PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Irkcilik

imansiz
17-04-2011, 04:04
Bizim halkin asiri derecede irkci oldugunu dusunuyorum.Her onune gelen ortamda turk halkinin hosgorusu sevgisi iviri ziviri anlatiliyor ama yabancilara karsi aslinda hic hosgorulu filan degil bizim halk.Ayrica turklerin ustun irk oldugu her turk vatandasi tarafindan ovunulerek anlatilir.her turk asker dogmustur,guclu cevik ve zekidir,durusttur,delikanlidir,namusludur ve caliskandir.eee diger irklar?
Aksine gucle ilgili tum branslarda nal topluyoruz guc sporlarinda ulkemiz perisan zeka gerektiren organizasyon becerisi gerektiren dallarda reziliz,durustlik delikanliliga gelince gazetelerde her gun dolandiricilik haberleri,caliskanlik desen en tembel az ureten milletlerin basindayiz.

bu kadar ovun ovun ama ovundugun hic bir seyde aslinda ovunulecek bir yanin olmasin ve bunuda farkedeme...(farkedememe aslinda en kotusu)

Birine kizdigi zaman ermeni tohumu gavurun oglu yahudi gibi seyler soylemek son derece siradan ulkemizde.Avrupa ulkelerinde boyle kelimeleri saka olsa dahi soyleyemek yurek ister.irk din gibi seyler hakkinda saka yapmak bile insani isinden etmeye yeter o kadar hassas yani.bizde gunluk konusma.gavur ..mi gibi yaniyo diye deyim var.ne kadar asagilayici seyler.

Bu insanlari degistirmek icin neler yapilmali ne gibi calismalar yapilmali fikri olan varmi?

bakkalmahmud
17-04-2011, 09:05
Sayin imansiz,cok güzel bir söz var,,birini degistirmeye kalkarsan,sonucda ya onu yada kendini kaybedersin.saygilar

Psiko
17-04-2011, 11:26
Gözlemleriniz sonucu oluşan tespitlerinizde son derece haklısınız.
Ancak Tolstoy'un şu sözünü de yabana atmamak gerekiyor gibi.:
"Herkes dünyayı değiştirmek ister,ama kendini değiştirmeyi düşünmez."

Yaşamda herkes bir hayattan sorumludur.
O da kendi hayatı.
Yaşamı bir başkasını değiştirmek için harcıyorsak,
o güzelim değerli vaktimizi boşa harcıyoruz demektir.
Belki biz olumlu yönde değişirsek,
bunu farkeden bir başkası da kendini değiştirmek lüzumu hissedebilir.

Termo
17-04-2011, 12:35
Güldüm he:) Haklısın, bana da az demezlerdi küçükken yaramazlık yapınca "gavur tohumu" diye :D

Eskiden mecliste de "komünist" diyerek güya küfür ettiklerini düşünürlerdi..

Hoşgörü konusunda alevilere saygı duymadan edemiyorum.. Her konuda derin bir hoşgörü barındırır, çoğunluğu (rastladıklarımı baz aldığımda).

Firestorm
17-04-2011, 16:52
Hoşgörü konusunda alevilere saygı duymadan edemiyorum.. Her konuda derin bir hoşgörü barındırır, çoğunluğu (rastladıklarımı baz aldığımda).

İyi şekilde anılmak çok hoş bir duygu :) Kendi adıma teşekkür ederim

Türkiye de büyük ölçüde ırkcılık vardır. Bu ülkenin kuruluşuna kadar gider. Ne kadar diğer etnik kökenlere de eşit davranıldıgı söylensede zaten bunun tersinin söylenmesi ciddi anlamda tuhaf olurdu. Türkiyede yapılan ırkcılıgın benzerini osmanlı da yapmıştır aslında gerci onlar etnik kökenden daha çok din üzerine her inançtan vatandaşlarımıza hoş görümüz vardır ama müslümansanız daha az vergi verirsiniz gibi :)

Türkiyede miliyetcilik ve kişiye ve bunu ne kadar çok kullandıgına ve hayatının temeline koyduguna göre ırkcılık devlet tarafından daha ilk okul da öğretilmeye başlanan bir şey o kadar erken yaşta başlandıgı içinde çoğu insan yaptıgı şeylerin farklına varmaz görenler ise varmak istemez bile tabi bu sürec yeni bir sürec olmadıgı içinde bu sürec sadece okullarda değil evde ve mahallede de aynı şekilde miliyetciligi ve miliyetcilige bağlı sebeblerden ötürü ırkcılıgı bir şekilde öğretiyorlar...

vartor
17-04-2011, 17:26
Turkiye'mizde, maalesef irkcilikla milliyetcilik kavramlari birbirine girmis durumda. Tabi bunda biraz da, degisik bir kultur, halk, din ve dil mozagiyine sahip bir ulkeye, mozayigin sadece tek bir parcasinin adinin ve dininin konulmasinin neden olabilecegini dusunuyorum. Devletin ayirimci zihniyetinin, bu sorunda, sucu olmadigi soylenemez.

Avrupa ulkelerinde boyle kelimeleri saka olsa dahi soyleyemek yurek ister.irk din gibi seyler hakkinda saka yapmak bile insani isinden etmeye yeter o kadar hassas yani.

Kanada, USA daha da hassas bu konuda.

Termo
17-04-2011, 18:15
Türkiye'de milliyetçiliğin, Osmanlı'dan miras ümmetçiliğe bir alternatif olarak önplana çıkarıldığını düşünüyorum. "Atatürk Milliyetçiliği" kavramı da bundan ötürü, düşüncemde. Yani, seçme şansının olmadığı durumları değil, ortak bir noktayı (vatandaşlık gibi) baz alan bir kavram. Yalnız, şu ana kadar başarısız olduğunu kabul etmek zorundayım. Çünkü, karşı karşıya değil iç içe girmiş duruma geldi bu kavramlar. Tabii yine meydan ırkçılığa, dinciliğe kaldı..

Bu arada Sevgili Firestorm,
Teşekkür etmesi gereken bence bizim toplumumuz.
Gerçeği budur. Derneklerinde bile sunni inanç ekseninde olmalarına rağmen çalışanlar vardır. Böyle de deryadildirler. (Onca felakette hedef oldukları noktasına değinmeyeceğim bile. Hatta, buna rağmen toplumsal faydayı ön planda tutan, kin gütmeyen, bilimle en içli dışlı kitle olmalarına da değinmeyeceğim. Hatta "devlet için insan" değil, "insan için devlet" anlayışlarına da değinmeyeceğim)

imansiz
17-04-2011, 23:57
Gözlemleriniz sonucu oluşan tespitlerinizde son derece haklısınız.
Ancak Tolstoy'un şu sözünü de yabana atmamak gerekiyor gibi.:
"Herkes dünyayı değiştirmek ister,ama kendini değiştirmeyi düşünmez."

Yaşamda herkes bir hayattan sorumludur.
O da kendi hayatı.
Yaşamı bir başkasını değiştirmek için harcıyorsak,
o güzelim değerli vaktimizi boşa harcıyoruz demektir.
Belki biz olumlu yönde değişirsek,
bunu farkeden bir başkası da kendini değiştirmek lüzumu hissedebilir.

hic unutmam kucukken mahallede toplanirdik hadi cumaya gidiyoruz diye 11 12 yaslari bazi arkadaslar bizle gelirken aniden dur anneme bisey soyluyecegim aaa sunu evde unuttum filan diye bahane bulup sivisirdi.israrla evine giderdik hadi ezan okunacak filan gelmezlerdi.

bir gun giderken arkadaslardan biri dediki kurtlar annesiyle bile ciftlesiyorlarmis dedimki o ne yaw aleviler annesiyle kizkardesiyle sex yapiyor.

daha sonra bidaha benle arkadaslik etmediler sonradan dusundum megerse bu en samimi arkadaslarim aleviymis.

bugun bu dusuncede biri oldugumu gordugumde bayagi sasiriyorum.aslinda 11 12 yasindaki bir cocugun hatasi degil tabii bu bu bizim toplumumuzun sapiklik derecesine varan irkciliginin bir sonucu.

bizim alt komsular aleviymis 80 li yillar 8 10 yaslarindayim annemlerle komsular toplanmis dedikodu yapiyorlar alt katta hep toplanip mumsondu yapiyorlar diyo annem.daha sonra anneme sordum dediki aleviler boyle toplanirlar isiklari sondururler kim kimi tutarsa onla yatar.vayy be dedim bizim pakize teyze neymis.

17 li yaslarda karsi komsumuz aleviydi super otesi bir insandi bizle cok samimi oldular icli disli olduk o yaslarda aleviler hakkinda olumlu dusuncelerim filizlenmeye basladi.

ama asil su andaki fikirlerime ulasmam 20 li yaslardan sonra basladi.toplumun beynime yerlestirdigi ve gercek sandigim bu pisliklerin temizlenmesi yillarimi aldi.

ama dusundugumde beni simdiki ben yapan benim... bir seylerin uzerinde dusunmek lazim arastirmak lazim koyun gibi sana ne verilirse bu dogrudur bundan boyle dusunmeye gerek yok dedimmi bu is turkiye gibi toplumlar doguruyor.

hadi ben dusundum kurtuldum ama bizim toplum ne olucak?bu sapik fikirleri nasil temizleyecegiz?

bir sey daha eklemek istiyorum avrupada yasayan bir turk vatandasina en ufak bir sey olsa kiyamet kopuyor ooo turklere hakaret etti vay soyle yaptilar sapik irkcilar filan mansetlere cikiyor ama bu kadar asiri tepki vermemizin altindaki esas sebep bence ustun irk oldugumuzu sanmamiz yani bu yapilan en ufak yanlisa verilen tepki bu ustun irktan olan turk evladina nasil bu sucu islersin sen kim oluyorsun dusuk irk gibi:photo:

gel gelelim bir azinliga hakaret etmek mesele degil ermenimisin lan oglum gibi laflar soylerler tartismalarda hatta.

ermeni hakaret olarak kullanilabilir cunku soyleyen turktur ermenilerinde bunu kabullenmesi gerekir cunku turkler ustundur gibi bir mantalite var.

bu sapikliktan bir an once kurtulmamiz lazim.dunyada bu kadar acik acik irkci olan ve irkciligin problem degil ovunulecek bir sey oldugu baska bir ulke yoktur bence.

Termo
18-04-2011, 12:29
bu kadar asiri tepki vermemizin altindaki esas sebep bence ustun irk oldugumuzu sanmamiz

Sevgili imansiz,
Ben buna "aşağılık kompleksi" diyorum daha çok. Fazlasıyla mevcut... Dönüp dolaşıp belki de en pis Türk Tarihi ile övünmemiz bundandır. Aşağılık kompleksi tamamen...

imansiz
19-04-2011, 23:56
Sevgili imansiz,
Ben buna "aşağılık kompleksi" diyorum daha çok. Fazlasıyla mevcut... Dönüp dolaşıp belki de en pis Türk Tarihi ile övünmemiz bundandır. Aşağılık kompleksi tamamen...
kahvede her gece 5 diye anlatan adam iktidarsizdir lafi geldi aklima.:pound:

asagilik kompleksi cok dogru teshis.her sey meydanda ulke olarak her alanda geriyiz eziliyoruz tepki olarak kendimiz avunmak icin turk soyledir turk boyledir ogun ogun dur.

samuel
20-04-2011, 01:01
Türkiye'de milliyetçiliğin, Osmanlı'dan miras ümmetçiliğe bir alternatif olarak önplana çıkarıldığını düşünüyorum. "Atatürk Milliyetçiliği" kavramı da bundan ötürü, düşüncemde. Yani, seçme şansının olmadığı durumları değil, ortak bir noktayı (vatandaşlık gibi) baz alan bir kavram. Yalnız, şu ana kadar başarısız olduğunu kabul etmek zorundayım. Çünkü, karşı karşıya değil iç içe girmiş duruma geldi bu kavramlar. Tabii yine meydan ırkçılığa, dinciliğe kaldı..
katılıyorum.

ayrıca bunu sadece ırkçılık,milliyetçilik sorunu olarak algılamak olayı yanlış değerlendirmemize yol açar diye düşünüyorum.sonuçta kendisiyle aynı milletten,ırktan olsa da en ufak bir görüş ayrılığına saygı göstermeyen bir toplumda yaşıyoruz.
bunun da en büyük sorumlusu kendisini değiştirmeyi aklından geçirmeden toplumu yukarıdan aşağıya dönüştürme gayreti içine giren yönetimlerdir.Artık bu geleneğin sonucunda kendisinden biraz da olsa farklı düşünenlere tahammülü olmayan bir insan profiline sahibiz ülkemizde.

TurkceRap
21-04-2011, 13:45
kahvede her gece 5 diye anlatan adam iktidarsizdir lafi geldi aklima.:pound:

asagilik kompleksi cok dogru teshis.her sey meydanda ulke olarak her alanda geriyiz eziliyoruz tepki olarak kendimiz avunmak icin turk soyledir turk boyledir ogun ogun dur.

işte onun içindir ki nerde bir diktatörlük görseniz yanında bir de (demokratik) ibaresini görmeniz büyük olasılıktır.

Örn: Çin halk cumhuriyeti, Kongo demokratik cumhuriyeti, Libyanın adı bayağı uzundur, bu sıfatlardan onlarda da bolca bulunur vs.

G Milat
18-09-2011, 09:26
Yazida irkcilik ve milliyetcilik karman corman olmus. Sanirim hala bir kargasa demeti var irkcilik ve milliyetcilik hakkinda...

Irk: Dunya'da yalnizca uc irk vardir:sari, siyah,beyaz. Irklar genellikle ten renklerine gore ayrilmis gibi gorunseler de aslinda bu eksik bir tanimlamadir. Carleton Coon'in yaptigi gibi irklar iskelet yapilarina gore daha belirleyici bir sekilde ayrilabilirler. kafkas, mogol, kongo, capoid ve avusturalya irklari olarak 5'e ayrilirlar. Bu biraz daha belirleyici ve bilimsel bir ayrim sekli gibi sanki... Kafatasi yapisina gore ayrim da var ki o daha karmasik ve daha az tercih edilen ayrim seklidir.

Milliyetcilik/Ulusculuk: bir ulke icinde farkli kimlige sahip etnik kokenli insanlarin bir cati altinda toplanmasi ve devletin devamliligi icin kitlelerin ortak hareket noktasinda birlestikleri psikolojik bir durumdur. Bir insan toplulugunun uluscu olabilmesi icin, ayni toprakta yasayip ayni kulture, tarihe ve siyasi kurumlara sahip olmasi gerekir..

Turkiye'de yapilan sey, milliyetciliktir. Irkcilik degil...

Olimpiyat
18-09-2011, 09:50
her turk asker dogmustur,guclu cevik ve zekidir,durusttur,delikanlidir,namusludur ve caliskandir.eee diger irklar?

Haklısın..
Eğer her Türk asker doğuyorsa, asker kaçaklarını cezalandırmak amacıyla kurulan istiklal mahkemelerini birisi bana açıklayabilir mi?

Kafatasi yapisina gore ayrim da var ki o daha karmasik ve daha az tercih edilen ayrim seklidir.

Milliyetcilik/Ulusculuk: bir ulke icinde farkli kimlige sahip etnik kokenli insanlarin bir cati altinda toplanmasi ve devletin devamliligi icin kitlelerin ortak hareket noktasinda birlestikleri psikolojik bir durumdur. Bir insan toplulugunun uluscu olabilmesi icin, ayni toprakta yasayip ayni kulture, tarihe ve siyasi kurumlara sahip olmasi gerekir..

Turkiye'de yapilan sey, milliyetciliktir. Irkcilik degil...
Sayın G Milat yukarıda bahsettiğiniz kafatası ölçümünü yani, ırkçılara has olan o özelliği farklı dediğiniz Milliyetçiler denedi zaten...Ama çıkamadılar işin içinden.

G Milat
18-09-2011, 10:01
Sn Olimpiyat,

Bahsetmeye calistiginiz Naziler, ustun millet yaratma amaciyla denediler.Milliyetciligi bir ust basamaga atlatip irkciliga donusturmeye calismislardi.

Fakat yukarida tanimlari kisaca verdim ve belirttim "Kafatasi yapisina gore ayrim da var ki o daha karmasik ve daha az tercih edilen ayrim seklidir."

Yani Dunya'da irk ayrimi yapilacaksa, bilindik bir sekilde siyah, beyaz, sari diye ayirmanin yani sira; tipki Coon gibi iskelet yapisina da bakilmalidir.

Zira G.Amerika'da gorulen brown irk, bu renk olarka ayrilan irklarin hic birine tam olarak girmez. Native Amerikalilarla beyazlarin karisimi olan simdiki Meksikalilar bu brown irka ornek verilebilir.Fakat bu genel literaturde kabul edilmez.

Olimpiyat
18-09-2011, 10:12
Sn Olimpiyat,

Bahsetmeye calistiginiz Naziler, ustun millet yaratma amaciyla denediler.Milliyetciligi bir ust basamaga atlatip irkciliga donusturmeye calismislardi.

Nazilerden değil ülkemizden bahsetmiştim.

G Milat
18-09-2011, 10:15
peki :) Ben iyimser dusunup yazmisim o zaman ...

Neva
02-11-2011, 02:07
Turkiye'mizde, maalesef irkcilikla milliyetcilik kavramlari birbirine girmis durumda. Tabi bunda biraz da, degisik bir kultur, halk, din ve dil mozagiyine sahip bir ulkeye, mozayigin sadece tek bir parcasinin adinin ve dininin konulmasinin neden olabilecegini dusunuyorum. Devletin ayirimci zihniyetinin, bu sorunda, sucu olmadigi soylenemez.

Kanada, USA daha da hassas bu konuda.

Katiliyorum. Ayrica Turkiye'de milliyetcilik ve irkcilik din(dinsel dusunceler) ile karismis durumda ..

jadi
02-11-2011, 15:15
Osmanli'da gayrimuslimler cok zengindi. Ittihatcilarin darbe ile iktidara gelmelerini mutaakip ilk olarak Ermeni soykirimi, daha sonra kurtulus savasi sirasinda gerceklestirilen Rum, Suryani ve Pontus soykirimlari, en nihayetinde mubadele sonrasi gonderilen Rumlardan kalan mallar, topraklar, dukkanlar, altinlar...vs musluman ahali tarafindan kapisildi. Toplumda gorulen irkci egilimlerin altinda yatan faktor, emeksiz olarak zimmetlenilmis bu mallarin yarattigi kisilik bozuklugundan kaynaklanmaktadir.

vartor
07-11-2012, 17:22
TD makaleleri basliginda, islam ve siddet basligigindaki bir bolum dikkatimi cekti:

Aradan yüzyıllar geçer. Yıl miladi 1974. Yer Türkiye, Kırıkkale'deyiz. Kamuoyunda MHP'nin "komando kampları" diye bilinen bir kamp. İslam öğretiliyor.

"Kırıkkale'deki Bozkurt obasında din düşmanlarının beyni çıkarılır, kafirler telef edilir, itler boğazlanır. (Erdoğan Asılyüce, Türk Metal Seydişehir Şube Başkanı, "Her Yönüyle Kırıkkale", 1974)

Dört yıl aradan sonra, Aralık 1978. Öğreti, Allah adına Maraş'ta uygulanır. Kalaycı Şah İsmail'in baltayla kafasına vurup, beynini çıkartırlar. Kızkardeşinin ise memelerini kesip bir sürü işkenceden sonra hunharca öldürürler. Yürük Selim Mahallesinde de bir kısım kadın memeleri kesilerek öldürülür. Altı aylık çocuklar, hamile kadınlar kurşunlanır. Gözlere şişler sokulur. Bir kısım infazlar kol ve bacakların çapraz kesilmesiyle yerine getirilmiştir.

Ermeni soykirimi konusunda duydugum hikayeleri cagristirdi. Irkciligi islamla birlestirince, "olamaz" diye birsey kalmaz ortada.

spartacus
07-11-2012, 19:24
Irk tanımlamasına katılsamda bir yeri atlamamak gerekir. Neo ırkçılık, siyah, neyaz, sarı üzerinden değil basbaya kemik-köken üzerinden geliştirilmeye çalışılmış ve sözde milliyetçilikle bir çeşit evlilik yapmıştır...

Tabi literatüre ne kadar uygundur tartışılabilir.

İlk tanımdan yola çıkarsak, Türkiye de ırkçılık yok diyebiliyoruz.
İkinci durumdan yola çıkarsak, Türkiye de milliyetçilerin ırkçı oldukları açıkça görülüyor...

Toplum dilinde, gavurun dölü, bilmem neyin dölü gibi söylemlerin altında milliyetçilik değil, mutant ırkçılık yatıyor diye düşünüyorum...

Yani, bu bakış açısında Türklük bir millet olarak değil bir ırk olarak görülür. Türkiye de milliyetçi akımların kaynağı da bu biçimdedir, ata-kemik(toplumsal bağ değil soy bağı önemsenir) anlayışı hakimdir... Bu ırkçılık değilse nedir?

TC ve Atatürk dönemi üretilen strateji ya da projeler, ne yenidir ne de Cumhuriyet dönemine dayanır. Cunhuriyetten neredeyse kökleri 200 yıl öncelere dünyadaki gelişemelere etkisiz-tepkisiz kalmamak için oluşturulmuş strateji-formüle edilmiş bir yapıya dayanır.(Osmanlıcılık). Buna göre Osmanlılık üst kimliktir. Kişi ister türk, ister kürt, ister Rum ister, hristiyan ister müslüman, isterse yahudi olsun, öncelikle Osmanlı'dır, sonrasında türk, ermeni, hristiyan, müslümandır vs...

TC de ise bu başarısız strateji olduğu gibi alınmış ve osmanlıcılık yerine Türkçülük(bakın milliyetçilik demiyorum, Türkçülük) geçirilmiştir - illa tepede duran bürokratik bir elit(erk) insanlara, onlara rağmen onlar adına kimlik belirleyecektir.... Formül olduğu gibi alınmış, sadece üst kimlik, soy adından, millet çerçevesine çevrilmiştir...

Bu tür masabaşı formüllerin hayata geçmesi için en önemli şey, çatı ile taban arasında uyumu sağlamaktır. Hal böyle olunca tabana ve temele çatı dayatılmak zorundadır. İnsanlar hangi etnik kökenden gelirse gelsin, öncelikle türk olduğunu kabul etmek zorundadır. İşte bu formülün uygulanabilirliğinin ilk yasası budur...

Türkiyede milleyetçilik birlikte bir arada yaşayan aynı dili konuşan ya da aynı kültüre sahip insan topluluğu olarak değil, babası, dedesi, dedesinin dedesi, atası, atasının atası çerçevesinde algılanmıştır. Hal böyle olunca ortada bir sapma yok, hangi nedenden ötürü olursa olsun, temel bakımından ırkçılık vardır... Ve asli unsur, kan, kemik, soy bağıdır.

Bu milliyetçiliğin sapması olarak değil, daha kökten bir seçimle, tercihle ilgili ele alınabilir, yani ırkçılık tercih edilmiştir.

Türkiye ne devlet ne de medya doğru ve gerçekleri anlatmıyor. Örneğin Maraş katliamı örneğini ele alalım... Devletin imza attığı bir sürü katliam, köy boşaltmalar, binlerce insana yapılan işkenceleri ele alalım... Eğri oturalım doğru konuşalım, vahşet ve şiddetin adı nedir? TC de benzeri bir kaç ülke(örn: Israil) gibi teröre, toplum üzerinde psikoljik harp yürüten başvuran bir devlettir ve devlet kendisini korumak açısından en öncelikli başvurduğu yol-yöntem olarak şiddeti ve terörü seçmiştir. Din ve millet vb ise kitle, taban, kamuoyu vicdanı çerçevesinde bir aklama, destek bulma zemininden öte değildir.... Dilerseniz insanları kurban edin, yeterki arkasında yüce bir amaç, yüce bir inanç, yüce bir ülkü olsun... Gerçek ise ne yüce bir amaç, ne de yüce bir ülkü vardır, çalınan minareler ve kılıflar....