Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Teknoloji & Elektronik > Donanım & Yazılım > Bilgisayar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 06-12-2010, 01:19
errata - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
errata errata isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Bilgisayar nedir? Nasıl çalışır?

Konu hakkında bilgisi ne seviyede olursa olsun fikri olan ve konuya ilgi duyan tüm üyeleri soruyu cevaplamaya davet ediyorum.
Alt 06-12-2010, 01:56
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger shibumi;

Tesekkurler. Benim gibi bilgisayar ozurluleri icin, bu baslik bicilmis kaftan.

Umarim, site yazarlari, bu konudaki bilgi, birikim, tecrubelerini bizden esirgemezler de, biz de sayelerinde bilgisayarlari, ezber ve alisilagelmis sekilde degil de, belki daha bir bilincli ve algilayarak kullaniriz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 06-12-2010, 03:51
d34dkn16h7 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
d34dkn16h7 d34dkn16h7 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

d34dkn16h7 - MSN üzeri Mesaj gönder

Bilgisayarı temel olarak bir hesap makinesi olarak düşünebiliriz.İşlemci verileri işleyerek Ram e gönderir.Ram temel olarak sürekli kullanımda olan verileri tutar eğer Ram iniz düşük ise o yüzden yavaş çalışır.Ama eğer Ram iniz çok ise ve hala bilgisayarınız yavaş ise o zaman da işlemcini yavaştır muhtemelen,veriler için kapasite var ama onu işleyen beyin çok yorgun.
HDD ise verilerin uzun süreli olarak saklandığı yerdir.
Yazılım ise işlemciye işlenecek komutlar verir ve Ram yada HDD bulunan yada klavyeden gelen veriye göre de işlem yapılır.
temel programlama dilleri:
Assembly
Pascal
Basic
C
C#
C++
Java
Cobol
Perl
Python
Ada
Fortran
Delphi

Daha sorunuz varsa cavaplamaktan zevk duyarım.Ayrıca eğer yanlışım varsa lütfen düzeltin.

01001101011001010111010001100001011011000110110001 1010010110001101100001
Alt 25-12-2010, 03:48
Kıdemli Üye

Öyleyse daha belirgin ifadelerle şöyle sorayım, bilgisayar en basit aritmetik işlemleri nasıl gerçekleştirir? Örneğin 3 + 4 gibi bir ifade bilgisayarın içinde nasıl işlenir ki sonuç ortaya konur?

Lütfen bu andan itibaren 3 + 4 yazarız sonucu bize verir gibi şeyler olmasın.
Alt 25-12-2010, 04:00
´ Just!ce ` ´ Just!ce ` isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Shibumi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Öyleyse daha belirgin ifadelerle şöyle sorayım, bilgisayar en basit aritmetik işlemleri nasıl gerçekleştirir? Örneğin 3 + 4 gibi bir ifade bilgisayarın içinde nasıl işlenir ki sonuç ortaya konur?

Lütfen bu andan itibaren 3 + 4 yazarız sonucu bize verir gibi şeyler olmasın.
Sayın Shibumi Assembly dilinde klavyede her tuşun matematiksel bi değeri var.Atıyorum A harfi = 65 sayısına denk geliyo.işlemcideki yazılım o şekilde algılayıp işlem yapılır.Yoksa A yı harf olarak algılamaz.
Sorduğunuz 3+4 örneğide o şekilde .3+4 işlemi , İşlemciye kodlanan sayı sistemine çevrilip , işlemci işlemi yaptıktan sonra tekrar ondalık sayı sistemine çevrilir bu.

"Hatırladığım kadarıyla" böyleydi umarım yardımcı olur.

Saygılarımla.
Alt 25-12-2010, 04:57
Kıdemli Üye

Bilgisayar işlemcisinin her işini klavye tuşlarına endeksli yapması sizce de biraz tuhaf değil mi?
Klavyedeki tuşların matematiksel değeri var ne demek? Bundan "sayısal bir değeri var" mı anlamalıyız. Yoksa ASCII tablosu mudur bahsettiğiniz?

İşlemci üzerinde yazılım olduğunu söylediniz. Böyle bir yazılım olduğunu farzederek soruyorum, bu yazılım nedir? Nasıl çalışır?
Alt 25-12-2010, 05:57
unknowngod unknowngod isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

d34dkn16h7
değerli arkadaşimizinda belirtiği gibi

programlama grafik ve benzer metotlarin işlendiği bir alet diyelim oyunlar olsun

aslinda bilgisayar başka bir boyuta geçiş gibidir insanoğlunun Yarattiği bir gerçeklik
en basit sanal dünyada ordada imkansizi başarabilirsiniz Yeterki isteyin benim açiklamamda bu

Tanrı büyük bir bilim adamıdır....???
Alt 25-12-2010, 15:55
´ Just!ce ` ´ Just!ce ` isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Shibumi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bilgisayar işlemcisinin her işini klavye tuşlarına endeksli yapması sizce de biraz tuhaf değil mi?
Sayın shibumi bilgisayar işlemcisi her işini klavye tuşlarına endeksli yapmaz.Size anlattığım şey sorduğunuz soruyla alakalı.Nasıl yapmaz ; mesela siz pc yi açtığınız zaman sizin komutunuz olmadan çalışan yardımcı programlar vardır.

Klavyedeki tuşların matematiksel değeri var ne demek? Bundan "sayısal bir değeri var" mı anlamalıyız.Yoksa ASCII tablosu mudur bahsettiğiniz?

Evet ,
ASCII Karakter tablosunda 95 adet yazılır karakter olup 32 den 126 ya kadar numaralandırılmışlardır.

İşlemci üzerinde yazılım olduğunu söylediniz. Böyle bir yazılım olduğunu farzederek soruyorum, bu yazılım nedir? Nasıl çalışır?
Sayın shibumu sorunuz bana garip geldi.Umarım yanlış anlamıyorumdur ;

İşlemci üzerinde yazılım olmak zorunda , yani işlemcinin yapacağı işe göre yazılımla programlanması gerekir.Bilgisayar mühendisliği bölümünde 2. yada 3. sınıfta bunun eğitimide veriliyor.(tam hatırlamıyorum)
İşlemcilerin çalışma prensibi aynıdır ; işlemci elektrik sinyallerini 0 ve 1 şeklinde alır ve verilen komuta göre bunları değiştirerek sonucu yine 0'lardan ve 1'lerden oluşan çıktılar halinde verir.Bu sinyale göre CPU nun o bölümünde bulunan voltaj o sinyalin değerini verir .Yukarda demek istediğim buydu.

Yazılımına gelirsek bu CPU'nun yapıcağı işleme göre ve , programcının tercihine göre değişir Mesela C , C# dilleri ile işlemci programlanabilir.Mesela windows xp işletim sistemi C++ ve assembly dilinde yazılmıştır.Detay olarak ta bi bilgi , yanlış hatırlamıyosam 140 bin(+/-) satır kodla yapılmış.
Alt 25-12-2010, 16:17
byspy byspy isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

İşlemcileri daha kolay anlamak açısından ilkolkul çocuklarının çizdikleri güneş gibi düşünebilirsiniz.

ortada bir yuvarlak ve her tarafından çıkan çizgiler.Gözünüzde canlandı ise

o çizgilerin herbiri bir işlemdir.Yani aynı anda müzk dinleyebilir ,resimlere bakabilir internette sörf yapabilirsiniz.

işlemcinin görevi en kaba anlamı ile o çizgileri sıralamktır. Windows çıkarken en büyük reklamı aynı anda birden fazla işlem yapabilme olarak lanse edildi.Aslında yukardaki yazdıklarıma bakarak işlemcinin o çizgilere tek tek bakarak önce sen sonra sen ondan sonra sen demekten başka yaptığı bişey yok.Bu durumda mantıken aynı anda birden fazla işlemde söz konusu olmuyor.

Burda da hani o işlemcilerin hızları vardır,onlar devreye giriyor,O kadar hızlı bir sıralama-işleme sayesinde bizde aynı anda birden fazla şey yaptığıımızı sanıyoruz.

işlemci adı üstünde değilmi zaten

Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...
Alt 25-12-2010, 19:24
Kıdemli Üye

Şöyle sorayım o zaman, işlemcinin üzerinde (içinde) bir yazılım var ise bu nedir, neyden yapılmıştır? Bunu işlemcinin içerisinde yazılım barındıran bir ünite olduğunu farzederek soruyorum. Bu nedir nasıl çalışır? İçerisinde bir ruh barındırmadığına göre temel bir mekanizmanın var olması gerekir öyle değil mi? Buna göre "Basic Input Output System" nedir?

ASCII karakterleri konusuna sonra geleceğiz.

Önerilen Siteler