Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilgisayar nedir? Nasıl çalışır?
Konu hakkında bilgisi ne seviyede olursa olsun fikri olan ve konuya ilgi duyan tüm üyeleri soruyu cevaplamaya davet ediyorum.
evrensel-insan
06-12-2010, 01:56
Saygideger shibumi;
Tesekkurler. Benim gibi bilgisayar ozurluleri icin, bu baslik bicilmis kaftan.
Umarim, site yazarlari, bu konudaki bilgi, birikim, tecrubelerini bizden esirgemezler de, biz de sayelerinde bilgisayarlari, ezber ve alisilagelmis sekilde degil de, belki daha bir bilincli ve algilayarak kullaniriz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
d34dkn16h7
06-12-2010, 03:51
Bilgisayarı temel olarak bir hesap makinesi olarak düşünebiliriz.İşlemci verileri işleyerek Ram e gönderir.Ram temel olarak sürekli kullanımda olan verileri tutar eğer Ram iniz düşük ise o yüzden yavaş çalışır.Ama eğer Ram iniz çok ise ve hala bilgisayarınız yavaş ise o zaman da işlemcini yavaştır muhtemelen,veriler için kapasite var ama onu işleyen beyin çok yorgun.
HDD ise verilerin uzun süreli olarak saklandığı yerdir.
Yazılım ise işlemciye işlenecek komutlar verir ve Ram yada HDD bulunan yada klavyeden gelen veriye göre de işlem yapılır.
temel programlama dilleri:
Assembly
Pascal
Basic
C
C#
C++
Java
Cobol
Perl
Python
Ada
Fortran
Delphi
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Python_add5_syntax.svg/292px-Python_add5_syntax.svg.png
Daha sorunuz varsa cavaplamaktan zevk duyarım.Ayrıca eğer yanlışım varsa lütfen düzeltin.
Öyleyse daha belirgin ifadelerle şöyle sorayım, bilgisayar en basit aritmetik işlemleri nasıl gerçekleştirir? Örneğin 3 + 4 gibi bir ifade bilgisayarın içinde nasıl işlenir ki sonuç ortaya konur?
Lütfen bu andan itibaren 3 + 4 yazarız sonucu bize verir gibi şeyler olmasın.
´ Just!ce `
25-12-2010, 04:00
Öyleyse daha belirgin ifadelerle şöyle sorayım, bilgisayar en basit aritmetik işlemleri nasıl gerçekleştirir? Örneğin 3 + 4 gibi bir ifade bilgisayarın içinde nasıl işlenir ki sonuç ortaya konur?
Lütfen bu andan itibaren 3 + 4 yazarız sonucu bize verir gibi şeyler olmasın.
Sayın Shibumi Assembly dilinde klavyede her tuşun matematiksel bi değeri var.Atıyorum A harfi = 65 sayısına denk geliyo.işlemcideki yazılım o şekilde algılayıp işlem yapılır.Yoksa A yı harf olarak algılamaz.
Sorduğunuz 3+4 örneğide o şekilde .3+4 işlemi , İşlemciye kodlanan sayı sistemine çevrilip , işlemci işlemi yaptıktan sonra tekrar ondalık sayı sistemine çevrilir bu.
"Hatırladığım kadarıyla":) böyleydi umarım yardımcı olur.
Saygılarımla.
Bilgisayar işlemcisinin her işini klavye tuşlarına endeksli yapması sizce de biraz tuhaf değil mi?
Klavyedeki tuşların matematiksel değeri var ne demek? Bundan "sayısal bir değeri var" mı anlamalıyız. Yoksa ASCII tablosu mudur bahsettiğiniz?
İşlemci üzerinde yazılım olduğunu söylediniz. Böyle bir yazılım olduğunu farzederek soruyorum, bu yazılım nedir? Nasıl çalışır?
unknowngod
25-12-2010, 05:57
d34dkn16h7
değerli arkadaşimizinda belirtiği gibi
programlama grafik ve benzer metotlarin işlendiği bir alet diyelim oyunlar olsun
aslinda bilgisayar başka bir boyuta geçiş gibidir insanoğlunun Yarattiği bir gerçeklik
en basit sanal dünyada :):) ordada imkansizi başarabilirsiniz Yeterki isteyin :):) benim açiklamamda bu :):):)
´ Just!ce `
25-12-2010, 15:55
Bilgisayar işlemcisinin her işini klavye tuşlarına endeksli yapması sizce de biraz tuhaf değil mi?
Sayın shibumi bilgisayar işlemcisi her işini klavye tuşlarına endeksli yapmaz.Size anlattığım şey sorduğunuz soruyla alakalı.Nasıl yapmaz ; mesela siz pc yi açtığınız zaman sizin komutunuz olmadan çalışan yardımcı programlar vardır.
Klavyedeki tuşların matematiksel değeri var ne demek? Bundan "sayısal bir değeri var" mı anlamalıyız.Yoksa ASCII tablosu mudur bahsettiğiniz?
Evet , ASCII Karakter tablosunda 95 adet yazılır karakter olup 32 den 126 ya kadar numaralandırılmışlardır.
İşlemci üzerinde yazılım olduğunu söylediniz. Böyle bir yazılım olduğunu farzederek soruyorum, bu yazılım nedir? Nasıl çalışır?Sayın shibumu sorunuz bana garip geldi.Umarım yanlış anlamıyorumdur ;
İşlemci üzerinde yazılım olmak zorunda , yani işlemcinin yapacağı işe göre yazılımla programlanması gerekir.Bilgisayar mühendisliği bölümünde 2. yada 3. sınıfta bunun eğitimide veriliyor.(tam hatırlamıyorum)
İşlemcilerin çalışma prensibi aynıdır ; işlemci elektrik sinyallerini 0 ve 1 şeklinde alır ve verilen komuta göre bunları değiştirerek sonucu yine 0'lardan ve 1'lerden oluşan çıktılar halinde verir.Bu sinyale göre CPU nun o bölümünde bulunan voltaj o sinyalin değerini verir .Yukarda demek istediğim buydu.
Yazılımına gelirsek bu CPU'nun yapıcağı işleme göre ve , programcının tercihine göre değişir Mesela C , C# dilleri ile işlemci programlanabilir.Mesela windows xp işletim sistemi C++ ve assembly dilinde yazılmıştır.Detay olarak ta bi bilgi , yanlış hatırlamıyosam 140 bin(+/-) satır kodla yapılmış.
İşlemcileri daha kolay anlamak açısından ilkolkul çocuklarının çizdikleri güneş gibi düşünebilirsiniz.
ortada bir yuvarlak ve her tarafından çıkan çizgiler.Gözünüzde canlandı ise
o çizgilerin herbiri bir işlemdir.Yani aynı anda müzk dinleyebilir ,resimlere bakabilir internette sörf yapabilirsiniz.
işlemcinin görevi en kaba anlamı ile o çizgileri sıralamktır. Windows çıkarken en büyük reklamı aynı anda birden fazla işlem yapabilme olarak lanse edildi.Aslında yukardaki yazdıklarıma bakarak işlemcinin o çizgilere tek tek bakarak önce sen sonra sen ondan sonra sen demekten başka yaptığı bişey yok.Bu durumda mantıken aynı anda birden fazla işlemde söz konusu olmuyor.
Burda da hani o işlemcilerin hızları vardır,onlar devreye giriyor,O kadar hızlı bir sıralama-işleme sayesinde bizde aynı anda birden fazla şey yaptığıımızı sanıyoruz. :)
işlemci adı üstünde değilmi zaten
Şöyle sorayım o zaman, işlemcinin üzerinde (içinde) bir yazılım var ise bu nedir, neyden yapılmıştır? Bunu işlemcinin içerisinde yazılım barındıran bir ünite olduğunu farzederek soruyorum. Bu nedir nasıl çalışır? İçerisinde bir ruh barındırmadığına göre temel bir mekanizmanın var olması gerekir öyle değil mi? Buna göre "Basic Input Output System" nedir?
ASCII karakterleri konusuna sonra geleceğiz.
´ Just!ce `
25-12-2010, 22:18
Şöyle sorayım o zaman, işlemcinin üzerinde (içinde) bir yazılım var ise bu nedir, neyden yapılmıştır? Bunu işlemcinin içerisinde yazılım barındıran bir ünite olduğunu farzederek soruyorum. Bu nedir nasıl çalışır? İçerisinde bir ruh barındırmadığına göre temel bir mekanizmanın var olması gerekir öyle değil mi? Buna göre "Basic Input Output System" nedir?
ASCII karakterleri konusuna sonra geleceğiz.Sayın shibumu herşeyden önce sanki siz herşeyi biliyorsunuzda beni sınav yapıyormuşunuz gibi hissettim ? soru sorma tarzınız biraz hicivli geldi , hatta bu hissiyatım 2.yazınızda dahada bi arttı ? yanlış anlıyor olabilirim , bu konuyu açıklığa kavuşturabilirmiyiz ?
Jus!ice, ben sizin yerinizde olsam kişisel karakter analizleri, biliyor bilmiyordan çok konuya ya da sorularıma odaklanırım. Soruları istemezseniz yanıtlamaya bilirsiniz. Ben sorularımı konuyu yayarak somutlaştırmak için kullanıyorum.
Bunlar doğru, yanlış, eğri, düzgün gibi bir şey söylemedim, söylemeyeceğim de. Belki konunun en sonunda kendi bildiklerimi ifade edebilirim. Ama bunu sizin söylediklerinizi geçersiz, yanlış, eğri gibi şeylerle etiketlemek için yapmayacağım elbette.
Konuyu, konuya uzak olanların katkısıyla sinerji içerisinde çözümlemek, herkesin kafasında ki doğru bildiklerini sergilemek ve dolayısıyla konunun bütünlüğüne azar azar da olsa katkı yaparak tamamlamak konunun ilgi çekici olmasını sağlar.
3+4 isini, daha dogrusu toplama cikarma gibi basit islemleri yapan bir devreyi ögrenciligimizde laboratuvarda yapmistik. Bunun icin AND OR mantik kapilarini (http://en.wikipedia.org/wiki/Logic_gate)kullaniyorsunuz. Olay söyle oluyor.
Zaten örnek olarak hazirlanmis bir devre yapisi digital kitabinda oluyor. Iste atiyorum 3 tane AND kapisini iki tane OR kapisini devrelerin icinde oldugu plastik kutudan cikarip devrelerin ayaklarinin yerlesebildigi delikli plastik bir seyin üstüne yapistiriyorsunuz. (adini unuttum) Sonra tellerle ayaklari birbirine bagliyorsunuz. Bu isler epey zaman aliyor. En sonunda devreniz hazir. Simdi Input bölümünde iki rakam bir de yapacaginiz islemi girebileceginiz yer hazir. 3'ü nasil giriyorsunuz. Hexadecimal miydi unuttum. Bir sekilde 3'ü 4'ü ve islemi yani +'yi giriyorsunuz. O da ne? Sonuc 7 degik, sacma sapan birsey. Ama hersey dogruydu. Niye calismiyor bu aptal alet? Bütün kablolari tekrar kontrol ediyorsunuz. Yok, hersey dogru. Asistana soruyorsunuz. O da kontrol ediyor, dogru gibi görünüyor. Kapilari degistirin diyor, hadi bakalim kapilar sil bastan. Neyse bir sekilde ders bitene kadar ya calisir ya calismaz, bu isler hic belli olmaz :)
Fisini cereyana takmakla calisir, baska turlu calistiramazsiniz:)
´ Just!ce `
26-12-2010, 02:32
Jus!ice, ben sizin yerinizde olsam kişisel karakter analizleri, biliyor bilmiyordan çok konuya ya da sorularıma odaklanırım. Soruları istemezseniz yanıtlamaya bilirsiniz. Ben sorularımı konuyu yayarak somutlaştırmak için kullanıyorum.
Bunlar doğru, yanlış, eğri, düzgün gibi bir şey söylemedim, söylemeyeceğim de. Belki konunun en sonunda kendi bildiklerimi ifade edebilirim. Ama bunu sizin söylediklerinizi geçersiz, yanlış, eğri gibi şeylerle etiketlemek için yapmayacağım elbette.
Konuyu, konuya uzak olanların katkısıyla sinerji içerisinde çözümlemek, herkesin kafasında ki doğru bildiklerini sergilemek ve dolayısıyla konunun bütünlüğüne azar azar da olsa katkı yaparak tamamlamak konunun ilgi çekici olmasını sağlar.
Tamamda sayın shibumi hitap tarzıda çok önemli..Yanıtlamak zorunda olmadığımı biliyorum bende yardımcı olmaya çalışıyodum zaten.
Bu konu için değil herhangi bi konuda olabilir üslubunuzu incelemenizi öneririm.
Saygılarımla.
Just!ce, bence hitap tarzı konunun içeriğinde en son aranılan kıstaslardan olmalı. Örneğin aksi belirtilmedikçe benim bir yazıdan asgari olarak beklentim düzgün bir Türkçe ile sunulması, cümle yapılarına dikkat edilmiş olması ve içeriğe katkı yapıyor nitelikte olmasıdır. Zira forum kültüründe bunlardan fazlasını talep ederseniz avcunuzu yalarsınız. Ha, edebiyat ya da filoloji forumlarında işler nasıl yürüyor bilmiyorum. Benim için bir cevabın konuyla en azından "ilintili" olması yeterlidir.
Ek olarak hitap tarzımda bir sıkıntı yok. Siz benimle aynı fikirde olsa idiniz hitap tarzıma takılmayacaktınız bile. Buradaki sıkıntı, sizin doğru bildiklerinizin yanlış olma ihtimalinin sizi sıkıştırıyor olması. Ben bildiklerimi kendi başıma yansıtacak, yaratacak olsam zaten yazıyı buraya asar insanların yorumlarını beklerim. Lütfen rahatlayın, burada kimseyi sınav, sözlü, quiz falan yapmıyorum. Birincisi buna yetkim yok ikincisi böyle şeylerden hoşlanmam. Yapmaya çalıştığım şeyin önceliği, konuya ilgi duyan insanların da katılım gösterdiği bir tutam bilgi ortaya koymak.
Konuya dönecek olursak eğer;
d34dkn16h7, RAM, harddisk ve programlama dillerinden bahsetti.
Jus!ice, klavye karakterlerinin matematiksel karşılıkları olduğunu bunların işlemci içerisinde işlendiğinden bahsetti.
unknowngod, (bir şeyler bahsetti tam anlayamadım aslında.)
byspy, güneş ve etrafındaki çizgiler isimli simgesel bir ifadeler zinciriyle anlatmaya çalıştı.
sargon, AND, OR kapılarından, bunların elektronik bir devre üzerinde kullanımının doğurduğu sonuçlardan bahsetti.
vartor, fişi takarsak cereyan vasıtasıyla bilgisayarın çalışacağını söyledi.
Burada temel anlamda bir şeyler oluşmaya başladı gibi.
Bilgisayarın nasıl çalıştığına dair farklı düşünceleri olan insanları beklemeye devam ediyorum. Benimle ya da birileriyle aynı fikirde olmak zorunda da değilsiniz. Benim yaptığım şekilde bana soru yöneltebilir, gerçek dışı bile olsa konuyla alakalı fikirlerinizi ortaya koyabilirsiniz. Bilgisayar size göre su buharıyla çalışıyor olabilir, ancak nasıl çalıştığını sorduğumda lütfen "neden bana bunu diyorsun" demeyin garip kaçıyor. Ben birşeyi tenkit etmeden önce sadece "nasıl?" sorusunu yöneltiyorum. Konuyu açan kişinin shibumi oluşu onun bu başlığa sahip olduğu anlamına gelmez. Yalnız konu dışına çıkmamamız konunun dağılmaması açısından daha iyi olur. Ha çıkarsak ne olur, moderatör arkadaşlara iletinizi bildiririm o gerekeni yapar.
devam..
Sevgili Shibumi, bilgisayarin nasil calistigi tartisilacak bir konu degil ki, okuyup ögrenilecek bir konu. Bilgisayarin nasil calistigi konusunda farkli fikirlerin olmasi mümkün mü?
Ancak söyle olabilir bu. Uzaydan dünyaya gelismis yaratiklar gelir. Bakarlar ki dünyali yaratiklar bir alet yapmis, adina bilgisayar demisler. Kendi aralarinda tartisirlar mesela. Biri der ki, "bu alet su buhari ile calisiyor", digeri der ki "hayir hayir, bu canlilar silikonun üzerine patates baski yapmislar, öyle calisiyor". Sonra da bir bilgisayar alip analiz etmeye calisirlar. Ama biz dünyada yasayan yaratiklar olarak bunu nasil yaptigimizi biliyoruz. O yüzden tartismaya gerek yok, sadece okuyup ögrenmek gerekiyor.
Gelecekte bilgisayarlar nasil calisacaklar diye sorsan tartismali bir konu olabilir belki.
evrensel-insan
26-12-2010, 10:44
Saygideger arkadaslar;
Fisini cereyana takmakla calisir, baska turlu calistiramazsiniz-vartor-
Her zaman fise takmaya gerek yok. Eger pilini sarj etmisseniz, pili bitene kadar da fissiz calisir.:D
Ama internet ayri bir meret. Oda once softwarein bilgisayara yuklenmesi yaninda, ya tel. kablosunun baglantisi ile, ya da kablosuz olarak hub denen alet ile, ya da mobil/diz ustu v.s. ise, etrafinda bulunan bir internet yayinini alarak calisir. Buna wi-fi diyorlar, galibam.:sad:
Gerisini kendi programlasmisligi hallediyor. Ben sadece tuslara, ya da dokunmali veya fareli yonlendirimini yapiyorum.:tea:
Ama bunun icin onun hazir olmasi ve dolmasi gerekir. Allah, hazir hale gelmemesinden korusun. Yoksa yandim. Cunku hazir olmayinca, senin yonlendirmen de mumkun olmuyor.:rant:
Iste o zaman ya bildigin dualari okursun, ya da bilen bir uzmani ya tel. ile ararsin, ya uzmana goturursun,ya da uzman cagirirsin.:Cry:
Ondan sonrada, kus kus yapilana kadar beklersin. Bazan gunler surebiliyor, masrafi da ne ise, veriyorsun. Adama "dur kardesim sunun icin bu kadar para istenir mi" diyemezsin. Ne icin ne yapildigini bilsen, zaten uzman ile iliskiye gecmezsin.:nono:
Herkes, spartacus degil ki, dimi ama!:kiss:
Saygilarimla;
evrensel-insan
Bilgisayardan kasit birçok şey olabilir. İngilizce 'computer' ve almanca 'rechner' kelimeleri aslında hesap makinası demektir. Dolayısı ile en geniş tanımında bir abaccus da bir bilgisayardır. Ama genelde bilgisayardan kasit programlanabilir dijital elektronik aletlerdir. Bu tanıma günümüzde bulaşık ve çamaşır makinanızın içindeki elektronik de uymaktadır.
Bilgisayarlar matematiksel olarak Turing makinaları (http://tr.wikipedia.org/wiki/Turing_makinesi) ile aynı işlevi görürler. Yani bir Turing makinası ile, bildiğimiz bilgisayarlar ile yapılabilecek herşey (çok daha yavaş bir biçimde) yapılabilir. Gerçekteki bilgisayarlar Turing makinalarından daha komplike olsalar da bilgisayar algorithmalarının verimlilik hesaplarında Turing makinaları üzerinde kanıtlanmış teoremler, lemmalar kullanılabilir.
Bilgisayarların nasıl çalıştığını anlatmak iki üç satırlık iş değildir. O kadar kapsamlı bir konu ki çoğu bilgisayar profesyoneli de bilgisayarın nasıl çalıştığınının sadece bir kısmını bilir. Mesela benim gibi dijital elektronikten fazla anlamayan bir çok programcı vardır. Dijital elektronik, işletim sistemi yapısı, derleyici yapısı, algoritma ve veri tipleri, veri tabanı sistemleri, assembly, c/c++, bilgisayar grafiği, ağ sistemleri, internet protokolleri, ünveristede* bazıları iki sene süren derslerin ufak bir kısmı.
* Tabi illa üniversitede öğrenmek şart değil, internette bu konularda kaynak çok, ilgilenen insan girer google'a bakar. İngilizce bilmek çok faydalı (mesela wikipediadaki Turing makinası ile ilgili makalenin İngilizcesi Türkçesinden kat kat iyi). Başlangıç noktası C++ öğrenmektir. Üniversitelerde öğrenciler bazen C++ yerine Java ile başlatılır ama amaç bilgisayarın nasıl çalıştığını öğrenmek ise Java işin teferuatıdır,
´ Just!ce `
26-12-2010, 15:16
Just!ce, bence hitap tarzı konunun içeriğinde en son aranılan kıstaslardan olmalı. Örneğin aksi belirtilmedikçe benim bir yazıdan asgari olarak beklentim düzgün bir Türkçe ile sunulması, cümle yapılarına dikkat edilmiş olması ve içeriğe katkı yapıyor nitelikte olmasıdır. Zira forum kültüründe bunlardan fazlasını talep ederseniz avcunuzu yalarsınız. Ha, edebiyat ya da filoloji forumlarında işler nasıl yürüyor bilmiyorum. Benim için bir cevabın konuyla en azından "ilintili" olması yeterlidir.
Ek olarak hitap tarzımda bir sıkıntı yok. Siz benimle aynı fikirde olsa idiniz hitap tarzıma takılmayacaktınız bile.
Buradaki sıkıntı, sizin doğru bildiklerinizin yanlış olma ihtimalinin sizi sıkıştırıyor olması. Ben bildiklerimi kendi başıma yansıtacak, yaratacak olsam zaten yazıyı buraya asar insanların yorumlarını beklerim.
Lütfen rahatlayın, burada kimseyi sınav, sözlü, quiz falan yapmıyorum. Birincisi buna yetkim yok ikincisi böyle şeylerden hoşlanmam. Yapmaya çalıştığım şeyin önceliği, konuya ilgi duyan insanların da katılım gösterdiği bir tutam bilgi ortaya koymak. Bende bi sıkıntı yok SAYIN shibumi , rahatım.Hiç bilmiyor olsam bi açar bakarım herhalde doğrumu ulan bunlar diye..
Konuya dönecek olursak eğer;
d34dkn16h7, RAM, harddisk ve programlama dillerinden bahsetti.
Jus!ice, klavye karakterlerinin matematiksel karşılıkları olduğunu bunların işlemci içerisinde işlendiğinden bahsetti.
unknowngod, (bir şeyler bahsetti tam anlayamadım aslında.)
byspy, güneş ve etrafındaki çizgiler isimli simgesel bir ifadeler zinciriyle anlatmaya çalıştı.
sargon, AND, OR kapılarından, bunların elektronik bir devre üzerinde kullanımının doğurduğu sonuçlardan bahsetti.
vartor, fişi takarsak cereyan vasıtasıyla bilgisayarın çalışacağını söyledi.
Burada temel anlamda bir şeyler oluşmaya başladı gibi.
Bilgisayarın nasıl çalıştığına dair farklı düşünceleri olan insanları beklemeye devam ediyorum. Benimle ya da birileriyle aynı fikirde olmak zorunda da değilsiniz.İşte anlamadığınız bi nokta daha..Bu işlemin 5 bin çeşidi yok belirli doğrular var.
Benim yaptığım şekilde bana soru yöneltebilir, gerçek dışı bile olsa konuyla alakalı fikirlerinizi ortaya koyabilirsiniz. Bilgisayar size göre su buharıyla çalışıyor olabilir, ancak nasıl çalıştığını sorduğumda lütfen "neden bana bunu diyorsun" demeyin garip kaçıyor. Ben birşeyi tenkit etmeden önce sadece "nasıl?" sorusunu yöneltiyorum. Konuyu açan kişinin shibumi oluşu onun bu başlığa sahip olduğu anlamına gelmez. Yalnız konu dışına çıkmamamız konunun dağılmaması açısından daha iyi olur. Ha çıkarsak ne olur, moderatör arkadaşlara iletinizi bildiririm o gerekeni yapar.
devam..
Evet sayın shibumi uzatırsak konu dışına çıkılacak çünkü çok küstahça bi yorum olmuş söyledikleriniz.Psikolog gibi içimden ne geçtiğini tahmin etmişsiniz:twitch: Hitap tarzını takmayan bi insanla iletişim kuramam .Ben bilmiyor olsam neden yazayım buraya :crazy:Ne adamlar var ya :D.Herkes deli bi siz akıllı :D
Devaaaam :D
Sevgili kaanuni'ye konuya katkısından dolayı teşekkür ederim. Gerçekten oldukça kritik bilgiler vermiş. Turing makinaları, dijital elektronik gibi konularla ilgili kısa bilginin de sunumuyla birlikte gerçekten dolu dolu bir başlık oluyor bence. Burada önemli olan daha önce de belirttiğim gibi kişilerin konu hakkında ne bildiği ve dolayısıyla bildikleri kadarıyla ortaya bilgi aktarmaları, böylece konuyla ucundan dahi iştirak halindeki insanların başlığı takip ederek eksik, gedik bilgilerini tazelemesi ve kendine yeni şeyler katıştırması hedeflerimiz arasında. Daha önceden bahsettiğim gibi belli formda, belli miktarda kapsamsız bilgi için yazı hazırlamak ve insanların "teşekkür ederiz, çok faydalı oldu, eline sağlık" yorumlarını duymak değil amacımız. Hem site genelinde ilgilileri konuyla buluşturuyor, gerektiğinde yeniden bilgilendiriyoruz hemde başlığı ilgi çekici hale getiriyoruz.
Örneğin matematik ile ilgili arkadaşların bilgisayar sistemlerinin hesaplamada kullandığı sayı sistemleriyle ilgili söylecek çok şeyi olduğunu düşünüyorum. Evvel zamanda burada belli harmanlama yöntemlerinin nasıl çalıştığına dair yazılar da dönmüştü ve ben sevinmiştim açıkçası. Konuyu açan arkadaş kendi kendini sabote etmeseydi o başlıkta uzunca süre tartışabilirdik.
Konunun işleyiş yapısını irdeleyen değerli arkadaşların, akıllarındaki olağan yapıyla bu yapıyı karşılaştırıp hangisinin daha verimli olabileceği konusunu düşünmeden bir yargıya varmamalarını talep etmekteyim.
Temel sorularımız hala geçerli. Her seviyeden arkadaşı bekliyoruz.
Bilgisayar, birbirine bagli iki bilesenden olusur. Bu bilesenlerden ilkine donanim(hardware), ikincisine yazilim(software) adi verilir. Donanim bilgisayarin elle tutulan, gözle görülen fiziksel bilesenlerine verilen genel addir. Örnek: Klavye, mouse, monitor v.s. gibi
Yazilim ise bilgisayarin ikinci bilesenidir ve donanimin amaca yönelik kullanimini saglayan programlardir.
Bilgi islem literatüründe büyüklük ölcüsü olarak: bit, byte, kilobyte, megabyte vs. kullanilir. "Bit" en kücük birimdir ve mantiksal devre anlamindadir. Tek basina bir anlami olmayan bitler, bir araya gelerek "byte" adi verilen birimi olustururlar. Bir "byte" sekiz "bit" ten. meydana gelir ve bir harf, sembol, rakam veya genel ismiyle bir karakter depolar.
Makine seviyesinde en kücük birim "bit" olmakla birlikte, kullanici seviyesinde en kücük birim "byte" dir.
Kilobyte, 1024 tane "Byte" nin bir araya gelmesiyle olusur. Benzer sekilde "Megabyte" ise, 1024 "Kilobyte" ye denir. "Gigabyte" ise 1024 "Megabyte" dir
Ek olarak bilgisayar terminolojisine girmeyen veya yeni yeni girmeye baslayan büyüklük ölcüleride mevcuttur.
Bunlar: Terabyte, Petabyte, Exabyte.
Not: Ayrica teorik olarak ta "Bilgisayar" denmesi de hatalidir. Ingilizcesi "Computer" Almancasi "Rechner" olan bu teknolojiyi, "Hesap Makinasi" veya "Hesaplayici" olarak adlandirmak daha dogrudur. Ama dilimize "Bilgisayar" olarak yerlesti. Yapacak birsey yok.
Saygilar
Corpse Bride
20-03-2011, 23:04
kullandığım laptop asus f3 series, fan sesi ve ısınma okadar fazlaki sanki uçak havalanıyor. tamire götürmedim söküp fanda temizlik yaptım biraz düzeldi ama bir saat açık kalsa o ses ve ısınma nedeniyle kapanıyor. kullanırken uzak duruyorum, kendi kendine inflak ederse(ki yakındır) fazla yanık oluşmasın : ) öneri tavsiye ve yardım pliz.
ereninthenature
27-07-2011, 10:04
kullandığım laptop asus f3 series, fan sesi ve ısınma okadar fazlaki sanki uçak havalanıyor. tamire götürmedim söküp fanda temizlik yaptım biraz düzeldi ama bir saat açık kalsa o ses ve ısınma nedeniyle kapanıyor. kullanırken uzak duruyorum, kendi kendine inflak ederse(ki yakındır) fazla yanık oluşmasın : ) öneri tavsiye ve yardım pliz.
lap top sogutucu alin.:D
http://www.hepsiburada.com/liste/notebook-sogutuculari/department.aspx?CategoryId=106859