PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Askerlik Kısalıyor Mu? (Yardım Gerekiyor)

Jolly Jocker
13-09-2011, 15:33
Arkadaşlar bu başlığı, hem pek çok erkek vatandaşı ilgilendirdiği ve ziyadesiyle politik bir mevzu olduğu hem de beni fazlasıyla ilgilendirdiği için açıyorum. Yani fazlasıyla özel bir ihtiyaçtan da kaynaklanıyor.

12 Ağustos'ta acemiliğim başladı. Bayram nedeniyle iki haftada tamamlandı. Bir haftalık bir izin kullandım ve o arada forumda da yazdım. Sanırım aranızdan benim askerden firar ettiğimi düşünenler olmuştur. Her neyse, iznim bitince usta askerlik maceram başladı ve iki haftadır da usta askerim. Mutsuzum, açım. Askerliğe dair neredeyse hiçbir şey yapmıyoruz, sürekli olarak gereksiz temizlik yaptırılıyor bize. Kozalak ve izmarit toplamak, çöp dökmek, yemekhane ve aşhane temizliği, koridor ve merdiven temizliği, tuvalet ve 'er banyosu' temizliği, 'er gazinosu'(aman ne gazino!) temizliği, kazan temizleme v.s... Bildiğiniz amelelik. Askerden ziyade, çalışma kampındaki bir mahkum gibiyim. Ve zaman geçmek bilmiyor. Daha önümde dört ay var. Ocak'ın sonunda bitecek bu işkence. Ama bize umut veren birşey var: Askerliğin kısalacağına dair haberler.

CHP bu yönde bir tasarısı olduğunu ve meclise sunacağını söylüyordu son takip edebildiğim kadarıyla(takdir edersiniz ki, televizyon izleme ve gazete okuma olanaklarımız burada çok sınırlı olduğu için dünyadan pek haberimiz yok). Fakat CHP'nin sunduğu nanede yalnızca uzun dönemler için bir kısalma(15 aydan 9 aya) öngörülüyor, kısa dönemler için ise hiç kısalma yok, hatta artış var(6 aydan 9 aya). Ben kısa dönem olduğum için(burada 'poşet' diyorlar) CHP'ye sövmekle geçiriyorum günlerimi. Sanırım AKP'nin de kısaltma planları var ve kısa dönemleri de kapsıyor. Takip edebildiğim haberleri didiklediğimde 6 ayı 4 aya indirmeyi planladıklarına dair bir izlenim edindim. Muhtemelen CHP'nin teklifini kabul etmeyip kendi istedikleri gibi kısaltacaklar.

Bu başlığı açma amacım, bu konudaki bilgilerinizi paylaşmanız. Çünkü benim tv ve gazeteye erişme olanaklarım çok sınırlı. Telefonla ailemle konuşabildiğim kadarıyla haberim oluyor. Askerlik kısalıyor mu? Ne kadar kısalıyor? Ben dahil tüm er ve erbaşların bir an evvel özgürleşmesi ve daha kolay gün geçirmesi, hiç değilse boş yere umutlanmamamız için bu konuda duyduğunuz haberleri bu başlıkta paylaşırsanız, ben de çarşı izinlerimde bir int. cafe bulup okuyabilirim bugünkü gibi. :)

Askerlik süresini düşürüyorlar mı? Ne kadar düşürüyorlar? Kısa dönemleri ne kadar, uzun dönemleri ne kadar?
Okuduğunuz haberleri burada paylaşırsanız çok sevinirim.

Olimpiyat
13-09-2011, 15:37
Her şey bir anda oluyor Ben askerde iken kısa dönemi 8 aydı sonra 5 aya mı 6 aya ne düşürülmüştü ama hiç ilgilenmedim(aslında ilgilendim ama umursamamaya çalışmıştım, hayal kırklığı yaşamayayım diye)

Sonra daha askerliğimin bitmesine 1,5 ay varken yüzbaşı dedi ki, hazırlan tezkereni veriyoruz.

İnanılmaz sevinmiştim. Yani kendini dışarıdaki haberlere göre ayarlama, hiç kısalmayacakmış gibi davran. Zaten kısaldığında haberinde olur, ayrıca orda tutmazlar da.

Jolly Jocker
13-09-2011, 15:40
İnanılmaz sevinmiştim. Yani kendini dışarıdaki haberlere göre ayarlama, hiç kısalmayacakmış gibi davran. Zaten kısaldığında haberinde olur, ayrıca orda tutmazlar da.
Kısalmayacak gibi ayarlayınca daha 4 ayım var ve bu süre gözümde fazlasıyla büyüyor. Kısalacağını umut etmeye fazlasıyla ihtiyacım var. Kısalırsa Öğretmenler Gününde tezkeremi alırım. Şafak 71 :)

Ama kısalmazsa şafak 131! Yo, buna dayanamam.
Kısalacağını söyleyin, bu yönde haberler bulup bana umut verin arkadaşlar.
Lütfen. :)

Sangre
13-09-2011, 16:05
Benim bildiğim kadarıyla TSK'nın teklifi, hem uzun hem kısa dönem yapanları bir noktada buluşturarak askerliği 9 ay olarak belirlemek.

CHP de bunu istiyor ama bunun yanında bedelli askerlik için de bastırıyor.

Ama AKP, TSK'nın bu tekifine sıcak bakmıyor.. Uzun dönem yapanların önce 12 aya, 3-4 yıl sonra ise 9 aya düşürmek istiyor.. Kısa dönem yapanlar ise 6 aydan, 4 aya düşürülecek.

Bedelli konusunun gündemlerinde olmadığını söylüyorlar ama hükümetin sağı solu belli olmaz.

Tüm bunlar dikkate alındığında, AKP'nin kendi başına hareket etmesi ilk defa seni memnun edecek gibi görünüyor :biggrin1:

Zaten AKP pek uzlaşı yanlısı bir parti değil.. Büyük ihtimalle yakın zamanda onların dediği gibi bir değişiklik olacak.

Jolly Jocker
13-09-2011, 16:11
Tüm bunlar dikkate alındığında, AKP'nin kendi başına hareket etmesi ilk defa seni memnun edecek gibi görünüyor :biggrin1:
Evet, hayatımda ilk defa Tayyip'ten medet umuyorum. 6 aydan 4'e düşürürse ve erken tezkere alırsam, oy verme olmasa da, boşluğa dönüp ''Teşekkürler Tayyip'' diye bağıracağım. :)

Umarım düşer 4 aya.
24 Kasım Öğretmenler Gününde tezkereyi alıyorum o zaman.
Buraya geldim geleli, sivil hayatın kıymetini bir kez daha anladım valla.
Beni hastaneye sevk etmişlerdi. Sivilleri giydim, hastaneye gittim bugün. İlk defa dışarı çıkıyorum. İşim kısa sürdü. Ama ben akşama kadar sürüyormuş gibi, 7'ye kadar takılacağım dışarıda. Bunun için seviniyorum sabahtan beri. Ne hallere düştük be. :)

kharon
13-09-2011, 16:30
Mutsuzum, açım. Askerliğe dair neredeyse hiçbir şey yapmıyoruz, sürekli olarak gereksiz temizlik yaptırılıyor bize. Kozalak ve izmarit toplamak, çöp dökmek, yemekhane ve aşhane temizliği, koridor ve merdiven temizliği, tuvalet ve 'er banyosu' temizliği, 'er gazinosu'(aman ne gazino!) temizliği, kazan temizleme v.s... Bildiğiniz amelelik. Askerden ziyade, çalışma kampındaki bir mahkum gibiyim. Ve zaman geçmek bilmiyor. Daha önümde dört ay var. Ocak'ın sonunda bitecek bu işkence. Ama bize umut veren birşey var: Askerliğin kısalacağına dair haberler.

sn.freddie,

Sen aslında temizlik filan yapmıyorsun, sabah kalkıp eğitim alanına gidiyosun, yön bulma, pus kurma, nbc taarruzundan korunma, yakın dövüş vb. bir çok şey yapıyorsun ama haberin yok, kağıt üstünde senin haberin olmadan veriliyor bu eğitimler, ben çok gönderdim harekat kısmına yapılacak eğitimin raporlarını ama hiçbirini yapmadık desem yeridir, hatta bana da istihbarata karşı koyma eğitimi verilmiş benim haberim yok, güvenlik brifingi imzalatılmış o derece yani :)

Kısalma meselesine gelince, her devre böyle söylentiler çıkar, biz askerdeyken 15 aya düşecek dendi çok bekledik bize vurmadı, askerliğim bitti 3-5 ay sonra 15 e düştü, bize fazladan 3 ay taktılar :) umraım Akp sana bir kıyak geçer, istersen baskı yapalım bizde maillerle :)

saygılar

jadi
13-09-2011, 16:47
offf fredie yaaa

Jolly Jocker
13-09-2011, 17:40
Ne ya?

Sen kadın olduğundan rahatsın tabi. Buraya iki gün koyalım, kafayı yersin. Tümüyle lüzumsuz ve zaman öldürmeye yönelik bir süreç bu askerlik. Hayatımın 6 ayı gasp edildi resmen. Bu gaspın hiç değilse 4 aya düşürülmesini istiyorum. Hakkım yok mu buna? Yardım, daha doğrusu sabretmek için birazcık umut bulmaya çalışıyorum yalnızca.

Firestorm
13-09-2011, 20:59
Kısaltılmasın tamamen zorunluluk kaldırılsın :)

AlbatrosS
13-09-2011, 22:25
Kısalmayacak gibi ayarlayınca daha 4 ayım var ve bu süre gözümde fazlasıyla büyüyor. Kısalacağını umut etmeye fazlasıyla ihtiyacım var. Kısalırsa Öğretmenler Gününde tezkeremi alırım. Şafak 71 :)

Ama kısalmazsa şafak 131! Yo, buna dayanamam.
Kısalacağını söyleyin, bu yönde haberler bulup bana umut verin arkadaşlar.
Lütfen. :)

Ohooo, dostum adam mı öldürdün sen, neyin şafağı bu: ÖLÜLERİN :D :D

Kendini hiç kandırma bence, AKP kesin bir dille buna karşı. Şu süreçte öyle bir adım asla atmaz. CHP'nin böyle bir tasarısı var; ama geniş kapsamlı. 10 bin liranın altında olanlara ''ücretsiz'', 10-20 bin arası 7500 , 20bin üstü de 15 lira ücretle bedelli yapacak gibi bir tasarı.

Mhp'yse ''şehitlerimiz ve gazilerimiz incitilmeden ara yol bulunsun'' dedi.

Daha da ötesi, bedelli askerlik uzunca bir plan-bütçe dönemi ve programlamayı kapsar. Bir sürü bakanlık vs'den tasarılar alınacak, bütçe komisyonlarından geçecek vs. Çıkması en erken şubat-mart'ı bulur(2012)

Bu işi AKP kabul ederse dahi yeni bütçe dönemine kalır ancak.

murted
13-09-2011, 23:01
Ara ara ansızın askere alındığımı görüyorum rüyamda. Rüyadan fazlası aslında; kabus. Nedir bu yaa?

Kısaltılmasın tamamen zorunluluk kaldırılsın :)

Yanında insanlar elele tutuşsun da hayat bayram olsun mu? :)

AlbatrosS
14-09-2011, 10:50
Ara ara ansızın askere alındığımı görüyorum rüyamda. Rüyadan fazlası aslında; kabus. Nedir bu yaa?

Yanında insanlar elele tutuşsun da hayat bayram olsun mu? :)

Savaşma seviş Mürtoş'um, wallahi bak, daha keyifli.

Olimpiyat
14-09-2011, 10:56
Askerde en büyük korkum gittikten sonra geri çağırmaları idi(erken terhis ettik vs... nedenlerle geri çağırlamarı o kadar korkutmuştu ki)

Sonra korktuğum başıma geldi, telefon çaldı evrakta hata yapmışsın askeri mahkemeye çıkacaksın diye çağırdılar, askerlik yaptığım şehre gittim üniformamı giydim korktuğum başıma geldi işte diye kendimi yiyip bitiriyordum. Yine tel örgülerin içindeyim oysa ki askerliği bitireli 5-6 ay olmuştu.Of ya kimbilir ne kadar daha askerdeyim derken,
neyse ki annemin Özgür kahvaltı hazır sesi ile uyandım.Ne kabustu be

Heimdall
14-09-2011, 23:16
hayirli tezkereler sayin freddie,

ben türk vatandasligindan ciktim icin ve meslegim icabi askerligi yapmadan kurtuldum. askeri egitim almaktan kurtulamadim ama. Cok igrenc bir sey.

Umarim Türkiye deki insanlarda yakin zamanda zorunlu askerlikten kurtulur.

saygi ve sevgiler

Dark_Prince
15-09-2011, 00:15
Faceden bir söz;

bu devirde Askerlik ; Zenginsen ver parayı canın sağolsun, fakirken şehit ol VATAN SAĞOLSUN...

Ne güzel demiş adam,zorunlu askerlik istemiyoruz!Hem vatanını deli gibi seven,her an uğrrunda ölmeye hazır binlerce Has Türk var iken biz neden gidelim ki?İsteyenler gitsinler hem vatan için ölmek gibi harika bir mertebeye de erişirler :D

murted
15-09-2011, 00:33
Savaşma seviş Mürtoş'um, wallahi bak, daha keyifli.

Onu savaşmaktan -ki genellikle savaştırır böyleleri, bizzat savaşşmazlar- yana olanlara söyleyeceksin. Ben sevişenden, seviştirenden yanayım her daim. :)

G Milat
16-09-2011, 12:12
Askerlik zorunlu olmasin demek bence de cok yerinde bir soylem. Fakat ne var ki o, o kadar kolay degil. Turkiye'nin jeopolitik konumu ve siyasal iliskileri goz onune alindiginda askerligi zorunlu olmasi sartmis gibi gorunur, mantikli olani da budur (onlara gore!).

Askerligizorunlulugu bir tek Turkiye'ye ozgu bir durum da degildir. Israil'de 3 yil zorunlu kadin-erkek askerlik yaparlar.Hem de sicak calismada...

Almanya'da yine ona keza... Daha bircok ulkede askerlik zorunludur.

Fakat ABD ele alindiginda, hem askerlik zorunlu degildir hem de askeri duzeyde fiziksel egitim Turkiye'deki -tipki Sn Freddie'nin bahsettigi gibi- gostermelik amelelik haline gelmiyor.

Astur
16-09-2011, 14:10
Almanya'da yine ona keza... Daha bircok ulkede askerlik zorunludur.
.

Almanya'da isteyen Zivildienst adı altında askerliğin yerine geçecek kamu hizmeti yapabiliyor. Benzer bir durum Finlandiya için de geçerli. O açıdan aynı şey değil.

G Milat
17-09-2011, 02:35
Almanya'da da askerligin zorunlu hizmet olarak uygulandigini soylemek istemistim; fakat anlatim bozuklugu olmus.Sanki Israil'deki ile ayni demisim gibi bir anlam cikmis.

Dikkat etmemisim. Duzeltme icin tesekkurler Sn Astur.

Jolly Jocker
17-09-2011, 15:09
- Zorunlu askerlik ne özgürlükle bağdaşıyor ne de insan haklarıyla. Hiç istemediği halde, alakasız insanları toplayıp aylarını çalıyorsun ve resmen eziyet ediyorsun. Bildiğin mahkum gibiler. Hatta hapisteki mahkumların bile daha çok olanağı var.

- Elbette asıl hedef zorunlu askerliğin tümden kalkmasıdır. Hatta ben ordunun kaldırılıp milise dönüştürülmesini savunuyorum. Ama kısa vade için konuşursak, askerlik ne kadar kısalırsa o kadar iyidir. Ne kadar kısalırsa o kadar insan militarizme, boyun eğdirilmeye, mahkum hayatına, hiyerarşinin baskısına daha az az maruz kalır.

- İnternette araştırdığım kadarıyla hükümetin askerliği kısaltmak yolunda bir planı var. CHP ve ordunun askerliği herkes için 9 ayda tektipleştirmek önerisine hükümet karşı çıkıyor. Onun tasarısında yedek subayların askerlik süresi 12 aydan 18 aya çıkarılıyor ve ücretli erlere yöneliniyor; uzun dönemler 16 aydan 12 aya, kısa dönemler ise 6 aydan 4 aya düşürülüyor. Umarım böyle olur ve Meclis açılınca fazla gecikmeden bu öneri yasalaşır. Hiç yoktan iyidir. Buradan iki gün önce kurtulmak bile büyük 'nimet'!

- İlk defa bir konuda Tayyip'i var gücümle -daha doğrusu can havliyle- destekliyorum. Çok garip bir his. :)

gur91
22-08-2015, 00:47
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip:"Bu topraklar şehit kanlarıyla yoğrulmuştur, bundan sonra da yine şehit kanlarıyla yoğrulmaya devam edecektir. Bizim askerimizin de polisimizin de bir amacı gayesi vardır, o da bu ülkenin birliği, bütünlüğü, huzurudur" şeklinde konuşmuş.Peki soruyorum sizlere gerçekte de bu durum öyle midir?Zorunlu olarak askerlik yaptırılan insanlar böyle mi düşünüyor?Parası olan askere gitmezken , Ekim 2013 verilerine göre 750 bin asker kaçağı varken ne sallıyor bu adam cosmos aşkına.Savaşacak,ölecek insanlar meslekleri gereği paralı olan asker ve polisler olması gerekirken neden hiçbir karşılık almadan zorunlu olarak askerlik yaptırılan normal vatandaşlar ölüyor , bu vatan herkesin vatanıysa neden siyasilerin çocukları , zenginlerin çocukları askerlik yapmıyor.Ülkedeki tek uyanık bu onun bunun çocukları mı yani , neden halk bu duruma susuyor , insanlar neden hiç düşünmüyor , isyan etmiyor.İçimi dökeyim derken asıl sormak istediğimi bağlamayamadım , sizler zorunlu askerlik hakkında ne düşünüyorsunuz?Sizce gerekli midir , gereksiz midir?

Kurdistannn
22-08-2015, 00:52
Erdoğanın 2 oğlu da çürük raporu aldı garibanların çocukları ise ölüme gidiyor.
Bu ülkede hiçbir şeyde eşitlik yok, bari silah altına alınmada olsaydı.

Barlas
22-08-2015, 00:59
neden halk bu duruma susuyor
Emperyalistler, bizim gibi operasyon yaptıkları ülkelerde psikolojik harple beyinleri dumura uğratıyorlar öncelikle: Bizim gibi ülkelerde en başta İslam dini, sonra medya, televizyonlar, diziler, yarışmalar, her türlü ahlâkı bozan programlar, gazeteler, dergiler, türedi sahte aydınlar, bunların konferansları ve sairesi...

Halkı öyle bir hale getiriyorlar ki, altından evini, arabasını alırsan belki ancak tepki verir; yoksa vatan satılmış, her gün gencecik çocuklar şehit ediliyormuş vs. dumura uğramış beyinler bunlara tepki veremiyor.

Ne demiş birisi, "Yugoslavya parçalanırken biz televizyonda dizi seyrediyorduk."

spartacus
22-08-2015, 02:30
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip:"Bu topraklar şehit kanlarıyla yoğrulmuştur, bundan sonra da yine şehit kanlarıyla yoğrulmaya devam edecektir.

Koyulaştırdığım yer bahtsız, fütursuz bir dil ne yazık ki, yine başladık asker millet kafasına(Hitlerleşme ne yazık ki böylesi bahtsızlıklarla geliyor, kanla toprak suluyor)...

Savaşacak,ölecek insanlar meslekleri gereği paralı olan asker ve polisler olması gerekirken neden hiçbir karşılık almadan zorunlu olarak askerlik yaptırılan normal vatandaşlar ölüyor , bu vatan herkesin vatanıysa neden siyasilerin çocukları , zenginlerin çocukları askerlik yapmıyor.Ülkedeki tek uyanık bu onun bunun çocukları mı yani , neden halk bu duruma susuyor , insanlar neden hiç düşünmüyor , isyan etmiyor.İçimi dökeyim derken asıl sormak istediğimi bağlamayamadım , sizler zorunlu askerlik hakkında ne düşünüyorsunuz?Sizce gerekli midir , gereksiz midir?
Zorunlu askerlik, insan hak ve hürriyetine aykırıdır. Bürokratların çok fazla sayıca sövüşlediği ülkede, bürokratlar kamburu atılsa kafi..

Filler tepişir, çimenler ezilir.

Lep
22-08-2015, 08:07
Bence de zorunlu askerlik kaldırılmalı. Yerine ordu professional iyi egitimli askerlerden oluşturulmalı. Böylelikle aşagılık terör örgütleri ile daha iyi mücadele edilir. Operasyonlar da aglayan kusan titreyen adamlardan da kurtulmuş olunur hem de soyunu sopuna tükürdügüm köpek kadar bile vefası olamayan hainler de bunu propaganda aracı olarak kullanmazlar. Malum öyle bir ülkeyiz ki teröristi gibi tecavüzcüsü bile guvenlik gucune "sen zorunlu olarak bu isi yapiyorsun biz severek" diyecek kadar adidir. Keşke bi Allah olsada huzurumuzu kaçıran isid pkk ve diger asagilik orgutleri ve destekcilerini kahretse de isimiz görülse

Vefik Sami
22-08-2015, 11:57
...sizler zorunlu askerlik hakkında ne düşünüyorsunuz?Sizce gerekli midir , gereksiz midir?

Askerlik zorunlu olmaktan çıkıp profesyonel olsa bile, "ihâle" yine orta ve dar gelirli ailelerin vasati zekâlı çocuklarının üzerine kalır. Çünki; bunlar istisnâen "üstün zekâ" ya sâhip olarak doğan azınlık içinde yer almazlar. Süper okullarda süper öğretmenler eliyle öğrenim görme şansları yoktur. Devlet okullarında okur, üniversite sınavlarında başarılı olamazlar. Hasbelkader bir fakülte bitiren de kolay kolay iş bulamaz. Sonuçta işsiz ve aç kalmamak için profesyonel askerliği kabul etmek zorunda kalır. Olan yine orta ve dar gelirli ailelerin evlâtlarına olur.

"Doğal seçilim" yâni. ;)

Lep
22-08-2015, 12:29
Askerlik zorunlu olmaktan çıkıp profesyonel olsa bile, "ihâle" yine orta ve dar gelirli ailelerin vasati zekâlı çocuklarının üzerine kalır. Çünki; bunlar istisnâen "üstün zekâ" ya sâhip olarak doğan azınlık içinde yer almazlar. Süper okullarda süper öğretmenler eliyle öğrenim görme şansları yoktur. Devlet okullarında okur, üniversite sınavlarında başarılı olamazlar. Hasbelkader bir fakülte bitiren de kolay kolay iş bulamaz. Sonuçta işsiz ve aç kalmamak için profesyonel askerliği kabul etmek zorunda kalır. Olan yine orta ve dar gelirli ailelerin evlâtlarına olur.

"Doğal seçilim" yâni. ;)

Askeri seçmelere gittigimde bunu fark etmiştim. Dogu kökenliler agırlıktaydı. Cogunlugu orta gelir bile denemeyecek ailelerin cocuklarıydı. Işsiz çocuklar. Askerlik ya da polislik meslek olarak yapılacak bir iş degildir. Bu işin kutsallıgı bilinmelidir. Bilhassa da polisligin. Şuan pomem okulunda pisüfarın içine sıcan ve kameralar oldugu halde okul duvarına işiyerek polis müdürünü dumura vuratan üniversite mezunu polis oğrencileri var. Bu sene amirlik sinavi da actilar polis okulunda adam yıllarca egitim ve disiplin ile yetisirken simdi ki bir sinav birazcık egitimle komiser olucak. Zorunlu askerlik ya da pomem dedikleri sey bence kaldırılmalı. Polis okulları yeniden açılmalı ordu da da yenilikler yapılmalı. Bu ülke hiç ileri gitmiyor hep geri hep geri

Saint-Just
22-08-2015, 13:36
Koyulaştırdığım yer bahtsız, fütursuz bir dil ne yazık ki, yine başladık asker millet kafasına(Hitlerleşme ne yazık ki böylesi bahtsızlıklarla geliyor, kanla toprak suluyor)...

Zorunlu askerlik, insan hak ve hürriyetine aykırıdır. Bürokratların çok fazla sayıca sövüşlediği ülkede, bürokratlar kamburu atılsa kafi..

Filler tepişir, çimenler ezilir.

Sovyetlerde veya baska herhangi sosyalist bir ulkede bunlari soyleseydin veya buna dair parali askerlik gibi bir oneri sunsaydin, halk dusmani ilan edilip kursuna dizilirdin..

Askerlik en azindan komunist topluma ulasincaya kadar her vatandasin yapmasi gereken zorunlu bir kamu hizmetidir. Zenginlerin cocuklarina bir sey olmuyor, fakirlerin cocuklari oluyor diyosunuzda, bunlar zorunlu askerligin degil, kapitalizmin getirdigi dogal sonuclardir. Neyi sucladigimiza dikkat etmek lazim.

Zorunlu askerlige tek alternatifi parali askerlik onerisi getirmek liberallikten baska bir sey degil. Bu sistem gelse bile yine alt siniflarin cocuklari olucek. Ornek olarak abd askerlerinin cok kucuk bir bolumu maceraci milliyetcilerdir, cok buyuk bir bolumu fakir aile cocuklari, okul parasini cikarmaya calisan adamlar falandir. Ha ama buna ragmen isgal ettikleri ulkelerin direniscileri onlara karsi savasmayacak mi? Tabiki savasacak. Kurtlerin, turk ordusunu isgalci olarak gordugunu biliyorum (ki oylede zaten) buna karsilik onlarin olen militanlarida alt siniflardan. Peki pkk isgalcilere karsi savas verirken gercekten isci sinifini mi tercih ediyor yoksa egemen siniflari mi?

bende yakinda askere gidicem, belki beni doguya verirler.. Oraya zorla goturuldugumu ve haksiz sekilde durdugumu bilsem bile hic bir sey yapmadan oturamam. Yani elimden geleni yaparim. Ama keske iki halk arasindaki savas bitse ve baris saglanip iki halkin cocuklari da olmese.. O yuzden hdp'nin politikalarini samimi buluyorum.

Aslinda gelmek istedigim nokta evet kapitalist ulkelerde polis kurumuda, askerlik kurumu da egemen siniflari icin savasirlar. Hicbiri gercekten halkin polisi veya askeri degildir. Bu ancak sosyalist devlette mumkun olabilir. Ama buna dayanarak gidip bireysel silahli eylemlere yada (isgalci degil ama kendi ulkesinin ordusuna karsi) gerilla savasina basvurmakda anarsist ahmakliktan baska bir sey degil. Sen bu kurumlari tarafsiz birakip devleti donusturerek devrim yapabilirsin. Ona karsi gudukce silahlanarak degil. Aksi halde yaptigin kovboy dovusu olur. Sonuc vermez. Lenin bunu sol komunizm eserinde ayrintili acikliyor.

spartacus
22-08-2015, 13:45
Sovyetlerde veya baska herhangi sosyalist bir ulkede bunlari soyleseydin veya buna dair parali askerlik gibi bir oneri sunsaydin, halk dusmani ilan edilip kursuna dizilirdin..
Sevgili finneas işte o zaman o dediğin sosyalizm değil faşizm olurdu.

Sosyalizmde düzenli ordu diye bir kavram yoktur ve gönüllülük esastır.

Lenin'e gelince, çarlık iktidarında insanların silah kullanmayı öğrenmesi ve tabi çatışma içinde olunan ordunun da tanınması ve en önemlisi askerinde örgütlenmesi açısından taktik bir problemdir. Strateji hedefinde bir önem arzetmez. (Şimdiki ordular, farklı, yekten sendikal ya da siyasi faaliyet yürütme durumu neredeyse imkansız)

Şimdi koşullar ne çarlık dönemidir ne de benzerdir, şu an da doğrusu insanların hak ve özgürlükleridir, gönüllü olmak esasıdır. İnsana gönülsüz iş yapmak-yaptırmak, hak ve özgürlük ve seçim şansı taımamak zaten tecavüzdür. Hak ve özgürlüğü hiçe sayan tecavüzcü bir kafa sosyalizmin "s" harfine bile yanaşamaz, tasviyecidir, faşisttir. Çünkü özgürlük, özgürlüğe tecavüz edenlerin eliyle gelmez ancak yok edilir ve yetiştirdiği kafalar ise faşist ya da sekter-despot, özgürlük ve insan düşmanı etiket-sembol kölesine dönüşür. Örnekler ortada...

Çünkü bu ülkeler feodalizmden, sosyalizme geçmeye kalktı, Avrupa kültürüne de sahip değildi, kafa hala monarşik modellerden ibaretti, döner, dolaşır ya bürokratik ya da askeri diktatörlüğe evrilir.

Soğuk savaş döneminde ise sol, aşırı sol yapılmaya çalışıldı ve bu radikalleşme 1960'larda başarıldı.... Bundan sonrası tasviyeciliktir, sosyalizmi bir sistem olmaktan da, alternatif yolun köprüsü olmaktanda çıkartan, yerine feodal bir iyi ile kötünün, dost ile düşmanın savaşı edebiyatı geçiren subjektif bir politik etiket düzeyine indirgendi, yani şeytan ile Allah'ın askerlerinin savaşı gibi dinleşti, örgütlerde marjinalleşerek birer tarikata, sembollerin ve hasımların savaş psikolojisine dönüştü (Zerdüşt hikayesi gibi)... Günümüz solunun Sosyalizmle ne uzak ne yakın alakası yok, bir çeşit askeri-politik din ya da masum ele albileceklerimiz ise feodal(iyi ile kötünün, haklı ile haksızın savaşı edebiyatı).

Saint-Just
22-08-2015, 14:59
Yahu spartacus ne gonullu askerligi? Bunu hele hele kapitalist ulkelerde uygulamaya kalksan, askerlik yapicak kimseyi bulamazsin. Eninde sonunda yine benim dedigim zorunlu askerligin tek alternatifi parali askerlige gelmek zorunda kalirsin.

bende hayatim boyunca yatmak ve hic calismamak istiyorum, sovyetlerde yasasaydim, bana her yetkin vatandas gibi calismayi zorunlu kilip, gonullu almiyorlar diye fasist mi olucaktilar simdi? veya ic savas doneminde inanilmaz derecede fazlalasan asker kacaklarini getirmek icin ailelerini rehin alan bolsevik iktidari da mi fasist oluyor? Allah askina su ota boka fasist deme hastaligini bir atlatin. Bunu yaparak fasizm tehlikesini gercekten kucumsuyorsunuz. Her baskiyi fasizm diyerek kafa bulandirip fasizm tehlikesini kucumsemek tam bir liberallere gore bir is..

Duzenli askerlik, sosyalizm de bal gibi olur ve hatta olmak zorundadir. Elbette komunizm asamasinda sonumlenip yok olacaktir, ancak o zamana kadar surecektir. Bunun tipki meta uretip calismak gibi zorunlu bir kamu hizmeti olmasinin yaninda eger bu yapilmazsa kendinizi ic ve dis dusmanlara karsi savunmaniz mumkun degildir. Sosyalizmi bile kuramadan tipki paris komunu gibi 1 ayda yikilir gidersiniz..

Senin ozgurluk tanimin tamamiye liberal bir tanim. Sosyalistler icin ozgurluk (tabiki bu da onemli olmakla beraber) birinin sana bir seyleri dikte ettirmemesi falan degildir. Hayati butunuyle yasamak, yeterli yiyecek, icecek, giyecek, eglence vs imkanina ve daha fazlasina sahip olmak gibi daha derin anlamlari vardir.

Kisacasi fasizm anlayisinda, ozgurluk anlayisinda tamamiyle sig ve liberal bir anlayis.

spartacus
22-08-2015, 19:14
Yahu spartacus ne gonullu askerligi? Bunu hele hele kapitalist ulkelerde uygulamaya kalksan, askerlik yapicak kimseyi bulamazsin. Eninde sonunda yine benim dedigim zorunlu askerligin tek alternatifi parali askerlige gelmek zorunda kalirsin.
Polis olmak mı istiyorsun? Yani hata mı yapıyoruz, polislikte zorunlu olsun demeyerek? Kolluk gücü, zorunlu olamaz... Sosyalizm de temel savunma milis kuvvetidir ve gönüllülük esastır, düzenli ordu yoktur, teknik ordu vardır ki, bu ise hava, kara araçlarının vb kullanılması ve yönetilmesi esasına dayanır, yani pratik tecrübe, profesyonel çalışma gerektiren birimleri kapsar ve bu birimlerde fiili olarak bulunanlar eğitim ve bilinç sürecinden geçer, gündelik zamanını bu uğurda harcadığı içinde karşılığını alır, yani aslında işçi-emekçi statüsünden daha farklı değildir. Örneğin doktorluk gibi, öğretmenlik gibi meslekidir, milyon zorunlu ordu ile alakası yoktur. O milyon zorunlu-düzenli ordu yerine gönüllülük esasına dayalı milis kuvvetleri olur ve sayısının kaç olacağını siz belirleyemezsiniz, koşullar-bilinç belirler ve kimseyide zorunlu askerlik kafasıyla dahil edemezsinz, itiraz ederse asarım, keserim diyemezsiniz, bu düpedüz faşizmdir. Hitlere ordu mu yetiştiriyorsun? Hem sen kimsin ki asıp, kesme hakkına sahip olasın? Sınıf yönetiyorsa zaten milyonlar yönetiyordur, milyonalrın yönettiği bir sistemde gönüllü askerlikte milyonlardır, yok SSCB(bir dönem sonra), Çin,K.Kore gibi koşulları yerinde analiz edememe ve emperyalizmin psikolojik harbine yenik düşüp radikalleşen-askerileşen ve küçük bir azınlığın yönetimine meyleden sosyalizm karşıtı pratiğin ve askeri-bürokratik diktatörlüğün hakim olduğu ülkelere göre konuşup, çiziyorsan zaten bu sosyalizm değil, bir çeşit devlet kapitalizmdir, oligarşidir, aslında bir yenilgi, geriye dönüştür. Sosyalizm bu biçimlerle, ideolojilerle çatışan bir sistem, çatıştığı ideolojiyle bir olması mümkün olabilir mi? Olamaz.....

bende hayatim boyunca yatmak ve hic calismamak istiyorum, sovyetlerde yasasaydim, bana her yetkin vatandas gibi calismayi zorunlu kilip, gonullu almiyorlar diye fasist mi olucaktilar simdi?
Evet öyle olacaktı, çalışmak istemiyorsan çalışmazsın, bu senin seçimin, sonuç olarak seni zorlayacak olan, biyolojindir, doğadır... Çalışmazsın, yemezsin olur biter.

Allah askina su ota boka fasist deme hastaligini bir atlatin. Bunu yaparak fasizm tehlikesini gercekten kucumsuyorsunuz. Her baskiyi fasizm diyerek kafa bulandirip fasizm tehlikesini kucumsemek tam bir liberallere gore bir is..
Her sınıf yönetim biçimi olarak faşizme dönebilir, etiketin bir bağlayıcılığı yok. Her baskı değil Finneas, dediğin tarz ben askerliğin gönüllü olması gerektiğini dile getirdim diye beni ASACAK bir kafa ancak faşizmle mümkün, 12 Eylülden farklı olmayan bir modeldir savunduğun, ama asla sosyalizm değil, tek ölçtün var, kapitalizm için ise kötüdür, sosyalizm için ise iyidir safsatası! Sosyalizmde askerlik gönüllülük esasına dayanır, 20. Yüzyıl askeri bürokrasisi ve soğuk savaş dönemi radikalleştirme(ABD merkzli) fazla tesir etmiş...

Duzenli askerlik, sosyalizm de bal gibi olur ve hatta olmak zorundadir. Elbette komunizm asamasinda sonumlenip yok olacaktir, ancak o zamana kadar surecektir. Bunun tipki meta uretip calismak gibi zorunlu bir kamu hizmeti olmasinin yaninda eger bu yapilmazsa kendinizi ic ve dis dusmanlara karsi savunmaniz mumkun degildir. Sosyalizmi bile kuramadan tipki paris komunu gibi 1 ayda yikilir gidersiniz..
O senin dediğin diktatörlükler için geçerli... Bak Çin'e muazzam orduya sahip, sana göre ise bu ordu her gün savaşıyor filan halbuki yöneten ordudur. Yücelttikçe dokunulmaz kılarsın, sosyalizmde sınıf-kitleler- yönetir, o nedenle gönüllü askerlik, senin kapitalizmde düşündüğün gibi değil. İnsanalrı yapmak istemedikleri şeye zorlamak tecavüzdür, sosyalizm bir tecavüz cenneti değil aksine insanın emeğinden, varlığına değin tecavüz edilmesine karşı gelişmiş bir sistemdir. O nedenle diyorum bu kafa sosyalizmi getirmiyor, aksine zarar veriyor, tasviye ediyor... Sosyalizmde olumsuzlanan sömürü, koşulalrı ve araçlarıdır bu konuda serbestlik yoktur, çünkü bu konu doğal koşulların getirip, dayattığı zorunluluk temeline sahip değildir, özgürlük sorununun konusu değildir. Özgürlüğün konusu olmayan her bir şey ve subjjektif istem, talep hukuka konu olur, ancak bir insana yapmak istemediği bir şeyi zorla yaptırmak sosyalizmle bağdaşmaz, sosyalizm herkesin her önüne geleni yapmak istemesine rıza göstermez, çünkü özgürlük herkesin her istediğini yapması değildir ve sosyalizm bazı özgürlükleri içermez(sömürme hakkı gibi! bu hak kapitalizme ait, zira bir özgürlük ancak bir başka özgürlüğü gasp etmediği sürece özgürlük çerçevesinde ele alınabilir, lakin sosyalizm elde silah sömürmeyeceksin demek noktasında bir sistem değildir, sömürünün koşulalrını ortadan kaldırmaya odaklı bir sistemdir, yani böyle bir istemin hayata geçemeyeceği zemindir, bu başarıldığında sosyalizm, sosyalizm olur, başarılı olunamayan pratiklerde ise süreç hala devrim-geçiş süreci olara ele alınır)...

Senin ozgurluk tanimin tamamiye liberal bir tanim. Sosyalistler icin ozgurluk (tabiki bu da onemli olmakla beraber) birinin sana bir seyleri dikte ettirmemesi falan degildir. Hayati butunuyle yasamak, yeterli yiyecek, icecek, giyecek, eglence vs imkanina ve daha fazlasina sahip olmak gibi daha derin anlamlari vardir.
Özgürlüğün tanımı sosyalizme, etiketlerine göre değimez. Özgürlük tercih hakkı ve o koşullara sahip olmaktır, koşullar zorunluluğun bilincini getirir. Sosyalizmde özgürlük budur. Sen sosyalizmi eline silah alıp, ne dersem yapacaksın ulan filan dayatması sanıyor olabilirsin, bu sosyalizm düşmanlığıdır, o nedenle aslında radikal bir çok sol örgüt sosyalizst değil dincidir, tarikattır.

Kisacasi fasizm anlayisinda, ozgurluk anlayisinda tamamiyle sig ve liberal bir anlayis.
Öyle olduğunu lafla değil, birde savunma histerisiyle hiç değil, gayet yerli yerinde ifade etmen gerekir.

Kitlelere rızası dışında iş yaptırmayı savunmak sosyalizm değildir, aksine tersidir, ya kapitalist ideolojidir(sömürü ve mülkiyetten mütevellit) ya da faşisttir(asmak, kesmek, kelle uçurmak kafasından mütevellit), ama asla sosyalizm değildir.

Özgürlük sınırsız serbestlik filan değildir, belirleyici olan koşullardır ve birde özgürlükler bir başka özgürlüğü ya da fiiliyatta kendisini ters-yüz eden biçimler alamaz, haliyle koşullar ölçeğiyle değerlendirilir, yani birilerinin subjektif iradesi özgürlüğü ne bağlar, ne de tanımlar. Çalışmak istemiyor mu, buna hakkı var efendim, ama ben insanları sömüreceğim, ya da ben insanalra silah zoruyla işler yaptıracağım(!), buna hakkı yok çünkü bu tutum özgürlüğe karşıttır, özgürlüğe karşıt bir ideoloji sosyalizm ideolojisi olamaz, en fazla düşmanıdır ki bu da soğuk savaş dönemi yeterince görüldü. Lakin diğerinin çalışmak istememesi kimsenin özgürlüğünü kısıtlamaz, çalışmazsa, yemez olur biter, bu seçim kişiye ait..

Başka ne örnek vereceksin çalışmamak dışında, bekliyorum...