Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Teknoloji & Elektronik > Donanım & Yazılım > Bilgisayar

Konu Kapatılmıştır

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 24-09-2010, 20:19
ExEgoist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ExEgoist ExEgoist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Yazılım Sektörünün geleceği ve Programlamacılık

Merhaba,

Eski bir Fortran ve C++ yazılımcısı olarak,kullanmadığım bu mesleğin gidişatı ile ilgili görüş ve düşünceleri okumak,hızla değişen ve gelişen bir alan olması nedeni ile son gelişmeleri tartışmak niyeti ile bu başlığı açmış bulunuyorum.

OOP yani Nesne yönelimli Programlamanın geleceği ve Sanal Zeka ile ilgili görüş belirtmek isteyenlerin iletilerini zevkle okumak isterim.

Son güncellememi yıllar önce Active X, Java Aplet ve Kapsülasyon ile ilgili yaptım.

Ancak göz ucu ile takib ettiğim bu sektörde ilginç gelişmeler dikkatimi çekiyor;

Microsoftun bu alanda sinsi planları gözümden kaçmıyor.

Visual Basic ile başlayan ve #C , .NET ile devam eden ve yeni başlayanlara,
gençlere Kodları kapatan,onları kodlardan uzaklaştıran bir politika izliyorlar.
Bizlerin kodlar kullanarak oluşturduğu pencereleri,gridleri çek-bırak esasına dayandıran bu zihniyet,göreceli bir kolaylık getirmişe benziyor.

Ancak öte yandan, arka planda neler oluştuğunu pekde açıklamaya öğretmeye niyetli değiller.
Son dönemde Pyhton dikkatimi çekiyor...

Gelecekte İnsanın kendisi gibi mantık yürütebilen bir yazılıma ulaşacağını düşünüyorum.
Bunun teknik ve Bilimsel olduğu kadar felsefi yönleri de olduğu aşikar.

Sitede oldukca fazla Programlama ile ilgili olan üyeler olduğunu düşünüyorum.
Alt 24-09-2010, 22:13
errata - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
errata errata isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

- ExEgoist, mesleğin gidişatıyla ilgili hangi alanda ne öğrenmek istediğini daha açık dille anlatırsan konuşalım.

- OOP bir yazılım geliştirme tekniği. Programlamanın kendisiyle direkt bir alakası yok. Aslında paketleme, veri soyutlama, tekrar kullanılabilirlik, gerçek dünyaya uygun daha anlaşılır kodlar yazabilme adına geliştirilmiş bir teknikler bütünü de diyebiliriz.

OOP un belkide en önemli özelliği, bir defa yazılan iyi kodun tekrar tekrar kurcalamaksızın nesne yaratarak kolayca kullanıalbilmesi, farklılaştırılarak türetilmesi vs. Dahası var elbette...

- ActiveX Microsoft'un internet mecrasında ortaya koyduğu en dandik ve suistimal edilebilir teknolojisiydi.

Microsoft'un COM+ karmaşık nesne modelini web ortamına taşımak amacındaydı. Visual Basic, Delphi, C++ Builder ci vatandaşlar bol bol kullandı. Lakin Microsoft'un ilk başlarda (2000) web in geleceğine inanmaması ve desktop sistemlerdeki hakimiyetini koruması içgüdüsü nedeniyle uzun süre atıl kaldı ve şu aralar kimsenin ActiveX nesneleriyle uğraştığını düşünmüyorum. Elbette Microsoft 2000 li yılların başında Google ile beraber web in ne olduğunu gayet açık gördü ve şimdi strateji tamamen değişmiş durumda. Bu iyi mi kötü mü bilmem ama şu aralar C# vs. platformlarla gayet nizamlı intizamlı web çatıları oluşturmak mümkün.

Java appletler her zaman geri planda kaldı, son kullanıcı için o beklenen ilgiyi hiçbir zaman göremediler. Ve zaten şu aralar gelişmiş JavaScript standartları ve ActionScript 3.0 nedeniyle kullanımı oldukça düştü. Benim izleyebildiğim kadarıyla genelde bilimsel çalışmalarda "kütüphanelerinin çokluğu " nedeniyle bol bol kullanılmakta. Zaten Java olağan üstü gelişmiş kütüphanesinin dışında platform bağımsız kod yazmayı vaadeden bir balondu (bence). Lakin JavaScript gibi bir güç, hiçbir şey gerektirmeden web tarayıcımda çalışabilirken neden Java yı tercih edeyim değil mi? Bunu bir fanatiklik olarak görenlerin tersine ben gerçekten vaad ettiklerini veremediği kanaatindeyim. Ve java hala kesinlikle kaynak tüketim canavarı.

- Microsoft yukarıda da dediğim gibi işin web tarafını da iyiden iyiye ciddiye alalı beri piyasa oldukça karıştı. C# ziyadesiyle kullanılan bir platform haline geldi.

- Microsoft'un zaten kodlarını açması beklenemezdi. Belki yasal süreçlerin aleyhine işlememesi açısından bir takım ufak parçaları üniversitelere, devlet kurumlarına falan public etmiş olabilir. Aslına bakarsan son beş yıldır Microsoft kanalında ne olduğuyla pek ilgilenmiyorum.

- Sürükle bırak mantığı bir aralar çok yaygındı. Hala C++ Builder, Delphi ve Visual Basic için yeni sürüm çıkarıldığına göre henüz sürükle bırak düşüncesi ve en önemlisi piyasası doymuş değil. Her devirde programlama yapmak isteyecek ve bunu kolay yapmak isteyecek birileri olacaktır. Bu sürükle bırak işi esasen bu tür "programcı" tayfaya hitap ediyor.

- Python ve yapay zeka için farklı ve alan yönelimli başlık daha uygun olur.
Alt 25-09-2010, 13:25
Üyeliğini Sonlandırmış

Son olarak buzdolabına eklenen işlemci ve ona bağlı sensörler vasıtası ile eksilen,

sabit malzemelerin Buzdolabı tarafından otomatik sipariş edilmesi üzerinde çalışıyordum...

Objekt Oriented P. yani nesne yönelimli bir yazılım ürettim.

Söz konusu yazlım ile hardware olarak yukarıda bahsettiğim işlemci,sensörler ve bazı devreler kendi tasarımım...
Ayrıca dolabın dışına dokunmatik ekran ve internet bağlantısını sağlayan NIC,network adabter RJ45 çıkışlı.
Winsock uygulaması ile www.kangurum.netten malzeme fiyat bilgileri ve mevcud yoklaması yapabilecek döngüleri ve integerlerde kendi elimle yazdığım kodlar...
Kredi kartı bilgilerinin eklenmesi ile SSL şifrelemeyi tercihleyerek S pos ile siparişi verecek ve ödemeyi yapacak duruma geldi...
Kullanıcıya kapıya kadar hizmet prensibi ile çalışan kangurum net gibi siteler tüm alış-verişi teslim ediyorlar...

Söz konusu yazılama son olarak eklediğim modül ile yine netten Buzdolabı içinde ki malzemelerin var/yok ve miktar durumuna göre Yemek tarifleri çekebiliyor ve alternatifler sunabiliyor

Projeme eskiden çalıştığım firma olan Siemens talib oldu...Onlarda benzer projeye zaten sahibler...
Tescili ve patent işlemleri henüz tamamlanamdı maalesef...
Ah şu Brökrasi

Bunun dışında KURANI yorumlayacak bir program üzerinde çalışıyorum.
Şimdilik istenen Ayet ve Kelime grublarını ekrana getiriyor ama üzerinde vakit buldukca çalışıyorum...
Alt 25-09-2010, 16:46
Kıdemli Üye

ExEgoist, yazdıklarından birşey anlamadım. Açtığın konuyu anlamamışsın sanırım Kişisel/kurumsal projeleri mi anlatıyorduk? Yazılım sektörünün geleceği ve programcılık üzerine mi konuşuyorduk?

Ben bunu yaptım, bunun sektördeki yansıması nedir diyorsan, patentle falan hiç uğraşma vereceğin paraya yazık edersin derim. Böyle bir projeyi en son meslek yüksek okulunda elektronik okuyan bir çocuk hobi olarak yapmıştı. Hatta okulları gezersen daha böyle binlerce bitmiş proje bulman olasıdır. Neyse.

Kuran yorumlama aparatında kolay gelsin.
Alt 25-09-2010, 19:29
Üyeliğini Sonlandırmış

Konuşuyormuyduk?? Ben henüz bir dialoğa girdiğimi hatırlamıyorum.
Sataşmalar ise sivrisinek vızıltısı gibi geliyor
Bu projeden 130bin$ telif hakkı ve collaboration features ,testing ve debugging için ek ödemeler almak üzere ön anlaşma yaptık.
Eğer meslek lisesi öğrencisi bu yüzeysel anlattığım projeyi yapabiliyorsa,tebrik ederim.
Ama öyle görünüyor ki Boş tenekelerden çok ses çıkıyor.
Bunları genç kardeşlerimize,konuyla ilgilenelere bir fikir vermesi açısından anlatıyorum.

Yapay zeka konusunda Almanya Heidelberg Universitesinde master yapmış bir kardeşiniz olarak birçok fikri paylaşmak üzere açmıştım bu topiği...
Elbette benimde öğreneceklerim bitmedi,herşeyi ben bilirim diyenlerden de değilim.
Ancak Baltalamaya çalışan kendini bilmezlere pabuç bırakacak hiç değlim.
Alles klar?
Alt 25-09-2010, 20:03
Kıdemli Üye

ExEgoist, anladığım kadarıyla ciddi ve derin bir megalomansın. Ve sanırım kendi sağlıksız iç dünyanı gerçeğiyle değiştirmişsin. İnan bana bu bir hastalık. (tedavi olmanı öneririm)

Konuyla yarı alakalı, yarı alakasız üç dört kelime ve ne olduğu belirsiz birkaç adres göstererek ne anlatıyorsun emin ol anlam veremediğimden bunları yazıyorum.

Konuya yaklaşımın, anlattıkların yazılım geliştirme yahut programcılık (programlamacılık değil) namına "hiç birşey anlatmıyor". Ve tam aksine söylediklerin, milletin yaptıklarına yama yazan "lamer bebelere" benziyor.

Bu kanıya şuradan vardım. Anlattıklarında belirgin ve olağan bir tutarlılık yok. Yapay zeka gibi devasa bir konuda master yaptığını iddia edip saçma sapan "düz" bir konuda proje geliştirmekten bahsediyorsun. Ciddi manada komik bir durum. Zira ben neredeyse onbeş senedir bu işlerin içerisindeyim. Şöyle diyeyim yapay zeka konusunun yalnızca "veri madenciliği" (data mining) alt konusuyla beş senedir ilgileniyorum. Yalnızca varolan literatürü taramak ve gelişmeleri takip etmek bile oldukça fazla vaktimi alıyor. Onlarca mail listte işin uzmanlarını okuyorum, farklı yaklaşımları takip ediyorum. Bu konu benim asıl alanlarımdan biri.

Ve sen kalkmışsın bana buzdolabından ürün göndermekten bahsediyorsun. Ki böyle tamamen "mantıksal" bir mevzunun yapay zeka ile alakasını nasıl anlatacaksın çok merak ediyorum. Ha "makine öğrenmesi" (machine learning) falan dersen pek fazla kasmana gerek yok aslında. Zaten durum uzayı gerektirmeyecek bir olasılık hesabı söz konusu.

Bunların dışında ben senin ne bildiğinle ilgileniyorum açıkçası. Zira bunu bilmek farzı ayn oldu. Hem benim, hem varsa bu yazıyı takip edenler için.

Özellikle yüz tanıma, desen eşleme konusunda bildiklerini anlatmanı isterim.
Bekliyorum.
Alt 25-09-2010, 21:51
KızıL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KızıL KızıL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

lütfen kişisel tartışmaya çevirmeyelim birbirimize saygı çerçevesinde yaklaşalım..

ÖRGÜTLENİN!!!
Alt 25-09-2010, 22:22
Kıdemli Üye

"Programlamacılık" gibi "olmayan" bir kavramla konu açıp Heidelberg Universitesi, Bilgisayar Bilimleri fakültesinde "Yapay Zeka" konusunda master yaptım, ama şu an eskisi gibi ilgili değilim "kullanmadığım bu mesleğin gidişatı ile ilgili görüş ve düşünceleri okumak,hızla değişen ve gelişen bir alan olması nedeni ile son gelişmeleri tartışmak niyeti ile bu başlığı açmış bulunuyorum." diyen adamla neyi tartışabileceğini sanıyorsun KızıL? Adam açık ara "uyduruyor", uydurduklarına da birileri inanırda prim yaparım sanıyor. Takma adların arkasında prim yapsan ne? yapmasan ne ya neyse...
Alt 25-09-2010, 23:42
KızıL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KızıL KızıL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sevgili shibumi üyemiz uyduruyor olabilir yalanda söylüyor olabilir bu konuda hiç bilgisi de olmayabilir ve bu kişiyle tartışılacak bişey yoksa bence kişisel olarakta tartışmaya gerek yoktur! başlığa yazmassınız yada siz bilgiliyseniz gereken açıklamayı yaparsınız kişisel saldırılardan uzak durulması hepimizin için iyi olanı...

ÖRGÜTLENİN!!!
Alt 26-09-2010, 02:04
nogada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
nogada nogada isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Shibumi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
"Programlamacılık" gibi "olmayan" bir kavramla konu açıp Heidelberg Universitesi, Bilgisayar Bilimleri fakültesinde "Yapay Zeka" konusunda master yaptım, ama şu an eskisi gibi ilgili değilim "kullanmadığım bu mesleğin gidişatı ile ilgili görüş ve düşünceleri okumak,hızla değişen ve gelişen bir alan olması nedeni ile son gelişmeleri tartışmak niyeti ile bu başlığı açmış bulunuyorum." diyen adamla neyi tartışabileceğini sanıyorsun KızıL? Adam açık ara "uyduruyor", uydurduklarına da birileri inanırda prim yaparım sanıyor. Takma adların arkasında prim yapsan ne? yapmasan ne ya neyse...
Kesinlikle katılıyorum dediklerine.Arkadaş belliki bir şeyler ile ugraşan ve güzel şeyler düşünebilen bir kişi,lakin yapay zeka(Aİ) ile yaptığı buzdolabı pprojesi arasında bir bağlantı kuramadım.Gayet normal bir proje ve üstün bir yanıda kesinlikle yok,ve emin olunki çok zamandırda kullanılan benzer teknolojiler ile paralel bir sistem.

Her neyse başlığa geri dönecek olursak yazılım sektörünün geleceği bakımından bakarsak,kaynak kodları açık olan bir çok yazılımın kullanıcıya ulaştırılmalı ve bununla beraber profesyonel yada ametör kişilerce gerek ciddi gerek ise hobi olarak kullanılmalı.

Bunun yanında microsoftun dayattığı siyaset engellenebilirse bu günden çok daha hızlı ve gelişen bir sektör hızına yetişir ve katma değeri çok daha fazla olan ve çokca kişinin uğraştığı ve gelişim hızı artmış bir piyasaya kavuşuruz.

Programlama dillerinde şu an için bir tekelleşme ve tek yöne doğru gidişat bulunmakta ama benim programcılara yada bu sektöre ilgilili olan arkadaşlara vereceğim öneri çok alanda kendilerini yetiştirmek ve en 3-4 dil öğrenmeleri ve ielri algoritma ve mantık çalışmalarıdır.Bunun yanında şiddetle önermekteyimki MAKİNA DİLİNE hakim olunmalıdır.

Gelecekte yazılım sektörünün bu günden iyi olacağı kesindir lakin,çok hızlı bir gelişim istiyorsak,ilk olarak son kullanıcınında rahatlıkla ulaşabileceği yada öğrenecebileceği teknik yazılımların olması ve bazı firma yada grupların tekelinden programcılığın kurtarılması gerekir.

Saygılarımla...

Görmeyipte Korktuklarımız Sevmediklerimiz,Görmeyipte Sevdiklerimiz İnandıklarımızdır...!!!
Konu Kapatılmıştır

Önerilen Siteler