Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrim Teorisi İle Bu Açıklanamaz Bence : KARPUZ
karpuz :D
http://img.internethaber.com/gallery/15821/1.jpg
evet yanlış yazmadım, karpuz. hani şu sulu karpuzdan bahsedeceğim. bunu evrim teorisi ile açıklamayız diyorum.
karpuz nedir ?
öncelikle "canlı" dır.
evrim teorisine göre, evrilmiş olmalı. peki neden kendini değil de bizi düşünerek evrilmiş ?
inceleyelim:
Karpuz (Citrullus lanatus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tek yıllık bir bitki türü.
http://img.internethaber.com/gallery/15821/4.jpg
İşte karpuzun zararları ve faydaları…
En önemli özelliği unutkanlığı gidermesidir.
Kansere karşı en fazla koruyan meyvedir.
Kanı temizler, böbreklerdeki kum ve taşların atılmasını sağlar: Çünkü içerdiği sıvı oranı nedeniyle karpuz, idrarı büyük oranda artırır.
Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun birçok hastalığın deva olduğu ve iyi bir besin olduğu kesin. Kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan Basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu biliniyor.
Ayrıca karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini belirten uzmanlara göre, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.
Uzmanlar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve Bağırsak Kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı Madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.
YANİ KARPUZUN ÇEKİRDEĞİ RAHATLIKLA YENİLEBİLİR.
Küçükken hep ayırırdım bir tane bile bırakmazdım. Şimdi hop götüroyorum :)
Ayrıca, yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri vardır.
Karpuzun içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen Maddesi, vücudu kansere karşı koruyor. Laykopen maddesinin kansere karşı koruyuculuğu A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla.
Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.
Karpuzdaki potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan Sodyumun atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan Basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azaltılır.
http://img.internethaber.com/gallery/15821/14.jpg
kaynak :
http://www.internethaber.com/karpuz-peynir-ikilisindeki-tehlike-foto-galerisi-15821.htm
http://tr.wikipedia.org/wiki/Karpuz
Bir canlı yani burada örneğin karpuz neden başka bir canlıya faydalı olmak gibi bir çalışma içine girmişdir.
Karpuzun mantığı şu mudur: Ben neslimi devam ettirebilmek için insana yalakalık olsun diye hem ona lezzetli hem de faydalı olup, yalakalık yapayım ve insan da beni bolca eksin. tabii ortada biçmek de olacak ama, neslim devam eder en azından :)
Ya da :
Allah dünyayı yaratırken onun içinde insana faydalı olacak, sağlığına iyi gelecek ilaçlarda yaratmışdır, ve yerken zorluk olmasın diye de tatlı yapmışdır.
pek saygılarımla..
:) he he çok komiksiniz. kabak karpuz diye bişey var duydunuz mu. bu iki bitki aynı kökendendir almasa kabak köklerine karpuz aşılandığı zaman meyve vermez. köken aynı demek bir tatihsel atadan evrimleşerek gelmek demek.
karpuz sanki bir ilaç değil mi , bir tek üzerinde barkod etiketi eksik..
hadi bakalım insanlık bundan faydalı bir yiyecek yapabilmiş mi bak..
yada yiyecek yapabilmiş bir bak... 1 gr..
hala diyorsunuz ki evrildi kendi kendine, tasarımı dizaynı görmezden gel.. bak nasıl da karpuz yapmış allah, paketine kadar yapmış, süper bi paketleme sistemi var değil mi..
hijyenik, ve güzel.. :)
hangi fabrikaysa kalite notunu 10 üzerinden 10 veriyorum..
arkadaşım doğanın birçok yaratığı ilaç zaten, neden sadece karpuz? siz diyorsunuz ki ilahi güç ilaç diye yarattı insana verdi, olur mu böyle şey ilahi güç zehirlileri de yarattı ne şimdi onlar da öldürüyor bizi
mahirzz kusura bakma ama sen cidden küçülmeye başladın:(
bu ne yahu karpuz muhabbeti ,ne kadar komiksin arkadaşım
karpu tabiki ervimsel süreçte oluşmuştur diğer tüm meyve ve sebzeler gibi
çok önemli bir besin kaynağı olduğundan bahsediyorsun ,peki kivi ,ceviz ve her türlü doğal besin ne işe yarıyor? bunlarında insan sağlığına faydası vardır
NOT : bu arada unutmadan karpuz şeker hastlarına yasaktır ihtivasında şeker olduğu için ,anlaşılan her zaman faydalı bir besin değilmiş:) keza her besin için bu durumdan bahsedebiliriz ,bi laf vardır azı karar çoğu zarar
karpuz sanki bir ilaç değil mi , bir tek üzerinde barkod etiketi eksik..
hadi bakalım insanlık bundan faydalı bir yiyecek yapabilmiş mi bak..
yada yiyecek yapabilmiş bir bak... 1 gr..
hala diyorsunuz ki evrildi kendi kendine, tasarımı dizaynı görmezden gel.. bak nasıl da karpuz yapmış allah, paketine kadar yapmış, süper bi paketleme sistemi var değil mi..
hijyenik, ve güzel.. :)
hangi fabrikaysa kalite notunu 10 üzerinden 10 veriyorum..
ohooo sen cidden kusura bakma ama cahilsin be arkadaşım
eminim uzaydan gelen dünya dışı bir varlık içinde şifadır karpuz :D zuhahahah
tmm TUBA küçüldüm, bak karpuzla örnek verdim saol sen başka örneklerde verdin.. sen de büyülttün beni,
bak allah ilacımıza kadar yaratmış dünyada..
--------------------------------------------------------
sayın yalnizs bakış açınız yanlış örnekleyeyim mi:
bir eczaneye gidiyorsunuz, her türlü ilaç var, bir çoğu size faydalı, ancak size faydalı olmayan çok ilaç var.. bilmem anlatabildim mi,, her bulduğunu ye diyen yok sana zaten, karpuz senin için bak, o kendi kendine kendini insan için mi tasarladı,
karpuz evrilmiş, içine kansere bağırsaklara kalbimize faydalı şeyleri almış..
karpuz şifa olduğunu bilim diyor, bilim adamları, tıp uzmanları diyor sayın TUBA, saçmalıyorsun, yani, karpuz işde öle sade su dolu bir süngermi sandın sen onu :)
ne tasarım ama dimi. işde inanmayan biri ancak böyle gözleri görmez olurmuş ya, kuranın bu sözünü de doğrultuyorsunuz. teşekkürler..
şeker hastası bak adamın lakabında "hasta" lafzı var. biraz bilimden anlasan bu örneğin anlamszı olduğunu anlayacaksın. ama deney ve bilimsel metottan anlamazsan bu örnek normal olabilir senin için...
Dark_Prince
22-06-2011, 11:36
Örneğin Patates zehirliymiş evvel zaman içinde fakat bugün bir birçok yararı var.İnsanlar evrime müdahale edebiliyorlar bildiğim kadarıyla(Tarım Devrimi,Tarıma Geçiş).Daha birçok örnek sayabilirim bitkilerin evcilleştirilmeleriyle ilgili,birçok bitki böyle yararlı hale getirilmiş.
Cahillik ettiysem bağışlayın,evrim işlerine kafam hiç çalışmaz :)
Greatestlieevertold
22-06-2011, 11:40
aspirin al mahir, karpuz gibi her derde devadır o da, yada şarap için,, hergün 1 bardak, karpuz gibi olursun, kan gelir suratına.
şeker hastası bak adamın lakabında "hasta" lafzı var. biraz bilimden anlasan bu örneğin anlamszı olduğunu anlayacaksın. ama deney ve bilimsel metottan anlamazsan bu örnek normal olabilir senin için...
benim etrafımfa şeker hastası çok insan var ve doktorların verdiği diyet reçetesi var
sen tereciye tere mi satmaya kalkıyorsun?:)
bu arada sen ve senin gibi şu dünya üzerinde bulunan tüm canlılar bu dünyanın malzemeleri ile oluşmuş ve evrilmişiz ,dolayısıyla zehirinde panzehirinde evrildiğimiz şu dünyadan çıkması çok normal doğal bir durum
bir düşünelim bakalım ,X gezegeninde bulunan ve silikon bazlı yaşamı olan bir canlının dünyamıza gelip "allah sizlere şifa niyetine karpuzu yaratmış bana da bir dilim verinde bende şifa bulayım" demesi ne kadar abes ve komik ise sende o kadar abes ve komiksin:D
tuhaf tuhaf yazından ve bilim dışı kelimelerinden bir şey anlamak imkansız..
elle tutulur gerçeklere, biyolojiye, bilime, moleküler teknolojiye, gen biliminde bir geçerliliği olan şeyler söylesen de şu eskiden darwin in ortaya attığı şeylerden vazzgeçsen :)
------------------------------------------------------------------
Ontorio Guelph Üniversitesi Zooloji Bölümü’nden S.R. Scanding :
apandisit ve kuyruk sokumunun önemli görevleri olduğunu belirtir ve şöyle der:
“Anatomik olarak, alt mukoza kalınlaştığı ve neredeyse tamamen lenfatik nodüller ve lenfositler tarafından işgal edildiğinden, apandisit bir lenfoyit görevi yapar. Kurtçuk biçimli apandisitin, antibodi (=antikor demek) üreyen hücrelerin toplanma yeri olarak iş gören bir lenfoyit organ olduğuna ilişkin deneysel deliller bulunmaktadır. Kuyruk sokumu, gluteus maximus dâhil birkaç kas ve bağ için giriş noktası görevi yapar”
Biyokimya Profesörü Gish, geçmişte insanda bulunduğu ileri sürülen lüzumsuz organ sayısının 180’e yakın olduğunu, şimdi bu sayının sıfıra yaklaştığını belirtir.
Bak ben sana senin gibi olmaz öyle böyle olacak olmalı demiyorum. Bir bilimsel metin veriyorum. Sen de deki o araştırmalar yanlış çünkü şimdi bunları buldular bak de. olmaz olurmu sen düşmüşsün uzaylı zart zurt. ne kadar güzel bir yaklaşım oluyor ?
Greatestlieevertold
22-06-2011, 12:11
S.R. Scanding, 1981 de bir eser yayınlamış, bana bu eserin orjinalini bulabilir misin mahirrz?
biyokimya profesörü gish in tam ismini verebilirmisin? bizde yararlanalım.
adı S.R. Scadding in araştırmasını yabancı yaratılışçılar alıntılarken, kesinti yaparak içine etmişler, harun yahya yı hatırlatıyor değil mi? :) 2 gün önce çıkan Richard dawkins özür diliyor şeklinde. amerikalılar bunu taa 1980 lerde yapmaya başlamış, geç kalmış hy.
http://www.talkorigins.org/faqs/quotes/scadding.html
neden her üstüne bindiğiniz dal kırılıyor, biraz bunu düşün bence mahirrz.
neden bakış açım yanlış? siz dediniz ki şifadır, ben dedim ki şifalı çok şey var ama zehirliler de var. şimdi kıvırıyorsunuz yok eczane filan yapmayın mahir. ilaç dediğiniz şey zaten hastalıklar için doğada bulunan kimyasalların yapay olarak ve dozajlanarak üretimidir. ben size diyorum ki bize herşeyi lütuf olarak ilaç olarak gönderen varlık sizin değişinizle tabii, zehirli mantarı neden yarattı o zaman yiyen ölsün diye mi?
Özgürcan
22-06-2011, 12:40
Bu durum sadece karpuzda değil, tüm meyve ve sebzelerde vardır ve Yrd. Doç. Dr Alev Bagana'nın bana anlattığına göre mantığı şudur;
"Gelişmiş çift çenekli bitkilerin biz insanlarla ortak yanı DNA'larındaki en baş genin hayatta kalmasını sağlaması. Bundan dolayı doğal seçilim içinde biir rekabet içindedir tüm çift çenekli meyve-sebze bitkileri... Hepsi en dolgun, en çekici meyveyi yapmak isterler ki meyvenin içindeki tohumları mümkün olduğunca uzak mesafede neslini devam ettirsin. Aslında belki de "Benim oğlum ta Amerikalarda yaşıyor." denmesinin sebebi budur ne dersin Özgür?"
Tohumlarda çimlenmeyi sağlayan maddenin sindirilmeden dışkı yoluyla atıldığını unutmayalım...
Bundan dolayı bitkilerin meyve ve çiçekleri yeşilden başka bir renk olur. Bu renk çeşitliliği insanların ilgisini çeker ve meyveyi yerler, sonra da tohumun sindirilmede dışarıya atılmasıyla bir başka bitki ortaya çıkar.
Mesela çilek, köşesinde etrafındaki noktacıklar onun tohumlarıdır ve bu tohumlar sindirilmez. Aynen dışarı çıkar. Bir maymun çilek yediği zaman dış boşaltımını toprağa yaparsa, dışkısı çözündüğü zaman baştan gübrelenmiş bir şekilde bitki daha da büyümüş olarak çıkacaktır...
Umarım faydalı olmuştur...
Özgürcan
22-06-2011, 12:55
Yukardaki yazıyı okudun mu lütfen söle mahirz...
Şimdi her yerde kesin "karpuz evrimin varolmamasıdır kanıtıdır, g*t ettim bu atayisleri" diyeceksin...
İngilizcen olsaydı "tasarım" konusunda Carl Sagan'ın söylediklerini dinle deyecektim.
http://www.youtube.com/watch?v=5aAs47NvxL0
Bir gün şansın olursa mutlaka bunu izle...
arkadaşım bitkilerin evrisel basamaklarını yazalım,
Ordovisiyen (495 – 440 milyon yıl) Bitkilerin ve eklembacaklıların karaya çıkışı
Silüriyen (440-410 milyon yıl) lk damarlı bitkiler bu devirde görüldü
Devoniyen (410-354 milyon yıl) İlk tohumlu bitkiler ve ağaçlarla birlikte ilk ormanlar da Devoniyen’in sonuna doğru evrim geçirdiler. Bunlardan en yaygını gelecekte Karbonifer ormanını oluşturacak olan kibrit otlarının evrimiydi.
Karbonifer Dev boyutlu bitkiler – Kömür devri (354-298 milyon yıl Bataklık ormanlarının ortaya çıkıp yaygınlaşması;
Permiyen (298-250 milyon yıl arası) Bataklık ormanları Permiyen ortalarında kuraklığa dayanamayarak yok oldu. Buna karşılık çamgiller büyük ormanlar oluşturdu.
arada büyük yok oluş vetriyas devri bulunur
Jura (203 – 144 milyon yıl) Jura’nın sonlarına doğru ilk çiçekli bitkiler ortaya çıktı.
Kretase (144 – 65 milyon yıl) Çiçekli bitkilerin yaygınlaşıp, baskın bitki grubu aşamasına yükselmesi.Çınar, kavak, söğüt, kestane, meşe ve defne gibi kapalı tohumlu çiçekli bitkiler evrimleşerk tüm karaları kapladı.
ikinci kitlesel yok oluş yaşandı
Eosen (53 – 33.7 milyon yıl) Tropik ormanlar
Oligosen (33.7-23.8 milyon yıl) ropik ormanlar ekvator kuşağına çekilirken, yerlerini yaprağını döken ılıman iklim ormanlarına bırakmışlardı. Bu devrede çiçekli bitkilerin çağdaş biçimlerinin çoğu evrimleşip, yaygınlaşmıştı. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı “ot”lardı. Asya’nın kurak iç bölgelerinden başlayarak yayılan otlarla, ilk otlak alanlar oluştu.
Miyosen (23.8-5.3 milyon yıl) Miyosen’in en önemli biyolojik değişimi; ormanların azalmasıyla çöl, otlak alanlar ve tundra gibi açık yaşam sistemlerinin kurulmasıydı.
Pliyosen (5.3-1.8 milyon yıl ) yarı buzul çağı yaşandı
Pleyistosen(1.8 – 0.01 milyon yıl) Bugün yaşayan pek çok kozalaklı, çiçekli bitkiler.
Holosen (0.01 milyon yıl – Günümüz )
mahirizz arkadaşım bakınız aşama aşama her bitki gelişmiştir. buların bazıları faydalıdır çünkü topraktan farklı mineraller ile beslenirler, bazılarını yemiyoruz bize zararlılar. şimid size göre karpuz pat diye insanlara faydalı olsun diye gönderildi abes oluyor.
karpuz insan beni yesin diye tasarlamaz ki kendini. tatlı meyvelerin tadı nedeni ile onlar sevilir bolca yenir sadece insanlar tarafında değil hayvanlar da ve dışkı le tohumlar toprağa yayılır yeniden yaşam çıkar ordan. yani meyve yaşama devamını garanti altına alıyor muhteşem tadı ve kokusu ile.
acı biber mesela böcekler kendisine yaklaşmasın diye o tadı gerçekleştirmiştir, ki soyu devam etsin böceklerce istila edilmesin kendini koruyor. yada güller o güzel kokuları ile arı ve böcekleri çekerek tozlarını dağıtırlar yaşama devam etmek için.
doğa insan odaklı değildir saayın mahirizz, doğa kendini devam ettirmeye odaklıdır.
Özgürcan
22-06-2011, 14:59
Sevgili Mahirz,
Bu bir film değil,
Bu New York State University'de başlatılmış birproje. Biliminsanlarının sözlerini müzik haline getirmeye dayalı.
Şu mesela Ateizmle ilgili,
http://www.youtube.com/watch?v=1PT90dAA49Q
ironrose
22-06-2011, 15:17
Bir çok yediğimiz mevye ve sebzenin insan eli ile yapay seçilimle bugünkü haline geldiğini biliyormusun sen mahir.
Meyveler ve sebzelerin bir çoğu doğal hallerinde bu zaman ki gibi verimli, tadı insana hoş gelecek şekilde değildi.
İnsan elinin deymediği yerlerde her yer elma, armut ağaçları, karpuzlarla mı dolu (ya da doluydu zannediyorsun). Yediğimiz buğday 15 bin sene evvel bu buğdaymıydı yoksa insanlar seçerek, özelliklerini belirleyerek binlerce yıl içinde bu hale mi geldi.
Allahın karpuz nimetini binlerce yıl neden Güney amerikadaki kullarından sakındı?
watermelons spread via trade routes throughout much of the world, reaching India by 800 and China by 1100.
Diyor ki : Karpuz ticaret rotaları ile dünyanın birçok yerine yayılmıştır. MS.800 de hindistan 1100 de Çin.
Watermelons reached the New World with European colonists and African slaves. Spanish settlers were producing watermelons in Florida by 1576,
Yeni dünyaya karpuz Avrupalı koloniciler ve Afrikalı köleleri ile ulaşmış. İspanyon yerleşimciler Floridada 1576 da karpuz üretmişler.
Amerikanın o bir sürü peygamber gelmiş inanır yerlileri karpuz yiyemeden ölüp gitmişler. O pis hristiyanlar olmasaymış amerikada karpuz olmayacakmış.
orjinali : http://www.cambridge.org/us/books/kiple/cucumbers.htm
mahirizz hala yukardaki açıklamamı görmezden geliyorsunuz yoksa diyecek söz kalmadı mı?
Özgürcan
22-06-2011, 15:54
Bu durum sadece karpuzda değil, tüm meyve ve sebzelerde vardır ve Yrd. Doç. Dr Alev Bagana'nın bana anlattığına göre mantığı şudur;
"Gelişmiş çift çenekli bitkilerin biz insanlarla ortak yanı DNA'larındaki en baş genin hayatta kalmasını sağlaması. Bundan dolayı doğal seçilim içinde biir rekabet içindedir tüm çift çenekli meyve-sebze bitkileri... Hepsi en dolgun, en çekici meyveyi yapmak isterler ki meyvenin içindeki tohumları mümkün olduğunca uzak mesafede neslini devam ettirsin. Aslında belki de "Benim oğlum ta Amerikalarda yaşıyor." denmesinin sebebi budur ne dersin Özgür?"
Tohumlarda çimlenmeyi sağlayan maddenin sindirilmeden dışkı yoluyla atıldığını unutmayalım...
Bundan dolayı bitkilerin meyve ve çiçekleri yeşilden başka bir renk olur. Bu renk çeşitliliği insanların ilgisini çeker ve meyveyi yerler, sonra da tohumun sindirilmede dışarıya atılmasıyla bir başka bitki ortaya çıkar.
Mesela çilek, köşesinde etrafındaki noktacıklar onun tohumlarıdır ve bu tohumlar sindirilmez. Aynen dışarı çıkar. Bir maymun çilek yediği zaman dış boşaltımını toprağa yaparsa, dışkısı çözündüğü zaman baştan gübrelenmiş bir şekilde bitki daha da büyümüş olarak çıkacaktır...
Umarım faydalı olmuştur...
arkadaşım bitkilerin evrisel basamaklarını yazalım,
Ordovisiyen (495 – 440 milyon yıl) Bitkilerin ve eklembacaklıların karaya çıkışı
Silüriyen (440-410 milyon yıl) lk damarlı bitkiler bu devirde görüldü
Devoniyen (410-354 milyon yıl) İlk tohumlu bitkiler ve ağaçlarla birlikte ilk ormanlar da Devoniyen’in sonuna doğru evrim geçirdiler. Bunlardan en yaygını gelecekte Karbonifer ormanını oluşturacak olan kibrit otlarının evrimiydi.
Karbonifer Dev boyutlu bitkiler – Kömür devri (354-298 milyon yıl Bataklık ormanlarının ortaya çıkıp yaygınlaşması;
Permiyen (298-250 milyon yıl arası) Bataklık ormanları Permiyen ortalarında kuraklığa dayanamayarak yok oldu. Buna karşılık çamgiller büyük ormanlar oluşturdu.
arada büyük yok oluş vetriyas devri bulunur
Jura (203 – 144 milyon yıl) Jura’nın sonlarına doğru ilk çiçekli bitkiler ortaya çıktı.
Kretase (144 – 65 milyon yıl) Çiçekli bitkilerin yaygınlaşıp, baskın bitki grubu aşamasına yükselmesi.Çınar, kavak, söğüt, kestane, meşe ve defne gibi kapalı tohumlu çiçekli bitkiler evrimleşerk tüm karaları kapladı.
ikinci kitlesel yok oluş yaşandı
Eosen (53 – 33.7 milyon yıl) Tropik ormanlar
Oligosen (33.7-23.8 milyon yıl) ropik ormanlar ekvator kuşağına çekilirken, yerlerini yaprağını döken ılıman iklim ormanlarına bırakmışlardı. Bu devrede çiçekli bitkilerin çağdaş biçimlerinin çoğu evrimleşip, yaygınlaşmıştı. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı “ot”lardı. Asya’nın kurak iç bölgelerinden başlayarak yayılan otlarla, ilk otlak alanlar oluştu.
Miyosen (23.8-5.3 milyon yıl) Miyosen’in en önemli biyolojik değişimi; ormanların azalmasıyla çöl, otlak alanlar ve tundra gibi açık yaşam sistemlerinin kurulmasıydı.
Pliyosen (5.3-1.8 milyon yıl ) yarı buzul çağı yaşandı
Pleyistosen(1.8 – 0.01 milyon yıl) Bugün yaşayan pek çok kozalaklı, çiçekli bitkiler.
Holosen (0.01 milyon yıl – Günümüz )
mahirizz arkadaşım bakınız aşama aşama her bitki gelişmiştir. buların bazıları faydalıdır çünkü topraktan farklı mineraller ile beslenirler, bazılarını yemiyoruz bize zararlılar. şimid size göre karpuz pat diye insanlara faydalı olsun diye gönderildi abes oluyor.
:boxing: :boxing: :boxing:
ereninthenature
23-06-2011, 07:19
be hold the ateist nightmare banana!
2z-OLG0KyR4
kirk cameron elimize nasıl oturduğundan bahsedip tanrıya gidiyo, karpuz neremize oturuyo acaba?:D:D
Bugün tarımcılıkta kullandığımız evcileştirilmiş karpuzun ana vatanı Afrika olup orada hala yabani karpuz olarak doğada yetişmektedir. Bu bitkinin asıl adı tsamma olup tatlı kokusuna rağmen yenilemeyecek kadar acı tadıyla kırmızı değil sarı renge sahiptir. Çekirdekleri de merkezde değil kabuklara daha yakın bölgelere dağılı halde bulunmaktadır.
Karpuzun evcilleştirilmesi "bilgisi" avcı-toplayıcı obalar halinde dolaşan küçük topluluklar tarafından nesillerden nesillere aktarılmış ve oluşan yeni mutasyonların saklanıp korunarak , bu mutasyonlara sahip özelliklerin evcilleştirilmesi suretiyle bugün bildiğimiz form, renk ve tatlı tadına sahip olmuştur.
Tsamma yerli halk tarafından yenilmek için değil suyundan yaralanılmak veya su ihtiyacını gidermek için kullanılır. Bunun yanında yaban karpuzun eti daha ziyade turşu olarak kullanılır ya da hayvan yemi olarak kurtularak saklanır. Bu yabani karpuzun daha ziyade çekirdekleri yenilir ve tahıl gibi kullanılarak çorbaların veya yemeğin içine katılır.
Afrika yerlileri tarafından bu çekirdeklere veya bitkinin kendisine "egusi" de denir ve egusi ile yapılan Afrika yemekleri ve egusi yemek kültürü çok ünlüdür. Bu çekirdek buğday gibi öğülür ve bunlardan ya köfte şeklinde yemekler yapılır ya da un olarak yemeklerde kullanılır. Karpuzun eti ise yenilemeyecek kadar acıdır ve yemeklerde kullanılmaz. Yöreye bağlı olarak diğer yabani türlerin isimleri Ghana'da 'Aketewa' ve 'Nerri', Nijerya'da ise 'Bara' ve 'Serewe'dir.
Karpuz ilk olarak tarihi kayır ve belgelere göre M.Ö. 2000 yılında Eski Mısır'da evcilleştirlmiştir. Buradan M.Ö. 1000 yıllarında ise Orta Asya ve Çin'e yayılmıştır. Roma devrinde bilinmeyen ve kayıtlarda geçmeyen karpuzun ise gecikmeli olarak Avrupa'ya Osmanlılar tarafından getirildiği düşünülmektedir. İspanya'ya ise müslüman Araplar tarafından getirildiği biliniyor.
Aşağıda karpuzun atası olan tsamma bitkisinin bir görselini bulabilirsiniz.
http://www.skyfieldtropical.com/encyclopedia/images/src/tsamma.jpg
Yabani Tsamma bitkisi modern karpuzun bir önceki genetik atasıdır.
http://4.bp.blogspot.com/_PVsgqPyZ-W8/SZipBDMFcNI/AAAAAAAAK4Y/7h6n4epTof0/s400/Tsamma+melon.jpg
Bu da Irak'ta yetişen başka bir yabani karpuz türü.
http://www.skyfieldtropical.com/encyclopedia/images/src/watermelonalibaba1.jpg
Japonya'da geliştirilmiş ve marketlerde 300 USD satılan küp formundaki karpuzlar..
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Square_watermelon.jpg/220px-Square_watermelon.jpg
Yine Japonya'da mutasyonlara dayalı olarak yetiştirilen siyah kabuklu karpuz sert ve crispy özelliğe sahip olmakla birlikte tadı ise bilinen diğer karpuz türlerinden tatlılığıyla ayrılmakta. Bu tür egzotik siyah karpuzların açık artırmada 6100 USD kadar satıldığı olabiliyor. (bak. densuke karpuzu)
http://www.dongyachina.com/images/Super%20Sweet.JPG
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSMLMRXBk4FORjg0PcPYzW6UlscTyCJ1 QtU_DVoTlLwmnWPJneM
Bunlar da sarı mutasyona sahip karpuzlar..
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS7WP1wilMSfEuU40cCfDWoKediDbK_Z 8NTW6vAniuh-xHnO7Hy
be hold the ateist nightmare banana!
2z-OLG0KyR4
kirk cameron elimize nasıl oturduğundan bahsedip tanrıya gidiyo, karpuz neremize oturuyo acaba?:D:D
Çikita olarak bildiğimiz sarı muzlar daha önce yoktu.
20. yy'da Güney Amerika'da ilk defa bir çiftçi muz plantajında sarı renkli bir muzun yetiştiğini gördü ve bunun tadının diğerlerinden daha tatlı ve yenilebilir olduğunu farketti. Ve bu muzu yetiştirmeye karar verdi. Sarı muz mutasyon olduğundan kendi başına yetişemez. Sadece klonlama suretiyle yetişebilir, tohumu veya kendi başına üreyebilecek organları yoktur.
Bundan önceki muzlar ya yeşil ya da kırmısı renkteydi. Ve bu muzlar asla çiğ yenilemiyordu, bunları pişirmeden yemek olanaksızdı. Bugün bile cook banana denilen kırmızı veya yeşil renkli pişirilebilir muzlar vardır ve bu muzlar asıl orijina muzlardır. Bunlar bugün bildiğimiz sarı ve çiğ yenilebilir tatlı muzların atalarıdır..
Karpuzun hikmeti (!) olur da domatesin hikmeti olmaz mı?
Yaratılıştan 3,5 milyar yıl sonra Allah sonunda çalılarda unuttuğu domatesi ağaca çıkarmayı başardı (!)
Patlıcandan sonra domates de artık ağaçta ürün verdi.Antalya'da domatesler ilk kez ağaçta yetiştirilmeye başlandı. Allah "ol" dedi ve "oldu" (!).
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde 2 yıl önce deneme yaptırılarak tescil ettirilen domates ağacı ilk kez Growtech Eurasia 2007 Tarım Fuarı’nda sergilendi. Allah'ın yardımları olmasaydı bu da olmayacaktı (!). Allah Yaratılışta unuttuğu şeyleri modern zamanda evrimle yapması canlıların evrim geçirebileceğine dair Darwin'in görüşleri üzerinde bir daha düşünmemizi sağladı. Bunca sene kilise tarafından yanlış anlaşılan Darwin'in aslında bir aziz olabilme olasılığı artmaya başladı.
Hay Allahım karpuzun hikmetleri hakkında tartışırken meğerse bahçedeki elmamız da mutasyon geçirmiş.
Yaw Allahım sen yaratırken niye elmayı şimdiki gibi yaratmadın da yaratılıştan milyonlarca yıl sonra al elmaya mutasyon geçirtirdin? Ne istedin zavallı elmadan da kromozom sayısını değiştirdin? Şimdi yaratılışta kormozom sayısını belirlediğin ve daha sonra değiştirdiğin elma sana küsmez mi? Ne istedin gariban elmadan?
Yani olmuyor muydu elmayı olduğu gibi yaratsaydın da zavallı elma mutasyon geçirmeseydi?
Kromozom sayısı kendi ailesinden diğer türlere göre farklılık gösteren elma meğer felaketlere direnmek için mutasyon geçirmiş.
Elmanın ilk kez gen haritasını çıkarmayı başaran bilimadamları, aralarında dinozorların da bulunduğu birçok türün yeryüzünden silinmesine yol açan felaketin ardından, hayatta kalabilmek için elmanın da genetik değişikliğe uğradığını düşünüyor.
İtalya'daki l'Instituto Agrario di San Michele all'Adige tarafından uluslararası düzeyde yürütülen ve Nature Genetics dergisinde bugün yayımlanan bir makaleye göre, 50 milyon yılı aşkın bir zaman önce "malus domestica"nın (elma) atası "Pyraea"nin genlerinde meydana gelen bir "duplikasyon" (bir kromozomun bir parçasının o kromozom üzerinde iki veya daha fazla sayıda tekrarla görülmesi şeklindeki kromozom anomalisi) kromozom sayısının 9'dan 17'ye çıkmasına neden oldu.
İtalyan, Fransız, Yeni Zelandalı, Belçikalı ve Amerikalı araştırmacılardan oluşan ekip, bu köklü değişikliğin, "rosaceae" ailesinden şeftali, ahududu ve çileğin 7 ila 9 kromozomu bulunurken, elmanın neden 17 kromozoma sahip bulunduğunu açıkladığını belirttiler.
Bu duplikasyonun 50 ila 65 milyon yıl önce meydana geldiğini düşünen bilimadamları, "Bunun, özellikle dinozorların da aralarında bulunduğu diğer birçok türün yeryüzünden silinmesine yol açan kitlesel tahribe karşı bir hayatta kalma tepkisi olduğunu düşünüyoruz" dediler.
Kavak gibi başka türlerin de aynı zamanda benzer bir evrim yaşadığı belirtiliyor.
Araştırmaya katılan Yeni Zelandalı bilimadamları, elmanın gen haritasını çıkarmalarının ardından, artık tüketicilerin en çok tercih ettikleri çıtır çıtır, sulu ve tatlı elmayı belirleyen karakteristik genleri de ortaya çıkarabileceklerini belirttiler.
Türkiye'de özellikle ılıman bölgelerde çokça yetiştirilen ve tüketilen meyva olan elmanın gen haritasının çıkarılmasıyla ilk kez çilek, kayısı, şeftali, armut gibi birçok türün bulunduğu "rosaceae" ailesinden bir bitkinin gen haritası tamamlanmış oldu.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25127280/
ereninthenature
23-06-2011, 11:10
konuyu dağıtıyorumda fareler de son 500 yılda 2 kromozom füzyonu geçirmiş galiba?var mı böyle bir şey?
yok tabii ki özgürcan arkadaşım :)
ne denebilir ki herşey gün gibi ortada işte.
harun yahya ne demiş "sinek hep sinketi, örümcek örümcekti, karpuz karpuzdu, domates domastes olarak yaratıldı, elma hep vardı zaten hiç değişmedi bunlar" :)
şifa kaynağı özgürcan arkadaşım insanoğlu yesin diye yaratıldı hepsi, pört diye. bi baktı cennetten düşen adem aaa dünya şahaneymiş her yer meyve sebze kaynıyor hem de ilaç bunlar:)
gerçi domates, patates amerika kıtasında vardı sadece ama yaratıldı ya olsun :)
Özgürcan
23-06-2011, 13:59
Ya bir de şu var
Aşağı yukarı 20 tane homo sınıfı fosilleri bulundu (homo sapiens idaltu, Homo erectus, Homo sapiens sapiens, Homo idaltu, Homo hHabilis, Homo Neandanthersis ve niceleri...)
Şu anda bunların fosilleri ve kemikleri bulundu, yani bu farklı türler yaşadı.
Yaratılışçılara göre Allah hepsini teker teker yarattı sonra canı sıkıldı öldürdü, yarattı öldürdü, yarattı öldürdü en sn mu homo sapiens sapiens'i yarattı?
Hadi öyle oldu diyuelim, hiç dfeğişmedi insan. O zaman ilk sarı saçlı kişi, ilk kızıl saçlı ya da beyaz tenli nasıl oluştu. Kuran'a göre mutasyonlar zararlı...
Bu açıdan bakıldığında Adem ve Havva bir siyah tenliydi ve çok daha kıllılardı...
Mahiriz kuranda zeytin üzüm hurma var .Karpuzun hangi ayette yeri var .Muhammetmi bilgisizdi,Allahmı.Senin zırcahil olduğunu söylediğim anlamını çıkarma sakın
Birkaç haftadır gelemiyordum; hala aynı yerdemisin mahirzz? İnsan, bir-iki basamak yükselir o süre içerisinde.
Birkaç haftadır gelemiyordum; hala aynı yerdemisin mahirzz? İnsan, bir-iki basamak yükselir o süre içerisinde.
Mahirzz karpuz toplamaya gitmiş, kesip geri döneceğim dedi. :)
ereninthenature
24-06-2011, 08:29
Mahirzz karpuz toplamaya gitmiş, kesip geri döneceğim dedi. :)
mahirz evrimi anlıyor artık yavaş yavaş.eskiden bunlar bilmiyor ben biliyorum diyordu da o fikirleri değişmeye başladı.belli ediyor:D
oldu canım karıştırıyorsun galiba kuran biyoloji kitabı değil, whether it mention about olive or not yani...
evt haklısın ilerleyemedim, hala düzgün bir müslüman olamadım,
seninle aramda fark olsun isterdim ama görünüşde pek de yok, en azından inancım var..
termo..
karpuzun güzelliğini, sağlıklılığını, kimyasını evrimle değil, ancak gidip bir eczacı ile açıklayabilirsin..
o kadr yani, aynen bir ilaç.. yeyiniz ve faydalanınız, ama en güzeli bir de şükretmenizdir, ama o da siz de olmaz.. merak etmeyin allah bu yüzden bugün sizden bunu esirgeyecek değil, ama belirli bir vakitte de bildiğiniz halde neden inkar edenlerden oldunuz diyecekdir. ve bu gerçekten haklılık olacakdır..
bir teşekkür dahi edemiyor, üstüne üstlük teşekkürü bırakın bir de yalanlıyor, bu kadar da kötü bir davranış olur mu :SSSS
ereninthenature
24-06-2011, 10:12
oldu canım karıştırıyorsun galiba kuran biyoloji kitabı değil, whether it mention about olive or not yani...
seninle aramda fark olsun isterdim ama görünüşde pek de yok, en azından inancım var..
termo..
karpuzun güzelliğini, sağlıklılığını, kimyasını evrimle değil, ancak gidip bir eczacı ile açıklayabilirsin..
o kadr yani, aynen bir ilaç.. yeyiniz ve faydalanınız, ama en güzeli bir de şükretmenizdir, ama o da siz de olmaz.. merak etmeyin allah bu yüzden bugün sizden bunu esirgeyecek değil, ama belirli bir vakitte de bildiğiniz halde neden inkar edenlerden oldunuz diyecekdir. ve bu gerçekten haklılık olacakdır..
bir teşekkür dahi edemiyor, üstüne üstlük teşekkürü bırakın bir de yalanlıyor, bu kadar da kötü bir davranış olur mu :SSSS
kuran biyoloji kitabı değil haklısın.mitholoji kitabı:D
Willy Wonka
24-06-2011, 10:14
Sen hala ne konuşuyorsun ki :)
Kuranda bahsi geçen bi deve bir hurma.
O zamanlar elementler bile sınıflandırılmamış 4 tane unsur biliyor insanlar.
Ateş , toprak , hava , su.
Dolayısı ile allahı tasarlayanlarda bunları biliyor bi tek.
Yok insanı topraktan yarattı yok cini ateşten yarattı.
Gökyüzüne bakmazmısınız yer yüzünü göremezmisiniz ...
Madem sağlıga yaratlı meyveler bundan dolayı var.
Zehirli çok öldürücü şeyler neden var?
Siz hala 1400 yıl önceki kafayla gidiyorsunuz.
Adem elma çaldı kovuldu. :D
Sonra allah heryere meyveleri serpti.
Sizin anlayacağınız mantık bu.
Hiç düşünme yok dünyada varolan bu kadar tür niye yok oldu , bu türler niye kuranda geçmez.
Varsa yoksa , evrene bakın mükemmel.
Karpuz sağlıga faydalı.
Mandalina rahat yensin diye dilimli.
Falan fıstık.
Nato mermer nato kafa...
1400 yıl önceden geliyor kafa.
[QUOTE=mahirzz;393854]oldu canım karıştırıyorsun galiba kuran biyoloji kitabı değil
eminim günümüze uyan ayetler olsaydı "ahanda bak falanca ayette karpuzun şifalı olduğundan ,zarttan zurttan bahsediyor ,gördün mü demek kuran evrenselmiş ve herşeyden bahsedermiş" olurdu:D
bahsetmeyincede "oldu canım karıştırıyorsun galiba kuran biyoloji kitabı değil" değil mi?:D
the supernova
24-06-2011, 10:59
termo..
Evet mahirzz biz cehennemde yanacağımızı bile bile inkar eden gerizekalılarız.
Kanıtlar gözünün önüne koyulunca "inkar edenlerdensiniz" filan artık çok bayat oluyor bu tür cevaplar, sen bari yapma..
sayın arkadaşlar
bu konu sunulan kanıtlar sonrasında kapanmıştır artık bence, mahirizz arkadaşımız konuyu başka yokuşlara sürmeye çalışsa da söylenebilecekler söylendi, tez antitezler verildi. mahirizz arkadaşımızın tezi bilim tarafından çürütüldü :)
başka tezlere yelken açalım :)
ironrose
24-06-2011, 16:19
sayın arkadaşlar
bu konu sunulan kanıtlar sonrasında kapanmıştır artık bence, mahirizz arkadaşımız konuyu başka yokuşlara sürmeye çalışsa da söylenebilecekler söylendi, tez antitezler verildi. mahirizz arkadaşımızın tezi bilim tarafından çürütüldü :)
başka tezlere yelken açalım :)
Mahir işine gelmeyince konuyu değiştirme uzmanı olduğu için üste çıkmaya çalışacaktır yine.
Ama biz cahil evrime İNANANlar :D(ne demekse artık) görmüyormuyuz el değmemiş ormanlar meyve ağaçları ile doludur. Bu el değimemiş ormanlarda tatlı sulu karpuz yetişir. :D. Mandalinalarda şeker gibidir mübarekler.
Tasarım, plan sözcükleri ne bilimseldir nede bilimin konusudur. İnsanidir, insan özelliğidir. Bir organizmanın güzelliğinden herhangi bir tanrının varlığı kanıtlanamaz. Örneğin şeftalinin yararlarından Zeus'un varlığı çıkarsaması gibi. Yada bilinenlerin bilinmeyenlere göre- inanç, iman - düzleminde açıklanmaya çalışılması.