Orijinalini görmek için tıklayınız : “Aleviliğe tarif vermeyi bırakıp zorunlu din dersini kaldırın”
Firestorm
11-09-2011, 21:47
AKP’nin yapmış olduğu Alevi çalıştayları sonucunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına Alevilik de girdi. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Önder Aydın, karara tepki gösterdi.
2011-2012 Eğitim Öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala Aleviliğinde Din dersi kapsamında müfredata girdiği haberi dün basına yanmıştı. PSAKD Yönetim Kurulu üyesi Önder Aydın konuya ilişkin, dernek olarak din derslerinin kaldırılmasını savunduklarını ve bu adımın Aleviliği bir kalıba sokmak anlamına geldiğini söyledi.
Kimseye danışılmadan oluşturuldu
Kitaplar konusunda henüz bir fikirleri olmadığını belirten Aydın, henüz ders yılı başlamadığı için ne tür bir içerik olduğu konusunda bir bilgileri olmadığını söyledi. Bu adımın yapılan Alevi Çalıştaylarının bir sonucu olduğunu belirten Aydın, Aleviliğin tarifi konusunda kimseye danışmadan bir şablon çizilmek istendiğini dile getirdi.
Bu adım ayrımlara yol açar
Atılan adımın okullarda öğrenciler arasında bir ayrıma yol açma tehlikesi barındırdığını belirten Aydın, “Örneğin 30 öğrencili bir sınıfta 20 Sünni 10 Alevi öğrenci arasında ayrım tohumu da bu içerikle atılabilir” dedi. Öğrencilerin kendi inançlarını karşı karşıya getirmesini sağlayacak bu adıma karşı olduklarını belirten Aydın, Aleviliğe bir tarif verme uğraşından vazgeçilmesini istedi.
Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak kuruluşlarından beri zorunlu din derslerine karşı olduklarını belirten Aydın, inançlara şekil ve verme inanç dayatma girişimlerinden uzak durulması için bunu yıllardır savunduklarını söyledi. Alevilerin kendi inançlarını kendilerinin öğrenmesinin yeterli olduğunu vurgulayan Aydın, okullarda hükümetin şekil verdiği Aleviliğin anlatılmasına karşı olduklarını ifade etti.
(soL – Haber Merkezi)
Sürekli olan din derslerinin kaldırılması isteği her fırsatta tekrarlanıyor ve tekrarlanmaya devam edicektir, ta ki zorunlu din dersleri kaldırılcaya kadar!
AKP’nin yapmış olduğu Alevi çalıştayları sonucunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına Alevilik de girdi. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Önder Aydın, karara tepki gösterdi.
2011-2012 Eğitim Öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala Aleviliğinde Din dersi kapsamında müfredata girdiği haberi dün basına yanmıştı. PSAKD Yönetim Kurulu üyesi Önder Aydın konuya ilişkin, dernek olarak din derslerinin kaldırılmasını savunduklarını ve bu adımın Aleviliği bir kalıba sokmak anlamına geldiğini söyledi.
Kimseye danışılmadan oluşturuldu
Kitaplar konusunda henüz bir fikirleri olmadığını belirten Aydın, henüz ders yılı başlamadığı için ne tür bir içerik olduğu konusunda bir bilgileri olmadığını söyledi. Bu adımın yapılan Alevi Çalıştaylarının bir sonucu olduğunu belirten Aydın, Aleviliğin tarifi konusunda kimseye danışmadan bir şablon çizilmek istendiğini dile getirdi.
Bu adım ayrımlara yol açar
Atılan adımın okullarda öğrenciler arasında bir ayrıma yol açma tehlikesi barındırdığını belirten Aydın, “Örneğin 30 öğrencili bir sınıfta 20 Sünni 10 Alevi öğrenci arasında ayrım tohumu da bu içerikle atılabilir” dedi. Öğrencilerin kendi inançlarını karşı karşıya getirmesini sağlayacak bu adıma karşı olduklarını belirten Aydın, Aleviliğe bir tarif verme uğraşından vazgeçilmesini istedi.
Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak kuruluşlarından beri zorunlu din derslerine karşı olduklarını belirten Aydın, inançlara şekil ve verme inanç dayatma girişimlerinden uzak durulması için bunu yıllardır savunduklarını söyledi. Alevilerin kendi inançlarını kendilerinin öğrenmesinin yeterli olduğunu vurgulayan Aydın, okullarda hükümetin şekil verdiği Aleviliğin anlatılmasına karşı olduklarını ifade etti.
(soL – Haber Merkezi)
Sürekli olan din derslerinin kaldırılması isteği her fırsatta tekrarlanıyor ve tekrarlanmaya devam edicektir, ta ki zorunlu din dersleri kaldırılcaya kadar!
Aleviler kendilerini müslümandan saymayip, gayrimüslim olarak tanimlamadikca, bu zorunlu din dersi iskencesine asla son verilmeyecektir!
AABK genel baskani, sn. Turgut Öker, her firsatta sn. Hasan Zengin in AiHM de actigi davayla, zorunlu din dersleri AiHM tarafindan kaldirildigini ve hükümetin bu karari uygulamadigini söylüyordu. Böyle bir karar varsa, hani nerede ve nicin uygulanmiyor??
Koskoca bir Alevi Kurumunun baskani, nasil böyle bir hata!? yapar???
Böyle bir hata!? yapacagina, sn. Sinan ISIK IN, 2 Subat 2010 tarihinde AiHM den cikarttigi kararla ilgilenseydi ve bu kararin uygulanmamasini sorgulasaydi, belkide akepenin kendi Aleviligini müfredeta koydurmasini engellemis olacakti. Din ibaresinin kimliklerden yer almayisi, devletinde bunu dayanak olarak göstermesini engelleyecekti ve kimseye zorunlu din dersi dayatma olanagi saglamayacakti. Bu ders ister istemez istege bagli, yani secmeli olacakti...
Tüm Alevi Kurumlarini sn. Sinan ISIK IN, KIMLIKLERDEN DIN HANESI KALDIRILSIN DAVASINI sahiplenmeye ve bu kararin uygulanmasi icin gerekli mercilere baski yapmalari icin göreve davet ediyorum...
Bu zorunlu din dersi iskencesi sanirim birtek Alevilerin sorunu degildir, ayni zamanda Ateist ve Deistlerinde sorunlaridir. Onlarinda bu zorunlu din dersi iskencesine karsi cikmalari gerekir...
Saygilarimla
DEMAN
Kesinlikle katılıyorum. Din dersleri liselerde iki saate yükseltildi. Resim ve müzik gibi önemli dersler ise tek saate düşürüldü. Ayrıca Din derslerinde yoğun şekilde risale propagandası da yapıldığı bir gerçek. Din dersleri tamamen kaldırılmalı ya da Dinler tarihi veya din felsefesi şeklinde dersler seçmeli olarak konulmalı.
Ben bir resim öğretmeni olarak bu yıl sanat tarihi dersimi de veremeyeceğim. Çünkü onu da iptal etmişler. Resim dersi tek saate düşünce 10 saat kaybımız oldu. Bazı öğretmenleri zorla din dersine sokuyorlar. Bunu da bilmenizi isterim. MEB gayet örgütlü çalışıyor bu sene bir çok sürprizle karşılaşabiliriz. Toplu nur konferanslarına zorunlu katılım gibi.
redyellow
11-09-2011, 22:39
Zorunlu Din Dersi devam etmelidir. Matematik gibi, ingilizce gibi diğer dersler gibi bir dersdir din dersi. Dİn dersine giren herkes müslüman olmak zorunda değil, nasıl ki ingilizce dersine giren herkes sokakta,çarşıda, pazarda ingilizce konuşmuyorsa din dersine girende müslüman olmak zorunda değildir.
İngilizceye, matematiğe nasıl giriyor, çalışıyor notunu alıyorsa din dersine de girecek, çalışacak, notunu alacak, olay budur.
AlbatrosS
11-09-2011, 22:45
Zorunlu Din Dersi devam etmelidir. Matematik gibi, ingilizce gibi diğer dersler gibi bir dersdir din dersi. Dİn dersine giren herkes müslüman olmak zorunda değil, nasıl ki ingilizce dersine giren herkes sokakta,çarşıda, pazarda ingilizce konuşmuyorsa din dersine girende müslüman olmak zorunda değildir.
İngilizceye, matematiğe nasıl giriyor, çalışıyor notunu alıyorsa din dersine de girecek, çalışacak, notunu alacak, olay budur.
Matematikle dini kıyaslamak nasıl bir ulvi zekaya delalet ediyor? Ahanda demokratlığınızın gelip dayandığı sınır da bu işte!
Zorunlu din dersi insanlık dışı bir asimilasyon uygulamasıdır. Barbarlıktır. Tıpkı sabahın 7'sinde kar-çamur demeden ilkokul bebelerini hazrola dikmek gibi. Hiçbir farkı yoktur.
Peki şunu sorsam ne halt yiyeceksin: Din derslerinde zorunlu olarak SATANİZM öğretilsin! AHANDA BENİM TALEBİM BU! :)
Analoji özürlü olmak siz müslümanların genel özelliği mi?
Resim dersine girenler de ressam mı oluyor değil mi hatta?
Nalbantlık dersi de koyalım, herkes nalbant olmak zorunda mı?
Astroloji dersi koyalım, herkes inanmak zorunda değil nasılsa. Uyar mı?
Tabii canim, olay budur, git gel kudur:D
Sn. redyellow, bildigim kadariyla ingilizce, matematik ve diger dersler islam dinine göre verilmiyor, veriliyorduyda bizmi farkina varamamisiz yoksa:D
redyellow
11-09-2011, 22:56
Matematikle dini kıyaslamak nasıl bir ulvi zekaya delalet ediyor? Ahanda demokratlığınızın gelip dayandığı sınır da bu işte!
Zorunlu din dersi insanlık dışı bir asimilasyon uygulamasıdır. Barbarlıktır. Tıpkı sabahın 7'sinde kar-çamur demeden ilkokul bebelerini hazrola dikmek gibi. Hiçbir farkı yoktur.
Peki şunu sorsam ne halt yiyeceksin: Din derslerinde zorunlu olarak SATANİZM öğretilsin! AHANDA BENİM TALEBİM BU! :)
matematikle dini kıyaslayan yok, tam tersi sizin yazılanları anlama sorununuz var, zeka sorununuz var!
Siz böyle yazarsanız bende öyle yazarım, adam gibi fikir yazmak yerine ne diye hemen zeka vs. işine dalıyorsunuz?
Dİn dersi insanlık dışı değildir, tam tersi din dersine karşı çıkmak insanlık dışıdır, barbarlıktır, yobazlıktır, faşistliktir.
din dersinde satanizm öğretilsinmiş talebi buymuş, zekadan bahsedene bak!
Ama madem o kadar meraklıysan olur, koyamı o dersi, ilk kediyi de sen kes ve kanını da iç!
Analoji özürlü olmak siz müslümanların genel özelliği mi?
Resim dersine girenler de ressam mı oluyor değil mi hatta?
Nalbantlık dersi de koyalım, herkes nalbant olmak zorunda mı?
Astroloji dersi koyalım, herkes inanmak zorunda değil nasılsa. Uyar mı?
çok ihtiyacınız varsa olur nalbantlık dersi de koyabiliriz!
Tabii canim, olay budur, git gel kudur:D
Sn. redyellow, bildigim kadariyla ingilizce, matematik ve diger dersler islam dinine göre verilmiyor, veriliyorduyda bizmi farkina varamamisiz yoksa:D
niye kuduruyorsunuz ki... kesinlikle kudurmanızı istemem!
dam üstünden inin, aşağıda yazın yazılarınızı!!!
size ingilizce,matematik vs. islam dinine göre veriliyor diyen mi var?
Hey Allahım ya:)
Benim yazıma fikir ve düşünce üreterek cevap verme yerine güya dalga geçen, güya aşağılayan zeka vs. den bahsedenlere ancak yukardaki uslupla cevap verilebilirdi, ben de öyle yaptım.
konuya dönelim:
Din dersi olmalıdır, diğer dersler gibi devam etmelidir.
Diğer derslere nasıl giriyor notunu alıyorsa din dersine de girecek notunu alacak, bunu başka yerlere çekmenin bir anlamı yoktur.
Aslinda Alevilik islamdan ayri bir mezhep degildir. Ama belli ki Aleviler yeniceri ocaginin lagvedilmesinden sonra yasanan sancili gecis sureci ve ozellikle cumhuriyet sonrasi maruz kaldiklari fasizan dislanma sonrasinda tepkilerini islami redderek disa vuruyorlar. Elbette kimseye zorla din dayatilamaz. Onlarin inancini diledikleri sekilde yasamalarina izin verilmelidir, illede siz islamsiniz diye kavga etmenin alemi yok bence
Kesinlikle katılıyorum. Din dersleri liselerde iki saate yükseltildi. Resim ve müzik gibi önemli dersler ise tek saate düşürüldü. Ayrıca Din derslerinde yoğun şekilde risale propagandası da yapıldığı bir gerçek. Din dersleri tamamen kaldırılmalı ya da Dinler tarihi veya din felsefesi şeklinde dersler seçmeli olarak konulmalı.
Ben bir resim öğretmeni olarak bu yıl sanat tarihi dersimi de veremeyeceğim. Çünkü onu da iptal etmişler. Resim dersi tek saate düşünce 10 saat kaybımız oldu. Bazı öğretmenleri zorla din dersine sokuyorlar. Bunu da bilmenizi isterim. MEB gayet örgütlü çalışıyor bu sene bir çok sürprizle karşılaşabiliriz. Toplu nur konferanslarına zorunlu katılım gibi.
sn.taylan
Seçmeli dinler tarihi dersi bence de olabilir, konularıda güzel anlatıyor.
Lisedeyken din hocamızın tertip ettiği toplantılara giderdik, biraz din eğitimi, daha çok siyasi sohbet ve okuldaki diğer hocaların dine bakışı ve yapılması gerekenlerden sonra evlere dağılırdık.
Saygılar
matematikle dini kıyaslayan yok, tam tersi sizin yazılanları anlama sorununuz var, zeka sorununuz var!
Siz böyle yazarsanız bende öyle yazarım, adam gibi fikir yazmak yerine ne diye hemen zeka vs. işine dalıyorsunuz?
Dİn dersi insanlık dışı değildir, tam tersi din dersine karşı çıkmak insanlık dışıdır, barbarlıktır, yobazlıktır, faşistliktir.
Ama madem o kadar meraklıysan olur, koyamı o dersi, ilk kediyi de sen kes ve kanını da iç!
çok ihtiyacınız varsa olur nalbantlık dersi de koyabiliriz!
niye kuduruyorsunuz ki... kesinlikle kudurmanızı istemem!
dam üstünden inin, aşağıda yazın yazılarınızı!!!
size ingilizce,matematik vs. islam dinine göre veriliyor diyen mi var?
Hey Allahım ya:)
Benim yazıma fikir ve düşünce üreterek cevap verme yerine güya dalga geçen, güya aşağılayan zeka vs. den bahsedenlere ancak yukardaki uslupla cevap verilebilirdi, ben de öyle yaptım.
konuya dönelim:
Diğer derslere nasıl giriyor notunu alıyorsa din dersine de girecek notunu alacak, bunu başka yerlere çekmenin bir anlamı yoktur.
Sevgili redyollowum, cimbomum benim:) olsun olmasinada ama sadece müslümanlara olsun, biz Alevileri, Ateistleri ve Deistleri bu zorunlu iskenceden azad edin, anlastikmi:party:
AlbatrosS
11-09-2011, 23:13
Dekolte tacize davettir, desem buna ''fikir'' mi dersin?
Dekoltenin tacize davet olmasını söylemekle Alevi, Hristiyan ve onca ateiste rağmen din dersinin zorunluluğunu ifade etmek arasında zerre fark yoktur. Aynı derecede yobazlık, faşizm ve ucubeliktir. El insaf artık, sıçtığınız her bok için ''tahammül'' mü göstereceğiz? Yahu az bi tahammülü de siz bize gösterin ve namazını, dinini, niyazını nerede öğreniyorsanız öğrenin . Yok devlet öğretsin dersen, bunun ekstra vergisini verir, öğrenirsin. Öyle ya, kullanmadığım her ota boka bir de vergisini mi vereceğim?
Bana ne senin dininden? Sana öğrenme diyen mi var, ama niye bunu dayatıyorsun? Milyonlarca ALEVİ, HRİSTİYAN, DEMOKRAT VE ATEİST'E bunu dayatmanın manası ne?
Saygı istiyorsan, asgari demokrasi taleplerine saygı göstereceksin arkadaş! Benim varlığımı meşru bulmayanın varlığını neden meşru bulayım? Benim inançsızlığımı ve demokratik talebini meşru bulmayana ben ne saygısı göstereyim?
90 bin tane imam ve diyanet ile binlerce din hocası beslensin diye bunun vergisini; onu da geçtim dayatmasını, otoriterliğini ve saçmalığını ben neden yükleneceğim?
Satanizm, deyince ağlamaya başladın tabi. Yahu ayıptır, her şeyi keyfinize göre tanımlayıp bir de dayatmaya; üstelik bunun ne derece ulvi ve insani olduğunu izah etmeye kalkıyorsunuz. Bu devlete ben emek veriyorsam, ben vergi veriyorsam ve ben de burada yaşıyorsam söz hakkım vardır. Sen neo-osmanlı fantezilerinle oyalanadur, ben sizin safsatalarınız yerine çocukların sahiden ''bilim'' öğrenmesini istiyorum. Madem okadar DİNDARSINIZ İMAMLARINIZIN VERGİLERİNİ VE MAAŞLARINI CEBİNİZDEN ÖDEYİN BİR ZAHMET, BİZE DE İLİŞMEYİN!
Zorunlu din dersi egitimi kadar sacma bir mantik olamazdi sanirim.
redyellow
11-09-2011, 23:31
Sevgili redyollowum, cimbomum benim:) olsun olmasinada ama sadece müslümanlara olsun, biz Alevileri, Ateistleri ve Deistleri bu zorunlu iskenceden azad edin, anlastikmi:party:
anlaşmaz olurmuyuz, at ile deve değil ya:)
aleviler ateistler vs.vs. felan derse girmek istemiyoruz desinler muaf olsunlar...Tamam...ben de ingilizce dersi görmek istemiyorum, bir diğeri de matematikten nefret ediyor o da ondan muaf olsun.
Sizi o işkenceden bizi de bu işkenceden kurtarsın milli eğitim:)
Ne güzel milli eğitim:)
ALBATROSS:
bana ne senin ingilizcenden?
bana ne senin kimyandan?
Bana ne senin cebirinden?
Sen bana ne senin dininin dersinden dersen bir başkası da sana böyle der, bunun sonu yok.
ders derstir. derse gireceksiniz notunuzu alacaksınız, matematik gibi cebir gibi kimya gibi.
din dersine girdin diye müslüman olmazsın korkma!
zaten olmamışsın!
İmamlarımızın maaşlarını sen mi ödüyorsun?
tüh ne kadar ödüyorsun aylık söyle de göndereyim!
Hey allahım ya, adamın yazacak cevabı kalmayınca daldan dala atlaya atlaya bir hal oldu!
Senin vergin imamlara maaş olarak gelmiyor rahat ol, imamların maaşların bizim vergilerden ödüyorlar, senin verginle de askeriyede gazino yapıyorlar!!!!
(öyle yazıya böyle cevap)
Din dersi ve dinler insanlığın gerçek yüz karasıdır. Bunu da diğerlerine istemedikleri halde zorlamak tümden yobazlıktır, tümden faşistliktir.
Din ve inanç özgürlüğü varsa dine inanmama ve dini öğrenmem özgürlüğü de vardır.
Dinsizlerin veya dinsizliğin,
*barbar,
*yobaz,
*insanlık dışı ve
*faşistlik
olduğunu iddia etmek de kendi içinde faşizmdir.
Siz kimsiniz ki kendinizde biz dinsizleri ve dinsizliği bu şekilde tanımlama cureti bulabiliyorsunuz.
Sizin dininiz bize kendi dinine öğrenmeye zorluyorsa geçmişte dini öğretimi ve ibadet özgürlüğün yasaklayan Allahsız Koministlerden (!) ve Nazilerden hiç bir farkınız da kalmayacaktır.
Siz işte tam da busunuz, köktendinci yobazlar..
şöyle bir çıkarıma götürüyor bizi din dersleri ;
sizin dininiz size , bizim dinimizde size ; dayat dayatabildiğin kadar ilkokulda az arapça süre ezberlemedik koyun gibi
AlbatrosS
12-09-2011, 09:41
anlaşmaz olurmuyuz, at ile deve değil ya:)
aleviler ateistler vs.vs. felan derse girmek istemiyoruz desinler muaf olsunlar...Tamam...ben de ingilizce dersi görmek istemiyorum, bir diğeri de matematikten nefret ediyor o da ondan muaf olsun.
Sizi o işkenceden bizi de bu işkenceden kurtarsın milli eğitim:)
Ne güzel milli eğitim:)
* Dil öğrenmek, matematik öğrenmek yahut fen bilimleri görmek nitelikli eğitimin bir parçasıdır. Tamamlayıcı unsurlardır.
* Din öğretmeye kalkmaksa, tercihen uygulanacak bir şeydir ve modern eğitim disipliniyle ilgisi yoktur.
* Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde zorunlu din dersi yoktur; ancak, zorunlu yabancı dil ve mat vs dersler vardır.
* Tabi sen eğitimde nitelik ve içerik olarak bazı tartışmalar açabilir; bilim dışı, ideolojik vs kalıpları eleştirebilirsin, onu zaten biz de yapıyoruz.
* Bu ikisini kıyaslayıp ''mantıksal'' bir çıkarımda bulunmak safsatadır.
ALBATROSS:
bana ne senin ingilizcenden?
bana ne senin kimyandan?
Bana ne senin cebirinden?
Sen bana ne senin dininin dersinden dersen bir başkası da sana böyle der, bunun sonu yok.
ders derstir. derse gireceksiniz notunuzu alacaksınız, matematik gibi cebir gibi kimya gibi.
Size neyse ''eğitim almazsınız'' olur biter. Yahut, dini eğitim de alabileceğiniz vakıflar kurarsınız.
din dersine girdin diye müslüman olmazsın korkma!
zaten olmamışsın!
İmamlarımızın maaşlarını sen mi ödüyorsun?
tüh ne kadar ödüyorsun aylık söyle de göndereyim!
Hey allahım ya, adamın yazacak cevabı kalmayınca daldan dala atlaya atlaya bir hal oldu!
Dini eğitim olacaksa, ben zerdüştlük istiyorum; aleviler kendi hocalarını ve eğitimlerini; hristiyanlar kendi hocaları ve eğitimi.
Senin vergin imamlara maaş olarak gelmiyor rahat ol, imamların maaşların bizim vergilerden ödüyorlar, senin verginle de askeriyede gazino yapıyorlar!!!!
(öyle yazıya böyle cevap)
Maaşlı imamlık sistemini aslında siz sorgulamalıydınız. Neden bir takım insanlar, inançları açısından zaten yapmak zorunda oldukları, Tanrı adına yaptıkları ibadet için para alırlar?
Yani, camiye namaz kılmak devletin birilerinin sana maaş ödemesiyle namaz kıldırmak için de imama maaş ödemesi arasında fark yok ki.
Devletin dini olmaz. Laik bir ülkede devlet herhangi bir dine sahip değildir. Laik bir ülkede ya tüm inançlar eşit bir içerik ve şekilde desteklenir yahut hiç desteklenmez, bu iş vatandaşa ve vakıflara bırakılır.
Zorunlu din eğitimi, dayatmadır, baskıdır, otoriter bir uygulamadır. Nerede kaldı ''ileri demokrasi'' ? Ben demokrasiye inanmam diyorsanız, bu fikrinizi anlarım.
Burada kimse din eğitimi almak isteyene devlet vermesin demiyor; ancak, bunu herkese zorunlu kılmaya hakkı yok. Seçmeli ders statüsünde bir mevzuat işletilebilinir. Dileyen başka bir dersi seçer.
Ha, ben derslerin de okul-aile birliklerince içeriklerine ''seçmeli'' şıklar konulabilmesi taraftarıyım. Bu durumda mat, fizik, gibi temel bilimler ile dil eğitimi zorunlu hale getirilip diğer konularda seçim hakkı verilebilinir. Bu durumda sen dil öğrenmek istemeyebilirsin. Tabi, yarın bir gün işe girmek istediğinde dil özürlülüğünüzden tercih edilmediğinizde oturup siz ağlarsınız.
İmamlık vs yapmak istemiyorsanız, örneğin mühendis alacak olan bir işveren ''imam hatip mezunu'' şartı aramaz; ancak, dil şartı,temel mat ve müh. bilgileri şartı arar. Bu tüm dünyada böyledir.
Dünyayla bilgi ve teknoloji konusunda rekabet etmek istiyorsanız dil ve cebir bilmek önemlidir; ancak ''din bilme''nin önemi sıfırdır.
Ha, siz dinler tarihi sosyolojisi, folklor, mitoloji gibi dersler vermek isterseniz olumlu karşılarım; zira ben de folklor eğitimi aldım :)
Zaten eğitimin içeriği bir sürü ıvır-zıvır gereksiz dersle doldurulmuşken bunun üzerine ayrımcı ve basbayağı dayatmacı ders dayatmalarıyla ekstra yükler bindiriyorsunuz. Eğitim alabildiğine sade ve yalın olmalıdır. Din ve ahlak, devletin öğretebileceği bir şey değildir. Ahlak öğretilecekse, bence ''insan hakları'' dersi öğretilsin. İnsan haklarının tarihsel gelişimi, ne oldukları vs öğretilsin.
Sene 2011 ve bu konudaki dayatmanızı anlamak mümkün değil. İncelikli bir dil de kullansak kaba da olsak bunu anlamamak için asgari çabayı gösteriyorsunuz; üstelik savunduğunuz şeyin hiçbir ''modern'' uygulaması yokken. Herhalde ''eğitim pedagojisi''ni de Afganistan'dan falan değil de gelişmiş, ileri toplumlardan örnek alacağız değil mi?
aleviler ateistler vs.vs. felan derse girmek istemiyoruz desinler muaf olsunlar...
Bunu bu kadar kolay mı zannediyorsunuz?
Dava açıp kazanmadan bu hak kime verilmiş?
Bir dolu insan, dava açıp deşifre olmak ve uğraşmaktansa ne yazık ki her türlü bilim dışılığın çocuğunun kafasına sokulmasına / beyninin yıkanmasına rıza göstermek zorunda kalıyor.
Hani tarafsız dayatılsa bir nebze onaylanabilir, ancak sünni islamı yüceltecek her türlü hurafe müfredata girerken diğer dinlerin ve felsefelerin (hatta Hammurabi yasalarının) en kötü tarafları müfredatta karşılaştırılıyor.
O karşılaştırmaları gören körpe beyinlerin yıkanmadığını kim söyleyebilir?
sayın Taylan,
eksik derslerinizi Din Dersi öğretmenliği yaparak tamamlasanız. :) Bence okutacağınız sınıflar için büyük bir kazanım olacaktır.
redyellow
12-09-2011, 10:08
albatros:
sana göre öyledir, bana göre öyle değildir, din dersi de aynen matematik gibi fizik gibi öğretilmelidir.
Maaşlı imam sistemini ben sorgularım rahat ol, ben senin imamların maaşını ben ödüyorum türünden yazdığın şeylere cevaben yazdım.
Sen imamın maaşını ben ödüyorum dersen bir başkası da felanın maaşın ben ödüyorum kabul etmiyorum olmasın der!
İmamlar da aynen genel kurmay başkanı gibi, aynen bir öğretmen gibi memur!
memurun birinin maaşını verip diğerini vermem diyemezsiniz!
benim diyanet konusundaki görüşüm şudur:
DİYANET TÜMDEN ÖZERK OLMALIDIR, DEVLET DİYANETE TEK KURUŞ PARA VERMESİN.
CAMİLERE, İMAMLARA, KURAN KURSLARINA TEK KURUŞ VERMESİN.
Biz müslümanlar bunların tümünün masrafların karşılarız.
Hatta okullardaki din dersi de kaldırılsın buna da varız.
Biz çocuklarımıza dini, kuranı, hadisi camilerde, kuran kurslarında öğretiriz!
ANCAAAAAAAKKKKK:
hiç kimse de iki de bir çıkıp kuran kursunda irticaaaaa, camide irticaaaaa dememelidir!
Kuran kurslarının, camilerin tüm yönetimi bizde olmalı, devlet asla karışmamalıdır, yok şunu öğretiyorsun yok şeriat öğretiyorsun, yok 12 yaşından küçükler gidemez saçmalıkları olmamalıdır!!!
var mısınız???????????
Size neyse ''eğitim almazsınız'' olur biter
Ya hakkaten bazen bu yazıları hiç okumadan mı yazıyorsunuz gerçekten inanamıyorum. Arkadaşım bu dersler mecburi nasıl eğitim almazsınız olur biter diyebiliyorsun? öyle kolaysa sen de din dersini alma olsun bitsin!
Ne olur yazdıklarını önce siz okuyun!
redyellow
12-09-2011, 10:15
aleviler ateistler vs.vs. felan derse girmek istemiyoruz desinler muaf olsunlar...
Bunu bu kadar kolay mı zannediyorsunuz?
Dava açıp kazanmadan bu hak kime verilmiş?
Bir dolu insan, dava açıp deşifre olmak ve uğraşmaktansa ne yazık ki her türlü bilim dışılığın çocuğunun kafasına sokulmasına / beyninin yıkanmasına rıza göstermek zorunda kalıyor.
Hani tarafsız dayatılsa bir nebze onaylanabilir, ancak sünni islamı yüceltecek her türlü hurafe müfredata girerken diğer dinlerin ve felsefelerin (hatta Hammurabi yasalarının) en kötü tarafları müfredatta karşılaştırılıyor.
O karşılaştırmaları gören körpe beyinlerin yıkanmadığını kim söyleyebilir?
Ya siz de yazılanları okumuyorsunz ya da bektaşi misali davranıyorsunuz.
hani demiş ya: kuranda namaza yaklaşmayın diyor diye, ayetin diğer taraflarını okumaşı ya aynen öylesiniz.
Aldığınız cümlenin tümü şöyle:
REDYELLOW´isimli üyeden Alıntı
DEMAN´isimli üyeden Alıntı
Sevgili redyollowum, cimbomum benim olsun olmasinada ama sadece müslümanlara olsun, biz Alevileri, Ateistleri ve Deistleri bu zorunlu iskenceden azad edin, anlastikmi
anlaşmaz olurmuyuz, at ile deve değil ya
Sizi o işkenceden bizi de bu işkenceden kurtarsın milli eğitim
Ne güzel milli eğitim
gördüğünüz gibi bir üyenin yazısına cevaben yazılmış ve yazıda bu kadar kolay diye bir şey yok, tam tersi sen felan dersi istemiyorum dersen bir başkası da şu dersi de ben istemiyorum der diyorum.
Din dersi beyin yıkama değildir.
eğer öyle olsaydı bugün bu forumda yazı yazan DİNSİZ insanlar olmazdı değil mi?
Bu nesilin tümü zorunlu din dersi gördü okullarda ama bakın bir sürü dinsiz var... Niye yıkanmadı beyniniz? Halbuki yıkansaydı iyi olurdu, yıkanmak iyidir!!!
AlbatrosS
12-09-2011, 10:33
albatros:
sana göre öyledir, bana göre öyle değildir, din dersi de aynen matematik gibi fizik gibi öğretilmelidir.
Maaşlı imam sistemini ben sorgularım rahat ol, ben senin imamların maaşını ben ödüyorum türünden yazdığın şeylere cevaben yazdım.
Sen imamın maaşını ben ödüyorum dersen bir başkası da felanın maaşın ben ödüyorum kabul etmiyorum olmasın der!
İmamlar da aynen genel kurmay başkanı gibi, aynen bir öğretmen gibi memur!
memurun birinin maaşını verip diğerini vermem diyemezsiniz!
benim diyanet konusundaki görüşüm şudur:
DİYANET TÜMDEN ÖZERK OLMALIDIR, DEVLET DİYANETE TEK KURUŞ PARA VERMESİN.
CAMİLERE, İMAMLARA, KURAN KURSLARINA TEK KURUŞ VERMESİN.
Biz müslümanlar bunların tümünün masrafların karşılarız.
Hatta okullardaki din dersi de kaldırılsın buna da varız.
Biz çocuklarımıza dini, kuranı, hadisi camilerde, kuran kurslarında öğretiriz!
ANCAAAAAAAKKKKK:
hiç kimse de iki de bir çıkıp kuran kursunda irticaaaaa, camide irticaaaaa dememelidir!
Kuran kurslarının, camilerin tüm yönetimi bizde olmalı, devlet asla karışmamalıdır, yok şunu öğretiyorsun yok şeriat öğretiyorsun, yok 12 yaşından küçükler gidemez saçmalıkları olmamalıdır!!!
var mısınız???????????
Ya hakkaten bazen bu yazıları hiç okumadan mı yazıyorsunuz gerçekten inanamıyorum. Arkadaşım bu dersler mecburi nasıl eğitim almazsınız olur biter diyebiliyorsun? öyle kolaysa sen de din dersini alma olsun bitsin!
Ne olur yazdıklarını önce siz okuyun!
Yahu bunlar zaten benim de önerdiğim şeyler. Devlet saçma sapan müdahale edip insanları rencide ediyor diye bunca yıldır demokrasi ve insan haklarına bu denli öfke ve kara çalma yapılmadı mı?
İmamı memur yaparsan elbette diğerleri nasıl hak kazandıysa o da kazanmıştır; ha bu mantıkla, devletin resmi tecavüzcüsü maaşlı memur olsa ona da ses edemeyiz, memur ya? :)
İmamlara maaştan bana ne, demenin manası zaten şuydu: Müslümanlar kendi kursunu açıp kendi imamını tutsun; kimseye de din yahut dinsizlik dayatılmasın. Ancak, kusura bakmayın, devletin verdiği eğitim ''bilimsel'' olmak zorunda. Devlet Kur'an kurslarına karışmaz; ancak, dünyanın tüm ileri, bilimsel ve gelişmiş akademilerinin okutup öğrettiği ''evrim'' ders müfredatlarına girdiğinde kimse ağlamayacak. Zaten kimse evrim öğrendi diye de dinden çıkmıyor, bu çok daha sofistike ve karmaşık bir mevzu:
Bence şunda anlaşmalıyız, dinden çıkmak yahut dine dahil olmak sanılanın aksine daha sofistike mevzular. Devlet öğretiyor diye insanlar ''dindar'' olmuyor, olansa da iyice sapıtık oluyor. Şahsen ben devletin öğrettiği dindarlığın vakıflarınkinden daha tahammülsüz olduğunu düşünüyorum. İşin içine ''milliyetçilik'' de dahil oluyor çünkü. Muhafazakar olması bir yana, ideoloijik de.
milomanara
12-09-2011, 10:54
Bu iddiayı bir argümana dayandırman gerek muhterem.
konuya dönelim:
Şimdi, önce şunu anlayalım; eğitim öğretimle ne yapmaya çalışıyoruz? Temelde kümülatif bilgimizi bir sonraki nesile aktarıyoruz, detayda çağın koşullarını anlayan yeni problemlere yeni çözümler üretebilen toplumu bize göre daha müreffeh duruma getirebilecek bireyler yetiştirmek istiyoruz.
Eğitim öğretimle, beyin yıkamayı bir tutamayız. Mesela Hitler Gençliği grubu bir beyin yıkama(indoctrination) müessesesiyken bizim eğitim kurumlarımızın analitik yetenekleri geliştrici, bilgiye ulaşma becerileri kazandırıcı, çözüm önerileri ürettiren ve bunları eleyen, sorgulayıcı bireyler yetiştirmesini isteriz çünkü biz bir kilit için bir anahtarı olan değil, her kilit için anahtarını yapabilen fikir çilingiri bireyler isteriz çünkü hayatta karşılaşılacak problemlerin türü ve yapısı sonsuz çeşitlilikte olabilir.
Bu doğrultuda, sorgulanamayan(dogma) bilgilerin aktarımı ister istemez beyin yıkama kategorisine girer, misal "Alman Irkı üstündür", "Herşeyi Allah yaratmıştır" vs... Bu tür beyin yıkama amaçladığımız çilingir fikirli beyinleri üretemez. Devlet başkanın danışmanlarının cincilikten(!) tutuklandığı kara mizah bir toplum oluruz[1 (http://www.hurriyet.com.tr/planet/17721211.asp?gid=381)].
Doğal olarak, 2x2=4 de dogmatik değil mi diye düşünebilirsin(entellektüel görünümün böyle bir soruyu sorabileceğine işaret ediyor). 2x2=4 ifadesi çarpma ve eşitlik ifadelerinin matematiksel tanımlamaları altında ve onluk sistemde 4 eder. Bu ifade çarpma ve eşitliğin farklı tanımlandığı ya da başka bir sayı sisteminin kullanıldığı durumda 4 etmeyebilir. Ya da su normal koşullarda 100 derecede(celcius) kaynar ifadesi dogma mıdır? Hayır, çünkü normal koşullar fizikte 20oC (293.15 K, 68oF) and 1 atm (101.325 kN/m2, 101.325 kPa, 14.7 psia, 0 psig, 29.92 in Hg, 760 torr) olarak tanımlanmıştır ve bu koşullar altında suyun kaynama derecesi bir dogma değil doğal bir fenomendir(bir gerçektir).
Çocuklara İngilizceyi, yaygın ve geçerli bir yabancı dil konuşsunlar dünyayla iletişimleri olsun, bilgiye(henüz Türkçe'de olmasa da) erişebilsinler diye öğretiyoruz. Dünya'da sadece bir kaç yüz kişinin konuştuğu Mançu dilini öğretmiyoruz mesela. Elbette pragmatik bir tercih bu. Eğer Mançuca'nın İngilizce'den daha iyi bir araç olacağına dair geçerli argümanın varsa elbette onun da müfredata alınması için sesini çıkarmalısın.
Şimdi gelelim din dersinin detayına. Başka arkadaşıların sorduğu "hangi din?" sorusuna cevap vermedin. Dünya üzerinde sayısız dogmatik, mesnetsiz inanç var. İbrahimi dinler(sen bunlara kanıtın olmadığı halde ilahi diyorsun), pagan inançlar, uzak doğu felsefeleri, afrika kargo kültürleri, bunların mezhepleri ve şeriatları, evrenin oluşumu ve nasıl yaşamamız üzerine bir biriyle çelişen sayısız mesnetsiz iddada bulunur(mesela en basitinden Hıristiyan İslama göre kafirdir/cehennemliktir, Müslüman Hıristiyanlığa göre). Bu dogmalardan neden İslam öğretilmeli? Çoğunluğu müslüman geyiğini sunarsan, bir o müslüman tarifinin içinde Aleviler de var, iki dersin "zorunlu" olması ve diğerlerine dayatılması için çoğunluk yeterli midir? İş durumundan İsrail'e yerleşmek zorunda kalsan çocuğunun "zorunlu" olarak Yahudi şeriatına maruz bırakılmasını ister miydin?
Din dersi sadece kaldırılmamalı, çocukların reşit olana kadar her hangi bir dogmanın bombardımanına maruziyeti yasaklanmalıdır.
redyellow
12-09-2011, 11:20
Yahu bunlar zaten benim de önerdiğim şeyler. Devlet saçma sapan müdahale edip insanları rencide ediyor diye bunca yıldır demokrasi ve insan haklarına bu denli öfke ve kara çalma yapılmadı mı?
İmamı memur yaparsan elbette diğerleri nasıl hak kazandıysa o da kazanmıştır; ha bu mantıkla, devletin resmi tecavüzcüsü maaşlı memur olsa ona da ses edemeyiz, memur ya? :)
İmamlara maaştan bana ne, demenin manası zaten şuydu: Müslümanlar kendi kursunu açıp kendi imamını tutsun; kimseye de din yahut dinsizlik dayatılmasın. Ancak, kusura bakmayın, devletin verdiği eğitim ''bilimsel'' olmak zorunda. Devlet Kur'an kurslarına karışmaz; ancak, dünyanın tüm ileri, bilimsel ve gelişmiş akademilerinin okutup öğrettiği ''evrim'' ders müfredatlarına girdiğinde kimse ağlamayacak. Zaten kimse evrim öğrendi diye de dinden çıkmıyor, bu çok daha sofistike ve karmaşık bir mevzu:
Bence şunda anlaşmalıyız, dinden çıkmak yahut dine dahil olmak sanılanın aksine daha sofistike mevzular. Devlet öğretiyor diye insanlar ''dindar'' olmuyor, olansa da iyice sapıtık oluyor. Şahsen ben devletin öğrettiği dindarlığın vakıflarınkinden daha tahammülsüz olduğunu düşünüyorum. İşin içine ''milliyetçilik'' de dahil oluyor çünkü. Muhafazakar olması bir yana, ideoloijik de.
Tamam anlaştık, devlet kuran kurslarında, camilerde hocaların vereceği eğitime, şeriatın öğretilmene vs.vs. asla ve asla karışmasın buyrun siz de okullarda evrim mi anlatacaksınız ne hikaye anlatacaksanız anlatın, biz varız!
Sorun bitti... Anlaştık.
redyellow´isimli üyeden Alıntı
Bu iddiayı bir argümana dayandırman gerek muhterem.
Asıl argümana dayandırması gerekenler din dersinin insanlık dışı olduğunu söyleyenlerdir.
benim argümana dayandırmama gerek var mı?
DİN İNSANLAR İÇİNDİR.. Siz hiç bir hayvanın dininin olduğuunu gördünüz mü? göremezsiniz.
Din insanlar içindir ve insanların din dersi istemeleri doğaldır, hakdır. Argümansa buyur argüman. Ama bunu kabul edebilmen için öncelikle dine karşı içinde oluşan kin ve nefreti yıkaman lazım muhterem.
Bir insan İNSANİ BİR olay istiyor, buna karşı çıkmak dayatma değil mi? faşistlik değil mi?
Çocuklara İngilizceyi, yaygın ve geçerli bir yabancı dil konuşsunlar dünyayla iletişimleri olsun, bilgiye(henüz Türkçe'de olmasa da) erişebilsinler diye öğretiyoruz. Dünya'da sadece bir kaç yüz kişinin konuştuğu Mançu dilini öğretmiyoruz mesela.
../..
ingilizceyi "bilgiye.... erişebilsinler" diye öğretiyorsunuz da din dersini ne diye öğretiyorlar?
DİNİ BİLGİYE ERİŞEBİLSİNLER diye olabilir mi?
Bunu görmek bu kadar zor mu?
İnsanların din öğrenmesinden niye bu kadar gocunuyorsunuz?
Mançu dilini öğretmiyorlarmış iyi işte biz de bir kaç yüz bin kişinin dininin öğretilmesini istemiyoruz farkındaysanız!!!
Din dersi sadece kaldırılmamalı, çocukların reşit olana kadar her hangi bir dogmanın bombardımanına maruziyeti yasaklanmalıdır.
İngilizce öğretilmesini savunanın din dersine bu şekilde yaklaşması ibretlik bir durumdur.
Asıl dogma insanların dinlerine, inançlarına karşı yapılan dayatmadır.
REŞİT OLANA Kadar demişsin, pes!
O zaman şöyle yapalım:
REŞİT OLANA KADAR HERKESİN TÜM OKULLARA GİTMESİ YASAKLANSIN!
Okullar ancak reşit olan yaşa gelenleri alsın!!!
(acaip komik oldu degil mi? aynen sizin teklifiniz gibi)
ailelerin çocuklarının üstünde ki etkilerine birşey yapılamaz , oldu olacak çocuklar toplama kamplarında yetişsin ama din dersleri mantıksızdır red yellow 1980 darbesinin bu ülkeye taktığı bir prangadır , sen hayatında namaz kılmayacak bir aleviye bunu dayatamazsın (dersin ki derslerden muaf tutulabilir oda ayrımcılığa sebeğ olur) ...
bazen süzme dindar sitelerinde bile eşine rastlanılmayacak yorumlar bu forumda oluyor , hayret
Bence, ilk olarak bu sitedeki inançsız kişilere bir ders verilmeli ve sonrasında ise sınavdan geçirilmeli, zira din denilince anlamsız sözcükler sarfediyorlar. En büyük noksanlıkları ise, saygı eksikliği.
Din derslerinin kaldırılmasının istenmesi sadece ve sadece inançsız kişilerin istekleridir. Bu da doğal olarak inançlı kişilerin istemesi seçeneğini doğurur. Matematik ile nasıl kıyaslanabiliyor diyenlere de sözüm, Matematik te bir derstir, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi de. Hayatı boyunca bir kere boyunca işi olmayan bir insana nasıl ki Biyoloji dersi verip, hücreleri vs. öğretiyorsanız, hayatı boyunca bir kere bile kimyasal elementler ile işi olmayan birisine Kimya dersi veriyorsanız Din dersinin de bir farkı yoktur.
Asıl sormak istediğim ise, din dersinin olmasından neden KORKUYORSUNUZ? Siz değilmisiniz, çocuklarıma seçenekleri öğretirim, okuturum sonrasında ise kendi seçer diye? Bu ner perhiz bu ne lahana turşusu?
Son olarakta şunu ekleyim, diğer derslerde olduğu gibi, din dersinde de, eğitmenin yani öğretmenin eksiklikleri vardır, yanlışları vardır bunlarda bir eleştiriniz var ise sonuna kadar yanınızdayım. Lakin, kaldırılması yanlıştır.
Saygılar
Bence, ilk olarak bu sitedeki inançsız kişilere bir ders verilmeli ve sonrasında ise sınavdan geçirilmeli, zira din denilince anlamsız sözcükler sarfediyorlar. En büyük noksanlıkları ise, saygı eksikliği.
Din derslerinin kaldırılmasının istenmesi sadece ve sadece inançsız kişilerin istekleridir. Bu da doğal olarak inançlı kişilerin istemesi seçeneğini doğurur. Matematik ile nasıl kıyaslanabiliyor diyenlere de sözüm, Matematik te bir derstir, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi de. Hayatı boyunca bir kere boyunca işi olmayan bir insana nasıl ki Biyoloji dersi verip, hücreleri vs. öğretiyorsanız, hayatı boyunca bir kere bile kimyasal elementler ile işi olmayan birisine Kimya dersi veriyorsanız Din dersinin de bir farkı yoktur.
Asıl sormak istediğim ise, din dersinin olmasından neden KORKUYORSUNUZ? Siz değilmisiniz, çocuklarıma seçenekleri öğretirim, okuturum sonrasında ise kendi seçer diye? Bu ner perhiz bu ne lahana turşusu?
Son olarakta şunu ekleyim, diğer derslerde olduğu gibi, din dersinde de, eğitmenin yani öğretmenin eksiklikleri vardır, yanlışları vardır bunlarda bir eleştiriniz var ise sonuna kadar yanınızdayım. Lakin, kaldırılması yanlıştır.
Saygılar
yergin konu başladığından beri olan talepleri modifiye edip bir cevap bulmuşsun ...
tamam o zaman pagan inancıda öğretilsin , eski mısır dinide , satanizmde hatta pasyafaryanizmde ; din derslerinde allah incil'i gönderdi ama insanlar onu değiştirdiler , yahudiler de zaten lanetli dersen olmaz bu iş ... eşitlikçi olun biraz
redyellow
12-09-2011, 15:18
ailelerin çocuklarının üstünde ki etkilerine birşey yapılamaz , oldu olacak çocuklar toplama kamplarında yetişsin ama din dersleri mantıksızdır red yellow 1980 darbesinin bu ülkeye taktığı bir prangadır , sen hayatında namaz kılmayacak bir aleviye bunu dayatamazsın (dersin ki derslerden muaf tutulabilir oda ayrımcılığa sebeğ olur) ...
bazen süzme dindar sitelerinde bile eşine rastlanılmayacak yorumlar bu forumda oluyor , hayret
din dersinde İLLAKİ NAMAZ KILACAKSIN mı diyorlarmış:)
ya bazen bazı yazıları nasıl yazıyorsunuz inanamıyorum.
rüyanızda felan mı görüyorsunuz bunları?
İşin içine hemen de alevi vs. katıyorsunuz, aleviler kafir mi ki namaz vs. denince hemen işin içine aleviyi sokuyorsunuz.
Bırakın aleviyi vs. kendinizi anlatın.
Şu an türkiyedeki dinsizlerin tümü okullarda din dersi gördü, görmelerine rağmen de dinsizler.
demek ki din dersi görmek kimseyi zorla müslüman, zorla namaz kılar hale getirmiyormuş.
yergin konu başladığından beri olan talepleri modifiye edip bir cevap bulmuşsun ...
tamam o zaman pagan inancıda öğretilsin , eski mısır dinide , satanizmde hatta pasyafaryanizmde ; din derslerinde allah incil'i gönderdi ama insanlar onu değiştirdiler , yahudiler de zaten lanetli dersen olmaz bu iş ... eşitlikçi olun biraz
Bunlar olursa tamam öyle mi? bu durumda siz dindersine değil İSLAMA karşısınız bu ortaya çıkıyor.
Takiyyeyi bırakın o zaman ve açıkca din dersi olabilir ama İSLAM olamaz deyin!
Saygılar
Ağzınıza, yüreğinize, klavyenize sağlık.. Teşekkürlerimle.
Birşeylerin öğretilmesinden korkmayan bir insanın, bir şeylerin öğretilmesine karşı çıkması anlamsızdır. Bu nasıl özgürlük anlayışı? Bu nasıl dinlerden özgür olma anlayışı?
Sizin düşüncenize göre o zaman sırf din değil, Türk Dili ve Edebiyatınında kaldırılması lazım, zira o da sadece ülkemize ait birşey, başkası da çıkar İtalyan Dili ve Edebiyatı öğrenmek istiyorum der, ben İtalyan kökenliyim, şöyleyim böyleyim niye kendi dilinin inceliğini bana öğretmeye dayatıyorsun der. Bu anlamsız, o zaman şu dilde öğretilsin, o zaman bu da öğretilsin gibi anlamsız çıkarımlardan vazgeçin artık, zira cidden anlamsız istekler bunlar.
Alevilerin böyle bir talepte bulunmaları zaten büsbütün anlamsız çünkü Alevilik'te İslam'ın bir parçasıdır. Bunu böyle görmeyeni yok mu? Var, ama var olması gerçeği değiştirmez.
Sizden soruma da cevap vermenizi bekliyorum.
Benim çocuğum özgürce onu da okusun, bunu da okusun kendi seçimini kendi yapsın diyen bir inançsız okuldaki din dersinin öğretilmesinden neden korkuyor?
Sevgili milomanara'ya da cevabım Celal Şengör hocamızdan olsun. Tam olarak sözlerini hatırlayamadım şu an. Siyaset Meydanı programına katıldığında kendisi söylemişti. Youtube'da bulabilirsiniz.
Bir üniversite öğrencisine hitaben söylediği, sanırım Genetik okuyan birisine hitaben söylemişti.
"Siz aslında üniversite okumuyorsunuz. Türkiye'de gerçek bir üniversite yok aslında"
Önce eğitim sistemindeki bu sorunlar çözülmeli bence. Din dersinden korkmanız gereken birşey yok.
Saygılar
Sevgili Yergin,
Din, bilimsel çalışmalar ve gözlemler sonucu bilgi olarak ortaya çıkıp, ders olarak okulda okutulan şeyin karşısında bir seçenek olamaz.
milomanara'nın verdiği örneklere bir daha göz at. 2x2=4 eşitliğinin okullardaki matematik derslerinde bilgi olarak verilebilmesinin bir geçerliliği ve mantığı vardır. Bunu test edebilir, yapabiliyorsan yanlışlayabilirsin. Veya coğrafya, fizik, kimya vs gibi derslerde okutulanları da.
Fakat okulda 7-8 yaşındaki bir çocuğa "Evet çocuklar, bundan sonra Muhammed kanatlı atına bindi ve cennete uçtu" gibi bir bilgiyi(!) neye dayanarak vereceksiniz?
İlla ki dine dair bazı söylemleri sırf eşitlik olsun diye çocuklara aktaracaksanız (ki yanlış burada başlıyor, mukayese etme yetisi olmayan çocuğa, ol deyip olduran bir tanrıdan bahsedilmesi), bunu okul dışında yapmalısınız (aslında yapmamalısınız). Okul, çeşitli bilim ve disiplin dalları ile ortaya koyup araştırabileceğimiz, yanlışlayabileceğimiz vs şeylerin irdeleneceği bir mekan olmalı.
Selamlar
Sevgili Yergin,
Din, bilimsel çalışmalar ve gözlemler sonucu bilgi olarak ortaya çıkıp, ders olarak okulda okutulan şeyin karşısında bir seçenek olamaz.
milomanara'nın verdiği örneklere bir daha göz at. 2x2=4 eşitliğinin okullardaki matematik derslerinde bilgi olarak verilebilmesinin bir geçerliliği ve mantığı vardır. Bunu test edebilir, yapabiliyorsan yanlışlayabilirsin. Veya coğrafya, fizik, kimya vs gibi derslerde okutulanları da.
Fakat okulda 7-8 yaşındaki bir çocuğa "Evet çocuklar, bundan sonra Muhammed kanatlı atına bindi ve cennete uçtu" gibi bir bilgiyi(!) neye dayanarak vereceksiniz?
İlla ki dine dair bazı söylemleri sırf eşitlik olsun diye çocuklara aktaracaksanız (ki yanlış burada başlıyor, mukayese etme yetisi olmayan çocuğa, ol deyip olduran bir tanrıdan bahsedilmesi), bunu okul dışında yapmalısınız (aslında yapmamalısınız). Okul, çeşitli bilim ve disiplin dalları ile ortaya koyup araştırabileceğimiz, yanlışlayabileceğimiz vs şeylerin irdeleneceği bir mekan olmalı.
Selamlar
Sevgili AhbAp,
Sizin bahsettiğiniz dersler, yani test edilebilir dersler zaten belli değil mi? ve din bunlardan ayrı der iken bunların arasına din dersinden başka derslerde girmiyor mu? Felsefe vs. gibi.
Sayın milomanara'ya verdiğim cevabı dikkat ettiyseniz özellikle Celal Şengör hocayı seçerek verdim. Ülkemizdeki ilkokul dahil, tüm eğitim sistemi cidden çok yanlışlarla dolu ve baştan aşağı düzeltilmeli ama bunlara din dersinden başlanması ve kaldırılmasının istenmesi bence yapıcı bir istek değildir.
Okul dışında yapılmasının istenmesi de tartışılabilir ama sizin böyle söylemenize rağmen okul dışı yapılan İslam eğitimine tümü ile karşı çıkanlarda var bildiğiniz gibi.
Saygılar
ben artık yazmayayım imzam konuşsun ...
anlamak mı istemiyorsunuz , türk edebiyatı dersiyle islam bir tutulabilir mi bu mantığa göre asıl dil dersi türkçe değil ingilizce olsun ...
alevilği katacağız tabi neyi katacağız %20-%25 i alevi olan bir ülkeden bahsederken , çerkezlerden bahsedecek halimiz yok ...
ben ne yazarsam cümlemi çekeceğiniz için eğer illa din dersi olsun diyorsanız bunun kitabının şu şekilde olması gerekir diyorum , artık neresinden yanlış anlayacaksınız merak etmiyor değilim ....
ilk çağlarda inanç ve yaratılış mitleri
eski mısır - roma - yunan dinleri
efsanelerde geçen dinsel yaklaşımlar (türk - sümer - aztek vs vs)
sabiilik , budizm , hinduizm
ilahi dinlere geçiş ve ibrahim
-yahudilik
-hıristiyanlık
-islamiyet
mezhepler ve akımlar üzerine (bahailik, mutezile gibi özellikle dini konuların içine yer edinmeyen konulardan oluşur)
ilaha karşı ilahi dinlerden türüyen akım : satanizm
dinlere karşı olan akımlar
-ateizm
-teizm
vs vs vs vs ....
derslerde zorla namaz mı kıldırılıyor diyen arkadaşa cevap , sen hiç sureleri okuyamayınca cetvel yemedin heralde , sıranın üstünde namaz kılındığını , okul tuvaletlerinde abdest talimi yapıldığına şahit olmadın ; bir hoca vardı her hafta derste tahtaya kuran'dan ayet yazardı ; niye incil'den yazmadı birgünde ...
söylemeriniz tutarlı olsun lütfen ...
Sevgili AhbAp,
Sizin bahsettiğiniz dersler, yani test edilebilir dersler zaten belli değil mi? ve din bunlardan ayrı der iken bunların arasına din dersinden başka derslerde girmiyor mu? Felsefe vs. gibi.
Sayın milomanara'ya verdiğim cevabı dikkat ettiyseniz özellikle Celal Şengör hocayı seçerek verdim. Ülkemizdeki ilkokul dahil, tüm eğitim sistemi cidden çok yanlışlarla dolu ve baştan aşağı düzeltilmeli ama bunlara din dersinden başlanması ve kaldırılmasının istenmesi bence yapıcı bir istek değildir.
Okul dışında yapılmasının istenmesi de tartışılabilir ama sizin böyle söylemenize rağmen okul dışı yapılan İslam eğitimine tümü ile karşı çıkanlarda var bildiğiniz gibi.
Saygılar
Sevgili Yergin,
Celal Hoca'nın sözlerinin altına imzamı atarım. Kendisi, az önce burada konuşmaya çalıştığımız, "Mukayese yeteneği yaşı itibariyle ve doğal olarak olmayan çocuklara, dini masalları sanki hayatın gerçeği imiş ve gözümüzün önünde kanıtlanmış doğrular gibi anlatmak" konusunda ilk-orta-lise eğitimini bir yana bırakın, Türkiye'de adam gibi bir tane bile üniversite olmadığını söylüyor, ki çok doğru. Evrimi anlamayan, anlatamayan biyoloji profesörleri dolu bu ülkede.
Lisedeyken çok saygı duyduğum bir hocam, bence Türk Eğitim Sistem(sizliğ)ini şu sözlerle çok güzel özetlemişti: "Herşeyi bilen adam yetiştirmeye çalışıyoruz ama sonuç olarak hiçbir şey bilmeyen adam yetiştiriyoruz".
Eğitim sisteminin baştan ayağa yenilenmesi, güncellenmesi gerekiyor. Ve ayıklaancak ilk şeyin din dersi olduğuna ben de katılıyorum. En gereksiz ve en zararlı ders o çünkü.
Adamakıllı bir okulda, hem çağın gereğine uygun bir biyoloji dersini hem de İbrahimi Dinlerden birine dair masalları aynı anda anlatamazsınız.
Bir gencin, okul dışında bir çabayla herhangi bir dini araştırması, içeriğini istediği derinlikle öğrenmesi ve uygulaması değil konumuz. Ama çocuklar diyorum, dikkat edin, çocuklar... Hangi çocuk, bugün burada eleştirdiğimiz şeyler kendisine dini bilgi ve güya hayat gerçeği olarak anlatıldığında "Olur mu yahu öyle şey, çok saçma" diyebilir? Bu çocuklara o yaşta siyaseti anlatmıyoruz, kuantum fiziğini anlatmıyoruz ama güya hayatın sırrını anlatıyoruz ve anlamalarını bekliyoruz. Hem de elimizde hiçbir geçerli veri yokken ve aksi binlerce kere kanıtlanmış gerçekler varken. Bu, çocuk aklına tecavüzdür, istismarın ağababasıdır.
Selamlar
milomanara
12-09-2011, 19:18
Birşeylerin öğretilmesinden korkmayan bir insanın, bir şeylerin öğretilmesine karşı çıkması anlamsızdır. Bu nasıl özgürlük anlayışı? Bu nasıl dinlerden özgür olma anlayışı?
Yom Kippur orucu tutmayı ya da Pazar ayini dualarını öğrenmeyi ister misin sevgili Yergin?
Sizin düşüncenize göre o zaman sırf din değil, Türk Dili ve Edebiyatınında kaldırılması lazım, zira o da sadece ülkemize ait birşey, başkası da çıkar İtalyan Dili ve Edebiyatı öğrenmek istiyorum der, ben İtalyan kökenliyim, şöyleyim böyleyim niye kendi dilinin inceliğini bana öğretmeye dayatıyorsun der. Bu anlamsız, o zaman şu dilde öğretilsin, o zaman bu da öğretilsin gibi anlamsız çıkarımlardan vazgeçin artık, zira cidden anlamsız istekler bunlar.
Burada ne demek istediğini tam olarak anlamazken, Türk Dili ve Tanrı Zeus'un gerçekten aynı şey olduğunu düşünmediğini umuyorum. Şöyle ki, biri var diğeri yok.
Alevilerin böyle bir talepte bulunmaları zaten büsbütün anlamsız çünkü Alevilik'te İslam'ın bir parçasıdır. Bunu böyle görmeyeni yok mu? Var, ama var olması gerçeği değiştirmez.
Ders bırak İslamı, Sünni İslamı dayatıyor. Aleviler elbette tepki verecek, Hıristiyanlar da, Museviler de, Sünni olmayan diğer tüm Türkiye Azınlıkları da.
Benim çocuğum özgürce onu da okusun, bunu da okusun kendi seçimini kendi yapsın diyen bir inançsız okuldaki din dersinin öğretilmesinden neden korkuyor?
Yahudi şeriatı da verilsin mi? Ne korkması yahu. Ben Müslüman arkadaşlarıma Kuran'ı okumayın kafir olursunuz diyorum. Çocuk olmasalar vallahi hiç itiraz etmem bu derse. Eminim gırgır geçer.
Sevgili milomanara'ya da cevabım Celal Şengör hocamızdan olsun. Tam olarak sözlerini hatırlayamadım şu an. Siyaset Meydanı programına katıldığında kendisi söylemişti. Youtube'da bulabilirsiniz.
Bir üniversite öğrencisine hitaben söylediği, sanırım Genetik okuyan birisine hitaben söylemişti.
"Siz aslında üniversite okumuyorsunuz. Türkiye'de gerçek bir üniversite yok aslında"
Sevgili Yergin, eğitim siteminin çok sorunu olabilir fakat dogma dayatması(beyin yıkama) eğimin en büyük sorunu ve engelidir. Elbette faşist "andımız", resmi tarih, vs... yok edilmesi ve düzeltilmesi gerekenlerdendir ama önce Laik ülkede vergilerimizle Sünni İslamın beyin yıkamasına HAYIR!
Önce eğitim sistemindeki bu sorunlar çözülmeli bence. Din dersinden korkmanız gereken birşey yok.
İslamdan korkan Müslüman olsun! :D
Hayır girmiyor. Felsefede bir biriyle çelişen onlarca görüş anlatılır, tartışılır. Din dersinde Allah'ın varlığı tartışılır mı? Peygamber'in uzun inziva sürecinde şakülü kaymış bir birey olabileceği konuşulur mu?
Dogmadan başlanmalı. Cinle, melekle, periyle uğraşan fikri hür vicdanı hür birey olmaz.
Ben reşit olmayanların dogmatik kurslara(misal; Türk ırkının üstün olduğunu dayatan dernek, Kuran kursu, vs...) gitmesinin engellenmesini ama reşit olanın isterse Muz Dini kurabilmesini isterim. Ama burada anlatmak istediğimiz, devletin bu gibi işlerden elini çekmesi gerektiğidir. İman bireysel bir konudur, Müslüman kendi camisini kendi yaptırmalı, Ermeni Kendi kilisesini kendi. Bana ne sizin kime taptığınızdan yahu? Bana niye ödettiriyorsunuz din dersi öğretmeninin maaşını?
AlbatrosS
12-09-2011, 21:33
* Korku kültüründe saygı, çoğunluk ve otoriter olanın her türden absürtlüğünü ve üzerindeki psikolojik yıldırma, tahammülsüzlük ve baskısını kabullenmektir.
* Hitler Almanya'sında Yahudilerin ''asalak ve böcekler olup görüldüğü yerde '' öldürülmelerini değil de, daha naif(!) hissiyatla ''ari ırkı dejenere eden ilkeller'' olarak asimile edilmelerini savunanlar gibisiniz!
* Din kültürü ve ahlak bilgisi adı altında, sunni-hanefi geleneği empoze etmeye çalışan bir ders içeriğinin ''zorunlu olmasını'' makul bulursanız bunun adı ''fikir'' değil Yahudileri ''ari ırkı dejenere ettiği için asimile edilmesi gereken ilkeller'' olarak görmektir.
* Kürtler için ''yoktur, dağ Türkleridir'' diyenlerle ''vardır, ama anadilde eğitim bölücüdür, onlar daTC vatandaşı TÜRKTÜR'' diyenler arasındaki fark din derslerinin zorunlu olmasını savunan bir muhafazkarla Afganistanlı fanatik bir Taliban arasındaki fark kadardır ancak.
* Demokrasinin evrensel ilke ve prensiplerini benimseden ürettiğiniz ön yargı ve nefret kalıplarına ''fikir'' olarak saygı beklemesin kimse.
Çünkü din ve ahlak, devletin öğretebileceği ''tekil'' bir şey değil. Toplum katıksız, süzme beton kalıplarından mürekkep değil. Matematik ve biyoloji temel bilim disiplinleridir. Eğitimin varlık sebebi bilimdir. Bilimsel olmayan şeye biz ''eğitim'' demiyoruz.
Okullarda ''satanizm'' öğretilmesinden neden korkuyorsunuz? Satanizm basitçe, anladığınız ve amiyane tabiriyle ''kedi kesip adam öldürmek olmadığı halde'' bunu medyanın yaygın ve safsata dolu propagandalarıyla değerlendirip ödünüz patlıyor?
Onu da geçtim, okullarda Hitler'in ''kavgam'' adlı kitabını öğretmekten neden korkuyoruz? Öyle ya, İslam'ın hümanist süzgecinden geçmiş muhteşem zihinler bir de Kavgam'ı öğreniversinler?
Okullarda ''dekoltenin tacizin sebebi olmadığını'' öğrenmekten neden korkuyorsunuz? Dinsel taassub ve ahlaki baskıların psikolojik travmaları tetikleyici ve cinsel sağlığı bozduğunu neden söyleyemiyoruz?
Milli hastalığımız vajinismusun(ağrılı cinsel birleşme) dini ve ahlaki taassubun olduğu toplumlarda yaygın olduğu gerçeği hoşunuza gitmiyor mu?
Saygılar
Sayın Yergin,
Laik bir devletin işi ''din öğretmek'' olamaz. O iş vakıfların işidir. Devlet insanlara ''ahlak'' öğretemez. Devletin benim çocuğuma ahlak öğretmeye kalkması bana hakarettir. Demek ki sizler, ''ahlak bilgisi'' altında, kendi yetiştirdiğiniz çocukların ''ahlaksız'' olduğuna inanarak onları bir de devletin eğitmesini istiyorsunuz? Benim anladığım budur. Yahut, devlet, ''ahlak bilgisi'' adı altında toplumda baskın ve egemen bir eğilimin vicdani/ahlaki ortak kanaatlerini/kodlarını öğretmektedir ve siz de bunu meşru görmektesiniz. Neresinden bakarsınız ''iki ucu boklu değnek''.
Bir kere ben, insan üzerinde hiyerarşik bir otorite tesis etmeye hizmet eden hiçbir baskın eğilimi meşru bulmazken bunun en cisimlenmiş hali dini neden kabul edeyim?
Ben benzer biçimde zorunlu askerliğe de, 7-8 yaşlarında çocukların ant içmesini de yahut eğitim müfredatında dibine kadar ''seksist, şöven ve ötekileştirici'' ön yargı-nefreti körükleyen mentaliteyi de meşru bulmamaktayım.
Türkiye'nin çok farklı eğitim sorunları vardır, elbette. Kimse olmadığını söylemedi. Açarsınız bir konu, bunlar hakkındaki kanaatlerimizi de dile getiririz.
Olmadı, eğitim pedagojisinin nasıl olması gerektiği, nasıl yapılandırılması gerektiği vs hakkında da görüşebiliriz.
Hiçbir halttan korkumuz yoktur, siz müsterih olunuz...
Firestorm
12-09-2011, 21:48
Her ne kadar daha okumasamda size yeteri kadar çevap verilmiştir diye düşünüyorum. Bi de islamda zorlama yoktur dersiniz bir dini çoçuklara zorla öğretmek dışında herhalde dimi? Neyse...
Aslinda Alevilik islamdan ayri bir mezhep degildir. Ama belli ki Aleviler yeniceri ocaginin lagvedilmesinden sonra yasanan sancili gecis sureci ve ozellikle cumhuriyet sonrasi maruz kaldiklari fasizan dislanma sonrasinda tepkilerini islami redderek disa vuruyorlar. Elbette kimseye zorla din dayatilamaz. Onlarin inancini diledikleri sekilde yasamalarina izin verilmelidir, illede siz islamsiniz diye kavga etmenin alemi yok bence
İlk cümle için alkışlar ama sonraki kısım bozulmuş bir tepki yüzünden değil zaten islamın dışında olduğumuz için böyle konuşuyoruz, yazıyoruz ve savunuyoruz ;) Son cümledeki anlayış içinde teşekkürler
Topiğin kalanını tam okuyamadım ama umarım dışarı fazla taşmaz :)
redyellow
12-09-2011, 22:41
Her ne kadar daha okumasamda size yeteri kadar çevap verilmiştir diye düşünüyorum. Bi de islamda zorlama yoktur dersiniz bir dini çoçuklara zorla öğretmek dışında herhalde dimi? Neyse...
Öncelikle ben islamda zorlama yoktur diye bir şey yazmadım, yazmam da. İkincisi o sözün anlamını öğrenin öyle kullanın.
Üçüncüsü İslamda zorlama yoktur ile LAİK TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE MİLLİ EĞİTİME BAĞLI OKULDAKİ MÜFREDATIN ne alakası var???? biz şeriat devletinde yaşıyoruz da haberimiz mi yok?
Keşke yazarken önce düşünüp sonra yazsanız.
Unutmayın "çocuğa her şeyi zorla" öğretirsiniz arkadaşım, siz kaç tane çocuğun mesela ilkokula GÖNÜLLÜ BAŞLADIĞINI düşünüyorsunuz?
Daha bugün televizyonlarda gösteriyorlardı, çocuklar zırıl zırıl ağlıyordu!
ne yapalım: zorla olmaz deyip okula gitmek istemeyen ağlayan çocukları okul yerine lunaparka mı gönderelim????
Size bi de şunu sormak istiyorum: Hakkaten siz çocuğunuza reşit olana kadar hiç bir şey öğretmeyecek misiniz?
Eğitim sisteminin baştan ayağa yenilenmesi, güncellenmesi gerekiyor. Ve ayıklaancak ilk şeyin din dersi olduğuna ben de katılıyorum. En gereksiz ve en zararlı ders o çünkü.
Sevgili AhbAp,
Benim aslında gelmek istediğim nokta şudur. Diyelim ki müslümanlar bir özveri gösterdiler ve tamam peki din dersi zorunlu olmaktan çıkarılsın ve lisede veya üniversitelerde ağırlık verilerek öğretilsin dediler. Peki ya bunun sonucu ne olacak? Bugün, dini zararlı gören yarın da görmez mi? Din dersini en zararlı ders olarak görmenizi daha çok açmanız gerekiyor. Yani, sebepleri, sonuçları nelerdir? Çocuklara öğretildiği için mi size göre zararlı yoksa inançsız birisi olarak inançların boş olduğunu düşünen birisi olarak mı zararlı diyorsunuz?
Bakın burada, din derslerinin kaldırılmasını isteyen AlbatrosS, devlet benim çocuğuma ahlak öğretemez bu bana yapılmış hakarettir diyor. Oysa ne kadar büyük bir hatalı ifade bu. Devlet elle tutulur, gözle görülür birşey değil ki, devlet kurumlardan da öte, kişilerden de ötedir. Devlet bir insan değildir. 70 milyonda bir devlettir, 10 bini de. Benim ailem 4 bireyden oluşuyorsa bu da kendi içinde bir devlettir. İnsanlar herşeye açık olmalı, samimi olmalı ve herkesi kendisi ailesi gibi görmeli, ancak böyle insan olabiliriz ancak böyle devlet olabiliriz. Belki çok zor birşey bu ama bunu zorlaştıran yine bizleriz.
İlkokuldan üniversitesine kadar tüm eğitim sistemi baştan aşağı değişmeli, işi bilen kişiler tarafından yeniden oluşturulmalı ki bunlar asla ama asla politikacılar değildir.
Kendi çocuğuna öğretilmesini istemeyen kişilere saygı gösterilmeli ama çocukların mukayese yeteneği yoktur diyerek te din dersleri kaldırılmamalı. Çünkü daha önce başka bir konuda dediğim gibi, size göre anlamsız gelen din yani İslam, bizler için çok kıymetlidir.
Bana niye ödettiriyorsunuz din dersi öğretmeninin maaşını?
Vatandaşın verdiği verginin nerelerde kullanılmasını istediği bir uygulama bildiğim kadarı ile dünyada hiç bir ülkede yok, sizin varmı?
Ayrıca, zorunlu din dersinin kaldırılmasını isteyen Alevilerimizin, cemevleri de ibadethane sayılsın demesine de karşısınız değil mi? Çünkü nedense kimse buna değinmiyor...
Sevgili AhbAp'a dediğim gibi size de söyleyeyim, din derslerinin kaldırılmasını istemenizin sebebi boş, anlamsız diye düşünmeniz ise hiç bir şekilde ortak bir nokta bulabilmemiz mümkün değil.
Saygılarımla
Firestorm
12-09-2011, 23:03
Öncelikle ben islamda zorlama yoktur diye bir şey yazmadım, yazmam da. İkincisi o sözün anlamını öğrenin öyle kullanın.
Üçüncüsü İslamda zorlama yoktur ile LAİK TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE MİLLİ EĞİTİME BAĞLI OKULDAKİ MÜFREDATIN ne alakası var???? biz şeriat devletinde yaşıyoruz da haberimiz mi yok?
Keşke yazarken önce düşünüp sonra yazsanız.
Unutmayın "çocuğa her şeyi zorla" öğretirsiniz arkadaşım, siz kaç tane çocuğun mesela ilkokula GÖNÜLLÜ BAŞLADIĞINI düşünüyorsunuz?
Daha bugün televizyonlarda gösteriyorlardı, çocuklar zırıl zırıl ağlıyordu!
ne yapalım: zorla olmaz deyip okula gitmek istemeyen ağlayan çocukları okul yerine lunaparka mı gönderelim????
Size bi de şunu sormak istiyorum: Hakkaten siz çocuğunuza reşit olana kadar hiç bir şey öğretmeyecek misiniz?
İslamda zorlama yoktur sizin demeniz olmasına gerek yok zaten islamın kendisi bi taraftan bunu söyler ve bi taraftanda zorla öğretilmesi yönünde öğütler verir sizde bu öğütler doğrultusunda zorunlu din derslerinin olması yönünde görüşünüzü belirtiyorsunuz burada dimi? Hem zorlama yoktur hemde çoçuklarına islamı öğretmek ve bu dinde olmalarını sağlamak ailenin görevlerindendir islamın kendince ip yumağı işte ne diye yadıysam bi önceki mesajımı ve bunu :)
Ben eğer başarabilirsem reşit olana kadar bütün dinler ayrıca kendi inançım olan Alevi'lik vs hakkında az çok bilgi sahibi olabilmesini sağlardım kendimce ondan sonrası onun kararı...
İslamda zorlama yoktur sizin demeniz olmasına gerek yok zaten islamın kendisi bi taraftan bunu söyler ve bi taraftanda zorla öğretilmesi yönünde öğütler verir sizde bu öğütler doğrultusunda zorunlu din derslerinin olması yönünde görüşünüzü belirtiyorsunuz burada dimi? Hem zorlama yoktur hemde çoçuklarına islamı öğretmek ve bu dinde olmalarını sağlamak ailenin görevlerindendir islamın kendince ip yumağı işte ne diye yadıysam bi önceki mesajımı ve bunu :)
Ben eğer başarabilirsem reşit olana kadar bütün dinler ayrıca kendi inançım olan Alevi'lik vs hakkında az çok bilgi sahibi olabilmesini sağlardım kendimce ondan sonrası onun kararı...
İslam'da zorlama yoktur ifadesi inanmayanlar için geçerlidir Sayın Firestorm, inananlar için değil. İnandıktan sonra ise zorlama ile değil gönülden yapar ibadetini. Yoksa, ben müslümanım ama namazımı kılmam, ben müslümanım ama orucumu tutmam kimse zorlayamaz demek yanlış bir çıkarımdır. Zorluklar vardır İslam'da ama İslam'a girmek zorlamayla değildir.
Saygılarımla
redyellow
12-09-2011, 23:35
bakın size böyle demiştim, ama öğrenmemişsiniz anlaşılan gene ezbere yazıyorsunuz.
"İSLAMDA ZORLAMA YOKTUR" müslüman olmayanlar içindir, müslüman olmayan birisini ZORLA MÜSLÜMAN YAPAMAZSINIZ anlamındadır.
Bir müslüman çocuğuna dini öğretir, siz buna zorla diyebilirsiniz ama öğretir, öğretmelidir.
Bir insan müslümanım diyorsa onun kanunlarına uyacaktır, buna zorla deyin başka bir şey değil hiç bir önemi yoktur, kural budur.
Siz yarın diyelim ki a devletinin vatandaşlığına geçmek istiyorsunuz, ne yapacaksınız: oranın kanunlarını kabul edeceksiniz. Onlara ya ben hem sizin vatandaşınız olayım hem de şu kanununuza uymayayım diyemezsiniz, derseniz size hayır uyacaksınız derler, herhalde onlara da zorlama diyeceksiniz!
bir de ZORLA ÖĞRETMEKTEN bahsetmişsiniz.
daha önce de yazdım, daha bugün televizyonlar gösteriyordu.
İlkokul 1.sınıflar bugün başlamışlar.
çocukların bir çoğu AĞLIYORDU!
Şimdi bu anneyi, babayı, öğretmeni ULEN ÇOCUĞU NİYE AĞLATIYORSUNUZ, ZORLA ÖĞRETİM OLMAZ diyerek suçlayacak mısınız?
Ben eğer başarabilirsem reşit olana kadar bütün dinler ayrıca kendi inançım olan Alevi'lik vs hakkında az çok bilgi sahibi olabilmesini sağlardım
Samimi olun dürüst olun.
BÜTÜN DİNLER diyorsunuz, mesela İslam dinini öğretir misiniz? İslam şeriatını, Hazreti Muhammedi (sav) öğretir misiniz?
yoksa sadece kendinizin inancını düşüncenizi mi öğretirsiniz?
hiç bir baba a inancındayken tutup da o inancın tam tersi bir inancı çocuğuna öğretmez.
AlbatrosS
12-09-2011, 23:41
Sevgili AhbAp,
Benim aslında gelmek istediğim nokta şudur. Diyelim ki müslümanlar bir özveri gösterdiler ve tamam peki din dersi zorunlu olmaktan çıkarılsın ve lisede veya üniversitelerde ağırlık verilerek öğretilsin dediler. Peki ya bunun sonucu ne olacak?
'' Korku kültüründe saygı, çoğunluk ve otoriter olanın her türden absürtlüğünü ve üzerindeki psikolojik yıldırma, tahammülsüzlük ve baskısını kabullenmektir. '' demiştik.
Sayın Yergin, Müslümanlar ''özveri gösterdiler'' demek bile bayağı bir sakatlıktır. Siz hiç ''yaşam hakkı'' için ''özveri göstermek''ten bahsedebilir misiniz? Tipine, kaşına ve gözüne gıcık oluyorum; ancak, ben okadar özverili biriyim ki yaşamana müsade ediyorum diyen birinin davranışı demokrasi erdemini ve vicdanını içselleştirmiş bir kültüre mi işaret eder? Siz kimsiniz ki benim özgürlüğüme ''özveri gösteriyorsunuz''? Özgürlüğüm her türden şart-şurttan, otoriteden ve baskıdan özge bir meşruiyet alanına işaret eder. Demokrasinin evrensel kriterleri ve insan hakları ilkeleri de bunun için vardır zaten. Bizler siz inançlıların ''tahammül, özveri lutfedecekleri'' değiliz.
Bugün, dini zararlı gören yarın da görmez mi? Din dersini en zararlı ders olarak görmenizi daha çok açmanız gerekiyor. Yani, sebepleri, sonuçları nelerdir? Çocuklara öğretildiği için mi size göre zararlı yoksa inançsız birisi olarak inançların boş olduğunu düşünen birisi olarak mı zararlı diyorsunuz?
Bu durum sizlere elli sefer izah edildi, bizzat AHBAP bir önceki mesajında bunu açıkladı ama yine deneyelim:
Herhangi bir bilimsel teori, kuram vs ''dogma yahut tabu'' değildir. Yanlışlanma,ispatlanma gibi yöntemleri eğitim sistemi içerisinde de olumlanan, sorgulanması ve bilimsel yöntemi teşvik edilen olgulardır.
Ancak, dini inançlar böyle değildir. Din ve ahlak derslerinin amacı ve işlevi, o dersi alan çocukların ''dini ve ahlakı sorgulayıp gerçeğe ulaşması'' değildir. Zaten varlığından ''şüphe edilmeyen'' hatta ''şüphe edilmesi en sakıncalı'' bir olguyu çocuklara empoze ettirmektir. Mat. ve fen bilimleriyle kıyaslamanızdaki sakatlık da buradadır zaten. Hatta felsefeyle de. Felsefe derslerine giren hocaların her biri, öğrencilerine bildikleri her şeyden şüphe etmeyi bir metot olarak anlatır. Amacı insanı kendini bile sorgulatmak olan bir dersi de dinle kıyaslayamazsınız.
Analitik ve asgari şüphe yetileri gelişip bilimsel yöntem hakkında biraz fikir sahibi olan bireyler dilerse ''zu savaşçıları''na inansınlar. Yeterki inançları içinde yaşadıkları toplumdaki diğer grupları ahlaki bir otoriterlikle baskılamaya çalışmasın.
Bakın burada, din derslerinin kaldırılmasını isteyen AlbatrosS, devlet benim çocuğuma ahlak öğretemez bu bana yapılmış hakarettir diyor. Oysa ne kadar büyük bir hatalı ifade bu. Devlet elle tutulur, gözle görülür birşey değil ki, devlet kurumlardan da öte, kişilerden de ötedir. Devlet bir insan değildir. 70 milyonda bir devlettir, 10 bini de. Benim ailem 4 bireyden oluşuyorsa bu da kendi içinde bir devlettir. İnsanlar herşeye açık olmalı, samimi olmalı ve herkesi kendisi ailesi gibi görmeli, ancak böyle insan olabiliriz ancak böyle devlet olabiliriz. Belki çok zor birşey bu ama bunu zorlaştıran yine bizleriz.
Özgürlük ve demokrasi isteyen bizleriz. Bunu sakıncalı bulansa sizler. La havle, bu durumda kendi ön yargılarınızı bize dayatıp insafsızlık yapan kim?
Bakın, beni şaşırtarak en doğru cümlenizi kurmuşsunuz: Elbette, geleneksel ahlak ve aile cisimleşmiş devletlerden oluşur. Devletin varlık amacıysa kategorik olarak sınıflanmış zümreler ve bireyler arasında hiyerarşik ve otoriter bir zemin yaratmadır. En azından bugünkü görünümleri budur. Tası tarağı bırakıp masivaya çekilen, çile'yi bir yaşam kültürü haline getiren tasavvuf mistikleri yanında insanlara daimi kurallar, baskılar dayatan kurumsal kastları andırıyorsunuz. Önerdiğiniz nizam ve kurallar bütünlüğü birey-toplum ilişkileri düzleminde kastlar yaratıyor ancak. Bireyi, sorgusuz-sualsiz biçimde kendini ''kurumlar''a feda edebilen robotlar haline sokuyor.
İlkokuldan üniversitesine kadar tüm eğitim sistemi baştan aşağı değişmeli, işi bilen kişiler tarafından yeniden oluşturulmalı ki bunlar asla ama asla politikacılar değildir.
Kendi çocuğuna öğretilmesini istemeyen kişilere saygı gösterilmeli ama çocukların mukayese yeteneği yoktur diyerek te din dersleri kaldırılmamalı. Çünkü daha önce başka bir konuda dediğim gibi, size göre anlamsız gelen din yani İslam, bizler için çok kıymetlidir.
Eğitimin varoluş zemini ''bilimsellik''tir. Bu işi, kendi vakıflarınız ve toplumsal araçlarınızla yapmanız en doğrusudur. Devletin maaşlı-kadrolu din görevlisi olmaz. Yalnız size değil, ''maaşlı alevi dedeleri''ne de karşı çıkıyoruz biz. Herkes kendi münasip gördüğü ahlaki çerçevede çocuğunu yetiştirmekte, eğitmekte özgürdür. Göstermeniz gereken ''saygı'' değil, insan hakları ve evrensel özgürlük ilkelerini şartsız-şurtsuz benimsemektir. Bir arada, eşit ve onurlu yaşamın olmazsa olmazı ancak budur.
Vatandaşın verdiği verginin nerelerde kullanılmasını istediği bir uygulama bildiğim kadarı ile dünyada hiç bir ülkede yok, sizin varmı?
Din eğitimi almak isteyenler için ''özel vergiler'' dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde vardır. Klise vergileri vs.
Ayrıca, zorunlu din dersinin kaldırılmasını isteyen Alevilerimizin, cemevleri de ibadethane sayılsın demesine de karşısınız değil mi? Çünkü nedense kimse buna değinmiyor...
Gerçekten sizin dediğiniz gibi düşünseydik, camilerin de ibadethane sayılmasına karşı çıkmamız gerekiyordu :) Yahu daha neyi talep ettiğimizi bile anlamamışsınız.
Bizler kliselerin ve sinagogların ibadethane olmasına karşı mıyız? Bunların devletçe resmen tanınmasına? Eğer camiler tanınıyorsa cem evleri de resmi bir statü kazanmalıdır.
Sevgili AhbAp'a dediğim gibi size de söyleyeyim, din derslerinin kaldırılmasını istemenizin sebebi boş, anlamsız diye düşünmeniz ise hiç bir şekilde ortak bir nokta bulabilmemiz mümkün değil.
Saygılarımla
Boş ve anlamsız değil, demokrasi ve özgürlüklerin gereğidir...
Sevgili AhbAp,
Benim aslında gelmek istediğim nokta şudur. Diyelim ki müslümanlar bir özveri gösterdiler ve tamam peki din dersi zorunlu olmaktan çıkarılsın ve lisede veya üniversitelerde ağırlık verilerek öğretilsin dediler. Peki ya bunun sonucu ne olacak? Bugün, dini zararlı gören yarın da görmez mi? Din dersini en zararlı ders olarak görmenizi daha çok açmanız gerekiyor. Yani, sebepleri, sonuçları nelerdir? Çocuklara öğretildiği için mi size göre zararlı yoksa inançsız birisi olarak inançların boş olduğunu düşünen birisi olarak mı zararlı diyorsunuz?
Sevgili Yergin,
Senin gelmek istediğin noktaya, şu yoldan gelmeme izin ver. Bir müslüman olarak senin 7-8 yaşlarında bir çocuğun olduğunu, onu okula gönderdiğini ve orada o çocuğa Yunan Mitolojisinde geçen mitosların dini gerçekler olarak okutulduğunu varsay. Ve şimdi bana samimi bir şekilde söyle: Buna bir itirazın olur mu itirazların hangi noktalara olur?
Ben tahminimi söyleyeyim: "Hiçbir şekilde geçerliliği ve kanıtı olmayan masallarla benim çocuğumun zihnini bulandırmaya ne hakkınız var" dersin. Yanılıyor muyum?
"Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir", "Su 100 derecede kaynar", "Akdeniz'in bitki örtüsü makidir", "Dünya hem kendi ekseni etrafında hem de güneş etrafında dönmektedir. Bu hareketler, gece-gündüz oluşumunu ve mevsimleri meydana getirir" gibi bilgiler, daha ilk okulda verilmeye başlanıyor. Senin çocuğuna bu bilgiler verildiğinde bir itirazın olur mu? Olursa tam olarak hangi noktalara?
Üçgenin iç açılarını toplama, suyu kaynatıp ölçme ve bir zahmet Akdeniz'e gidip bitki örtüsünü inceleme ve uzaydan çekilen fotoğraflara bir göz atma ile bunların tamamından emin olabiliriz.
Dünyadaki en küçük canlıyı "sivrisinek ve ondan daha küçüğü" olarak tanımlayan, yaşadığı ortam dışındaki coğrafi ortamlardan, canlılardan bihaber olan, üzerinde yaşadığı dünyayı tepsi gibi düz tasvir eden, güneşi bir balçığa batıran ve güneşi dünyadan uzaklaştırarak gecenin olduğunu anlatan, "Geceyi dinlenme ve ibadet, gündüzü çalışma saati yapasınız diye onları birbiri ardına getirdik ki şükredesiniz" deyip kutuplardaki durumu bilmeyen bir kitabın hangi içeriğini ders diye okutacaksınız? "Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir" diyen bir bilgi ile "Depremlerden korunasınız diye dağları yarattık" iddiasında bulunan bir safsata, senin daha önceki mesajında belirttiğin birbirinin alternatifi eğitimler midir?
Eğer çocukları öcü ile korkutursanız, hiçbir çocuk size "Öcü diye birşey yoktur" demez ve öcüden korkar. Çocuk aklının bunu reddedebileceğini düşünebiliyor musunuz? Öcüyü neyle mukayese edecek de bu safsatayı reddedecek? O halde çocuklara önce öğrenmeyi öğretin, mukayese gücünü modern bilimsel tekniklerle, tepeleme doldurmadan geliştirin.
Bilimsel olmayan ve/veya bilimsel olup da güncellenmeyen, eskimiş ama hayatı açıklamaya dair herhangi bir iddiada bulunan herşey (başta din ve ırkçılık, düşmanlığı körükleyen tarih kitapları vs), ezberci eğitim sistemi (bilgiyi kullanmayı öğretmeyen, sadece onu ezberleten) ne varsa okuldan çıkarılmalı.
Selamlar
Sayın Yergin, Müslümanlar ''özveri gösterdiler'' demek bile bayağı bir sakatlıktır. Siz hiç ''yaşam hakkı'' için ''özveri göstermek''ten bahsedebilir misiniz? Tipine, kaşına ve gözüne gıcık oluyorum; ancak, ben okadar özverili biriyim ki yaşamana müsade ediyorum diyen birinin davranışı demokrasi erdemini ve vicdanını içselleştirmiş bir kültüre mi işaret eder? Siz kimsiniz ki benim özgürlüğüme ''özveri gösteriyorsunuz''? Özgürlüğüm her türden şart-şurttan, otoriteden ve baskıdan özge bir meşruiyet alanına işaret eder. Demokrasinin evrensel kriterleri ve insan hakları ilkeleri de bunun için vardır zaten. Bizler siz inançlıların ''tahammül, özveri lutfedecekleri'' değiliz.
Ben sizin özgürlüğünüze mi özveri gösteriyorum demişim yoksa başka anlamda mı demişim? Bakın daha burada bile, dininizi istediğiniz gibi yaşayın, istediğiniz gibi öğrenin ama bu bu yanlış der iken bile önyargılı yaklaşıyorsunuz bana ve bizlere. O zaman bir önceki mesajımda dediğim gibi, bugün bana önyargı ile yaklaşan birisi zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istiyorsa yarın daha başka neler isteyecek? Benim için bu önemlidir ve samimi bir şekilde bende bunu size sordum.
Gerçek veya değil %99 u müslüman denilen bir ülkede zorunlu din derslerinin kaldırılmasının istenmesi eğer demokratik bir ortamda gerçekleşecek ise yani bunu halka soracaksanız, sorduğunuz kişilerin büyük bir çoğunluğu müslüman olacağı için bu kişilerin peki tamam demeleri bana göre özveridir ve bende bunun karşılığında yine yukarıda dediğim gibi sordum, bu özverinin kıymeti bilinecek mi?
Bu durum sizlere elli sefer izah edildi, bizzat AHBAP bir önceki mesajında bunu açıkladı ama yine deneyelim:
Herhangi bir bilimsel teori, kuram vs ''dogma yahut tabu'' değildir. Yanlışlanma,ispatlanma gibi yöntemleri eğitim sistemi içerisinde de olumlanan, sorgulanması ve bilimsel yöntemi teşvik edilen olgulardır.
Ancak, dini inançlar böyle değildir. Din ve ahlak derslerinin amacı ve işlevi, o dersi alan çocukların ''dini ve ahlakı sorgulayıp gerçeğe ulaşması'' değildir. Zaten varlığından ''şüphe edilmeyen'' hatta ''şüphe edilmesi en sakıncalı'' bir olguyu çocuklara empoze ettirmektir. Mat. ve fen bilimleriyle kıyaslamanızdaki sakatlık da buradadır zaten. Hatta felsefeyle de. Felsefe derslerine giren hocaların her biri, öğrencilerine bildikleri her şeyden şüphe etmeyi bir metot olarak anlatır. Amacı insanı kendini bile sorgulatmak olan bir dersi de dinle kıyaslayamazsınız.
Analitik ve asgari şüphe yetileri gelişip bilimsel yöntem hakkında biraz fikir sahibi olan bireyler dilerse ''zu savaşçıları''na inansınlar. Yeterki inançları içinde yaşadıkları toplumdaki diğer grupları ahlaki bir otoriterlikle baskılamaya çalışmasın.
Bende sizlere defalarca yazdım. Sizin, ispatlanamaz, sorgulanamaz bu yüzden bilimsel değildir dediğiniz din yani İslam, bizler için bu hayatta ki herşeyden çok ama çok daha değerlidir. Sizin yanlış olarak gördüğünüz şeyler, bizim için bu hayatta ki bir çok şeyden daha gerçektir. Bu yüzden bilimsel olarak ispatlanamayan din derslerinin kaldırılmasını isteyen sizlerin, bugün bu sitede verdiğiniz mücadeleden farkı nedir? Bu sitenin bir misyonu, bir amacı var. Bu istek bu amaç için mi isteniliyor?
Ayrı olarak, müslümanları sorgulayamayan insanlar olarak görmeniz çok ama çok yanlış. Bende sorgularım ama neyi sorgulamam gerekiyorsa onu sorgularım. İmzamda da değindiğim gibi, Rabbimin karşındaki acziyetimin bilincinde olarak yaparım bunu.
Din eğitimi almak isteyenler için ''özel vergiler'' dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde vardır. Klise vergileri vs.
Din eğitimini almak isteyenler için "özel vergiler" olabilir. Ben yoktur demedim, benim söylediğim, benim bildiğim kimse verdiği verginin şurada kullanılsın, burada kullanılsın diyemez ve böyle bir uygulamanın olduğu bir ülkede yoktur.
Gerçekten sizin dediğiniz gibi düşünseydik, camilerin de ibadethane sayılmasına karşı çıkmamız gerekiyordu :) Yahu daha neyi talep ettiğimizi bile anlamamışsınız.
Bizler kliselerin ve sinagogların ibadethane olmasına karşı mıyız? Bunların devletçe resmen tanınmasına? Eğer camiler tanınıyorsa cem evleri de resmi bir statü kazanmalıdır.
Devletin maaşlı-kadrolu din görevlisi olmaz.
Saygılarımla
milomanara
13-09-2011, 10:16
Bende sizlere defalarca yazdım. Sizin, ispatlanamaz, sorgulanamaz bu yüzden bilimsel değildir dediğiniz din yani İslam, bizler için bu hayatta ki herşeyden çok ama çok daha değerlidir.
Yahu sevgili Yergin, Allah aşkına titre ve kendine gel! :) İfadendeki mantıksal çelişkiyi, birebir eşlik eksikliğini gerçekten göremiyor musun?
Din eğitimini almak isteyenler için "özel vergiler" olabilir. Ben yoktur demedim, benim söylediğim, benim bildiğim kimse verdiği verginin şurada kullanılsın, burada kullanılsın diyemez ve böyle bir uygulamanın olduğu bir ülkede yoktur.
Devlet harcamaları demokrasilerde açık ve şeffaf olmalıdır ve evet, vatandaşlar verdikleri paranın hesabını sorabilir. Devletin, emekli maaşları, sağlık, eğitim, savunma, alt yapı, vs... harcamaları vardır ve bunlar bütçe görüşmelerinde senin benim vekillerimce belirlenir. Misalen, devlet sadece fahişelere yıpranma payı altında asgari ücretin bir kaç katı finansal destek olsa, ya da devlet daha önce yaptığı yanlışa karşılık, 10.000 haham kadrosu açsa ve gayrimüslimlerin de tüm dini giderlerini bütçeye alsa, her ile en az bir kaç tane kilise, havra, budist tapınağı, hindu tapınağı, yaptırsa. Yarın 60'ların Almanyası gibi iş gücü İstihdam etsek ve milyonlarca Hindistanlı gelse, devlet Hindu vatandaşlarımızın meditasyonu için "sessiz" mahalleler ayırsa ve Ganj Nehri'nden tonlarca su getirtip ibadet etmelerini sağlasa bunları ödemek ister misin? Gayrimüslim bir ülkede ekmeğini kazanmak zorunda kalsan çocuğuna oranın inancının "zorunlu" dayatılmasını ister misin?
AlbatrosS
13-09-2011, 22:05
Ben sizin özgürlüğünüze mi özveri gösteriyorum demişim yoksa başka anlamda mı demişim? Bakın daha burada bile, dininizi istediğiniz gibi yaşayın, istediğiniz gibi öğrenin ama bu bu yanlış der iken bile önyargılı yaklaşıyorsunuz bana ve bizlere. O zaman bir önceki mesajımda dediğim gibi, bugün bana önyargı ile yaklaşan birisi zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istiyorsa yarın daha başka neler isteyecek? Benim için bu önemlidir ve samimi bir şekilde bende bunu size sordum.
Sayın Yergin,
* Eğitim'in temeli =BİLİMDİR.
* Eğitim almak istiyorsanız bu ancak ve ancak ''bilimsel kriterlerle'' olur ki, onun da yöntemi ve kriterleri bellidir.
* Müslümanın ''özveri göstermesi'' gibi bir mevzu yoktur. Din dersinden muaf olmak ve devletin sahiden laik olması, müslümanların da ''inanç özgürlüğü''nü kapsar zaten. Zorunlu din dersi, açık bir ''dayatma''dır, baskı ve asimilasyon politikasıdır. Bir tür faşist devlet uygulamasıdır. Devletin insanların inanç ve düşünce biçimlerine dair otoriter kalıplar/sınırlar çizip bunu dayatması ancak faşist-otoriter-totaliter devlet biçimlerinde olur. Demokrasi ve özgürlüklerin geliştiği devletlerde değil.
* Mevzu bahis olan ''demokrasi''yse siz ancak buna UYMAK ZORUNDASINIZDIR, özveri ve tahammül etmek değil. Yoksa asimilasyon, baskı ve otoriterliği benimsemiş; meşru bulmuşsunuzdur.
* SINIRI NEDİR?
Sınır, laik ve seküler bir devlettir. Temel demokrasi ve insan hakları kriterlerinin şartsız-şurtsuz güvence altına alınması ile tüm inançlara ibadet özgürlüğü sağlanması; ancak, bunun devlet eliyle yapılmamasıdır. Meşruiyetin manası budur. Dileyen vakfını, derneğini kurup çocuklarını eğitebilmelidir.
Gerçek veya değil %99 u müslüman denilen bir ülkede zorunlu din derslerinin kaldırılmasının istenmesi eğer demokratik bir ortamda gerçekleşecek ise yani bunu halka soracaksanız, sorduğunuz kişilerin büyük bir çoğunluğu müslüman olacağı için bu kişilerin peki tamam demeleri bana göre özveridir ve bende bunun karşılığında yine yukarıda dediğim gibi sordum, bu özverinin kıymeti bilinecek mi?
Bakın, şöyle bir fikir egzersizi yapalım:
* %90'ın satanist olduğu bir toplumda yaşadığınızı hayal edin. (ateist de diyebilirsiniz, önemli değil) %10 da Müslüman.
* Demokrasi ''insan hakları prensiplerine rağmen'' çoğunluğun iradesinin tecelli etmesiyse(ki fark etmesiniz de dediğiniz budur) %90 Satanist toplumda halka sorularak Müslümanlık hem devlet sathında hem de sokakta yasaklansın ve %90 buna onay versin.
* Sizce bu demokrasi midir?
* Hadi yasaklamadık, topluma sorularak Satanizm zorunlu ders yapılsın!
* Yahut %90'ın Nazi olduğu bir toplumda, halka sorularak Yahudi ve Çingenelerin ''gazlanması'' oylansın.
Bende sizlere defalarca yazdım. Sizin, ispatlanamaz, sorgulanamaz bu yüzden bilimsel değildir dediğiniz din yani İslam, bizler için bu hayatta ki herşeyden çok ama çok daha değerlidir. Sizin yanlış olarak gördüğünüz şeyler, bizim için bu hayatta ki bir çok şeyden daha gerçektir. Bu yüzden bilimsel olarak ispatlanamayan din derslerinin kaldırılmasını isteyen sizlerin, bugün bu sitede verdiğiniz mücadeleden farkı nedir? Bu sitenin bir misyonu, bir amacı var. Bu istek bu amaç için mi isteniliyor?
* Eğitim, bilimselliktir. Bilimin olduğu yerde dinsel inançların sorgulanamaz hükmünün geçerliliği yoktur. Birey kendi yaşamında neye inanırsa inanır, bu onun sorunu.
* Örneğin, pedagoji eğitimini düşünün: Bu eğitimin en modern teknik ve kriterleri ile yöntemleri bellidir. Pedagoglar bunu kutsal kitaplardan değil, deney-gözlem vs bir ton psikoloji-sosyoloji verileriyle öğrenmişlerdir.
* Devletin din öğretmek gibi dinsel ahlak yahut ahlakın tek biçimini öğretmesi gibi de görevi olamaz. Öğrenilebilecek tek etik, insan hakları etiğidir. En pratik, kapsayıcı ve yararlı olanı yani.
* Devletin ideolojik kalıplar öğretmek gibi bir işlevi de yoktur.
* Devletin nefret ve ön yargı kalıpları öğretmek gibi bir yükü de yoktur.
* Neye göre? İnsan hakları evrensel kriterleri ile bilimsellik ölçütüne göre.
* Dinler yasaklansın, laiklik zedelensin ve inanç özgürlüğü yok edilsin diyen mi var? Tüm demokratik ve ileri toplumlarda devletler zorunlu din dersi vermez. Demokrasi ve özgürlük kültürü geliştiği için onlar aya çıkarken biz yaya çıkarız değil mi?
Ayrı olarak, müslümanları sorgulayamayan insanlar olarak görmeniz çok ama çok yanlış. Bende sorgularım ama neyi sorgulamam gerekiyorsa onu sorgularım. İmzamda da değindiğim gibi, Rabbimin karşındaki acziyetimin bilincinde olarak yaparım bunu.
Müslümanların sorgulaması yahut sorgulamaması değil; din eğitimi altında verilen bilgilerin kendi içinde sorgulanamaz dinamikleridir mesele. Yağmur'un Tanrı'nın rahmetinden yağdığını söyleyen bir din hocasına, hangi kriter ve ölçütle Tanrı'nın rahmetinden yağmayan yağmuru göstereceksiniz yahut bunu neyle ispatlayacaksınız?
Allah birdir ve tekdir; o'ndan büyük ve yüce ilah yoktur! dendiği anda, bu İslam'ın temel inanış şartı ve kuralıdır. Bunu sorglulamaya, bundan şüphe etmeye hakkınız var mıdır?
Saygılarımla
Diyemez mi? Emin misiniz? Yahu bu iktisatçıların ve politikacıların temel tartışma alanlarından biridir. Gidin ABD seçimlerine bakın, herifler neler konuşuyor az gözlemleyin, bir iki gazete küpürü vs okuyun. Hemen her zaman konuşulan bir şeydir.
Cem evlerinin ibadethane statüsünün tanımı, onların tüzel kişiliğe haiz dernekler olmasıdır. Devletin ihtiyaç sahiplerine gidip cem evi yapması değil. Yahut, devletin cem evi dedelerine maaş bağlaması değil. Zaten Aleviler de böyle bir talebi reddettiler.
Fikrimde birbiriyle çelişen bir şey yok, devletin görevi dini korumak ve kollamak olmamalıdır. Devlet dine din de devlete karışmamalı. Devleti dinin hizmetine soktuğunuz anda din de devlete müdahale etmeye başlar. Bu işin doğasıdır.
Bakın, en ılımlı fıkıhçılardan Hayrettin Karaman sonunda baklayı ağzından kaçırıverdi: Şartlar uygun ve sıkıntı olmayacaksa Müslümana göre nahoş/gayrı ahlaki olana müdahale edebilirsiniz! Demek ki vatandaş, şartlar uygunsa iki tane reşit kadın ve erkeğin nikahsız aynı evde kalmasına müdahale edip onları bir güzel pataklayacak. E, hani demokrasi hani özgürlükler?