmayan" bir kavramla konu açıp Heidelberg Universitesi, Bilgisayar Bilimleri fakültesinde "Yapay Zeka" konusunda master yaptım, ama şu an eskisi gibi ilgili değilim "kullanmadığım bu mesleğin gidişatı ile ilgili görüş ve düşünceleri okumak,hızla değişen ve gelişen bir alan olması nedeni ile son gelişmeleri tartışmak niyeti ile bu başlığı açmış bulunuyorum." diyen adamla neyi tartışabileceğini sanıyorsun KızıL? Adam açık ara "uyduruyor", uydurduklarına da birileri inanırda prim yaparım sanıyor. Takma adların arkasında prim yapsan ne? yapmasan ne ya neyse...

Kesinlikle katılıyorum dediklerine.Arkadaş belliki bir şeyler ile ugraşan ve güzel şeyler düşünebilen bir kişi,lakin yapay zeka(Aİ) ile yaptığı buzdolabı pprojesi arasında bir bağlantı kuramadım.Gayet normal bir proje ve üstün bir yanıda kesinlikle yok,ve emin olunki çok zamandırda kullanılan benzer teknolojiler ile paralel bir sistem.

Her neyse başlığa geri dönecek olursak yazılım sektörünün geleceği bakımından bakarsak,kaynak kodları açık olan bir çok yazılımın kullanıcıya ulaştırılmalı ve bununla beraber profesyonel yada ametör kişilerce gerek ciddi gerek ise hobi olarak kullanılmalı.

Bunun yanında microsoftun dayattığı siyaset engellenebilirse bu günden çok daha hızlı ve gelişen bir sektör hızına yetişir ve katma değeri çok daha fazla olan ve çokca kişinin uğraştığı ve gelişim hızı artmış bir piyasaya kavuşuruz.

Programlama dillerinde şu an için bir tekelleşme ve tek yöne doğru gidişat bulunmakta ama benim programcılara yada bu sektöre ilgilili olan arkadaşlara vereceğim öneri çok alanda kendilerini yetiştirmek ve en 3-4 dil öğrenmeleri ve ielri algoritma ve mantık çalışmalarıdır.Bunun yanında şiddetle önermekteyimki MAKİNA DİLİNE hakim olunmalıdır.

Gelecekte yazılım sektörünün bu günden iyi olacağı kesindir lakin,çok hızlı bir gelişim istiyorsak,ilk olarak son kullanıcınında rahatlıkla ulaşabileceği yada öğrenecebileceği teknik yazılımların olması ve bazı firma yada grupların tekelinden programcılığın kurtarılması gerekir.

Saygılarımla...

Lynx
26-09-2010, 02:28
Ben Assembly biliyorum okadar professional olmasamda Algoritma cözebiliyor ve yazabiliyorum !

Masm32 macrosu ile iyi kodlarim
Ollydedug yada Ida pro ilede cözerim yada okurum !

ExEgoist
26-09-2010, 11:16
Kesinlikle katılıyorum dediklerine.Arkadaş belliki bir şeyler ile ugraşan ve güzel şeyler düşünebilen bir kişi,lakin yapay zeka(Aİ) ile yaptığı buzdolabı pprojesi arasında bir bağlantı kuramadım.Gayet normal bir proje ve üstün bir yanıda kesinlikle yok,ve emin olunki çok zamandırda kullanılan benzer teknolojiler ile paralel bir sistem.

Her neyse başlığa geri dönecek olursak yazılım sektörünün geleceği bakımından bakarsak,kaynak kodları açık olan bir çok yazılımın kullanıcıya ulaştırılmalı ve bununla beraber profesyonel yada ametör kişilerce gerek ciddi gerek ise hobi olarak kullanılmalı.

Bunun yanında microsoftun dayattığı siyaset engellenebilirse bu günden çok daha hızlı ve gelişen bir sektör hızına yetişir ve katma değeri çok daha fazla olan ve çokca kişinin uğraştığı ve gelişim hızı artmış bir piyasaya kavuşuruz.

Programlama dillerinde şu an için bir tekelleşme ve tek yöne doğru gidişat bulunmakta ama benim programcılara yada bu sektöre ilgilili olan arkadaşlara vereceğim öneri çok alanda kendilerini yetiştirmek ve en 3-4 dil öğrenmeleri ve ielri algoritma ve mantık çalışmalarıdır.Bunun yanında şiddetle önermekteyimki MAKİNA DİLİNE hakim olunmalıdır.

Gelecekte yazılım sektörünün bu günden iyi olacağı kesindir lakin,çok hızlı bir gelişim istiyorsak,ilk olarak son kullanıcınında rahatlıkla ulaşabileceği yada öğrenecebileceği teknik yazılımların olması ve bazı firma yada grupların tekelinden programcılığın kurtarılması gerekir.

Saygılarımla...

selam size nogada,ululelbab olanlar anlar:)

ExEgoist
26-09-2010, 11:23
Ben Assembly biliyorum okadar professional olmasamda Algoritma cözebiliyor ve yazabiliyorum !

Masm32 macrosu ile iyi kodlarim
Ollydedug yada Ida pro ilede cözerim yada okurum !

Saygıdeğer NaİL,

Assemblyi bizler Driver yazmakta kullanıyoruz.

Dinamik kütüphaneler oluşturabiliyormusunuz?

Olası katkılarınız için şimdiden teşekkürler.

not:Programierung kelimesini ben Programlama olarak çeviriyorum.
Aynı zamanda bir Dilbilimci olarak bunda bir sorun göremiyorum.
Ancak kelimenin başka kullanımı varsa onu da "barışcıl" insanlarla tartışabilirim.
saygılar...

İvan Karamazov
26-09-2010, 12:31
ben sadece mathematica biliyorum... ihtiyaçlarımı karşılıyor benim :lol:

ayrıca forumumuzda bir polymath ağırlıyor olmamız ne yüce bir onur bizler için :lol:

Lynx
26-09-2010, 13:40
MD5 -4-3 , SHA -512 , DES , CRC32 gibi kriyptolari cözdüm yazdim :P

Ama asimetrik olayi beni cok kasiyor :D O yüzden RSA yi bir türlü cözemedim mantiginida anlamadim bu veledin :P Ivan eger matematigin iyise RSA nin mantigini cözelim :P Birde delphide RSA nin yandan yemisi Fingergint yokmu adami deli ediyor

Binary islem yapiyor

İvan Karamazov
26-09-2010, 13:55
sevgili nail;

rsa'nın mantığı çok basittir aslında. :) tek sorun günümüz bilgisayarlarının çarpanlarına ayırma konusundaki basiretsizliği. kuantum bilgisayarlar gelince aşılacak, ancak; o zamana kadar kırılabilecek bir şifre değil (zaman sınırın yoksa o da sorun değil :lol:)... tabi asal sayılar konusunda iddialı bir gelişme olmazsa :)

ExEgoist
26-09-2010, 19:22
ben sadece mathematica biliyorum... ihtiyaçlarımı karşılıyor benim :lol:

ayrıca forumumuzda bir polymath ağırlıyor olmamız ne yüce bir onur bizler için :lol:

Kinaye olmadığını bilsem size teşekkür ederdim...

Başka hangi konularda uzman olduğumu düşünüyorsunuz?

Lynx
27-09-2010, 02:28
Rsanin mantigini az cokbiliyorum aslinda ama büyüleyici bir sifreleme sistemidir !

Simdi söyle anlatayim !

1 byte 8 bit eder

ve ascii olarak 2 karakterdir..

o halde 32 bit 4 byte eder ve burda 8 karakterdir

RSA - 512 bit demek

512 / 8 = 64 byte ve 128 karakter demekdir

YANI 128 KARAKTER BIR SAYI

Rsada buna module N diyorlar

Bunun asal sayi olmasi gerekiyor mu bilmiyorum ama carpanlari kesinlikle asal olmalidir !

Rsa da q ve p ise onun carpanlaridir bunlar asaldir

her hangi bir veriyi bu module n ile sifreledigimiz zaman ortak üs E kullanilir ! q ve p ler kullanilmaz bunlar gizlidir !

Ama veriyi tekrar acmak icin bu sefer asal carpanlarini bulup Özel üs D yi hesaplamak gerekiyor

Neden büyüleyici cünkü sifrelerken ortak üs E kullaniyorsun ama decrypt yaparken sadece D yi hesaplamak yeterli.. Gercekten cok ilginc bir sifreleme sistemi

herneyse AES var birde öteki ismi ile rijndeal ! Bunada hic girmedim ama googlede cözüm logosu var acayip korkunc :DD

www.quadibloc.com/crypto/images/rijnov.gif

ExEgoist
27-09-2010, 04:53
sevgili nail;

rsa'nın mantığı çok basittir aslında. :) tek sorun günümüz bilgisayarlarının çarpanlarına ayırma konusundaki basiretsizliği. kuantum bilgisayarlar gelince aşılacak, ancak; o zamana kadar kırılabilecek bir şifre değil (zaman sınırın yoksa o da sorun değil :lol:)... tabi asal sayılar konusunda iddialı bir gelişme olmazsa :)

Siz 128/256 SSL şifreleme ile RSA Public keyi birbirine karıştırıyor olmalısınız.
Sözkonusu rsa'nın mantığı hernekadar dediğiniz gibi "çok basit" olmasa da
kuantum bilgisayara ihtiyaç yoktur :lol:
Pentium 4 1.7Ghz Cpu’ya sahip bir bilgisayarda çözülmesi hatırladığım kadarı ile 4096 lık,yani bit sayısı 4096 olan bir Anahtarı encyripte etmem bir -kaç saatimi almıştı...
128 bitlik bir anahtarı oluşturma süresi 0.026saniye,şifreleme 00.13 çözümleme ise 1 dk.29 saniye sürüyor...
Bu algoritmayı çözmek için bilinen en etkin yol sayın Nail'inde belirttiği gibi N’in asal çarpanları olan P ve Q nun bulunmasıdır. Ancak P ve Q çok büyük asal sayılar olduğundan ötürü bulunmaları çok zordur... Ayrıca public key {E,N} belli iken D yi, P ve Q olmadan bulmak çok zordur.
MOD değerini hesaplamak suretiyle public key ve daha sonra bir dizi hesablamadan sonra private key bulunur.
Burada iki farklı yöntem uygulanır;
-public-key varken private-key in oluşturulması.
- private-key yokken şifreli mesajın çözülmesi.

Ancak burada açık olarak bunları anlatırsam Ethic Hacker ,
CEH sertifikamın elimden alınma ihtimali doğar :) ve daha da önemlisi kendi İlkelerimi çiğnemiş olurum ki bu daha da vahim...

Rsanın birde Ağda oluşturulan VPN tünellerin şifrelenmesinde kullanılan Asimetrik IP Sec. uygulaması vardır ki, PKCS 12 standartlarına uyumludur.

Ben bir dönem PGP firması için çalışmıştım...LAN ve WAN ormanlarında (biz forest diyoruz) tam tüerkçe karşılığı gelmedi aklıma şimdi... denemelerine katılmam ve test etmem için davet edilmiştim..
Digital imza ve Public key oluşturmanın yanısıra, Hard Dİski şifreleme gibi birçok özelliğini test etmiş ve olumlu not vermiştim.

AES ise son derece basit çözülen yapısı ile Java dili ile yazılacak küçük bir programcıkla çözülür...Piyasada Paket Analyzerlar ve Snifferlar da bu işi görür.
Paket analizi ve kapsülasyon çözümü konusunda Header ve Flag leri ayrıştırmakla rahatlıkla araya girebilir ve ortada oturan 3.kişi olabilirsiniz.
Tabi bunlar IPv4 için geçerli...IPv6 da durum biraz daha karmaşık hale geliyor.

Cryptography yazılım sektörünün bir yan branşı...
Konu daha çok yazılım ve programlama dili üzerinde ilerlesin istemiştim...
Yİne de ilgi alanınagöre değinmekte fayda var...

Biz aktif olduğumuz dönemde dorudan Text olarak Notepade yazarken...Şimdikilerin genelde bir Compiler kullandığını görüyorum...
Kod satırlarında ki hataları RUN dedikten sonra kırmızı gösteren bu Compiler lar oldukca kullanışlı olmasına rağmen tıpkı hesab maknesi kullanımın Beyni tenbelleştirdiği gibi,yazan kişiye bir rahatlık hissi veriyor....

errata
27-09-2010, 05:19
Siz 128/256 SSL şifreleme ile RSA Public keyi birbirine karıştırıyor olmalısınız.
Sözkonusu rsa'nın mantığı hernekadar dediğiniz gibi "çok basit" olmasa da
kuantum bilgisayara ihtiyaç yoktur :lol:
Pentium 4 1.7Ghz Cpu’ya sahip bir bilgisayarda çözülmesi hatırladığım kadarı ile 4096 lık,yani bit sayısı 4096 olan bir Anahtarı encyripte etmem bir -kaç saatimi almıştı...
128 bitlik bir anahtarı oluşturma süresi 0.026saniye,şifreleme 00.13 çözümleme ise 1 dk.29 saniye sürüyor...
Bu algoritmayı çözmek için bilinen en etkin yol sayın Nail'inde belirttiği gibi N’in asal çarpanları olan P ve Q nun bulunmasıdır. Ancak P ve Q çok büyük asal sayılar olduğundan ötürü bulunmaları çok zordur... Ayrıca public key {E,N} belli iken D yi, P ve Q olmadan bulmak çok zordur.
MOD değerini hesaplamak suretiyle public key ve daha sonra bir dizi hesablamadan sonra private key bulunur.
Burada iki farklı yöntem uygulanır;
-public-key varken private-key in oluşturulması.
- private-key yokken şifreli mesajın çözülmesi.

Ancak burada açık olarak bunları anlatırsam Ethic Hacker ,
CEH sertifikamın elimden alınma ihtimali doğar :) ve daha da önemlisi kendi İlkelerimi çiğnemiş olurum ki bu daha da vahim...

Rsanın birde Ağda oluşturulan VPN tünellerin şifrelenmesinde kullanılan Asimetrik IP Sec. uygulaması vardır ki, PKCS 12 standartlarına uyumludur.

Ben bir dönem PGP firması için çalışmıştım...LAN ve WAN ormanlarında (biz forest diyoruz) tam tüerkçe karşılığı gelmedi aklıma şimdi... denemelerine katılmam ve test etmem için davet edilmiştim..
Digital imza ve Public key oluşturmanın yanısıra, Hard Dİski şifreleme gibi birçok özelliğini test etmiş ve olumlu not vermiştim.

AES ise son derece basit çözülen yapısı ile Java dili ile yazılacak küçük bir programcıkla çözülür...Piyasada Paket Analyzerlar ve Snifferlar da bu işi görür.
Paket analizi ve kapsülasyon çözümü konusunda Header ve Flag leri ayrıştırmakla rahatlıkla araya girebilir ve ortada oturan 3.kişi olabilirsiniz.
Tabi bunlar IPv4 için geçerli...IPv6 da durum biraz daha karmaşık hale geliyor.

Cryptography yazılım sektörünün bir yan branşı...
Konu daha çok yazılım ve programlama dili üzerinde ilerlesin istemiştim...
Yİne de ilgi alanınagöre değinmekte fayda var...

Biz aktif olduğumuz dönemde dorudan Text olarak Notepade yazarken...Şimdikilerin genelde bir Compiler kullandığını görüyorum...
Kod satırlarında ki hataları RUN dedikten sonra kırmızı gösteren bu Compiler lar oldukca kullanışlı olmasına rağmen tıpkı hesab maknesi kullanımın Beyni tenbelleştirdiği gibi,yazan kişiye bir rahatlık hissi veriyor....

Kırmızılara dikiz! :D:D:D:D
Mavilere kombo!

Piyasa böyle komedi görmedi.:becky:

Demek şimdikiler compiler kullanıyor. Vay anasını evvelden biz bitleri hep elle dizerdik sonra ver elini elf dağları...

Yuh diyorum, sadece yuh.
Bu kadar mı atılır yahu!
O kadar saat araştırıp anca bu kadar mı derleyip atabiliyosun?
Vay anasını sayın seyirciler.
Sen cevapta vermezsin şimdi.
Ama boşver, okuyup biraz işten anlayanlar ne olduğunu görüyorlar zaten....
Haydi hep beraber RUN diyelim!! RUN Ex RUN!!

ExEgoist
27-09-2010, 06:38
Yuh diyorum, sadece yuh.
Bu kadar mı atılır yahu!
O kadar saat araştırıp anca bu kadar mı derleyip atabiliyosun?
Vay anasını sayın seyirciler.
Sen cevapta vermezsin şimdi.
Ama boşver, okuyup biraz işten anlayanlar ne olduğunu görüyorlar zaten....
Haydi hep beraber RUN diyelim!! RUN Ex RUN!!

Bakıyorum muhattab alınmadıkca hırçınlaşmaya başladın?

Anladıklarına mı gülüyorsun,,anlayamadıklarına mı?

Ne hakla hiçbir karşı fikir,kanıt,düşünce getirmeden insanları yalancılıkla suçluyorsun?

Ne hakla yazımı kızmızı maviye bölüyor ve kendince dalga geçiyorsun?

Nedir bu aşağılık kompleksi? Hiç bu kadar zavallı bir hale düşeni görmemiştim:)
Şov yapmayı bırak bir BİLGİ kırıntısı varsa onu ortaya koy...Yoksa ki öyle görünüyor...işine bak, oku ve öğren!!!

İvan Karamazov
27-09-2010, 08:50

sevgili ululelbab, ululebsar, prometeheus, exegoist ya da daha başka her kimseniz;

karıştırmıyorum, sevgili nail de belirtmiş zaten... ayrıca ben genelde bu tür megalomani krizlerine sahip dostların samimiyetine de inanamıyorum açıkçası :)

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=324242&postcount=36

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=332743&postcount=3567

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=322169&postcount=21

vs...

bu facialardan dolayı verdiğiniz tüm bilgimsiler; benim için, ne yazık ki, güven kriterlerim dışında... ayrıca insanın bu kadar aşmış bilgisiyle, böyle bir forumda hangi ip adresinin hangi üyeye ait olduğunun bulanabileceğini akıl edememesine ise diyecek söz bulamıyorum :lol:

Neden büyüleyici cünkü sifrelerken ortak üs E kullaniyorsun ama decrypt yaparken sadece D yi hesaplamak yeterli.. Gercekten cok ilginc bir sifreleme sistemi

modüler aritmetik nelere kadir değil mi :)

herneyse AES var birde öteki ismi ile rijndeal ! Bunada hic girmedim ama googlede cözüm logosu var acayip korkunc :D

rsa'yı cebir dersimizde modüler aritmetik için uygulama olarak görmüştük, ordan biliyorum aslında. pek ilgi alanıma giren bir konu değil şifreleme :) siz ilgileniyorsunuz sanıyorum ki bu konuyla... incelerseniz bir de eliptik eğri kriptografisi (ecc) var; şurada (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:yd4LMngRIzAJ:www.enderunix.org/docs/pkc.html+eliptik+e%C4%9Fri+kriptografisi&cd=1&hl=tr&ct=clnk&gl=tr&client=firefox-a) açık bilgiler var, bir bakın isterseniz :) hatta üstad exegoist'ten rica ederseniz; ecc konusunda -diğer her konuda olduğu gibi engin kriptografi bilgisiyle de- sizi nurlara gark edebilir..:)

ExEgoist
27-09-2010, 10:35
Bu konu Sayın Nova ile özelden görüşülmüş ve konuşulmuş bir konudur.
Prometeheus ile aynı kişi olup-olmadığımızın hesabını SİZE verecek değilim.
Elbette dileseydik IP mizi USA dan,ordan-buradan kaynaklı gösterebilirdik.
Ama buna gerek duymadık.Sebeblerini yönetim biliyor olmalı.Çünkü Sayın Novaya açıkladık.
Kendisinden gereksiz başka yerlere bilgi sızacağını düşünmüyorum.
Konu dışı bu tür sataşmalar ile asıl niyetinizi göstermiş,içinizde ki öfke ve kini kusmuş oldunuz.
Konuya ilişkin söyleyecekleriniz ise oldukca az olup,o noktalarda topu başkalarına atarak
zırvalamalarınıza yenilerini ekliyorsunuz.

İvan Karamazov
27-09-2010, 11:44
kin, öfke ve ivan ha? :lol: sizin için bir rsa hazırladım sevgili exegoist...(tabi ki de uğraşmak zorunda değilsiniz :))

2358403599556403209932145760946347331554, 1113362903388219620196819526856878051148, 1167688388856642154621026426492265436780, 2499791566006970179960064553764349706344, 1080428713512296330768710114726925042572, 2725794216369774912346711608398311348885, 1780784338589888738631817342769847683422, 186251342384174462871020284354326232220

n=modulus=401098853860653225122525710541783438213
e=public exponent=311

ululelbab olanlar anlar değil mi? :)

not: çok zorlanırsanız söyleyin de private exponent'i de vereyim :lol:

ExEgoist
27-09-2010, 12:18
:lol: sizin için bir rsa hazırladım sevgili exegoist...(tabi ki de uğraşmak zorunda değilsiniz :))Sizler diğer insanları sınava çekme hakkını nereden buluyorsunuz?
Tabii ki de uğraşmak zorunda değilim.
Aklınızca kendimi size ispatlama derdine düşeceğim...Yok kabul etmesemde bilmiyor konumuna düşeceğim öyle mi?

Sizler ne kadar kurnaz tatlı su kefallerisiniz öyle:)sayın ivan siz dedikodu üretip onları şifrelemeye devam ediniz.
Amacınız herhangi bir paylaşşıma girmek değil,aksine egolarınızı tatmin etme derdine düşmüşsünüz.
Şimdiye kadar konuyu sabote etmekte ısrar ettiniz...
Beklemeyi tercih ediyorum.
Sizler gibi "dostca!" yaklaşanlara hiçbirşey isbatlama gereği dahi duymuyorum.

ExEgoist
27-09-2010, 12:54
Konu benim açımdan kapanmıştır.

Moderasyon ekibinin duyarlılığı için teşekkür ederim...

Lynx
27-09-2010, 19:09
tartismasiz bir konu olsa.cok daha makbule gecer !

Ama exegoist 4096 bitlik bir publik keyin asal carpanlarini bulmak normal bir bilgisayarin harci degildir ! yillar sürer buna !

AhbAp
27-09-2010, 19:27
Bu başlık, bir tartışma ortamı oluşturamaması ve üyelerin kişisel atışma alanına dönmesi nedeniyle kapatılmıştır. Konunun muhataplarının bilgilenmesi amacıyla bir süre kilitli kalacak ve daha sonra sandık odasına gönderilecektir.

Saygılarımla