PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk İnsanın Öyküsü


NedimYilmaz
05-08-2006, 15:43
Hristiyanlık, İslamiyet gibi dinlere göre ilk insan pat diye yeryüzüne gönderilmiş, biz insanoğlu ondan üredik. Yani başlangışta kardeşler çiftleşti, ardından günümüze 7milyarlık nufüs oluştu.

* *Bir de bilime göz atalım. Evr im kuramını bir kenara bırakıp tarihsel buluntular üzerine konuşalım.

* *Şimdi milyonlarca önce bulunan insan kafataslarına baktığımızda beyin hacmi 400cm3, şimdi 1600 cm3. Yani zekamız son derece gelişti bu milyonlarca yıl içinde. Asırlar içinde tekerlek bulundu, ateş bulundu, el baltaları yapıldı..

* *Baktığımızda şu an şempanzelerin beyin hacmi 400cm3. (milyonlarca yıl önce de 400cm3 dü, değişmedi) Yani insanın milyonlarca yıl önceki zekası şimdiki şempanzelerin zekasıyla eş değerdi. O zaman ki zekamızın düzeyini şimdiki şempanzelere bakaran anlayabiliriz.

* *Gelelim ilk insan ademe. Milyonlarca yıl önceki zekamız bir şempanzenin ki kadar ise, ilk iinsan olan Adem'in zekası şempanzenin zekasından bile daha düşük olacaktır. Çünkü asırlar geçtikçe insanın beyin hacmi büyüdü, bu artık bilimsel bir gerçek.

* *Düşündürücü olan Adem'in taş yontacak zekası bile yok iken, konuşacak kadar akla sahip değilken, nasıl peygabmer olduğu, nasıl dünyaya gönderilerek sınava tabi olduğu.

* *Ayrıca başka bir konu, Adem'in Havva ile çiftleşerek insanoğlunun yayılması. Bugün biliyoruz ki, bırakın kardeşleri, uzak akrabalarla bile ilişkiye girdiğimizde doğacak çocuklar %87lik ihtimalle sakat doğuyor, ayrıca İslamiyet dinine göre bu tür ilişkiler yasak..

* *Bunları düşündüğümüzde ilk insana dair görüşleri nasıl yorumlarsınınız.

* *Görüşlerinizi bekliyorum.

Aqura
05-08-2006, 18:29
Nedim her ne kadar senin gibi düşünsemde bir konuda yanılıyorsun bence. Eğer Adem'le Havva gerçekten yaratıldıysa genetik olarak mükemmel yapıda olmalılardır ve bunun sonucu onların çocuklarında ve onlardan doğacak çocuklardada genetik bozukluk görülme riski yoktur. Ayrıca senin biyolojik bilgine güvendiğim için sormak istiyorum evrimin belirli bir döneminde sadece XX kromozu olduğu ve erkeklerinde buna sahip olduğu daha sonraları buradaki Xlerden birinin körelerek Y'ye dönüştüğü söylenir. İnsanlar için böyle bir değişim olmuş olması mümkün müdür?(Havva'nın Adem'den yaratıldığının söylendiği göz önüne alınırsa...)

05-08-2006, 19:32
Sevgili Nedim,
Mantık olarak iki insandan türediğimiz ve bugün yedi milyara yaklaştığımız bir gerçektir. Şimdi ilk önce bilimsel olarak düşünüldüğü zaman Adem ile Havva öyküsü bir masaldan öteye geçemez. Bence bunun üzerinde durmak gerekir. Şimdi eğer bu masalı kabullenip bununla ilgili sorular sormak bu masalları kabullenme anlayışını getirmez mi? Bence olmayan bir şey hakkında tartışmak doğru değildir.

En başta akıl ve mantık olarak Adem'in tanrının ol demesiyle ve ruhuna üflemesiyle dünyaya geldiği mantıksızlığı üzerinde durmak gerekir. Bu mantıksızlığa prim tanımamak gerekir. Akıl ve mantık sınırları içerisinde böyle bir şeyin olamayacağı temel alınarak hareket edilmelidir. Bunun bir masal olduğu ve gerçekle bir ilişkisinin bulunmadığı vurgulanmalıdır. Bunu tartışmak yerine bilimsel düşünceden hareketle evrim teorisi tartışılmalıdır.

Şimdi onlara istediğiniz kadar soru sorun. Bu bir şeyi değiştirmeyecektir. Çünkü hareket noktaları tanrıdır. Hani kuranda ayın peynirden oluştuğunu söylese ben buna inanırdım diyen bir zihniyete sorduğun soruların yanıtını alamazsınız. Çünkü onlar işin kolayına kaçıp her şeyi tanrıya havale etmişlerdir. Yaratan tanrı mükemmel yaratmıştır deyip işin içinden çıkarlar. Bu tanrı nasıl yarattı. Hangi oluşumlardan geçti vb. sorular sorulamaz. Sordukları zaman dinlerinden olacaklarını biliyorlar.

Ben iddia ediyorum. Bu dini sorgulayan bu dinden çıkacaktır. Bu bir gerçektir. Çünkü bizler bu aşamalardan geçerek buralara geldik. Ve bir şey daha iddia ediyorum ancak cesur insanlar sorgular. Ve bu cesur insanlar sayesinde insanlık günümüze kadar gelebilmiştir. Sevgilerimle...

soro
05-08-2006, 20:57
sayin uye,

"Hani kuranda ayın peynirden oluştuğunu söylese ben buna inanırdım diyen bir zihniyete sorduğun soruların yanıtını alamazsınız"

kimse sizin her sorunuza cevap vermek zorunlulugunu hissetmiyor.her gecen tranwaya binecek halimiz yok.amma daha soruyu sormadan cevabimi biliyorsunuz buna ne denir bilmiyom.



"Ben iddia ediyorum. Bu dini sorgulayan bu dinden çıkacaktır. Bu bir gerçektir. Çünkü bizler bu aşamalardan geçerek buralara geldik."

siz ne kadar bu dinin icinde idiniz merak ettim.ciktim diyebilecek kadar icine girmismiydiniz.eger oyleyse burada ideolojistlerinizce iddia edildigi gibi size asin,kesin,bilime inanmayin,kadinlari soyle yapin,gerici olun felan diyen oldumuydu.bu dinden biri olarak bu ogretileri ben sizin dedikleriniz sekilde almadim da ondan soruyorum.aldiginiz ders neydi din *adina.as,kes mi-haksizlik yapma mi,hirsuizlik yapma mi.

liopleurodon
07-08-2006, 09:49
Bir kaç yanlışta ısrarcı olmayın. İnsanlar, orman dışına çıkmış yaratıklardır. Bu nedenle fosillerine daha kolay raslanabilir. Şempanzeler ise orman yaratığıdır ve çok çok ender fosilleri bulunur. Elimizde bir miylon veya daha öncesine ait, bir şempanzenin beyni şu kadarmış diyebileceğimiz bir fosil yok. Çünkü, şempanzelerin yaşadığı bölge, milyonlarca yıl içinde ya çok fena değişti, ters yüz oldu, ya da hala aynı orman olarak duruyor.

İlk İnsanların, genetik olarak mükemmel olmaları imkansızdır. Bu durumda, hiç bir çekinik gen olmaması gerekir. Bu ise, eşeyli üremeyi imkansız kılar. Sonuçta, mesela incir sineklerine musallat olan bitlerde, bu durum gözlenir ve onlar eşeyli üremezler. Dahası, öyle olmuş olsaydı, bizim bunu mevcut DNA içinde takip edebiliyor olmamız gerekirdi.

Adem ile Havva, yaşamış olsalardı, bunun izlerini kolayca bulurduk. DNA bunun kaydını tutardı. Bazı temel, her insanda mevcut olan mutasyonları izleyerek, Mitokondrial DNA üzerinden kadınların, Y kromozomu üzerinden erkeklerin geçmişi izlenebilir. Bu durumda herkeste mevcut olan mutasyonun diğer mutasyonlarla olan adımına bakarak bir zaman tahmini yapılabilir. Bu şekilde herkesin atası olan bir dişi ve erkeğe dair kanıtlar çıkarılmıştır. Sorun, bu dişinini erkekten yüz binlerce yıl önce yaşamış olmasıdır. Kısaca, Havva Ademi hem hiç görmemiş, hem yaşamış, çoluk çocuk sahibi olmuş, ölmüş gitmiştir. Onun bilme kaç yüüzncü torunlarından biri ise Adem ile karşılaşmış.. Dahası bu "insanları" bugün görsek, müzeye koyardık, insana fialn pek benzetemezdik. İlk insanın (görünce, evet, bu bir insan diyebileceğimiz) ortaya çıkışı bu Adem ve Havvadan yüz binlerce yıl sonrasına, 100 bin yıl kadar önceye tekabül eder.

simonuniti
23-12-2006, 23:34
Nedim her ne kadar senin gibi düşünsemde bir konuda yanılıyorsun bence. Eğer Adem'le Havva gerçekten yaratıldıysa genetik olarak mükemmel yapıda olmalılardır ve bunun sonucu onların çocuklarında ve onlardan doğacak çocuklardada genetik bozukluk görülme riski yoktur. Ayrıca senin biyolojik bilgine güvendiğim için sormak istiyorum evrimin belirli bir döneminde sadece XX kromozu olduğu ve erkeklerinde buna sahip olduğu daha sonraları buradaki Xlerden birinin körelerek Y'ye dönüştüğü söylenir. İnsanlar için böyle bir değişim olmuş olması mümkün müdür?(Havva'nın Adem'den yaratıldığının söylendiği göz önüne alınırsa...)

Burda biraz dusunmek gerekir.arkadas X zaman la korelmis Y olmus olabilr diyor.Tamam dogru mantikli......

Ancak erkek kromozonlari XY dir kadinlarinki XX dir.

o zaman Adem deformasyon gecirmis oluyor.Ya da diyer bir deyimle Adem havvadan turemis oluyor.

--islamdaki inanc Havva'nın Adem'den yaratıldığının söylendiği göz önüne alınırsa--

dilaver
23-12-2006, 23:54
bilim ise bize bunun tam tersini söyler. Şayet temel bir formasyon varsa bu dişidir. Yani adem in havva dan yaratılmış olması gerekir. Adem ve havva masalı bu anlamda tamamen ters yüz edilmelidir.

* * * *Adem ile havva nın çocukları ile çiftleştikleri ise gerçektir. İlkel sürü de sınırsız bir seks vardı. Ana baba ile degilse bile kardeşler arası cinsel ilişki mitolojiye yansımıştır. Osiris İsisin hem kardeşi hem kocasıdır. Gaia yaratııgı oglu olan Uranosla çiftleşip Rhea yı, Zeus u dogurmuştur. Daha sonra Rhea, Zeus çiftleşmiştir.


* * * *saygılarımla

pante
24-12-2006, 00:27
"bilim ise bize bunun tam tersini söyler. Şayet temel bir formasyon varsa bu dişidir. Yani adem in havva dan yaratılmış olması gerekir. Adem ve havva masalı bu anlamda tamamen ters yüz edilmelidir."

Erkeklerin göğüsleri de buna bir kanıt olsa gerek. :)

simonuniti
24-12-2006, 14:14
bilim ise bize bunun tam tersini söyler. Şayet temel bir formasyon varsa bu dişidir. Yani adem in havva dan yaratılmış olması gerekir. Adem ve havva masalı bu anlamda tamamen ters yüz edilmelidir.

Adem ile havva nın çocukları ile çiftleştikleri ise gerçektir. İlkel sürü de sınırsız bir seks vardı. Ana baba ile degilse bile kardeşler arası cinsel ilişki mitolojiye yansımıştır. Osiris İsisin hem kardeşi hem kocasıdır. Gaia yaratııgı oglu olan Uranosla çiftleşip Rhea yı, Zeus u dogurmuştur. Daha sonra Rhea, Zeus çiftleşmiştir.


saygılarımla

‘Erkeksiz döllenme’den hamile kaldı
Bilim insanları, Komodo sürüngenlerinde dişilerin erkek tarafından döllenmeden yavru dünyaya getirebildiğini ortaya çıkardı.

haberin devamı (http://www.ntvmsnbc.com/news/394902.asp)

Burdan anlasilacagi uzre bir canlinin erkekten yaratilmasi cok sacma...!!! Disiler canli familyasinin olusmasinda etkin bir role sahiptir.Erkek olmasa bile....

24-12-2006, 17:14
dünyanın yaşı 4.5 milyar yıl olarak tahmin edilmekte, bu yaşın 8/7 lik bölümü yeryüzünün soğuması, kııtaların oluşması ile geçmiştir, yeryüzündeki tüm canlıların biyolojik evrim süreci yaklaşık olarak 4 milyar yıla tekebul eder, ancak hareketli aktif canlıların gezegendeki
yerlerini alması son 100 milyon yılda olmuştur.
soyumuzun ilk evreleri olan primatlar yaklaşık olarak 65 milyon yıl önce gezegendeki yerlerini aldılar, yani öyle ********** nin dediği gibi 6 günde dünya oluşturulup 7 günde adem havva salınmamıştır, gezegen üzerindeki tüm canlılar soylarının devamını sağlamak için sürekli olarak evrim geçirirler, evrime neden olan şey, çevresel etkenlerdir, koşullardır.

Gandalf. Hakaret etmeden de derdimizi anlatabiliriz. Kavga etmek mi düşüncelerimizi paylaşmak mı istiyoruz?
neutrino

habilis
26-01-2007, 00:24
tanrı insanı topraktan yaratıyoor ! ama niye topraktan bir düşünün bakalım . başka madde neden değil mesela daha sağlam - dayanıklı bir madde ..neden olmasıın ..

tanrının insanı topraktan yarattığı incildede ,tevrattada ,kurandada geçer . hep aynı hikayedir ...değişmez.

bu topraktan yaratma olayı mısır mitolojisindede, çin efsanelerindede, yunan efsanelerindede ve başka bir çok kuramdada geçer !! aynı efsaneleri biraz ekleme yaparak , biraz çıkarma yaparak düzenleyip bir takım kiaplarda topluyorlar ve semavi kitap adını alıyor.. zaten bu kuram diğer inanışlardada var , bunu yeni bir şeymiş gibi önümüze getiremessinizki...

birde vurgulamak istediğim bir şey var; tanrı adamı topraktan yapıyor şekil veriyor, ona yaşamı" üflüyor" ve adaam yaşayan can oluveriyor ..

bu üfleme bizim bildiğimiz ve sık sık komedi platformuna taşıdığımız üfürükçülerinkiyle aynıı "yani tanrıda birr yerde üfürükçü oluyor" !!!

nekadar da basit bir şekilde ele alınıyor ... altı bin yıllık bir geçmişe sahip dünyamız deniyor halbuki dünyanın soğuması bile kimi bilimadamına göre iki milyar yılı beklemiş !!! çeşitli canlı varlıklar türemiş ve yok olmuş ! dinazorlar gibi ..( en basitinden) ...biyolojik evrim yaşamışlar ..farklılaşmalar vs. vs..

bilim bunu anlatıyor ..bilimsel olguların imgeleri ... diğer taraftan bir takım efsane kitapları kalkıyor diyorki " tanrı insanı yapıyor topraktan ,ona şekil veriyor, ve üzerine bir üflüyorki toprak adam insan olup çıkıyor" hepsi bu ....evet hepsi bu !

aradaki farkı vurgulayabildimmi !!!

zelzeleci
26-01-2007, 01:10
Bu Adem-Havva olayı, kafasına çok takılan arkadaşlar varsa. 100 $'ı gözden çıkarın. :D

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=4405971

habilis
26-01-2007, 02:59
zelzeleci

tam konuyu yakalıadın tebrikler * :D *:D

habilis
26-01-2007, 04:55
insanın köklrinin tarihi yeniden oluşuyormuş ..


http://www.hurriyet.com.tr/pazar/5097901.asp?gid=59

08-02-2007, 19:55
Ilk insan sirlara gizemlere isik tutacak bir konu degil. Asil buyuk soru ilk hayat olmali.

Insanin evrimine gelince,
Bundan iki milyon yil once duvara el izini basan bir cocuk eger gunumuzde dogsaydi muhendis olacak zekaya sahipti. Bu donemde sempanzeler secimlerini yapmislardi, insan insan olma yolundaydi, sempanze sempanze olma yolunda. Yani evrimde bir noktada yogun bir durulma goruluyor. O noktadan sonra evrim artik kucuk duzeltmelerle yetiniyor. Evrim fiziksel olarak insan icin durmus gibi gorulse de, insan o noktadan sonra evrimine kendi istekleri dogrultusunda devam ediyor. Topragi kazabilen guclu kollar ediniyor, 1000lerce km yuzmeyi ogreniyor, kanatlar gelistiriyor vs vs vs. Insanin en buyuk dusmani yine insan oldugu icin ahlak kurallarini gelistiriyor.

Belki teknoloji evrime dahil degildir diyen arkadaslar olur, bir ornekle aciklayayim konuyu. Bir yengec turu dogduktan sonra denizde bir deniz minaresi buluyor ve yumusak arka kismini korumak icin onun kabugunu ele geciriyor. Sizce bu dogan yengecin aklina her defasinda ayni kurnazlik mi geliyor? Bu hareket evrim mi, kurnazlik mi yoksa teknoloji mi? Evrim dersek bunun fizyolojik bir degisimle sinirli olmasi gerekli (evrimi teknolojiden ayri tutanlar icin) eger teknoloji ise nesilden nesile aktarilmasi ve gelistirilmesi lazim, kurnazliksa da helal olsun.

mehmet1965
23-01-2010, 14:13
sayin NedimYilmaz, toplum bilinclenmedikten sonra hic bir zaman bu dinler asgari sevyeye inmez.
Bizlere kucuklukten itibaren korku ile yetistirilip allah ile kul arasindaki dusunceleri, korku, ceza, iskence olarak bize kulaktan dolma dusunceleri veriyorlar, eger arastirmayan bir kisi olsaydik bizlerde ayni yolun yolcusu olacaktik.
Dini kisisel cikarlara alet ederek belirli bir mevki kazanmaya calisan acikgozler herseyi uydurarak halka lanse ediyorlar.
Adem konusuna gelince; Adem peygamber olarak dunyaya gelmedi, gelemezdi de, soyle ki, tanrinin buyruklarina karsi gelmis cennetteki yasak meyveyi yemistir. (tabi bunlar kitapli dinlerdeki ogrendiklerimiz) cennetten kovulmustur.
Peygamberin anlamida halka tanri arasinda araci olmasidir.
Adem zaten tek bir kisidir. Havva ile beraber iki kisi. peygamber olarak ortada insanlar yok kime peygamberlik yapacak ki?
Peygamber olmanin ozellikleri vardir, bu ozelliklerden biri olmaz ise o peygamber olamaz.
Dinsel icerikli kitaplarda bu ozellikler anlatiliyor.
Allahin yasak ettigi meyveyi yiyiyor, ve allah cezalandiriyor ve dunyaya gonderiliyor.
Bu insan peygamber olamaz.

kim
24-01-2010, 04:25
Hristiyanlık, İslamiyet gibi dinlere göre ilk insan pat diye yeryüzüne gönderilmiş, biz insanoğlu ondan üredik. Yani başlangışta kardeşler çiftleşti, ardından günümüze 7milyarlık nufüs oluştu.

* *Bir de bilime göz atalım. Evr im kuramını bir kenara bırakıp tarihsel buluntular üzerine konuşalım.

* *Şimdi milyonlarca önce bulunan insan kafataslarına baktığımızda beyin hacmi 400cm3, şimdi 1600 cm3. Yani zekamız son derece gelişti bu milyonlarca yıl içinde. Asırlar içinde tekerlek bulundu, ateş bulundu, el baltaları yapıldı..

* *Baktığımızda şu an şempanzelerin beyin hacmi 400cm3. (milyonlarca yıl önce de 400cm3 dü, değişmedi) Yani insanın milyonlarca yıl önceki zekası şimdiki şempanzelerin zekasıyla eş değerdi. O zaman ki zekamızın düzeyini şimdiki şempanzelere bakaran anlayabiliriz.

* *Gelelim ilk insan ademe. Milyonlarca yıl önceki zekamız bir şempanzenin ki kadar ise, ilk iinsan olan Adem'in zekası şempanzenin zekasından bile daha düşük olacaktır. Çünkü asırlar geçtikçe insanın beyin hacmi büyüdü, bu artık bilimsel bir gerçek.

* *Düşündürücü olan Adem'in taş yontacak zekası bile yok iken, konuşacak kadar akla sahip değilken, nasıl peygabmer olduğu, nasıl dünyaya gönderilerek sınava tabi olduğu.

* *Ayrıca başka bir konu, Adem'in Havva ile çiftleşerek insanoğlunun yayılması. Bugün biliyoruz ki, bırakın kardeşleri, uzak akrabalarla bile ilişkiye girdiğimizde doğacak çocuklar %87lik ihtimalle sakat doğuyor, ayrıca İslamiyet dinine göre bu tür ilişkiler yasak..

* *Bunları düşündüğümüzde ilk insana dair görüşleri nasıl yorumlarsınınız.

* *Görüşlerinizi bekliyorum.

Merak ettim.
insanoglu çevre şartlarından falan etkilenerek değişime uğruyorda
neden şebek maymunu çevre şartlarına direniyor.
insanın beyni 1600cm3 olurken şebeğinki 400cm3 neden yerinde sayıyor.

güneşinzaptıyakın
24-01-2010, 05:33
Merak ettim.
insanoglu çevre şartlarından falan etkilenerek değişime uğruyorda
neden şebek maymunu çevre şartlarına direniyor.
insanın beyni 1600cm3 olurken şebeğinki 400cm3 neden yerinde sayıyor. Yerinde saydığını kim söylüyor? evrim öyle zart diye bir anda olmuyor ve şebeklerin evrimi devam ediyor, bundan bir milyon yıl öncesine göre şebekler evrim geçirdiler ama 7000 yılllık dinlerin tarihine göre böyle bir şey yok değilmi ve bazı mehdilere göre kıyamete bir kaç on yıl kalmışken bizler şebeğin milyon yıl süren beyin evrimini konuşuyoruz nedense? kim derdi değilmi?

kim
24-01-2010, 21:51
Yerinde saydığını kim söylüyor? evrim öyle zart diye bir anda olmuyor ve şebeklerin evrimi devam ediyor, bundan bir milyon yıl öncesine göre şebekler evrim geçirdiler ama 7000 yılllık dinlerin tarihine göre böyle bir şey yok değilmi ve bazı mehdilere göre kıyamete bir kaç on yıl kalmışken bizler şebeğin milyon yıl süren beyin evrimini konuşuyoruz nedense? kim derdi değilmi?
Pardon ama ne yazdığınızın farkındamıusınız siz.
dünya üzerinde ilk şebeklermi var. Yoksa insanlarmı.
İnsanlar evrimini tamamlamış. Beyinleri 1600 cm3 olmuş.
Şebekler hala yolda. ilk zamalardaki gibi 400 cm3.
bunlar sizin gibi düşünen. inanan arkadaşın sözleri.
bana çarpık geldi sordum. Siz benim sorduğuma yanıt verin.
mehdileri başka yerde konuşuyoruz zaten.

En el hak
26-01-2010, 13:45
Pardon ama ne yazdığınızın farkındamıusınız siz.
dünya üzerinde ilk şebeklermi var. Yoksa insanlarmı.
İnsanlar evrimini tamamlamış. Beyinleri 1600 cm3 olmuş.
Şebekler hala yolda. ilk zamalardaki gibi 400 cm3.
bunlar sizin gibi düşünen. inanan arkadaşın sözleri.
bana çarpık geldi sordum. Siz benim sorduğuma yanıt verin.
mehdileri başka yerde konuşuyoruz zaten.


sanırım seni yanlış anladı g.z.y abim,bu birazda sorduğunuz sorunun eksikliği ve yanlışlığından kaynaklanıyor sayın abim

gerek şebekler gerekse insanımsılar ortak bir ataya sahip,burada çevresel faktörler çok belirleyici,biz buna doğal seleksiyun(uyum) diyoruz.

ortak atadan gelen her iki türde doğal ortamına uyum sağladığı taktirde hiç değişmeden kalabileceği gibi,çevresel etkenlere uyum sağlama bağlamında değişime uğrayıp türleşebilirde

sizinde söylediğiniz gibi şebeklerin beyin hacmi hala 400 ile sınırlı kalmışsa bu yine şebeğin doğal ortamıyla alakalıdır,

insanlar evrimini tamamlamış sözüde yanlış,yeryüzü varoldukça evrim devam edecektir,çünkü organik evrim inorganik evrimin sonucu çıkar ortaya
yani doğanın şartları değiştikçe o mekanda yaşayan tüm canlılar da bekaasını sürdürebilmek için değişmek zorunda uyum dediğimiz olay yani,yoksa ölüm ler ve neslin tükenmesi kaçınılmaz bi son,

kim
29-01-2010, 08:45
sanırım seni yanlış anladı g.z.y abim,bu birazda sorduğunuz sorunun eksikliği ve yanlışlığından kaynaklanıyor sayın abim

gerek şebekler gerekse insanımsılar ortak bir ataya sahip,burada çevresel faktörler çok belirleyici,biz buna doğal seleksiyun(uyum) diyoruz.

ortak atadan gelen her iki türde doğal ortamına uyum sağladığı taktirde hiç değişmeden kalabileceği gibi,çevresel etkenlere uyum sağlama bağlamında değişime uğrayıp türleşebilirde

sizinde söylediğiniz gibi şebeklerin beyin hacmi hala 400 ile sınırlı kalmışsa bu yine şebeğin doğal ortamıyla alakalıdır,

insanlar evrimini tamamlamış sözüde yanlış,yeryüzü varoldukça evrim devam edecektir,çünkü organik evrim inorganik evrimin sonucu çıkar ortaya
yani doğanın şartları değiştikçe o mekanda yaşayan tüm canlılar da bekaasını sürdürebilmek için değişmek zorunda uyum dediğimiz olay yani,yoksa ölüm ler ve neslin tükenmesi kaçınılmaz bi son,

Hadi şebeğin beyininin 1600cm3 olmamasını çevreye uyumuna bağlayalım.
İyide arkadaşım bu ne çevre böyle.
gelişimini şak diye kesmiş. Madem evrim devam ediyor.
Onun beynide 800 1000 cm3 olmalı hiç değilse.
yoksa evrim sadece insanlardamı sürmüş.

saroz
29-01-2010, 10:46
Hadi şebeğin beyininin 1600cm3 olmamasını çevreye uyumuna bağlayalım.
İyide arkadaşım bu ne çevre böyle.
gelişimini şak diye kesmiş. Madem evrim devam ediyor.
Onun beynide 800 1000 cm3 olmalı hiç değilse.
yoksa evrim sadece insanlardamı sürmüş.


Sevgili Kim, sen bu cahillerle kendini neden yorup yıpratıyorsun.

Bilmiyorlar ki Allah eşeği beyinsiz insanı beyinli yaratmış. Adem'in beyni aynen 2010 insanının beyni kadarmış.

Adem dijital nano teknoloj sayesinde 3G sistemini üretmiş. Ama akraba evliliğinin yan etkileri olmalı torunları mağaralarda taş yontup cilalamakla oyalanmışlar.

Allah ne yapsındı değilmi :biggrin1:

güneşinzaptıyakın
29-01-2010, 11:01
Kim ssorduğun soru denilebilecek bilimsellikten yoksun cümlenin, bilimselliğe yakın tek noktasına cevap verdim, benden önce en el hak gerekli cevabı vermiş...

Senin sorduğun soru şebeklerle ve İnsanı karşılaştırıyor ki birinci yanlıştır bu, yani şempanze-goril vb. canlılar İnsan'a daha yakındır şebeklerden, şebekler bir alt ailedir pirimatlarda, senin sorduğun şey yanlızca onların diğer pirimatlara göre daha az ve yavaş geliştiklerini gösterir ki benim cevabımda budur daha öncede söylediğim gibi, şebeklere gelene kadar daha ilkel pirimatlar var, onlarda İnsanların uzak akrabasıdır, bu durumda şebek örneğinde olduğu gibi gereksiz ve ilgisiz örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Benim cevabımdaki bir hususu kaçırmışsın; ben evrim milyonlarca yıldır devam ediyor ama senin İslam'ın toplam Dünyevi yaşamı ortalama 7000 senedir diyorum, yani daha evrim tarihine göre dün sayılabilecek bir zaman diliminde, pirimat ailesinde bir çok canlı küçük evrimsel bir yaşamdan sonra soylarını bitiriyorken ve şebeklerinde benzer bir sona uğramıyacakları meçhulken senin verdiğin örnek temelsiz ve bilgi kırıntısı içermez, aynı mantıkla bakarsak bu sefer sadece şempanzeler değil tüm pirimatlar aynı beyin yapısında evrilmeleri gerekirdi ki buda ancak aynı anda bir ''ol'' emir kipi ile olmuş bir doğmada mümkün olabilirdi yani dinlerde, demek ki tüm zamanı ortalama 7000 sene ile sınırlayan bir kaderci doğma din anlayışı ile bilimi ve evrimi açıklamak mümkün değilmiş.

Pirimatlar_konusunda_basit_bilgi_için... (http://tr.wikipedia.org/wiki/Primatlar)

kim
31-01-2010, 15:44
Senin sorduğun soru şebeklerle ve İnsanı karşılaştırıyor ki birinci yanlıştır bu, yani şempanze-goril vb. canlılar İnsan'a daha yakındır şebeklerden, şebekler bir alt ailedir pirimatlarda, senin sorduğun şey yanlızca onların diğer pirimatlara göre daha az ve yavaş geliştiklerini gösterir ki benim cevabımda budur daha öncede söylediğim gibi, şebeklere gelene kadar daha ilkel pirimatlar var, onlarda İnsanların uzak akrabasıdır, bu durumda şebek örneğinde olduğu gibi gereksiz ve ilgisiz örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Benim cevabımdaki bir hususu kaçırmışsın; ben evrim milyonlarca yıldır devam ediyor ama senin İslam'ın toplam Dünyevi yaşamı ortalama 7000 senedir diyorum, yani daha evrim tarihine göre dün sayılabilecek bir zaman diliminde, pirimat ailesinde bir çok canlı küçük evrimsel bir yaşamdan sonra soylarını bitiriyorken ve şebeklerinde benzer bir sona uğramıyacakları meçhulken senin verdiğin örnek temelsiz ve bilgi kırıntısı içermez, aynı mantıkla bakarsak bu sefer sadece şempanzeler değil tüm pirimatlar aynı beyin yapısında evrilmeleri gerekirdi ki buda ancak aynı anda bir ''ol'' emir kipi ile olmuş bir doğmada mümkün olabilirdi yani dinlerde, demek ki tüm zamanı ortalama 7000 sene ile sınırlayan bir kaderci doğma din anlayışı ile bilimi ve evrimi açıklamak mümkün değilmiş.

Pirimatlar_konusunda_basit_bilgi_için... (http://tr.wikipedia.org/wiki/Primatlar)

Güneşinzapti abi evet haklısın şempanzeden bahsediliyormuş.
Ben şebekle karıştırtmışım.
Ama aynı hatayı sende Enel hakta yapmış.
şöyleki
Yerinde saydığını kim söylüyor? evrim öyle zart diye bir anda olmuyor ve şebeklerin evrimi devam ediyor, bundan bir milyon yıl öncesine göre şebekler evrim geçirdiler ama 7000 yılllık dinlerin tarihine göre böyle bir şey yok değilmi ve bazı mehdilere göre kıyamete bir kaç on yıl kalmışken bizler şebeğin milyon yıl süren beyin evrimini konuşuyoruz nedense? kim derdi değilmi? GÜNEŞİNZAPTİ

sanırım seni yanlış anladı g.z.y abim,bu birazda sorduğunuz sorunun eksikliği ve yanlışlığından kaynaklanıyor sayın abim

gerek şebekler gerekse insanımsılar ortak bir ataya sahip,burada çevresel faktörler çok belirleyici,biz buna doğal seleksiyun(uyum) diyoruz.

ortak atadan gelen her iki türde doğal ortamına uyum sağladığı taktirde hiç değişmeden kalabileceği gibi,çevresel etkenlere uyum sağlama bağlamında değişime uğrayıp türleşebilirde

sizinde söylediğiniz gibi şebeklerin beyin hacmi hala 400 ile sınırlı kalmışsa bu yine şebeğin doğal ortamıyla alakalıdır,

insanlar evrimini tamamlamış sözüde yanlış,yeryüzü varoldukça evrim devam edecektir,çünkü organik evrim inorganik evrimin sonucu çıkar ortaya
yani doğanın şartları değiştikçe o mekanda yaşayan tüm canlılar da bekaasını sürdürebilmek için değişmek zorunda uyum dediğimiz olay yani,yoksa ölüm ler ve neslin tükenmesi kaçınılmaz bi son, ENEL HAK
Demekki her insan hata yapıyormuş.
İkinci hata biz burada insan beyninin gelişimi.
vede evrimi konuşuyoruz.
senin deyiminle kaderci dogma din anlayışını değil.
Nedendir anlamıyorum. Evrim hakkında sorunca hemen
sen dönde dininin bu konudaki söylemlerine bak diyorsunuz.

şimdi gelelim beyin hacimlarine.
Şempanzede 400 cm3. insanda 1600 cm3 olmuş. Bugün.
Gene düne dönüyoruz Neanderthal insanına bakıyoruz
1740 cm3. Bunu nasıl açıklayacağız.
Evrim gerimi tepmiş. Alındığım sayfada 30000 yıl önceki
insan beyninin 1740 cm3 olduğunu söylüyor.
Bugün 1600 cm3. evrim geriye çalışıyor diyebilirmiyiz.
http://www.dynamicfreetheism.com/Skulls.html

metee
03-02-2010, 02:57
Sevgili NedimYılmaz

Hristiyanlık, İslamiyet gibi dinlere göre ilk insan pat diye yeryüzüne gönderilmiş, biz insanoğlu ondan üredik. Yani başlangışta kardeşler çiftleşti, ardından günümüze 7milyarlık nufüs oluştu.


-hadi ya demek öyle.
-Demek Dawkins evet çünkü o bilim adamı diğeri billim adamı değil..
-Nasıl yani bililmadamları değil..
-Evrimciler söylüyor.
-Niçin bilimadamı değilmiş.
-Çünkü evrimciler için malzeme olmamışlardır..
-Şimdi anladım...
-...
-...
-...
-...

Böyle devam eder..


""""MeTeE""""
H. erectus 2 – 0.03 Afrika, Avrasya (Cava Adası, Çin, Kafkaslar) 1.8 m 60 kg 850 (önceleri) – 1100 (sonraki zamanlarda) çok 1891/1892
H. neanderthalensis 0.35 – 0.03 Avrupa, Batı Asya 1.6 m 55–70 kg (yapılı bünye) 1200–1700 çok (1829)/1864
H. sapiens sapiens 0.2 – present dünya genelinde 1.4–1.9 m 50–100 kg 1000–1850 halen yaşamakta —/1758

Homo sapiens ile bundan yaklaşık 250-300 bin yıl önce ortaya çıkan Neandertalin uzunca bir süre dünya üzerinde birlikte bulunduğu ve bu iki türün birbirleriyle karşılaştığına dair arkeolojik kanıtlar mevcuttur.
Homo erectus, insangillerin evrim sürecinde yeni bir türdür. Yaklaşık olarak 1.9 milyon yıl öncesinden 250 bin yıl öncesine kadar var olmuştur.
Evrim Teorisine göre günümüzde 250 ile 500 bin yıl önce iki ayağı üzerinde dik duran Homo Erectus yerini (Düşünen İnsan)Homo Sapiens'e bırakmıştır.İnsan yani homo Sapiens ortaya çıkış tarihi 300 bin yıl önce olarak kabul etsek, o zamandan bugünki zaman kadar insanoğlu sadece günümüzdeki uygarlığını yaratmış olduğunu düşünmek, İnsanlık adına büyük benciliktir.300 bin yıl önce dünyaya gelen ve evrimci bilimadamları söylediği beyin ağırlığına ve düşünme kapasitesi günümüz insan ile aynı olarak kabul edelim.Homo Sapienslere ne olmuştu 200 bin yıl bekledikten sonra günümüzdeki insan noktasına gelmişte, birden bire dev adımlar atmaya karar vermişlerdir.
Evrim Teorisi Sadece bilimin 90½ olduğunu düşünmek yanlıştır.Başka dinlere ve mitolojilere bakarak insanoğlunun nasıl ortaya çıktı anlarız.Yaratılış mı? Yok evrim mi? olduğunu kolay bir şekilde ulaşmaktayız.Mitolojiler iyi incelemeye aldığımızda çamurda yaratılış varken en eski inanç olan Şamanizm ve hanif dinin getirdiği diğer din kültürlerinde hiç değişmeden devam etmiştir.
"""""


Senin inandığın mantıkta aynıdır.Değişen bir şey var sen söyle ...

Senin savunduğun Evrim teorisi ne kadar mantık olduğunu görüyoruz..

Duymadım görmedim.Evet çok mantıklı bu gezegende tek insan yok dikkat ..Sonra çevrene bak bu evrim süreci bunları bu duruma getirmişse kanıtları nerede onu öğren sonra bizlerle paylaş..

Kanıtlar Fosiller diye yazı yazma inanmam.

Saygılarımla MeTeE

güneşinzaptıyakın
03-02-2010, 10:02
Kim: Neanderthal İnsan ile modern İnsan aynı anda yaşamışlardır, sıra ile değil yani ardışık bir zaman diliminde değil, aynı anda aynı zamanda aynı coğrafyada ve zaman zaman aynı mağara yada besin kaynağı için savaşarak, tüm bunların sonucunda Neanderthal İnsan nesli tükenmiştir. Gene aynı şekilde bundan 2 milyon yıl önce İnsansılarla birlikte yaşayan bir kaç değişik maymunsu yaşamıştır, bu dönemde 5 değişik çeşit İnsansı yaşadığını bulunan fosillerden biliyoruz, gene aynı şekilde o dönemde de bu İnsansıların beyinleri farklı büyüklüklerdeydi, ama tüm bu örneklerde bahsi geçen İnsansılar ve modern İnsanın atalarını diğerlerinden öne çıkaran şey ise o beyinlerini kullanarak ortaya koydukları aletler ve kurdukları sosyal toplumsal yapılar olmuştur. Beynin salt büyüklüğü yeterli değildir kaldı ki Neanderthal'lerin beyin yapılarında bir sorun olmamasına rağmen onlar da tıpkı günümüzde olduğu gibi (Ör: Filistin'lilerin sapanla taş atararak savaştıkları İsrail'llilerin onlara füzelerle saldırması gibi) ilkel yapılanmaları ve silahları ile modern İnsana karşı mücadele etmiş ve kaybetmişlerdir. Ayrıca evrimin geriye gitmesi diye bir şey yoktur, değişik kollara ayrılan bir takım yan üyeler vardır, Neanderthal'lerden daha büyük beyne sahip olan 2,2 milyon yaşında ve Afrika kıtasında yaşamış Golyat adlı bir İnsansı tür vardır mesela, bunlar evrimin yan kolları olarak adlandırlır sadece.

Beyin büyüklüğü nerede kullanılır sorusuna cevap olarak: Seninde bahsettiğin ilk İnsansı ile modern İnsan arasında ciddi bir beyin farkı vardır büyüklük olarak ve bu da bizleri beyin büyüdükçe işlevinin artması ve kullanım şeklinin gelişmesine götürür sonucuna ulaştırır, bunları zaten biliyoruz. Sonuç olarak salt büyüklük yetmez onu doğru kullanmakta gerekir, bilim admaları seninde bahsettiğin Neanderthal'lerin beyinleri büyüktüde neden türleri tükendi sorusuna ilk başlarda (19. yyda) onların hasarlı yada hastalıklı bir beyine sahip oldukları yönünde bir açıklama ile cevap bulmaya çalışırken günümüzde bulunan arkeolojik kanıtlarla artık bunun tamamen benim yukarda özetlediğim şekilde olduğunu açıklamaktadırlar. Hatta o dönem atalarımızın bir kısmının Neanderthal eti ile beslendiklerini de tespit etmişlerdir.

Ben şebekler ve diğer canlılar hakkında şunu söylüyorum: geçen milyon yıllık süreler içerisinde örneğin 0,0000000000000000000000000001 cm3 te olsa bir büyüme vardır ve buda bize somut olarak yeter diyorum, evet İnsanlarda olduğu gibi bariz bir büyüme olmamıştır ama bu bizlere gelişimin durduğunu göstermez sadece yavaşladığını/çok yavaş seyrettiğini gösterir.

Ben dinine dön bak demiyorum, sadece doğma dinler zamanı 7000 (ortalama) yıl ile sınırlarken bizlerin milyon yıllardan söz etmemiz normal değil değilmi diye soruyorum sizlere, demekki diyorum evrim/bilim ile doğma dinler örtüşmezler/birbirlerini tamamlamazlar. İkisi farklı kulvarlarda farklı şekilde seyrederler diyorum. Dinlerin 7000 yıl ile sınırlandırdıkları yaşam ile sadece İnsanların 8 milyon yıllık bilimsel var oluşları tezat içindedir diye dikkat çekiyorum konuya, yoksa dinleri okuyun felan şeklinde eksik yorumlar yapmıyorum. Dikkatli okuyalım diyorum, elbette yanlış yapabiliriz buda doğal bir şeydir, sorun yanlış yapmakta değildir, sorun yanlışta ısrar etmektedir, sorun bilgi sahibi olmadan fikir üretmektedir diyorum ben...

metee
15-02-2010, 18:56
Sevgili NedimYılmaz

* *Düşündürücü olan Adem'in taş yontacak zekası bile yok iken, konuşacak kadar akla sahip değilken, nasıl peygabmer olduğu, nasıl dünyaya gönderilerek sınava tabi olduğu.

Sen O zeka ile nasıl bu yazıyı yazmışsan onu sen düşüneceksin.



""""MeTeE""""
H. erectus 2 – 0.03 Afrika, Avrasya (Cava Adası, Çin, Kafkaslar) 1.8 m 60 kg 850 (önceleri) – 1100 (sonraki zamanlarda) çok 1891/1892
H. neanderthalensis 0.35 – 0.03 Avrupa, Batı Asya 1.6 m 55–70 kg (yapılı bünye) 1200–1700 çok (1829)/1864
H. sapiens sapiens 0.2 – present dünya genelinde 1.4–1.9 m 50–100 kg 1000–1850 halen yaşamakta —/1758

Homo sapiens ile bundan yaklaşık 250-300 bin yıl önce ortaya çıkan Neandertalin uzunca bir süre dünya üzerinde birlikte bulunduğu ve bu iki türün birbirleriyle karşılaştığına dair arkeolojik kanıtlar mevcuttur.
Homo erectus, insangillerin evrim sürecinde yeni bir türdür. Yaklaşık olarak 1.9 milyon yıl öncesinden 250 bin yıl öncesine kadar var olmuştur.
Evrim Teorisine göre günümüzde 250 ile 500 bin yıl önce iki ayağı üzerinde dik duran Homo Erectus yerini (Düşünen İnsan)Homo Sapiens'e bırakmıştır.İnsan yani homo Sapiens ortaya çıkış tarihi 300 bin yıl önce olarak kabul etsek, o zamandan bugünki zaman kadar insanoğlu sadece günümüzdeki uygarlığını yaratmış olduğunu düşünmek, İnsanlık adına büyük benciliktir.300 bin yıl önce dünyaya gelen ve evrimci bilimadamları söylediği beyin ağırlığına ve düşünme kapasitesi günümüz insan ile aynı olarak kabul edelim.Homo Sapienslere ne olmuştu 200 bin yıl bekledikten sonra günümüzdeki insan noktasına gelmişte, birden bire dev adımlar atmaya karar vermişlerdir.
Evrim Teorisi Sadece bilimin 90½ olduğunu düşünmek yanlıştır.Başka dinlere ve mitolojilere bakarak insanoğlunun nasıl ortaya çıktı anlarız.Yaratılış mı? Yok evrim mi? olduğunu kolay bir şekilde ulaşmaktayız.Mitolojiler iyi incelemeye aldığımızda çamurda yaratılış varken en eski inanç olan Şamanizm ve hanif dinin getirdiği diğer din kültürlerinde hiç değişmeden devam etmiştir.
"""""


Homo Sapienslere ne olmuştu 200 bin yıl bekledikten sonra günümüzdeki insan noktasına gelmişte, birden bire dev adımlar atmaya karar vermişlerdir.



Saygılarımla MeTeE

ALKA
16-02-2010, 05:30
şimdi gelelim beyin hacimlarine.
Şempanzede 400 cm3. insanda 1600 cm3 olmuş. Bugün.
Gene düne dönüyoruz Neanderthal insanına bakıyoruz
1740 cm3. Bunu nasıl açıklayacağız.
Evrim gerimi tepmiş. Alındığım sayfada 30000 yıl önceki
insan beyninin 1740 cm3 olduğunu söylüyor.
Bugün 1600 cm3. evrim geriye çalışıyor diyebilirmiyiz

Sayin Kim, evrim süreci icinde insanin beynin de büyüdügü dogru. Buna ragmen beynin büyüklügüyle zekanin dogru orantili olmasi önkabulu 19.yy bilgisi olup bu dogrulanmamistir. Zeka icin beynin büyüklügü veya hacminin yaninda daha ziyade yapisi ve islevi önemli görülüyor. Beyin nöro baglantilarinin coklugu ve gelismisligi ile beyin kivrimlarin cesitliligi zekayi da yükseltiyor. 19.yy'da türlerde zekanin artmasi icin beyin hacminin de büyümesi gerektigi düsünülmüstür. Bir yandan dogru ama bu sekilde koskoca kafasi olan bir insanin daha kücük kafasi olan baska bir insandan daha zeki oldugunu bir bakista söylemek de cok absürd olacakti. Nitekim her insanin beyni ayni agirlikta veya büyüklükte de degil. Kadinlar erkeklerden 100 gram daha az beyin kütleisne sahiptir ama boyunlari da kücüktür. Bazi insanlarin beyinleri ortalamanin cok üstünde büyük ve agir, bazilarinin ise ortalamanin daha altinda ve hafiftir. Ama yine de orantili olarak daha kücük bir beyne sahip olan esdeger zeki veya daha zeki de olabiliyor. Yani yüksek zeka icin beynin de büyük olmasi gerektigi görecelidir. Bu anlamda evrimimiz geri dönmüyor. Özellikle alet kullanabilen ve ates yakan ilk insanlarin beyinlerinin de günümüz semapanzelerin beyinlerinin büyüklügüne esit oldugunu göz önüne getirirsek...

Leaff
16-02-2010, 13:26
Hristiyanlık, İslamiyet gibi dinlere göre ilk insan pat diye yeryüzüne gönderilmiş, biz insanoğlu ondan üredik. Yani başlangışta kardeşler çiftleşti, ardından günümüze 7milyarlık nufüs oluştu.

* *Bir de bilime göz atalım. Evr im kuramını bir kenara bırakıp tarihsel buluntular üzerine konuşalım.

* *Şimdi milyonlarca önce bulunan insan kafataslarına baktığımızda beyin hacmi 400cm3, şimdi 1600 cm3. Yani zekamız son derece gelişti bu milyonlarca yıl içinde. Asırlar içinde tekerlek bulundu, ateş bulundu, el baltaları yapıldı..

* *Baktığımızda şu an şempanzelerin beyin hacmi 400cm3. (milyonlarca yıl önce de 400cm3 dü, değişmedi) Yani insanın milyonlarca yıl önceki zekası şimdiki şempanzelerin zekasıyla eş değerdi. O zaman ki zekamızın düzeyini şimdiki şempanzelere bakaran anlayabiliriz.

* *Gelelim ilk insan ademe. Milyonlarca yıl önceki zekamız bir şempanzenin ki kadar ise, ilk iinsan olan Adem'in zekası şempanzenin zekasından bile daha düşük olacaktır. Çünkü asırlar geçtikçe insanın beyin hacmi büyüdü, bu artık bilimsel bir gerçek.

* *Düşündürücü olan Adem'in taş yontacak zekası bile yok iken, konuşacak kadar akla sahip değilken, nasıl peygabmer olduğu, nasıl dünyaya gönderilerek sınava tabi olduğu.

* *Ayrıca başka bir konu, Adem'in Havva ile çiftleşerek insanoğlunun yayılması. Bugün biliyoruz ki, bırakın kardeşleri, uzak akrabalarla bile ilişkiye girdiğimizde doğacak çocuklar %87lik ihtimalle sakat doğuyor, ayrıca İslamiyet dinine göre bu tür ilişkiler yasak..

* *Bunları düşündüğümüzde ilk insana dair görüşleri nasıl yorumlarsınınız.

* *Görüşlerinizi bekliyorum.

Beyin hacmine göre zekayı yorumlamak. Beynimizin büyüklüğü derecesinde zeki olabileceğimizi ve bilgi birikimine sahip olabileceğimizi düşünmek. Beyin fonksiyonlarından ve aslında beynimizim ne kadarını kullanabildiğimizden bir haber olmak. Bilmiyorum halen sitede aktif üyemisin ama 19. yy biliminde, tıpında kalmışsın; sanki zaman tünelinden geçip geleceğe yolculuk yaparak, siteye üye olup yazı yazmış gibisin ^^ Yazacak yorum bile bulamadığımdan nacizane sataştım sana umarım kırılmamışsındır. Daha bilimsel ve mantıklı bir konu başlığını bulursam mantıklı ve aydınlatıcı bir yorum yazmaya çalışırım. Ama yazını çok sevdim çok safcaydı; yani yanlıs anlama .........

kim
18-02-2010, 03:24
Sayin Kim, evrim süreci icinde insanin beynin de büyüdügü dogru. Buna ragmen beynin büyüklügüyle zekanin dogru orantili olmasi önkabulu 19.yy bilgisi olup bu dogrulanmamistir. Zeka icin beynin büyüklügü veya hacminin yaninda daha ziyade yapisi ve islevi önemli görülüyor. Beyin nöro baglantilarinin coklugu ve gelismisligi ile beyin kivrimlarin cesitliligi zekayi da yükseltiyor. 19.yy'da türlerde zekanin artmasi icin beyin hacminin de büyümesi gerektigi düsünülmüstür. Bir yandan dogru ama bu sekilde koskoca kafasi olan bir insanin daha kücük kafasi olan baska bir insandan daha zeki oldugunu bir bakista söylemek de cok absürd olacakti. Nitekim her insanin beyni ayni agirlikta veya büyüklükte de degil. Kadinlar erkeklerden 100 gram daha az beyin kütleisne sahiptir ama boyunlari da kücüktür. Bazi insanlarin beyinleri ortalamanin cok üstünde büyük ve agir, bazilarinin ise ortalamanin daha altinda ve hafiftir. Ama yine de orantili olarak daha kücük bir beyne sahip olan esdeger zeki veya daha zeki de olabiliyor. Yani yüksek zeka icin beynin de büyük olmasi gerektigi görecelidir. Bu anlamda evrimimiz geri dönmüyor. Özellikle alet kullanabilen ve ates yakan ilk insanlarin beyinlerinin de günümüz semapanzelerin beyinlerinin büyüklügüne esit oldugunu göz önüne getirirsek...

Ben beyin hacmiynen zekanın gelişimini yorumlamadımki.
Ben yanlızca beyin hacimleri,nin gelişimini sorguladım. Varmı o konuda diyebileceğiniz.
Saygılar.

ALKA
18-02-2010, 05:08
Ben beyin hacmiynen zekanın gelişimini yorumlamadımki.
Ben yanlızca beyin hacimleri,nin gelişimini sorguladım. Varmı o konuda diyebileceğiniz.
Saygılar.

Sizi yanlis anlamisim, özür dilerim. Hayir, bu konuda kesin bir sey söyleyemeyecegim. Verdiginiz linki inceledim ve Cro magnon ile Neanderthal'in ayni zaman dilimlerinde yasamalarina ragmen farkli beyin hacimlere sahip oldugunu ben de gördüm.

Buradan benim cikarimim Neanderthal türünün, cro magnon türünden daha büyük beyin hacmine sahip oldugu. Nedenini bilemeyecgim. Üstelik Neanderthal insanin zeka derecesi bakimindan av ve alet teknolojisi karsilastirildiginda hic de sanildigi gibi onlardan geri kalir yani olmadigiydi. Bu ikisi icin farkli türler diyorum cünkü benim bildigim kadariyla genetik arasirmalarin sonucu neanderthal ve cro magnon birbirleriyle üreyemedigini söylüyordu. Bu en azindan neanderthal erkek ve cro magnon kadin icin gecerli. Neanderthal kadin ve cro magnon erkekten üreme oluyor mu oluyorsa bile bu melez kisir bir melez mi tam olarak henüz netlik kazanmamisti. (At ve esegin birlesiminden olusan katir bilindigi gibi kisirdir ve katirlar birbirleriyle de üreyemiyorlar, buna benzer bir olgu). Cok uzun süre böyle bir sey okudugumdan hafizam beni yaniltiyor da olabilir. Bu yüzden bu iki türün farkli evrimlestigi , belki neanderthallerin hayatta kalma sanslari olsaydi bizden daha akilli ve zeki olabileceklerini de söylemek mümkün olabilir. Tam olarak bilemeyecegim.

Asagidali linkte beynin evrimine dair genis ayrintilara yer verilmis. Bu linkte neanderthal beyninin büyüklügü ve nedenleri konusunda bir seyler bulabilmeyi umut etmistim ama buna dair bir sey maalesef bulamadim, buna ragmen bir cok baska ayrintilar oldugu icin link tavsiye edilebilir.

Makaleden bir bölüm;

Beyin büyüklügü ne anlama gelir? Zeka veya zihinsel kapasite ile bir iliskisi var midir?

Bir türün kendi içinde beyin büyüklügünün normal degiskenlik araligi ile zeka arasinda herhangi bir iliski olduguna dair hiçbir kanit yoktur (Tümüyle islevsel olan insan beyinlerinin hacmi, 1000 santimetrekübün altindan 2000 santimetrekübün üzerine kadar degisir). Ancak bir türün bireyleri arasindaki degiskenlik, farkli türlerin ortalama degerlerindeki degiskenlikle ayni sey degildir. Örnegin, insanlarla ton baliklari arasindaki ortalama beyin büyüklügü farkinin, anlamli bir zeka kavramiyla iliskili oldugunu varsaymamiz gerekir. (...)

Ikinci olarak, beyin büyüklügünün ana belirleyicisi zihinsel kapasite degil vücut büyüklügüdür. Büyük bir beyin, kendisini barindiran büyük vücudun gereksinimlerinden baska hiçbir seyi yansitmiyor olabilir. Dahasi, beyin büyüklügünün vücut büyüklügüyle iliskisi basit bir iliski degildir. Hayvanlar irilestikçe, beyinleri vücut büyüklüklerine oranla daha yavas büyür. Küçük hayvanlarin göreli olarak daha büyük beyinleri vardir; yani beyin agirliklarinin vücut agirliklarina orani yüksektir. Vücut büyüklügünün etkisini telafi etmenin bir yolunu bulmamiz gerekir. Bu, beyin agirligiyla vücut agirligi arasindaki “normal” iliski denkleminin grafiginin çizilmesiyle yapilir
http://www.genbilim.com/content/view/1292/