PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir teist asla kabullenemez

OffSpring
19-05-2011, 16:35
Diyelim ki bir teist ile tanıştınız. Karşılıklı diyaloga başladınız. Konu bir yerde dine geldi ve sordu dini görüşünüzü. Sizde ateist oldugunuzu söylediniz. Konunun burada kapanıp başka muhabbetler oldugunu gördünüz mü hiç ? Teist direkt olarak size birşeyler sorma eğilimine girer. Bunları anlamak için veya merak gibi nedenlerden ötürü sormaz. Zira sizin cevaplarınız ile ilgilenmez bile.
Siz bir soruya cevap verirken o bir başka soru düşünür.

Çok fazla teist vardır ve tanıdıgı ateist neredeyse yoktur. Birisinin ateist olması çok kanına dokunur.
Çünkü sen ateistim diyerek aslında karşındakine şunu söylemiş oluyorsun.
"Senin yaptığın bütün ibadetler boşa gidecek."
Bu onun gururunu çok kırar. Kabullenemez bunu. Kabullenmek istemez.

Size saldırır ve şunu anlatmaya çalışır.
"Sen benim ibadetlerimin boşa gideceğini düşünüyorsun ama sen yanacaksın biteceksin kül olacaksın. Hayır benim ibadetlerim boşa gitmeyecek sen inanmamanın cezasını çekeceksin. İnanmadığın için pislik bir insan olacaksın allah seni uyarıyor ve sen hala inanmıyorsun cehennemdeki herşeyi hakediyorsun!!!"

Teist karşısında tanrı varmış gibi hareket eder. Herşeyi bilmeniz gerekliligine inanır. Kuranı , evrimi , big bangı , atomu , maddeyi , tarihi , cografyayı.

Öte yandan o hiçbirşey bilmez. Sordugu soruların cevabını tanrıya havale etmiştir zaten. Dolayısı ile sizin bunları bilmemeniz onun açısından şudur "Aslında hiçbirşey bilmiyor inkar ediyor, sanki inansa ne kaybeder. İnanmayıp benim ibadetlerimin boşa gidecegini düşünüyor salak. "

Bu teist kendisini ve dinini hiç sorgulamaz. Sizinde sorgulamanız hoşuna gitmez. Peygamberlerini sorgulamanız onun gözünde küfürdür...

Bu kişi sizin bilginizi ölçmek istemez sadece , ahlakınızı hayata bakış açınızıda ölçmek ister. Tanrıya inanmadıgınız için bu dünyada çok acılar çektiginize inandırmak ister kendini.

Bu kişi sizi tanımak istemez sürekli degiştirmek kendisinin haklı oldugunu göstermek ister.
Bunun için bir delilide yoktur. Derki mesela görmüyormusun şu gökyüzünü :)
Görüyorum eee dersin? Allah yarattı der. Nasıl yarattı dersin bi cevap yok. Onuda sizde bekler gökyüzü nasıl oluştu allah yapmadıysa? :)

Kısacası teistler zaten inanmıştır bekledikleri bir ateistinde onu desteklemesiyle kendini haklı çıkarmaktır.Çünkü haklı olduklarına dair delilleri yok.

Katibe Bartleby
19-05-2011, 17:07
Diyelim ki bir teist ile tanıştınız. Karşılıklı diyaloga başladınız. Konu bir yerde dine geldi ve sordu dini görüşünüzü. Sizde ateist oldugunuzu söylediniz. Konunun burada kapanıp başka muhabbetler oldugunu gördünüz mü hiç ? Teist direkt olarak size birşeyler sorma eğilimine girer. Bunları anlamak için veya merak gibi nedenlerden ötürü sormaz. Zira sizin cevaplarınız ile ilgilenmez bile.

Çok fazla teist vardır ve tanıdıgı ateist neredeyse yoktur. Birisinin ateist olması çok kanına dokunur.

"Sen benim ibadetlerimin boşa gideceğini düşünüyorsun ama sen yanacaksın biteceksin kül olacaksın. Hayır benim ibadetlerim boşa gitmeyecek sen inanmamanın cezasını çekeceksin. İnanmadığın için pislik bir insan olacaksın allah seni uyarıyor ve sen hala inanmıyorsun cehennemdeki herşeyi hakediyorsun!!!"

Teist karşısında tanrı varmış gibi hareket eder. Herşeyi bilmeniz gerekliligine inanır. Kuranı , evrimi , big bangı , atomu , maddeyi , tarihi , cografyayı.

Öte yandan o hiçbirşey bilmez. Sordugu soruların cevabını tanrıya havale etmiştir zaten. Dolayısı ile sizin bunları bilmemeniz onun açısından şudur "Aslında hiçbirşey bilmiyor inkar ediyor, sanki inansa ne kaybeder. İnanmayıp benim ibadetlerimin boşa gidecegini düşünüyor salak. "

Bu teist kendisini ve dinini hiç sorgulamaz. Sizinde sorgulamanız hoşuna gitmez. Peygamberlerini sorgulamanız onun gözünde küfürdür...

Bu kişi sizin bilginizi ölçmek istemez sadece , ahlakınızı hayata bakış açınızıda ölçmek ister. Tanrıya inanmadıgınız için bu dünyada çok acılar çektiginize inandırmak ister kendini.

Bu kişi sizi tanımak istemez sürekli degiştirmek kendisinin haklı oldugunu göstermek ister.
Görüyorum eee dersin? Allah yarattı der. Nasıl yarattı dersin bi cevap yok. Onuda sizde bekler gökyüzü nasıl oluştu allah yapmadıysa? :)

Kısacası teistler zaten inanmıştır bekledikleri bir ateistinde onu desteklemesiyle kendini haklı çıkarmaktır.Çünkü haklı olduklarına dair delilleri yok.

Bana bu söylediklerin gibi olmadı hiç.
Mesela iki yıldır çalıştığım iş yerinin sahibi kayserili ve fecii dinci insanlar.
Bi sürü çalışanları var, gelenler gidenler de oldu ben burdayken.
İş yerinde en yakın arkadaşlarım türbanlıydı, patron hacı.
Dinle işim olmadığını biliyorlar, hatta ben onlar yanımdayken ateist forumlara takılıyom filan. Anarşist olduğumu da biliyorlar.
Şimdiye kadar senin söylediğin şekilde bir konuşma geçmedi aramızda hiç.
Aksine beni sıkacaklarını düşündüklerinden midir nedir hiç din muhabbeti yapmazlar yanımda, yanımdayken kendi aralarında bile.
Patronun eşi türbanlı bi kadın o da hacı, daha önce hiç bi çalışanlarına olmadığı kadar samimiler bana, pasta-kek yapıp yalnız bana gönderiyor, üstelik ben diğer çalışanlardan daha iyi bir çalışan değilim, bi kere çok şımarık olabiliyom bazen, mesai saatlerine uymam, bir iş yerinde yapılmayacak şeyler yaparım, bana denilenin hep tersini yaparım, kimsenin lafını-suratını çekmem...vs
Ama iyiler yani bana karşı, din muhabbetine filan da girmiyolar, beni değiştirmeye çalışmıyorlar. Kabul ettiler olduğum gibi, bi sıkıntı yok.

Daha önce de olmadı hiç, alevi bir aileden gelmeyim etrafımda pek yobaz yok ama okulda-çalıştığım yerlerde oldu.
İllaki senin anlattığın gibi dindarlar da vardır, ama bana rastlamadı.
Bazen böyle forumlarda daha önce hiç karşılaşmadığım türde dindarlar filan anlatılınca tuaf geliyo, merak ediyom, keşke bana da rastlasa böyle imşanlar çokıcayip diyom.

Katibe Bartleby
19-05-2011, 17:20
Bir de, bana bakıp kendi dinlerini sorguluyorlar mı bilmem. Sanırım öyle birşey yapmayacaklarını da söylüyorsun.
Ben de bir ateistin bir dindar üzerinde çok etkili olabileceğini düşünmüyorum dinlerini sorgulamada.

mahirzz
19-05-2011, 17:42
bence bu sölediklerin tamamen ama eksik olarak bir ateistin davranışı,

bir ateist kabullenemez, o tanrıya karşı sadece inanmamakla yetinmemişdir, allah yok ve ben allaha inanmıyorum nokta diyen bir ateist şu ana kadar ne bu sitede ne de gerçek hayatta görmedim. ateist bu inanmama inancının dışında ne yapar peki ?

nefret eder...

evet tek kelime aslında bu. açarsak ise: allah dan evet hani o varlığına inanmadığı allah tan nefret eder. o na inananlardan nefret eder, küçük görür. cami gibi kutsal olan topluma mal olmuş değerli yerleri aşağı görür. onun (tanrının) göndermiş olduğunu söylediğimiz kitaplara saygısız ve en hakaret vari yaklaşım ve eleştirilerini yapar. kuran da ne varsa ona göre yanlışdır, incilde ne varsa yanlışdır. bir kelimesine dahi aha burada da doğru söylenmiş diyemez, demez. sevgisizlik içini kemirmişdir ateistin. o na göre kimse ona bu dünyada ne yapması gerektiğini, nasıl yapması gerektiğini söyleyemez ve söyleyende doğru veya yanlış söylemesine bakmaksızın "yanlış" hükmünü koymuşdur. tanrı ya karşı bir delil gösterin der, sanki inanacakmış gibi, halbuki bu sadece söylemden ibarettir, bir ateist göğe, tabiata, eline, gözlerine, insanlara, hayvanlara, .. bakarak bu kadar güzelliği bir çırpıda sırf "allah yarattı" diyorlar ve allahdan da nefret ettiği için, silip atar. göz mükemmel derseniz, yook der bak ne kadar kötü der. gök kubbe dersiniz o da güzelmiymiş der, baş parmak mucize deseniz bumu mucize der mekanik mühendisi ve biyologları bile çöpe atar. kısacası allah ve onunla ilgil ne varsa hepsinden nefret eder.

ne tanrının kendisinde, ne tanrının kitabında, ne yarattıklarında, ne onun mesajcılarında (peygamber), ne ona inananlarda bir tane doğru yokdur...

OffSpring
19-05-2011, 21:00
.

Benim gözümde burada anlattıkların ne biliyormusun?

+ Belki birgün iyi bir çocuk olursanız şirinleri bile görebilirsiniz.

Bunu duyup gelip bize bunu savunan bir çocuk gibisin.

+Ben şahitlik ederim ki şirinler var ve şirin bana onların lideri.

bursali68
20-05-2011, 09:16
Merhaba,

Sn.OffSpring,konu içeriğinde farklı düşünce ve inançlardaki iki veya daha fazla insanın birbirleriyle olan dialogları ve davranışlarına göz atmışsınız...Sanırım bu sizin gözlemleriniz veya " tahminleriniz "...Çünkü PRATİKTE ,söylediklerinizin bir kısmı doğru,bir kısmı yanlış...Yani tahminleriniz % 100 değil.

Düşünsel bağlamda bir çok ateist ile anlaşabiliyorum " ortak doğrularda " buluşabiliyoruz...Ve evet Sn.mahirzz'in söylediklerine de noktası virgülüne katılıyorum ,konu " ayetlere " gelince ateist arkadaşlar doğru veya yanlışa bakmaksızın " RED " etmekteler...Bu da bizi şu sonuca götürebilir : Nasıl ki bir ateist inanclara ait kitap veya inanışları direkt reddediyor ise ,inanan kişilerin de ateizmi redetmesi gayet doğaldır...Çünkü ateiste göre " yaratıcı " yoktur,inanana göre ise vardır...Aradaki bu çizgi ilişkilerde,davranışlarda,dialoglarda belirleyici çizgi olmaya devam ettiği sürece de iki tarafın birbirinin düşüncelerini kabul etmesi mümkün değildir...

Konunun hakaret etme kısmına gelince ..." Her iki tarafta " bunu birbirine yapıyor ne yazık ki...İnananlar ateiste inanmadıklarından dolayı,ateistler de inananlara inandıklarından dolayı sürekli bir " Hakaret ve saygısızlık " etme yarışına girmiş durumdalar...

İnsanların davranışlarında sürekli doğrular ve yanlışlar olabiliyor,bu davranış ve yaşayış sistemlerini " insan " da kurgulasa ve belirlese,bir ilahi kitap vasıtası ile de belirlenmiş kabullenilmiş olsa...Yani her sistem / düşünce / inanç...içerisinde İNSAN FAKTÖRÜ yanlış ve doğrularda belirleyici aslında...Yani sistemlerin " AÇIK NOKTASI " insan davranışlarıdır,her ne kadar TUTARLIYIZ da dense...

Bu meyanda yukarıda anlattıklarınız anladığım kadarıyla ,ya sürekli kişiye özel olmak kaydıyla sizin karşılaştıklarınız ve yaşadığınız tecrübelerdir ki tasvip etmek tabii ki mümkün değildir veya genele döktüğünüzde ise kurgudur / tahmindir...

Sağlıcakla kalınız...

SHADOWofGODonEARTH
26-05-2011, 00:07

katılıyorum, ateistle karşılaşınca, daha önce kendi inançları hiç sorgulanmadığı için, birden 'kandırılıyor muyum lan ben' diyorlar kendi kendilerine.. dinlerinin yanlış olmasına ihtimal bile vermedikleri için, ilk defa 'ya dinim yanlışsa' diye düşünüyorlar... kendilerini enayi gibi hissediyorlar bir kaç dakikalığına, ama sonra yanlış olsa 1.5 milyar insan inanmaz diye avutuyorlar kendilerini :)

Ascendent
26-05-2011, 01:40
bence bu sölediklerin tamamen ama eksik olarak bir ateistin davranışı,

bir ateist kabullenemez, o tanrıya karşı sadece inanmamakla yetinmemişdir, allah yok ve ben allaha inanmıyorum nokta diyen bir ateist şu ana kadar ne bu sitede ne de gerçek hayatta görmedim. ateist bu inanmama inancının dışında ne yapar peki ?

nefret eder...

evet tek kelime aslında bu. açarsak ise: allah dan evet hani o varlığına inanmadığı allah tan nefret eder. o na inananlardan nefret eder, küçük görür. cami gibi kutsal olan topluma mal olmuş değerli yerleri aşağı görür. onun (tanrının) göndermiş olduğunu söylediğimiz kitaplara saygısız ve en hakaret vari yaklaşım ve eleştirilerini yapar. kuran da ne varsa ona göre yanlışdır, incilde ne varsa yanlışdır. bir kelimesine dahi aha burada da doğru söylenmiş diyemez, demez. sevgisizlik içini kemirmişdir ateistin. o na göre kimse ona bu dünyada ne yapması gerektiğini, nasıl yapması gerektiğini söyleyemez ve söyleyende doğru veya yanlış söylemesine bakmaksızın "yanlış" hükmünü koymuşdur. tanrı ya karşı bir delil gösterin der, sanki inanacakmış gibi, halbuki bu sadece söylemden ibarettir, bir ateist göğe, tabiata, eline, gözlerine, insanlara, hayvanlara, .. bakarak bu kadar güzelliği bir çırpıda sırf "allah yarattı" diyorlar ve allahdan da nefret ettiği için, silip atar. göz mükemmel derseniz, yook der bak ne kadar kötü der. gök kubbe dersiniz o da güzelmiymiş der, baş parmak mucize deseniz bumu mucize der mekanik mühendisi ve biyologları bile çöpe atar. kısacası allah ve onunla ilgil ne varsa hepsinden nefret eder.

ne tanrının kendisinde, ne tanrının kitabında, ne yarattıklarında, ne onun mesajcılarında (peygamber), ne ona inananlarda bir tane doğru yokdur...

yazınla ilgili 2 konuya değinmek istiyorum.

1.ateistlerin nefreti. kendisine inanmayanlardan ölümüne nefret eden, onlara çektireceği türlü işkencelerden sayfalarca bahseden bir tanrının dinine mensup insana göre ilginç sözler ediyorsun. tarih boyunca bu bahsettiğin nefreti pratiğe döken bir ateist örneği sunabilir misin? peki bir de bana sor bakalım dini uğruna kafirlere kusulan nefret konusunda sana örnek sunabilecek miyim? (umarım sorma gafletinde bulunmazsın). ateistlerin yanlış bulduğu şey dindir, inanan değil. hümanist değerlere sahip her ateist, inananan insanın kurban konumunda olduğunu bilir ve amaç onu aşağılayıp nefret etmektense onun elini kolunu bağlayan batıl inançlarından kurtarıp hayata kazandırmak olur.

2.kutsalın tanımı. bugün kutsal olarak tanımladıklarının kutsal olmalarının tek sebebi çoğunluğun o mekanlara gösterdiği ilgiden kaynaklanmaktadır, ilahi bir özelliği olduğundan değil. hal böyleyken muhammed körpe dinini yeni yeni yaymaya başladığı yıllarda, onun coğrafyasında hakim olan çok tanrılı arap dinlerinin ibadet yerlerini yağmaladığı ve kendi öğretisini kabul etmeyen çok tanrılı inanca tabi olmayı sürdürenleri öldürdüğü bilinen bir gerçektir. Buradan yola çıkarsak gücü yeten, kendi doğrusunu empoze edip onu gerçek ve doğru yol olarak kabul ettirebiliyor ve onun kutsalı birden herkesin kutsalı oluyor. Bugün aramızdan birisi peygamber olduğunu iddia edip, mürid toplamaya başlasa ve büyük bir topluluk oluşturup müslümanlığa savaş açsa, camileri yıkıp yerine kendi ibadethanelerini kursa, müslümanları avlayıp öldürse sonra da tarihe müslümanlığı sahte din, kendi dinini ve kutsalını da gerçek olarak kabul ettirse? öldürülen insanlar münafıklar insanlar olarak anılsa ve müslümanlarla mücadelede hayatını kaybedenler şehit olsa? bak ne kadar subjektif bir tanımmış değil mi kutsal? işte muhhammed'in yaratısı İslam'ın yaptığı budur. eğer muhammed başarısız olsaydı ve bugün eski arap dini egemenliğini sürdürseydi, muhammed bir yüz karası olarak anılacaktı.

Natan
26-05-2011, 22:01
Benim karşılaştığım teistler, ateist olduğumu duyunca hemen akıllı tasarım, canlılardaki karmaşık yapılara değinip, "rastlantı mı" sorusunu soruyorlar.

Eğer zeki biriyse tartışıyorum. Laftan anlamıyorsa bir iki laf sokup düşünmeye sevkediyorum, çok da üstüne gitmiyorum. Bir iş arkadaşım var deizmi benimsiyor. Sık sık konuşuyoruz fakat söyledikleri bilgiye değil inanca dayanıyor. Bunun bir gerçekliği olmadığını anlatmaya çalışıyorum bu günlerde.

Arkadaşlar, Bir şeye inanmanız onu gerçek kılmıyor!.

Saygılarımla

paslıçivi
27-05-2011, 08:39
sadece bir teist değil,

bilincine yansıyan varlığı "bildiğini zanneden/inançlı" yani teizm ve nonteizm bilinçaçıklığında yaşayan hiç bir insan evladı diğerini/diğerlerini kabullenemez..

çünkü "varlık" ancak kaosla mümkündür, aksi halde "yokluğa/hiçliğe" geçilir..

Natan
31-05-2011, 20:57
"varlık" ancak kaosla mümkündür, aksi halde "yokluğa/hiçliğe" geçilir..

Biraz açar mısınız?

teşekkürler

yalnizs
02-08-2011, 21:05
benim gördüğüm her kesimin birbirine olan tahammülsüzlüğü. bir teist doğru bile söylese reddedilebiliyor, bir ayet iyi bir şey söylese de yok sayılabiliyor, bir ateist inanmama sebebini açıkladığı zaman bile kafir olarak nitelendirilip küfür edilebiliyor, agnostik bilinemez dediğinde kolaya kaçmakla arada kalmakla suçlanıyor, teistler arasında bile düşmanlık var, aynı inancın farklı kolları birbirini öldürüyor. daha bu sabah bir teist buraya çok çirkin şeyler yazmıştı.

inancı inanmamayı bırakıp sadece insan olduğumuz için, düşünebildiğimiz yorumlarımızı paylaşabildiğimiz için bile birbirimize biraz saygı ve tahammül gösterebilsek herşey daha güzel olabilir.

ereninthenature
02-08-2011, 21:26
benim gördüğüm her kesimin birbirine olan tahammülsüzlüğü. bir teist doğru bile söylese reddedilebiliyor, bir ayet iyi bir şey söylese de yok sayılabiliyor, bir ateist inanmama sebebini açıkladığı zaman bile kafir olarak nitelendirilip küfür edilebiliyor, agnostik bilinemez dediğinde kolaya kaçmakla arada kalmakla suçlanıyor, teistler arasında bile düşmanlık var, aynı inancın farklı kolları birbirini öldürüyor. daha bu sabah bir teist buraya çok çirkin şeyler yazmıştı.

inancı inanmamayı bırakıp sadece insan olduğumuz için, düşünebildiğimiz yorumlarımızı paylaşabildiğimiz için bile birbirimize biraz saygı ve tahammül gösterebilsek herşey daha güzel olabilir.

Simdi bir baslik acicam sirf bunu derinlemesine dusunuyordum uzun zamandir.

dark screams
03-08-2011, 18:28
konu biraz taraflı değil mi hatta biraz değil baya bi tarflı zira bi insanın yaptığını onun bulunduğu tarafa mal etmek ne kadar mantıklı yada hiç bi ateist konudaki gibi karşısındaki teisti etkilemeye çalışmıyor mu acaba

öyle bi anlatmışki arkadaş bi an bi noluyoz lan oldum

bu kadar abartıya gerek var mı?

crazy_pretty_murat
03-08-2011, 22:19
Herşeyin tesadüfen olduğunu kabullenmektense,teist olurum daha iyi.