Orijinalini görmek için tıklayınız : Laİklİk avrupa’da da gÜndemde
Türkiye Bilimsel Ateistler Topluluğu tarafından gerçekleştirilen bir çeviriyi sunuyorum :
Türkiye’de laiklik tartışmalarının doruğa ulaştığı şu günlerde Avrupa da benzer şeyleri konuşuyor. 70’lerden beri kan kaybeden Vatikan, eski gücüne kavuşmak için savaş veriyor. Türkiye ve Avrupa’da yaşanan tartışmalar, Türkiye'nin AB perspektifini etkileyecek türden...
Laiklik son dönemde sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da tartışma konusu. Aslında yüzyıllardır süregelen bir tartışma bu. Daha Roma Hukuku döneminde belirmişti “res privata” (özel) ve “res publica” (kamusal) kavramları. Hıristiyanlık, ilk defa 380 yılında Roma İmparatoru Flavius Theodosius tarafından “devlet dini” haline getirilmişti.
Katolik Kilisesi (Vatikan), dini sorguladıkları veya Tanrı’ya bağlılıklarını değişik biçimde dile getirdikleri gerekçesiyle yüzyıllar boyunca “günahkarlara” karşı cadı avı yürüttü. Hristiyanlığa geçmeyi reddeden museviler, ilk Haçlı seferinin başladığı 1095 yılında kilisenin emriyle katledilmişlerdi. Aynı kilise, dinden sapanları “cezalandırmak” amacıyla insanlık tarihinin belki de gelmiş geçmiş en korkunç projelerinden biri olan Engizisyon Mahkemesi’ni kurdu 1233 yılında.
Papa Dördüncü Innocent, 1248 yılında musevilerin kutsal kitaplarını yasaklatmış, Dördüncü Clement ise 1267’de engizisyonu musevilerin üstüne salmıştı. Dönemin bilim adamları Katolik Kilisesi’nin savunduğu dogmaların dışına çıkmanın bedelini, evrenin sonsuz olduğunu söylediği için 1600 yılında Roma kentinin ortasında yakılan Giordano Bruno gibi, hayatlarıyla ödedi.
Bu baskılar sonucunda doğmaya başladı “inanç özgürlüğü” kavramı. Luther ve Calvin’in Protestanlığı ilan etmeleriyle Avrupa ulusları arasında “dinsel ve ruhani çoğulculuk” kavramları gelişti. Tüm bunlar olağanüstü kanlı din savaşlarına ve onbinlerce Protestanın öldürülmesiyle sonuçlanan katliamlara neden oldu.
Din ya da Tanrı merkezli toplumsal yapı ve düzenlemeler, Aydınlanma Çağı’nda yerini “akıl” merkezli toplumsal düzenleme arayışına bıraktı. Teokrasinin zıttı olan ve din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını öngören sekülerleşme ya da laikleşme de aydınlanma felsefesinin her boyutunda temel rol oynadı. Sekülerlik, Fransız Devrimi’nin “laiklik” kavramını yaratmasıyla Avrupa’da gerçek anlamda kök salmaya başladı ve modern Avrupa’yı Avrupa yapan değerler arasına yerleşti.
Bugün Avrupa’da iki tip sekülerlik/laiklik anlayışı hakim. Birincisi, dinin, ya milli din ya da dini vergi/sübvansiyon biçimleriyle resmi kamusal statüye sahip olduğu ülkeler grubu. Büyük ölçüde Kuzey ve Doğu Avrupa ülkelerinden oluşan bu grupta son yıllarda laiklik açısından önemli gelişmeler yaşanıyor. İsveç’te Luther Kilisesi 2000 yılından bu yana devletle ilişkisini kesmiş durumda. Finlandiya’da piskoposların cumhurbaşkanı tarafından tayin edilmelerine son verildi. İngiltere’de ise laik çevreler, piskoposların Lordlar Kamarası’nda yer almasına karşı çıkıyorlar.
HANGİ ÜLKEDE NE KADAR
KATOLİK VAR?
Diğer kategoriyi oluşturan Güney Avrupa’da ise Katolik Kilisesi’nin etkinliği hakim. İspanya'da Anayasa “devlet dini yoktur” dese de Katolik Kilisesi, diğer dinlere oranla devletten “imtiyazlı muamele” görüyor. Bu ülkede Katolik Kilisesi’nin finansmanı 1979 yılından bu yana hükümetler ve Piskoposlar Konferansı arasındaki anlaşmalarla belirlenmekte. 2006 yılında varılan son anlaşma, bugüne kadar KDV’den muaf olan kilisenin bundan böyle bu vergiyi ödemesini, buna karşılık, vergi mükelleflerinin eğer isterlerse ödemekle yükümlü oldukları gelir vergilerinin yüzde 0.7’sini Katolik Kilisesi’ne aktarabilmesini sağlıyor. Bu oran eskiden yüzde 0.52 idi. İspanyolların yüzde 33’ünün gönüllü olarak yaptığı bu katkının geçen yıl Katolik Kilisesi’ne yaklaşık 153 milyon euro gelir getirdiği belirtiliyor. Anketler, halkın yüzde 77’sinin kendisini Katolik olarak tanımladığını, pratikte Katolik olanların ise nüfusun yüzde 24’ünü geçmediğini gösteriyor.
İtalya’da da benzer bir uygulama mevcut. Bu ülkede Vatikan ile devlet arasındaki ilişkiler, temeli 1929 yılına dayanan ve 1984’te güncelleştirilen bir anlaşmayla yürütülüyor. İtalya’da vergi mükellefleri, diledikleri takdirde, ödemekle yükümlü oldukları gelir vergisinin yüzde 0.8’ini kiliseye bağışlayabiliyor. Devlet, sözleşmeli ana ve ilkokulların finansmanını sağlıyor. Bu okullardaki 15 bin din öğretmeni de devlet memuru statüsüne sahip. 60 milyonluk İtalya’da 52 milyon kişi Katolik olduğunu söylese de pratikte Katolik olduğunu beyan edenlerin sayısı 15 milyonu geçmiyor.
http://www.cnbce.com/business/0803/konuid=8.asp (http://www.cnbce.com/business/0803/konuid=8.asp)
saygılarımla
Türkiye'de müslümanim diyenlerin sayisinin %80'den fazla oldugunu düsünecek olsak dahi pratikte müslüman gibi yasayanlarin sayisinin da %25'i gececegine kesinlikle inanmiyorum. Avrupa'da hali hazirda devlet ve din birbirinden tam ayrilmis degil. Almanya'da hükümet ortagi ve basbakani veren partinin adi "Hristiyan demokrat birligi". (Christlich Demokratische Union) Hala devlete bagli kiliselerin destekledigi okullar mevcut. Normal okullarin siniflarinda bile hac ve isa figürleri mevcut.
http://www.rp-online.de/polopoly_fs/1.1095725.1305762793%21/httpImage/1459187244.jpg_gen/derivatives/rpoPanorama_786/1459187244.jpg
21. yüzyila yakismayacak bu uygulamadan da Almanya'nin biran önce vazgecmesi gerekiyor. Zira laiklik gercek anlamda uygulanmazsa yarin öbürgün korktuklari müslüman cogunluk da cikip der ki, duvara, beden boyundan daha yüksege kuran asilsin.
Laikligi gercek anlamda uygulayan belki de tek ülke Fransa'dir.
Türk Milleti olarak Atatürk'ün bizlere altin tepside verdigi üstün degerleri kavrayip özümsemek icin sanirim bunlarin engizisyonvari zorluklarinin yasanmasi, canlar verilmesi, kanlar akitilmasi ve ondan sonra farkindalik yaratilmasi gerekiyor ki laiklik uygulanip insan gibi yasanabilecek bir özgürlük ortaya ciksin.
Neyse ki ben kilise vergisi verecek durumda degilim, en azindan buna karar verebiliyorum. Türkiye gibi geri birakilmis bir ülkede oldugu gibi vergilerim otomatik olarak din islerine (diyanete) gitmiyor...
Bu da bir cocuk yurdundan...
http://schreibfreiheit.files.wordpress.com/2011/03/kreuz.jpg
TurkceRap
06-09-2011, 11:49
Türkiye'de müslümanim diyenlerin sayisinin %80'den fazla oldugunu düsünecek olsak dahi pratikte müslüman gibi yasayanlarin sayisinin da %25'i gececegine kesinlikle inanmiyorum. Avrupa'da hali hazirda devlet ve din birbirinden tam ayrilmis degil. Almanya'da hükümet ortagi ve basbakani veren partinin adi "Hristiyan demokrat birligi". (Christlich Demokratische Union) Hala devlete bagli kiliselerin destekledigi okullar mevcut. Normal okullarin siniflarinda bile hac ve isa figürleri mevcut.
http://www.rp-online.de/polopoly_fs/1.1095725.1305762793%21/httpImage/1459187244.jpg_gen/derivatives/rpoPanorama_786/1459187244.jpg
21. yüzyila yakismayacak bu uygulamadan da Almanya'nin biran önce vazgecmesi gerekiyor. Zira laiklik gercek anlamda uygulanmazsa yarin öbürgün korktuklari müslüman cogunluk da cikip der ki, duvara, beden boyundan daha yüksege kuran asilsin.
Laikligi gercek anlamda uygulayan belki de tek ülke Fransa'dir.
Türk Milleti olarak Atatürk'ün bizlere altin tepside verdigi üstün degerleri kavrayip özümsemek icin sanirim bunlarin engizisyonvari zorluklarinin yasanmasi, canlar verilmesi, kanlar akitilmasi ve ondan sonra farkindalik yaratilmasi gerekiyor ki laiklik uygulanip insan gibi yasanabilecek bir özgürlük ortaya ciksin.
Neyse ki ben kilise vergisi verecek durumda degilim, en azindan buna karar verebiliyorum. Türkiye gibi geri birakilmis bir ülkede oldugu gibi vergilerim otomatik olarak din islerine (diyanete) gitmiyor...
Bizim millet az da olsa sahip olduğu laik sistemi kendi kazanımlarına değil de,kült bir lidere borçlu olduğu için kıymetini bilmiyor, Bu yüzdendir ki, Bu forumda dahi monarşi sevdalısı bazı ileri zekalılar çıkıp içlerindeki Osmanlı fetişizmini biraz daha parlak ambalajlara sarıp kusabiliyorlar.
Ne diyim, Yaşasınlar da akılları başlarına gelsin...
Diğer taraftan Avrupada Vatikan Bu Siyasî konumunu bir süre daha koruyabilir, ama hiç bir şekilde eski gücüne kavuşamaz, çünkü bizimkilerin aksine orada insanlar birşeyleri tırnaklarıyla kazıyarak, gerekirse hayatlarını feda ederek kazandılar.
günümüzdebile zaman zaman İrlanda da Katoliklerle Protestanlar arasındaki eski meselenin izdüşümlerini görebilirsiniz, yakın zamanda bu tarz gerginlikler yine yaşandı.
Avrupada birçok ülkede insanlar herhangibir organize dine mensup değil, Mesela, Çek Cumhuriyetinde Ateistlerin sayısı bildiğim kadarıyla inananlardan fazla, Danimarkada da çok yüksek.
Onun için Dinciler Avrupada Türkiyedeki gibi diledikleri gibi at koşturamazlar, İslamafobi ve göçmenlerle ilgili sorunlar olmasa Hristiyan demokratların da büyük olasılıkla Almanya gibi ülkelerde koltuk göreceği yoktu.
Ne zaman bu iki soruna bir çözüm bulunur, O zaman Avrupa Hristiyan demokratlar ve popilistlerden kurtulur.
Gercek LAiKLiK adina, Alevi Talepleri....
İşte Alevilerin talepleri:
o Alevilik bir inanç kurumu olarak kabul edilmeli ve ayırımcılığa karşı her alanda yasalarca güvence altına alınmalıdır.
o Zorunlu din dersine son verilmeli.
o Resmi olarak cemevleri ibadet yeri olarak kabul edilmelidir.
o Nüfus cüzdanlarına din hanesi olmamalı.
o Yasalar ve uygulamasında fiili eşitlik yaratılmalıdır.
o Din ve ahlak dersleri zorunluluktan çıkarılarak, seçmeli ders haline getirilmelidir.
o Alevi yerleşim bölgelerine cami yapılmasına son verilmelidir.
o Hacı Bektaş Dergahı ve diğer Alevi büyüklerine ait dergahlar, Turizm Bakanlığı'ndan alınarak Alevi kuruluşlarının idaresine verilmelidir.
o Devlet bünyesindeki Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilmelidir
http://www.savaskarsitlari.org/arsiv.asp?ArsivTipID=5&ArsivAnaID=29425
Avrupalilar'in laiklikleri herseyleri gibi gostermeliktir. Oyle olmasa ab, sadece musluman oldugu icin tc'yi dislamazdi. Sadece dini farklilik yuzunden bir topluma cifte standart uygulayanlarin laikliginin icine ederim ben
Avrupali muhafazakarlar "Turkiye tam uye olamaz, cunku kultur farki, din farki, tarihi cekisme... bal bla " diyorlar. Peki nerde kaldi demokrasi, laiklik, esitlik o zaman diye sorarsan "ama, ama..." diye amalamaya baslarlar. Ayni chp'ye benziyoralar. Avrupa kendini ilerici ve elit sanan bir yobaz toplulugudur
avrupanın laikliği tartışılır ama konu ab ye alınıp alınmamaya gelirse türkiyenin alınmaması en isabetli karardır, ben türk olduğum halde türkiyenin ab ye alınması ab üyeleri için büyük sorun teşkil edeceğine inanıyorum bu yüzden de en doğru kararın verilmiş olduğuna inanıyorum, herşey bir kenara avrupada yaşayan türk ve müslümanları ele alın, ne gibi sorunları teşkil ettiğini bir düşünün ve bunu tüm bir ülkenin bu birliğe üye olması ile karşılaştırın ve sonucun ne kadar vahim olabileceğini zaten görürsünüz, burada milliyetçi olmak gerekmez herşeyi en doğru şekli ile görüp kabul etmekten geçer
avrupanın laikliği tartışılır ama konu ab ye alınıp alınmamaya gelirse türkiyenin alınmaması en isabetli karardır, ben türk olduğum halde türkiyenin ab ye alınması ab üyeleri için büyük sorun teşkil edeceğine inanıyorum bu yüzden de en doğru kararın verilmiş olduğuna inanıyorum, herşey bir kenara avrupada yaşayan türk ve müslümanları ele alın, ne gibi sorunları teşkil ettiğini bir düşünün ve bunu tüm bir ülkenin bu birliğe üye olması ile karşılaştırın ve sonucun ne kadar vahim olabileceğini zaten görürsünüz, burada milliyetçi olmak gerekmez herşeyi en doğru şekli ile görüp kabul etmekten geçer
Polonya'yi, Romanya'yi Bulgaristan'i bile aldilar. O ulke insanlarinin bizimkilerden daha iyi olduklarini mi saniyorsun? Onlar ab'ye uyum sagladigina gore bizimkiler hayli hayli saglar. Yapilan sey sadece dini ayrimciliktir ki bunu kendileri de inkar etmiyor zaten. Onlarin avukatligi sana mi dustu simdi?
Avrupa'da yasayan Turklerin entegre olamama nedeni bence oncelikle o toplumlarin o insanlari hor goruyor olmasi. Oyle horlandigini hisseden ve asimilasyondan korkan azinliklarin uyum saglamakta zorlanmasi normaldir. Zaten tc kaynakli ulku ocaklari ve dini cemaatler gurbetciler uzerinde yogun faaliyet surdurmektedir. Bu faaliyetleri kimin finanse ettigi sorusu ise pek sorulmamaktadir
Avrupali insanlarin Turk azinligi hor gormesi ise elbette devletlerin sebep oldugu bisey. Herseye devlet sebep oluyor ve sonra bunlari bahane edip insanlari sucluyor ve ayrima tabi tutuyor.
Ab'deki demokrasi ve insan haklarini deneyim etmek istiyorsan bir kez gidip Almanya, Avusturya gibi bir ulkeden vize almayi calis derim. Gor bakalim sana nasil davranacaklar
ben onların avukatı değilim olamam da bu 1
ben almanyada senelerce yaşadım bu da 2
dolayısıyla bana yurtdışını anlatmaya çalışma bu da 3
şimdi gelelim asıl konuya, her insan bulunduğu yere ayak uydurmalıdır uyduramıyorsa bile değiştirmeye kalkmamalıdır, ama bizim gurbetçilerin yaptığı oraları değiştirmektir, durumu tersine çevirip avrupanın türkiyeye dolduğunu düşünelim ve avrupalıların bulunduğu mekanı yani türkiyeyi kendilerine göre kullanıp değiştirdiklerini düşünelim ve sen bu manzara karşısında hala aynı mı düşünürdün?
kaldıki adamlar o kadar saygılılarki senin inancına saygı duyup sana özel olanları yapmana izin veriyorlar, hadi birde bunu kendi ülkende bir düşün bakalım, bu kadar saygılı olunur muydu?
ben onların avukatı değilim olamam da bu 1
ben almanyada senelerce yaşadım bu da 2
dolayısıyla bana yurtdışını anlatmaya çalışma bu da 3
şimdi gelelim asıl konuya, her insan bulunduğu yere ayak uydurmalıdır uyduramıyorsa bile değiştirmeye kalkmamalıdır, ama bizim gurbetçilerin yaptığı oraları değiştirmektir, durumu tersine çevirip avrupanın türkiyeye dolduğunu düşünelim ve avrupalıların bulunduğu mekanı yani türkiyeyi kendilerine göre kullanıp değiştirdiklerini düşünelim ve sen bu manzara karşısında hala aynı mı düşünürdün?
kaldıki adamlar o kadar saygılılarki senin inancına saygı duyup sana özel olanları yapmana izin veriyorlar, hadi birde bunu kendi ülkende bir düşün bakalım, bu kadar saygılı olunur muydu?
Bunlarin hepsi gostermelik seyler iste. Sana kagit uzerinde haklarini veriyor ama yine de gurbetciler kendilerini horlanmis hissetmekten kurtulamiyorlar nedense. Bunlar cok sinsi politikalardir. Turk islam ocaklarinin Avrupa'daki onca faaliyetini kimin ve ne maksatla finanse ettigi sorusuna ise yanit alabilmis degilim zaten.
Tc'deki butun darbeleri yaptiran, antidemokratik anayasalari hazirlatan onlar. Tc azinliklarini ezdirenler onlar. Sonrada "bakin biz ne kadar mukemmleiz siz ise tu-kakasiniz" diye sizin gibi kefalleri ezikliyorlar.
bunlar siyasetin ta kendisidir maalesef, yapacak birşey yok, her ülke açısından durum bu değişmez, sözümü güzel bir atasözü ile bitireceğim "iğneyi kendine çuvaldızı karşındakine batır" anlayan anlar :)
bunlar siyasetin ta kendisidir maalesef, yapacak birşey yok, her ülke açısından durum bu değişmez, sözümü güzel bir atasözü ile bitireceğim "iğneyi kendine çuvaldızı karşındakine batır" anlayan anlar :)
Benim ileri surdugum iddalara yanit veremiyorsan bo$a martaval okumayacaksin. Laik oldugunu idda eden bir birlik icerisinde dini ayrimciliga yer yoktur. Buna takilacak bir kilif da olamaz. Hem butun kotuluklere sen neden ol, sonra bunlari bahane edip dini ayrimcilik yap. Sonra ben igneyi kendime batiracakmisim densin. Oldu gozlerim doldu
Avrupalilar'in laiklikleri herseyleri gibi gostermeliktir. Oyle olmasa ab, sadece musluman oldugu icin tc'yi dislamazdi. Sadece dini farklilik yuzunden bir topluma cifte standart uygulayanlarin laikliginin icine ederim ben
Avrupali muhafazakarlar "Turkiye tam uye olamaz, cunku kultur farki, din farki, tarihi cekisme... bal bla " diyorlar. Peki nerde kaldi demokrasi, laiklik, esitlik o zaman diye sorarsan "ama, ama..." diye amalamaya baslarlar. Ayni chp'ye benziyoralar. Avrupa kendini ilerici ve elit sanan bir yobaz toplulugudur
Olay burada bile cehepeye geldi, ilginc. Avrupalinin laikliginin Türkiye'nin AB'ye üyeliginde tikantidi konusunda ne kadar hakli olsaniz da diger dini gruplarin bu ülkelerde, en azindan üzerinde yasadigim Almanya topraklarinda, bizim ülkemizdeki kadar özgür olduklarini söyleyebilirim. Daha gecen aylarda Trabzon'daki kilisenin tepesindeki cani indirmezse barsaklarinin desilmesi tehdidi alan bir papaz vardi hatirlarsaniz. Burada müslümanlar yeni camiler insa ediyorlar, kimsenin giki cikmiyor; ufak tefek mirildanmalari saymazsak. Yani AB, Türkiye'den bu anlamda üzülerek söylüyorum cok ileride.
Dini gruplar da bu özgürlükleri sonuna kadar kullaniyorlar. Bunu da gözden kacirmamak lazim. Hatta o kadar özgürler ki, saf Almanlari kandirip dernekler kuruyor, saf vatandasin örolarini ic edip AB'ye alinmayan memleketimize gönderiyor ve memleketimizde bunlara dokunulmuyor. Cehape cok kötü ve iki yüzlü, pis cehape, evet. Akape de sütten cikma ak kasik...
Uzun lafin kisasi, bizim müslümanlarin Avrupa'daki haklarinin yarisi Türkiye'deki hristiyan ve diger dini gruplarda yok. Verise halk izin vermiyor, hani herseye acik ve saygi sevgi dolu müslüman halki var ya, onlar tasliyor. Surada 10-15 sene önce falandi sanirim, yeni kurulan domuz ciftligi "kurdurmayiz laaaannn" diye cayir cayir yakilmisti.
Kisi (ülke) ona buna laf atmadan önce dönüp de kendi k.cina bir bakmali...
Avrupa'daki laik-secular ulkelerde, devletin tum vatandaslarindan topladigi vergiden, sadece diyelim, katolik papazlarini, kiliselerini destekleyen, digerlerine zirnik koklatmayan bir diyanet isleri mudurlugu var mi? Ateistler calarindan mallarindan korkarak mi yasiyor bu ulkelerde? Yoksa acik acik ne dusunduklerini soyulyebiliyiorlar mi istedikleri yerde?
Avrupada gundemde olan laikligin tarifi sonucu, ateistler daha bir organize olabilme olanagi yakalayabilirse, ileriye daha olumlu bakabilmemize neden olacagini dusunuyorum.
Polonya'yi, Romanya'yi Bulgaristan'i bile aldilar. O ulke insanlarinin bizimkilerden daha iyi olduklarini mi saniyorsun? Onlar ab'ye uyum sagladigina gore bizimkiler hayli hayli saglar. Yapilan sey sadece dini ayrimciliktir ki bunu kendileri de inkar etmiyor zaten. Onlarin avukatligi sana mi dustu simdi?
Avrupa'da yasayan Turklerin entegre olamama nedeni bence oncelikle o toplumlarin o insanlari hor goruyor olmasi. Oyle horlandigini hisseden ve asimilasyondan korkan azinliklarin uyum saglamakta zorlanmasi normaldir. Zaten tc kaynakli ulku ocaklari ve dini cemaatler gurbetciler uzerinde yogun faaliyet surdurmektedir. Bu faaliyetleri kimin finanse ettigi sorusu ise pek sorulmamaktadir
Avrupali insanlarin Turk azinligi hor gormesi ise elbette devletlerin sebep oldugu bisey. Herseye devlet sebep oluyor ve sonra bunlari bahane edip insanlari sucluyor ve ayrima tabi tutuyor.
Ab'deki demokrasi ve insan haklarini deneyim etmek istiyorsan bir kez gidip Almanya, Avusturya gibi bir ulkeden vize almayi calis derim. Gor bakalim sana nasil davranacaklar
Hah iste bu da en sevdigim konu. Bilmeden, ondan bundan duyarak, ve bunlari da cekmecenin dibinden cikamayan insanlardan secerek ya da denk gelerek yorum yapan ve "git gör bakalim" diye konusan birey sinifi.
Anlatayim canim kardesim.
3 senedir bu memleketteyim. (Almanya) Izlenimlerimi anlatayim:
- Yabancilar dairesi, is ve isci bulma kurumu, vatandaslik isleri ve benzeri bircok devlet dairesinde en ufak bir asagilanma ve hor görme yasamadim.
- Önce 1 sene Münih'te yasadim, simdi de asagi yukari 2 senedir kücük bir sehirde isim geregi yasiyorum. Münih zaten büyük sehir ve yabanci sayisi yüksek. Ancak yasadigim sehirde yabanci sayisi yok denecek kadar az ve yerel nüfus yasli, ski katolik. Ne bi yan gözle bakma, ne hor görme ne de ters bir laf. Hicbir sey isitmedim, yasamadim.
- Büyük hayvanlar icin calisan bir veteriner hekimim. Isim geregi günde en az 5 ciftci ailesi görüyorum ve bunlarin icinde kendini "Nazi Almani" olarak niteleyenler de var. Bugüne kadar hicbirinden en ufak bir kötü söz ve asik surat görmedim.
Bu insan gruplarindan hicbiri bana dinimi sormadi. "Sizde oruc nasil tutuluyor" gibi konular acilip lafi gelince kendim anlattim. O kadar ince ve saygili yaklasildi.
Isverenim olan hekim Avusturyali ve iki is arkadasim da orta derecede Nazi. Hatta biri her secimde NPD'ye oy veren bir savas göcmeni (Aussiedler.) Bugüne kadar zerrrrre kadar bir karsi tepkiyle karsilasmadim.
Türkiye'de okudum. Diplomamin taninmasi icin yoluma tas koyulmadi. Diplomam ve not cizelgemin yeminli tercümesini yaptirdim, sakkadanak calisma iznimi aldim.
Demissiniz ki degerli arkadasim, Avrupali Türkler'i insanlarin hor görmelerinin sebebi devetlerdir. Iste ben de orada size söyle okkali bir "DUR" diyorum. Insanlarimiz dil ögrenmiyor, meslek ögrenmiyor, calisma arzusu göstermeyip büyük bir kismi k.cini devlete dayiyor. K.cini devlete dayamak ne demek biliyor musunuz kardesim:
- Kisi basi issizlik yardimi: 280€
- Kira yardimi: Kira artik ne kadarsa, 600€ diyelim.
- Ebeveynlik parasi: Ebeveyn basi 120€ (1 seneden fazla calisma sarti var.)
- Cocuk parasi: Ebeveyn basi 120 €
Ne etti toplam devlet yardimi?: 280x2 (anne baba) 560€+600+240= 1400€
Iste hicbirsey yapmadan, sadece is ve isci bulma kurumuna is bulamadigini göstermek icin ayda bir ziyarette bulunan bir cocuklu bir ailenin devletten aldigi yardim. Bu yardim icin Türk olunmasina, Alman olunmasina, müslüman ya da yahudi olunmasina, agnostik ya da ateist olunmasina da kesinlikle bakilmiyor. Eger bunlar yetmiyorsa, ki kimine yetmiyor, Caritas gibi kurumlardan da bebek yardimi alinabiliyor.
Iste Almanya gibi bir ülkede yasayip da bu ülkeye ana avrat söven ve "ne calisacagim ya elin "domuz yiyenler ülkesi"ne" diyip yukaridaki yardimi da yüzü kizarmadan alip Türkiye'ye dönmeyi aklindan bile gecirmeyen bir güruha siz gelip bir de Almanlarin saygi duymasini mi bekliyorsunuz?
Ben geldim geleli tek kurus yardim almadim, almamak icin zorlandik cok. Simdi bunun gururunu yasiyorum.
Kissadan hisse:
1: Bilmeden konusmamak gerekir.
2: Bir bireyin ya da toplumun sevilip sevilmeyecegi o bireye ya da topluma, onlarin yaptiklarina baglidir. Sen köyündeki gibi yasa, üstüne sömür, onlar seni yine de sevsin, yok öyle yagma!
Benim ileri surdugum iddalara yanit veremiyorsan bo$a martaval okumayacaksin. Laik oldugunu idda eden bir birlik icerisinde dini ayrimciliga yer yoktur. Buna takilacak bir kilif da olamaz. Hem butun kotuluklere sen neden ol, sonra bunlari bahane edip dini ayrimcilik yap. Sonra ben igneyi kendime batiracakmisim densin. Oldu gozlerim doldu
Dini ayrimcilik yapan kim allasen? Yeni kilise insasina izin vermeyen Türkiye ve Türk milleti mi yoksa mantar gibi camilerin türemesine izin veren Almanya gibi ülkeler mi?
Sevgili araform,
Durust ve dogru yorumun icin tebrikler.
"bir kez gidip Almanya, Avusturya gibi bir ulkeden vize almayi calis" demissiniz. Onu da anlatayim.
1,5 aylik isimle ilgili tüm evraklari toparlayip, "DAVETIYESIZ" olarak Alman konsoloslugundan turistik vize icin randevu aldim. Veteriner, tip ve dis hekimlerinin davetiyeye ihtiyaci olmadigi ile ilgili yasa maddesini arayip bularak tabii. Takim elbisemi giydim, efendi gibi gittim görüsmeye. 10 dakikalik görüsmenin ardindan kibar hanimefendi bana kac günlük vizeye ihtiyac duydugumu sordu ve söyledigimden 5 gün daha uzun vize verdigini, pasaportumun 3 gün icinde gelecegini söyledi. Vizeli pasaportum gercekten de 3 gün sonra elimdeydi.
Ne tipler vardi o konsoloslukta, müslümanlarin degisiyle "aman yarabbiiii!" Yesil cübbesiyle gelen mi istersin, 10 karis sakalla mi, kirli pantolonuyla ve takunyalariyla geleni mi istersin, aman aman. O tiplere ben de olsam o memurlarin yerinde ben de öyle davranirim. Zira adamlar konusmaktan aciz.
Sonra n'oldu evlendim. 1 sene sonraydi sanirim. Internette herkes anlatiyor, pis Almanlar 6 ay beklettiler vizemi reddettiler, donumuza kadar arastirdilar bu ikinci ret falan diye. Ben gittim basvurdum, cay ikram etmedikleri kaldi. Birak 6 ayi, tami tamina 28 gün sonra pasaportum aile birlesimi vizesiyle elimdeydi ve esimi aramadilar bile kontrol icin.
Adam adam olursa pasalar gibi de veriliyor vize.
Sevgili araform,
Durust ve dogru yorumun icin tebrikler.
Önyargisizca anlasilabiliyorsa ne mutlu bana. Ben de tesekkür ederim...
Ben de uc senedir Ingiltere'de yasiyorum. Bu ulke vatandaslarinin yabanci gocmenlere bakis acisi Almanlara gore cok daha relakstir. Kimse "eyvah cok musluman gocmen var" gibi seylerden endise etmez mesela. Butun kurumlar ve is yerleri insanlara esit davranmak zorundadir...vs. Bu ulke sinirlari icerisindeyken farki gorur ve hayran kalirsin
Ama ulke sinirlari icerisinde bu standartlari uygulamalari, onlarin diger ulkelerde sebep olduklari kotulukleri ortadan kaldirmiyor. Bilakis, Avrupalilarin kendini ustun, bizim gibilerin ezik hissetmesine neden oluyorlar. Bugune kadar tc askeri darbeler altinda bu kadar ezildiyse, demokrasisini gelistiremedi, azinliklara karsi fa$izm uyguladiysa bunlar hep batililar neden oldu. Eger bu cumlemi yanlislayamiyorsan bana martaval okumayacaksin, okkadar
Hicbir gerekce ulkeler arasinda dini temelli ayrimcilik yapilmasini hakli cikartmaz. Laiklik ve demokrasi taniminda boyle bisey yoktur. Yok yapiyorlarsa o zaman kimseye biz cok demokratigiz diye artistlik yapmasinlar. Bu birebir chp zihniyetidir cunku
TurkceRap
06-09-2011, 18:08
Yok arkadaşlar siz bilmezsiniz, kafanız basmaz, Herşeyin en iyisini Jadi bilir gerekirse daldan dala atlar, sizin yazdıklarınızı görmez, bildiğini okumaya devam eder.
Hiç alakasız konulardan bile sempatizanlığını yapar, Kafasındaki dünyanın dışındaki fikirlere asla izin vermez, bazı konularda onun söylediklerini kabuletmiyorsanız, Kemalistsinizdir ya da Chp.li, işte böyle bir tiple konuşuyorsunuz, onun için ben buradan mod'lara Jadi'nin köşesi diye bir başlık açılmasını öneriyorum.
Ben de uc senedir Ingiltere'de yasiyorum. Bu ulke vatandaslarinin yabanci gocmenlere bakis acisi Almanlara gore cok daha relakstir. Kimse "eyvah cok musluman gocmen var" gibi seylerden endise etmez mesela. Butun kurumlar ve is yerleri insanlara esit davranmak zorundadir...vs. Bu ulke sinirlari icerisindeyken farki gorur ve hayran kalirsin
Ama ulke sinirlari icerisinde bu standartlari uygulamalari, onlarin diger ulkelerde sebep olduklari kotulukleri ortadan kaldirmiyor. Bilakis, Avrupalilarin kendini ustun, bizim gibilerin ezik hissetmesine neden oluyorlar. Bugune kadar tc askeri darbeler altinda bu kadar ezildiyse, demokrasisini gelistiremedi, azinliklara karsi fa$izm uyguladiysa bunlar hep batililar neden oldu. Eger bu cumlemi yanlislayamiyorsan bana martaval okumayacaksin, okkadar
Hicbir gerekce ulkeler arasinda dini temelli ayrimcilik yapilmasini hakli cikartmaz. Laiklik ve demokrasi taniminda boyle bisey yoktur. Yok yapiyorlarsa o zaman kimseye biz cok demokratigiz diye artistlik yapmasinlar. Bu birebir chp zihniyetidir cunku
Hmmm, sizden sene gecmisiz anlasilan. Almanya'ya geldigimden beri buna da alisamiyorum. Herkes "siz" diye hitap ediyor. Telefonla gecenlerde Adalet Bakanligi'ni aradim Ankara'da, kadin direk, sanki göbegimi kesmis haspam, "sen" diye hitap etmeye basladi. Bu da iste bize has birsey, Almanlarin sevmedigi bir lavbalilik. Neyse.
Ilk paragrafinda anlattikarinla az önce anlattiklarin tutmuyor. Avrupa'daki Türkler'i sevmeyen, onlari asagilayan onlari kücük gören bir devlet ve toplumdan bahsediyordun. Simdi de diyorsun ki Ingiltere cok relaks, eyvah müslümanlar geliyor diye yaygara koparmazlar iyilerdir falan. Evvela tutarli olalim, konuyu carptirmayalim. Ikinci olarak Ingiltere'de gazete ve televizyonlarda görüyoruz, islam egitimi veren okullar var ve bunlar resmi olarak da izinli. Türkiye'de bir ruhban okulunu acamadilar. Kim ikiyüzlüymüs acaba...
Ikinci paragrafin ise ayri bir paradoks. Ülkede yasayanlar ile devletin siyasi stratejileri arasinda ayrim vardir. Ingiltere'nin, Fransa'nin, Italya'nin ve Almanya disindaki Avrupa devletlerinin tarihte Türk düsmani oldugunu bana anlattirmayin burada. Sevilmeyen Atatürk'ün iradesi püskürttü onlari disari. Bugün de farkli olacak degil ya!
Ayrica gözleri acalim, askeri darbe dönemlerine bakalim. 1946 yilinda cok partili döneme gecildi, 1948 yilinda Israil kuruldu. Menderes basa gelir gelmez Amerikalilar Türkiye'ye girdi. Menderes'i yerlere göklere sigdiramayan günümüz hükümeti de onun yaptiklarindan farkli davranmiyor. Neticede bu karsilikli olarak kiskirtma asamalarina getirilerek ordu da isin icine sokuldu ve ülkede kaos basladi. Günümüze baktigimizda bu kime yariyor? Yahudiler yönetimindeki Amerika'ya ve tabii ki Israil'e. 1980 darbesine de bakacak olursa kisi, acik kafa ve beyinle, darbenin sola vuruldugunu, kitaplarin yakildigini, aydinlarin katledildigini ve saga dokunulmadigini görür. Imamin Ordusu kitabini da oku, orada da darbe yapildiktan hemen sonra sahibi oldugu Sizinti Dergisi'nde orduyu yerlere göklere sigdiramayan Fetullah Gülen'i göreceksin.
80 sonrasi hükümetlere ve bunlarin partilerine bak: ANAP: sag, DYP: sag, RP,FP: sag, AKP: sag, iclerinden bir CHP bir DSP bir de SHP sol partilerdi, kimin 80 sonrasi ne kadar hükümette kaldigini ve basbakanlik yaptigini ac da kitaplardan ögren.
Yani bu ülkeyi bu hale, dis odaklar destekli sag siyaset getirmistir. Günümüz hakapesine ve cehapesine bakacak olursa akli basinda bir Türk evladi, onlarin da Amerika'nin bir oyuncagi oldugunu görür. Mehape zaten coktan bitmis, milliyetcilikten cok uzaklasmis. Bunlarin tümü, 48'de Türkiye'ye glen ve hibeler (!) eden Amerika ve destekcisi diger bati ülkelerinin basinin altindan cikmistir.
Gel orduya at sucu. Tarihi Samanyolu'ndan ve Tayyip'ten ögrendikten sonra olacagi bu!
Son paragrafinin Türkiye'deki asil sorumlusu akp ve yeni chp oldugu icin seni aydinlanmaya cagirmaktan baska elimden birsey gelmiyor.
Eger bu cumlemi yanlislayamiyorsan bana martaval okumayacaksin, okkadarSen de yakin ve uzak tarihinden bihaber forumlarda ona buna laf soktugunu sanip kendini tatmin edeceksen benden de sana "bukkadar".
Chp sempatizanlari ab'nin Turkiye'yi dini ayrimciliga tabi tutup dislamasini sevincle karsilayacaktir elette. Zaten tc'nin ab uyeligine en cok karsi cikanlar, tas koyanlar hep onlar oldu bu gune kadar.
Bugune degin butun askeri darbeler dis desteklidir. Yani Turkiye'nin bugun yeteri kadar demokratik olmamasi dis desteklidir. Solculari ezenler, islamcilari guclendirenler dis desteklidir. Tc'de ne kadar kotuluk varsa bunlar dis desteklidir. Demokratiklik ve laiklik tanim olarak ise hicbir gerekce ile dini ayrimcilik yapilamaz. Bunu yapanlarin demokratiklik iddalari ciddiye alinamaz.
Israil kuruldugu gunden itibaren tc onun bolgedeki en istekli muttefiki(kopegi) olmustur. Hicbir tarihi bagimiz olmayan bir ulkeyle neden bu kadar icli disli oldugumuzu anlamak kolay degil elbette.
Su an batililar onay verse 24 saat icinde darbe yapilir. Onlarin desteklemedigi hicbir parti secim kazanamaz, kazansa bile basina uyruk hareket edemez ve gecmiste de edememistir. Tc hicbir zaman bagimsiz olmamistir, toplumun yobaz yapisi yuzunden kendimizi suclamamiz anlamsiz
Chp sempatizanlari ab'nin Turkiye'yi dini ayrimciliga tabi tutup dislamasini sevincle karsilayacaktir elette. Zaten tc'nin ab uyeligine en cok karsi cikanlar, tas koyanlar hep onlar oldu bu gune kadar.
Bugune degin butun askeri darbeler dis desteklidir. Yani Turkiye'nin bugun yeteri kadar demokratik olmamasi dis desteklidir. Solculari ezenler, islamcilari guclendirenler dis desteklidir. Tc'de ne kadar kotuluk varsa bunlar dis desteklidir. Demokratiklik ve laiklik tanim olarak ise hicbir gerekce ile dini ayrimcilik yapilamaz. Bunu yapanlarin demokratiklik iddalari ciddiye alinamaz.
Israil kuruldugu gunden itibaren tc onun bolgedeki en istekli muttefiki(kopegi) olmustur. Hicbir tarihi bagimiz olmayan bir ulkeyle neden bu kadar icli disli oldugumuzu anlamak kolay degil elbette.
Su an batililar onay verse 24 saat icinde darbe yapilir. Onlarin desteklemedigi hicbir parti secim kazanamaz, kazansa bile basina uyruk hareket edemez ve gecmiste de edememistir. Tc hicbir zaman bagimsiz olmamistir, toplumun yobaz yapisi yuzunden kendimizi suclamamiz anlamsiz
CHP sempatizanlari böyle yapar diyelim haydi, peki yobaz AKP sempatizanlari n'apar?
Ayrica toplumun yobaz oldugunu da kabul etmissin, cok dogru. Bu yobaz toplumun bir parcasi yabanci ülkelerde de ayni yobazligini sürdürürse onlar tarafindan sevilmemelerini de olagan ve normal karsiliyor musun?
Buna bagli olarak AB'nin bu yobaz insanlarin yigin halinde gelmelerinden korktuklari icin kapilari acmamak icin ayak sürüdüklerini hic düsündün mü? Türkiye AB'ye girse bir sürü hakkim olacak olmasina ragmen ben istemiyorum Türkiye'nin AB'ye girmesini; sirf bu kesim yüzünden.
Insanlarin yobaz olma nedeninin o demokrasi besigi sanilan batililar oldugunu anlatmak icin cabaliyorum ama kalin kafali insanlara laf anlatmanin bir deveye hendek atlatmaktan cok daha zor oldugunu bildigim icin ayni seyleri tekrar tekrar dile getirmek istemiyorum.
Insanlarin yobaz olma nedeninin o demokrasi besigi sanilan batililar oldugunu anlatmak icin cabaliyorum ama kalin kafali insanlara laf anlatmanin bir deveye hendek atlatmaktan cok daha zor oldugunu bildigim icin ayni seyleri tekrar tekrar dile getirmek istemiyorum.
E bu cümleler artik saygi seviyesini asti. Kalin kafaliymis, el insaf!
sevgili jadi işimden ötürü çıktım ve arkamdan atıp tutmuşsun :(
anlayana demiştim demekki anlayamamışsın, neyse işin özünü zaten arkadsaşlar anlatmışlar ben sadece biraz bir ekleme yapacağım, sen kendini sevdirmezsen kimse seni sevmez sevmek zorunda da değil kardeşim, bilmem anlatabildim mi?
sevgili jadi işimden ötürü çıktım ve arkamdan atıp tutmuşsun :(
anlayana demiştim demekki anlayamamışsın, neyse işin özünü zaten arkadsaşlar anlatmışlar ben sadece biraz bir ekleme yapacağım, sen kendini sevdirmezsen kimse seni sevmez sevmek zorunda da değil kardeşim, bilmem anlatabildim mi?
Mevzunun sevgiyle alakasi yok. Demokratik devletlerde insanlara sevimliligi uzerinden ayrimcilik uygulanmaz. Yani tanim olarak oyle ama pratik uygulama asla idda edildigi gibi degil.
jadi ne chp ymiş be :D adamlar 60 yıldır tek baslarına 33 yıldır da koalisyonla bile iktidara gelemiyorlar , senin yaptığın muhabbete bak
Mevzunun sevgiyle alakasi yok. Demokratik devletlerde insanlara sevimliligi uzerinden ayrimcilik uygulanmaz. Yani tanim olarak oyle ama pratik uygulama asla idda edildigi gibi degil.
Demogoji yapmaya gerek yok. O kadar yazdik cizdik, matematik formülü degil bu. Ülke yönetimi. Igne cuvaldiz olayi herkes ve her memleket icin gecerli. Ne Türklerin sorgusuz sualsiz asagilanmasi var burada, ne de dine karsi bir kisitlama. Bu kisitlamalari ve azinliklara skntilari yasatan bir memleket ve toplum varsa o da malesef bizim memleketimizdir. Bunu da kalin kafalara sokmak icap eder.
Demogoji yapmaya gerek yok. O kadar yazdik cizdik, matematik formülü degil bu. Ülke yönetimi. Igne cuvaldiz olayi herkes ve her memleket icin gecerli. Ne Türklerin sorgusuz sualsiz asagilanmasi var burada, ne de dine karsi bir kisitlama. Bu kisitlamalari ve azinliklara skntilari yasatan bir memleket ve toplum varsa o da malesef bizim memleketimizdir. Bunu da kalin kafalara sokmak icap eder.
Azinliklara yasatilan sikintilari en cok destekleyenler de chp zihniyetindekiler. Ab'nin dini ayrimcilik yapmasini hakli bulanlar da onlar, ab standartlarinin tc'de uygulanmasina karsi cikanlar da onlar, darbecileri destekleyenler de onlar. Isin en garip yani avrupali muhafazakarlarin da birebir bu zihniyeti tasiyor olmalari. Iste Tukiye'yi dislayanlar da yine onlar. Al birini vur otekine, bombos bir ses cikar sadece
Azinliklara yasatilan sikintilari en cok destekleyenler de chp zihniyetindekiler. Ab'nin dini ayrimcilik yapmasini hakli bulanlar da onlar, ab standartlarinin tc'de uygulanmasina karsi cikanlar da onlar, darbecileri destekleyenler de onlar. Isin en garip yani avrupali muhafazakarlarin da birebir bu zihniyeti tasiyor olmalari. Iste Tukiye'yi dislayanlar da yine onlar. Al birini vur otekine, bombos bir ses cikar sadece
AKP propagandasindan baska birsey bilir misin sen arkadasim? Bir sayfa öncesinde kisa tarihimize isik hizinda özet gectim. Günümüz Türkiye'sinin sorumlusu sen yirtinsan da, aglasan da, avaz avaz bagirsan da chp ya da sol degildir, birebir sagdir. Darbeler de Türkiye'de sadece sagi güclendirmistir.
Gelip burada "chp zihniyeti" falan diye konusursan sana buranin akp mitingi olmadigi da hatirlatilir. Bir dedigin ötekini tutsunn, ciddiye alasi gelmiyor insanin zira.
AKP propagandasindan baska birsey bilir misin sen arkadasim? Bir sayfa öncesinde kisa tarihimize isik hizinda özet gectim. Günümüz Türkiye'sinin sorumlusu sen yirtinsan da, aglasan da, avaz avaz bagirsan da chp ya da sol degildir, birebir sagdir. Darbeler de Türkiye'de sadece sagi güclendirmistir.
Gelip burada "chp zihniyeti" falan diye konusursan sana buranin akp mitingi olmadigi da hatirlatilir. Bir dedigin ötekini tutsunn, ciddiye alasi gelmiyor insanin zira.
Chp'yi sol sanan birini ciddiye alip cevap yazsam en buyuk hata o olur herhalde. Ayrica ozet gectiginiz tarih sizin icin gercek olabilir, ben tarihi o seklilde kabul etmek zorunda degilim. Varlik vergisini koyan chp'dir mesela. Alevi koylerine cami yaptiran, imam hatiplerini, ilahiyatlari, diyaneti kurduran Kemal'dir. Dini azinliklari ic dusman kategorisine koyan da Kemal dir. Chp karsiti olmak akp yandasligi anlamina gelmez.
http://www.milliyet.com.tr/kemal-bey-azinliklara-karsi-miyiz-/asli-aydintasbas/siyaset/yazardetay/17.06.2010/1251826/default.htm
Chp'yi sol sanan birini ciddiye alip cevap yazsam en buyuk hata o olur herhalde. Ayrica ozet gectiginiz tarih sizin icin gercek olabilir, ben tarihi o seklilde kabul etmek zorunda degilim. Varlik vergisini koyan chp'dir mesela. Alevi koylerine cami yaptiran, imam hatiplerini, ilahiyatlari, diyaneti kurduran Kemal'dir. Dini azinliklari ic dusman kategorisine koyan da Kemal dir. Chp karsiti olmak akp yandasligi anlamina gelmez.
http://www.milliyet.com.tr/kemal-bey-azinliklara-karsi-miyiz-/asli-aydintasbas/siyaset/yazardetay/17.06.2010/1251826/default.htm
Mesajlari okumadan cevap veriyorsun, parmak uclarima yazik. Önceki mesajlarimi lütfedip okursan günümüz Türkiye'sinin sorumlulari arasinda AKP ve yeni CHP oldugunu söyledim zaten. Ayrica Kilicdaroglu sunun surasinda ne zamandir partinin basinda? Tayyip 10 senedir memleketin tepesinde, ne hayirli isini gördük?
Asil konu ise, kendi söylediginden de saptin gittin, 80 darbesinden sonaki siyasi tablonun nasil sekillendigi ve memleketi nasil sekillendirdigidir. Yok cehape zihniyeti yok azinliklara onlar hak vermiyor, tutturmussun bir yandas medya agzi gidiyorsun. Sökmüyor bunlar tosunum, sökmüyor...
Mesajlari okumadan cevap veriyorsun, parmak uclarima yazik. Önceki mesajlarimi lütfedip okursan günümüz Türkiye'sinin sorumlulari arasinda AKP ve yeni CHP oldugunu söyledim zaten. Ayrica Kilicdaroglu sunun surasinda ne zamandir partinin basinda? Tayyip 10 senedir memleketin tepesinde, ne hayirli isini gördük?
Asil konu ise, kendi söylediginden de saptin gittin, 80 darbesinden sonaki siyasi tablonun nasil sekillendigi ve memleketi nasil sekillendirdigidir. Yok cehape zihniyeti yok azinliklara onlar hak vermiyor, tutturmussun bir yandas medya agzi gidiyorsun. Sökmüyor bunlar tosunum, sökmüyor...
tc'nin ve tsk'nin sunni islam ile hicbir sorunu yoktu ve olmamistir. Onlar sadece askeri diktanin gunun birinde devrilecegini dusunmuyorlardi, cekisme ordan kaynaklaniyor. Yoksa devlet butun kurumlariyla islami sonuna kadar desteklemistir bu gune kadar. Bunu kanitlayan cok net ornekler veriyorum aslinda ama safsata disinda elle tutulur bir cevap gelmiyor
Ayrica ben o linki Gandi'nin azinliklara bakis acisini ortaya koysun diye verdim. Bunun 2 yildir baskan olmasiyla ne alakasi var?
Gercek LAiKLiK adina, Alevi Talepleri....
İşte Alevilerin talepleri:
o Alevilik bir inanç kurumu olarak kabul edilmeli ve ayırımcılığa karşı her alanda yasalarca güvence altına alınmalıdır.
o Zorunlu din dersine son verilmeli.
o Resmi olarak cemevleri ibadet yeri olarak kabul edilmelidir.
o Nüfus cüzdanlarına din hanesi olmamalı.
o Yasalar ve uygulamasında fiili eşitlik yaratılmalıdır.
o Din ve ahlak dersleri zorunluluktan çıkarılarak, seçmeli ders haline getirilmelidir.
o Alevi yerleşim bölgelerine cami yapılmasına son verilmelidir.
o Hacı Bektaş Dergahı ve diğer Alevi büyüklerine ait dergahlar, Turizm Bakanlığı'ndan alınarak Alevi kuruluşlarının idaresine verilmelidir.
o Devlet bünyesindeki Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilmelidir
http://www.savaskarsitlari.org/arsiv.asp?ArsivTipID=5&ArsivAnaID=29425
Sn. jadi, sizinle avrupa ülkelerinin yüzde yüz laik olmadigiyila hemfikirim. Yalniz onlari yobazlikla suclamak yerine kendi ülkenizdeki yobazligi gözardi etmemenizi önemle rica ederim...
Yukaridaki Alevi taleplerini göz önünde bulundurdugunuz zaman, ne demek istedigimi anlamaniz gerekirdi. Bu ülke birtek müslümanlardan ibaret degildir, müslüman bir ülke degildir.
Tüm dinlerin ve inanclarin birarada yasayabilmesi icin, devletin ve bireylerin LAiK olmasi sarttir.
Sn. jadi, sizinle avrupa ülkelerinin yüzde yüz laik olmadigiyila hemfikirim. Yalniz onlari yobazlikla suclamak yerine kendi ülkenizdeki yobazligi gözardi etmemenizi önemle rica ederim...
Yukaridaki Alevi taleplerini göz önünde bulundurdugunuz zaman, ne demek istedigimi anlamaniz gerekirdi. Bu ülke birtek müslümanlardan ibaret degildir, müslüman bir ülke degildir.
Tüm dinlerin ve inanclarin birarada yasayabilmesi icin, devletin ve bireylerin LAiK olmasi sarttir.
Yok, arkadasimiz "dön de kendine bak" düsüncesini coktan reddetti. "Git o ülkelerden vize al" aciklamalarina da cevap vermedi daha.
Kendi ulkemdeki yobazliklari goz ardi ettigim sonucuna nerden vardiniz? Ben tc'de ki anti-laik uygulamalarin o batili ulkelerden bagimsiz olmadigini soyluyorum sadece. Ic islerimize mudehaleleri artik seyimize parmak atmak tabiri ile ifade edilecek duzeydedir. Bizim yasadigimiz butun sikintilarin altinda onlar var ama sanki bunlar onlarin kontrolu disinda olan seylermis gibi bizi sucluyorlar ve bunlari gerekce gostererk ayrimcilik yapiyorlar. Aslinda tanimi itibariyle hicbir sey devletin ayrimcilik yapmasina bir bahane olmaz. Ama iste, onlarin herseyleri yalan ve gostermelik