Orijinalini görmek için tıklayınız : Taraf Türkiye'nin Wikileaks'idir
http://www.medyafaresi.com/i.php?p=f1/2c0_0d7dd.jpg&w=500&h=700
http://www.gazeteciler.com/gundem/tarafin-bombasi-wikileaks-cikti-31881h.html
Altan'ın yazısının bir kısmı;
http://www.gazeteciler.com/medya-kosesi/taraf-wikileaksi-belese-getirmis-31888h.html
Çongar'ın rolü;
http://www.gazeteciler.com/gundem/neden-taraf-neden-turkiye-31889h.html
Sevgili arkadaşlar,
Hemen hemen bütün günlük gazeteleri okurum. Bunlardan birtanesi de taraf gazetesi.. Bu gazete için açıkça fikrim şudur; hiç bir haberine güvenilmiyor. Mesela yakın zamanda TGB'nin bir oyunu olmuştu taraf gazetesi yazarlarından birtanesine. Chp ile ilgili bir asılsız bir ihbarda bulundu TGB elemanlarından birisi, bahsi geçen yazara. Yazar, bunu köşesine taşıdı, hemde "güvenilir sağlam kaynaklarım var" diyerek. Daha nice böyle haberler yaptıklarına şüphem yok. Hatta bir düzenin medya kolu izlenimi uyandırmaktadır bende. Fazla güvenmemek gerekir. Wikileaks da fazla güvenilir değil, tabii. Abd gibi internette kendisinden habersiz kuş uçurulmaz bir devletten belge sızdırmak pek öyle basit görünmüyor. Kaldı ki, Akp iktidarına yarar sağlayacak tür bir çıkış bile yaptı ortaya belge diye sunulanlar. Sanki, bir organizasyon daha dönüyor bu belge işlerinde.
Evet, 'Taraf içimizdeki Amerikadır' sloganından, Wikileaks'in aslında ABD'nin güdümünde bir organizasyon olduğu durumuna, ordan da Taraf'ın ABD, AKP, İsrail, Siyonistler, Masonlar tarafından Türkiye'nin kamuoyunu yönlendirmek için seçildiği bir gazete olduğu konusuna geldik.
Tabii, bunların hepsi Türk Milleti'ne yapılmış bir komplodur arkadaşlar.. Ulu Önder Yüce Mustafa Kemal ATATÜRK'ün askerleri bu numaraları yutmayacaktır.
Cumhuriyet'in ebedi ve ezeli bekçilerine selam olsun!!
Evet, 'Taraf içimizdeki Amerikadır' sloganından, Wikileaks'in aslında ABD'nin güdümünde bir organizasyon olduğu durumuna, ordan da Taraf'ın ABD, AKP, İsrail, Siyonistler, Masonlar tarafından Türkiye'nin kamuoyunu yönlendirmek için seçildiği bir gazete olduğu konusuna geldik.
Tabii, bunların hepsi Türk Milleti'ne yapılmış bir komplodur arkadaşlar.. Ulu Önder Yüce Mustafa Kemal ATATÜRK'ün askerleri bu numaraları yutmayacaktır.
Cumhuriyet'in ebedi ve ezeli bekçilerine selam olsun!!
Bununla ironi yaptığını mı düşünüyorsun? Ben mesela, Atatürkçü değilimdir? Olamaz mı? Taraf gazetesini güvenilir bulmamak için orducu mu olmak gerekiyor? Zaman gazetesi de yaftalamadan düşünün diye slogan atar mesela. Her türlü yafta mevcuttur içerisinde. Bunlar benim gözlemlerim ve bu gözlemleri dikkate alarak oluşturduğum fikirlerimdir. Hata içeriyor olabiliri tabii ki. Sululuğun lüzumu yok. Kahvehane usulü siyaset konuşan insanlarda olur o ironi.
Karşıt fikir ve gözlemleriniz varsa ortaya dökmeniz daha hoş olur. Slogan devrimciliği yapmamızı gerektiren bir durum yok ortada.
Sevgili arkadaşlar,
Hemen hemen bütün günlük gazeteleri okurum. Bunlardan birtanesi de taraf gazetesi.. Bu gazete için açıkça fikrim şudur; hiç bir haberine güvenilmiyor. Mesela yakın zamanda TGB'nin bir oyunu olmuştu taraf gazetesi yazarlarından birtanesine. Chp ile ilgili bir asılsız bir ihbarda bulundu TGB elemanlarından birisi, bahsi geçen yazara. Yazar, bunu köşesine taşıdı, hemde "güvenilir sağlam kaynaklarım var" diyerek. Daha nice böyle haberler yaptıklarına şüphem yok. Hatta bir düzenin medya kolu izlenimi uyandırmaktadır bende. Fazla güvenmemek gerekir. Wikileaks da fazla güvenilir değil, tabii. Abd gibi internette kendisinden habersiz kuş uçurulmaz bir devletten belge sızdırmak pek öyle basit görünmüyor. Kaldı ki, Akp iktidarına yarar sağlayacak tür bir çıkış bile yaptı ortaya belge diye sunulanlar. Sanki, bir organizasyon daha dönüyor bu belge işlerinde.
Taraf'ın bahsettiğin konuda, ya da NTV'ye helikopter kazası ile alakalı yaptıkları suçlamalarda falan oldukça büyük hatalar yaptığı doğru. Nişanyan'a yapılanlar da hâlâ rahatsız eder beni... Ama Taraf'ın bazı firmaların elindeki zehirli etlerden tut askerde kaza(!) kurbanı olan vatan evlatlarına kadar pek çok konuda sesini çıkaran tek yayın organı olduğunu da unutmamak lazım. Yanlışları bir ise doğruları on bu gazetenin; her şeyden önce cesur bir gazete, tüm yazar kadrosunun topluca adliyeye gitmek zorunda kaldığı kaç gazete var mesela?
Wikileaks'in de bir Amerikan oyunu olduğu iddiasi ise komik bir komplo teorisi. ABD'nin bu belgelerin yayımlanmasını engellemek için tüm yaptıklarını(en alt düzeydei bürokratlardan tut Dışişleri Bakanı'na kadar), belge sızdırdığı için hapse düşenleri falan hep bir tertibin parçası olarak görmek en azından benim için inanması oldukça zor bir şey. Yayımlanan belgelerin ABD'ye ne kadar zarar verdiği de ortada. Bu boyutta bir komplonun AKP'ye yarar sağlamak için düzenlendiği iddiasi ise ilk iddiadan bile daha fena. Ulusalcılarımızın balonu fena patladı bu belgeler yüzünden, orası ayrı.
Neyse, ana konuya dönecek olursak...
Bence Wikileaks belgelerini Türkiye'de yayımlayacak doğru gazete Taraf'tır, bence doğru seçim yapılmış. Diğer ülkelerde bu görevi alan gazetelerin/dergilerin listesine bakınca bunun Taraf için ne büyük bir prestij kaynağı olduğu da görülüyor:
Amerika'da New York Times, İngiltere'de The Guardian, Fransa'da Le Monde, İspanya'da El Pais, Almanya'da Der Spiegel ve Türkiye'de Taraf.
Bundan haberim olmamıştı, Sangre dostuma haberi buraya taşıdığı için teşekkür etmek istiyorum. Yayımlanacak belgeleri de dört gözle bekliyorum.
Taraf'ın bahsettiğin konuda, ya da NTV'ye helikopter kazası ile alakalı yaptıkları suçlamalarda falan oldukça büyük hatalar yaptığı doğru. Nişanyan'a yapılanlar da hâlâ rahatsız eder beni... Ama Taraf'ın bazı firmaların elindeki zehirli etlerden tut askerde kaza(!) kurbanı olan vatan evlatlarına kadar pek çok konuda sesini çıkaran tek yayın organı olduğunu da unutmamak lazım. Yanlışları bir ise doğruları on bu gazetenin; her şeyden önce cesur bir gazete, tüm yazar kadrosunun topluca adliyeye gitmek zorunda kaldığı kaç gazete var mesela?
Wikileaks'in de bir Amerikan oyunu olduğu iddiasi ise komik bir komplo teorisi. ABD'nin bu belgelerin yayımlanmasını engellemek için tüm yaptıklarını(en alt düzeydei bürokratlardan tut Dışişleri Bakanı'na kadar), belge sızdırdığı için hapse düşenleri falan hep bir tertibin parçası olarak görmek en azından benim için inanması oldukça zor bir şey. Yayımlanan belgelerin ABD'ye ne kadar zarar verdiği de ortada. Bu boyutta bir komplonun AKP'ye yarar sağlamak için düzenlendiği iddiasi ise ilk iddiadan bile daha fena. Ulusalcılarımızın balonu fena patladı bu belgeler yüzünden, orası ayrı.
Neyse, ana konuya dönecek olursak...
Bence Wikileaks belgelerini Türkiye'de yayımlayacak doğru gazete Taraf'tır, bence doğru seçim yapılmış. Diğer ülkelerde bu görevi alan gazetelerin/dergilerin listesine bakınca bunun Taraf için ne büyük bir prestij kaynağı olduğu da görülüyor:
Bundan haberim olmamıştı, Sangre dostuma haberi buraya taşıdığı için teşekkür etmek istiyorum. Yayımlanacak belgeleri de dört gözle bekliyorum.
Böyle bir yaklaşım daha makul. Teşekkürler Astur. Ben henüz Wikileaks için şüphelerimi giderebilmiş değilim. Zamanla ve bahsi geçen belgelerle nasıl birşey olacağı hakkında fikir oluşturabilirim sanırım. Taraf gazetesi "gizli kaynaklarım" diyerek bir çok iddia ortaya sunuyor. Tabii gündemi etkileyecek türden iddialar için, temkinli ve gerek tarihi gerek güncel olayları takip ederek bu konuda da bir fikir oluşturulabilir, doğruluğu-yanlışlığı hakkında. Dediğim gibi bu iş birliğinin sonuçları ve getirileri neler olacak onları da görüp fikirleri (tabii ki yenilenir ve değişkendir fikirler) şekillendirme şansım olur.
"Şu gazete güvenilirdir" demek doğru olmaz. Az önce bahsettiğim gibi bugün yaşanan olaylar ve ortaya atılan iddialar bir noktada geçmişe dayanır. Geçmişte mevcut kimi yazıların ve kimi yazarların ortaya attığı iddia ve gerçeklerinde bir bütün olarak ele alınıp işlenmesi doğru olacaktır. Şahsi kanaatim bu. Her ortaya atılan iddiayı gerçekmiş gibi kabul etmek, şüphesiz yaklaşmak (hangi gazete olursa olsun) doğru bir davranış olmaz.
Aslında yazını ciddiye almamıştım.. Çünkü ciddiye alınacak bir yanı yok.. Ciddiye almadığım için de ironi yaptım, dalga geçtim, doğrudur.
Madem illa ki ciddiye al diyorsun, peki alalım.. Ama hatalı bir sonuç çıkardığın için özür dilemesini de bilmelisin.. Eğer bu inceliği göstermiyorsan, artık 'Ciddiye al' ifaden de ciddiye alınmayacaktır, bilesin.
Şimdi yazında bahsettiğin Taraf'ın haberlerini eleştirdiğin kısma gelelim.. Gerçi Taraf'ın haberleriyle ilgili değil, bir köşe yazarının 'kandırılmasıyla' ilgili bir konuyu taşımışsın sadece.. Bu köşe yazısı gazetenin bir politikası değil, her gün yazısı yayınlanan bir yazarın yazısı, o kadar.. İnsanlar kandırılabilirler, gazeteler yanılabilir.. Bunlar olağan şeyler.. Bakalım bu haber nasıl yayınlanmış başka bir gazetede;
http://www.milliyet.com.tr/taraf-yazari-fena-yakalandi/turkiye/sondakika/13.02.2011/1351737/default.htm
Milliyet gazetesinin ve Ulusal kanaldan alınan videoyu izleyen birisi; 'CHP darbe planlıyor' diya ihbar yapıldığını sanır.. Çünkü hem videoda, hem de gazetede CHP'nin darbe planladığı ve bunun için çeşitli organizasyonlarla görüşme içinde oldukları ifade ediliyor.
Ulusal kanalda ve diğer haber sitelerinin 'CHP'nin darbe planlandığı' olarak çıkardığı ifade, bakın Uslu'nun kaleminde nasıl ifade ediliyor;
''Hatta CHP’deki kaynaklarım Batum’un bu gençleri kullanarak CHP içinde seçim sonrasında bir darbeye hazırlandığını iddia ediyor. Bu kısmı doğru mu yanlış mı bilemem.''
Yani Uslu CHP'nin darbe planladığını değil, Batum'un CHP içinde darbe planladığı ve genel başkanlık koltuğuna geçmek istediğini söylüyor.. Hem milliyette, hem de Ulusal Kanal videosunda bu durum çarpıtılarak 'CHP darbe planlıyor' olarak geçmiş.. Aslında Milliyet'in bir suçu yok.. Ulusal kanaldan direkt almışlar.
Ayrıca sonuna, bunun sadece bir iddia olduğunu 'iddianın doğru mu, yanlış mı olduğunu bilemem' diyor.
Neyse şimdi bir de Uslu'nun bu haberi kime dayandırdığına bakalım.
Yazısı şu (http://www.birikimhaber.com/Haber/Gundem/12022011/Hodri-Meydan-Suheyl-Batum.php) linkte var.. Orada zaten bir kaç TGB'li öğrenci ile görüştüğünü.. Ve onların ifadeleri doğrultusunda yazısındaki iddiaları yazdığını söylüyor..
Adam zaten iddialarının kaynağını veriyor.. ''Ben bu iddialarımı, bu gençlerin söylediğine dayandırıyorum'' diyor.. TGB'li gençler ortaya çıkıp, ''Biz seni kandırdık, ehehehe'' deseler ne olacak, demeseler ne olacak?.. Bu şekilde yalan söyledikleri için, asıl kendileri komik duruma düştüler.. Eğer bir olayda, bir kaç tanık olay hakkında bir şeyler ifade edilirse, zaten o ifadeler tüm gazetelerde yer alır.. Köşe yazısı bu tanıkların ifadelerini kendi köşesine de taşır.. Ama TGB'li gençler bunu yalan söylerek yaptılar, dolayısıyla kendilerini gülünç duruma düşürdüler bence.
Daha önce söylemiştim.. Emrullah Uslu'yu da günahım kadar sevmem.. Yazdıklarını felan da okumam.. Ama Taraf gazetesinin yayın politikasını Uslu gibi bir insanın belirlemediğini de çok iyi biliyorum.
Taraf gazetesi bugüne kadar bir çok doğru işe imzasını attı.. Bir çok belge yayınladılar.. Wikileaks'in ve Taraf'ın yaptığı doğru işleri ve ABD'nin güdümünde felan olmadıklarını anlatmak için kendimi yormayacağım.. Bu tür komplo teorilerini ciddiye almayacak kadar çok yazdım bu tür konularda.. O yüzden; 'İsteyen inanır, isteyen inanmaz' diyorum kısaca.
Wikileaks'i, A.B.D. ile yanyana anmak ne kadar büyük bir hataysa Taraf'ı da Wikileaks ile anmak o kadar büyük bir hatadır zannımca.
Ama gene de Taraf 'tan daha uygun bir gazete maalesef yok bu belgeleri Türkiye'de yayınlamak için. Wikileaks'in yaptıklarının benzerini zaman zaman Taraf da yaptı, gencecik insanların anlaşılması mümkün olmayan bir şekilde ölüme gönderilişlerini, nasıl kaza (!) kurbanı olduklarını falan belgeledi.
Dincilerin nasıl örgütlendiklerini, ihalelerin nasıl yandaşlara dağıtıldığını gösteren belgeleri falan da bulup yayınlarlarsa her gün okumaya fırsat bulamasam bile abone olmaya ve çevremdeki insanları abone olmaya teşvik etmeye hazırım. :)
Aslında yazını ciddiye almamıştım.. Çünkü ciddiye alınacak bir yanı yok.. Ciddiye almadığım için de ironi yaptım, dalga geçtim, doğrudur.
Madem illa ki ciddiye al diyorsun, peki alalım.. Ama hatalı bir sonuç çıkardığın için özür dilemesini de bilmelisin.. Eğer bu inceliği göstermiyorsan, artık 'Ciddiye al' ifaden de ciddiye alınmayacaktır, bilesinGeri kalanı da ben ciddiye almıyorum. İroni babında da olsa ti'ye bile alınır bulmuyorum.
Şimdi ciddiye almadığın içinse cevap vermeni yada birşey demeni gerektirmiyor. Es geçersin, olur biter. Bir sıkı kemalist çıkar tartışmadan ziyade kavga olur senin lüzumsuz yazın yüzünden. Ama sen sululuk yapmaya devam ediyorsun. Kimden neden özür dilemem gerekli? Taraf gazetesine hakaret etmiyorum, neden onlardan özür dileyeyim. Seni bağlayan kısmı nedir, senden özür dileyeyim?
Konumuz taraf gazetesi olduğu için hepsini buraya taşımıyorum. Astur'dan alıntı yaparak birşeyler dedim. Herhangi bir gazeteyi övücü bir çıkarım yok farkettinse. O yüzden direkt böyle laubali çıkışlar yapmayın. Liberal-liboş ayrımı kavgalarına kadar gidiyor bu tarz çıkışlarınız. Bunu sizinde bilmeniz lazım. Kahve insanı gibi sırf birşey savunacağım diye karşıt herşeye muhalif olmadığınızı düşünmek isterim. Bir gazete sadece manşetlerinden oluşmaz, köşe yazarları da önemlidir. Taraf sadece manşetleri değil köşe yazarlarının makaleleri ile de dikkatleri üzerine toplar.
Ayrıca; sırf yazmış olayım diye yazma madem ciddiye almıyorsun. Neyse kolay gelsin.
NTV olayında haksızlardı, zaten gazete daha sonra özür de dilediler.. Nişanyan'ın ayrılması konusunda da haksızlardı.. O zaman ben de Taraf'ı protesto etmiştim.. Başka var mı?.. Ben bilmiyorum.
Ee tamam da, bunların Wikileaks belgeleriyle ne alakası var şimdi?.. Taraf gazetesi ile ilgili bir konuda yazarken, sanki bir dua ediyormuş gibi 'Evet Taraf şurda şurda, şöyle şöyle hatalar yaptı' diyip de mi konuya yazmaya başlayacağız?
Nişanyan ile ilgili bir konu açılır (ki açıldı da zaten) oraya yazarız sitemimizi.. Balyoz belgeleriyle ilgili bir konu açılır, oraya yazarız takdirimizi.. Taraf ile ilgili her konuyu istisnasız NTV haberine, Nişanyan olayına felan getirmek isteyen zihniyeti bir türlü anlayamıyorum.
Bundan sonra AKP veya CHP ile ilgili bir yorum yazarken, önce bu partilerin hangi konularda yanlış yaptığına dahil sayfalar dolusu bir dua bekliyorum bu zihniyetten.. Ondan sonra konuyla ilgili yorum yapabilirlerse, onu da yaparlar umarım.
Ehh ciddiye alınacak biri olmadığını kanıtladın Termo.. Bu arada sululuk yapmadım, ciddiye alınmayacak bir yazına, aynı ciddiyet(sizlik)le gayri ciddi bir yorum yaptım.. Çünkü senin yorumun ancak benim gayri ciddi yanıtımı hak ediyordu, daha fazlasını değil.
Böyle bir yaklaşım daha makul. Teşekkürler Astur. Ben henüz Wikileaks için şüphelerimi giderebilmiş değilim. Zamanla ve bahsi geçen belgelerle nasıl birşey olacağı hakkında fikir oluşturabilirim sanırım. Taraf gazetesi "gizli kaynaklarım" diyerek bir çok iddia ortaya sunuyor. Tabii gündemi etkileyecek türden iddialar için, temkinli ve gerek tarihi gerek güncel olayları takip ederek bu konuda da bir fikir oluşturulabilir, doğruluğu-yanlışlığı hakkında. Dediğim gibi bu iş birliğinin sonuçları ve getirileri neler olacak onları da görüp fikirleri (tabii ki yenilenir ve değişkendir fikirler) şekillendirme şansım olur.
Rica ederim.
Taraf'ın yayımladığı pek çok şey doğası gereği bu bilgileri sızdıranlar için büyük riskler taşıyor, ben de Taraf'a konuşuyor olsaydım anonim kalacağımın garantisini isterdim. Wikileaks'e belge sızdıran 23 yaşındaki Bradley Manning'e bak mesela, onlarca yıllık bir hapis cezası alabileceği söyleniyor. Bu tarz durumlarda kaynakları açıklamak çok da kolay değil, onu söylemek istiyorum.
Wikileaks belgelerinin gerçek olduğunu düşünmemiz için elde yeterli sebep var diye düşünüyorum. Gerçek olmayan belgelerin yayımının engellenmesi için ABD, BK gibi devletlerin nasıl uğraştığına bakmak, ya da dünyanın en ciddi yayın organlarının bu belgeleri nasıl ele aldığını gözlemlemek dahi yeterli bence. Temkinli davranmakta her zaman fayda var tabii; yeter ki aynı temkinlilik komplo teorileri konusunda da gösterilsin.
"Şu gazete güvenilirdir" demek doğru olmaz.
Türkiye'deki gazetelerin hepsinin Taraf gibi hataları, tartışmalı haberleri falan vardır zaten. Haberleri akıl süzgecinden geçirdiğimiz sürece sorun yok.
Taraf budur;
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=20557
Ehh ciddiye alınacak biri olmadığını kanıtladın Termo.. Bu arada sululuk yapmadım, ciddiye alınmayacak bir yazına, aynı ciddiyet(sizlik)le gayri ciddi bir yorum yaptım.. Çünkü senin yorumun ancak benim gayri ciddi yanıtımı hak ediyordu, daha fazlasını değil.
Sen hem bilgisiz, hem kaale alınır fikirlerden yoksun olduğunu kanıtladın mesela. Klasik liberalizm yanlısı gençlerin slogan devrimcisi versiyonusun belli ki. Sorunu anlamadığın için ciddiye alınacak değildi falandı diye saçmalıyorsun mesela. sorun beni ciddiiye alıp almaman değil, bir tartışma ortamı yaratacaksan (tartışmanın nasıl birşey olduğunu biliyorsan eğer) lüzumlu görmediğin şeylere cevap vermemen gerekir. Bunu da bilgilen diye yazdım, cevaptan ziyade. Şimdi konuna dönebilirsin. Sana kolay gelsin.
Klasik liberalizm yanlısı gençlerin slogan devrimcisi versiyonusun belli ki.
He öyleyim.. Bu Liberalizm de çok klasik bir şey değil mi?.. Aslında modern felan olması lazım*
Lüzumlu görmediğim şeylere de yanıt veriyorum.. Sana mı soracağım yanıt verirken veya vermezken.. Amacım tartışmaya değer kişilerin oluşturduğu bir tartışma ortamından kendi adıma faydalanmak.. Görünüşe bakılırsa, senin bu ortama girmemen, senin için daha iyi olur.
Sana da kolay gelsin.
Rica ederim.
Taraf'ın yayımladığı pek çok şey doğası gereği bu bilgileri sızdıranlar için büyük riskler taşıyor, ben de Taraf'a konuşuyor olsaydım anonim kalacağımın garantisini isterdim. Wikileaks'e belge sızdıran 23 yaşındaki Bradley Manning'e bak mesela, onlarca yıllık bir hapis cezası alabileceği söyleniyor. Bu tarz durumlarda kaynakları açıklamak çok da kolay değil, onu söylemek istiyorum.
Wikileaks belgelerinin gerçek olduğunu düşünmemiz için elde yeterli sebep var diye düşünüyorum. Gerçek olmayan belgelerin yayımının engellenmesi için ABD, BK gibi devletlerin nasıl uğraştığına bakmak, ya da dünyanın en ciddi yayın organlarının bu belgeleri nasıl ele aldığını gözlemlemek dahi yeterli bence. Temkinli davranmakta her zaman fayda var tabii; yeter ki aynı temkinlilik komplo teorileri konusunda da gösterilsin.
Türkiye'deki gazetelerin hepsinin Taraf gibi hataları, tartışmalı haberleri falan vardır zaten. Haberleri akıl süzgecinden geçirdiğimiz sürece sorun yok.
Yazının büyük kısmında haklılık var Astur. Objektif olmaya çalışıyorsun, benim anladığım.
Burada komplo teorilerine değinmek içinde şöyle birşeyler diyeyim. Komplo teorileri de geçmişte yaşanan olayların sonradan ortaya çıkan gerçeklerin neticesinde paranoya yaratabiliyor. Haddinden fazla komplo teorisi mevcut, haklısın. Ama bazende insanda kimi olaylar ilginç izlenim bırakır. Bunu ifade ederkende "böyle bir izlenim var" diyerek olduğunca ılımlı ifade etmeye çalışmak gerekir. Önemli olan komplo teorisini bir realite gibi sunmamak. Bende o fikrimi anlatırken bunu yapmaya çalışıyorum. Yanılıyor olabilirim ama böyle izlenimler oluşuyor. Mesela, Ergenekon kapsamında, Sevgili Sargondu sanırım, hala derin işlerde isimleri anılan kimilerinin sorguya alınmadığı düşüncesinde hemfikir olduk kendisiyle. Bu da biz de farklı izlenimler yaratmakta ve temkinli olarak gelişecek olayları beklememizi sağlamakta.
Bazı inançlar uğruna herşeyi kötülemek moda oldu. Kutuplaşmalar çogaldı. Arada her kesimin de haklılıklarını ve yanlışlıklarını görmeye çalışanlar da nasibini alıyor ister istemez.
Konudan daha fazla koptuk, tartışmak isteyen arkadaşlar kusura bakmasınlar. Manzara ortada, kanaat size kalmış artık.
westergaard
16-03-2011, 17:07
Taraf bu ülkenin yüz akıdır.
Dostum, Wikileaks bu gazetelerle zaten daha önceden anlaşmıştı.. İlk yayınlanan belgeler de önce bu gazetelere verilmişti.. Gazeteler bazı isimleri sansürleyerek ve üzerinde çalışma yaparak, Wikileaks ile 'eş zamanlı' bir şekilde sitelerinde yayınlıyorlardı.. Bu yayınlanan belgelere Türkiye hakkındakiler de dahil.
Şimdi ise Türkiye hakkındaki olaylar için Taraf'la anlaşmışlar.. Ayrıntıları linkten okumuşsundur zaten.
Dostum, Wikileaks bu gazetelerle zaten daha önceden anlaşmıştı.. İlk yayınlanan belgeler de önce bu gazetelere verilmişti.. Gazeteler bazı isimleri sansürleyerek ve üzerinde çalışma yaparak, Wikileaks ile 'eş zamanlı' bir şekilde sitelerinde yayınlıyorlardı.. Bu yayınlanan belgelere Türkiye hakkındakiler de dahil.
Şimdi ise Türkiye hakkındaki olaylar için Taraf'la anlaşmışlar.. Ayrıntıları linkten okumuşsundur zaten.
Evet, ben zaten Guardian'dan falan takip ediyordum belgeleri bunlar henüz yerli basında yer almazken. Taraf'ın bu belgeleri doğrudan, kaynağından alacak ve yayımlayacak olması sevindirici. Sanıyorum yeni belgeler daha güncel de olacak. Bakalım neler çıkacak. :)
Evet, ben zaten Guardian'dan falan takip ediyordum belgeleri bunlar henüz yerli basında yer almazken. Taraf'ın bu belgeleri doğrudan, kaynağından alacak ve yayımlayacak olması sevindirici. Sanıyorum yeni belgeler daha güncel de olacak. Bakalım neler çıkacak. :)
Ben de öyle olmasını umuyorum :)
'Altan'ın yazısının bir kısmı' olarak linklediğim yerde yazmıyor ama, köşesinde şöyle yazmış;
''Fetullah Gülen'den Erdoğan'a, ordudan medyaya, Hrant Dink cinayetinden Ergenekon'a, Balyoz'dan generaller arası sürtüşmelere, PKK'dan Türk siyasetçilerinin portrelerine, iş dünyasından gizli savaş pazarlıklarına kadar akla gelecek her konu var''
Şu anda belgeler Taraf'ın elinde olduğu için, konuları da biliyorlar doğal olarak.. Eğer konular önem sırasına göre tam da Altan'ın ifade ettiği gibi olacaksa/ve doğal olarak Altan bunu ima etmişse de, ayrıca sevineceğim.
Hangi haberin kimin işine yaradığına bakmadan, bir biri ardına patlayacak bombalı haberlere bu ülkenin çok ihtiyacı var.
AlbatrosS
16-03-2011, 18:59
Wikileaks'i, A.B.D. ile yanyana anmak ne kadar büyük bir hataysa Taraf'ı da Wikileaks ile anmak o kadar büyük bir hatadır zannımca.
Ama gene de Taraf 'tan daha uygun bir gazete maalesef yok bu belgeleri Türkiye'de yayınlamak için. Wikileaks'in yaptıklarının benzerini zaman zaman Taraf da yaptı, gencecik insanların anlaşılması mümkün olmayan bir şekilde ölüme gönderilişlerini, nasıl kaza (!) kurbanı olduklarını falan belgeledi.
Dincilerin nasıl örgütlendiklerini, ihalelerin nasıl yandaşlara dağıtıldığını gösteren belgeleri falan da bulup yayınlarlarsa her gün okumaya fırsat bulamasam bile abone olmaya ve çevremdeki insanları abone olmaya teşvik etmeye hazırım. :)
yok artık canım... bu belgeleri yayınlayacak bazı alternatif yayınlar var; ama populerliği daha sınırlı...birgün, evrensel, günlük gbi gazetelerden hangisine verseniz bunları yayınlayacakları kanaatindeyim...
taraf'ın örneğin ordunun yaptığı bazı olayların üstüne gitmesi... bazılarına hayret verici gelmekte; ancak, bu ve benzeri olayların birçoğu, örneğin özgür gündem, gündem ve günlük adlı isim değişmelerine ve onca muhabirinin bu konuda can vermesine gidecek denli yayınlandı :)
liberal'ler bazı şeyleri yeni keşfetmiş/duymuş olabilir; ancak, alternatif medya platformlarında taraf'ın ortaya koyduğu birçok şey zaten biliniyordu...
vesayet'in niteliği ve bonapartist ikili yönetim geyikleri birçok sosyalistin en az 20 sene önceden söylediği mevzulardı... örneğin fikret başkaya taa 90'ların başında vesayet rejimi üzerine kitap yazmıştı da kitabı basan matbaa sahibine bile ceza istenmişti :) madımak üzerine adamın tek bir makalesinden 50 civarında dava açılmıştı...
ondan önce melih pekdemir, kaypakkaya gibi simalar kemalist rejimin dinamiklerini eleştiren önemli tezleri ortaya koydular... örneğin, bugün deniz gezmiş'in adını efsane yapıp da özellikle ibo'yu es geçen hatta hala ceza konusu yapan bürokrasinin ve basının tavrı manidardır...
derin devlet ve gladio hatta jitem üzerine çarşaf çarşaf yayınlar özgür gündem gazetesinde yayınlandı...
populer medyadaysa radikal gazetesi yayın hayatına girdiği ilk günlerden beri, özellikle yazarlarının makaleleriyle ciddi referans olabilecek şeyler yayınladı...
taraf önceden sıklıkla takip ettiğim son süreçlerdeyse zaman ve imkan yokluğundan dolayı göz atamadığım bir gazete... son göz altı furyalarındaki tavırlarını tam olarak gözlemleme imkanım olmadı; ancak, bu tarz spesifik konularda bazı yazarları(polis kökenli olan) tv'den dinledim... ergenekon'un akp muhaliflerine alenen yönelen dalga geçmelerinden sonra taraf ve zaman grubunun belli/sistemli ve zaman ayarlı bir ideolojik itibarsızlaştırma kampanyasına alet olduğu izlenimim güçlenmekte...
geçenlerde etyen mahçupyan'ın zamanda ahmet şık ve nedim şener üstüne yazdıklarını okuyunca bu kanı daha da güçlendi...
taraf'ın örneğin ordunun yaptığı bazı olayların üstüne gitmesi... bazılarına hayret verici gelmekte; ancak, bu ve benzeri olayların birçoğu, örneğin özgür gündem, gündem ve günlük adlı isim değişmelerine ve onca muhabirinin bu konuda can vermesine gidecek denli yayınlandı :)
O zaman aynı şeyi Taraf yaptığında aynı derecede baskı ve şiddete maruz kalmıyorsa Taraf'ın arkasında birilerinin olması mı gerekir, yoksa bunun daha başka sebepleri mi vardır?
liberal'ler bazı şeyleri yeni keşfetmiş/duymuş olabilir; ancak, alternatif medya platformlarında taraf'ın ortaya koyduğu birçok şey zaten biliniyordu...
Elbette biliniyordu, aslında popüler basında da gayet iyi biliniyor fakat herkes üç maymunu oynuyordu. Mesela doksanların başında ben ilkokul bebesiydim. Ama az çok hatırlıyorum. Her gün belki ondan fazla faili meçhul cinayet devletin legal ya da illegal uzantıları tarafından işlenirken bunların esamesinin okunmadığını, bizim apayrı bir dünya da yaşadığımızı, bebek katillerine karşı kahramanca bir mücadele yürüttüğümüze gönülden inandığımızı iyi hatırlıyorum.
Taraf dincilere karşı üç maymunu oynarken Tsk ya da ucu derinlere giden oluşumlara karşı üç maymunu oynamadı. En azından popüler basında Taraf'ıın yaptığı herkes kabul eder ki bir ilktir. Bu senin saydığın yayınlar, kısıtlı sayıda basılan, öncelikli amacı bu işten para kazanmak olmayan ve ancak belirli bir siyasi çizgidekilere hitap eden yayınlardı. Ve gene bu yayınlar genel olarak halk nezdinde pek ciddiye alınmaz, şu zamanda adamların peşinden gittiklere görüşlere bakın denilip burun kıvırılır bunlara karşı.
Çoğu insanda genel kanaat şu:
Devletin tepesinde tepişen iki ana grup var. Bunlar filler oluyor.
-Bir yanda Akp, cemaat ve tarikatlar
-Bir yanda Chp, Kemalistler ve ordu
Bunların kendi aralarında uyuşmazlıkları olsa da, karşı bloğa karşı birlikte hareket etme eğilimindeler.
Şimdi Taraf'ın yazdıkları ikinci grubu köşeye sıkıştırırken, birinci grubun da elini güçlendiriyor. (Birinci grup da kötü ve ikinci grubun eleştirilmesi bunların işine yarar diye ikinci grubu eleştirmemeleri elbette beklenemez.) Taraf nedir, kime hizmet eder mevzuna girmeden bunu kabul etmek lazım. Akp'ye bir saydırıyorsa ikinci gruba on saydırıyor. Bu hep böyle oldu, belki de tesadüftü. Belki de orduyu yerin dibine sokmaya yetecek malzeme ellerine geçmişken aynı derecede birinci gruba vuracak malzemeye istedikleri halde erişemediler. Erişselerdi, onu da alıp bu kez birinci grubu yerin dibine sokmak için kullanacaklardı.
Şöyle bir bakınca arada kendilerine de sallamalarına rağmen karşı tarafa çok daha fazla zarar verdikleri için belli kesimler tarafından Taraf korunuyor olabilir mi?
Sol yayınlar ise (Türk solu gibi ırkçı bir çizgiye sapmış grupları saymıyorum tabi) iki tarafa da Allah ne verdiyse ayrım gözetmeden giydirme eğiliminde. Gerçi bir liberalin de iki tarafa da Allah ne verdiyse vurması beklenir ama Taraf'ın bunu yaptığına inanmıyorum.
Albatross'a sormak istediğim şu: Sol gruplar her iki tarafa da zarar verdiklerinden sindirilmelerine göz yumuluyor ama Taraf'ın yazdıkları totalde bir grubun lehine oluyor diye o grup tarafından destekleniyor mu diyorsun?
derin devlet ve gladio hatta jitem üzerine çarşaf çarşaf yayınlar özgür gündem gazetesinde yayınlandı...
populer medyadaysa radikal gazetesi yayın hayatına girdiği ilk günlerden beri, özellikle yazarlarının makaleleriyle ciddi referans olabilecek şeyler yayınladı...
taraf önceden sıklıkla takip ettiğim son süreçlerdeyse zaman ve imkan yokluğundan dolayı göz atamadığım bir gazete... son göz altı furyalarındaki tavırlarını tam olarak gözlemleme imkanım olmadı; ancak, bu tarz spesifik konularda bazı yazarları(polis kökenli olan) tv'den dinledim... ergenekon'un akp muhaliflerine alenen yönelen dalga geçmelerinden sonra taraf ve zaman grubunun belli/sistemli ve zaman ayarlı bir ideolojik itibarsızlaştırma kampanyasına alet olduğu izlenimim güçlenmekte...
geçenlerde etyen mahçupyan'ın zamanda ahmet şık ve nedim şener üstüne yazdıklarını okuyunca bu kanı daha da güçlendi...
Evet, Radikal'i atlamamak lazım. Aydın Doğan medyasına bağlı mı hala?
Bir de Taraf'ın alet olup olmadığı tartışılabilir de aynı tartışmayı zaman üzerine yapmak anlamsız. Çünkü Zaman onun için var zaten.
westergaard
17-03-2011, 00:44
albatros, mahcupyan'ın ağzını besmele ile ağzına al
mahcupyan bu ülkenin belki de en iyi toplum ve siyaset filozofudur
adamın analizleri tamamen kendi geliştirdiği bir felsefe üzerinde yükseliyor
kitapları var, okursan görürsün ki bu adam bu topraklarda son zamanlarda yetişmiş ciddi üç beş hakiki filozoftan birisidir
AlbatrosS
17-03-2011, 18:59
O zaman aynı şeyi Taraf yaptığında aynı derecede baskı ve şiddete maruz kalmıyorsa Taraf'ın arkasında birilerinin olması mı gerekir, yoksa bunun daha başka sebepleri mi vardır?
ergenekon üstünden yürütülen bir hesaplaşma/dönüşüm mevzilenmesinde taraf'la iktidar arasında paralel bir örtüşme mevcuttur. akp'yle zaman zaman ters de düşseler akp bu ''cesur''(!) adamları kaybetmek istemez ki evet, var...
başka sebeplerin olması da muhtemeldir; ancak, taraf'ın yaptığı ilk falan değildir... önce bunu kabul edelim...
Elbette biliniyordu, aslında popüler basında da gayet iyi biliniyor fakat herkes üç maymunu oynuyordu. Mesela doksanların başında ben ilkokul bebesiydim. Ama az çok hatırlıyorum. Her gün belki ondan fazla faili meçhul cinayet devletin legal ya da illegal uzantıları tarafından işlenirken bunların esamesinin okunmadığını, bizim apayrı bir dünya da yaşadığımızı, bebek katillerine karşı kahramanca bir mücadele yürüttüğümüze gönülden inandığımızı iyi hatırlıyorum.
çelişki de burda zaten... geçmişin darbe şakşakçısı, doğal bileşeni/müttefiki lslamcı/sağ populist kadrolar bugün demokrasi fedaisi... tabi yerseniz...
Taraf dincilere karşı üç maymunu oynarken Tsk ya da ucu derinlere giden oluşumlara karşı üç maymunu oynamadı. En azından popüler basında Taraf'ıın yaptığı herkes kabul eder ki bir ilktir. Bu senin saydığın yayınlar, kısıtlı sayıda basılan, öncelikli amacı bu işten para kazanmak olmayan ve ancak belirli bir siyasi çizgidekilere hitap eden yayınlardı. Ve gene bu yayınlar genel olarak halk nezdinde pek ciddiye alınmaz, şu zamanda adamların peşinden gittiklere görüşlere bakın denilip burun kıvırılır bunlara karşı.
alınıp alınmaması öncelikle bir finans sorunudur... yoksa bağımsız entelektüel camiada o yayın ve kadroların ciddi bir karşılığı mevcuttur...bugün ateistleri de halk ciddiye almaz; hatta gördüğü yerde lince kalkarlar, ama arkamızda ciddi bir entelektüel/felsefi dayanak var değil mi?
Çoğu insanda genel kanaat şu:
Devletin tepesinde tepişen iki ana grup var. Bunlar filler oluyor.
-Bir yanda Akp, cemaat ve tarikatlar
-Bir yanda Chp, Kemalistler ve ordu
Bunların kendi aralarında uyuşmazlıkları olsa da, karşı bloğa karşı birlikte hareket etme eğilimindeler.
sorun şu: filler tepişirken çemenler taraf olamıyor... ezilen, ezilecek olan yine çimenlerdir...
Şimdi Taraf'ın yazdıkları ikinci grubu köşeye sıkıştırırken, birinci grubun da elini güçlendiriyor. (Birinci grup da kötü ve ikinci grubun eleştirilmesi bunların işine yarar diye ikinci grubu eleştirmemeleri elbette beklenemez.) Taraf nedir, kime hizmet eder mevzuna girmeden bunu kabul etmek lazım. Akp'ye bir saydırıyorsa ikinci gruba on saydırıyor. Bu hep böyle oldu, belki de tesadüftü. Belki de orduyu yerin dibine sokmaya yetecek malzeme ellerine geçmişken aynı derecede birinci gruba vuracak malzemeye istedikleri halde erişemediler. Erişselerdi, onu da alıp bu kez birinci grubu yerin dibine sokmak için kullanacaklardı.
ergenekon'un bazı kontra artıklarını ayyuka çıkaran hoş yanları bir yana muhalifleri sindirmeye dönük itibarsızlaştırma ve dezenformasyon işlevini görmek için elinde ''top secret'' belgeler olmasına gerek kalmadı kimsenin... türkan saylan, nedim şener, ahmet şık haberal ve nicelerinin albay temizöz'le aynı davada yargılanması zaten komedidir! saydığım isimlerden bazılarının progresif ve kemalizmle ilintili bazı fikri sabitleri olabilir; ama, örneğin saylan'ın ttb seçimlerinde oldukça muhalif tutumlar aldığı, ulusalcılara rağmen karşı duruş sergilediği falan bilinmekte...
örneğin 12 eylül'e ''tamam hoş olmadı ama bari akan kan durdu'' gözüyle bakan herkesi yargılayamayız değil mi?
Şöyle bir bakınca arada kendilerine de sallamalarına rağmen karşı tarafa çok daha fazla zarar verdikleri için belli kesimler tarafından Taraf korunuyor olabilir mi?
Sol yayınlar ise (Türk solu gibi ırkçı bir çizgiye sapmış grupları saymıyorum tabi) iki tarafa da Allah ne verdiyse ayrım gözetmeden giydirme eğiliminde. Gerçi bir liberalin de iki tarafa da Allah ne verdiyse vurması beklenir ama Taraf'ın bunu yaptığına inanmıyorum.
özellikle ahmet şık'la ilgili çok absürt ithamları duydum bir taraf yazarından... ki o adam bu ülkede darbeyle adı anılabilecek en son isimlerden biri...
Albatross'a sormak istediğim şu: Sol gruplar her iki tarafa da zarar verdiklerinden sindirilmelerine göz yumuluyor ama Taraf'ın yazdıkları totalde bir grubun lehine oluyor diye o grup tarafından destekleniyor mu diyorsun?
taraf'ın akp'yle doğrudan bağı olduğunu düşünmüyorum...daha çok pragmatist bir ilişki gibi geliyor; ama ellerine geçen belgeleri sadece onların yayınlayabildiklerine de inanmıyorum...
desteklendikleri...? haklarında açılan davaları akp'ye yakın kaynaklar açmıyor genelde... kaldıki orduyla akp arasında siyasal bir rekabet mevcut, ama ''kırmızı çizgiye haiz'' mevzularda bu adamlar doğal bir bileşendir de...
AlbatrosS
17-03-2011, 19:10
albatros, mahcupyan'ın ağzını besmele ile ağzına al
besmeleyi en son 9 yaşımda çektim... kimsenin nazarımda zerre kutsiyeti yoktur... ulvi olan pratiklerdir...
mahcupyan bu ülkenin belki de en iyi toplum ve siyaset filozofudur
adamın analizleri tamamen kendi geliştirdiği bir felsefe üzerinde yükseliyor
kitapları var, okursan görürsün ki bu adam bu topraklarda son zamanlarda yetişmiş ciddi üç beş hakiki filozoftan birisidir
kült fenemonolojisi... nazarımda onlarca yıl hapsi göze almış bir vicdani retçi kadar değeri yoktur pratikte... halil savda'yı tanır mısın mesela? mehmet bal'i bilir misin?
ahmet şık'ı itibarsızlaştırma kampanyasına ortak olma mahiyetinde ''şüpheler''(!) sunmaya meyyal bir makalenin müellifi nazar-ı itibarımda yaptığı tüm olumlu şeylere rağmen sıfırlanmıştır... mahçupyan aynı şüpheleri yazdığı yayın grubunun aleviler, öğrenciler vb'leri hakkında yazdığı tonla yalan ve çarpıtma karşısında gösterebildi mi mesela? bir siyasiye ayakkabı fırlatan birgün muhabirinin ayakkabı markasıyla onu eleştirecek denli alıklaşmış bir yayın poetikasını sağ populizmi ve andavallığı teşhir edecek denli ilkeli bir adam mıdır? alevilere terörist imasını hatta açık kara çalmasını yapan bir ''öteki kimlikli'' muhterem buna ne tepki göstermiştir? tepki bir yana, bu muhteremin zerre entelektüel dürüstlük ve ilke kaygısı varsa o yayın grubunda ne işi olmaktadır?
örneğin yıldırım türker... doğan grubunda yazar; ama, eleştiri oklarının birçoğunu kendi yayın grubunda yazan hödüklere atmaktan zerre gocunmaz... hürriyet gazetesinin resmen belalısıdır mesela... bunun adına entelektüel dürüstlük ve prensip deniyor bu topraklarda...
Violadagamba
17-03-2011, 20:57
Taraf Gazetesi Türk Basın Tarihi'nin en azgın kiralık katilidir, fahişesidir.
Kendilerine verilen cemaat kağıtlarını tanımadıklarını mahvetmek için çarşaf çarşaf yayınladılar; ama wikileaks'ten elde ettikleri bilgileri başkalarını korumak için sansürlediklerini yazarak herkesin bildiği "Fetullah polise hakim" bilgisini manşetten veriyorlar.
Türk basın tarihi bu kurnazlardan daha rezil bir meydan fahişesini görmedi.
İlk yayını Fetullah Gülen ile ilgili yaptılar.. (Zaten Ahmet Altan dünkü yazısında bunun sinyallerini vermişti).. Ben şahsen başarılı buldum.
Söz konusu sayfaların bir kısmını (hepsini bulamadım) burada yayınlayalım.
Yalnız öncesinde 3 konu üzerinde duralım;
Aydınlık gazetesi bu belgelerin aslında kendilerine geleceğini, fakat gazetenin CIA ile ilgili yaptıkları haberler sonrasında, yine CIA'in aracılığıyla belgelerin Taraf'a yönlendirildiği ile ilgili komik bir iddia ortaya attı.. Yani bu bir operasyon aslında.. Seçim öncesinde CIA, Wikileaks ve Taraf arasındaki bir anlaşma :biggrin1:
Yani aslında Aydınlık demek istiyor ki, 'Bu bir CIA operasyonudur.. Taraf'ın paylaştığı belgelerin hiçbirine inanmayın.. Hepsi yalan dolandan ibaret.'.. Sanırım kendileri hakkında çıkabilecek bazı şeylerden de korkuyorlar.. Neyse korkmaya devam etmelerini umuyorum :)
Konu hakkında link; http://www.turuncutime.com/medya/60975-aydinlik-gazetesinden-taraf-gazetesine-muthis-bombardiman-wikileaks-belgeleri-bize-verilecekti.html
İkinci konu; dün Wikileaks belgelerinin Taraf'ta yayınlanacağını son dakika olarak duyaran, diğer gazetelerden farklı olarak Taraf'ın Assange'la buluşmasını, belgeleri nasıl verdiğini uzun uzun anlatan Zaman gazetesi, belgeler yayınlanmaya başladıktan sonra sus pus kesildi.. Sitelerinde Gülen belgeleriyle ilgili tek bir haber bile bulunmuyor.. Biraz manidar, değil mi? :)
Her hangi bir haber yayınlamadıkları için, link de veremiyorum doğal olarak.
Üçüncü konu Yeni Akit gazetesiyle ilgili.. Belgelerin ilk çıktığı zamanlarda diplomatların Erdoğan'ı övmesini sitelerine hızlı bir şekilde taşıyan gazetelerden biri olan bu gazete, olumsuz belgeler ortaya çıktıktan sonra 180 derece dönüş yapanlardan.. Ve Wikileaks'in aslında bir İsrail ve Mossad operasyonu olduğunu uzun zamandır iddia ediyordu.. Yakın zamanda da aynı iddiaları konu edinmişler.. Zaten farklı bir şey de beklemiyorduk, al Akit'i vur Aydınlık'a diyoruz :)
Benzer iddialar için; http://www.vakithaber.com/haber.php?haber_id=34775
Şimdi Taraf'ta yayınlanan bugünkü yazılara gelebiliriz; (Bundan sonra yayınları da bu şekilde resim olarak bulursam yayınlarım)
http://s3.amazonaws.com/twitpic/photos/full/259141916.jpg?AWSAccessKeyId=0ZRYP5X5F6FSMBCCSE82&Expires=1300396399&Signature=mrrwNRMO2dWP%2BuSBdGRs4wlZDBU%3D
http://s3.amazonaws.com/twitpic/photos/full/259129311.jpg?AWSAccessKeyId=0ZRYP5X5F6FSMBCCSE82&Expires=1300396427&Signature=oScDcU1yjf4gATGcwVFamQDdQkM%3D
http://s3.amazonaws.com/twitpic/photos/full/259199199.jpg?AWSAccessKeyId=0ZRYP5X5F6FSMBCCSE82&Expires=1300397827&Signature=bO67pEnZ6wdOmOkLCxKM04%2FjrVo%3D
http://s3.amazonaws.com/twitpic/photos/full/259199001.jpg?AWSAccessKeyId=0ZRYP5X5F6FSMBCCSE82&Expires=1300397831&Signature=EGt20xiyw8eUQseI2HEy8iCXlnQ%3D
http://s3.amazonaws.com/twitpic/photos/full/259200566.jpg?AWSAccessKeyId=0ZRYP5X5F6FSMBCCSE82&Expires=1300397817&Signature=Ly0MwGLwDlycXyg44TjeQCR9rEI%3D
http://s3.amazonaws.com/twitpic/photos/full/259199957.jpg?AWSAccessKeyId=0ZRYP5X5F6FSMBCCSE82&Expires=1300397824&Signature=SSh595qbwnQwYEwTNgQEVGMemWg%3D
Resim bende gözükmüyor Sangre.
Bu arada Violadagamba; bir karar verin artık. Taraf Fethullah Gülen ile ilgili bir şey yazmayınca yazmadı diye şikayet ediyorsunuz, yazınca da yazdı diye şikayet ediyorsunuz. İstediğiniz, beklediğiniz nedir tam olarak?
Akit ve Aydınlık'a da çok güldüm :D
Ben görüyorum şu anda sayfada.. Aslında gözükmesi lazımdı, neden öyle oldu ki şimdi? :)
Zaten bugün Taraf'ta yayınlanan yazılardan resim koydum.. Eğer Taraf alıp okuduysan, resimlere bakmana da pek gerek yok demektir.
Ama okumadıysan, şu linklere bir bak istersen;
http://twitpic.com/4aab6k
http://twitpic.com/4aa1gf
http://twitpic.com/4abjdr
http://twitpic.com/4abj89
http://twitpic.com/4abkfq
http://twitpic.com/4abjyt
Zaten 2. linkte 12. sayfanın hepsi var.. Diğer linklerde ise 13. sayfadan 4 konu başlığı atılmış.. Gazetede yer alan 1 veya 2 konu linklerde yer almıyor.
Bu arada, bugün Zirve Yayınevi'yle ilgili yeni gelişmeler oldu.. Yarın konuyu detaylarıyla Taraf gazetesinde de okuyacağız (Hazır bu başlıktayken aradan çıkarayım dedim, yeni başlık açmaya gerek yok) :)
''Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün talimatı ile aralarında bazı illerin jandarma komutanlıkları ve İnönü Üniversitesi’nin bulunduğu birçok adreste aramalar yapıldı. Operasyon kapsamında eski Malatya Alay Komutanı Mehmet Ülger ve öğretim görevlisi Ruhi Abat’ın da bulunduğu 20’nin üzerinde kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltı kararı verilen şüphelilerin, Zirve Yayınevi cinayetini planlayıp azmettirdiklerinin ileri sürüldüğü, bu kapsamda Ergenekon davasının tutuklu sanığı Sevgi Erenerol ile bağlantılı olduklarının iddia edildiği öğrenildi.''
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1043217&Date=17.03.2011&CategoryID=77
Markar Esayan (twitter'da) şöyle bir yorum yaptı, biraz heyecanlandım.. Acaba? dedim kendi kendime;
''Zekeriya Öz Zirve katliamını çözmüs gibi. Eger böyleyse Dink, Santoro pesinden gelir. Ergenekon'u kimse durduramaz. Hadi hayırlısı.
---
Ciddi deliller var. Yarın tarafta manset. İnanmak güç ama, Malatya jandarması çözülmüs gibi duruyor.
---
Bana mucize gibi geliyor. Ama acayip deliller var. Hem tanık hem kanıt.''
Bakalım neler çıkacak :)
Ben görüyorum şu anda sayfada.. Aslında gözükmesi lazımdı, neden öyle oldu ki şimdi? :)
Zaten bugün Taraf'ta yayınlanan yazılardan resim koydum.. Eğer Taraf alıp okuduysan, resimlere bakmana da pek gerek yok demektir.
Ama okumadıysan, şu linklere bir bak istersen;
http://twitpic.com/4aab6k
http://twitpic.com/4aa1gf
http://twitpic.com/4abjdr
http://twitpic.com/4abj89
http://twitpic.com/4abkfq
http://twitpic.com/4abjyt
Zaten 2. linkte 12. sayfanın hepsi var.. Diğer linklerde ise 13. sayfadan 4 konu başlığı atılmış.. Gazetede yer alan 1 veya 2 konu linklerde yer almıyor.
Şu anda Taraf aboneliğim yok, yaşadığım yerde de gazetenin kendisini almam mümkün değil; o açıdan çok makbule geçti dostum, teşekkürler.
Zirve olayı da ilginç, takip edeceğim.
Manşete şimdiden düzeltme yapayım, İbrahim Tatlıses kurşunlamasını TAK yapmadı. Böyle resmi bir beyan da mevcut değil.
http://www.teyrenkurdistan.com/2011%20aciklamalar.html
Manşete şimdiden düzeltme yapayım, İbrahim Tatlıses kurşunlamasını TAK yapmadı. Böyle resmi bir beyan da mevcut değil.
http://www.teyrenkurdistan.com/2011%20aciklamalar.html
Haklısın, TAK'ın olduğunu iddia eden sahte bir site saldırıyı üstlenmiş.. Bir çok kanal da bunu haber yapınca, Taraf da manşetine taşıdı doğal olarak.. Daha dikkatli davranmaları gerekiyordu.
Kısaca süikastı TAK'ın üstlendiği haberi doğru değil.
evrensel-insan
18-03-2011, 02:05
Saygideger arkadaslar;
F.Gulen ile ilgili wikileaks belgelerini, asagidaki linkten daha net okuyabilirsiniz.
WikiLeaks Türkiye Belgeleri: ABD Belgelerinde Fethullah Gülen-Alinti-
http://www.nasname.com/tr/8799.html
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger arkadaslar;
F.Gulen ile ilgili wikileaks belgelerini, asagidaki linkten daha net okuyabilirsiniz.
WikiLeaks Türkiye Belgeleri: ABD Belgelerinde Fethullah Gülen-Alinti-
http://www.nasname.com/tr/8799.html
Saygilarimla;
evrensel-insan
Verdiğin link 13. sayfanın tümünü kapsıyor.. Ben de link olarak 12. sayfanın tümünü vermiştim.. Şimdi tamamlanmış oldu.. Teşekkürler.
AlbatrosS
18-03-2011, 18:01
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetayV3&Date=&ArticleID=1043304&CategoryID=82
sadece 92-94 arasında 27 çalışanı öldürülen bir gazete: özgür gündem...
abd b planına geçiyor galiba ..bop tehlikeye girmis gözüküyor :) son dönemde arap devletlerinde yaşanan olaylar da sıkıntı sezilmis olabilir..türkiye de birilerinin kulagı cekilmek isteniyor sanki..taraf gazetesi, sanırım yasemin congar adlı bir bayana ait yada baglantılı içeriğini net bilmiyorum.kocasıda galiba cia da çalısıyor..merak ettiğim konu bu belgeler yayınlanırken taraf ne kadar tarafsız olabilecek ..nerden bakarsan bak buram buram emperyalizm kokuyor
Taha Akyol'un bugünkü köşe yazısı, yukarıda güzel bir örneğini gördüğümüz komplocu zihniyete değinmiş:
http://www.milliyet.com.tr/zamanlama-manidar-/taha-akyol/siyaset/yazardetay/18.03.2011/1365658/default.htm
evrensel-insan
18-03-2011, 20:03
Saygideger arkadaslar;
Asagidaki yazi da ilginc!
Wikileaks-Taraf anlaşmasında pis kokular! -Alinti-
http://www.korhaber.com/yazar/Wikileaks-Taraf-anlasmasinda-pis-kokular-/426
Saygilarimla;
evrensel-insan
Selam Albatross, Astur ve diğer bilimum Ateistforumzedeler (Berguzar da buradaymış) :-)
Ben doğrusu Taraf'tan biraz soğudum. Yönlendirici ve spekülatif haberler yapıyorlar. Ne zaman Le Monde, The Guardian, The New York Times ayarında bir gazeteye sahip olacağız.
bu ordu tasviye edilecek bakın ilerdeki günlerde kendiniz sahit olacaksınız..genel kurmaya kadar hepsi...polisin agır silahlarla donatılması yasası çıktı ,askerlikten yırttılar . polislik sınavlarına girenlerin kimlerden sınav sorularının cevaplarını aldıkları belli..zaman ,taraf,akit gibi gazeteler her gün birilerini hedef gösteriyor..kaybeden bu ülke olacak malesef..eskiden her mahallede ülkü ocakları vardı artık her mahallede tarikat evleri var herkes fisli. hizbullahın beyin takımı dışarda, doguda farklı grupların eylemleriyle karsılasabiliriz bu sürece dikkat!.
Saygideger arkadaslar;
Asagidaki yazi da ilginc!
Wikileaks-Taraf anlaşmasında pis kokular! -Alinti-
http://www.korhaber.com/yazar/Wikileaks-Taraf-anlasmasinda-pis-kokular-/426
Saygilarimla;
evrensel-insan
Aydınlık, Cumhuriyet bitti, şimdi de Yeni Çağ gazetesi yazarlarından mı yorum/yazı felan getiriyorsunuz :) .. Tamam milliyetçisiniz felan ama, ülkücülerden referans getireceğinizi de pek düşünmemiştim.
Ciddiye aldığınız gazetenin 'Nefret Söylemi' bağlamında sicili pek temiz değil.. Aşağıdaki raporlarda bu gazete başı çekiyor; (Tabi gazetenin nefret söylemlerini ön plana çıkarması, Wikileaks konusunda haksız olduklarını göstermiyor.. Ben sadece komplo meraklılarının referans verdiği kaynakların, aynı zamanda ötekileştirilmiş olan gruplara yönelik söylemleriyle bir paralellik arz ettiği görüşünü ön plana çıkarmak istiyorum)
Şu (http://www.nefretsoylemi.org/rapor_aciklamalar.asp) linkteki raporlarda konu hakkında detaylı açıklamalar var;
Aşağıdaki tablolar 2009 Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım aylarını kapsıyor.. Verdiğim linkte Aralık sonrası raporlar da var.. Orada da Yeni Çağ gazetesi listenin başında; (Raporun tamamı için tıkla (http://www.nefretsoylemi.org/rapor/ikincidonemfinal_son.pdf))
http://www.nefretsoylemi.org/rapor/2.jpg
http://www.nefretsoylemi.org/rapor/3.gif
http://www.nefretsoylemi.org/rapor/4.jpg
http://www.nefretsoylemi.org/rapor/1.jpg
http://www.nefretsoylemi.org/rapor/5.gif
evrensel-insan
18-03-2011, 20:35
Saygideger sangre;
Tamam milliyetçisiniz felan ama, ülkücülerden referans getireceğinizi de pek düşünmemiştim.-sangre-
Yazilarimi okumadan benim ne olduguma neye gore karar verdin. Ben senin gibi yazilara ideolojik icerikte bakmiyorum ve senin gibi kimin ne oldugu hakkinda bir bilgim de yok. Ben sadece haber olarak yayinliyorum.
Ben adimdan da algilanacagi gibi, evrensel bir insanim. Ne milli, ne dini, ne de teolojik bir inancim yok ve ihntiyacim da yok.
Oyuzden su alisilagelmis etiketlemelerinizden vaz gecerseniz, memnun olurum.
Bir daha sitede yazilan yazilarimi okumadan ve hakkimda bilgi edinmeden, fikir edinmemeni umarim.
Sen eger bir sey yapmak istiyorsan, ancak verilen linkteki bilgileri yalanliyabilirsin. Bunu yapamiyorsan da, kisileri algilamadan ve yuzeysel bir degerlendirme ile etiketlemekten vazgec.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Yazılarını okumadan kimse hakkında yorum yapmam.. Neyse, yanıtımı verdim, daha fazlasına gerek yok.
Sen eger bir sey yapmak istiyorsan, ancak verilen linkteki bilgileri yalanliyabilirsin.
Linkte bilgi yok ki ama, sadece kanıtsız, desteksiz komplo teorileri var. O yazıdaki iddialar zaten doğaları gereği yanlışlanabilir değil. Oradaki iddiaları hangi durumda yalanlamış kabul edersin sen mesela evrensel-insan?
evrensel-insan
18-03-2011, 20:50
Saygideger sangre;
Ben senin gibi kisileri baz alarak dusunce uretmem ve kisileri gale almam. Benim icin dile gelen dusunceler onemlidir.
Zaten politika dedigin, bir ideolojik inanc urunudur. Neyin neye gore dogru/yanlis oldugunu da politik inanc belirler. Ben bu konuda senin ile dusunce bazinda zaten tartisabilecegimi zannetmiyorum. Cunku sen aklinin inandigi dogruda karar kilmissin zaten.
Oyle olmasa, konulari politik bir inanc uzerine degil; insan ve insanlik adina onlarin hak ve ozgurlukleri adina, evrensel hukuk adina ve insan haklari adina degerlendirirsin. Ancak senin aklinin inanc ufku; politik bir ideolojinin sabitligini ve savunusunu kaldirir. Bunun otesi de senin aklini asar.
Oyuzden, benden bir daha alinti gorursen, bu alintiya gore cevap verirsin.
Eger dusuncelerime verebilecek bir dusuncen varsa da, onu dile getirirsin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
18-03-2011, 20:53
Saygideger astur;
Oradaki iddiaları hangi durumda yalanlamış kabul edersin sen mesela evrensel-insan? -astur-
Buna sen karar ver. Sen neye gore neyin ne olduguna nasil karar verirsin.
Mesela ergenekon sorusturmasi neyin nesidir? nerede belgeler, deliller?
Mesela, gizli tanigin evrensel hukuk taki yeri nedir?, ne demek gizli tanik?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger astur;
Buna sen karar ver. Sen neye gore neyin ne olduguna nasil karar verirsin.
Mesela ergenekon sorusturmasi neyin nesidir? nerede belgeler, deliller?
Mesela, gizli tanigin evrensel hukuk taki yeri nedir?, ne demek gizli tanik?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Konu Taraf Gazetesi ve Wikileaks'e ilişkin iddialar, Ergenekon Soruşturması değil ki. Sorduğun soruların ne alakası var konuyla ve de linkini verdiğin yazıyla?
evrensel-insan
18-03-2011, 20:57
Saygideger astur;
Aklinin ufkunu biraz genisletirsen ve mantigin ozunun neye dayandigini algilarsan, ne demek istedigimi de algilarsin.
Deveye demisler, "sirtin egri", o da "nerem dogru ki" demis.
Ayrica ben konuyu bir haber olarak alintiladim ve bireysel bir gorus belirtmedim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger sangre;
Oyle olmasa, konulari politik bir inanc uzerine degil; insan ve insanlik adina onlarin hak ve ozgurlukleri adina, evrensel hukuk adina ve insan haklari adina degerlendirirsin. Ancak senin aklinin inanc ufku; politik bir ideolojinin sabitligini ve savunusunu kaldirir. Bunun otesi de senin aklini asar.
Oyuzden, benden bir daha alinti gorursen, bu alintiya gore cevap verirsin.
Oysa ki önceki iletimde de yazmıştım.. Yanıt verdiğim şey alıntıladığın yazı değil (zaten alıntıladığın yazıyı, yanıt verilebilecek bir konumda bulmuyorum kendi adıma), komplo teorilerini dile getiren gazetelerin aynı zamanda nefret söylemini ön plana çıkaracak ifadelerde paralellik göstermesi.. Bunu da belirtmiştim yukarıda, aşağıya alıntılıyorum; (Yeni Çağ, Akit, Sözcü, Ortadoğu, Milli Gazete vs) Bu gazetelerin ortak noktası milliyetçiliktir.. Bazıları ise dincilikle de ortaktır.. Komplo teorisi üretmek için de, nefret söylemi yaymak için de bu ikisi (din ve milliyetçilik) yetiyor zaten.
Tabi gazetenin nefret söylemlerini ön plana çıkarması, Wikileaks konusunda haksız olduklarını göstermiyor.. Ben sadece komplo meraklılarının referans verdiği kaynakların, aynı zamanda ötekileştirilmiş olan gruplara yönelik söylemleriyle bir paralellik arz ettiği görüşünü ön plana çıkarmak istiyorum
evrensel-insan
18-03-2011, 21:20
Saygideger sangre;
Tamam milliyetçisiniz felan ama,-sangre-
Benim tepkim, senin yukaridaki sahsima verdigin etiketedir. Eger basliklarima ve mesajlarima bakarsan, bunun hic te boyle olmadigini gorursun.
tarafin (taraf gazetesi degil, politik taraf) ne oldugunu algilamak ve bu konuda senin, sadece kendi tarafindan konulara baktigini, benim ise; insan haklari, evrensel hukuk, farkli halklarin hak ve ozgurlukleri ve bireysel hak ve ozgurlukler olarak konuya baktigimi ve herhangibir politik goruse ihtiyac duymadigimi v.s. algilamak istersen, en azindan cafe bolumundeki "evrensel fikirler" basligindaki bir onceki mesajimi okuyabilirsin.
Ayrica verdigin bilgiler icin tesekkurler.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Milliyetçi olmak için sadece 'millet' üzerinden doğrudan bir görüş bildirmek gerekmiyor.. Örneğin iktisadi korumacılık/milliyetçilik de bir tür milliyetçilik çeşididir.. İktisadi korumacılık görüşünün ne olduğunu bilenler bunun ayrımına kolaylıkla varabilir, fakat konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar için aynı şeyi söyleyemem.
Bunun dışında milliyetçi resmi görüşün dayattığı bazı önyargılara kapılmak da (ülkenin bölünmezliği, türk milleti kavramı, islam dininin siyasi nitelikte olamayacağı vs) milliyetçilik kavramına eğilim göstermekten kaynaklanıyor.. Bu tip önyargıları sorgulamadan benimsemek oluyor.
Milliyetçi olmadığını söyleyenler, neden Kemalist, Milliyetçi eğilimi olan gazetelere, köşe yazarlarına eğilimi olduklarını biraz incelesinler.. Neden merkez-sağ, sol sosyalist veya liberal eğilimlere karşı bir tavır aldıklarını yeniden gözden geçirsinler.. O zaman anlarlar milliyetçi olup olmadıklarını.
Ayrıca evrensel hukuk, bireysel hak ve özgürlükler vs. konusunda yeterli bilgim var.. Senin konunu okumadan da bu konular hakkında yorum yapabilirim.. Sen beni merak etme.
evrensel-insan
18-03-2011, 21:58
Saygideger sangre;
Eger istiyorsan, ya olan basliklardan, ya da acacagin yeni basliktan, milliyetciligin ne oldugunu senin gibi karsisinda yer alarak degil de; disaridan bakis acisi ve notr algi ile, insanoglunu nasil ayirdigini v.s. dusunce olarak tartisabiliriz.
Ben bana dogumdan itibaren verilen, milliyetcilikten arinali, en az 30 sene oldu.
Saygilarimla;
evrensel-insan
westergaard
18-03-2011, 22:03
arkadaşlar wikileaks amerikan komplosudur!!!! taraf da soros'un uşağıdır!!!! amaç BOP ve kürdistan kurmaktır!!!! bizim potansiyelimizi biliyorlar!!!! biz türküz bir ayağa kalktık mı osmanlıyı geri getirecez diye korkuyorlar!!!!
ahmetsln
18-03-2011, 23:57
ironi yaptıgını sanan arkadaş çok kötüsün.
mesajlar arasında asker hakkkında bugüne kadar yazan en cesur gazete tarzı ifadeler geçti.
Gerek Aydınlık gerek 2000'e Doğru gazete ve dergileri zamanında mit, asker, derin devlet, kontgerilla, jitem konusunda cesurca haber yaptılar. Turan Dursun 2000^doğruda aydınlıkta yazdı.
Lütfen tarafı abartmayalım. Beni de bu mesajdan sonra hemen milliyetçi yapın hatta abartın osmanlıcı yapın ;)
ama gerçek bu. Elimde aydınlık'ın geçmişi var. KAPAKLARINDA, sürmanşetlerinde her zaman derin devlet asker mit ilişkilerini yazdılar korkusuzca.
Hak yemeyelim, saygılar.
Lütfen tarafı abartmayalım. Beni de bu mesajdan sonra hemen milliyetçi yapın hatta abartın osmanlıcı yapın ;)
Keşke sen de ironi yapsaydın be arkadaşım.. Milliyetçiliğin daha bir üst seviyesi Osmanlıcılık oluyor demek ki.. Vay bee.. Bir yaşıma daha girdim.. Oysa ben Osmanlıcılığı Milliyetçiliğin tam zıttında sanıyordum!
İP Ergenekon'un bizzat kendisidir yahu.. Ne askerinden, ne derin devletinden bahsediyorsun.
AlbatrosS
19-03-2011, 03:26
İP Ergenekon'un bizzat kendisidir yahu.. Ne askerinden, ne derin devletinden bahsediyorsun.
bunlar kafa bulanıklığı yaratmış bir avuç populist yalnızca...türkiye siyaseti üstünde ahım şahım etkileri yoktur...rolleri de...
ergenekon'un yakın dönemde en babası ağar/çiller kliğidir...bu siyasi çizgi, sağ militan/orducu/mafyatik organizasyonların çekirdeğinden yetişmedir ki bunların biraz daha marjinal olanı mhp'dir...
bu gelenek, ergenekon'un sağ/amerikancı siyasi kolunu temsil eder... bir de bunun kemalist/statükocu kesimi vardır...bunlar da ağırlıkla yargı, bürokrasi ve üniversitelerde örgütlüdür...
ergenekon'u ''bir çete'' değil de, devletin organik bir uzantısı, şartlara göre aldığı şekli olarak görürsek bu yelpaze daha da genişler...bu bağlamda, ergenekon, terörist bir örgüt değildir... hatta herhani bir örgüt falan değildir...
ergenekon=devlettir...
evrensel-insan
19-03-2011, 06:14
Saygideger AlbatrosS;
ergenekon=devlettir-AlbatrosS;
Aslinda ve maalesef Turkiye'de devletler, hukumete gelen iktidarlar eliyle, kendi politik cikarina uyarlanmis ve bu politik cikarin islemesi icin, bir cark gorevini goren kurumlar ve gelen iktidar tarafindan onun politik cikarina uygun kadrolasan olusumlardir.
Oyuzden, yapi ve isleyis olarak, gelen iktidarin politik cikarina alet olmamis ve onun bir kullanim ve propagandasi haline gelmemis bir devlet anlayisi, TC tarihinde gelmemistir ve bu zihniyet surdukce de gelemeyecektir.
Oyuzden Turkiye'de devlet hic bir zaman toplumun ve farkli halklarinin devleti olamamis, sadece bir politik cikarin, kullanim ve propaganda araci olmustur.
Bu temelde de, eger toplumu ve halki sadece kendi politik cikari icin, bir oy pusulasi olarak goren her zihniyet ve iktidar olunca, ilk isi devleti ele gecirmek olan her zihniyet bir ergenekon zihniyetidir.
Sadece politik cikar farki ile islevi degisir, yapisi degil.
Gun gelir,sag militan/orducu/mafyatik olur, gun gelir, sol militan, milliyetci,devrimci Ataturkcu, kemalist statukocu olur, gun gelir amerikanci, evengalist,soroscu, cemaatci, dinci olur.
Kisaca her turlu politik ayrimci cikara burunur, ama; hic bir zaman toplumdan, farkli halklarindan ve bireylerinden, onlarin hak ve ozgurluklerinden yana olamaz. Olsa zaten ergenekon olmaz.
Ergenekon=bukalemun gibi donem donem farkli politik cikarlar icin devleti ele geciren zihniyet ve orgutlemesidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
ahmetsln
19-03-2011, 09:36
Keşke sen de ironi yapsaydın be arkadaşım.. Milliyetçiliğin daha bir üst seviyesi Osmanlıcılık oluyor demek ki.. Vay bee.. Bir yaşıma daha girdim.. Oysa ben Osmanlıcılığı Milliyetçiliğin tam zıttında sanıyordum!
İP'i işlerine gelmeyince öyle yparlar tabi ki. Normal karşılarım. Zamanında Aydınlık tarafın yaptıklarını yapıyordu sayın Sangre. İnanmıyorsan Aydınlık gazete olduğu ve dergi olduğu döneminin kapaklarına dahi bakman yeter. Kim gidiyormuş derin devlet mafya terör veya asker olaylarına.
İP'in bugüne kadar ahım şahım neyini gördün ? Öncü gençlik kürt mü dövdü öldürdü ? Ne milliyetçilik olaını gördünüz anlatır mısınız ? Doğu Perinçek ne yapmış ? İşçi partisi'nin yönetcilerinin daha neden tutuklandığı tam net değil yahu.
Neyse sizin gibi boş bir insanla gerçekten tartışmam ben. Çünkü karşınızdaki alaycı, dikkate almaz bir tavır takınıyorsunuz. Genel bir özellik olsa siz gibi insanlarda. Rahatınıza bakın ve atın tutun. Gerçekler elbet ortaya çıkar.
İyi günler.
ahmetsln
19-03-2011, 09:38
Saygideger AlbatrosS;
Aslinda ve maalesef Turkiye'de devletler, hukumete gelen iktidarlar eliyle, kendi politik cikarina uyarlanmis ve bu politik cikarin islemesi icin, bir cark gorevini goren kurumlar ve gelen iktidar tarafindan onun politik cikarina uygun kadrolasan olusumlardir.
Oyuzden, yapi ve isleyis olarak, gelen iktidarin politik cikarina alet olmamis ve onun bir kullanim ve propagandasi haline gelmemis bir devlet anlayisi, TC tarihinde gelmemistir ve bu zihniyet surdukce de gelemeyecektir.
Oyuzden Turkiye'de devlet hic bir zaman toplumun ve farkli halklarinin devleti olamamis, sadece bir politik cikarin, kullanim ve propaganda araci olmustur.
Bu temelde de, eger toplumu ve halki sadece kendi politik cikari icin, bir oy pusulasi olarak goren her zihniyet ve iktidar olunca, ilk isi devleti ele gecirmek olan her zihniyet bir ergenekon zihniyetidir.
Gun gelir,sag militan/orducu/mafyatik olur, gun gelir, sol militan, milliyetci,devrimci Ataturkcu, kemalist statukocu olur, gun gelir amerikanci, evengalist,soroscu, cemaatci, dinci olur.
Kisaca her turlu politik ayrimci cikara burunur, ama; hic bir zaman toplumdan, farkli halklarindan ve bireylerinden, onlarin hak ve ozgurluklerinden yana olamaz. Olsa zaten ergenekon olmaz.
Ergenekon=bukalemun gibi donem donem farkli politik cikarlar icin devleti ele geciren zihniyet ve orgutlemesidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sayın evrensel-insanın dediği gibi birilerinin ben atatürkçüyüm, ben sosyalistim demesiyle öyle olmuyor işte. Herkes bir anda görüş değiştirir. Ancak bazıları bunları bildiği için işlerine geldiği zaman görmezden gelir bunu.
evrensel-insan
19-03-2011, 10:40
Saygideger ahmetsin;
Ergenekon, ulke toplumundan ve farkli halklarinin hak ve ozgurluklerinden, insan haklarindan ve evrensel hukuktan, yana ve sosyal, laik, sivil bir devlet olamaz.
Cunku Turkiye'de bilinc olarak hic bir iktidar, ne demokrasi, ne ozgurluk, ne sosyallik ne de sekuler zihniyetli laikligin anlamini bilmez. Sadece kendi politik cikari olarak su istismar eder ve oy pusulasi olarak kullanir.
Iste bu cikarci kullanimda da, demokrasi, ozgurluk sadece ve sadece kendi kanunlarina harfiyen uyanlar icindir. Uymuyanlar mi?, onlari dikta ve hapishane bekler.
TC tarihinde, bir devlet hic bir zaman olamamistir. Devlet,sadece politik bir cikarin kullanim araci olarak islev gormustur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
bunlar kafa bulanıklığı yaratmış bir avuç populist yalnızca...türkiye siyaseti üstünde ahım şahım etkileri yoktur...rolleri de...
Yazdıklarına katılıyorum.. Bu ifadeleri daha önce ben de çokça dile getirdim zaten.
Ama İP çevresinin bu organizasyondan bağımsız çalışan bir avuç popülist olduğunu düşünmüyorum.. Gayet de devletle yakından ilişkiler içinde olan, onların talimatıyla yayınlar yapan bir parti/dergi/gazete vs. bunlar.
Geçenlerde Erdoğan'ın, oğlunu finanse etmesi için anlaştığı bir iş adamıyla olan konuşmalarını gizlice dinlemişlerdi.. Bunu da İP çevresine servis etmişlerdi.. Parti ilçe sekreterlerinden biri tarafından biz de dinlemiştik söz konusu kaseti.
Ayrıca partideki aramalarda da bir çok belge ele geçirilmişti.. Bu partinin devletin yayın uzantılarından biri olduğu çok belli bir durum.
Neyse sizin gibi boş bir insanla gerçekten tartışmam ben. Çünkü karşınızdaki alaycı, dikkate almaz bir tavır takınıyorsunuz. Genel bir özellik olsa siz gibi insanlarda. Rahatınıza bakın ve atın tutun. Gerçekler elbet ortaya çıkar.
İyi günler.
Alaycı olduğum doğrudur.. Fakat yukarıdaki yazımda her hangi bir ciddiyetsizlik göstermemiştim.. Osmanlıcılığı Milliyetçiliğin bir üst derecesi olarak lanse eden birine karşı ne söylememi beklerdin?
Hala dergi/gazete derin devletten, mafyadan felan bahsediyor diyorsun.. Ona bakarsan Akit, Zaman gibi gazeteler de bahsediyorlar.
Milliyetçi olmak için bir kürdü mü dövmek gerekiyor.. Aydınlık grubunun milliyetçi olmadığını söylüyorsan, zaten tartışmayalım, boşver.. Mutlaka yapacak daha iyi şeylerin vardır.. Yine dalgaya vuracağım, sonra canım sıkılacak.. En iyisi hiç tartışmamak.
Bu arada yeni iddiayı da sayfaya koyalım;
http://gazete.netgazete.com/Gazete/taraf.jpg
ahmetsln
19-03-2011, 20:43
Yazdıklarına katılıyorum.. Bu ifadeleri daha önce ben de çokça dile getirdim zaten.
Ama İP çevresinin bu organizasyondan bağımsız çalışan bir avuç popülist olduğunu düşünmüyorum.. Gayet de devletle yakından ilişkiler içinde olan, onların talimatıyla yayınlar yapan bir parti/dergi/gazete vs. bunlar.
Geçenlerde Erdoğan'ın, oğlunu finanse etmesi için anlaştığı bir iş adamıyla olan konuşmalarını gizlice dinlemişlerdi.. Bunu da İP çevresine servis etmişlerdi.. Parti ilçe sekreterlerinden biri tarafından biz de dinlemiştik söz konusu kaseti.
Ayrıca partideki aramalarda da bir çok belge ele geçirilmişti.. Bu partinin devletin yayın uzantılarından biri olduğu çok belli bir durum.
Alaycı olduğum doğrudur.. Fakat yukarıdaki yazımda her hangi bir ciddiyetsizlik göstermemiştim.. Osmanlıcılığı Milliyetçiliğin bir üst derecesi olarak lanse eden birine karşı ne söylememi beklerdin?
Hala dergi/gazete derin devletten, mafyadan felan bahsediyor diyorsun.. Ona bakarsan Akit, Zaman gibi gazeteler de bahsediyorlar.
Milliyetçi olmak için bir kürdü mü dövmek gerekiyor.. Aydınlık grubunun milliyetçi olmadığını söylüyorsan, zaten tartışmayalım, boşver.. Mutlaka yapacak daha iyi şeylerin vardır.. Yine dalgaya vuracağım, sonra canım sıkılacak.. En iyisi hiç tartışmamak.
İP hakkında ne düşündüğünüz beni ilgendirmiyor. Açıkça ortada her şey. Aydınlık zamanında devlet,mit,asker,kontgerilla hakkında haber yapan en cesur yayın organıydı. Turan Dursun'da içlerindeydi. Bugün Turan Dursun kitaplarının hepsini basan kim ? Kaynak yayınları ? Turan dursun'u bugün korkusuzca savunan kim ? Yine aydınlık ! Wikileaks ne demiş umurumda değil, aydınlık bir çok konuda bir numara.
Bugün okudum taraf'ın verdiği bir haberi kaç yıl önce vermişler.;)
Ses kayıtlarını açıklamak/yayınlamak akpye yarar sağlamadı. Devletin yayın organı demeniz acayip saçma ve cahilce geliyor bana :)
Unutmayalım sangre, bu ülkede mhp faşistse bbp daha faşisttir, çünkü önce ümmetçilik/osmancılık sonra türkçülük gelir.
Ha son bir şey ben ne kürtlere karşı kim besleten bir görüşe sahibim, nede kürtleri türklere karşı kin beslettiren bir görüşteyim.
Taraf bir kukladır.
Oynatanlara bakmalıdır...
Ahmet,
İP hakkındaki düşüncelerimi sana yazmadım.. Kimden alıntı yaptığıma bakarsan anlarsın.. Neyse, ciddiye alınacak bir şey yazmıyorsun.. Sen Aydınlıkçı olmaya devam edebilirsin.
Bu arada AKP'ye yarar sağlamadı demişsin, sonra da partiyi Devlet'le bir tutmuşsun.. AKP=Devlet dimi? :biggrin1: .. Bu kadar komik ifadeleri ilk defa duyuyorum.. Neyse.
ahmetsln
19-03-2011, 21:21
Ahmet,
İP hakkındaki düşüncelerimi sana yazmadım.. Kimden alıntı yaptığıma bakarsan anlarsın.. Neyse, ciddiye alınacak bir şey yazmıyorsun.. Sen Aydınlıkçı olmaya devam edebilirsin.
O zaman sorun yok sende tarafçı ol.
AlbatrosS
20-03-2011, 03:01
Saygideger AlbatrosS;
Saygilarimla;
evrensel-insan
indirgemeci olmamaya özen göstersem de, devlet yani siyasi/sosyal/politik/iktisadi/kültürel bir organizasyonun bütünü aslında/gerçekte kökenleri ta bireye kadar inen sosyo-kültürel/mental bir algının yansımasıdır kanaatimce. kimi zaman toplum devleti kimi zaman devlet toplumu değiştirir, etkiler. örneğin toplumda, kültürel/sosyal bir karşılık olarak öteki'ne bağnazlık, çekememezlik hatta taassub olmasa hiçbir devlet bünyesinde yaşayan azınlık gruplarına kolayca baskı uygulayamaz. örneğin bu ülkede alevi antipatisi ve düşmanlığı toplumda karşılığa haiz olduğu için aleviler bugün de dışlanır, zaman zaman kebap edilir...madımak'ı tezgahlayan kafa, madımak'ın önüne gidecek 10 binlerce insan bulmasa kimle yapabilir o katliamı örneğin?
farklı düşünenler, ayrışmalar hep olagelmiştir; olacaktır. fakat bir toplumun sosyo kültürel ve ahlaki verileri neyse devleti de ona göre şekilleniyor. feodal toplum/imparatorluk düzeni gibi... modern toplum/ulusdevlet/milliyetçilik gibi...
ermenileri katliamlarını örgütleyen ittihatçılardı; ama iştrak edenler de halk! 6-7 eylülü örgütleyen devlet; iştrak eden halk! madımak'ı örgütleyen devlet; iştrak eden halk! kürt illerine bomba yağdıran devlet; iflah olmaz milliyetçi halk! maraş'ı örgütleyen devlet, iştrak eden halk! ırak'ı örgütleyen devlet; %80'le onay veren abd halkı! afganistan, şimdilerde libya...
naziler onca katliam yaparken arkasında güçlü bir kitle desteği de vardı! günter grass... gibi şimdinin barışçıl(!)/nobelli edebiyatçısı dahi gençliğinde ss hayranıydı mesela...
ergenekon, işaret ettiğiniz zihni yapının cisimleşen halidir ve devlettir; ancak toplumsal karşılığı olması nedeniyle de bizzat bu halktır yahut halkın büyük bölümü... kültürü, ahlakı, dini, milliyetçiliği, taassubuyla, otoriterliğiyle halk işte...
evrensel-insan
20-03-2011, 09:14
Saygideger AlbatrosS;
ergenekon, işaret ettiğiniz zihni yapının cisimleşen halidir ve devlettir; ancak toplumsal karşılığı olması nedeniyle de bizzat bu halktır yahut halkın büyük bölümü... kültürü, ahlakı, dini, milliyetçiliği, taassubuyla, otoriterliğiyle halk işte..-AlbatrosS-
Birincisi, dogan bir bebek; tum yasam ve iliskisini kendisine verildigi sekilde almakta, ona gore dusunup davranmaktadir.
Dolayisi ile halk dedigin kesim, her turlu yoneten ve yonlendirilen kesimdir. Nasil yonetilip, yonlendiriliyorsa, oyle dusunup davranir. Oyuzden sorunu halkta aramak, bence insan ve insanlik adina, yanlis yola sapmaktir.
Ayrica Turkiye'de birey yetistirimi yoktur ve kisiler, birer toplumsal kisilik olarak yetisirler ve kendi dusunce ve davranislarindan,kendi kararlarindan, kendi yasamlarindan ziyade, onlara verileni yasarlar.
Burada da butun konu gelip, egitim, yetistirim, ogrenim de yatmaktadir.
Oyuzden de sorun, yetisen, ogrenen egitilen, yonlenen yonetilen de degil; yetistiren,ogreten egiten, yoneten ve yonlendirendedir.
Iste bu temelde, demekki yetistiren, egiten, ogreten, yoneten ve yonlendirenin; kendi insanlik duzeyi soz konusudur.
Buradan yola cikarak, eger yetistiren, egiten, ogreten, yoneten ve yonlendiren de; ordan burdan aldigi direktif ve emir ile, ya da onu bunu takip ile bunu yapiyorsa, kendisi de; yetistirilen, ogretilen, egitilen, yonlendirilen ve yonettirilen konumundadir.
Ama butun bunlar, kisilerin fiziki gorunumunde degil; bu fiziki gorunumu her turlu dusunce ve davranis olarak hareket ettiren, ve gorunmeyip, geri planda kalan zihni konudadir.
Buradan kisaca, toplum ve halklari konusuna deginirsek; ne bir birey zihniyetinin, ne bir sosyal zihniyetin, ne bir sekuler zihniyetin, ne bir hukuk zihniyetinin, ne de bir birlik, butunluk, beraberlik zihniyetinin olmadigini goruruz.
Demekki, bu zihniyetler, ne toplumda, ne de toplumu yonlendirenlerde mevcut degildir.
Bu da bize acikca, yoneten ve yonetileni ile ulkenin neden icinde bulundugu durumu yasadigini gosterir.
Isin ilginci, kimse bu durumdan memnun degilken (iktidar haric), bu memnun olmama durumlarini ortak bir karara baglayip, bir cikista yapamamaktadirlar.
Cunku, onlari bu ortak noktada birlestirecek bir zihniyete sahip, oncu, lider, toparlayici, orgutleyici, bilinci verecek bir parti, kurum, kurulus, orgut yoktur.
Herkes ayri havadan calmakta ve kendi aralarinda birlesememektedir.
Bu da hic bir zihniyetin, politik cikar disinda, toplumu ve farkli halklarini dusunmedigini gostermektedir.
Zaten toplum ve farkli halklari adina, evrimci ile, devrimci farki da bu degil mi?
Saygilarimla;
evrensel-insan
AKP dünya alemi dinleyip tarafa servis ederken iyi iş yapıyor da,
IP Erdoğanın ses kaydını ele geçirince devletin yayın uzantılarıyla işbirliği etmiş oluyor.
Vay canına :)
Hangi devlet ?
Devleti yöneten bakkal rüstem ve çetesi mi yoksa AKP mi ?
Derin devletinizin aktörlerinin değişmiş olduğundan haberiniz mi yok, yoksa laf olsun diye mi zırvalıyorsunuz ?
evrensel-insan
25-03-2011, 02:47
Saygidegerarkadaslar;
Bugun Aydinlik gazetesinin verdigi habere gore, Taraf gazatesi, yayinladigi wikilieks belgelerinde sansur uyguladi.
sansürlenen bölümde "Türk Silahlı Kuvvetleri Amerika'ya düşman", "Tayyip Erdoğan'ın bizden" ifadeleri yer alıyordu.
AKP'DEN SEÇİLMİŞ TAYYİP ERDOĞAN'IN DAVRANIŞLARINDAN BÜYÜK RAHATSIZLIK DUYULMAKTADIR. ERDOĞAN GÜÇLÜ BİR MÜTTEFİKİMİZDİR. GENERALLERİN BU TUTUMU AMERİKAN MENFAATLERİNİN KORUNMASI AÇISINDAN ENGELLEYİCİDİR. ORGENERAL HİLMİ ÖZKÖK'ÜN SADAKATLİ DURUŞU SAHİPLENMELİDİR.-Alinti-
http://www.ulusalkanal.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=19872:abdnn-2013-tsk-plani-ve-e-org-bueyuekanit-krptosu&catid=76:sol&Itemid=231
Saygilarimla;
evrensel-insan
Aydınlık'ta belgelerin orijinalleri mi varmış? Neyin sansürlendiğini nasıl biliyorlar?
evrensel-insan
25-03-2011, 02:58
Saygideger astur;
Neden?, originaline ulasmak cok mu zor?, yoksa "tarafin bir yalani, sansuru daha aciga cikti", diye canin mi s1k1ld1?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger astur;
Neden?, originaline ulasmak cok mu zor?, yoksa "tarafin bir yalani, sansuru daha aciga cikti", diye canin mi s1k1ld1?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Nedeni basit. Sansür yapılıp yapıldığını belgelerin orijinalleri olmadan tespit etmenin yolu yok. Orijinaline ulaşmak kolay olsa bunu yayımlayanın sadece Taraf olması da mümkün olmazdı, bu kadar olay olmazdı her şeyden önce, herkes açar internetten İngilizcesini okurdu, sansür falan da mümkün olmazdı.
evrensel-insan
25-03-2011, 03:42
Saygideger astur;
Bak sirf senin bu taraf tarafli supheciligin uzerine oiriginalini buldum.
Given Erdogan's political savvy and the strong
protection afforded him by his continuing solid support across Turkey,-Alinti-
http://213.251.145.96/cable/2003/06/03ANKARA3694.html
Bak bu da baska bir alinti;
Recep Tayyip Erdoğan was “the most powerful politician” in Turkey and the “key” to influencing his newly elected administration and public opinion in line with U.S.-Alinti-
http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=turkish-pm8217s-2002-profile-according-to-wikileaks8217-cables-2011-03-20
Ingilizcen de var, okur gorursun.
Saygilarimla;
evrensel-insan
sansürlenen bölümde "Türk Silahlı Kuvvetleri Amerika'ya düşman", "Tayyip Erdoğan'ın bizden" ifadeleri yer alıyordu.
Alıntıladığın cable'larda burada sansürlendiği söylenen ifadeler yok ki, aynı cable'lar değil gibi yani.
evrensel-insan
25-03-2011, 03:56
Saygideger astur;
Tabiki olmaz, cunku ONLAR ORIGINAL ve SANSURSUZ. Sansur koyan, taraf. Cunku bu alintiladigim yerlerin icerdigi paragraflar, tarafin aciklamalarinda, yok.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sansürlendi denen ifadeler sansürsüz olduğunu iddia ettiğin cable'larda yok.
evrensel-insan
25-03-2011, 04:07
Saygideger astur;
Benim sana alinti olarak verdigim ifadeler, Turkce ne anlamina geliyor?, ustelik koyulastirdim.
Bu ifadeler, anlam olarak Aydinligin verdigi ifade ile paralellik gostermiyor mu?
Zaten, benim Turkiye'deki tercumelere hic bir guvenim yok. Cunku her tercume eden, kendi subjektif dusuncesini ekleyip/cikarip; originalinin verdigi anlami carpitiyor.
Sen bana, tarafin aciklamalarindan "RTE politika olarak, tamamen ABD'nin yaninda" icerikli, onun esbaskanligini acikliyan bir ifade var mi?, varsa onu goster.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Given Erdogan's political savvy and the strong
protection afforded him by his continuing solid support across Turkey,-Alinti-
Recep Tayyip Erdoğan was “the most powerful politician” in Turkey and the “key” to influencing his newly elected administration and public opinion in line with U.S.-Alinti-
İlkinin çevirisi:
"Erdoğan'ın Türkiye çapındaki sürekli güçlü desteği sayesinde sahip olduğu politik anlayışı ve güçlü korunuşu göz önüne alındığında,"
İkincisinin çevirisi:
Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'deki "en güçlü politikacıydı" ve yeni seçilmiş hükümetini ve kamuoyunun fikirlerini ABD ile aynı çizgiye yöneltmenin anahtarıydı.
Saygideger astur;
Benim sana alinti olarak verdigim ifadeler, Turkce ne anlamina geliyor?, ustelik koyulastirdim.
Bu ifadeler, anlam olarak Aydinligin verdigi ifade ile paralellik gostermiyor mu?
Zaten, benim Turkiye'deki tercumelere hic bir guvenim yok. Cunku her tercume eden, kendi subjektif dusuncesini ekleyip/cikarip; originalinin verdigi anlami carpitiyor.
Sen bana, tarafin aciklamalarindan "RTE politika olarak, tamamen ABD'nin yaninda" icerikli, onun esbaskanligini acikliyan bir ifade var mi?, varsa onu goster.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Çevirileri yaptım, ne kadar paralel olduğuna da okuyucular karar versin. Taraf'ta şu, bu var mı demeden önce şunun bunun orijinal belgelerde de olduğuna emin olmak lazım.
Bu arada:
http://i1103.hizliresim.com/2011/3/25/1701.jpg
evrensel-insan
25-03-2011, 04:47
Saygideger astur;
İlkinin çevirisi:
"Erdoğan'ın Türkiye çapındaki sürekli güçlü desteği sayesinde sahip olduğu politik anlayışı ve güçlü korunuşu göz önüne alındığında,"
İkincisinin çevirisi:
Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'deki "en güçlü politikacıydı" ve yeni seçilmiş hükümetini ve kamuoyunun fikirlerini ABD ile aynı çizgiye yöneltmenin anahtarıydı.-astur-
Anlasildi, sen ingilizce bilmiyormussun, ben de seni biliyor zannettim.
Continuing solid support- Devameden sarsilmaz destek demektir.
his newly elected administration and public opinion in line with U.S.-Alinti-
Onun yeni secilmis, yonetimi ve halk destegi ABD ile ayni paraleldedir, demektir.
Bence konu sabir degil; kendini kendsi aklinin inandigi dogru ile kendini kandirmaya calisma cabalarinda inat etmen.
Eger kendine "ben emperyalizmi, bir demokrasi ve ozgurluk savunucuisu olarak destekliyorum" dersen, rahata ereceksin. Bunun disinda kendine verecegin her cevap, seni daha cok rahatsiz edecek.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Anlasildi, sen ingilizce bilmiyormussun, ben de seni biliyor zannettim.
Continuing solid support- Devameden sarsilmaz destek demektir.
"sürekli güçlü desteği" diye çevirmişim. "Devameden" ve "sürekli", "sarsılmaz" ve "güçlü" birbirinin yerine kullanılabilecek, çok benzer anlamlar taşıyan sözcükler.
his newly elected administration and public opinion in line with U.S.-Alinti-
Onun yeni secilmis, yonetimi ve halk destegi ABD ile ayni paraleldedir, demektir.
Yarısını çevirmişsin. Çevirmen gereken bölüm:
Recep Tayyip Erdoğan was “the most powerful politician” in Turkey and the “key” to influencing his newly elected administration and public opinion in line with U.S.
Bence konu sabir degil;
Yok yok, ben sabır olduğuna eminim. Sonuna yaklaştık zaten.
evrensel-insan
25-03-2011, 04:57
Saygideger astur;
Onemli olan destek degil, neye destek oldugunun aciklanmasidir. Yani, ABD'ye. Taraf'ta aciklanmayan da bu.
Saygilarimla;
evrensel-insan