PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ateistler Zalim midir?

Jdarc
08-10-2010, 16:29
Oldukça kişisel ve bilimsel verilerden uzak bir deneyimimi sizinle paylaşma ihtiyacı duydum.

1. Dini yalanlayanı gördün mü?
2. İşte o, yetimi şiddet ve sitemle itendir.
3. Yoksulu doyurmaya teşvik etmeyendir.
4. İşte (böyle) namaz kılanların vay haline ki,
5 Onlar namazlarından gaflet içindedirler.
6. Onlar hem riyakârlık yapanların ta kendileridir.

Benim dinden çıkmamın sebebi şuydu; gayet islami kurallara uygun bir hayat çerçevesinin içerisinde gidip-geliyor, insanlara yardım etmeye çalışıyordum. İnsanları islama davet ediyordum.

Bir de din adamları derlerdi ki; "Kur'an konuşan kitab'dır"

Ne zaman bir soru sorup rastgele bir sayfa açsam, asla karşılaşamıyordum soruma uygun cevapla.

Yine, din adamları derlerdi ki;" Kur'an oku, rahatlarsın"

Okuyorum, okuyorum... Cehenneme ayetleri... Huzur değil; sürekli korkmaktan psikolojim sarsılmıştı. Huzur bulmuyordum, kimsenin cehennemde yanmasını istemiyordum sırf inanmadı diye.

Bir gün yine kur'an okuyup yatağıma uzandıktan sonra Cehennemi tahayyül etmeye başladım. Kur'anı geniş anlamda düşünüp, "Bu ne saçma sapan bir oyun?" dedim, " Dünya kadar güzel bir yeri yaratıyorsun; inanmayanlar ya da başka dine mensuplar çoğunlukta, hepsini yakmakla tehdit ediyorsun."
İçimi sıkıntılar kaplıyordu. Bir anda doğrulup çakmak aradım.

"Yeter ulan yeter, yanalım hepimiz! Bu ne saçma bir oyun!" diye bağırdığımı hatırlıyorum; çünkü kur'ana göre öyle görünüyordu ki "Pek çoğumuz yanacaktı"

Din adamları derlerdi ki; Allah bütün duaları kabul eder.

O zaman benim duamı kabul etmek zorundaydı; müthiş bir öfke ile bağırdım.

"Cehennemini yok et Allah! Ben kimsenin yanmasını istemiyorum!"

Ve böylece ateizm öyküm başladı. Bunun yanı sıra yukarıdaki ayetlerin pratiğe yakışmadığını görüyoruz; öyle ki devrimci liderler neden devrim yaptı sorusuna verilecek cevap kur'anın cevabına ters düşüyor.

Ben inanırken de, inanmazken de sokak çocuklarının peşine düştüm, harçlık koymak için ceplerine.

Söyleyin müslümanlar, bir ateist kimsenin cehennemde yanmasını istemediği için, yetime hala harçlığını verdiği için zalim midir?

Zuisudra
08-10-2010, 16:46
Keşke konuyu ''Dinsel İnançlardan Nasıl Kurtuldum?'' açsaydın..ama öykün güzel

ironrose
08-10-2010, 16:49
Kendi kitabında İnsanı yaratıp sonra cennete yerleştiren ama bu arada da iblise insanı kandırması için zaman verip cennete girmesine ortam hazırlayan tanrının gönderdiği dinden ne beklenir.

İnsanları kırmaktan sakınıp, onları insan oldukları için seven biri bu dinin Allahına inanmadı diye cehennemde yanacak, sırf inanmadı diye bir dolu insanı öldüren ama bu dinin tanrısına inanan eninde sonunda cennete girecek.

Böyle mantıksız bir dine inanan ve gözü açılmayanlara üzülüyorum gerçekten

hackercesur
08-10-2010, 17:14
Her zaman dedigim şeyi yine tekrar edecegim.

"Mantıklı ve zeki bir insanın dinden çıkması için kuranı okuması yeterlidir."

Ben ateistlik ile agnostiklik arasında birisiyim. Dinleri ve dinlerdeki tanrıları kesinlikle reddediyorum.

Fakat asla zalim degilim. Bir kedi-köpeğin hareketlerini izlerken bile duygulanabiliyorum. Özgün Müzik dinlerken, türk halk müzigi dinlerken dalıp gidiyorum. Ya da ne bileyim zor durumda oldugunu gördügüm birisine yardımcı oluyorum.

En büyük zalimler müslümanların kendileridir.

Jdarc
08-10-2010, 17:24
Keşke konuyu ''Dinsel İnançlardan Nasıl Kurtuldum?'' açsaydın..ama öykün güzel

Hocam, orada başka bir konum daha var. Özellikle buraya açtım.

Freester
08-10-2010, 19:08
Sayın Jdarc Eğer cidden bi yaratan yada onun gibi varlık olsaydı emin olun biz bu yolu seçmezdik. Yani atezimi çok güzel bi paylaşım olmuş. Ama insanların ölüm ve ne oldu ne bitti korkuları olduğu sürece bu din kavramı herhalde uzunca bi süre sürücek..

Saygılarımla..

aa_
08-10-2010, 19:15
Hikayeni çok beğendim
Benim şu an geçirdiğim süreç :/
Uykusuzluk nedir şimdi anlıyorum
Eğer birgün cehennem korkusunu yenip ateist olursam şimdi yaptığım gibi insanlara iyilik yapmaya devam edeceğim
Hem ateistlerin bir iyiliği yaptıklarında onu gerçekten iyilik olsun diye yapıyorlar sevap kazanmak amacıyla değil.Ateistler zalim değildir.Din kardeşini sevip kendi dininde olmayanı dışlayan zalimdir

emperrordiablo
08-10-2010, 19:21
Valla bilmiyorumda tamamen doğal seleksiyondan yana natural anarşist olduğum için genelde zalimlikle suçlanıyorum,bu zalimlik midir_?Eğer zalimsem ateist olduğum için değil,içinde yaşadığım dünyayı ve hayatı islamın bencilliğinin çok ötesinde sevdiğim içindir...Budizmi bu açıdan taktir ediyorum.Bir kadını bile mal yerine koyabilen islam,düşünün ki insan olmayan diğer canlılara nasıl bakar,sonuçlarını göreceğiz işte bir ay sonra,hayvanın 3 ayağını bağlayıp bir ayağını aşaya salmayı şefkat sanırlar...

İnsan oğlu önünde ,ne besin zinciri ne doğal yönlerden rakipsiz kalınca tabiat tutunamıyor işte,fakat doğal seleksiyonu sağlayacak üst denge de malesef yok , bir umut diyorum işte gene insanoğlunun kendisi kendini selekte edecektir,bizler yokolduğumuzda artık zavallı balinalar intihar etme gereği duymayacak,Allahın verdiği cana kendi elleriyle kıymamış olacaklar :D cehenneme gitmekten de kurtulacaklar hem...Tabii hayvanlar kayda alınıyorsa bilmiyorum.Zavallı köpekler sağa sola hava atıp ego beslemek için eve alınıp heves geçince sokaklara , ormanlara terk edilmemiş olacak.

Hiç bir insana acımıyorum,kendim dahil,tür olarak yok olmalıyız ki dünya nefes alabilsin,bu düşüncem naturel anarşizmden kaynaklı,bu zalimlikse :D evet zalimim,zekası yetmeyen yaşamasın arkadaş,nefesimi çalmasın,daha fazla para kazanıp daha fazla tüketmesin benim yerime...Hatta bende , daha fazla kalamar yiyerek,daha fazla denizi kirleterek,doğal dengeyi bozarak diğer canlıların hayatlarını tehlikeye sokmayı sevmiyorum,istemiyorum...

emperrordiablo
08-10-2010, 19:34
Gelelim hikayene Sn.J.Dark;

Zalimlikle ilgili genel bir kanı bildirdim lakin konunla pek bağdaşmadığı için,fikrimi ayrıca yazayım istedim,bu yüzden ateist olduysan yanlış yapmışsın derim,yani onlarca diğer tezatı göremeyip sadece cehennemden korktuğun için ateist olduysan yarın biri gelip cennet ve tanrı şefkati fikrini kafana yatırırsa dine de dönersin diye düşünüyorum,ki tefsircilerin nefesleri kuvvetlidir,feto işte en bilinenlerde,ama bu sadece içinde ateşlenmiş bir fitil idi diyorsan her şeyin başı olaraktan en azından sana çıkış vermesi açısından bence iyi olmuş...

Ayrıca "Söyleyin müslümanlar, bir ateist kimsenin cehennemde yanmasını istemediği için, yetime hala harçlığını verdiği için zalim midir? "

demişsin ama ben buna katılmıyorum,bir yetime yada fakire acıyorsam insanlık onuru yüzünden acırım,harçlık vermenin ötesinde yardım edebilmek için uğraşırım,konuyu özele indirgemeden tanrı ile bağdaştırmadan...İlla çok istediysem çeşitli şekillerde bireysel yardımda da bulunabilrim,akıl ve mantık sorgu süzgecinden geçirdikten sonra tabii...

Ama bir ateist asla cehennemde kimsenin yanmasını istemediği için bir şey yapmaz,ben mi yanlış anladım bilmiyorum ama :D neden istemeyim yada isteyim ki :D senin peter pan masalında ki thinker bell yada peter pan olmanı istemek yada istememek gibi bir şey olur sanırım bu :D ??¿ İzah edebildim mi bilmiyorum ama ;diyalektik bakarsan hayata sonuçların sebeplerini iyi analiz edebilirsin,sanırım biraz daha yardıma ihtiyacın var bu konuda...Iron rose isimli arkadaşımda ilginç bir şeyler yazmış,demiş ki şeytanı insanı kandırsın diye dünyaya salan tanrıdan ne hayır gelir,şimdi o konu şöyle sadece şeytan değil ankebut suresine bakar okursanız tanrı şeytanı kullanmaz kendisi de fitne sokar insanlar arasına ve bunu imtihan ediyorum diyerekten yapar,yani cehennem ve şeytandan çok daha suçlu,sanki tüm insanlığım sözüm ona bu imtihandan çakmasını ister,ama kendi komplexleri ve egoları sonucuda şeytanı küçültmek adına insanoğluna ihale bırakır...

Gelelim cehennemden korkup da ateizmin eşiğine gelen bir diğer arkadaşa hikayeni beğendim diyerek girizgah yapmış :) Eğer bir gün ateist olursam diye cümleye başlayan bir kimse aslında çoktan ateist olmuştur,ama daha bunu kendisi de bilmiyordur...

Not:Hem ateistlerin bir iyiliği yaptıklarında onu gerçekten iyilik olsun diye yapıyorlar sevap kazanmak amacıyla değil.demişsin aa evet haklı noktaların var,beni şahsen sevap skill ve pointleri ile günah subpointleri hiç ama hiç ilgilendirmiyor,lakin bir ateist de zalim olabilir , bir müslümanda çünkü dinlerin nasıl sahtekar düzenler olduğunun aslında en büyük ispatıdır bu...Din sosyal açıdan ve toplumsal değerler açısından bir şey ifade etmez,bir insan zalim olabilir ama ateist olduğu için değildir bu durum zalim olduğu içindir,hırslı olduğu içindir,bencil olduğu içindir...

Master2
08-10-2010, 21:27
Soruyu uzun uzun cevaplamak yerine, tam 12'den vuran bir soru sormak daha iyidir. O da şudur; siz hiç üzerine bomba düzeneği bağlayıp kendini patlatan bir ateist gördünüz mü ?

Saygılar.

Jdarc
08-10-2010, 22:00
Gelelim hikayene Sn.J.Dark;

Zalimlikle ilgili genel bir kanı bildirdim lakin konunla pek bağdaşmadığı için,fikrimi ayrıca yazayım istedim,bu yüzden ateist olduysan yanlış yapmışsın derim,yani onlarca diğer tezatı göremeyip sadece cehennemden korktuğun için ateist olduysan yarın biri gelip cennet ve tanrı şefkati fikrini kafana yatırırsa dine de dönersin diye düşünüyorum,ki tefsircilerin nefesleri kuvvetlidir,feto işte en bilinenlerde,ama bu sadece içinde ateşlenmiş bir fitil idi diyorsan her şeyin başı olaraktan en azından sana çıkış vermesi açısından bence iyi olmuş...

Ayrıca "Söyleyin müslümanlar, bir ateist kimsenin cehennemde yanmasını istemediği için, yetime hala harçlığını verdiği için zalim midir? "

demişsin ama ben buna katılmıyorum,bir yetime yada fakire acıyorsam insanlık onuru yüzünden acırım,harçlık vermenin ötesinde yardım edebilmek için uğraşırım,konuyu özele indirgemeden tanrı ile bağdaştırmadan...İlla çok istediysem çeşitli şekillerde bireysel yardımda da bulunabilrim,akıl ve mantık sorgu süzgecinden geçirdikten sonra tabii...

Ama bir ateist asla cehennemde kimsenin yanmasını istemediği için bir şey yapmaz,ben mi yanlış anladım bilmiyorum ama :D neden istemeyim yada isteyim ki :D senin peter pan masalında ki thinker bell yada peter pan olmanı istemek yada istememek gibi bir şey olur sanırım bu :D ??¿ İzah edebildim mi bilmiyorum ama ;diyalektik bakarsan hayata sonuçların sebeplerini iyi analiz edebilirsin,sanırım biraz daha yardıma ihtiyacın var bu konuda...Iron rose isimli arkadaşımda ilginç bir şeyler yazmış,demiş ki şeytanı insanı kandırsın diye dünyaya salan tanrıdan ne hayır gelir,şimdi o konu şöyle sadece şeytan değil ankebut suresine bakar okursanız tanrı şeytanı kullanmaz kendisi de fitne sokar insanlar arasına ve bunu imtihan ediyorum diyerekten yapar,yani cehennem ve şeytandan çok daha suçlu,sanki tüm insanlığım sözüm ona bu imtihandan çakmasını ister,ama kendi komplexleri ve egoları sonucuda şeytanı küçültmek adına insanoğluna ihale bırakır...

Gelelim cehennemden korkup da ateizmin eşiğine gelen bir diğer arkadaşa hikayeni beğendim diyerek girizgah yapmış :) Eğer bir gün ateist olursam diye cümleye başlayan bir kimse aslında çoktan ateist olmuştur,ama daha bunu kendisi de bilmiyordur...

Not:demişsin aa evet haklı noktaların var,beni şahsen sevap skill ve pointleri ile günah subpointleri hiç ama hiç ilgilendirmiyor,lakin bir ateist de zalim olabilir , bir müslümanda çünkü dinlerin nasıl sahtekar düzenler olduğunun aslında en büyük ispatıdır bu...Din sosyal açıdan ve toplumsal değerler açısından bir şey ifade etmez,bir insan zalim olabilir ama ateist olduğu için değildir bu durum zalim olduğu içindir,hırslı olduğu içindir,bencil olduğu içindir...

İsteyen istediği şekilde girizgâh yapabilir diye düşünüyorum?
Eğer okumadıysanız, ikinci iletimde, zaten dinlerden nasıl kurtuldum bölümünde bir hikayem daha var.
Bu başka bir konu; Başlık altında farklı bir yaklaşım uygun ve hoş düşer diye tahmin etmekteyim.
Biz salak değiliz; tezatları gördüğümüzden buradayız?
Düşüncelerinizi belirtirken hiçbir sebebi aptalca bulmadan yapmalısınız. Zira ateizm cehennemden korktum da geldim demekle olmaz :)

Bu ayetten alıntı yaptım, neden?
Çünkü kur'anda teorik olarak gösterilenin pratikte yanlışlandığının göstergesidir!
Saygılar.

aliyarasfal
08-10-2010, 22:08
Ateistler zalim midir? Ateizmin özel tercih ya da öğretilere dayalı olmadığı düşünülürse ve kişiye özgü inançsal doğruları reddetme biçimine verilen isimden ibaret bir kavram olduğunu düşünürsek bu genellemeyi yapamayacağımız ortaya çıkar.

İnancının gereği dahi olsa egosu ile hırsı ile kişiliğine uyduğu için zalim olanlar sadece inancı kılıf olarak kullanır, o emretti ben yaptım mantığı ilede masum olduğunu düşünür(dinci faşist)Irka dayalı olanda zaten ırkçı faşist (ula faşo nedir lov)Şimdi ağam .....Ateisttede aynı durum söz konusu, nasıl olsa tanrı manrı yok, kim hesap soracak , güçlü olan ezer mantığını kılıf olarak seçen bol miktarda liberal faşist(ateist) bulabilirsiniz.

Che Guevera'nın bir sözü var ki bir dostumuzunda imzasıdır;

"Açları doyurunca bana kahraman diyorlar, bu insanlar neden aç diye soruncada komünist diyorlar..."

İnançların ve ideolojilerin cehenneme çevirdiği dünyayı cennete çevirmektir tüm mesele.Yoksa öbür taraf masalları hep emperyalizmin aracı olup sömürü düzenine hizmete devam edecektir.

Şimdilik saygımla gittim...

Jdarc
08-10-2010, 22:11
Konuyu okuyan arkadaşların paylaştığım ayeti göz önünde bulundurmasını istiyorum. Ateistlerin zalim olduğunu düşündüğüm, düşünmediğim yok.
Kur'an böyle düşünüyor ancak.
Lütfen ^^

emperrordiablo
08-10-2010, 22:25
İsteyen istediği şekilde girizgâh yapabilir diye düşünüyorum?
Eğer okumadıysanız, ikinci iletimde, zaten dinlerden nasıl kurtuldum bölümünde bir hikayem daha var.
Bu başka bir konu; Başlık altında farklı bir yaklaşım uygun ve hoş düşer diye tahmin etmekteyim.
Biz salak değiliz; tezatları gördüğümüzden buradayız?
Düşüncelerinizi belirtirken hiçbir sebebi aptalca bulmadan yapmalısınız. Zira ateizm cehennemden korktum da geldim demekle olmaz :)

Bu ayetten alıntı yaptım, neden?
Çünkü kur'anda teorik olarak gösterilenin pratikte yanlışlandığının göstergesidir!
Saygılar.
Birincisi isteyen istediği gibi girizgah yapsın tabi Sn.J.dark buna binayen bir şey demedim ki , hikayenizi beğendim diye başlayan arkadaşa yazdığımı anlasın diye bu şekilde girizgah yapmış bir arkadaş var şeklinde durum niteledim...
ikincisi diğer iletinizi okumadım yada sizin yazdığınıza dikkat etmeden okumuş olabilirim,kesinlikle okuyacağım birazdan.Başka konu olan ne o kısmını anlamadım,yaklaşım tarzımı neden değiştirmem gerekiyor onu da anlamadım,kişisel oldu sanki biraz yazdıklarımda,aslında size cevap yada polemikten çok gerçekten anlamadım tam olarak ne demek istediğinizi o yüzden yazıyorum,yoksa bende herkez gibi sadece fikirlerimi yazdım...

3.sü Asla size salak demedim sadece sırf bu yüzden ateist iseniz,eksik ve yanlış bir tutum olur,zayıf kalırsınız şeklinde dosthane bir uyarı yaptım ki,ben bile müminler önünde aciz konuma düşmemek için hala okuyup araştırıyorum,bu egosal bir savaştır,benim tanrım senin tanrını yendi demek isteyen onlarca mümin var karşımızda,oysa bizim tanrımız yok,biz varız sadece,bu yüzden onların tanrısına yenilmeyin diye sadece uyarıda bulundum..

son olarakda asla hiç bir sebebi aptalca bulmuyorum,aptallık bir sebep değil olsa olsa sonuçtur zaten,bu yüzden size de diyalektik bakmayı önerdim hayata,böylece sebep sonuç ilişkisi üzerine sağlam analizler yapabilirsiniz diye düşünmüştüm.Hatta o kadar ki müminlerin allaha inanma sebeplerini bile aptalca bulmuyorum,lakin sonuç olarak onlar aptallaşıyor bu inanç yüzünden...

Son not: Ayrıca,bu ayetten alıntı yaptım teorinin pratikte nasıl yanlışlandığını göstermek için demişsiniz,bu da gereksiz :) 1'den 114'e kadaar bir sayı söyleyin,gidip o sureye bakıp rasgele bir ayet seçelim onun teorisinin de pratiğini tutmadığını çok rahat ispatlayabilirim size,bunun için bir ayeti özel olarak seçmenize gerek yoktu :)

Neyse Sn.J.dark polemik değil niyetim olsa olsa dosthane olabilirdi ama tarzımı irite edici bulduysanız özür dilerim,dediğim gibi anarşist bir yapım olduğundan size itici geliyor,belki.Üzgünüm ben buyum,sahtekar nezakete bu hakiki tavrı herzaman için yeğelerim.Sevgilerimle,asla sizi hafife almıyorum,sadece bildiğim cevapları almak ve başkalarının da aynı noktaya vurmasını engellemek içinde bazen sorular sorabiliyorum işte...

Jdarc
08-10-2010, 22:44
Anarşizm -benim görüşümce- aklın silah olarak kullanılmasıdır. Anarşizm dinlere başkaldırır, devlete başkaldırır. İnsanı robotlaştıran mekanizmalara "Yanılıyorsun" diyebilme cesaretini ve cüretini gösterebilmelidir ki bu bağlamda size saygı duyuyor; aynı yaklaşımı tutunuyorum.
Ancak, sebep ne olursa olsun, ateizme yaklaştıran herhangi bir sebebin hafife alınması taraftarı değilim.

Saygılar efendim.

imansiz
08-10-2010, 23:09
Soruyu uzun uzun cevaplamak yerine, tam 12'den vuran bir soru sormak daha iyidir. O da şudur; siz hiç üzerine bomba düzeneği bağlayıp kendini patlatan bir ateist gördünüz mü ?

Saygılar.
Onlar ateist degildir onlar ateizmi yanlis yorumlayan kisilerdir....:rockon:

Jolly Jocker
09-10-2010, 00:15
Din, çoğunluğu cahil bırakılmış ve hayat içinde duyduğu acı karşısında arayışlara yönelmiş insanları kendine has ödül ve cezalarıyla motive edip, ''iyilik ve cennet uğruna'' en kötü şeyleri yaptırabilme 'kudretine' sahiptir. Tam da bu yüzden, en sıradan ve 'temiz' müminin bile günün birinde zorbanın teki olma olasılığı vardır. Bunu Maraş'ta insanları kadın-çocuk ayırmadan öldüren sünni 'halktan' ya da Sivas'ta yanan insanları slogan atarak izleyebilen dindar 'vatandaşlardan' da biliyoruz. Örnekler çoğaltılabilir.

Öte yandan, dinsizliğin büyük bir zulmü(dini) ortadan kaldırmakla birlikte yine de yetersiz olduğunu bilmek gerek. Zira zulüm dinden ibaret değil. Genel olarak metafizik düşünme biçimi insanları zulmetmeye motive edebiliyor. İnsan mutluluğundan, isteklerinden ve hayatı daha güzel kılmaktan ayrı, 'üstün', kutsal, 'aşkın' amaçlar benimsendiğinde(cennete gitmek ya da ari ırk yaratmak gibi) insanlar kolayca canavara dönüşebiliyorlar. İnsan denen canlı, inanmaya meylettiği bir 'yüce amaç' bulduğunda, ona erişebilmek için her pisliği yapabilen bir canlı maalesef. Burada 'işi' din eleştirisiyle sınırlamayıp, genel olarak erekselci zihniyeti mahkum etmek gerekiyor belki de.

Aslında Şeytan'ı ve şeytan gibi gördüğü herkesi cehennemde sonsuz eziyetlerle yakabilen bir düşünce ve inanç sisteminin, insanları zorbalaştırdığını kanıtlamaya gerek yok. Görünen köy klavuz istemiyor. Ya da, klavuzu islam olanın burnu...

Al-ilah
09-10-2010, 01:09
ateist olmakla zalimliğin ne alakası varki

evrensel-insan
09-10-2010, 01:25
Saygideger arkadaslar;

Zalim zulm eden anlaminda olan ve her algiya gore, zulm etmenin ne oldugunun icerik ve anlamini farkli veren soyut bir kavramdir.

-------------------------------------------------------------------------
zulum
( < Ar. zulm) Zulüm // zulüm vermek: zulmetmek, eziyet çektirmek

zalim Ar. ©¥lim
sf. (za:lim) Acımasız ve haksız davranan, zulmeden:-TDK-

Bu acidan olaya bakildiginda, konu vicdan algisinda ve bu vicdanin bireyci akilcilik ile mi, yoksa insan zihniyeti ile mi yonleneceginde yatmaktadir.

Dolayisiyle, eger herhangibir, ideolojik inancsal dogru; ne olursa olsun, bir iman duzeyine erismis ve kisinin beynini dusunce olarak teslim almissa, o kisi bu ideolojik inancsal dogrunun imaninin emrettigini, bir emir kulu olarak yapacaktir.

Bunun bir etik (dini, milli, siyasi, toresel, ananevi, geleneksel, ahlaki v.s.) yonlendirim ve yaptirim mi olacagi, metafizik (teolojik) bir ideolojik inancsal dogru mu olacagi farketmez.

Oyuzden algi olarak, zalimi etigin ve metafizigin herhangibir ideolojik inancsal dogrusu ile sinirlayamayiz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

knowledgetowisdom
05-03-2014, 02:51
Oldukça kişisel ve bilimsel verilerden uzak bir deneyimimi sizinle paylaşma ihtiyacı duydum.

1. Dini yalanlayanı gördün mü?
2. İşte o, yetimi şiddet ve sitemle itendir.
3. Yoksulu doyurmaya teşvik etmeyendir.
4. İşte (böyle) namaz kılanların vay haline ki,
5 Onlar namazlarından gaflet içindedirler.
6. Onlar hem riyakârlık yapanların ta kendileridir.

Benim dinden çıkmamın sebebi şuydu; gayet islami kurallara uygun bir hayat çerçevesinin içerisinde gidip-geliyor, insanlara yardım etmeye çalışıyordum. İnsanları islama davet ediyordum.

Ne zaman bir soru sorup rastgele bir sayfa açsam, asla karşılaşamıyordum soruma uygun cevapla.

Okuyorum, okuyorum... Cehenneme ayetleri... Huzur değil; sürekli korkmaktan psikolojim sarsılmıştı. Huzur bulmuyordum, kimsenin cehennemde yanmasını istemiyordum sırf inanmadı diye.

Bir gün yine kur'an okuyup yatağıma uzandıktan sonra Cehennemi tahayyül etmeye başladım. Kur'anı geniş anlamda düşünüp, "Bu ne saçma sapan bir oyun?" dedim, " Dünya kadar güzel bir yeri yaratıyorsun; inanmayanlar ya da başka dine mensuplar çoğunlukta, hepsini yakmakla tehdit ediyorsun."
İçimi sıkıntılar kaplıyordu. Bir anda doğrulup çakmak aradım.

"Yeter ulan yeter, yanalım hepimiz! Bu ne saçma bir oyun!" diye bağırdığımı hatırlıyorum; çünkü kur'ana göre öyle görünüyordu ki "Pek çoğumuz yanacaktı"

Din adamları derlerdi ki; Allah bütün duaları kabul eder.

O zaman benim duamı kabul etmek zorundaydı; müthiş bir öfke ile bağırdım.

"Cehennemini yok et Allah! Ben kimsenin yanmasını istemiyorum!"

Ve böylece ateizm öyküm başladı. Bunun yanı sıra yukarıdaki ayetlerin pratiğe yakışmadığını görüyoruz; öyle ki devrimci liderler neden devrim yaptı sorusuna verilecek cevap kur'anın cevabına ters düşüyor.

Ben inanırken de, inanmazken de sokak çocuklarının peşine düştüm, harçlık koymak için ceplerine.

Söyleyin müslümanlar, bir ateist kimsenin cehennemde yanmasını istemediği için, yetime hala harçlığını verdiği için zalim midir?

aradan 4 yıl geçmiş ama ben buna cevap vermek istiyorum:

107. sure "ateistler" hakkında olmasa gerek...

dini yalanlayanlar = hesap gününü yalanlayanlar

De ki: Allah şunu yasak etti, diye şehadet edecek şahitlerinizi getirin! Eğer onlar şahitlik ederlerse, sen onlarla beraber şahitlik etme; ayetlerimizi yalanlayanların ve ahiret gününe inanmayanların arzularına uyma. Onlar, Rablerine eş tutuyorlar.

Şimdi şu saatte tam delillendiremeyeceğim ama Allah'a ortak koşmakta ısrar edenler için kullanılan bir ifade bu...

Zaten 107. surede de "böylelerinin kıldığı namazdan" bahsediyor.

Kuran boyunca kendisine ortak koşanları tehdit eder Allah...

Bir adam Allah adına din uyduruyorsa o adam hesap gününü yalanlıyor demektir...

O ortak koşanlar ki uydurdukları saçma sapan dinler yüzünden sorgulayan bir çok insanın da ateist olmasına sebep olmuşlardır...

vartor
05-03-2014, 03:00
Bu senin allahin fazla insansi gelmiyor mu sana? Kendisine ortak kosanlari neden tehdit etsin ki? acaba bilmedigimiz ortaklari mi var?

knowledgetowisdom
05-03-2014, 03:17
Bu sorunun cevabını en iyi kendin verebilirsin bence...

sence?

mrdragon
05-03-2014, 08:33
Bu sorunun cevabını en iyi kendin verebilirsin bence...

sence?

Bende araya gireyim;

Tanrı insansı gelmiyor, aksine insandan daha geride kalıyor. Çünkü, tehdit etmek adına sadece bir insanın dilini kullanıyor.

Hikaye kitabına göre bunu farklı dönemlerde sıklıkla tekrar ediyor. Bu aşamada defalarca dininin bozulduğunu, uygulanmadığını görsede, yöntem değiştirmekten ders almaktan bile aciz derecede hayal edilmiş. Sürekli halkın içinden birinin dilinde yaşam bulmayı deniyor.

Hali ile, o dönemde de 23 yıl boyunca bir insanın dilinden tehditkar tavırlar sergiliyor. Güçlenene kadar dünyevi tehditler değilde, ölüm sonrasına koz oynuyor. Garip garip yeminler ediyor, hakaretler yağdırıyor. Yarattığını varsaydığı insan ile yine Muhammed'in dilinden dalaşıyor.

O dönem adına tek hayat bulduğu nokta; Muhammed'in dilidir. Şimdilerde ise herkesin dilinde farklı hayali bir tanrı yaşıyor.

Gerçi hoş günümüzün insanı, o dönemin tanrısından daha üst bir tanrıyı dillerinden döküyor. Ne kadar hayalleri gerçek kılmak isteselerde, günümüzde gözlerinin içine sokulan bilimsel bulgular, ve yaşantılarında yer alan gerçekler, ister istemez bir kitabın hayali tanrısını evirip çevirip, diledikleri gibi sunmalarına neden oluyor.

Tüm eylemlerin ortasında, yoklukta olan ve bir hece dahi çıkarmaktan aciz kalan varlık tüm zamanlar boyunca tanrı diye tanımlanmıştır.

Muhammed döneminde tasarlanan tanrı, sabitlenmiş bir kitabın içinde hayat bulduğundan, müslümanların yöntemi belli:

Bilim gerçekleri zihinlerine kazıdığı andan itibaren, sabit ayetlerin içeriğini çaprazlama ve kes yapıştır yöntemleri ile biraz boya, bol bol mecaz aha işte bu resmini çizdiğim tanrı modifiye edilmiş, evrimleşmiş yeni hayali level 20 modunda tanrılar tasarlanıyor.

Gerçi hoş, asırlar boyunca değişmeyecek tek gerçek; tüm insanlık ne yaparsa yapsın, ne söylerse söylesin, nasıl davranırsa davransın. İster delice ibadet etsin, ister tamamen tersinde eylem sergilesin, ister kuran ve diğer kitapları bilsin, isterse bilmesin. Tek dil bulamayacak ve yoklukta sadece hikayeye tapanların kafasında yaşayacak varlık tanrıdır.

Hayallerinizi ne kadar başka birine bulaştırabiliyorsanız o şekilde başkasında sanal gerçeklik yaratacak varlığa tanrı denir.

Neva
05-03-2014, 13:16
Kitap elestirilerine dair, ateistlerin bir kisim soylemleri, inanir kitleye zalimce gelebilir.

errata
05-03-2014, 14:15
kadınlar, ateistler, kürtler, ermeniler, çingeneler, travestiler, sokak çocuklar zalimdir.

Kadınlar:
lcwtuFEMIEM?t=36s

knowledgetowisdom
05-03-2014, 17:42
Demek ki herkes baktığı yerden görüyor ve anlıyor...

ben sonsuz şefkat ve merhamet sahibi bir tanrı görüyorum....

not: (hurileri, altından ırmaklar akan cennetleri vs. kastetmiyorum oradan saldırmayın hemen)

not 2: yukarıdaki adam ne diyor dinlemedim, dinlemem de böylelerini.. açıp bir kere kuranı okumamış tipler bunlar...

vartor
05-03-2014, 20:12
Nasil okumamis? ellerdeki, avucun icindeki atesin, erkeklerin hormon salgisi oldugunu bilimsel bir sekilde aciklamis. Seksi bir kadin goren ac kurtlarin nasil baktigini, avuclarinin nasil terledigini, kuran mucizesiyle aciklamis. Hani o apacik kitap var ya, onun anladigi da bu, allah istese oyle anlamazdi, demek oyle istemis.

knowledgetowisdom
06-03-2014, 01:01
e ozaman sen de okumamışsın )))

aynı yoldasınız...

"oku"

bozok6666
07-03-2014, 08:22
knowledgetowisdom google amca bizim yerimize okuyo illede hatimmi indirek konu başlığı ateister . : )
Ateistin zalimide var elbet ,bence ateistler hakikat yolunu kaybetmiş fakat farkında olmayan kişiler.Bu kişiler cehaletten kurtulduğunu sanır çok bilgililerdir araştırmacılardır çok uzakları görür eskileri bilir öğrenir ama gözünün önündekini göremez kendine zalimlik yapar... : ) sabah saba felsefe yaptırdın bana knowledgetowisdom .

bozok6666
07-03-2014, 10:06
Ateistlerin ilginç olan sorularını seçiyom çoğu çelişki dedikleri tefsir kaynaklı kelime oyunları ve rivayetler ama birkaçtane çıkıyo böyle mantıklı cevap vermenin zor olduğu bilgi gerektiren sorular denk gelirse imam veya toplumun hoca olarak gördüğü kişilere soruyom malesef özellikle genç olan imamların çok zaafı var.

inferno
07-03-2014, 10:34
kadınlar, ateistler, kürtler, ermeniler, çingeneler, travestiler, sokak çocuklar zalimdir.

Kadınlar:
lcwtuFEMIEM?t=36s

Şu videoyu moralim bozuk olduğu zamanlarda açar açar şenlenirim. :)
Adam resmen arkabasına hallenmiş :)
sanırım olumlu bir cevap alamamış gibi çemkiriyor. :D

Aborjin
07-03-2014, 14:22
Akrabası adama baya zulmetmiş demek ki canım benim canı çok çekmiş demek ki :)

bozok6666
07-03-2014, 17:42
Neden garipsedin adamında hormonları var etkilenmiş olabilir .Biraz daha abartıp uc noktaya gidelim elbiseyi reddeden insanların sokakta çırılçıplak dolaştığını farz et ailesiyle ordan geçen biri bundan rahatsızlık duyamazmı her toplumun ar namus aile anlayışı farklı adam daha muhafazakar ve kadınların daha kapalı giyinmesini istemesi normal komik bişey yok burda...örnekleri çoğaltabiliriz donu dışarda olanlar heryerine dövme yaptırıp metal takanlar herkes kabul edip bunlardan hoşlanacak diye bişey yok..

inferno
07-03-2014, 18:48
Bizde de aynı hormonlar var biz niye bu kadar çemkirmiyoruz?
islam insanı cinsel açlığa sürükler kadının her yerini kapatır ve kapalı bir kutu haline getirirsen ve cinsel bir eğitim vermezsen hayatı boyunca içinde bir merak ile büyür olgunlaşıp bu yaşa geldiğinde ise kadını sadece cinsel bir obje olduğunu zanneder.
bu tarz bir yaklaşım hem kadını hem de erkeği psikolojik baskı altına alıp
içindeki katı sex dürtüsünü yenemez hale gelir aynı videodaki durum ortaya çıkar
halbuki normal standart bir erkek kadının ne saçından ne eteğinden nede görünümünden bu derece etkilenmez.

vartor
07-03-2014, 18:54
Afrika'da, Ekvator'da hala cirilciplak dolasan aileler, kabileler var. Erkeklerin onune gelen kadina saldirdigini mi dusunuyorsunuz? Yoksa hormon yok mu bu insanlarda? Ciplakligi ahlaksizlik yapan, ahlaksiz zihniyettir, O da masallah, islamda bolca mevcut.

bozok6666
08-03-2014, 10:59
AİDS ençok afrikada yaygın tecavüz vakalarıda yüksek ama savaşlar sebebiyle afrikayı es geçelim isvec nüfusuna oranla ençok tecavüz olayının yaşandığı ülke yılda 5000 kişi erkek kadın demiyorum erkeğe tecavüzde var üstelik ateistlerin çok olduğu bir ülke .Rekor sayı olarak abd tabiki ....iranda tecavüzün cezası ağırdır nüfusa oranla azdır.
Çıplaklık kriterini kim koyacak kimine göre dize kadar normal kimine daha yukarısı veya hiç olmaması normal bizde din koymuş uyan pek olmasada türkiyede pek giyimle ilgili sorun olduğunu sanmam aksine baş örtülülere baskı var. cinsellik yaşa evlilik durumuna göre değişir ayrıca

Lixpe
08-03-2014, 14:45

Sizin cehennemden korkmanız o kitabın ana temasını tamamıyla bilmemekten kaynaklanıyor...cehennemle korkutulanlar kimler peki..

1-Peygambere savaş açanlar
2-Allahın hak dediği ayetleri yalanlayanlar

Bunlardır cehenneme tabi tutulacaklar...ee sende zaten bunların ikiside var..ee doğal olarak korkman gerekiyor tabi..bir musluman cennete girmek yada cehenneme girmek gibi bir derdi yok ki..maksat sadece Allah rızasını kazanmak...

Allahın rızasını kazanamayan insan istediği kadar namaz kılsın ne fayda

spartacus
08-03-2014, 16:45
Sizin cehennemden korkmanız o kitabın ana temasını tamamıyla bilmemekten kaynaklanıyor...cehennemle korkutulanlar kimler peki..

1-Peygambere savaş açanlar
2-Allahın hak dediği ayetleri yalanlayanlar

Bunlardır cehenneme tabi tutulacaklar...ee sende zaten bunların ikiside var..ee doğal olarak korkman gerekiyor tabi..bir musluman cennete girmek yada cehenneme girmek gibi bir derdi yok ki..maksat sadece Allah rızasını kazanmak...

Allahın rızasını kazanamayan insan istediği kadar namaz kılsın ne fayda

Lixpe yolda gidiyorsun, birden birisi şakağına silah dayadı! Ne istersem yapacaksın, yapmazsan eziyet ederim dedi. Ne yaparsın?

Söyler misin bu mantığın günümüzde hala kullanılmasının, birde böylesine savunulmasının altında yatan şey, küçükken daha adına inançd enilen ama asla inanç olmayan bir bağımlılığın, bir nevi korku, saplantı ya da başka tür duyguların etkisiyle size şırınga edilenler olabilir mi?

ilk paragrafa dönebilirsiniz, hiç bir farkı yok. Cehennem gibi söylemler kendileri özünde şebeke olan dinlerin, yani siyasi örgütlerin bulunduğu çağda toplumları yönlendirmek-yönetmek-çıkar sağlamak adına oluşturdukları sistematik oluşumlardır. Haliyle cennet, cehennem gibi olgular bu oluşumlarca kitleleri kanalize etmek ve yönlendirmek için kullanılan araçlardan bazılarıdır.

Aynen ilk paragrafta size yönelen kişinin elindeki silah gibi. Araç ne silah, onu kullandı....! Amaç ne? Hizmet(kulluk, belirli bir çevreye boyun bükmek, her söyleneni yapmanı sağlamak, her bir yasaya tabii olmak!!!! Yani aidiyet! Yani kullanımlık olmak. Peki kazanç ne, din bezirganlarının cennet hayatları. umarım bu konuda günümüz size bir fikir verir ve onlar için tanrının aslında para olduğunu görürsünüz.)

Evet birisi size silahı dayadı ve ben diyorum ki, aslında o silahı, kendisinin her istediğini yapmayanlara, direnenlere dayıyor, kimler bunlar? Kendi cevabında saklı!

Birde unutmamak gerekir, hiç kimse bir başkası gibi olmak-düşünmek zorunda değildir, kimse, bir başkası gibi inanmak durumunda değildir bunu şart-zorunlu hale getirmek resmen mafyavari bir anlayıştır. Mecbur muyum sizin gibi düşünmeye, inanmaya. İnanç nedir zandır... Ve asla kimse, kimseye bunu dayatamaz ve korkutamaz. O zaman inanç olmaktan çıkar! haftaya yağmur yağacağını düşünmekte var, yağacağına inanmakta. Ama yağmayabilir de! Değil mi? Birisi inanmış olsun, sırf inandı diye bunu KESİNLEŞTİRMEK inanç değildir, saplantıdır. Ben ise düşünürüm, ve bilirim ki haftaya yağmur yağmayabilir ve buna inanç taşımam anlamsızdır. zira yağmur gayet doğal bir olgudur ve yağabilir de, yağmayabilir de. Görüldüğü üzre inanç kişisel bir durumdur, şahsidir, ben inanmam, ama öteki haftaya yağmur yağacağına inanıyorum diyebilir. O dediği sürecede bu durum bir inanç olacaktır ne yazık ki... Ve eğer o bana sende inancaksın bu kesin diye dayatırsa ret ederim, o dilediği kadar cehennem nameleri döksün...

MRBEKTAS99
08-03-2014, 17:24

Kadınlar:
lcwtuFEMIEM?t=36s

Abi bırak şu gerizekalıyı ya :D

Lixpe
08-03-2014, 19:06
Lixpe yolda gidiyorsun, birden birisi şakağına silah dayadı! Ne istersem yapacaksın, yapmazsan eziyet ederim dedi. Ne yaparsın?

Biz ona yolu gösterdik; (artık o,) ya şükredici olur ya da nankör. (insan 3)

-----------

aslında ayet açıkta..sen diyeceksin ki neden cehennemle korkutuyor o zaman..korkutmuyor ki..öbür alemdeki mekanlardan biri cehennemdir diğeri cennet...

peki sana şöyle bir soru sorsam :

Elinde ki hediyeyi sana küfredene mi verirsin? yoksa seni seven birine mi ?

spartacus
08-03-2014, 19:39
Eğer bu kişi o yolda silah dayayıp ne dersem yapacaksın diyen ise, o muhtemel ki işte küfrettiğim kişi olurdu. lakin küfretmek acizliktir, böyle bir şeyi yapmam, ondan gelecek hediye gelmesin. At mıyım da şeker ile kandırılayım?

Hediye karşılık beklemeden verilen-sunulan şeye denir değil mi? Sana hediye verdim, eee şimdi şunu yapacaksın! Al hediyeni başına çal :)

gordion
08-03-2014, 21:50
söyledikleriniz doğru ama eksik,
eksik olduğu için de çıkarımlarınız da yanlış bana göre.

hediye vermek karşılık beklemeden verilen bir şeydir doğru, fakat hediye verme işinde taraflar arasında iyi niyetli bir bilinirlik veya önceden karşılıklı hoşnut olunmuş bir ilişki vardır.

yani kalabalık bir caddede bilmediğiniz veya hiç tanımadığınız, aranızda daha önce hiçbir ilişkinin olmadığı birine verdiğiniz bir eşya veya vaad hediye olmaz, "bağış" "yardım" veya türevleri olur.

"hediye" kavramında taraflar arasında mutlak bir ilişki olması şartı olduğunu belirtmeye çalıştım, bu noktadan sonra eğer hediye vaad eden taraf size çok çok büyük nimetler ve imkanlar sunmuş ise o hediyeyi vaad eden tarafın isteklerini gözardı edemezsiniz, o tarafa nankörlük edemezsiniz, eğer nankörlük ederseniz bu size birçok nimetler ve imkanlar sunmuş tarafı istediğini yapma hakkı verebilir ve bunun için de o taraf eleştirilemez.

evrensel-insan
08-03-2014, 23:24
Zalimlik bir algi ve de bir dusunce ve davranisa, bu algi temelinde verilen anlam ve iceriktir.

O yuzden once bu soruyu soran ya da yanitlayan, kendince bu kelimeye verdigi kavramsal anlam ve icerigi aciklamali ki, ona gore algilansin.

zalim-Acımasız ve haksız davranan, kıyıcı, zulmeden.

Yukaridaki tanima algi olarak uyan her turlu dusunce ve davranis eger zalimlik ise, bunu ozel olarak bir inancsal ideolojik etik v.s. temele indirgemenin hic bir tutarliligi yoktur.

Yalniz buradan, insanliktan nasibini almamis her beynin, ustelik kendi cikari ya da dusuncesinin cikari adina uygulayacagi her turlu dusunce ve davranis, yukaridaki tanima girebilir.

bozok6666
09-03-2014, 12:09
Bağışta karşılık bekleyerek yapılmazki : ) aksi halde abd hükümetinin bağışlarına döner .Tanımadığım sokaktaki birine 20 binlira para veriyim o benim dediğimi yapmak zorundamı artık : )
Belki bize verilenler bağış değil emanettir bu emaneti inkar eden ben bişey almadım herşey kendiliğinden oldu doğumumdan itibaren ben kazandım diyeyen ateistte zalim olabilir .Benzer şekilde anne babanın iyliklerini inkar eden onlara isyan eden nasıl zalim oluyorsa bize can vereni inkar edende zalim olabilir.

Vefik Sami
09-03-2014, 20:12
Zalimlik; doğrudan insanın mayası, aldığı eğitim, - ya da almadığı - yetiştiği çevre, o şahsın hayâta ve kendi dışında bulunan tüm varlık âlemine bakışı ve nihâyet pisiko-sosyal durumu ile ilgilidir. Ateizm ile doğrudan bağlantı kurmak mümkün değildir.

Ama insanlık târihine - bırakın derinlemesini - üstten tutma bir göz attığınızda, çoğu savaşın kan dökmelerin ve de vahşetin direkt-endirekt din(ler) üzerinden yapıldığı rahatça görülür. Ateizmde zâlimlik aramak, öküz altında buzağı aramak kadar abesle iştigâldir. Ateizm; Tanrı fikrini kabul etmeyen bir düşünce sistemidir. Tüzel kişiklerin ve devletin dini olamıyacağı gibi, bunlar ateist de olamazlar. Tanrının varlığı-yokluğu bunları ilgilendirmez. Ateizm'in, kişi vicdanı yahut duygularıyla ilişkisini kurabilmek bence mümkün değildir.

Bir karıncayı dahi ezmekten çekinen/imtinâ eden ateist olabileceği gibi, avcılığı hobi edinmiş ateist de bulunabilir.

Bence yanlış soru.

Lixpe
10-03-2014, 11:17
Eğer bu kişi o yolda silah dayayıp ne dersem yapacaksın diyen ise, o muhtemel ki işte küfrettiğim kişi olurdu. lakin küfretmek acizliktir, böyle bir şeyi yapmam, ondan gelecek hediye gelmesin. At mıyım da şeker ile kandırılayım?

Hediye karşılık beklemeden verilen-sunulan şeye denir değil mi? Sana hediye verdim, eee şimdi şunu yapacaksın! Al hediyeni başına çal :)

ben size insan süresi 3.ayeti verdim..dileyen nankörlük yapar dileyen doğru yolda gider diye.bu dünyada herkes özgür.öbür mekan Allaha ait.orda Allahın kuralları geçerli.sen burada küfretmeye devam edebilirsin.kimse senin alnına silah dayamıyor.eğer dayasaydı seni yaşatmazdı zaten.o yüzden söylediğin sözlerin bir anlamı yok.öbür tarafta çalışan kazanır.aynı bu dünyada olduğu gibi.

vartor
10-03-2014, 18:35
ben size insan süresi 3.ayeti verdim..dileyen nankörlük yapar dileyen doğru yolda gider diye.bu dünyada herkes özgür.öbür mekan Allaha ait.orda Allahın kuralları geçerli.sen burada küfretmeye devam edebilirsin.kimse senin alnına silah dayamıyor.eğer dayasaydı seni yaşatmazdı zaten.o yüzden söylediğin sözlerin bir anlamı yok.öbür tarafta çalışan kazanır.aynı bu dünyada olduğu gibi.

Acikca bizim allahimiz biz yasarken, suya sabuna karismaz, herkes istedigini yapabilir diyorsun. Biz de ayni seyi soyluyoruz; tek farkimiz, biz karisamaz cunku yoktur, insan uydurmasi, daha once yaratip da yok ettigimiz tanrilarin modernlestirilmis bir seklidir diyoruz. Olunce soyle yapar, boyle yapar tamamen inanc tacirlerinin yarattigi bir spekulasyonur. Allah ile, bir totem arasinda, islem farki yoktur. Her ikisi de, bizlerin, insanlarin yarattigi putlardir.

Lixpe
10-03-2014, 18:51
Acikca bizim allahimiz biz yasarken, suya sabuna karismaz, herkes istedigini yapabilir diyorsun. Biz de ayni seyi soyluyoruz; tek farkimiz, biz karisamaz cunku yoktur, insan uydurmasi, daha once yaratip da yok ettigimiz tanrilarin modernlestirilmis bir seklidir diyoruz. Olunce soyle yapar, boyle yapar tamamen inanc tacirlerinin yarattigi bir spekulasyonur. Allah ile, bir totem arasinda, islem farki yoktur. Her ikisi de, bizlerin, insanlarin yarattigi putlardir.

senin yok demen konu dışı bir şey...konuşulan konuyla yakından uzaktan alakası yok..ben ayet getiriyorum..yani var olan bir konudan konusuyoruz..eğer ontolojik çıkarsama yapacaksan var üzerinden konuşursun...yok kelimesi konuyla izah edilemez..

Allah bu dünyada hiç kimseye karışmaz..helak kavimlerinden sonra bütün herkese tek ve son bir kitap indirmiştir ve gerisini kullarına bırakmıştır...kitabın koruyucusu da insan değil hicr 9 a göre yaratıcıdır...o yüzden kitabın ana muhteviyatı bellidir insan neyaparsan kendine yapar..

Theonwar
13-03-2014, 23:47
Hayır değildir.Size biraz komik ve saçma gelecek biliyorum ama sanki Alevilik ile Ateizm paralel gibi,sanki aynanın diğer tarafı gibi.Yani ben bu şekilde düşünüyorum.