PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Einstein Haklı Çıktı

darkofdeath
30-12-2010, 01:55
"Aynı anda 2 yerde olabilme" deneyinde büyük ilerleme kaydedildi.

ABD'de California Üniversitesi bilim adamları, aynı anda iki farklı enerji durumunda bulunabilen bir aygıt geliştirerek Albert Einstein'ın öncülerinden olduğu "kuantum teorisi"ni haklı çıkardı.

Yılın buluşu kabul edilen aygıt, toz zerresi kadar küçük bir metal parçasını "mutlak sıfır" kabul edilen eksi 273 dereceye yakın bir sıcaklığa kadar soğutuyor ve enerjisini bir kuantum artırıyor. Madde, bu noktada günlük hayatımızda karşı karşıya olduğumuz Newton fiziğinin kurallarından çıkıp Einstein tarafından tanımlanan kuantum yasalarına göre hareket etmeye başlıyor. Saniyede 6 milyar kez titreşen madde, algılanabilir bir elektrik akımı yayıyor ve aynı anda hem yüksek, hem de alçak enerji düzeyinde varolabiliyor.

EINSTEIN VAZGEÇMİŞTİ

Bilim adamları, henüz maddenin Einstein'ın mümkün olduğunu iddia ettiği gibi "aynı anda iki yerde birden bulunması"nı sağlamayı başaramadı; ancak bu buluş sayesinde bu hayalin gerçekleştirilebilir olduğu ortaya koymuş oldu. Einstein, kuantum fiziğinin gelişiminde öncü olmuş, ancak daha sonra bu teoremin "evreni belirsizleştirdiğini" iddia edip "Tanrı evrenle kumar oynamaz" diyerek reddetmişti.

veteknoloji.com

´ Just!ce `
30-12-2010, 03:51

ABD'de California Üniversitesi bilim adamları, aynı anda iki farklı enerji durumunda bulunabilen bir aygıt geliştirerek Albert Einstein'ın öncülerinden olduğu "kuantum teorisi"ni haklı çıkardı.

Yılın buluşu kabul edilen aygıt, toz zerresi kadar küçük bir metal parçasını "mutlak sıfır" kabul edilen eksi 273 dereceye yakın bir sıcaklığa kadar soğutuyor ve enerjisini bir kuantum artırıyor. Madde, bu noktada günlük hayatımızda karşı karşıya olduğumuz Newton fiziğinin kurallarından çıkıp Einstein tarafından tanımlanan kuantum yasalarına göre hareket etmeye başlıyor. Saniyede 6 milyar kez titreşen madde, algılanabilir bir elektrik akımı yayıyor ve aynı anda hem yüksek, hem de alçak enerji düzeyinde varolabiliyor.

EINSTEIN VAZGEÇMİŞTİ

Bilim adamları, henüz maddenin Einstein'ın mümkün olduğunu iddia ettiği gibi "aynı anda iki yerde birden bulunması"nı sağlamayı başaramadı; ancak bu buluş sayesinde bu hayalin gerçekleştirilebilir olduğu ortaya koymuş oldu. Einstein, kuantum fiziğinin gelişiminde öncü olmuş, ancak daha sonra bu teoremin "evreni belirsizleştirdiğini" iddia edip "Tanrı evrenle kumar oynamaz" diyerek reddetmişti.

veteknoloji.com

Sayın darkofdeath ;

Yılın buluşu kabul edilen aygıt !
Bana çok garip geldi :) böle bişe varsa 100 yılın buluşudur ya nası yılın buluşu :)

darkofdeath
30-12-2010, 04:04
hahaha haklısın ´ Just!ce ` demekki pek heyecan yaratmamış :D
şu linkte bir belgesel var belki dikkatini çeker.
http://www.sonsuz.us/taxonomy/term/21

´ Just!ce `
30-12-2010, 04:45
hahaha haklısın ´ Just!ce ` demekki pek heyecan yaratmamış :D
şu linkte bir belgesel var belki dikkatini çeker.
http://www.sonsuz.us/taxonomy/term/21

:) saol darkofdeath ilgimi çekmez olurmu 2 yıldır baya bi kafa yordum bu adamın fikirleri üzerine

darkofdeath
30-12-2010, 04:54
ben ışık hızını geçince zamanda yolculuk yapılabileceğine inanmıyorum yaa sen ne düşünüyosun bu konuda

İvan Karamazov
30-12-2010, 10:19
ben ışık hızını geçince zamanda yolculuk yapılabileceğine inanmıyorum yaa sen ne düşünüyosun bu konuda

ışık hızını geçmek diye bir şey söz konusu değil... takyon diye farazi parçacıklar vardır, ışıktan hızla hareket ederler ancak onlar da ışık hızından daha düşük bir hızda hareket edemezler; kuramsal tabi bu bilgiler... ancak yanlış oldukları da kanıtlanmış değildir.

zaman yolculuğu ışıktan hızla gitmekle alakalı değil... hızlı hareket eden cisim, yavaş hareket eden cisme göre daha az yaşlanır; yüksek yerçekimine maruz kalan cisim, düşük yerçekimine maruz kalan cisme göre daha az yaşlanır. bunlar kuramsal olmakla birlikte; bugüne kadar yapılmış deneylerle de gayet uyum içinde bilgilerdir. buradaki hızın ya da yerçekiminin miktarı, hiç mi hiç önemli değildir: daha çok hız/daha çok yerçekimi;daha az hız/daha az yerçekimine göre daha yavaş zaman olarak görünür... uçakla yolculuk yapan biri için zaman, yapmayan birine göre daha yavaş akar. dünyada atmosfer sınırları içinde bile yeryüzüne daha yakın olan cisim için zaman daha yavaş akar... ayrıca şunları incelemenizde de fayda var:

http://www.astronomidiyari.com/?p=2746
13003590

´ Just!ce `
30-12-2010, 15:19
ışık hızını geçmek diye bir şey söz konusu değil... takyon diye farazi parçacıklar vardır, ışıktan hızla hareket ederler ancak onlar da ışık hızından daha düşük bir hızda hareket edemezler; kuramsal tabi bu bilgiler... ancak yanlış oldukları da kanıtlanmış değildir.

zaman yolculuğu ışıktan hızla gitmekle alakalı değil... hızlı hareket eden cisim, yavaş hareket eden cisme göre daha az yaşlanır; yüksek yerçekimine maruz kalan cisim, düşük yerçekimine maruz kalan cisme göre daha az yaşlanır. bunlar kuramsal olmakla birlikte; bugüne kadar yapılmış deneylerle de gayet uyum içinde bilgilerdir. buradaki hızın ya da yerçekiminin miktarı, hiç mi hiç önemli değildir: daha çok hız/daha çok yerçekimi;daha az hız/daha az yerçekimine göre daha yavaş zaman olarak görünür... uçakla yolculuk yapan biri için zaman, yapmayan birine göre daha yavaş akar. dünyada atmosfer sınırları içinde bile yeryüzüne daha yakın olan cisim için zaman daha yavaş akar... ayrıca şunları incelemenizde de fayda var:

Sayın ivan karamazov'un söylediklerine katılıyorum bende.O hızı geçme gibi bi durum yok einsteininde kuramında söylediği o hıza yakın bi hız olarak geçiyo.Bunlara ek olarak diğer söylediklerine de katılıyorum zamanın göreceliliği kuramı..detayıyla okuduğunuzda çok mantıklı..bana öyle geliyo yani :)

darkofdeath
31-12-2010, 04:33
öyle bir belgesel izlemiştim ışığın üstüne atlayıp zamanda yolculuk yapmak gibi bişeylerdi.
paylaşım için s.ol

spartacus
03-01-2011, 12:36
Zaman, mekandan bağımsız değildir. Tabi sadece hız, yerçekimi değil atmosferik ortamda değişim için etkendir.

Zamanda yolculuk yapılamaz diye düşünüyorum ancak metobilizmanın hareketinin bir şekilde yavaşlaması sağlanabilirse buda zamanda yolculuk değilde diğerlerine veya mekana göre daha yavaş bir değişim geçirme olabilir. Bir görecelik durumu oluşabilir ki buda zamanda yolculuk değildir.

Bilge Engin
03-01-2011, 16:10
Bahsi geçen konu süper iletken ve ya süperakışkanlar ile ilgili bir çalışma. Hatırladığım kadarıyla da 90'lı yılların sonunda bulunmuştu.

Hidrojen Süperiletken olurken.
helyum süper akışkan oluyor.

Zamanda yolculuk ile ilgili de belki geleceğe bir yolculuk yapılabilir ama geçmişe bir yolculuğun olmadığını düşünüyorum.

Zaten öyle bir şey olsa ilk işim 600-605 yılına gidip mağarada ayıcılık oynayan bir şizofrene yeni bir kitap yazdırmak olurdu.

darkofdeath
03-01-2011, 21:00
Bahsi geçen konu süper iletken ve ya süperakışkanlar ile ilgili bir çalışma. Hatırladığım kadarıyla da 90'lı yılların sonunda bulunmuştu.

Hidrojen Süperiletken olurken.
helyum süper akışkan oluyor.

Zamanda yolculuk ile ilgili de belki geleceğe bir yolculuk yapılabilir ama geçmişe bir yolculuğun olmadığını düşünüyorum.

Zaten öyle bir şey olsa ilk işim 600-605 yılına gidip mağarada ayıcılık oynayan bir şizofrene yeni bir kitap yazdırmak olurdu.

hahahha arog gibi bişey olurdu seninki
geleceğe yolculuk nasıl mümkün olabilir
geleceğin olasılıkları belli değil..

Bilge Engin
04-01-2011, 15:53
hahahha arog gibi bişey olurdu seninki
geleceğe yolculuk nasıl mümkün olabilir
geleceğin olasılıkları belli değil..

Sevgili darkofdeath

gerçekten keyifli olabilirdi. Aslında geleceğe yolculuğun olabilirliği yukarıdaki anlatımlarda var. Hız ve çekim arttıkça zamanın yaşlandırma etkisi daha az. Yani yüksek hızlı bir sistem içerisinde bulunan bir kişi zamanın yaşlandırmasından daha az etkileniyor. Bu durumda çevresinde belki 300 sene geçerken kendisi için 30 yıl geçiyor. Bu sayede geleceğe dolaylı bir yolculuk yapmış oluyor. 30 senede 300 yıllık bir yolculuk.

Ortaokul projemdi ve olabilirliği var. Uzayda çekimin az olduğu bir ortamda geniş bir yarıçapa sahip bir yörüngede yüksek hızda dönüş sağlanabilir. Hızlanma ivmesi doğru seçilirse kişi değişen ağarlığına ve merkezcil ivmenin etkilerine daha dayanıklı hale gelebilir. Neyse proje detaylıydı. ama temel kuralları buydu.

spartacus
04-01-2011, 21:51
Zaman, mekandan bağımsız değildir. Tabi sadece hız, yerçekimi değil atmosferik ortamda değişim için etkendir.

Zamanda yolculuk yapılamaz diye düşünüyorum ancak metobilizmanın hareketinin bir şekilde yavaşlaması sağlanabilirse buda zamanda yolculuk değilde diğerlerine veya mekana göre daha yavaş bir değişim geçirme olabilir. Bir görecelik durumu oluşabilir ki buda zamanda yolculuk değildir.

sevgili Bilge Engin'e katılıyorum, tabi zamanda yolculuk değilde bir ertelenmişlik-sıçrama olabilir. tabi hiç bir garantisi yok. Yine olurda hız, yer çekimi vs dışında, metabolizmanın korunumu sağlanabilir ve işleyiş minumum düzeyde yavaşlatılaiblirse ve belirli bir çağda tekrar normal hayata döndürülebilirse, yine aynı kapıya çıkar. Yani zaman hem dışımzda hemde içimizde... Mekandan, maddeden, hareketden bağımsız değil...

darkofdeath
04-01-2011, 22:18
zaten rusyada böyle bir çalışma var
ölüleri sıfır noktası kabul edilen -270 dereceye kadar donduruyorlar
bir kapsülde bekletiyolar
ilerde bilim ilerleyince çözüm bulunabileceğine inanıyorlar.
ruslar bu iş için baya para harcıyorlar

kodoman
04-01-2011, 23:23

[...]

EINSTEIN VAZGEÇMİŞTİ

veteknoloji.com

Popüler bilim editörleri de ilgi çekmek için ne taklalar atacaklarını şaşırdılar.
Einstein mı kuantum fiziğine öncülük etmiş? Pehh... Bohr ile karıştırdılar sanırım.
Einstein kuantuma hep mesafeli davranmış ve hatta ona karşı ciddi ciddi cephe almıştır. Öncülük ettiği şey, kuantum fiziği ile bugün standart model olarak anılan izafiyet kuramı temelli modeli "unify" edip, kuantum belirsizliklerinden, yani kuantumdan kurtulmak için sempozyum düzenlemektir. Ve bu sempozyumda, kuantum geniş çapta kabul görerek sonlanmıştır.

İvan Karamazov
05-01-2011, 00:56
Popüler bilim editörleri de ilgi çekmek için ne taklalar atacaklarını şaşırdılar.
Einstein mı kuantum fiziğine öncülük etmiş? Pehh... Bohr ile karıştırdılar sanırım.
Einstein kuantuma hep mesafeli davranmış...

evet güzel bir nokta yakalamışsınız :) süperpozisyon ilkesine einstein karşıydı, hatta "tanrı zar atmaz" sözünü de bu ilke için söylemişti. ancak einstein, kuantum fiziğine öncülük etmemiştir demek büyük haksızlık olabilir. takdir edersiniz ki kuantum fiziği gökten küt diye inmemiştir; zaman içinde yapılan çalışmaların birikmesiyle ortaya çıkmıştır. bu geliştirme aşamasında da biliminsanları, kuramın ulaşacağı seviyeyinin ne olduğunu bilmeden, yavaş yavaş geliştiriyorlardı yani. einstein'ın fotoelektrik olay, foton polarizasyonu gibi çalışmalarının kuantum fiziğine oldukça katkısı olmuştur... einstein ilk başlarda kuantum fiziğine destek vermiştir(belki de farkında olmadan!) ancak sonradan kuantum fiziğinin aldığı hali görünce karşı çıkmaya başlamıştır. diye biliyorum ben...:)

kodoman
05-01-2011, 01:35
Einstein birikime yaptığı katkılarla elbette kuantum fiziğinin geliştirilmesine katkı sunmuştur. Ancak, elektronu keşfeden Thomson'da, atom fikir babası Demokritos'ta eş değer katkıyı sunmuşlardır.
Ancak, bunlara kesinlikle öncülük denilemez.

ulpian
05-01-2011, 01:52
Einstein birikime yaptığı katkılarla elbette kuantum fiziğinin geliştirilmesine katkı sunmuştur. Ancak, elektronu keşfeden Thomson'da, atom fikir babası Demokritos'ta eş değer katkıyı sunmuşlardır.

Bildiğimi kadarı ile, ''kuantum fiziğinin ilk devresi''nin öncüleri olarak Max Planck ve Einstein gözükür literatürde. Einstein, henüz 1905'de yayımladığı bir çalışmasında ''ışık kuantumu hipotezini'' ortaya koyar (veya daha önce Planck tarafından sadece bahsi edilen, fakat devam ettirilmeyen bu düşüncenin teorik olarak devamını getirir). Yani bildiğim kadarıyla, kuantum fiziğine adını veren olguyu, örneğin enerjinin mikroplanda her türlü oranda değil, sadece belirli 'kuantum'larda gözlendiği olgusunu, ilk defa hipotez olarak işleyen ve geliştiren Planck ve Einstein oldu (sonraki süreçte gelişen kuantum kuramına şiddetle karşı çıkmış tabii, o ayrı).

kodoman
05-01-2011, 23:59
Efendim, bilim tarihini az biraz takip eden biri olarak dediklerinizi ben de az çok biliyorum.

Einstein sadece ışıkla ilgili makalesi ile değil, Atom'u kanıtlayan ve hareketlerini modelleyen makalesi ile de kuantum fiziğinin yolunu açmıştır, fakat kesinlikle kuantum fiziğine öncülük etmemiştir. Kuantum fiziğinin öncülüğünü Bohr Atom Modeli yapmıştır. Bohr, Atom Model'ini geliştirirken Einstein'ın ışıkla ilgili çalışmalarından faydalanmıştır, fakat, aynı şekilde Rutherford'un atom modelinden de yararlanmıştır. Ve Einstein, Bohr'un atom modelini en başından beri reddetmiş, ona karşı mücadale etmiştir. Ha ona karşı yürüttüğü muhalefet kuantum fiziğinin gelişmesini sağlamıştır, orası ayrı.

Einstein, her ne kadar katkı sunmuş ve çalışmaları kuantum fiziğini etkilemiş olursa olsun Kuantum Mekaniğinin öncüsü değildir.

ulpian
06-01-2011, 00:46
Efendim, bilim tarihini az biraz takip eden biri olarak dediklerinizi ben de az çok biliyorum.

Einstein sadece ışıkla ilgili makalesi ile değil, Atom'u kanıtlayan ve hareketlerini modelleyen makalesi ile de kuantum fiziğinin yolunu açmıştır, fakat kesinlikle kuantum fiziğine öncülük etmemiştir. Kuantum fiziğinin öncülüğünü Bohr Atom Modeli yapmıştır. Bohr, Atom Model'ini geliştirirken Einstein'ın ışıkla ilgili çalışmalarından faydalanmıştır, fakat, aynı şekilde Rutherford'un atom modelinden de yararlanmıştır. Ve Einstein, Bohr'un atom modelini en başından beri reddetmiş, ona karşı mücadale etmiştir. Ha ona karşı yürüttüğü muhalefet kuantum fiziğinin gelişmesini sağlamıştır, orası ayrı.

Einstein, her ne kadar katkı sunmuş ve çalışmaları kuantum fiziğini etkilemiş olursa olsun Kuantum Mekaniğinin öncüsü değildir.

Olabilir, iddialı değilim bu hususta.

Belki de ''X'in Y biliminin öncülerinden sayılıp sayılamayacağı'' biraz da yorum meselesi.

Ama hazır konuya girmişken, merak ettiğim için soruyorum

Şu bilgiler doğru, değil mi?

- kuantum fiziğine, adını veren olgu, örneğin enerjinin 'mikro-kosmos'ta, her oranda değil, sadece belirli bir 'paket' veya 'porsiyon', yani 'kuantum' oranında (ve bu belirli oranın doğal sayılarla çarpımları oranında) var olabildiği.

- Yukardaki olgunun ilk defa Planck tarafından ''acaba'' diye düşünülmüş ve ilk defa Einstein tarafından bilimsel bir hipotez olarak geliştirilmiş olması.

kodoman
06-01-2011, 01:18
Kuantum ile kuantum mekaniği çok ayrı şeyler. Planck ile Einstein, Schrodinger Atom Modeli ile sınırlamıştır kuantumu, ki bu kuantum mekaniğini değil, bir dalga mekaniği tasviridir... Kuantum mekaniği ise, kuantum ile tamamiyle soyut bir mikroevren tasviri yapmıştır; işte bu tasvir kuantum mekaniğidir.

Kuantum kavramının öncülüğü ile, kuantum mekaniğinin öncülüğü çok farklı şeyler. Einstein ve Planck'ı kuantum mekaniğinin öncüsü yapacak yorum, aynı şekilde Demokritos'u da öncü saymalıdır. Halbuki Kuantum Mekaniğinin öncüleri Kopenhag Tayfasıdır.

ulpian
06-01-2011, 01:20
Kuantum kavramının öncülüğü ile, kuantum mekaniğinin öncülüğü çok farklı şeyler.

Ok, bu ayırım bence mantıklı.

spartacus
06-01-2011, 02:09

Anlamlı. Gerçekten çok anlamlı.

kaanuni
30-01-2011, 23:47
Einstein kuantuma hep mesafeli davranmış ve hatta ona karşı ciddi ciddi cephe almıştır. Öncülük ettiği şey, kuantum fiziği ile bugün standart model olarak anılan izafiyet kuramı temelli modeli "unify" edip, kuantum belirsizliklerinden, yani kuantumdan kurtulmak için sempozyum düzenlemektir. Ve bu sempozyumda, kuantum geniş çapta kabul görerek sonlanmıştır.

Güzel yazmışsınız. Bu başlığın ve esinlendiği makalenin manşeti (herhalde, tam link verilmemiş) oldukça yanıltıcı. Aklım direk belirsizlik ilkesine gitti. Ne yani tanrılar evrenle zar oynamıyor muymuş dedim içimden. Anlatılan hadise de oldukça eski. Tahminim 5 sene kadar evvel böyle bir deneyin başarıyla sonuçlandığıydı; doğru tahmin etmişim. Bu deneyin sonuçları Nature dergisinde 29 Eylül 2005'te yayınlanmış (http://www.sciencedaily.com/releases/2005/10/051013084257.htm).

Tabi bu bilginin burada paylaşılması ile, geç de olsa, bir sorunum yok ama bari doğru dürüst, sansasyonellikten arındırılmış ve tam paylaşılsa.