PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ateist olmanın tanımı

TUBA
11-09-2011, 11:21
ateist olmanın tanımı sadece dinlere karşı çıkmak değildir. ateist olmak bir duruş biçimidir aynı zamanda. gerek dünyaya bakış açısı ile gerek yaşam tarzı ile örnek olmalıdır. şayet ateist bir insan din kitaplarında yazan hataların yanında vahşetin kinin nefretin ve ayrımcılığın karşınında ise dünyaya bakış açısını ve hayatını da bu şekilde yaşamalıdır. kürt türk gibi önemsiz konularda ayrımcılık yapmak ateistliğin duruşu olamaz. başka bir değişle ateist ayrımcılık yapma fikrine sahip olamaz. hepimiz güneş tozlarından geldik ise zaten bu ayrımcılığın ne kadr saçma olduğu fikri çıkar + ateist bilgili kültürlü ve en önemliside ılımlı bir insan olmalıdır. nihayetinde ateistlere baktığımızda ne kadar kültürlü ve bilgili olduklarına şahit oluruz. bu övünülecek bir durumdur. övünülecek bu durumu kötüye döndürmemek zoru başarmaktır, zoru başarmak erdemliliği getirir.

cevaplarınızı bekliyorum

saygılarımla

Olimpiyat
11-09-2011, 11:31
kürt türk gibi önemsiz konularda ayrımcılık yapmak ateistliğin duruşu olamaz. başka bir değişle ateist ayrımcılık yapma fikrine sahip olamaz.
Tuba hanım
Buna kendi içinde devrim yaparak başlayabilirsin.

Çünkü gördüğüm kadarı ile ayrımcılık fikrine sen sahipsin. Önce kendinden başlamalısın. Birisi ben kürdüm, türk değilim dediğinde; ona, sen ülkeyi bölmek mi istiyorsun gibi klasik, bayatlamış lafları söylemeyerek ateist duruşu sergileyebilirsin.
Çünkü gördüğüm kadarı ile Türkmenler bile senin kadar Türkçülük yapmıyor.

Saygılar beden

Anima Libera
11-09-2011, 11:44
İdeal insan tipini yaratmak imkansızdır.

Ayrımcılık yapmak kimsenin haddine değildir. Elbette. Ancak Ateistten önce insan olan birisinden ilk olarak duyarlı olmasını dilerim. Hak ve haksızlık kimsenin tekeli altında değildir. Yapılan hukuksuzluğa, haksızlığa, zulme karşı sesini yükseltmek çok değerlidir. Bu olumsuzluklara karşı susmak, görmemezlikten gelip vurdumduymazlık yapmak, inkar etmek ayrımcılığın altyapısını oluşturur.

TUBA
11-09-2011, 11:55
Tuba hanım
Buna kendi içinde devrim yaparak başlayabilirsin.

Çünkü gördüğüm kadarı ile ayrımcılık fikrine sen sahipsin. Önce kendinden başlamalısın. Birisi ben kürdüm, türk değilim dediğinde; ona, sen ülkeyi bölmek mi istiyorsun gibi klasik, bayatlamış lafları söylemeyerek ateist duruşu sergileyebilirsin.
Çünkü gördüğüm kadarı ile Türkmenler bile senin kadar Türkçülük yapmıyor.

Saygılar beden

ben ermeni kökenliyim ama türküm diyorum bu mu ayrımcılık yapmak? üstelik şuan türkiyede öz türk var mı? hepimiz biryerlerden gelmişiz veya bir şekilde gelmek zorunda bırakılmışız. bütün olduğumuzu söylemek ne zamandan beri ayrımcılık yapmak anlamına geliyor?

TUBA
11-09-2011, 11:57

Ayrımcılık yapmak kimsenin haddine değildir. Elbette. Ancak Ateistten önce insan olan birisinden ilk olarak duyarlı olmasını dilerim. Hak ve haksızlık kimsenin tekeli altında değildir. Yapılan hukuksuzluğa, haksızlığa, zulme karşı sesini yükseltmek çok değerlidir. Bu olumsuzluklara karşı susmak, görmemezlikten gelip vurdumduymazlık yapmak, inkar etmek ayrımcılığın altyapısını oluşturur.

yapılan bu hukuksuzluk haksızlık ve zulüm ne? bana bahsedebilir misin?

turko
11-09-2011, 12:16
ateist olmanın diğer bir duruşa ihtiyacı yoktur , belirli bir üst yaratıcı-yönetici-tanrısal otoriteye inanmayan herkes ateisttir , senin ki biraz islam profesörlerinin ideal müslüman tanımlarına benzemiş ; ateizmi dinleştirmek gibi bişey olmuş , dinsizliği dinleştirmek garip

TUBA
11-09-2011, 12:20
ateist olmanın diğer bir duruşa ihtiyacı yoktur , belirli bir üst yaratıcı-yönetici-tanrısal otoriteye inanmayan herkes ateisttir , senin ki biraz islam profesörlerinin ideal müslüman tanımlarına benzemiş ; ateizmi dinleştirmek gibi bişey olmuş , dinsizliği dinleştirmek garip

cidden böyle mi, düşünüyorsun? ateizmi din sınıfına sokmak gibi bir çabam yok, olamazda. çünkü ateizm bir din değildir. ama ateizm istediğini yap politikası da değildir kanımca.

turko
11-09-2011, 12:23
ateist insanın milliyetçi olmayacağı yönünde bir kural yok sen kalıplar çakmışsın kendi kafanda , söylediklerinde haksız mısın , hayır o konuda birşey demiyorum . lakin ateistim, erdemliyim , doğruyum , çalışkanım falan diyecek olursak tabulara bir tabu daha eklemiş oluruz

TUBA
11-09-2011, 12:28
ateist insanın milliyetçi olmayacağı yönünde bir kural yok sen kalıplar çakmışsın kendi kafanda , söylediklerinde haksız mısın , hayır o konuda birşey demiyorum . lakin ateistim, erdemliyim , doğruyum , çalışkanım falan diyecek olursak tabulara bir tabu daha eklemiş oluruz

sen ateistsin değil mi? ve ateizm sadece tanrı kavramından dolayı mı seçtin? yada kitaplarda sana yanlış gelen tutum ve davranışlara da mı tepkin oldu? şayet tepkin olduysa bu senin dünyaya bakış açını göstermez mi? dolayısyla nefretten ayrımcılıktan vs den farklı bir dünya görüşün olmuyor mu? mesela ben agnostik olarak dini kitaplarda yazan bazı ayetler dışında insan haklarını hiçe sayarcasına hükümler ve emirler veren kısmına karşıyım. buda benim bir bakıma kişiliğimi de yansıtmış olmuyor mu?

Subat
11-09-2011, 12:36
ben ermeni kökenliyim ama türküm diyorum bu mu ayrımcılık yapmak? üstelik şuan türkiyede öz türk var mı? hepimiz biryerlerden gelmişiz veya bir şekilde gelmek zorunda bırakılmışız. bütün olduğumuzu söylemek ne zamandan beri ayrımcılık yapmak anlamına geliyor?

Ayrımcılık olmasa bile hata olmuş Tuba hanım. Ermeniyseniz, Ermeni'sinizdir. Neden Türk olduğunuzu var sayıyorsunuz ki ? Ermeni iken Türk olduğunu söylemekle değil, insan olduğunu söylemekle işe başlamak gerekiyor.

turko
11-09-2011, 12:38
tuba ben seni gayet iyi anladım , demek istediğim sadece bu kalıplar çerçevesinde olmayabilir oranlasak belki %90larda senin dediğin gibidir ama %100 kesinlikle değildir ... tanrı tanımazlık yeterince iyi bir tanımdır , üst otoritenin reddi falan ...

benim ateist olmama gelince yoksul bir ortamda yetiştim, haksızlıklar gördüm aslında allah diyenlerin en büyük allahsız olduklarına şahit oldum , tanrının adaletten bile kör ve kötü bir silahşör olduğunu , terazsininde yanlış tarttığını görünce film kopmaya başladı ; yoksa ali ibn ebu talib'in 2 gömlek alıp önce yanında çalışan işçisine beğendirmesi , hüseyin ibn ali'nin yezid'e karşı onurlu duruşu, ibrahim'in ateşte yanmaması , musa'nın denizi yarması falan oldukça hoş hikayeler (hoş küçükten düşünürdüm iyi denizi yarmışta dibi balçık değil mi nasıl geçtiler diye :) ) velev ki herkesin bir olayı var işte , varlıklı bir aileden gelme bir ateist olsam belki daha farklı düşüncelerle olmuş olacaktım ...

TUBA
11-09-2011, 12:40
Ayrımcılık olmasa bile hata olmuş Tuba hanım. Ermeniyseniz, Ermeni'sinizdir. Neden Türk olduğunuzu var sayıyorsunuz ki ? Ermeni iken Türk olduğunu söylemekle değil, insan olduğunu söylemekle işe başlamak gerekiyor.

evet orası öyle, afrikadaki aç insanları gördüğümüzde içimiz cız ediyorsa bu vicdandan ileri gelir. ben türkiyede doğmayı seçmedim diğer vatandaşlar gibi. ama burada doğduysak türküz, almanyada doğduysak almanızdır. evet ben ermeni kökenliyim ama türküm bu kadar basit neden niçin ayırayım? aynı rusyada doğsaydım ermeni kökenli rus olmak gibi. bana rus gözü ile bakılmayacak mıydı?

Subat
11-09-2011, 12:49
Türkiyede doğduysak, Türkiyeliyizdir. Türklük bir ulus tanımlaması. Karıştırmamak lazım.
Siz Türkiyede doğmuş bir Ermeni'siniz. Bunda da ayrımcılık yapılması gereken bir husus yok. Temelde nerede doğduğumuzun, hangi ırktan olduğumuzun bir önemi olmadığı gibi, başka bir ırka mensupken, bir başka ırktanmış gibi görünmek tutarlı değildir. Ayırımcılık tam da burada başlar. Çerkez'e sen Türksün denmesi gibi.

TUBA
11-09-2011, 12:51
Türkiyede doğduysak, Türkiyeliyizdir. Türklük bir ulus tanımlaması. Karıştırmamak lazım.
Siz Türkiyede doğmuş bir Ermeni'siniz. Bunda da ayrımcılık yapılması gereken bir husus yok. Temelde nerede doğduğumuzun, hangi ırktan olduğumuzun bir önemi olmadığı gibi, başka bir ırka mensupken, bir başka ırktanmış gibi görünmek tutarlı değildir. Ayırımcılık tam da burada başlar. Çerkez'e sen Türksün denmesi gibi.

peki sevgili arkadaşım, o zaman bizlere ne denmeliydi? ulusumuzun adı ne olmalıydı? bütün etnik kökenleri düşünerek cevap verirsen sevinirim:)

Anima Libera
11-09-2011, 12:53
evet orası öyle, afrikadaki aç insanları gördüğümüzde içimiz cız ediyorsa bu vicdandan ileri gelir. ben türkiyede doğmayı seçmedim diğer vatandaşlar gibi. ama burada doğduysak türküz, almanyada doğduysak almanızdır. evet ben ermeni kökenliyim ama türküm bu kadar basit neden niçin ayırayım? aynı rusyada doğsaydım ermeni kökenli rus olmak gibi. bana rus gözü ile bakılmayacak mıydı?

Neden kendinizi savunma gereği duyuyorsunuz ki? Eğer Türküm diyorsanız Türksünüz, kimseye karşı ıspatlama veya gerekçelendirme derdine düşmemelisiniz.

Ben Batı Avrupa'da doğdum ve büyüdüm. Ancak kendimi ne Avrupalı ne de Türk olarak hissediyorum. Hatta bazen kendimi bir köpek gibi hissediyorum. O halde Kangallı mı oluyorum? :D

turko
11-09-2011, 12:55
üst kimlik alt kimlik tartışmasına döndürmeyi yine başardık , sorun teknik olarak ülkenin adında aslında mesela ingiltere diye bir ülke yok , fransız diye bir millette yok ya da almanya aslında almanya değil , deutschland gibi ;) milliyetçilik gibi iğrenç bir konuyu milliyetçi olmadığını iddia edenler bile sürekli tartışıyor " şey ben milliyetçilikten hiç hazzetmem ama sonuna kadar kürdüm" , bu konuları aşın arkadaşlar

Subat
11-09-2011, 12:57
peki sevgili arkadaşım, o zaman bizlere ne denmeliydi? ulusumuzun adı ne olmalıydı? bütün etnik kökenleri düşünerek cevap verirsen sevinirim:)

Ulusla ülkeyi neden ayırt etmiyorsunuz ?
Anima Libera'nın dediği gibi, kendinizi Türk varsayıyorsanız Türk'sünzdür. Ama Ermeniyim, Türkiyede doğdum bu nedenle de Türk'üm demek yanlış. Bir ülkede doğmak, sizi o ülkenin çoğunluk olan ulusunun temsilcisi yapmaz ki. Ülkenin vatandaşı yapar en fazla.

turko
11-09-2011, 12:58
Hatta bazen kendimi bir köpek gibi hissediyorum. O halde Kangallı mı oluyorum? :D

anima libera kangallı olmaya bağlama sakat bir tüme varım yapan bir kangallı arkadaş çıkıp sen bize köpek mi diyorsun diye çıkışabilir , türün adı kangal'dır ama kangal'da bu coğrafyaya has bişeydir ,batı avrupa diyorsan huskylerden örnek verebilirsin :D

TUBA
11-09-2011, 13:06
Ulusla ülkeyi neden ayırt etmiyorsunuz ?
Anima Libera'nın dediği gibi, kendinizi Türk varsayıyorsanız Türk'sünzdür. Ama Ermeniyim, Türkiyede doğdum bu nedenle de Türk'üm demek yanlış. Bir ülkede doğmak, sizi o ülkenin çoğunluk olan ulusunun temsilcisi yapmaz ki. Ülkenin vatandaşı yapar en fazla.

bu ülkenin vatandaşı olmak ne anlama geliyor peki? sonuç olarak bizler kökten yerleşiğiz anadolu topraklarında.

turko
11-09-2011, 13:08
tuba peki ülkenin adı istanbul yapılsaydı diyelim , o zamanda istanbulum mu diyecektin ? sorun dediğim gibi ismin türkiye olmasından kaynaklı

Anima Libera
11-09-2011, 13:08
anima libera kangallı olmaya bağlama sakat bir tüme varım yapan bir kangallı arkadaş çıkıp sen bize köpek mi diyorsun diye çıkışabilir , türün adı kangal'dır ama kangal'da bu coğrafyaya has bişeydir ,batı avrupa diyorsan huskylerden örnek verebilirsin :D

Yok canım Kangalın onurlu, sevecen ve dürüst insanlarına hakaret edecek değilim. Saygılarımı sunuyorum, yakında mutlaka uğrayacağım o güzelim yöreye. :D Arkadaşım dediğim gibi kendimi Batı Avrupalı olarak da hissetmiyorum. Hem Huskylerin Batı Avrupada ne işi olur ki? Canlarına mı susadılar? Hem coğrafi açıdan bir bölgenin adı değil bildiğim kadarıyla.

turko
11-09-2011, 13:12
ironi yaptım ya , kangal batı avrupa'da olabiliyorsa , sibirya kurduda olabilir zaten coğrafi şartlar hemen hemen aynı :D

AlbatrosS
11-09-2011, 13:30

Kadın'a derler ki:

* Afgan'san okula gidemezsin, burka giyersin

* Suudi'ysen ehliyet alamaz, babandan izinsiz seyahat edemezsin

* Türk'sen süpermarket'e gider, gayrı meşru sevişemezsin.

* İtalyansan viva BERLUSCONİ!

* Fransızlar mevzuyu aşmış, Swingers'ın populer roman geleneği bilem var.

Kadın yerine KÜRT'ü koy, ne değişir?

Mesele sadece bir ''adlandırma'' meselesi değil ki. Anadilde eğitim, siyasal hak ve özgürlüklerin olduğu yerde herkese TÜRK densin; o zaman sahiden bir ''üst kimlik'' olabilirdi bu tanımlar: Ama ne şartla? Siyasal ve kültürel haklar ile özgürlüklerin güvenceye alınmasıyla!

Seninki karısını bakkala bile göndermeyip yemeğin tuzunu eksik attı diye karısına dayak atan kocanın mahkemedeki feryadına benziyor: Ama, ama ben karımı çok seviyorum!

Ayşe Paşalı'yı bilir misin? Kocası tarafından defalarca dövülüp savcılığa giden ve şikayet eden ; devletçe korunmadığı için de vahşide, onlarca bıçak darbesiyle öldürülen kadın.

Psikopat kocanın mahkemede söylediği en hazin cümle: Ben karımı seviyordum hakim bey!

Lütfen bizi böyle sevmeyin ve lütfen böyle ''kardeş'' olmayalım. Ben bakkala gitmek, kendimi ve kendime ait olan farklılıkla yaşayıp bunun bir zenginlik olarak görülmesini istiyorum. Herhangi bir otoritenin, üstelik gündelik yaşamda kendi tanımları dışındaki herkesi ''düşman addeden'' bir otoritenin, bana kendi ''baskıcı, inkarcı ve ötekileştirici'' vasıflarını/adlandırmalarını/dayatmalarını kabul etmiyorum.

Gaylerin, gündelik yaşamda, hukukta ve kurumlar bazında kendi özgün varoluşlarıyla, hal-hareket ve tavırlarıyla itilip kakılmadan yaşamak istemeleri ayrımcılık mıdır?

Sen diyorsun ki: Tamam, yaşa kardeşim; ama benim karşımda karı gibi kırıtma, delikanlı dur!

Gayin bile ''delikanlı'' olanını severiz alimallah! Kürt'ün TÜRK OLANINI, kadının ''KIRITMAYANINI'' !

BEN KIRITMA, KİKİRDEME VE SERSERİCE AĞLAMA ÖZGÜRLÜĞÜMÜ İSTİYORUM. Babama sormadan sevgilimle hoyratça sevişme, ''namussuzluk etme'' özgürlüğümü istiyorum!

''Bu ülkede Kürtlerden her şey olur, başbakan bile olur. Ancak tek bir şey olamaz: Kürt olamazlar.'' demiştir Sırrı SÜREYYA.

Sevilmek için ''namuslu kadın'', ''delikanlı gay'' ve ''TÜRK OLAN KÜRT'' olmak istemiyorum ben. Neysem o olarak sevilmek, meşru görülmek istiyorum.

AlbatrosS
11-09-2011, 13:42
bu ülkenin vatandaşı olmak ne anlama geliyor peki? sonuç olarak bizler kökten yerleşiğiz anadolu topraklarında.

Anayasal vatandaşlık etnik bir aidiyete vurgu yapar. Türk kültürünün geliştirimesi vs anayasal görevler arasındadır. Üstelik bu görev ''eğitim'' işlevine haiz tüm kurumlara da bahşedilmiştir. Geliştirmek bir yana ''korumak'' da başka bir görevdir ve ''koruma'' eyleminden kasıt, tarihsel pratikler bize gösterdi ki her türden tarihi zenginlik ve farklılığı Türklük tanımına sokup Türkleştirmek:

Anayasa'da örneğin neden Türk kültürü dışındaki Kültürleri ''geliştirme'' diye bir amaç yoktur? Türklüğe hakaret, anayasal bir suçken ''Lozan Antlaşması'' ile varlığı resmen tanınmış ''azınlıklara hakaret'' neden tanımlanmazken?

Halkın manevi duygularını tahkir etmek bir suçken, ateistlerin manevi olmayan duygularını tahkir etmek neden suç değildir?

Aileyi ''korumak ve kollamak'' bir anayasal ve kurumsal görevken ''swingerslar, poliseksler, poligami''leri korumak ve kollamak neden anayasal güvenceye alınmaz? :)

taylan
11-09-2011, 13:45
Swingers nedir albatros?

turko
11-09-2011, 13:47
swingers sakat ya :)

TUBA
11-09-2011, 13:48
sevgili albatros sen çok farklı konulara girmişsin, bunun ayrımcılıkla ne alakası var? zaten gay hayatını yaşamıyor mu? en azından aşikar dahi olmasa dilediğini yapmıyor mu? en azından geldiğimiz tarih itibari ile bunu yapmaktadır. senin yadıklarını okuyunca aklıma "güneşi gördüm" filmi geldi nedense. ben karı gibi kıvırtabilirim çünkü ben kadınım, ama sözümün eri bir insanım. buradan yazılarımı okuduğun zaman çıkan profilin arkasındayım.

ama şunu belirtmek isterim, özgürlük bazen kendine kurallar koymaktır

TUBA
11-09-2011, 13:52
Anayasal vatandaşlık etnik bir aidiyete vurgu yapar. Türk kültürünün geliştirimesi vs anayasal görevler arasındadır. Üstelik bu görev ''eğitim'' işlevine haiz tüm kurumlara da bahşedilmiştir. Geliştirmek bir yana ''korumak'' da başka bir görevdir ve ''koruma'' eyleminden kasıt, tarihsel pratikler bize gösterdi ki her türden tarihi zenginlik ve farklılığı Türklük tanımına sokup Türkleştirmek:

Anayasa'da örneğin neden Türk kültürü dışındaki Kültürleri ''geliştirme'' diye bir amaç yoktur? Türklüğe hakaret, anayasal bir suçken ''Lozan Antlaşması'' ile varlığı resmen tanınmış ''azınlıklara hakaret'' neden tanımlanmazken?

Halkın manevi duygularını tahkir etmek bir suçken, ateistlerin manevi olmayan duygularını tahkir etmek neden suç değildir?

Aileyi ''korumak ve kollamak'' bir anayasal ve kurumsal görevken ''swingerslar, poliseksler, poligami''leri korumak ve kollamak neden anayasal güvenceye alınmaz? :)

söylediğin şeylere kavuşmak için özellikle türkiye gibi toplumlarda henüz o zihinler hazır değildir. önce bilincin değişmesi gerekir ki, herkesin bir birey olduğunu kabul görebilelim. daha henüz aile içinde bunu kavrayamamışken toplumda bunu kavramayı beklemek daha çok erkendir. toplumumuzda kendi çocuğumuza bile baskı yapıp malımızmış gibi davranmıyor muyuz? ne kadar yanlış olsa da farkında olmadan. ama anayasal kurallar toplumun huzuru için gerekli kurallardır.

AlbatrosS
11-09-2011, 13:59
sevgili albatros sen çok farklı konulara girmişsin, bunun ayrımcılıkla ne alakası var? zaten gay hayatını yaşamıyor mu? en azından aşikar dahi olmasa dilediğini yapmıyor mu? en azından geldiğimiz tarih itibari ile bunu yapmaktadır. senin yadıklarını okuyunca aklıma "güneşi gördüm" filmi geldi nedense. ben karı gibi kıvırtabilirim çünkü ben kadınım, ama sözümün eri bir insanım. buradan yazılarımı okuduğun zaman çıkan profilin arkasındayım.

ama şunu belirtmek isterim, özgürlük bazen kendine kurallar koymaktır

Basit:

Türklüğe hakaret suçken, başka etniklere hakaret neden suç değil?

Aileyi korumak görevken, aile dışı formları korumak neden görev değil?

Aile tanımı belli bir ''gelenek''e vurgu yapar, o geleneğin ''en doğru'' olduğunu varsayar. Aynı Türklük tanımı gibi.

Bizim derdimiz şu: Tüm toplumsal ve bireysel zenginliklerin özgürce ifade edilip anayasal güvenceye alınması. Devleti herhangi bir dini/etnik grubun tecellisi/ifadesi olmaktan çıkarıp vatandaşlık bağıyla orada yaşayan herkesin mülkü/ortak vatanı haline getirip demokratik ve özgürlükçü kurullarıyla bunu vicdani/içsel biçimde yaşatmak.

Örneğin bu ülkede hiçbir Kürdün Türkçe öğrenmek hatta Türkçe eğitim almakla bir sorunu yokken, bundan gocunmazken Türkler uzun süre Kürtçe diye bir dil olduğunu bile kabullenmedi. Hala da böyle bir dil, kültür ve ulus olduğunu kabule yanaşmayan çok insan var. Üstelik bugün bile, mahkeme kayıtlarında zaman zaman ''bilinmiyen bir dil'' olarak geçer Kürtçe. Böylesi bir riyakarlık ve inkarcılık Kürtleri incitmiyor mu?

Ermeni olduğunu söylüyorsun, merak ediyorum: Bu ülkenin üst düzey bir lideri ''Affedersiniz Ermeni diyorlar'' dediğinde ''Affedersiniz'' kısmı seni rahatsız etmiyor mu?

Mahkeme kararlarında binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan insanlar olmanıza rağmen ''yabancılar'' olarak kodlanmanız sizi rahatsız etmiyor mu?

Birilerinin ''hancı-sahip'' birilerinin ''yolcu-misafir'' gibi algılanması değil midir bu?

AlbatrosS
11-09-2011, 14:02
söylediğin şeylere kavuşmak için özellikle türkiye gibi toplumlarda henüz o zihinler hazır değildir. önce bilincin değişmesi gerekir ki, herkesin bir birey olduğunu kabul görebilelim. daha henüz aile içinde bunu kavrayamamışken toplumda bunu kavramayı beklemek daha çok erkendir. toplumumuzda kendi çocuğumuza bile baskı yapıp malımızmış gibi davranmıyor muyuz? ne kadar yanlış olsa da farkında olmadan. ama anayasal kurallar toplumun huzuru için gerekli kurallardır.

Affedersin ama halk hazır değil diye, sevgiline otobüste sarılmıyor musun? Toplum hazır değil diye bakire olmadığımızı saklayacak, ''ilkinim bitanem, bi tek sen oldun, hatta gördüğüm ilk erkek önce babam sonra sensin'' mi diyeceğiz :D

TUBA
11-09-2011, 14:05
sevgili albatros, anayasa kitabında herkesin kanunlar önünde eşit olduğunu söyler. ama bunu uyugulamasını bilmeyen kişi veya kişiler varsa tüm topluma mal edilemez.

AlbatrosS
11-09-2011, 14:07
sevgili albatros, anayasa kitabında herkesin kanunlar önünde eşit olduğunu söyler. ama bunu uyugulamasını bilmeyen kişi veya kişiler varsa tüm topluma mal edilemez.

Canım benim, İslam da kadınlara ne kadar değer verdiğini söyler; ama bunu anlamayanları genellememek lazım.

oldu mu?

12 eylül anayasası da ''laik, sosyal bir hukuk devleti''yiz demişti, sence?

TUBA
11-09-2011, 14:09
Affedersin ama halk hazır değil diye, sevgiline otobüste sarılmıyor musun? Toplum hazır değil diye bakire olmadığımızı saklayacak, ''ilkinim bitanem, bi tek sen oldun, hatta gördüğüm ilk erkek önce babam sonra sensin'' mi diyeceğiz :D

bunlar zamanla aşılacak konular sevgili arkadaşım. keşke parmağımı şıkırdattığımda herşey yerini bulsaydı. ve nitekim bu bahsettiklerin hani derler ya "saman altından su yürütmek" misali zaten yapılmıyor mu? ha senin isteğin aşikare yapmak mı? sen aşikare yolda sevişir misin?

TUBA
11-09-2011, 14:10
Canım benim, İslam da kadınlara ne kadar değer verdiğini söyler; ama bunu anlamayanları genellememek lazım.

oldu mu?

12 eylül anayasası da ''laik, sosyal bir hukuk devleti''yiz demişti, sence?

hep dediğim bu, sihirli değnek yok malesef. zamanla oluşacak kalıplardan kurtulmak

AlbatrosS
11-09-2011, 14:11
bunlar zamanla aşılacak konular sevgili arkadaşım. keşke parmağımı şıkırdattığımda herşey yerini bulsaydı. ve nitekim bu bahsettiklerin hani derler ya "saman altından su yürütmek" misali zaten yapılmıyor mu? ha senin isteğin aşikare yapmak mı? sen aşikare yolda sevişir misin?

Plajda güzel oluyor :)

AlbatrosS
11-09-2011, 14:14
hep dediğim bu, sihirli değnek yok malesef. zamanla oluşacak kalıplardan kurtulmak

Sevgilin sana bakire olup olmadığını sorduğunda vereceğin cevap ''sanane'' değilse ne olacaktır?

A. Ne demek istiyorsun sen, ben .... muyum?

B. Evet, sadece gördü.

C. Evet, sadece biraz dokundu.

D. Evet, yaptık ama yırtılmadı. Benimkisi çok esnek.

E. Elbette, daha geçen hafta diktirdim.

:)

Kadınların anlamadığı da bu ya: Erkekler bunu sorsa da, karşısında inatçı, asi ve özgür bir kadın varsa ya saygı duyup paşa paşa kabullenir yahut en baştan gider. :)

TUBA
11-09-2011, 14:14
Plajda güzel oluyor :)

bak demek yapabiliyorsun. kim karıştı sana? kimse. karışan olsaydı yapmış olmazdın :)

AlbatrosS
11-09-2011, 14:21
bak demek yapabiliyorsun. kim karıştı sana? kimse. karışan olsaydı yapmış olmazdın :)

Yapıyorum, o halde varım :)

Kimse görmeyince zaten karışan olamıyor. Mevzu da bu değil mi: Saklamak ''zorunda'' kalmak. Kürtçe gibi. Canım konuşuyorsunuz işte, daha ne? demek kolay. Sıkıysa İç Anadolu'da, Trabzon'da aşikarane konuş bakalım :)

Toplum hazır değil demek bahane olamaz, öyle olsa her türden İslam dayatmasını hazır olmadıkları gerekçesiyle kabullenmemiz gerekirdi. Zaten amaç toplumu hazırlamak değil mi?

TUBA
11-09-2011, 14:25
Sevgilin sana bakire olup olmadığını sorduğunda vereceğin cevap ''sanane'' değilse ne olacaktır?

A. Ne demek istiyorsun sen, ben .... muyum?

B. Evet, sadece gördü.

C. Evet, sadece biraz dokundu.

D. Evet, yaptık ama yırtılmadı. Benimkisi çok esnek.

E. Elbette, daha geçen hafta diktirdim.

:)

.

Kadınların anlamadığı da bu ya: Erkekler bunu sorsa da, karşısında inatçı, asi ve özgür bir kadın varsa ya saygı duyup paşa paşa kabullenir yahut en baştan gider. :)

bunlar artık yavaş yavaş aşılan noktalar :) hatta büyük bir kesim aşmış durumda. eh malesef henüz doğu aşamadı bunu. ben bir kadın olarak ve modern görüşlü bir insan olarak bekaretin gerçek mahiyetini bilen biri olaraktan da bunun sözkonusu edilmesinin bile acı olduğunu savunurum.

taylan
11-09-2011, 14:26
Albatross istediğin kadar konuş, eleştir, bir şeyler umud et ama bu tip toplumsal dönüşümler bir anayasa hazırlamakla olmuyor. Zihinsel değişim için uzun süreçler gerekiyor.

Toplumun senin umduklarını kabullenmesini bekleyemezsin. Aykırı bir davranışta seni eleştirir ya da darp edebilirler. Kürt vatandaşların yoğun olduğu şehirlerde bile bu özgürlükleri elde etmen mümkün değil. Bence sen Norveç, Kanada vs gibi bir ülkede yaşamalısın. Ayrıca İç Anadolu'da zaten bir sürü Kürt vatandaş var ve dillerini konuşuyorlar. Daha geçen otobüste karşılaştım, baya bağıra bağıra Kürtçe konuşan vatandaşlar vardı kimse dönüp bakmadı bile.

Toplumun senin plajda öpüşmeni ya da bankta sevişmeni ya da kırıtmanı hoş karşılaması için önemil toplumsal dönüşümlere ihtiyaç var bu da süreç meselesidir. Kırıtma özgürlüğün için epey bekliceksin yani :)

TUBA
11-09-2011, 14:28
Yapıyorum, o halde varım :)

Kimse görmeyince zaten karışan olamıyor. Mevzu da bu değil mi: Saklamak ''zorunda'' kalmak. Kürtçe gibi. Canım konuşuyorsunuz işte, daha ne? demek kolay. Sıkıysa İç Anadolu'da, Trabzon'da aşikarane konuş bakalım :)

Toplum hazır değil demek bahane olamaz, öyle olsa her türden İslam dayatmasını hazır olmadıkları gerekçesiyle kabullenmemiz gerekirdi. Zaten amaç toplumu hazırlamak değil mi?

peki neden aşikara yapamıyorsunda gizlice yapıyorsun? verdiğin örnekle kürtçeye getirmek biraz abes kaçmış:)

hayır yanılıyorsun herkes şakır şakır istanbulun göbeğinde bile anadilini konuşuyor. benim eski eşim doğulu arap kökenli. ailesinde türkçe bir kelime dahi bilmeyenler var ve kimse çıkıpta neden türkçe konuşmuyorsun arapça konuşuyorsun demiyor.

AlbatrosS
11-09-2011, 14:31
bunlar artık yavaş yavaş aşılan noktalar :) hatta büyük bir kesim aşmış durumda. eh malesef henüz doğu aşamadı bunu. ben bir kadın olarak ve modern görüşlü bir insan olarak bekaretin gerçek mahiyetini bilen biri olaraktan da bunun sözkonusu edilmesinin bile acı olduğunu savunurum.

Ne aşması yahu, makyajlanmış yalanlar birçoğu. Erkeklerin %80'i bunun varyantı ve travmalarıyla yaşar. Doğu-batı mevzusu hikaye, namus ve töre cinayeti haberleri her yerden geliyor.

İç anadolu ve karadeniz'in bazı bölgeleriyle iç ege'nin doğu'dan farkı yok. Ben Van'a gittim mesela, örneğin bir Kayseri'den çok daha gelişmiş ve özgür bir şehir. (Ankara'ya benzettim az bi ) Benzeri birçok kent merkezi de öyle.

AlbatrosS
11-09-2011, 14:34
peki neden aşikara yapamıyorsunda gizlice yapıyorsun? verdiğin örnekle kürtçeye getirmek biraz abes kaçmış:)

hayır yanılıyorsun herkes şakır şakır istanbulun göbeğinde bile anadilini konuşuyor. benim eski eşim doğulu arap kökenli. ailesinde türkçe bir kelime dahi bilmeyenler var ve kimse çıkıpta neden türkçe konuşmuyorsun arapça konuşuyorsun demiyor.

Anadilde eğitimi yasaklarsan o dili asimile edersin. Mevzu bu. Dil eğitimin yasaklanması temel bir asimilasyon politikasıdır ve asimilasyon insanlık suçudur.

Kız alıp-verdik geyiklerine girmiyelim hiç, benim tonla arkadaşım dil yüzünden dayak dahil baskı gördü. İlkokul bebelerini dayakla eğitme vs yüzlerce uygulama yaşandı.

taylan
11-09-2011, 14:42
Kürtlerin de kendi içlerindeki sosyal ilişkiler modern değil ki. Kürtler feodalizmin göbeğinde yaşıyor. Töre cinayeti, aşiret kavgaları vs gibi durumlara çok aşinayız. Ne söylersen söyle ne kadar tersini iddia edersen et, töre cinayetleri doğuya özgü bir davranış şekli. Kadını mal gibi görmek Kürtler arasında oldukça yaygın. Büyük şehirlere de kendi feodal şiddetlerini taşıyorlar. Silahlı çatışmalar, aşiret kavgaları, kız çocuklarına uygulanan şiddet. Daha geçen gün İzmir'in ortasında birbirine girdi iki kürt aşireti. Üstelik bir tanesi röportajı yapan gazetecinin mikrofonundan intikam tehditleri savurdu. Ben İstanbul'da Kürt vatandaşların oturduğu semtlerde öğretmenlik yaptım. Kavga, dövüş, öğretmen dövme, okulu basma gibi etkinliklerde baya yetenekli bir toplum.

Özgürlük talep eden bir toplumun kendi içinde ne kadar özgür olduğu tartışmalı. Sırrı bey etnik kimlik tanımından önce kendi feodallerine kafa tutsun. Kendi toplumunu özgürleştirmenin yollarını arasın. Toprak talep etsin ağalardan mesela. Bir aşirete topyekün kafa tutsun bakalım. Yapabileceğini sanmıyorum. Ama Diyarbakır Cumhuriyet Köyü Muhtarı Mehmet Tanrıkulu yapabiliyor.

Al oku:

http://www.tgb.gen.tr/haberler/3496-iki-tanrikulu-arasindaki-fark

TUBA
11-09-2011, 15:29
Kürtlerin de kendi içlerindeki sosyal ilişkiler modern değil ki. Kürtler feodalizmin göbeğinde yaşıyor. Töre cinayeti, aşiret kavgaları vs gibi durumlara çok aşinayız. Ne söylersen söyle ne kadar tersini iddia edersen et, töre cinayetleri doğuya özgü bir davranış şekli. Kadını mal gibi görmek Kürtler arasında oldukça yaygın. Büyük şehirlere de kendi feodal şiddetlerini taşıyorlar. Silahlı çatışmalar, aşiret kavgaları, kız çocuklarına uygulanan şiddet. Daha geçen gün İzmir'in ortasında birbirine girdi iki kürt aşireti. Üstelik bir tanesi röportajı yapan gazetecinin mikrofonundan intikam tehditleri savurdu. Ben İstanbul'da Kürt vatandaşların oturduğu semtlerde öğretmenlik yaptım. Kavga, dövüş, öğretmen dövme, okulu basma gibi etkinliklerde baya yetenekli bir toplum.

Özgürlük talep eden bir toplumun kendi içinde ne kadar özgür olduğu tartışmalı. Sırrı bey etnik kimlik tanımından önce kendi feodallerine kafa tutsun. Kendi toplumunu özgürleştirmenin yollarını arasın. Toprak talep etsin ağalardan mesela. Bir aşirete topyekün kafa tutsun bakalım. Yapabileceğini sanmıyorum. Ama Diyarbakır Cumhuriyet Köyü Muhtarı Mehmet Tanrıkulu yapabiliyor.

Al oku:

sevgili taylan, aşiretlerle o zamanki deyimiyle beyliklerle osmanlılar baş edememiş atatürk baş edememiş sırrı sakık mı baş edecek? evet işin aslına bakarsan ben kürtlerden hiç uzak yaşamadım ve nasıl geri zihniyete sahip olduklarını bilirim. ama olayın zihniyet olarak bakmamak lazım, nasıl iyileştirme getirilmeli onu açığa kavuşturmak lazım. ve bu savaşla veya dövüşle olacak bir çare değildir. en önemli ve kuvvetli silah eğitimle olmalıdır. isteyen istediği dili konuşur ama bulunduğun ülkenin bir resmi dili varsa onuda konuşabilmelisindir kendini farklı ve ayrı görmemek adına. bütün mesele aslında bu. birtakım insanların dayatması sonucu kışkırtıcı birtakım hal ve tutumlar gereği zaten tabiri caizse saf iyi niyetli olan toplumu ikiye böldürmeye yeter. sakık gibi insanları amacı da budur aşikar olarak.

TUBA
11-09-2011, 15:36
Anadilde eğitimi yasaklarsan o dili asimile edersin. Mevzu bu. Dil eğitimin yasaklanması temel bir asimilasyon politikasıdır ve asimilasyon insanlık suçudur.

Kız alıp-verdik geyiklerine girmiyelim hiç, benim tonla arkadaşım dil yüzünden dayak dahil baskı gördü. İlkokul bebelerini dayakla eğitme vs yüzlerce uygulama yaşandı.

yurtdışında kendi dilinde eğitim görmeni anlarım çünkü sonradan gelmesindir ama yerleşik olarak kolkola yaşadığın insanlardan kendini soyutlayarak ben farklıyım güdüsü ile kendini farklılaştıramazsın.ve bu anlamda ayrı bir eğitim görmeyi bence talep edemezsin. talepte bulunmak beraberce yaşadığın tüm etnikleride hiçe saymaktır. bu bakış açısı ile tüm ermeniler ermenice eğitim görmeli lazlar lazca vs. peki türkiyenin osmanlılardan bu yana beraberce bir sınır içinde yaşayanlara düpedüz hakaret değil midir?

TUBA
11-09-2011, 15:43
Ne aşması yahu, makyajlanmış yalanlar birçoğu. Erkeklerin %80'i bunun varyantı ve travmalarıyla yaşar. Doğu-batı mevzusu hikaye, namus ve töre cinayeti haberleri her yerden geliyor.

İç anadolu ve karadeniz'in bazı bölgeleriyle iç ege'nin doğu'dan farkı yok. Ben Van'a gittim mesela, örneğin bir Kayseri'den çok daha gelişmiş ve özgür bir şehir. (Ankara'ya benzettim az bi ) Benzeri birçok kent merkezi de öyle.

doğu batı mevzusu kesinlikle hikaye değil, oralarda bulundum ve yaşam şartlarını ve fikirlerini bilirim. ha şunu söyleyebilirim, doğulu erkeklerin aynı senin gibi daha ileriye dönük talepleri var. ama kadınlar tek kelime ile zavallı, zavallı çünkü ağızı var dili yok. biryere kadar hakkı var ve sesini çıkartamıyor taleplerini dile getiremiyor. anlayacağın doğu ve batı epey farklı manzaralar teşkil ediyor canım arkadaşım.

taylan
11-09-2011, 15:48
Sırrı Sakık değil. Sırrı Süreyya Önder. :) BDP milletvekili.

Ayrıca Van'ın özgür bir şehir olduğuna beni kimse inandıramaz. Orası da tarikatlar tarafından kuşatma altına alınmış tipik bir feodal doğu kenti. Hele Ankara'ya benzetmek çok talihsizce olmuş.

TUBA
11-09-2011, 15:49
Sırrı Sakık değil. Sırrı Süreyya Önder. :) BDP milletvekili.

ah pardon:) acele işe şeytan karışıyormuş :D acele yazınca ellerim dolandı beynimde

kharon
11-09-2011, 16:44
Kürtçe konuşamadığını söyleyen arkadaşlar vardır, bunun terside vardır, ben Kürtçeyi askerde öğrendim, er gazinosunda Gani Rüzgar Şavata filmleri izledik, Kürt arkadaşlar tercüme ediyordu tabi :) bölük yazıhanesindeki bilgisayarımızda aklınıza gelebilecek her türlü yasak mp3 vardı, subaylar gördüğü zaman bunlar ne demezlerdi, sesi kısarak onlarda dinlerdi, normalde yasak yayını içeri sokmak suçundan mahkemeye vermesi gerekebilirdi, Bu örnekler çoktur herkes farklı örnekler verebilir, bu ülkede ne kürtçe yasaktır nede yasak değildir demek zor gerçekten.

Devletin karışmadığı bir süreç başlarsa çok sorun olacağını düşünmüyorum, Türkiye Milleti/Halkı ifadesi benim hiç rahatsız etmez. Toprak zaten ortak, bugün Kürtler Kürdistan bölgesi sadece bizim vatanımız diyebilirmi ? diyemez.Kavramlar doğu tanımlansın açıklansın sorun olmaz bence.

saygılar

alpan
11-09-2011, 17:07
ateist olmanın tanımı sadece dinlere karşı çıkmak değildir. ateist olmak bir duruş biçimidir aynı zamanda. gerek dünyaya bakış açısı ile gerek yaşam tarzı ile örnek olmalıdır. şayet ateist bir insan din kitaplarında yazan hataların yanında vahşetin kinin nefretin ve ayrımcılığın karşınında ise dünyaya bakış açısını ve hayatını da bu şekilde yaşamalıdır. kürt türk gibi önemsiz konularda ayrımcılık yapmak ateistliğin duruşu olamaz. başka bir değişle ateist ayrımcılık yapma fikrine sahip olamaz. hepimiz güneş tozlarından geldik ise zaten bu ayrımcılığın ne kadr saçma olduğu fikri çıkar + ateist bilgili kültürlü ve en önemliside ılımlı bir insan olmalıdır. nihayetinde ateistlere baktığımızda ne kadar kültürlü ve bilgili olduklarına şahit oluruz. bu övünülecek bir durumdur. övünülecek bu durumu kötüye döndürmemek zoru başarmaktır, zoru başarmak erdemliliği getirir.

cevaplarınızı bekliyorum

saygılarımla

İnsanlar 2 şekilde ateist olur diye düşünüyorum.

1)Dinlerdeki ahlaken ve vicdanen kabul edilmeyecek hükümler sebebiyle
2)Tanrının kitabındaki somut hataları görmesi sonucu (Allah'ın matematik, fizik, bioloji, coğrafya, vb bilmemesi)

Bazı insanlar sadece 1 veya 2. sebep nedeniyle Ateist olurken bazıları da her 2 sebeple ateist olabilir. Sadece 2nci sebepten ateist olanlar özde değil sözdedir, birgün karşılarına daha akıllı ve bilgili bir üfürükçü çıktığında yollarından çıkabilirler :)

Kısaca katılıyorum, ateistin bir duruşu olmalıdır. Şuna da katılıyorum bu tanımla ateist tanımı zorlanmaya başlıyor, ulviyet kazanıyor gibi oluyor. Yarın/gelecekte duruşu olan ateistler, duruşu olmayanları yakmaya kalkabilirler, kollarını bacaklarını çapraz uçurmayı kendilerinde hak görebilirler. Ama gönlüm yine de Sn Tuba'nın tanımından yana aklım karşı çıksada...

Sağlıcakla kalın

taylan
11-09-2011, 17:18
Ben açıkçası önce deist sonra ateist olmuş bir kişiyim. Ateizmi evrim kuramını okuduktan sonra benimsedim. Kuran'daki akla aykırılıklar ise çocuk yaşta bu işin içinden pis kokuların yükseldiğini bana hissettirmişti.

Bu tanımlar seni bağlar sayın alpan. Ayrıca ateistler ahlaklı ve düzgün kimselerdir. Ateist olmanın gerektirdiği bilinç düzeyi bunu beraberinde getirir. Yüksek bilinç düzeyine erişen bir kişi aklına ve sağduyusuna güvenen kişidir. Dinlerdeki çarpık ahlak tanımlarına ihtiyacı olmayan kişidir. Memeleri yeni tomurcuklanmış kızları hayal etmez. Doğru düzgün yetişkin kadınlarla ilişki kurmayı tercih eder. Altından şerbetten dereler akan cennet hayalleri yerine, yaşadığı ülkenin doğal güzelliklerini tercih eder. Sosyal ilişkileri düzgündür. Toplumda iyiliksever kişiler olarak bilinirler. Dini inançlı kimselere karşı oldukça hoşgörülüdür. Mesela ben kendim asla içki içmem. Spor yaparım sigara da kullanmam. Siz zannedersem Samanyolu TV modeli ateistleri baz olarak almışsınız.

Bir ateistin ne kadar birikimli olduğu kendini ne kadar eğittiğiyle alakalıdır. Dinleri akıl süzgecinden geçiren biri ahlakın kökenini, dinlerin masallarında değil gerçek doğada araması gerektiğini bilir. Bu şekilde sağduyusuna güvenen bir insanı hiç bir dinci yolundan çıkaramaz.

Toplumsal koşullanmanız o kadar belirgin ki, ateistleri tamamen önyargıdan daha ileri seviyede harcamışsınız.

alpan
11-09-2011, 19:22
Ben açıkçası önce deist sonra ateist olmuş bir kişiyim. Ateizmi evrim kuramını okuduktan sonra benimsedim. Kuran'daki akla aykırılıklar ise çocuk yaşta bu işin içinden pis kokuların yükseldiğini bana hissettirmişti.

Bu tanımlar seni bağlar sayın alpan. Ayrıca ateistler ahlaklı ve düzgün kimselerdir. Ateist olmanın gerektirdiği bilinç düzeyi bunu beraberinde getirir. Yüksek bilinç düzeyine erişen bir kişi aklına ve sağduyusuna güvenen kişidir. Dinlerdeki çarpık ahlak tanımlarına ihtiyacı olmayan kişidir. Memeleri yeni tomurcuklanmış kızları hayal etmez. Doğru düzgün yetişkin kadınlarla ilişki kurmayı tercih eder. Altından şerbetten dereler akan cennet hayalleri yerine, yaşadığı ülkenin doğal güzelliklerini tercih eder. Sosyal ilişkileri düzgündür. Toplumda iyiliksever kişiler olarak bilinirler. Dini inançlı kimselere karşı oldukça hoşgörülüdür. Mesela ben kendim asla içki içmem. Spor yaparım sigara da kullanmam. Siz zannedersem Samanyolu TV modeli ateistleri baz olarak almışsınız.

Bir ateistin ne kadar birikimli olduğu kendini ne kadar eğittiğiyle alakalıdır. Dinleri akıl süzgecinden geçiren biri ahlakın kökenini, dinlerin masallarında değil gerçek doğada araması gerektiğini bilir. Bu şekilde sağduyusuna güvenen bir insanı hiç bir dinci yolundan çıkaramaz.

Toplumsal koşullanmanız o kadar belirgin ki, ateistleri tamamen önyargıdan daha ileri seviyede harcamışsınız.

Sn Taylan merhaba,

Yazınıza nasıl cevap vereceğimi bilemedim. Kızmışsınız ama yazınızın 2 husus hariç tamamına katılıyorum. Katılmadığım 2 husus;
*Hayatımda hiç Samanyolu TV izlemedim
*Ateistleri harcamam hususu.

Sorgulayarak ateist ya da deist olan dürüst bir kişiyi, hiçbir güç yolundan çıkaramaz bence de. Çünkü beyinsel ve duygusal bir çaba harcayarak, dünyevi güçler tarafından hayatını zorlaştırılabilecek (zorlaştıracak değil) bir yola huzur içinde girmiştir; çünkü "Ebu Leheb'e beddua etmeyi reddettiği için cehennemde yanmayacağını, küçük kızların acısına sahip çıkmanın ve bu çirkinlikler artık yaşanmasını istememenin günah değil şeref olduğunu" bildiğinden, dolayı huzurludur:) Yüzünde kin ve nefreti göremezsiniz. Ama duam kabul olmadı diye kişi ateist ya da deist oluyorsa (örnekleri samanyolundan değil sitedeki "dinlerden nasıl kurtuldum" başlığından aldım) işler yoluna girdiğinde ya da bir menfaat elde etme durumunda hızla görüş değiştirebilir.

Umarım bu sefer biraz daha anlaşılır olmuşumdur.

Sağlıcakla kalın

taylan
11-09-2011, 19:44
Sayın alpan Samanyolu TV izleyip izlemediğinizi bilemem en azından ordaki tiplemeler hakkında dolaylı da olsa bilginiz vardır diye düşündüm.

Birinci ateist tanımınıza katılıyorum. Diğeri biraz feodal bir öfke barındıran bir isyan anlayışı. Olmayan bir şeye isyan etmek ateizmle bağdaşmaz. Duası kabul olmayan birinin inandığı tanrıya öfekelenmesi onun yine inandığını gösterir. Çocuğunu kaybeden bir baba onu elinden aldığını düşündüğü tanrıya öfkelenip inancını terkedebilir. Bu tarz ani dönmelerin sorgulayarak varılan bir ateizmle ilgisi yoktur elbette.

Ayrıca bir ateist ölümü doğal bir olgu olduğu için normal kabullenir. Yine inanan bir müslüman da bunun allahın takdiri olduğunu düşünüp hayatına devam eder. Bahsi geçen hızla görüş değiştirenler ise sağduyusunu yitirmiş kişilerdir.

AlbatrosS
11-09-2011, 20:48
yurtdışında kendi dilinde eğitim görmeni anlarım çünkü sonradan gelmesindir ama yerleşik olarak kolkola yaşadığın insanlardan kendini soyutlayarak ben farklıyım güdüsü ile kendini farklılaştıramazsın.ve bu anlamda ayrı bir eğitim görmeyi bence talep edemezsin. talepte bulunmak beraberce yaşadığın tüm etnikleride hiçe saymaktır. bu bakış açısı ile tüm ermeniler ermenice eğitim görmeli lazlar lazca vs. peki türkiyenin osmanlılardan bu yana beraberce bir sınır içinde yaşayanlara düpedüz hakaret değil midir?

Taleplerime karşın ''toplum hazır değil'' diyorsun da asıl siz hazır mısınız? Toplumdan bir adım öte düşündüğünüzü göreyim, dişimi kıracağım; zira, sokaktan herhangi birini çevir, üç aşağı, beş yukarı senin gibi düşünür.

Kadının kadın olarak, kendi özgün varoluşuyla meşru görülmesi kadın ve erkeği düşman mı yaptı? Norveç'te kadın ve erkekler birbirine girip meydan muharebesine mi tutuşmuş?

Yahut İspanya'da Basklar/Katalonlar/Hispanic'ler 3. meydan savaşlarına mı girişmiş demokrasi ve uzlaşmadan sonra? Allah aşkına, hangi sahici ''ileri demokrasi'' bu hakları tanıdı diye tarümar olmuş, bir tane aklı başında örnek getirin?

Onu bunu bırakın, 80 yıllık baskı, asimilasyon ve inkar politikalarıyla ohaller/bu haller Kürtlerle-Türkleri daha mı kaynaştırdı, daha mı kardeş etti? Belki yaşınız tutmaz, ama 90'larda dağlarda 20 bin gerilla gezdiği zamanlar oldu orada. İnsanlar pikniğe gider gibi dağlara gidiyordu.

Bu ülkede hayatımda duyduğum en saçma şey ''kardeşlik'' edebiyatıdır. Tıpkı muhafazakarların kadına karşı her türden cinsel ön yargıyı besleyip ''analık romantizmi'' yapmaları gibi.

taylan
11-09-2011, 20:51
Albatross, ateist tanımı üzerine de konuşsak biraz. Mesela Alpan'ın tespitleri hakkında ne düşünüyorsun?

AlbatrosS
11-09-2011, 21:09

Al oku:

Türk kibri ve ''ilkel Kürtler zırvalığı'' da kabak tadı verdi ama. Pkk tarihini anlatmaya kalksak ''terörizm propagandası'' diyeceksiniz; aşiret ağaları ve feodallerin sıkılan ümüklerini ve çatışmalardan örnekler versek '' sivil katilleri, caniler''; korucu aşiretlerine baskınları söylesek ''kendi halkına zulüm''!

Eee, karar verin artık ama; bu hareket kimle hangi temelde savaşmalı ki siyasal taleplerinde asgari bir meşruiyet olsun?

Aşiret gerçeğinden de zerre haberiniz yok. Son araştırmalar, zaten aşiretlerin siyasal-toplumsal etkilerinin iyice kısıldığını gösterdi. Onu da geçtim, BDP kadın milletvekillerinin kadın ve eşcinsellerle ilgili yaptıkları faaliyetlerin yarısını CHP yapmaz. İlkel saydığınız yahut yeterince ilgili bulmadığınız parti mensupları ''eşcinsel onur yürüyüşü''nde yer aldı! Pardon, o sırada kemalistler neredeydi?

Bu ülke, o da AB baskısıyla adam gibi medeni kanunu 2002'de(o da dinci bir hükümetçe) yapmış(ki yine de çok eksiktir); hala bu zırvalıklardan Kürtleri mesul tutup üstüne üstten kibir kokan bakışlar atmak yok mu, la havle!

4 darbeyi, ülkeyi dincileştirmeyi, faşizmi, diyaneti vs sanki Kürtler icat etmiş; muhteşem demokrasi kültleri ve efsaneleri yaratmışız da utanmadan KÜRTLERİ beğenmiyoruz. Yahu bu nasıl bir kardeşliktir ki DOĞUDAKİ AĞALAR, TÖRE VS'YE BDP NE YAPMIŞ klişe söylemleri üzerinden mevzuyu ''ilkel KÜRTLER, ilerici-modern TÜRKLER'' zeminine çekiyorsunuz. Sen şu ilkellere bak ki, demokratik anayasal hak ve özgürlük talepleri şu soruyu soran adamdan on kat ilerde?

La HAVLE! Töre cinayetlerine ve kadın soruna karşın evrensel ilkeler ve kriterler içerisinde medeni bir kanun ile pozitif projeler üretildi de BDP ''HAYIR'' MI DEDİ? Yahu sizler ne saçmalıyorsunuz, bunlar bizzat Kürt Siyasal Hareketi'nin siyasi-toplumsal talepleridir, hepsi de anayasa taslağında yer alır.

Töre ve namus cinayetleriyle ilgili soru önergeleri bizzat BDP milletvekillerince meclise sunulmuş; töre ve namus cinayetlerine ilişkin kadın eylemleri tertiplenmiş; AİLE VE KADIN SORUNUNA DUYARLI; ÜSTELİK EVLİLİK KARŞITI'!!! BİR KADIN AYSEL TUĞLUK BDP EŞBAKANI OLMUŞ!

LA HAVLE! Bir tane böyle eş başkan, feminist aktivist lider göster diğer siyasal partilerden dişimi kıracağım yahu.

Polise tokat attı diye linç edilen Sabahat Tuncel, meclisin en çalışkan milletvekili; eşcinsellerden, kadın eylemlerine kadar tonla dayanışma eylemi ve çalışması var. Merak eden gider meclisin resmi internet sitesine bakar, bir zahmet.

Bu ülke tarihinde kadın kotası uygulayan, teklif eden tek siyasal parti BDP. Kadın milletvekili oranı %40'ı görmüş tek siyasal parti BDP. O BDP ki doğunun dincileşip tarikatların eline düşmesinin önündeki en büyük engel.

La Havle! Yıllarca ''din düşmanlığı'' ile itham edilmiş bir örgüt ve siyasal hareketten bahsediyorsunuz.

TUBA
11-09-2011, 21:13
Taleplerime karşın ''toplum hazır değil'' diyorsun da asıl siz hazır mısınız? Toplumdan bir adım öte düşündüğünüzü göreyim, dişimi kıracağım; zira, sokaktan herhangi birini çevir, üç aşağı, beş yukarı senin gibi düşünür.

Kadının kadın olarak, kendi özgün varoluşuyla meşru görülmesi kadın ve erkeği düşman mı yaptı? Norveç'te kadın ve erkekler birbirine girip meydan muharebesine mi tutuşmuş?

Yahut İspanya'da Basklar/Katalonlar/Hispanic'ler 3. meydan savaşlarına mı girişmiş demokrasi ve uzlaşmadan sonra? Allah aşkına, hangi sahici ''ileri demokrasi'' bu hakları tanıdı diye tarümar olmuş, bir tane aklı başında örnek getirin?

Onu bunu bırakın, 80 yıllık baskı, asimilasyon ve inkar politikalarıyla ohaller/bu haller Kürtlerle-Türkleri daha mı kaynaştırdı, daha mı kardeş etti? Belki yaşınız tutmaz, ama 90'larda dağlarda 20 bin gerilla gezdiği zamanlar oldu orada. İnsanlar pikniğe gider gibi dağlara gidiyordu.

Bu ülkede hayatımda duyduğum en saçma şey ''kardeşlik'' edebiyatıdır. Tıpkı muhafazakarların kadına karşı her türden cinsel ön yargıyı besleyip ''analık romantizmi'' yapmaları gibi.

sevgili arkadaşım, ben seni aslına bakarsan anlıyorum ne demek istediğini ama bazı noktalarda fanatik davranıyorsun gereksizce. ve diyorum ki bunlar ne senin ne benim ne X in elinde, tabiri caizse toplum evrimleşecek toptan bir uyanış olacak buda zamanla olur ancak. bir düşün bakalım ve çok gerilere gitmeye gerek kalmadan 30 yıl öncesi gibi kısa bir zaman dilimi içinde türk toplumu şimdikiyle epey farklı dünya bakış açısına sahip oldu. örneğin 30 yıl öncesi türkiye dul bir bayana çok farklı bakarken şimdiki geldiğimiz noktada epey yol katedildiğini görebiliyoruz. yurtdışınla türkiyeye kıyaslaman çok abes. türkiye avrupayı 50 yıl geriden takip ediyor. o seviyeye gelmek için "çok fırın ekmek yememiz gerekir":) ama olacak şimdi değilse yarın illa olacak. sen gönlünü serin tut. anladığım kadarıyla sen bulunduğun ortam gereği biraz sıkıntıdasın. özel değilse sen bayan mısın?

TUBA
11-09-2011, 21:19
Albatross, ateist tanımı üzerine de konuşsak biraz. Mesela Alpan'ın tespitleri hakkında ne düşünüyorsun?

evet aslında konumuz buydu:)

AlbatrosS
11-09-2011, 21:19

Dinsel etik ile vicdan ''otoriter ve hiyerarşik''tir. Bir tür ''devlet ideolojisi''dir dinler. Tarihsel konjonktür ve işlevleri de benzeri yöndedir. Toplumdan kurumlara devletin cisimleşmiş tecellisi haline gelmişlerdir.

Ben dinlerdeki vicdan ve etiği beğenmediğim için değil; daha çok dinlerin beşer yapımı ve suni olduklarını bildiğim için ateistim. Hemen hiçbir din kendini ahlaki ön yargı ve kalıplardan kurtaramaz. Çünkü hemen her din, devletleşmiş bir tür ideolojik form haline gelir. Devletleşmeyi toplumsal ilişkiler temelinde de düşünebiliriz. Bu haliyle toplumsal ilişki ve nüfuza egemen her ''din'' mutlak suretle ''otoriter eğilimleri'' içinde taşır. Şimdi: bunları bilen birinin inanması mümkün müdür?

Hayır, din beni tatmin etmediği için değil; zaten gerçekte bir hayal mahsülü olduğu için ateistim... :)

necip12
11-09-2011, 21:49
Ben şöyle birşey sorayım ateiste niyee bir tanımlama getirme gereği duyuyoruz. Hadi bir tanım bulduk diyelim konunun sonunda şöyle mi diyeceğiz arkadaşlar bundan böyle herkes böyle biri olacak olmaya çalışacak mı? teşekkürler

moment
11-09-2011, 23:02
Doğaüstüne ait olan unsurları reddeden sisteme sahip bir görüştür. Ateizm dinsel süreçleri açıklar, evrenin bilimsel olarak incelenmesinin yolunu açacak bariyer teşkil eden dini dogmaları eleştirerek dinsel arzulara karşı mücadele yöntemlerini ortaya koyar.
Kökleri antik filozoflara kadar gider. Bugün icat edilmiş bir şey değildir. İkiye ayrılır.

TUBA
12-09-2011, 17:44
Ben şöyle birşey sorayım ateiste niyee bir tanımlama getirme gereği duyuyoruz. Hadi bir tanım bulduk diyelim konunun sonunda şöyle mi diyeceğiz arkadaşlar bundan böyle herkes böyle biri olacak olmaya çalışacak mı? teşekkürler

sevgili necip, burada kimseyi bir kılıfa sokmuyoruz. gerek hayvan hakları gerek insan hakları gerek başka konularda ki hatalı bilgileri eleştirmedin mi? cevabın evet ise eleştirilerini neye göre yaptın? dünya görüşüne ters geldiği için mi, yoksa başka bir sebepten dolayı mı?

Jolly Jocker
13-09-2011, 15:12
Tanrı'ya inanmıyor olmak, inançsız kitleye ''ortak bir duruş'' kazandırır mı?

Sadece Tanrı konusunda kazandırır bu ortak duruşu. Onun dışında hiçbir konuda kazandırmaz. Zira ateizm ne bir din, ne bir felsefe ne de ideoloji. Sadece Tanrıya inanılmadığını belirten bir sıfattan ibaret. Ateist kişi bir maddeci de olabilir idealist de, nihilist de. Eğer maddeci ise marksist de olabilir başka birşey de. Eğer marksist ise ortodoks marksist de olabilir hegelyen ya da spinozist marksist de. Çeşit çeşit dünya görüşü ve felsefi ayrım var. Ortak bir duruşta uzlaşmalarını beklemek zor. Ama elbette herkes bir diğerini kendi görüşlerine kazanmaya çalışacaktır.

Tuba'nınki gibi olmasa da benzer bir düşünce bende de var aslında. Tanrı tabusunu devirip dinden özgürleşmiş insanların patronundan, devletinden ya da resmi tarihin kahramanlarından özgürleşememeleri, otoriteryan yönelimlerde olabilmeleri, pek çok başka tabunun esiri olmaları bana da kabul edilemez görünüyor. Eleştirmek boynumuzun borcu elbette.

Belki tüm ateistlerin değil ama materyalist olan ateistlerin bazı konularda maddeci felsefeleri gereği ortak bir duruşa sahip olmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü ortada bir felsefi birlik var. Bu felsefenin bu insanlara kazandırdığı bir ortak tarih algısı da olacaktır. Örneğin, tarihe de maddeci yaklaşarak sınıfları ve sınıf mücadelelerini kabul etmek ve bu hat üzerinden politik algı geliştirilmesini beklemek hakkımız olsa gerek. Aksi halde materyalizmimiz ''vulgar'' ve çelişkili olurdu. :)

G Milat
15-09-2011, 14:36
Ben son donemlerdeki gozlemlerime dayanarak bir cikarimda bulundum. Gerek ateistler gerekse dindarlar ateizmi dinlestirmek konusunda hummali bir calisma yurutuyorlar.

Dinlarlarin amaclari ve dusunsel korteksleri gerekcesiyle, bir tanri olmadan hic bir seyin olmayacagini dusunmelerini ve ateizmi de "ah bu da dindir, tanrinin varligini kabul etmeden onu reddemezsin" seklindeki dar dusunce yapilarini anlayabiliyorum.Bazi seyleri asamamis insanlarin genel tepkisidir bu...

Fakat bazi ateistler her seferinde ateizmi tanimlamaya kalkisiyorlar.Tipki bu yazidaki gibi..

Ateizm, Tanri fikrinin kabullenilmedigi ve iyilik ve ahlaklilik duzleminde bir yaraticiya gereksinim duymayan toplumsal bir ahlaki durustur. Evrensel bir ahlak yasasindan soz edemeyecegimiz gibi, evrelsel bir ateist durustan da soz edemeyiz.Her ateist birbirine benzemek zorunda degildir.

Bunun yani sira her ateist materyalist olmak zorunda da degildir...

Tanimlamaya sinirlamaya ve insanlari kategorilemeye gerek yok..

Birakin her insan hur yasasin!

yidemir
16-09-2011, 12:22
kürt türk gibi önemsiz konularda ayrımcılık yapmak ateistliğin duruşu olamaz. başka bir değişle ateist ayrımcılık yapma fikrine sahip olamaz.
Bu kuralı siz koydunuz sanırım. Ama aşırı milliyetçi, ırkçı bir tanıdığım var ve tam bir hitler aşığı. Hem ateist olup hem de sizin çizdiğiniz portredeki gibi olmayan bir sürü insan var.

İnsan ben şuyum diyorsa zaten kendini diğerlerinden ayırıyor ve ayrımcılık yapıyordur. Ben ateistim demek gibi veya türk, kürt, ermeniyim demek gibi.

İdeal insan tipi diye bir şey; bir müslümana, ateiste, bir alt komşuma göre değiştiği için imkansız değildir. Ha size göre değişir, imkansızdır.. çünkü siz alt komşum değilsiniz.

ateist olmanın diğer bir duruşa ihtiyacı yoktur , belirli bir üst yaratıcı-yönetici-tanrısal otoriteye inanmayan herkes ateisttir
Belirli bir üst yaratıcı, yönetici, tanrısal otoriteye inanmayan bir duruş.

Bu kadar dar bakmamak lazım bence. Dünyada doğduysak dünyalıyızdır, insanızdır. Eğer bireysel bir şartlanma varsa "Ben Türkiyeliyim." diye bir sorun vardır. Ama yok, diğer insanlara nerede yaşadığınızı belirtmek amaçlı söylüyorsanız, ben Türkiye'de yaşıyorum demek yeterli olur.

Ateist olmanın tanımı yoktur. Her insan farklı tanımlar bunu çünkü. Kuralları insanlar değil doğa koyar. Ben ateizme tanrıtanımazlık derim, o da öyle der, bir başkası da öyle der, ama birisi çıkar benim için ateizm başka bir şey der. Yani tanıma takılmanın gereği yok.

TUBA
17-09-2011, 13:16
Tuba'nınki gibi olmasa da benzer bir düşünce bende de var aslında. Tanrı tabusunu devirip dinden özgürleşmiş insanların patronundan, devletinden ya da resmi tarihin kahramanlarından özgürleşememeleri, otoriteryan yönelimlerde olabilmeleri, pek çok başka tabunun esiri olmaları bana da kabul edilemez görünüyor. Eleştirmek boynumuzun borcu elbette.

sevgili freddie, değinmek istediğim noktaya parmak basmışsınız :) dediğiniz gibi eleştirmek ayrı tabulaşmak ayrı. tabiki doğru veya ters olduğuna inandığımız bazı konuları eleştirmek bizlerin görevi. görevi, çünkü susmak koyun gibi olmaktan başka ne olurdu? ama bir konuyu eleştirmeden önce en evvela dönüp kendimizi eleştirdikten sonra şayet bir hata bulamıyorsak etrafımızı eleştirmek en doğru yöntemdir.