PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Antalya'da Translara Linç Girişimi

AlbatrosS
09-07-2011, 23:43
http://gundem.milliyet.com.tr/travestilere-linc-girisimi/gundem/gundemdetay/09.07.2011/1412272/default.htm

* ramazan'da oruç tutmayanlara bile saldıran insanlık müsvettelerini düşündüğümde translara nefreti anlıyorum...

* islam uğruna binlercesinin nasıl katır katır kesildiğini merak eden varsa bir zahmet zavallı transların linkteki fotolarına baksın...

* ahlakın ve dinin insanı nasıl sapıklaştırdığını merak eden varsa baksın...

* bu derece ''hayvanlık''ın üstüne hala ''güzel dinim, sevgi dinim'' diye yalan söyleyecek olan varsa lutfen baksın!

VraeL
09-07-2011, 23:55
AlbatrosS...?

AlbatrosS
10-07-2011, 00:07
AlbatrosS...?

buyur abi??

basitrasin
10-07-2011, 08:38
Herkese Selam.
Öncelikle Şiddetin her türlüsüne karşı olduğumu belirtmek istiyorum.
Ben Antalyada yaşıyorum ve olayın meydana geldiği Yener Ulusoy bulvarından sık sık geçiyorum.
Özellikle gece yarısından sonra yol kenarlarında bekleşen transları sık sık görüyorum. Gündüz saatlerinde trans olduğu anlaşılan bir çok kişiyi yollarda görüyorum. Hatta oturduğum evin hemen karşısında bir trans yaşıyor.
Bunca yıllık Antalyalıyım hiç kimsenin sırf trans olduğu için saldırıya uğradığını görmedim.
Hele hele haberde bahsedildiği gibi esnafın yoldan geçen birine durup dururken laf atıp saldıracağını hiç sanmıyorum.
Hayat tecrübem bana gazetede yazılan her şeyin bire bir doğru olmadığını defalarca gösterdi.
Mutlaka bir kavga olayı yaşanmıştır. Ancak kavga eden taraflardan sadece birisinin azından aktarılan bu olay yanlı bir bakış açısı içeriyor.
Acaba kavgaya karışan esnaf ın derdi neydi? Kendi dükkanının önünde, ticari kaygılarına ramen böyle bir rezaletin içinde yer aldı?
Bence haberde kolaycılığa kaçılmış ve sırf trans olduğu için linc edilmek istendiği sanrısı ortaya atılmış.
Haberleri okurken beyin süzgecinden geçirmenizi tavsiye ederim.
Saygılarımla.

VraeL
10-07-2011, 12:36
buyur abi??
abi yoksa sen...?

.D :P

AlbatrosS
10-07-2011, 12:53
Herkese Selam.
Öncelikle Şiddetin her türlüsüne karşı olduğumu belirtmek istiyorum.
Ben Antalyada yaşıyorum ve olayın meydana geldiği Yener Ulusoy bulvarından sık sık geçiyorum.
Özellikle gece yarısından sonra yol kenarlarında bekleşen transları sık sık görüyorum. Gündüz saatlerinde trans olduğu anlaşılan bir çok kişiyi yollarda görüyorum. Hatta oturduğum evin hemen karşısında bir trans yaşıyor.
Bunca yıllık Antalyalıyım hiç kimsenin sırf trans olduğu için saldırıya uğradığını görmedim.
Hele hele haberde bahsedildiği gibi esnafın yoldan geçen birine durup dururken laf atıp saldıracağını hiç sanmıyorum.
Hayat tecrübem bana gazetede yazılan her şeyin bire bir doğru olmadığını defalarca gösterdi.
Mutlaka bir kavga olayı yaşanmıştır. Ancak kavga eden taraflardan sadece birisinin azından aktarılan bu olay yanlı bir bakış açısı içeriyor.
Acaba kavgaya karışan esnaf ın derdi neydi? Kendi dükkanının önünde, ticari kaygılarına ramen böyle bir rezaletin içinde yer aldı?
Bence haberde kolaycılığa kaçılmış ve sırf trans olduğu için linc edilmek istendiği sanrısı ortaya atılmış.
Haberleri okurken beyin süzgecinden geçirmenizi tavsiye ederim.
Saygılarımla.

pardon???

* sz hiç ramazan'da elinde ''ekmekle'' dolaşırken küfür ve hakaret yiyen, omuz yiyen birilerini görmediniz mi???

* siz hiç beyoğlu polis karakolu önünden geçtiğinde ''ipne'yle başlayıp anabacı düz giden sataşmalar'' okumadınız mı???

* siz hiç trans kimliklere duyduğu patalojik nefret yüzünden bir ''bahaneyle'' saldırılıp linç edilen insanlar görmediniz mi???

hep benzer mantık işletiliyor:

* kadın'ı severim, hatta çok severim; ama bakire olanını!

* benim kürtlerle sorunum yok, hatta kürt arkadaşlarım bile var!

* karısını işkenceyle öldüren bir psikopatın mahkemede söylediği : ben karımı seviyorum!!!

* gündelik yaşamda özellikle taşra bölgelerinde yaşanan boğucu muhafazakar baskı ve nefrete karşın söylenen: sevgi ve hoş görü dini!

karısına işkence eden, onu öldüren adamla kadın arasında da mutlaka bir ''kavga'' yaşanmıştır. hatta ''töre''ye kurban giden kadınlarımızla aileleri arasında da mutlaka bir SORUN olmuştur!

translara yönelik gündelik, mental ve ahlaki önyargı'yı, nefreti ve patalojik takıntıyı görmezden gelirsek böyle kuzu kuzu ''objektiflik'', ''empati'' zırvalıklarını yutarız. bilsek ki, trans-gay ve eşcinsel kimliklere bu derece yaygın bir anti-pati yok, hatta gayet meşru görülmekteler... o zaman diyeceğiz ki, manyağın biri başka birine dalaşmış yalnızca!

kafanızı kuma gömmeye devam edin! çünkü töre'ye kurban gidenin bile öldürülmesi için sebepler var: ailesinin istemediği adama kaçmıştır mesela...

ayrıca!!!

''kaygılarına rağmen bu rezalet''te kalmadı... tam da kaygıları nedeniyle bu rezalete imza attı!

vayy delikanlı!!! mahallemizin yiğit abisi!!! oğlumuzun kızımızın ahlakının uluuu koruyucusu!!! post modern mahalle bekçileri, konvers ayakkabılı; top sakallı, mavi jeans'li reisleri... uzun saçlı, küpeli; amma sapına kadar delikanlı röfleli mimikleri...

metroseksüel psikopatlık...

her şey değişir, değişebilir ve dahi değişse de ''öz'' aynı: inadına magandalık, inadına obsesyon ve nefret...

AlbatrosS
10-07-2011, 12:59
abi yoksa sen...?

.D :P

sırrı süreyya'ya soruyorlar: siz kürt müsünüz?

el cevap: bu mesele çözülene kadar kürt'üm...

* böylesi magandalıklara, böylesi psikopatlıklara karşı önce insan, sonra trans-eşcinsel-gay-biseksüel... sair onlarca şey'im...

Subat
10-07-2011, 13:25
Algı yanılsaması yapılmaya çalışıldığına katılmakla birlikte, örgütlü bir saldırı yapılmadığını düşündüğümü belirtmek istiyorum. Bu tıpkı "kadınlar x olayı için alanlardaydı" türünden haberlere benzemiş. Oysa alanlara çıkanların cinsiyeti değil, verdiği tepki önemli olmalıdır...

Haberde geçen yener ulusoy bulvarını da, oradaki transların durumunu da az çok bilmekteyim. Yıllardır güllük caddesinde de transları gündüz ve gece görmek ( oysa onlar yaşamıyorlar!! ) mümkün. Laf atıldığına da bir kaç kez şahit olmuşluğum vardır. Ancak örgütlü bir şekilde tacize götürülecek boyuta geldiğini hiç anımsamıyorum. Lakin biliyoruz ki, "koca bir ateş yakmak isteyenler, önce saman tanelerini tutuşturmakla işe başlarlar"
Bu durum, tarlabaşı civarı için de aynı şekildedir. Transların çoğu orada yaşarlar...

Biz bu konuyu biraz eksik tartışıyoruz gibime geliyor. Gündüz, komşumuz olan transların, gece neler yaptıklarını bilmek için, istiklal caddesine gidin, büyük parmakkapı sokağı civarında dolanın. Orada göreceğiniz translar, sizin onlar hakkındaki fikirlerinizin hepsini çürütecektir. Tam olarak o bölgede yaşadığımdan, gündüz ile gece arasındaki fark, beni gece onlara saldırma noktasına bile getirmiştir. Yoldan geçen tüm erkeklere, yanında kadın olsun olmasın, laf atan, üstüne üstüne yürüyen, hatta zaman zaman o kalabalığın içinde taciz eden her kim olursa olsun, tepki çekecektir. Bu da, gündüz markete gidenlere de aynı gözle bakılmasını sağlar. Topluma kendini dayatmak ayrı birşey, saygınlığı hak etmek ayrı bir şeydir. En azından esmeray örnek alınmalıdır.

AlbatrosS
10-07-2011, 14:01
Algı yanılsaması yapılmaya çalışıldığına katılmakla birlikte, örgütlü bir saldırı yapılmadığını düşündüğümü belirtmek istiyorum. Bu tıpkı "kadınlar x olayı için alanlardaydı" türünden haberlere benzemiş. Oysa alanlara çıkanların cinsiyeti değil, verdiği tepki önemli olmalıdır...

Haberde geçen yener ulusoy bulvarını da, oradaki transların durumunu da az çok bilmekteyim. Yıllardır güllük caddesinde de transları gündüz ve gece görmek ( oysa onlar yaşamıyorlar!! ) mümkün. Laf atıldığına da bir kaç kez şahit olmuşluğum vardır. Ancak örgütlü bir şekilde tacize götürülecek boyuta geldiğini hiç anımsamıyorum. Lakin biliyoruz ki, "koca bir ateş yakmak isteyenler, önce saman tanelerini tutuşturmakla işe başlarlar"
Bu durum, tarlabaşı civarı için de aynı şekildedir. Transların çoğu orada yaşarlar...

Biz bu konuyu biraz eksik tartışıyoruz gibime geliyor. Gündüz, komşumuz olan transların, gece neler yaptıklarını bilmek için, istiklal caddesine gidin, büyük parmakkapı sokağı civarında dolanın. Orada göreceğiniz translar, sizin onlar hakkındaki fikirlerinizin hepsini çürütecektir. Tam olarak o bölgede yaşadığımdan, gündüz ile gece arasındaki fark, beni gece onlara saldırma noktasına bile getirmiştir. Yoldan geçen tüm erkeklere, yanında kadın olsun olmasın, laf atan, üstüne üstüne yürüyen, hatta zaman zaman o kalabalığın içinde taciz eden her kim olursa olsun, tepki çekecektir. Bu da, gündüz markete gidenlere de aynı gözle bakılmasını sağlar. Topluma kendini dayatmak ayrı birşey, saygınlığı hak etmek ayrı bir şeydir. En azından esmeray örnek alınmalıdır.

* örgütlü saldırı?

* trans ve eşcinsel kimliklere ''nefret''i ölçmek için ''örgütlü'' olması mı gerekiyor? ne sanıyoruz: birileri ''translara hayır'' adlı bir örgüt kurup eylem mi yapıyor?

* örgüt'ü olgusal açıdan sosyolojik olarak düşünürsek: evet, trans ve eşcinsel kimliklere karşın ''örgütlenmiş, mobilize edilmiş'' ontolojik bir nefret mevcuttur. bu da toplumun dini ve ahlaki kaidelerinde fazlasıyla mevcut. eşcinselliği halen ''hastalık'' sanan yahut inatla sapıklık olarak düşünen milyonlarca insan da bunun delilidir.

* trans kimliklere yönelik toplumsal nefret ve dışlamayı görmeden ''ama ama onlar da fahişelik yapıyorlar canım!'' demek kadar büyük bir garabet olamaz....

* bırak toplumsalı, sadece kendi ailen dahi kimliğinden dolayı seni çocukluğundan beri ''dışlasa'' psikopatın teki olur çıkarsın.

* bana saçma sapan üç beş örneği getirip ''ama ama onlar da doğru durmuyor'' demeye çalışma, yoksa adama sorarlar: aleviler doğru durmadıkları için mi birçok kişi ''mumsöndü'' vb toplumsal nefret patalojisini üretiyor???

* trans kimliklere ''nefret''in mağdurun yapıp ettikleriyle ilgisi yoktur! holokost'a kurban yahudiler almanlara ne yapmış?

* mini etek giyen kadın hiç tanımadığı ve kendine laf atan hanzo'ya ne zarar vermiş?

* ''dekolte tacize davet'' diyen hödüğün mantığı değil mi bu?

Jolly Jocker
10-07-2011, 14:52
Travesti ve transeksüeller neden taciz edilip saldırıya uğruyorlar? Bunun kökeninde, onların cinsiyet rollerinin içini dışına çıkarmaları, toplumsal cinsiyet kalıplarına girmeye direnip arzularınca yaşamaları yatıyor. Bu aslında -bu alanda- devrimci bir tutum. Bu yüzden travestileri çok seviyorum. Öte yandan, travestilere karşı, cinsiyet rolünü sorgusuz sualsiz benimsemiş bir sürü ''sapına kadar erkek'' tarafından yapılan tacizlerde, ''karı gibi olmayıp erkek gibi olmaları'' içeriği öne çıkıyor. Aslında burada esas saldırıya uğrayan kadınlıktır. Kadın gibi olmayı ya da kadınlara atfedilen giyim ve davranışlar sergilemeyi bir aşağılanma vesilesi yapıp insanları cinsiyetlerine göre kalıba dökmeye çalışıyorlar. Burada erkek egemen düşünce, homofobi, militarizm, hepsi içi içe. Pek çok kadının da, ''feminen'' hal ve tavırlı erkeklere alaycı yaklaşması da tam bir garabet örneği. Kendilerini aşağılamakta olduklarını acaba ne vakit anlayacaklar? Zaten davranışları, duruş ve oturuş tarzından mimik ve jestlere dek en küçük detaylara kadar feminen ve maskülen diye ayırmak da neyin nesi? Bu ayrımı kim, neye göre yapıyor? Bırakın isteyen istediği gibi davransın.

Tıpkı idama karşı olmak için idam mahkumu olmak gerekmediği gibi, Kürtlerin, Ermenilerin, LGBTT bireylerin, kadınların haklarını savunmak için de bu toplulukların içinden olmak gerekmiyor. Asgari düzey vicdan duygusuna sahip, eşitliği biraz olsun benimsemiş, duyarlı bir insan olmak yeterli.

Transları önce toplumdan tecrit edip hayatta kalabilmeleri için fuhuş dışında seçenek bırakmazken, sonra da onların bu durumlarını saldırı bahanesi yapmak çok alçakça ve mide bulandırıcıdır. Ben de Antalya'da yaşıyorum. Sokaklarda translarla karşılaşıyorum. Bazı insanlara karşı yer yer ''dengesiz'' ya da afresif tavırlar sergilemelerinin temelinde aslında kendilerini koruma düşüncesi ve korkmaları yatıyor kanaatindeyim. Toplum olarak bu insanları da bağrımıza basabilsek hiç sorun kalmayacak. Ama ah işte o kör olası önyargılar, o kör olası ikiyüzlü ahlak...

VraeL
10-07-2011, 19:16
sırrı süreyya'ya soruyorlar: siz kürt müsünüz?

el cevap: bu mesele çözülene kadar kürt'üm...

* böylesi magandalıklara, böylesi psikopatlıklara karşı önce insan, sonra trans-eşcinsel-gay-biseksüel... sair onlarca şey'im...

Güzel cevaplamış sırrı süreyya.

takılıyorum ama alınmıyorsun değil mi? .D
bilakis hemfikiriz, düşüncene katılıyorum.

Subat
10-07-2011, 23:59
* örgütlü saldırı?

* trans ve eşcinsel kimliklere ''nefret''i ölçmek için ''örgütlü'' olması mı gerekiyor? ne sanıyoruz: birileri ''translara hayır'' adlı bir örgüt kurup eylem mi yapıyor?

* örgüt'ü olgusal açıdan sosyolojik olarak düşünürsek: evet, trans ve eşcinsel kimliklere karşın ''örgütlenmiş, mobilize edilmiş'' ontolojik bir nefret mevcuttur. bu da toplumun dini ve ahlaki kaidelerinde fazlasıyla mevcut. eşcinselliği halen ''hastalık'' sanan yahut inatla sapıklık olarak düşünen milyonlarca insan da bunun delilidir.

* trans kimliklere yönelik toplumsal nefret ve dışlamayı görmeden ''ama ama onlar da fahişelik yapıyorlar canım!'' demek kadar büyük bir garabet olamaz....

* bırak toplumsalı, sadece kendi ailen dahi kimliğinden dolayı seni çocukluğundan beri ''dışlasa'' psikopatın teki olur çıkarsın.

* bana saçma sapan üç beş örneği getirip ''ama ama onlar da doğru durmuyor'' demeye çalışma, yoksa adama sorarlar: aleviler doğru durmadıkları için mi birçok kişi ''mumsöndü'' vb toplumsal nefret patalojisini üretiyor???

* trans kimliklere ''nefret''in mağdurun yapıp ettikleriyle ilgisi yoktur! holokost'a kurban yahudiler almanlara ne yapmış?

* mini etek giyen kadın hiç tanımadığı ve kendine laf atan hanzo'ya ne zarar vermiş?

* ''dekolte tacize davet'' diyen hödüğün mantığı değil mi bu?

Yazdıklarımı anlamadığın her halinden belli. Oysa az birşey anlamaya çalışmış olsa idin, böyle ezber cevap vermezdin. Öncelikle translığı hastalık olarak algıladığımı belirten hiç bir cümle olduğunu sanmıyorum. Ancak şunu tekrar belirteyim. "Onlar da doğru durmuyor." Cinsel kimliğini yaşamak başka, bu kimliği pazara açmak başka. İstendiğinde ve çaba sarf edildiğinde "başka bir seçenek yaratmak" çok da zor bir şey değil. Esmeray' da bunun en güzel örneğidir. Kaldı ki kendi anlatımlarından bile bir çok arkadaşının seks işçiliğinde direttiğini görmek mümkün. Zaten toplumun kabul edemediği birşeyi tam zıt bir kutuptan ele almak devrim değil, maceracılıktır. Durumun hastalık olmadığı bile daha net olarak tartışılamıyor, açıklanamıyorken, böylesi ters bir şekilde işe girişmek, bu sonuçtan başkasını da doğurmaz. Bu sonucu da olumlulamaz aynı zamanda.. Duruma, tüme varımla yaklaşıp toplumsal bilgilendirme ve transların tek seçenek olarak seks işçiliğini istemediğini açıklamakla işe başlamak gerekiyor.

Son olarak; bir tek sefer büyükparmak kapı sokağa gitmeniz yeterli olacaktır. Transların yaşamın tüm yerlerinde olmasını istediğim kadar, seks işçiliklerini gözümün içine kadar sokmamalarını da istiyorum. Durum bundan ibaret! Seks işçiliği yapmayı sürdürenlerin ya da bunu sona erdirmek için mücadele etmeyenlerin, trans kimliği ile bir alıp veremedikleri olmadığını düşünüyorum. Aksini de ispat edebilecek biri yoktur.

İslamdan türeme bir inanışın/dinin, içinden çıkan dinin tüm kurallarını yıkarak kendi kurallarını koyması sonrası, elbetteki bu tarz söylemler oluşturacaktır. Ne bekliyordunuz? El temasının bile yasak olduğu islam dini mensuplarının, aynı çatı altında ibadet edenler karşıt cinsiyetli kişileri hoş görü ile selamlamasını mı ? Faşizme karşı olanlara da karşı mısınız? Her görüşü savunur musunuz?

Esmeray şahsında birleşen translar ayrı yerde, diğerler ayrı.. Akp kürtçüleri ile Bdp yurtseverlerini aynı kefeye mi koyalım ?

AlbatrosS
11-07-2011, 01:48
Yazdıklarımı anlamadığın her halinden belli. Oysa az birşey anlamaya çalışmış olsa idin, böyle ezber cevap vermezdin. Öncelikle translığı hastalık olarak algıladığımı belirten hiç bir cümle olduğunu sanmıyorum. Ancak şunu tekrar belirteyim. "Onlar da doğru durmuyor."

asıl senin hiçbir şey anlamadığın ve okumadığın belli... daha derli sorayım da mantıklı bir cevap ver allah aşkına:

* yahudiler de doğru durmuyordu mu ki soyları kırıldı???

* aleviler ne halt yedi de ''mum söndüden sapıklığa kadar'' tonla patalojik nefret ve katliama maruz kaldı?

* ''doğru durmuyor'' safsatasının/mantığının yahudileri ''holokost''tan mesul tutmaktan farkı ne?

* kadınlar yanlış da dursalar ''taciz meşru mudur''? örneğin mini mini giyinse canının çektiği bir adama kur yapsa, ertesi gün başka bir adama yapsa vs vs...
bu kadının istemediği hanzonun birinin tacizine maruz kalmasını meşru mu kılar?

Cinsel kimliğini yaşamak başka, bu kimliği pazara açmak başka. İstendiğinde ve çaba sarf edildiğinde "başka bir seçenek yaratmak" çok da zor bir şey değil. Esmeray' da bunun en güzel örneğidir. Kaldı ki kendi anlatımlarından bile bir çok arkadaşının seks işçiliğinde direttiğini görmek mümkün.

* esmeray süper bir örnek olmuş... her darbe ve muhtıra'dan sonra radyoları inleten ''memleketim'' şarkısı hala hatırlarda:) yani, diyorsunuz ki: hitler döneminde ''allah vergisi bir yetenekte yahudi''yseniz ve ''alman ırkını öven naçiz şarkılar'' yaparsanız kuzu kuzu yaşarsınız :D

* eşcinsel'e kendi kimliğini dayatıyor, diyene bakın hele... siz bu kafayla ATEİSTİN BİLE MÜSLÜMAN OLANINI seversiniz bence :D

* kaldı ki ''fahişe bile olsa'' tecavüz, taciz ve saldırı suçtur... ceza kanunlarında ''fahişeleri dövmenin bırakın suç olduğuna, cezai indirime tabi olduğuna'' dair bir maddemiz bile yok çok şükür...

* bu kadar basit bir mantıktan ve anayasal meşruiyetten bile haberiniz yokken ben sizinle neyi nasıl tartışayım?

* fahişelik konusunun ''cinsel-cinsel olmayan saldırı ve nefret'' konusuyla ne alakası var?

* x kentinde kürtleri gördüm, bir sürü kürt çeteci ve mafya babası var... sonra kürtlere öfkeye hak verdim, hatta elimden gelse ben de yapacağım? gel, gel; faşizme gel...

Zaten toplumun kabul edemediği birşeyi tam zıt bir kutuptan ele almak devrim değil, maceracılıktır. Durumun hastalık olmadığı bile daha net olarak tartışılamıyor, açıklanamıyorken, böylesi ters bir şekilde işe girişmek, bu sonuçtan başkasını da doğurmaz. Bu sonucu da olumlulamaz aynı zamanda.. Duruma, tüme varımla yaklaşıp toplumsal bilgilendirme ve transların tek seçenek olarak seks işçiliğini istemediğini açıklamakla işe başlamak gerekiyor.

* vallahi akademik ve hakim eğilim ''cinsel yönelim'' diyor... aksi olsaydı eşcinselliğin ''tedavisi de '' olurdu... hiçbir hormanal dengesizliği olmadığı halde eşcinsel biseksüel vs olanlar var... bu durum ''zevkler ve renkleri tartışmak'' kadar manalı... sosyal öğrenme, genetik eğilim vs'yle ilgisi yok...

* toplum ateistleri de kabullenemez ağırlıkla, iyi de bundan bana ne?

* toplum evlilik dışı seksi de pek meşru bulmaz, bana ne?

Son olarak; bir tek sefer büyükparmak kapı sokağa gitmeniz yeterli olacaktır. Transların yaşamın tüm yerlerinde olmasını istediğim kadar, seks işçiliklerini gözümün içine kadar sokmamalarını da istiyorum. Durum bundan ibaret! Seks işçiliği yapmayı sürdürenlerin ya da bunu sona erdirmek için mücadele etmeyenlerin, trans kimliği ile bir alıp veremedikleri olmadığını düşünüyorum. Aksini de ispat edebilecek biri yoktur.

* seks işçiliği sosyal bir sorundur...

* toplumsal ayrımcılık, psikolojik bariyerler vs sebeplerle istemediği halde buna mecbur kalan onlarcası var... ben de biraz araştırmanızı salık veririm...

* ama ama ama... seks işçisi diye bir sosyal-kültürel kategoriye ait bireylere yapılan baskı ve ayrımcılığı hiçbir şekilde meşru bulamayız. sunni, müslüman ve türk yüzlerce kadın hatta erkek bir şekilde fahişelik yapıyor... bunu genellemenin manası ne?

İslamdan türeme bir inanışın/dinin, içinden çıkan dinin tüm kurallarını yıkarak kendi kurallarını koyması sonrası, elbetteki bu tarz söylemler oluşturacaktır. Ne bekliyordunuz? El temasının bile yasak olduğu islam dini mensuplarının, aynı çatı altında ibadet edenler karşıt cinsiyetli kişileri hoş görü ile selamlamasını mı ? Faşizme karşı olanlara da karşı mısınız? Her görüşü savunur musunuz?

ne alakası var ve bana ne kardeşim? hazmedemeyen kendi hazımsızlık sebepleriyle yüzleşmeli, ben değil... fahişe de olsa, terzi de olsa, modacı da olsa, öğretmen de olsa... her ne halt olursa olsun eşcinsel kimliklere öfke ''mazurlaştırılamaz''!

Esmeray şahsında birleşen translar ayrı yerde, diğerler ayrı.. Akp kürtçüleri ile Bdp yurtseverlerini aynı kefeye mi koyalım ?

sırrı süreyya çok manidar bir örnek veriyordu: bu ülkede kürtlere her şey serbesttir; ancak, kürt olmak değil!

esmeray örneği bana hep ''cumhurbaşkanı kürt özal'' ucubeliğini anımsatıyor... evet, kürtten cumhurbaşkanı da olur; ama, ''türk olduğunu kabullenmesi'' şartıyla.. gibi, gibi işte...

devletimiz şahane bir alevi açılım yaptı örneğin: maaşlı alevi dedeleri!

bingo!!! ne diyordu pek sayın bir büyüğümüz: bu millete komünizm lazımsa onu da biz getiririz(???) ohhh, ne ala... büyüklerimiz her şeyi bizim için düşünüyor işte :))))

AlbatrosS
11-07-2011, 01:56
Güzel cevaplamış sırrı süreyya.

takılıyorum ama alınmıyorsun değil mi? .D
bilakis hemfikiriz, düşüncene katılıyorum.

ayol sen ne şeker şeysin öyle :)))

farkındayım hacı, sorun değil :)

Subat
11-07-2011, 11:36
http://bianet.org/bianet/diger/127070-fotogaleri-esmeray

Anlamadığını söylediğimde haksız değil mişim!

Bahsettiğim esmeray, türkiyem şarkısını söyleyen esmeray değil :)
Seks işçiliğinde ısrar edenle, cinsel tercihi ile var olma sınavı veren trans, benim için aynı değildir. Tıpkı senin de dediğin gibi, türk olduğunu kabul eden kürtle, kürtlüğünü savunan kürt gibidir aradaki fark.

Bir de şu dilini iyi kullansan, yazdıklarından daha fazla verim alacağız :)

AlbatrosS
12-07-2011, 09:13
http://bianet.org/bianet/diger/127070-fotogaleri-esmeray

Anlamadığını söylediğimde haksız değil mişim!

Bahsettiğim esmeray, türkiyem şarkısını söyleyen esmeray değil :)
Seks işçiliğinde ısrar edenle, cinsel tercihi ile var olma sınavı veren trans, benim için aynı değildir. Tıpkı senin de dediğin gibi, türk olduğunu kabul eden kürtle, kürtlüğünü savunan kürt gibidir aradaki fark.

Bir de şu dilini iyi kullansan, yazdıklarından daha fazla verim alacağız :)

evet, orada fena sıçmışız :D

ve fakat, hala bu konuda ''tutarlı'' bir izah vermiş değilsin. seks işçisi de olsa ''dayak ve şiddet meşru mudur?'' diye açık bir soru sordum. bakın burası önemli. bu tarz işler yapıyor diye bu insanlara kimlikleri üstünden bir nefret mi var yoksa zaten kimlikleri üzerinden bir nefret var olduğu için, seks işçiliği bir bahane mi?

o iki travestiye laf atıp darb eden hanzoların, takdir olunması gerekir ki translara ''öğretmen bile olsa'' pek de normal bakamadığı ortada. aslında o hanzoların normal yaşamlarında da normal olmadıkları ortada ya :)

sizin sözleriniz bana ultra milliyetçi cenahtan bazılarının ''biz ırkçı değiliz, kürtlerle sorunum yok; pkk'yla sorunum var'' demesine benziyor ancak aynı adamın kürtçe dil ve demokratik haklarla da sorunu var.

hani, ''kadını çok severim, ona saygı da duyarım; ancak, benden izinsiz bakkala, alışverişe vs gidemez'' demek ne kadar anlamlı?

* transları severim; ama fahişe olanını değil

* kadını severim ; ama bakire olmayanı değil

* kürdü severim; ama kürtçü olanı/hak isteyeni değil

* gülü severim; ama dikenini değil :)

herhangi bir bireyin etnik/cinsel vs herhangi bir yönden aşağılanması/baskılanması o bireyin her türden saçma sapan ve mantıksız davranışlarını onaylamamız manasına gelmez elbette. ve fakat, o birey, translar gibi toplumda en fazla baskılanan ve dışlanan bir kesimi oluşturuyor ve hesaba/kitaba gelmez bir nefrete/önyargıya maruz kalmışlarsa onların yanlışına gösterdiğimiz toleransın diğer kimliklerden bir nebze daha fazla olması gerek miyor mu?

neticede heteroseksüel bir kimlikli biriyle ''eşit'' şartlarda başlamıyorlar hayata. doğdukları günden beri yaşamlarını ciddi travmalara sokan ciddi etkilere maruz kalıyorlar. bu durum bazılarını elbette daha güçlü/farkında ve donanımlı yaparken bazılarını daha kolay hata yapmaya teşvik ediyor.

sosyo-ekonomik yönden trans kimliklere baskı ve alerji onların sosyal yönden en geri kalmış kesimlerden biri olmaya zorluyor. fakat, küçük yaşlardan beri yaşadıkları zorluklar bazı bireylerin erken olgunlaşması, bu duruma isyan edip sorgulamalar gibi tepkilerle nedeniyle ciddi bir bilinç sıçraması yaratıyor.

felsefe ve düşün dünyasını derinden etkileyen simaların arasında birçok eşcinselin olması gibi... dahası tanıdığım eşcinsellerin tamamına yakını oldukça zeki, donanımlı ve kültürlü insanlar. fakat, daha kolay kırıldıkları ve narin olabildiklerini de gözlemledim(özellikle gay'ler)

TurkceRap
12-07-2011, 10:37
Yazdıklarımı anlamadığın her halinden belli. Oysa az birşey anlamaya çalışmış olsa idin, böyle ezber cevap vermezdin. Öncelikle translığı hastalık olarak algıladığımı belirten hiç bir cümle olduğunu sanmıyorum. Ancak şunu tekrar belirteyim. "Onlar da doğru durmuyor." Cinsel kimliğini yaşamak başka, bu kimliği pazara açmak başka. İstendiğinde ve çaba sarf edildiğinde "başka bir seçenek yaratmak" çok da zor bir şey değil. Esmeray' da bunun en güzel örneğidir. Kaldı ki kendi anlatımlarından bile bir çok arkadaşının seks işçiliğinde direttiğini görmek mümkün. Zaten toplumun kabul edemediği birşeyi tam zıt bir kutuptan ele almak devrim değil, maceracılıktır. Durumun hastalık olmadığı bile daha net olarak tartışılamıyor, açıklanamıyorken, böylesi ters bir şekilde işe girişmek, bu sonuçtan başkasını da doğurmaz. Bu sonucu da olumlulamaz aynı zamanda.. Duruma, tüme varımla yaklaşıp toplumsal bilgilendirme ve transların tek seçenek olarak seks işçiliğini istemediğini açıklamakla işe başlamak gerekiyor.

Ben Diğer söylediklerinin kendi içinde az-çok tutarlılığı olduğunu düşünsem de birşeyi tam olarak anlamadım.

Ne demek kimliklerini pazara açmak? Yani o insanlar bedeni üzerinde verdiği kararları belli kıstaslarla sınırlamak zorundamı?

Subat
12-07-2011, 18:42
Şunu belirtmemde fayda var albatros. Aslında tam da senin ithamlarının tersini düşünüyorum. Türk olduğunu kabul etmeden kürtlüğünü savunamayanlarla, sadece seks işçiliği yapıp, transeksüelliğin bir hastalık olmadığı yönünde mücadele etmeyen trans'lar benim için aynı yerde duruyor. Bu nedenle de olayı münferit görüyorum. Çünkü transların da benzer saldırıları mevcut. Hatta buna cinsel taciz de dahil... Yukarıda bunu belirtmiştim. Tekrara gerek olmadığını düşünüyorum. Ayrıca halen yazdıklarımdan nasıl bu sonucu çıkardın anlamış değilim :)

Bunun dışında, söylediklerinin çoğuna katılıyorum zaten.

herhangi bir bireyin etnik/cinsel vs herhangi bir yönden aşağılanması/baskılanması o bireyin her türden saçma sapan ve mantıksız davranışlarını onaylamamız manasına gelmez elbette. ve fakat, o birey, translar gibi toplumda en fazla baskılanan ve dışlanan bir kesimi oluşturuyor ve hesaba/kitaba gelmez bir nefrete/önyargıya maruz kalmışlarsa onların yanlışına gösterdiğimiz toleransın diğer kimliklerden bir nebze daha fazla olması gerek miyor mu?

Bu elbette hesaba katılması gereken bir durum. Ben Kürt'üm ancak kendimi hiç bir ulusun içinde görmüyorum. Önemli olanın sınıfsal konumum olduğunu düşünüyorum. Ancak bu ülkede kürtler ezildiği için Kürt'üm. Burada bile bir sorun çıkıyor ortaya. Aynı saflarda müdacele eden kürt kadını ve erkeğini temsil eden Kürt'mü ? Yoksa, biz doyduk erkekler, hadi yemek sırası sizde kadınlar diyen Kürt mü ? Konuyu daha fazla dağıtmamak adına, heterojenlikten çok da yana olmadığımı belirteyim :) Trans kimliğini savunurken politikleşmiş biçimini tercih ederim. İşte tek fark bu!

Subat
12-07-2011, 18:49
Ben Diğer söylediklerinin kendi içinde az-çok tutarlılığı olduğunu düşünsem de birşeyi tam olarak anlamadım.

Ne demek kimliklerini pazara açmak? Yani o insanlar bedeni üzerinde verdiği kararları belli kıstaslarla sınırlamak zorundamı?

Elbette ki böyle bir sınırlama zorunluluğu yok. Kaldı ki kimsenin haddine de değil. Ancak buna da ayak uydurmak zorunda olmadığımı düşünüyorum. Ha bu dışlamak anlamına gelir mi ? Tabi ki hayır. Taksim'de yaşıyorum. Lezbiyen arkadaşlarım da var, transeksüel de, gay de, biseksüel de.. Komşularımız da var aynı şekilde. Benim karşı çıktığım nokta, kişinin transeksüel oluşu, gay oluşu vs. vs değil. Kadın, erkek, transeksüel vb. kim olursa olsun, bedenini metalaştırıyorsa çok da ılımlı yaklaşamıyorum. Çünkü bu durumda cinsel kimliği ikinci planda kalıyor. Trans olup, seks işçiliği yapmayıp toplumda kabul görme mücadelesi veriliyorsa, işte orada bu sorun giderilene kadar ben de transım derim.

murted
12-07-2011, 18:51
Sanırım Namık, bu tip insanlara yönelik önyargı ve şiddete de dönüşebilen baskının varlığını reddetmemekle ve de bunu doğru bulmamakla beraber, son olayda ilgili vatandaşların cinsel kimliklerinden dolayı değil rahat durmadıkları için dayak yemiş olabileceklerini söylüyor.

Esmeray, Memleketim ya da Türkiyem'i söyledi mi? O gel teskere gibisinden bir şey söylüyordu sanırım. :)

Natan
12-07-2011, 19:06
Antalya'da "trans" denilen kesime bir linç girişimi olduğunu düşünmüyorum. Çıkın bakın güllük caddesine, dönerciler çarşısına, kaleiçine hatta (akp'ci) kepeze, kimsenin kimseye müdehale etmesi mümkün değil. Elbette şiddet yanlısı psikopat insanlar bulunur; her ilde ve ilçede olabileceği gibi.. fakat toplumun bu kesime bakış açısı düşmanca değildir.

Doğu illerinde belki durum değişebilir. Bilmiyorum.

saygılarımla

yucemanitu
12-07-2011, 19:30
Antalya'yı bilmem de Türkiye'de genel olarak bir trans ve eşcinsel düşmanlığı var. İşin ilginç tarafı travestilerle seks yapmak için para ödeyen, travestileri ve gayleri taciz edenler kendilerini "eşcinsel" olarak görmüyorlar. Ve onlara en çok saldıranlar da bunlar. Aslında toplumun büyük bir kesiminde eşcinsel eğilimler var ve bunun farkında değilken rahatlar karşılarında gördükleri bir gay ya da trans onlara kendilerinin bu özelliğini hatırlatıp bunu su yüzüne çıkarıyor. İşte bu yüzden onlardan huzursuz oluyorlar, aslında kendilerinde bu tarz bir özellik var ama farkında değiller.

AlbatrosS
12-07-2011, 22:21
Şunu belirtmemde fayda var albatros. Aslında tam da senin ithamlarının tersini düşünüyorum. Türk olduğunu kabul etmeden kürtlüğünü savunamayanlarla, sadece seks işçiliği yapıp, transeksüelliğin bir hastalık olmadığı yönünde mücadele etmeyen trans'lar benim için aynı yerde duruyor. Bu nedenle de olayı münferit görüyorum. Çünkü transların da benzer saldırıları mevcut. Hatta buna cinsel taciz de dahil... Yukarıda bunu belirtmiştim. Tekrara gerek olmadığını düşünüyorum. Ayrıca halen yazdıklarımdan nasıl bu sonucu çıkardın anlamış değilim :)

bazı kadınların abartılı cinsel şehvetleri ve doyumsuzlukları için '' feministler ayrı o kadınlar ayrı'' diye düşünüyor musun hacım?

baş örtülü bir kadın eziyet gördüğünde, yine de ''beter olsun'' diyor muyuz?

örneğin bugün ''pavyonda çalışan'' bir kadınla denk geldim... taksi durağı civarlarında taksicileri resmen taciz eder vaziyetteydi... hatta hiçbir taksici'nin o kadından daha cüretkar halleri olduğunu bilmeme rağmen, onun kadar cesur olabildiğini görmedim :)

iyi ama bu örnek, benim kadına genel bakışımı nasıl etkiler? :)

Bunun dışında, söylediklerinin çoğuna katılıyorum zaten.

Bu elbette hesaba katılması gereken bir durum. Ben Kürt'üm ancak kendimi hiç bir ulusun içinde görmüyorum. Önemli olanın sınıfsal konumum olduğunu düşünüyorum. Ancak bu ülkede kürtler ezildiği için Kürt'üm. Burada bile bir sorun çıkıyor ortaya. Aynı saflarda müdacele eden kürt kadını ve erkeğini temsil eden Kürt'mü ? Yoksa, biz doyduk erkekler, hadi yemek sırası sizde kadınlar diyen Kürt mü ? Konuyu daha fazla dağıtmamak adına, heterojenlikten çok da yana olmadığımı belirteyim :) Trans kimliğini savunurken politikleşmiş biçimini tercih ederim. İşte tek fark bu!

ben de sırf kadın/mağdur/eşcinsel olduğu için her türden sorumluluktan azade kılmaya karşıyım; ancak, toplumun en ağır/en lanetli kesimlerinden bahsediyoruz...

başka yollar yok mu??? demek hakkımız; ancak ''genellemez'' bir durum... başka yolu bulacak olan, ya yoldan dönüp daha az ama daha güvenli/dirençliyi tercih etmiştir yahut bu tercihe meyyal güçlü ve isyankar bir ruha sahiptir...

bunlar birer istisnadır. aksi halde sosyo-politik açıdan ''geri kalmış/bırakılmış ve dışlanmış'' gruplar adına kolayca ''zaten onlar da hep kolaya kaçıp kirli işlere bulaşıyor'' noktasına gelir, sosyal empati, zorlayıcı faktörler gibi sebepleri göremeyiz...

başka imkan olduğu halde yapmayana, hatta iş sahibi olduğu halde bırakıp seks işçiliği yapana diyecek bir şey yok; ancak, yaşadığın kültür bunu üretip buna zorluyor ve psiko-sosyal zemini hazırlıyorsa orada bir saniye düşünmek gerekiyor...

yoksa, sosyal srunları yaratan psiko-sosyal faktörleri görmezden gelmemiz ve yapanı yapanın sorumluluğuna atfetmemiz(doğrudan) gerekir diye düşünmekteyim yüksek müsadenizle :)

Subat
12-07-2011, 23:53
Murted, bu esmeray, şarkıcı esmeray değil. Trans esmeray ve transların sadece seks kölesi olmasına ve toplumda böyle bir algı olmasına karşı mücadele vermiş olan esmeray. Konuya dahil olan ve takip eden herkesin tanışma şansını yakalamış olmasını isterdim. Şuan tiyatro oyuncusu... Ayrıca belirttiğin gibi düşünüyorum. Ben onca yazıda anlatamadım sen iki cümleyle aktardın :)

Natan'ın da belirttiği gibi, Antalya'ya özgü böyle bir durum yoktur. Bundan sonrası için olur/olmaz, bilemeyiz ancak yaşanan durumun hiç de trans kimliklerinden kaynaklı toplumsal bir tepki olmadığını düşünüyorum.
Sırf trans kimliğinden kaynaklı olarak yapılan herhangi bir saldırıyı da kabul görmeyeceğimi sanırım şu ana kadar aktarmış olmalıyım. Buna rağmen, seks işçiliğini bilinçli ve isteyerek sürdürme taraftarı olan, buna karşı ufak da olsa bir çaba sarf etmeyen transların, translıklarını savunacak da değilim. Onlar için bu durum cinsel kimliği bence çoktan aşmıştır. Kaba sosyalist bakış açısı ile eziliyorsa bizdendir mantığını doğru bulmuyorum.

bazı kadınların abartılı cinsel şehvetleri ve doyumsuzlukları için '' feministler ayrı o kadınlar ayrı'' diye düşünüyor musun hacım?

Hacım, bu yazdığının konuyla ne alakası var ? Sürekli anlam karmaşası yaratmanın bir gereği yok oysa! Az bir araştırma sonucu, bu durumun libido ile ilgili olduğu ortaya çıkar ki bu insanın elinde olan bir durum değildir bildiğim kadarı ile! Söylemlerinle çeliştiğin noktadır burası. Ayrıca bunun için kendi bedenini metalaştırmaya gerek yok. Seks ile bu ihtiyaç bastırılabiliniyor.

Baş örtülü kadın konusunda diyecek bir şeyim yok. Halen anlatamadıysam, hatayı kendimde aramaya devam edeceğim. Keza geçmiş yazışmalarından takip edebildiğim kadarı ile anlayabileceğini düşünüyorum. En ufak bir eziyet gördüğünde bile beter olsun demeyeceğim gibi başıma bir baş örtüsü geçirip kraldan daha çok kralcı olmayacağım.

örneğin bugün ''pavyonda çalışan'' bir kadınla denk geldim... taksi durağı civarlarında taksicileri resmen taciz eder vaziyetteydi... hatta hiçbir taksici'nin o kadından daha cüretkar halleri olduğunu bilmeme rağmen, onun kadar cesur olabildiğini görmedim
Bir pazar sabahı tarlabaşı caddesine çık. Daha beterlerini göreceksin. Bu daha beter örnekler bile burada yazdıklarına dayanak olamayacak. Çünkü bahsettiğimiz, özel ve genel durumlar. Genel olarak bütün transları sahiplenmek ayrı, toplumda kabul görmek için mücadele veren, cinsel tercihini özgürce yaşamak isteyen translar ayrı!

başka imkan olduğu halde yapmayana, hatta iş sahibi olduğu halde bırakıp seks işçiliği yapana diyecek bir şey yok; ancak, yaşadığın kültür bunu üretip buna zorluyor ve psiko-sosyal zemini hazırlıyorsa orada bir saniye düşünmek gerekiyor...

Konuya yazdığım ilk cevaptan bir cümleyle devam edip kısa bir ek yapayım.
Bu tıpkı "kadınlar x olayı için alanlardaydı" türünden haberlere benzemiş. Oysa alanlara çıkanların cinsiyeti değil, verdiği tepki önemli olmalıdır... Ayrıca bu alana çıkanlar, kadın kimliğinin tümünü yansıtmıyor. Sadece belirli bir grup kadın cinsiyetli insanın duruma tepkisini gösterir...

Eğer toplumsal kültür buna zorluyorsa, orada bireyin trans olmasının önemi kalmaz. Çünkü translara özgü bir durum değildir bu. Bakın bursa'da patlak veren olaya. Şeyh'imiz kadın erkek demeden herkesi kendi seks kölesi olması yolunda zorluyor. Piskolojik telkin ve inanç yöntemlerini kullanarak, cennet'e giriş sınavı sorularını dağıtıyor! Toplumun her kesiminde kadınlar bu yönelime daha fazla zorlanıyor. Oysa tepki duyduğumuz şey, bir insanın bir diğerini cinsiyet fark etmeksizin sömürmesi değil midir? Bu durumda öznellik bir kenarda kalır. Translara destek verirken trans olmak zorunda değiliz. Kendi öznelliğimiz varlığını koruduğu gibi, duruma insani açıdan tepki duyarız.

murted
13-07-2011, 13:48
Murted, bu esmeray, şarkıcı esmeray değil. Trans esmeray ve transların sadece seks kölesi olmasına ve toplumda böyle bir algı olmasına karşı mücadele vermiş olan esmeray. Konuya dahil olan ve takip eden herkesin tanışma şansını yakalamış olmasını isterdim. Şuan tiyatro oyuncusu...

Namoş (hepimiz transız ya :) ),

Anladım zaten ben, ilk başta benim aklıma da şarkıcı esmeray geldi. Dedim bu kadın trans olamaz. Sonra aklıma Dilberay denilen 70lerin seks furyasında epey filmde oynamış bir hanımefendi geldi. O hanımefendinin sesi de kalındır, böyle erkek gibi de kalıplı bir şeydir. Haa, bu kadın trans olduğu için böyle biraz erkeksiymiş dedim. O an beyin kısa devre gibi bir şey yapmış ve Dilberay'ı Esmaray'a eşitlemiş. :D

Sonra gugula baktım, trans esmeray yazınca senin kastettiğin kişinin kim olduğunu anladım.

murtosh

@albatross

Bir kere de kendin ol bilader, hep başka şeyler oluyorsun sen de. Kendin olman için illa seni Almanya'ya götürüp dazlakların arasına bırakmak mı lazım? :D

Ps: Bu Dilber Ay'dan da iki tane varmış. Biri ses sanatçısıymış biri de seks filmlerinde oynanayan bir hanımefendi imiş. Benim kafamdaki türkücü Dilberay'mış. Savaş Ay'ın programlarında pek bi böğürdüğünü hatırlarım on yıldan fazla zaman evvel. Akrabası mı neydi hatta Savaş Ay'ın. Oyuncu Dilberay ise az evvel baktığım film afişlerinden anlaşıldığı kadarıyla güzel kadınmış. :)

larathian
13-07-2011, 18:11
:) insanlara bu baskı niye ya ne kadar iğrenç insanlarla dolu bir toplumumuz var kim ne yapıyorsa yapsın ya..

TurkceRap
13-07-2011, 23:00
Elbette ki böyle bir sınırlama zorunluluğu yok. Kaldı ki kimsenin haddine de değil. Ancak buna da ayak uydurmak zorunda olmadığımı düşünüyorum. Ha bu dışlamak anlamına gelir mi ? Tabi ki hayır. Taksim'de yaşıyorum. Lezbiyen arkadaşlarım da var, transeksüel de, gay de, biseksüel de.. Komşularımız da var aynı şekilde. Benim karşı çıktığım nokta, kişinin transeksüel oluşu, gay oluşu vs. vs değil. Kadın, erkek, transeksüel vb. kim olursa olsun, bedenini metalaştırıyorsa çok da ılımlı yaklaşamıyorum. Çünkü bu durumda cinsel kimliği ikinci planda kalıyor. Trans olup, seks işçiliği yapmayıp toplumda kabul görme mücadelesi veriliyorsa, işte orada bu sorun giderilene kadar ben de transım derim.

Hocam en azından konuya ne açıdan yaklaştığın anlaşılabilir bir durum, Fakat şöyle bir konu varki, bu metalaştırmak sözü son derece içi boş bir kavramı ifade ediyorr aslında.

Belki biraz klasik olacak ama, Oyuncular, mankenler, hatta politikacılar dahi bedenlerini sizin deyiminizle "metalaştırmış" kişilerdir, ama nedense biz bu sözcüğü onlar için pek kullanmayız, bu konu üzerinde hiç düşündünüzmü?

Subat
14-07-2011, 15:06
Hocam en azından konuya ne açıdan yaklaştığın anlaşılabilir bir durum, Fakat şöyle bir konu varki, bu metalaştırmak sözü son derece içi boş bir kavramı ifade ediyorr aslında.

Belki biraz klasik olacak ama, Oyuncular, mankenler, hatta politikacılar dahi bedenlerini sizin deyiminizle "metalaştırmış" kişilerdir, ama nedense biz bu sözcüğü onlar için pek kullanmayız, bu konu üzerinde hiç düşündünüzmü?

Açıkçası hiç öyle düşünmemiştim.
Oysa seks işçisinin bedenini "metalaştırmasıyla" , oyuncunun vb. bedenini "metalaştırması" aynı değil diye düşünüyorum. Arada ciddi fark olduğu açık değil mi?
Aslında biraz daha açabilirsen, arada ne tür benzerlikler olduğunu görmüş oluruz.

jadi
14-07-2011, 20:13
Herkezin en aydin sandigi insanlarin, muhaliflerini "libos" gibi kelimeler tureterek asagilamaya calistigi bir toplumda fazla yadirganmamasi gereken bir reaksiyon

Neva
14-07-2011, 23:27
Oysa seks işçisinin bedenini "metalaştırmasıyla" , oyuncunun vb. bedenini "metalaştırması" aynı değil diye düşünüyorum. Arada ciddi fark olduğu açık değil mi?
Aslında biraz daha açabilirsen, arada ne tür benzerlikler olduğunu görmüş oluruz.

Sayin namik;

Bu bence seks isciliginden anladigimiz icerige gore degisir. Benim icin sokakta olanla, sokagi kapsamayan tepede cereyan seks isiciligi acisindan hicbir fark yoktur.

Insanlarin kendi sanat anlayislarina dair kistaslari vardir.

Bir sanatsal meta/metalasma vardir, bir de meta/metalasma vardir. Bu sekilde ayiririz biz birtakim kavramlari.

Ornegin bir Yildiz Kenter'in, oyununda rolu geregi ciplak bedenini metalastirmasi ile, atiyorum Hulya Avsar'in oyunculuk yetenegine ragmen, gunluk yasamdaki magazinde bedenini metalastirmasi ayni sey midir?

Veya bir Bulent Ersoy'un muhtesem sesine ve kalibreli muzik birikimine ragmen, bedenini gecmiste ve hala metalastirmasi ayni sey midir?

Iste ornegini verdiginiz Esmeray'i, boyle ayirirsiniz/ayiririz seks isciligi kavramindan diye dusunuyorum.

TurkceRap
15-07-2011, 18:31

Cinselliğin en az yeme-içme, sevme-sevilme kadar doğal olduğu konusunda hem fikirsek.

1. manken bedeni üzerinde elbiseyi sergiler, orada hem elbise, hem manken bakış açısına göre metadır.

2. Oyuuncu bir çok role girer, hatta "sanat için soyuna bilir, sevişebilir", Oyuncunun bedeni metadır.

3. Katolok mankenleri, takvim kızı, kapak kızı (ya da erkeği) olabilir, katolog çekimlerine girebilir, beden yine metadır.

4. Politikacı karizmasını, jest ve mimiklerini kullanarak bedenini, tavırlarını (buna ek olarak hitabet gücünü metalaştırmıştır).

Sonuçta herşey bir yana bunu kişisel bir tercih olarak bile ele alsak, bu Negatif özgürlükler açısından yaklaşılması gereken bir konudur.

Dolayısıyla, her iki olguyu da öznel değeryargılarımızdan bağımsız düşünürsek evet ikisi arasında temelde bir fark yoktur.

AlbatrosS
15-07-2011, 23:04
Natan'ın da belirttiği gibi, Antalya'ya özgü böyle bir durum yoktur. Bundan sonrası için olur/olmaz, bilemeyiz ancak yaşanan durumun hiç de trans kimliklerinden kaynaklı toplumsal bir tepki olmadığını düşünüyorum.
Sırf trans kimliğinden kaynaklı olarak yapılan herhangi bir saldırıyı da kabul görmeyeceğimi sanırım şu ana kadar aktarmış olmalıyım. Buna rağmen, seks işçiliğini bilinçli ve isteyerek sürdürme taraftarı olan, buna karşı ufak da olsa bir çaba sarf etmeyen transların, translıklarını savunacak da değilim. Onlar için bu durum cinsel kimliği bence çoktan aşmıştır. Kaba sosyalist bakış açısı ile eziliyorsa bizdendir mantığını doğru bulmuyorum.
translara ''nefret'' dediğimde ''seks işçisi'' örneğini getiren sendin... iyi de ''ne alaka''?

kadınlar fahişeliğe çok meraklı oldukları için mi yaygın şiddet ve baskı görüyor? olay münferit, bunlar fahişe demenin mevzuyla ne alakası var kardeşim?

sen fahişe olduğunu bildiğin ama sana zararı dokunmayan birine ''lan kaltak, gezme burda'' diyor musun? obsesif takıntılarınızı ''fahişelik'' indinde meşrulaştırmak değilse nedir bu?

Hacım, bu yazdığının konuyla ne alakası var ? Sürekli anlam karmaşası yaratmanın bir gereği yok oysa! Az bir araştırma sonucu, bu durumun libido ile ilgili olduğu ortaya çıkar ki bu insanın elinde olan bir durum değildir bildiğim kadarı ile! Söylemlerinle çeliştiğin noktadır burası. Ayrıca bunun için kendi bedenini metalaştırmaya gerek yok. Seks ile bu ihtiyaç bastırılabiliniyor.

fahişeler ayrı, translar ayrı'nın konuyla ne alakası var yahu?

minareyi çalan kılıfını da hazır ediyor işte. o translar fahişe olup rahatsız ettikleri için değil; zaten, kategorik olarak nefret edildikleri için şiddet görüyor...

bedenini satmak durumunda kalan kadın/transların arsız ve rahatsız edici tavırlarının arkasında bile ''isyan'' hissi var. erkekten fazla erkekleşen kadın'lar görmedin mi bu işi yapan? nihilist bir nefret yalnızca...

Baş örtülü kadın konusunda diyecek bir şeyim yok. Halen anlatamadıysam, hatayı kendimde aramaya devam edeceğim. Keza geçmiş yazışmalarından takip edebildiğim kadarı ile anlayabileceğini düşünüyorum. En ufak bir eziyet gördüğünde bile beter olsun demeyeceğim gibi başıma bir baş örtüsü geçirip kraldan daha çok kralcı olmayacağım.

neyi seçerse seçsin, meşruiyetine karşın kategorik ön yargı ve nefret varsa, fahişe de olsa, gördükleri muamelenin nedeni bu ön yargı ve nefrettir. sadece katmerlenmiş halidir. egemen olan'ın ahlakına iki kez saldırılmıştır çünkü:

a. gayrı meşru addedilen bir kimliğe sahip olarak

b. gayrı meşru addedilen bir işe sahip olarak

örneğin, köyün birinde kadın kıyafetleri ve tavırlarıyla yaşamaya başlayan bir herif vardı, gazetelerde. başlarda köylü dışlamış ama iyiliğini ve yardımseverliğini görünce benimsemişler:

ancak! adamın kendi cinsel eğilimlerini yaşamaması kaydıyla... yani yine ''egemen olan''ın ahlaki sınırları içinde kendi ucubeliğinde(!) yaşamasına izin var. allah göstermeye köyden birkaç kişiyle ilişkisi duyulsa önce linç, sonra afaroz edecekler...

Bir pazar sabahı tarlabaşı caddesine çık. Daha beterlerini göreceksin. Bu daha beter örnekler bile burada yazdıklarına dayanak olamayacak. Çünkü bahsettiğimiz, özel ve genel durumlar. Genel olarak bütün transları sahiplenmek ayrı, toplumda kabul görmek için mücadele veren, cinsel tercihini özgürce yaşamak isteyen translar ayrı!

ön yargı ve ahlaki darlıklarla beslenen kısır empati düzeyinle hiçbir haltı göremezsin... köydeki gay gibi, sen de trans'ı ahlaki-etik bağlamda yalnızca tek bir haliyle ''takdire şayan'' görmektesin... devrimci ahlak-etik dedikleri zırvalık...

trans kimliğine sahip olup onurlu yaşıyorsa başımızın tacıdır... böyleleri ayrı, ama onursuz ve sahip çıkmayanlar ayrı... söylediğin bu... peki yoldan geçen trans'a laf atan hödük, sence ona ''devrimci duruşundaki eksiklik''ten dolayı mı kızmaktadır:D

Konuya yazdığım ilk cevaptan bir cümleyle devam edip kısa bir ek yapayım.
Ayrıca bu alana çıkanlar, kadın kimliğinin tümünü yansıtmıyor. Sadece belirli bir grup kadın cinsiyetli insanın duruma tepkisini gösterir...

Eğer toplumsal kültür buna zorluyorsa, orada bireyin trans olmasının önemi kalmaz. Çünkü translara özgü bir durum değildir bu. Bakın bursa'da patlak veren olaya. Şeyh'imiz kadın erkek demeden herkesi kendi seks kölesi olması yolunda zorluyor. Piskolojik telkin ve inanç yöntemlerini kullanarak, cennet'e giriş sınavı sorularını dağıtıyor! Toplumun her kesiminde kadınlar bu yönelime daha fazla zorlanıyor. Oysa tepki duyduğumuz şey, bir insanın bir diğerini cinsiyet fark etmeksizin sömürmesi değil midir? Bu durumda öznellik bir kenarda kalır. Translara destek verirken trans olmak zorunda değiliz. Kendi öznelliğimiz varlığını koruduğu gibi, duruma insani açıdan tepki duyarız.

trans'a destek verirken ''devrimci duruşu olması'' da şart değil... fahişe trans'a saldıran hödük ''eksik, yetersiz devrimci duruşu'' sebebiyle saldırmıyor... keza kendisinin devrimci duruşu'ndan söz edilebilir mi?

* ateist birinin avrupada ''islamofobi'' mağduru bir müslümana destek olmaması gerekir senin mantığınla... çünkü o kendini sömüren dinsel inancını terketmemesiyle bu desteği en başından hak etmez.(mi)?

* her türden ön yargı ve nefreti, maruz kalanın inanç ve şahsi kanaatlerinden bağımsız biçimde değerlendirmek gerekiyor. şiddet gören trans'a verdiğimiz destek onun yaptığı işe ve kişisel kanaatlerine değil meşruiyetinedir. fahişe de olsa bu böyledir...

* yaptığı işi onaylaman gerekmiyor; ancak, gördükleri şiddet(bedenini de satsa)
ne eksik devrimci/onurlu duruşundan dolayı ne de şiddet gösteren de devrimci onurlu duruşundan dolayı şiddete başvuruyor...

* her şartta mevzu ''ahlaki ve kategorik nefret''e çıkıyor...

Subat
16-07-2011, 23:09
Sayın Neva.

Bu konuda kesinlikle sizinle aynı fikirdeyim. Göremediğim bir alan olduğunu düşünmemin nedeni, oyuncunun vb. bedenini, sanatsal yeteneği bakımından eleştirdiğinizi düşünmüştüm. Oysa tam da sizin dediğiniz gibi düşünüyorum. Örneklemeleriniz, bu konuda bakış açımı derinleştirmeye yaradı. Bu konuda teşekkür ederim. Buna örnek olarak;
10 gün bile olmayan bir süre önce, sokakda özürlüler derneği dergisi satan, ajanslar tarafından gönderilen kadınlarla küçük bir konuşma yaptık. Sözde özürlü derneğine yardımcı olduklarını belirtip, bu dergiyi satmaya çabalıyorlar. Oysa tahmin edeceğiniz gibi amaç para kazanmak. Neredeyse artık her yerde bunları görmek mümkün. İşin para kazanma boyutunu etik olarak değerlendirebiliriz. Oysa bu genç kadınların sadece erkeklere yönelmesi ve neredeyse kur yapacak düzeye getirmeleri ( bu duruma 3 4 yıldan fazladır birebir şahidim ) dayanamayıp onlarla kısa bir tartışma yapmama neden oldu. Esas üzerinde durduğum konu tabi ki para kazanmak için kendi kadınsılıklarını kullanmaları oldu. Metalaştırmaya bu konuşmada da değinmiştim. Ortada bir seks işçiliği yok ama bedeni metalaştırmak var...

Subat
16-07-2011, 23:23
Sayın TurkçeRap.

Negatif özgürlük konusuna katılıyorum. Dileyen, dilediğini yapabilir. Yeter ki başkalarının özgürlüğüne müdahale etmesin. Diğer yazılarımda da belirttim. Bir insanın doğuştan gelen özellikleri, ve ya sonradan edindiği özellikleri ile belirlediği/belirlenen konumu onu belirli sınıflandırmalara sokar. Türk bir ana/babadan doğmanız sizi Türk, tıp eğitimi alıp doktorluğu kazandığınızda doktor, vb. tabakalara girmiş olursunuz. Bir meslek örgütünün bir şeye karşı çıkması sonrası yapılan " öğretmenler x konusuna karşı çıktı" türünden söylemleri kabul etmiyorum. Olması gereken, bilmem hangi öğretmenler örgütü mensubu öğretmenler x konusuna karşı çıktı demektir. Konunun başlığından bu yana söylemeye çalıştığım şey, sadece bu. Yukarıdaki haberin tamamen doğru olduğunu değerlendirdiğimizde;
Antalya'da iki trans'a saldırı düzenlendiğinde saldırılan trans kimliğine değil, seks işçiliği kimliğinedir. Çünkü aynı şekilde hayat kadınlarına da saldırı düzenlenmekte, travestilere de vb. Bu durumda, seks işçiliğini kabul etmeyen translarla bu işi sürdürmek taraftarı olan / zorunda olan translar aynı kategoride olmazlar.

rastaman
21-09-2012, 21:14
Haber eşcinsellere yönelik diğer saldırılardan bir farkla ayrılıyor;aklıbaşında hiçbir esnaf durduk yere translara bulaşma riskini göze almaz.Bence bu olayın asıl sebebi bulvar esnafının ticari kaygıları.Hiçbir esnaf dükkanının olduğu sokağın fuhuş pazarlıklarının döndüğü bir yere dönüşmesini istemeyecektir.İnanın,transların müşterileri kesinlikle sokağınızda görmek isteyebileceğiniz türden insanlar değil.

Saldırganların Türk insanının %90'ı gibi eşcinsel karşıtı motivasyonla yüklü olduğunu tahmin etmek de zor değil.Bu da olayın bu boyutlara ulaşmasını sağlamıştır.

Natan
23-10-2012, 21:03
Şiddeti onaylamıyorum ama transları da hiç sevmem. Köşe başlarında ve tam şehir merkezinde, ulu orta çirkin, iğrenç pazarlıkları görmekten, duymaktan ve insanların arkasından sataşmalarına şahit olmaktan bıktım ben.

Bireysel ve toplumsal ahlak vardır bence. Bu insanları görmekten ben rahatsızlık duyuyorum. İğrenç insanlarınların kendi iğrençliklerinde boğulduğu ortada olmasına karşın hala direnenlere şaşıyorum.

Rastamana da katılıyorum.

Fuhuş yapan pisliklerin caddeleri ve insanlık değerlerini kirlettiği yada gölge düşürmeye çalıştığı bir gerçektir.

Sesli
23-10-2012, 22:46
http://gundem.milliyet.com.tr/travestilere-linc-girisimi/gundem/gundemdetay/09.07.2011/1412272/default.htm

* ramazan'da oruç tutmayanlara bile saldıran insanlık müsvettelerini düşündüğümde translara nefreti anlıyorum...

* islam uğruna binlercesinin nasıl katır katır kesildiğini merak eden varsa bir zahmet zavallı transların linkteki fotolarına baksın...

* ahlakın ve dinin insanı nasıl sapıklaştırdığını merak eden varsa baksın...

* bu derece ''hayvanlık''ın üstüne hala ''güzel dinim, sevgi dinim'' diye yalan söyleyecek olan varsa lutfen baksın!

Hayvanları aşağı gören bir bakış kimseye bir üstünlük sağlayamaz. Salt aslını unuttuğunu anlatır. Hazin bir durum...

AlbatrosS
23-10-2012, 22:52
Şiddeti onaylamıyorum ama transları da hiç sevmem. Köşe başlarında ve tam şehir merkezinde, ulu orta çirkin, iğrenç pazarlıkları görmekten, duymaktan ve insanların arkasından sataşmalarına şahit olmaktan bıktım ben.

Bireysel ve toplumsal ahlak vardır bence. Bu insanları görmekten ben rahatsızlık duyuyorum. İğrenç insanlarınların kendi iğrençliklerinde boğulduğu ortada olmasına karşın hala direnenlere şaşıyorum.

Rastamana da katılıyorum.

Fuhuş yapan pisliklerin caddeleri ve insanlık değerlerini kirlettiği yada gölge düşürmeye çalıştığı bir gerçektir.

'']Şiddeti onaylamıyorum ama ÇİNGENELERİ da hiç sevmem. Köşe başlarında ve tam şehir merkezinde, ulu orta çirkin, iğrenç pazarlıkları görmekten, duymaktan ve insanların arkasından sataşmalarına şahit olmaktan bıktım ben. ''

'']Şiddeti onaylamıyorum ama Kürtleri de hiç sevmem. Köşe başlarında ve tam şehir merkezinde, ulu orta çirkin, iğrenç pazarlıkları görmekten, duymaktan ve insanların arkasından sataşmalarına şahit olmaktan bıktım ben.''

Şu cümlelerin zilyon tane versiyonunun bin türlü ahlaki gerekçelerle birçok ''öteki'' için söylene geldiğini sayısız kere işitmiş biri olarak böyle DEVRİMCİLİĞE VE SOLCULUĞA şapka çıkıyorum(!)

Irkçı değilim AMAyla başlayıp arkasından saydırılan yüzlerce güzel ''iltifat''ı hepimiz biliyoruz:

-Irkçı değilim ama Kürtler de çok cahil, çocuklu, saldırgan...

- Irkçı değilim ama çingeneler hep hırsız, hapçı, esrarkeş...

Homofobik değilim, hatta şiddeti onaylamıyorum ama her türden iğrenç pazarlık, arkadan sataşma, ahlaksızlık... ohh ohhh, ne güzel ne güzel!...

KızıL
23-10-2012, 23:04
kurbandan kaçmaya çalışan danalar gibi etrafa saldırıyorlar hoşgörüsüzlüğün tavan yaptığı bu güruhun kendilerinden başkalarına yaşam hakkı tanımamaları ve bu denli fütursuzca saldırmaları çok ciddi tehlikedir..
bir arada yada insanca yaşamak akıllarının ucundan geçemezken öldürmek için programlılar...kınasan ne yazar sövsen ne yazar yüzüne tükürsen yarabbi şükür der...

KızıL
23-10-2012, 23:04
ırkçı değilim ama albatros haklı :)

angel333
24-10-2012, 00:53
Fuhuşun her türlüsüne karşıyım....

Bu olay tam bir İslam klasiği....

İngilterede müslümalar bir gayı öldürmüştü.

Bu olaya söylenecek bir şey var

İlk taşı günahsız olanınız atsın ( İsa Mesih )