PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

AerA
10-10-2010, 20:02
Sevgili Arkadaşlar ;

Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat bugün yayınlanmıştır.

Download ve daha fazla bilgi için ;

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/42870000/jpg/_42870681_ubuntu_logo203.jpg (http://www.ubuntu.com/)

hercümerç
11-10-2010, 20:18
teşekkürler. kaç yıl desteklenecekmiş bu sürüm? indiriyorum, kuruyorum iki gün sonra yenisi çıkıyor bu meretin.

errata
12-10-2010, 23:06
Uzun süreli destek için "LTS" sürümleri tercih etmelisin.

Daha evvel kurduğun sürümü yenisine yükseltmek için sıfırdan kurulum yapman gerekmez. Genelde root kullanıcı olarak terminal ekranında:

apt-get dist-upgrade
ya da
do-release-upgrade
kullanabilirsin.

Sürümler arasında paket depoları bakımından bir fark yok. Hepsi verileri aynı noktalardan çekiyor. Ara sürümlere pek takılmayın derim.

diamat
13-10-2010, 01:10
en az altı ay bu sürüm geçerlidir.
ve en az 2 yıl teknik olarak yeni sürümler çıksa bile bu sürüm desteklenir.

ozgur_beyin
13-10-2010, 01:18
arkadaşlar cahilliğimi hoş görün . bu iş nedir ve ne işe yarar

errata
13-10-2010, 01:53
Bu şey tamamen bedava ve özgür işletim sistemi çekirdeği GNU/Linux ile GNU yazılımlarının bileşkesi bir Linux dağıtımıdır.

ozgur_beyin
13-10-2010, 01:58
sevgilishibumi yinede anlamadım bana iki yaşındaki bir çocuğa anlatır gibi anlat (pledelphia filminden) ki anlayayım

errata
13-10-2010, 02:11
Kişisel bilgisayarların ve doğal olarak kişisel bilgisayarlara bağlı donanımların çalışması, insanlara faydalı olabilmeleri için onları işleten temel bir yazılıma ihtiyaç duyulur. Bu yazılım bilgisayarı oluşturan donanımların birbirleriyle üst düzey iletişimlerinden -driver management, memory management, task management vs. -sorumludur ve genel adı işletim sistemidir.

Örneğin Microsoft Windows XP, Vista, 7, FreeBSD, Apple MacOS X, GNU/Linux birer işletim sistemidir.

Aslında GNU/Linux bir işletim sistemi çekirdeğidir. Çekirdek dediğimiz şey, kullanıcının görmediği arkaplanda işler yürüten temel mekanizmanın adıdır.

Gerçek bir işletim sisteminde -mimariye göre- çekirdek, çekirdeği kullanan bir kabuk, sistem programları bulunur.

Ubuntu GNU/Linux bu genel linux çekirdeğini kullanan tamamen bedava ve kaynak kodları açık bir işletim sistemidir -dağıtım-. Aslen Linux çekirdeğini ve GNU adlı Özgür Yazılım Vakfı programlarını kullanan bir pakettir de diyebiliriz.

Ubuntu gibi yüzlerce farklı işletim sistemi mevcuttur. Linux camiasında bu farklı linux işletim sistemlerine "dağıtım" denir. Bir çok dağıtıma şuradan (http://distrowatch.com/index.php?language=TR) ulaşabilirsin.

naper
13-10-2010, 10:43
Sevgili Arkadaşlar ;

Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat bugün yayınlanmıştır.

Download ve daha fazla bilgi için ;

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/42870000/jpg/_42870681_ubuntu_logo203.jpg (http://www.ubuntu.com/)

Kurdum baktım.Güzel olmuş, aslında 10,04 ten çok farklı değil.Bazı küçük pürüzler halen devam ediyor.
Bilgi için teşekkürler.

hercümerç
13-10-2010, 15:47
Bilgilendirme için sağolun. Linux hakkında bilgisi olan arkadaşlara grub hakkında bir sorum olacak.
Lilo grub harddiskime yapıştı, komple format atmama rağmen bir türlü mbr'i silemedim. Ubuntuyu şuan sadece wubi ile kullanabiliyorum. Ubuntu Live CD ile normal kurulum yaptığımda, lilo grubun bir kısmı gözüküyor bir kaç saniye sonra ubuntu grub 2 çıkmadan direk ubuntu açılmaya başlıyor. Belki sorun ubuntunun yeni çıkan grubundadır dedim ubuntu 7.10 kurdum bu sefer ubuntu grub çıktı ancak listede windows yok. Menu.lst dosyasından ekleyim dedim (bunu daha öncedende yapmıştım hata yaptığımı sanmıyorum) ancak değiştirdikten sonra yine başa döndü ubuntu grub kayboldu, lilo grubun bir kısmı gözüktü. En sonunda kızdım, windowsu tekrar kurdum hepsi kayboldu; ancak tekrar denediğimde yine aynı şeyle karşılaşacağımdan eminim. Wubi ile kullanmakta hiç hoşuma gitmiyor. Ne gibi bir çözüm yolu önerirsiniz?

naper
13-10-2010, 16:04
Bilgilendirme için sağolun. Linux hakkında bilgisi olan arkadaşlara grub hakkında bir sorum olacak.
Lilo grub harddiskime yapıştı, komple format atmama rağmen bir türlü mbr'i silemedim. Ubuntuyu şuan sadece wubi ile kullanabiliyorum. Ubuntu Live CD ile normal kurulum yaptığımda, lilo grubun bir kısmı gözüküyor bir kaç saniye sonra ubuntu grub 2 çıkmadan direk ubuntu açılmaya başlıyor. Belki sorun ubuntunun yeni çıkan grubundadır dedim ubuntu 7.10 kurdum bu sefer ubuntu grub çıktı ancak listede windows yok. Menu.lst dosyasından ekleyim dedim (bunu daha öncedende yapmıştım hata yaptığımı sanmıyorum) ancak değiştirdikten sonra yine başa döndü ubuntu grub kayboldu, lilo grubun bir kısmı gözüktü. En sonunda kızdım, windowsu tekrar kurdum hepsi kayboldu; ancak tekrar denediğimde yine aynı şeyle karşılaşacağımdan eminim. Wubi ile kullanmakta hiç hoşuma gitmiyor. Ne gibi bir çözüm yolu önerirsiniz?

Öncelikle hard diskin yedeğini almanı öneririm.Lilo hangi işletim sisteminden kaldı bilmiyorum.Ancak diskte önemli başka veri yoksa (kişisel dosyalar gibi) ubuntu 10.10 ya da pardus 2009 kullanarak yeni bir kurulum yapar, bu esnada disk bölümleme seçeneği geldiğinde tüm disk kullanılsın seçeneğini seçerseniz eski lilo gidecektir.
Naciz tavsiyem lilo yerine grub ön yükleyicisini kullanmanızdır.

kdisk ya da gnome disk bölümleme yöneticisi gibi bir programla diskinizin sanal bölümlenme durumunu buraya aktarabilirseniz daha fazla yardımım dokunabilir.

Eğer diskinizde çok fazla veri var ve mbr bu verilerin olduğu bölüme denk geliyorsa şunları uygulayın;
http://img.fotoambar.com/img/00000/f762908cbbd766a0c8216a2de4d6f2f1.jpg

hercümerç
13-10-2010, 20:52
root@ubuntu:~# fdisk -l

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x8d425689

Aygıt Açılış Başlangıç Bitiş BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1 * 1 19457 156288321 42 SFS

Disk /dev/sdb: 80.1 GB, 80060424192 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 9733 cylinders
Disk kimlikleyicisi: 0xe415e415

/dev/sdb1 * 1 6374 51199123+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sdb2 6375 9733 26981167+ c W95 FAT32 (LBA)

Disk /dev/sdc: 160.0 GB, 160041885696 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Disk kimlikleyicisi: 0x629a94f0

/dev/sdc1 1 19457 156288321 c W95 FAT32 (LBA)

Söylemeyi unuttuğum birşey var. Benim iki tane dahili harddiskim var. Birisini veri depolamak(sata 160 gb), diğerinide işletim sistemlerini yüklemek için kullanıyorum(ide 80 gb).

Sata harddiskime daha önceden bir işletim sistemi kurup kurmadığımı hatırlamıyorum, sonradan linux ve windows yüklemeye çalışsamda birincil harddisk olarak biçimlendirmediğimden dolayı yükleyemedim. Lilo grubu ya slackware yada backtrack yüklemelerimden gelmiştir çünkü onlardan başkasının lilo kullandığını görmedim.
fdisk /mbr komutunu IDE harddiskimde yaptım ancak değişen birşey olmadı. lilo mbr sanırım sata harddiskimde yer etmiş; ayrıca buna fdisk çekemem çünkü ondaki verileri yedekleyebileceğim her hangi bir boş diskim yok.
Bu diskimi windows managerdan 4 parçaya böldüm ancak linux kurulum aşamasında yukarıdada görüldüğü gibi (/dev/sda1 * 1 19457 156288321 42 SFS) tek parça halinde gözüküyor. Buda birincil olarak bölmediğimden dolayı böyle oluyor sanırım.
Yani kısacası ihtiyacım olan şey sanırım bu veriyle dolu sata diskteki mbr dosyasının verilere dokunmadan silmek. IDE harddiskime komple kurulumda yapsam; eğer lilo.mbr sata diskte ise sanırım fayda vermeyecektir.

hercümerç
13-10-2010, 21:01
ayrıca yukarıda verilen lilo komutlarını linux'da çalıştıramadım. lilo grubu ubuntu görmüyor.

errata
13-10-2010, 21:35
Üzerine işletim sistemi kuracağın HDD'yi yalnız bırak. Yani depolama yaptığın diski sistemden ayır. İşletim sistemini bu şekilde kurmayı dene.

İşletim sistemi kurarken diskin bölüm tablolarının -partition table- tümünü önce birleştir sonra gerekli bölümlemeyi yaparak -ext3 ya da ext4, swap(takas) -kuruluma devam et. Hala gariplikler devam ediyorsa MBR'yi -master boot record- yeniden yüklemeyi ya da sıfırlamayı deneyebilirsin. Bunun için bootable diskler mevcut. Google ya da Bing' te Hirens Bootable diye aratır isen içerisinde birçok araç gerecin bulunduğu CD'ler bulabilirsin.

LILO ve GRUB farklı iki boot yöneticisidir. Yani "lilo grubu" diye bir şey yok.

Her şeyi doğru yaparsan LILO'nun ya da GRUB un ya da Windows loader'in sistemden uçmaması gibi bir şey söz konusu değildir. İşlemleri yaparken anında uygulanmadıklarını göz ardı etmemelisin. (Yani örneğin linux kurarken diski bölümledikten sonra işlemlerin yapılması için disk önce biçimlendirilir ve bölüm tabloları MBR içerisine kaydedilir.)

hercümerç
13-10-2010, 22:17
Disk ayırma yöntemini sanki denedim diye hatırlıyorum; ama şimdi düşündüğümde olmama ihtimali yok gibi. Sorun çıkarsa anca 2. diski taktığımda çıkacak, çadır yine karışacak. En iyisi yeni hdd alana kadar bekleyeyim ozaman her iki diskteki mbr'yide sıfırlarım. Bootcd de kullansam o diskteki veriler mbr'yi silinince uçacaktır yanılmıyorsam.
Ben tüm boot yöneticilerinin grub olarak adlandırıldığını sanıyordum, yanlış biliyormuşum doğrusu ve diğer bilgiler için teşekkür ederim.

think
13-10-2010, 22:41
ubuntu tam olarak nedir birisi açıklayabilirmi. yani ne işe yarar. bilgisayarı hızlandırımı vs.. ??

hercümerç
13-10-2010, 22:51
Ubuntu: windows xp, windows vista, windows 7 gibi bir işletim sistemidir.
Ne işe yarar: kısaca windows işletim sistemlerinde ne yapıyorsan ona ve daha fazlasını yapmaya yarar. Fazlası ne dersen bilgin dahilinde dilediğin herşeyi ile oynayabilirsin ancak windowsta biryeri değiştirmek istediğinde zart bunu değiştiremezsin diye uyarı verir, kaynak kodları kapalıdır.
Hız konusuna gelince bence evet burada yazdığım işletim sistemlerinden daha hızlıdır.

errata
13-10-2010, 22:54
disk ayırma işlemi: ilgili parçanın -partition- başlangıç ve bitiş sektörlerini diskin MBR sine yazıp buna bir isim atamaktan başka bir şey değildir. Yani diski sağlıklı olarak bölümleyerek işlemleri tamamladığını düşündüğün halde sorun çıkıyorsa ya "bölümleyemiyorsun" ya da işlemleri yaptığın halde son hamleyi gerçekleştiremiyorsun demektir. Bazı durumlarda tüm gereklilikleri yerine getirdikten sonra "değişiklikleri uygula" türü bir şeyi de onaylamak gerekir. Onaylamazsan hdd'nin tabloları olduğu gibi kalır. Tavsiyem; hata kodlarını ve diğer ibareleri internette arat ya da Ubuntu forumlarında benzer sorunları araştır.

think, bu konuya gönderilmiş ikinci cevap metninden itibaren okursan ne olduğuna dair ufak ta olsa bir fikir edinebilirsin.

think
13-10-2010, 23:07
hmm üstelik bedava :D bi deniyelim o zaman

hercümerç
13-10-2010, 23:17
disk ayırma işlemi: ilgili parçanın -partition- başlangıç ve bitiş sektörlerini diskin MBR sine yazıp buna bir isim atamaktan başka bir şey değildir. Yani diski sağlıklı olarak bölümleyerek işlemleri tamamladığını düşündüğün halde sorun çıkıyorsa ya "bölümleyemiyorsun" ya da işlemleri yaptığın halde son hamleyi gerçekleştiremiyorsun demektir. Bazı durumlarda tüm gereklilikleri yerine getirdikten sonra "değişiklikleri uygula" türü bir şeyi de onaylamak gerekir. Onaylamazsan hdd'nin tabloları olduğu gibi kalır. Tavsiyem; hata kodlarını ve diğer ibareleri internette arat ya da Ubuntu forumlarında benzer sorunları araştır.

think, bu konuya gönderilmiş ikinci cevap metninden itibaren okursan ne olduğuna dair ufak ta olsa bir fikir edinebilirsin.

Hmm bende sata diski bilgisayardan ayır öyle kur dediğini sandım; çünkü diğer bölümleme işlemlerini daha önceden uyguladığımı buraya yazmıştım. Bölümleyemeceğimi düşünmüyorum çünkü daha önce bir çok kez sorunsuz şekilde bölümleyerek linux, windows kurdum ve kaldırdım. Siz durumu tam anlayamadınız tahminimce. İki tane harddiskim var ve muhtemelen ikisinin ana dizinindede mbr dosyası var, sanırım bunlar çakışıyor bundan dolayı bir sorun yaşıyorum. Birindeki mbr yi silebilsemde diğerine dokunamıyorum çünkü dokunursam ondaki dosyalarım silinecek. Dosyalarımı aktarabilecek başka boş diskimde yok.

errata
14-10-2010, 00:23
BIOS, iki disk üzerinde de ayrı ayrı "bootable flag partition" var ise "heuristic" olarak donanım hangisine öncelik atıyorsa o SATA/IDE/SCSI diski seçer ve çalıştırır. Çalıştırılan diskin MBR' si bir loader -grub, lilo, win loader- içeriyorsa MBR deki bölümleme tabloları referans alınarak işletim sisteminin RAM üzerine yüklenmesine izin verilir.

Diskinizi bilgisayardan ayırıp kurmamalısınız, zira sistem kurulum yaptığınız yeni bilgisayarın sürücülerini HDD'ye kuracağından diski asıl sisteme taşıdığınızda sorunlar yaşarsınız. Hatta konfigurasyon dosyaları uyuşmayacağından görüntü dahi alamazsınız.

MBR dediğimiz şey HDD üzerinde herhangi bir kullanıcı dizininde değil disk plağı üzerinde belirlenmiş ilk sektörde bulunur. Bu bakımdan adı master boot record (http://en.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record) tur :) Temelde BIOS gerekli ilk ayarlamaları yaptıktan sonra bir sistem çağrısıyla işi MBR' a devreder -farklı bir yer gösterilmemişse-.

Lakin siz yinede bu sorununuzu Ubuntu forumlarında da paylaşın. Ben linux sistem administratörü değilim ve sorunu anlayamıyor olabilirim. Foruma iletirseniz çözümü mevcutsa hem siz hem daha sonra başkaları istifade edebilir.

naper
14-10-2010, 09:27
hmm üstelik bedava :D bi deniyelim o zaman
Sakın bedava diye düşünmeyin..Özgür diye düşünün, zira linux dağılımları satılabilir.Tek şartla, kaynak kodlar açık olacak..
http://tr.wikipedia.org/wiki/Linux

hercümerç;
Shibumi, konuyu anlatmış sağolsun.Ben de bir dönem o sistem bu sistem gezdim.Yok red-hot yok mandrake...Emin ol faydası yok.Bunun yerine aklına yatan ve sana uygun bir sistemi, işine gelen masaüstü ortamıyla kurup(gnome, kde, xfce), problemsizce kullanmayı tavsiye edeceğim.

Senin lilo 160 SATA mbr de yüklü.Ve bu cidden sıkıntı.Çünkü verileri yedekleyemiyorsun.

SATA diskin jumper ayarları nasıl?

Bir çözüm daha olabilir.Eğer 160 gb SATA da bir xp kuracak yerin varsa xp yi kurarsın.Bu mbr deki liloyu uçurur.Sonra xp yi kaldırırsın.Biraz türk usulu köylü işi ama bence senin durumu kurtarır.

Asıl tavsiyem 160 GB diski olduğu gibi DVD ye yedekleyip, basmak formatı, ben olsam aynen böyle yapardım.

hercümerç
14-10-2010, 21:50
Shibumi (http://turandursun.com/forumlar/member.php?u=9699) MBR için harddisk ana dizininde derken bende onu kastetmek istemiştim aslında, kusura bakma ben bazı bilgisayar terimlerini eğitimini almadığım için kendi anladığım şekle sokarım o yüzden başkalarına iyi anlatamıyorum sanırım.
Haklısın ubuntu forumlarındada sorayım.
naper (http://turandursun.com/forumlar/member.php?u=9400) ben zaten uzun zamandır ubuntuda karar kılmıştım gnome kdeden daha fazla hoşuma gidiyor ve tabi debian tabanlı olması.
Senin dediğin türk usülü olsa çoktan yapmıştım ama olmuyor. 160 gb lık diski ben 4 parçaya böldüm veri depolama olarak herhangi bir sorun yok; ancak kurulum esnasında xp cdside, linux cdleride o dört parçaya böldüğüm diski tek parça olarak görüyor yani yüklersem komple tamamına yükleyecek(nasıl yükleyecekse çünkü o disk daha önce dediğim gibi aslında 4 parçaya bölümlenmiş, format atmadan yükle dediğimde büyük ihtimalle hata verecek, windows 7 cd sinde sanırım o bölümler gözükmüştü ancak yükle dediğimde birincil disk olmadığından dolayı yüklenemez diye hata vermişti.), bundan dolayı içindeki veriler silinmesin diye 160 gb lık diske işletim sistemi kuramıyorum. Samsung ide harddiskteki jumper 4. de, seagate satadiskteki jumperı bulamadım.

naper
15-10-2010, 18:12
Shibumi (http://turandursun.com/forumlar/member.php?u=9699) MBR için harddisk ana dizininde derken bende onu kastetmek istemiştim aslında, kusura bakma ben bazı bilgisayar terimlerini eğitimini almadığım için kendi anladığım şekle sokarım o yüzden başkalarına iyi anlatamıyorum sanırım.
Haklısın ubuntu forumlarındada sorayım.
naper (http://turandursun.com/forumlar/member.php?u=9400) ben zaten uzun zamandır ubuntuda karar kılmıştım gnome kdeden daha fazla hoşuma gidiyor ve tabi debian tabanlı olması.
Senin dediğin türk usülü olsa çoktan yapmıştım ama olmuyor. 160 gb lık diski ben 4 parçaya böldüm veri depolama olarak herhangi bir sorun yok; ancak kurulum esnasında xp cdside, linux cdleride o dört parçaya böldüğüm diski tek parça olarak görüyor yani yüklersem komple tamamına yükleyecek(nasıl yükleyecekse çünkü o disk daha önce dediğim gibi aslında 4 parçaya bölümlenmiş, format atmadan yükle dediğimde büyük ihtimalle hata verecek, windows 7 cd sinde sanırım o bölümler gözükmüştü ancak yükle dediğimde birincil disk olmadığından dolayı yüklenemez diye hata vermişti.), bundan dolayı içindeki veriler silinmesin diye 160 gb lık diske işletim sistemi kuramıyorum. Samsung ide harddiskteki jumper 4. de, seagate satadiskteki jumperı bulamadım.

O vakit yapacak fazla bir şey yok.160GB diskin tamamı dolu bile olsa 32 DVD yapar.8 saatte yedeklersin.Bence yedekle, hem ileride yamuk bir durumda yedeklerin olur, hem de liloyu ebediyete gönderirsin.
Eğer oyun oynamıyorsan tavsiyem, windows ve NTFS formatındaki bölümden kurtulmandır.Ben 4 yıldır windowsla hiç uğraşmıyorum.Sorun yaşarsan yardım etmeye çalışırım.

hercümerç
15-10-2010, 19:31
O vakit yapacak fazla bir şey yok.160GB diskin tamamı dolu bile olsa 32 DVD yapar.8 saatte yedeklersin.Bence yedekle, hem ileride yamuk bir durumda yedeklerin olur, hem de liloyu ebediyete gönderirsin.
Eğer oyun oynamıyorsan tavsiyem, windows ve NTFS formatındaki bölümden kurtulmandır.Ben 4 yıldır windowsla hiç uğraşmıyorum.Sorun yaşarsan yardım etmeye çalışırım.

130 gbyte'ı dolu. Dvd'ye yazabilirim ama dvdrw yakmalarımda daha önce sorunlar yaşadım ona güvenim harddisklerden daha az. 1 tb'lık harici hdd alıcam ondan sonra dilediğimi yaparım.
Oyun oynamıyorum; fakat kullanmam gereken windows'a özel yapılmış programlar var şarap emulatörü falan işe yaramıyor. Desteğiniz için teşekkür ederim.

naper
16-10-2010, 12:15
130 gbyte'ı dolu. Dvd'ye yazabilirim ama dvdrw yakmalarımda daha önce sorunlar yaşadım ona güvenim harddisklerden daha az. 1 tb'lık harici hdd alıcam ondan sonra dilediğimi yaparım.
Oyun oynamıyorum; fakat kullanmam gereken windows'a özel yapılmış programlar var şarap emulatörü falan işe yaramıyor. Desteğiniz için teşekkür ederim.

Harici disk çok faydalı.Bende de var ve oldukça memnunum.Başka çıkar yol görünmüyor.