PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : sosyal hayatın düzenlenmesi

zulfikar56
25-09-2011, 15:56
insan kendi başına yanlız yaşayan bir canlı değildir. hayatını idame etmesi için diğer insanlarla teşriki mesai etmek zorundadır. hele bu zamanda zaruri hale gelmiş.ekmek için fırıncıya elbise için giyimciye.....ihtiyacımız vardır. yani sosyal bir varlıktır.bundan dolayı hukuk kurallları doğuyor. arkadaşlar siz kendinizi devlet kurucusu olarak farz edin. bu sosyal hayatı nasıl düzenlerdiniz. mesele hırsızlara, tecavuzculara hak yiyen hocalara rüşvet yiyen memura ne ceza verirdiniz. yada şimdi verilen cezaları beyeniyormusunuz.

jadi
26-09-2011, 00:36
Rusvet gibi yolsuzluklari engelleyecek siki denetim mekanizmalari ve mufettislik sistemleri falan kurardim. Suc ustunde yakalanan memurlarin cezasi cok yuklu tazminat ve sabika kaydi ayrica isten cikartilma olurdu

Adi suclularin cezalandirilmasini degil rehabilite edilmesi gerektigini savunuyorum. Iskandinav ulkelerinde boyle yapiyorlar ise yariyor bence

zulfikar56
29-09-2011, 03:03
hakim kendisi müddei olursa bu hale demeli . sen ne kadar sıkı denetim yaparsan yap. denetimi yapan rüşvet yerse sonuş elde edilirmi. sevgili jadi rehabilite demişsin .bunu biraz acabilirmisin. rehabilite nasıl uygulanmalı.rehabilitenin içeriği ne olmalı.

turko
29-09-2011, 19:01
şimdi ceza mı veriliyor ki , bi kere bürokrasiyi yoketmek ya da mümkün değilse minimum seviyeye indirmek gerekir , hiyerarşik düzen yıkılmalı sosyal sınıf farklılıkları en aza indirilmelidir , öyle olduğu takdirde rüşvet azalır ...

tecavüz ruh hali bozukluğudur , rehabilitasyon çözüm olabilir ama suçluya göre değişir .

hırsızlık ise derecesine göre belirlenmeli (cüneyt arkın'ın yıkılmayan adam filminde ekmek çalan adama 5 yıl , zimmetine para geçiren adama 2 yıl ceza veriyorlardı )

zulfikar56
05-10-2011, 12:33
baştan söyleyeyim ben zaten sistemin bozukluğuna inanıyorum

sayın turko hiyerarşik düzen nasıl en alt seviyeye getirilebilir. aklınızda bir formül varsa bizede açıklarmısın.

tecavüz ruh hali bozukluğu olabilir.tahminimce bu ruh hali bozukluğu doğuştan gelen bir bozukluk değiğldir. insanın kolera olması gibi sonradan bulaşan bir hastalıktır. nasılki kolerayi ortadan kaldırmak için sadece hasta olan kişilerin tedavisi ile yetinmiyoruz cevre faktörlerinide iyleştiriyoruz bunun gibi bu ruh haline sebep olan nedenlerin ortadan kaldırılması gerekmezmi.insanın şehvet arzularını artıran etkenleri ortadan kaldırmak gibi.

bu sistemde hırsızlıkla mücadelede zaten dereceye göre ceza veriliyor önemli olan calınan malın, kiymeti değil kanunda hangi sınıfa girdiğidir. ekmek calmak ve zimmetine para geçirmek ayrı suçlar oluyor.ama bunlar aynı sınıfada konulamıyor,

hadi arkadaşlar gelin sosyal hayatın düzenlenmesi konu üzerine tartışalım
fikir alışverisşinde bulunalım. eger türkiye dinden tammamen ayrılırsa bunun hukuk kuralları nasıl olurdu. şu anki hukuk kurallarının pek işe yaramadığı aşikardır.

jadi
05-10-2011, 12:44
hakim kendisi müddei olursa bu hale demeli . sen ne kadar sıkı denetim yaparsan yap. denetimi yapan rüşvet yerse sonuş elde edilirmi. sevgili jadi rehabilite demişsin .bunu biraz acabilirmisin. rehabilite nasıl uygulanmalı.rehabilitenin içeriği ne olmalı.

Isvec'ye vs yapiyorlar bunu iste. Biri suc islediginde ceza vermek yerine nedenini bulup tedavi etmeye calisiyorlar. O kisiye is buluyorlar, ev veriyorlar. Eger butun bunlara ragmen suc islemeye devam ederse ne hali varsa gorsun demiyorlar mesela. O insan ne yapacak diye dusunmeye devam ediyorlar...vs.

Yolsuzlukla mucadele icin siki teftis komisyonlari ve agir cezalar konmalidir. Bunlari duzenlemek o kadar zor bisey degil aslinda hele bu cagda yani

zulfikar56
05-10-2011, 13:28
hangi suçlara hangi şartlarda ev veriyorlar

jadi
05-10-2011, 13:32
hangi suçlara hangi şartlarda ev veriyorlar

adi suclara. ev kirasini veriyolar

Khaos
05-10-2011, 13:36
insan kendi başına yanlız yaşayan bir canlı değildir. hayatını idame etmesi için diğer insanlarla teşriki mesai etmek zorundadır. hele bu zamanda zaruri hale gelmiş.ekmek için fırıncıya elbise için giyimciye.....ihtiyacımız vardır. yani sosyal bir varlıktır.bundan dolayı hukuk kurallları doğuyor. arkadaşlar siz kendinizi devlet kurucusu olarak farz edin. bu sosyal hayatı nasıl düzenlerdiniz. mesele hırsızlara, tecavuzculara hak yiyen hocalara rüşvet yiyen memura ne ceza verirdiniz. yada şimdi verilen cezaları beyeniyormusunuz.

bahsettiğiniz suçlar
sadece bireysel cürüm değildir.

üretim ilişkilerinin fonksiyonudur.

herkesin başına bir polis dikip cezaevleri yapmak,
ya da ibret olsun diye ceza sistemini korkunçlaştırmak yerine çözümü daha insani bir üretim biçiminde aramak gerekir.

çözüm üretim araçları üzerindeki mülkiyetin ortadan kalkması sınıfsız sömürüsüz özgür katılımcı dünya toplumunun kurulmasıyla mümkündür.

jadi
05-10-2011, 13:41
çözüm üretim araçları üzerindeki mülkiyetin ortadan kalkması sınıfsız sömürüsüz özgür katılımcı dünya toplumunun kurulmasıyla mümkündür.

Cok pratik, uygulanabilir bir cozum onerdin gercektende. Butun sorunlara bakis acin bu kisirlikta kaliyor maalesef

zulfikar56
05-10-2011, 13:44
mesela emekllik parasını bankada çeken bir yaşlı adamın parasını calıp barlarda harcarken yakalanan bir hırsıza ceza vermiyorlarnı bu da adi suç. sevgili jadi bunun türkiyede uygulandığını düşünsenizde .neler ortaya çıkar. bu ev ve iş için suş işlemekten cekinenleri bile suça teşvik edersiniz.hele hele kışları hapishanede geçirmek için suç işleyen insanlar bu ev ve iş için birbiryle yarışır.bir de her suç işleyen kişi evsiz ve işsiz değildir. bankaları hortumlayanları düşünün buna iyi örnek olur.

bence siz bu kanunu iyice araştırın tahminimce ev ve iş mmeselesi bazı suçlara ve bir cok şarta bağlıdır.

jadi
05-10-2011, 13:47
sevgili jadi bunun türkiyede uygulandığını düşünsenizde .neler ortaya çıkar. bu ev ve iş için suş işlemekten cekinenleri bile suça teşvik edersiniz.hele hele kışları hapishanede geçirmek için suç işleyen insanlar bu ev ve iş için birbiryle yarışır.

Bu zihniyetin varacagi yer hirsizlarin kolunu kesmektir. Hortumculara, askerlere verdiginiz paranin binde birini bu insanlara verin diyoruz cok mu gozunuze batti?

zulfikar56
05-10-2011, 13:50
sayın khaos biraz daha açarmısınız.

istatistik
05-10-2011, 13:55
bahsettiğiniz suçlar
sadece bireysel cürüm değildir.

üretim ilişkilerinin fonksiyonudur.

herkesin başına bir polis dikip cezaevleri yapmak,
ya da ibret olsun diye ceza sistemini korkunçlaştırmak yerine çözümü daha insani bir üretim biçiminde aramak gerekir.

Çözüm mantıklı ancak ulaşılması oldukça zor. Bu sonuca ulaşmak için uygulanabilecek 2 yöntem var:

1) Üretim araçlarını kontrol etmek isteğinin insan doğasının (hırs, yönetme isteği gibi) sonucu olduğunu düşünürsek, seçilimsel bir süreç ile bu tip bireylerin elemine edilmesi gerekir. Doğal seçilim bu tip bireylerin lehine işlediğine göre geriye yapay seçilim kalmaktadır ki bu da geniş halk kitlelerinin kurulu düzeni alaşağı etmesi anlamını taşır.

2) Diğer yöntem ise eğitim yolu ile düzenin yavaş yavaş değiştirilmesi ve sözü edilen "dünya toplumunun" oluşturulması. Ancak eğitim sistemlerinin de yine üretim araçlarını kontrol eden kesimin elinde olduğunu düşünürsek bu da oldukça uzak bir ihtimal. İş yine 1. yolda bahsettiğim geniş halk kesimlerinin düzeni alaşağı etmesi noktasına geliyor.

zulfikar56
05-10-2011, 14:03
sayın jadi kendinizi o adamın yerine koyun muhtaç olduğunuz parayı hırsızın biri barlarda harçıyor. devletin bir de bu hırsıza ev ve iş vemesini kabullenirmisiniz.

jadi
05-10-2011, 14:06
sayın jadi kendinizi o adamın yerine koyun muhtaç olduğunuz parayı hırsızın biri barlarda harçıyor. devletin bir de bu hırsıza ev ve iş vemesini kabullenirmisiniz.

Ceza sisteminin amaci intikam almak degil huzuru saglamak olmalidir.

zulfikar56
05-10-2011, 14:11
sayın jadi bu dediğin suşluların huzurunu sağlamaktır. toplumun değil . adaletin yerine gelmediğine inana bir şahış kendi yöntemleriyle adaleti sağlamaya çalışır buda huzursuzluk doğurur. bu yüzden insanın adalet yömünden tatmin olaması gerekir. neyse kalkmak zorundayım yine görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

turko
05-10-2011, 19:09
sayın turko hiyerarşik düzen nasıl en alt seviyeye getirilebilir. aklınızda bir formül varsa bizede açıklarmısın.

bir kere sosyal sınıf farklılıkları minimuma indirilmeli , bir popçunun bir topçunun zonguldak ilinde ki yerin 7 kat altında çalışan tüm madenciler kadar kazandığını düşünürsek burda hiyerarşik düzen yıkılmaz ; insanlar arasında ki ekonomik farklılıklar minimum düzeye çekilirse dünya daha yaşanılır bir yer olur ; hırsızlık olmaz , haydutluk olmaz

zulfikar56
12-10-2011, 19:32
sayın turko topcuların popcuların gereksiz yere fazla para aldıklarına bende katılıyorum.
sayın torku hırsızlığı hiyerarşik düzeyin alt katındaki mi yapıyor? yoksa hiyerarşık düzeyin üst katındaki mi yapıyor? yada her katmanda hırsızlık olabilirmi. hırsızlık yapan sadece zaruri ihtiyaçtan dolayımı yapıyor yoksa lüks yaşam için hırsızlık yapanlar varmı?yada büyük capta hırsızlık yapanlar fakir insanlar mı? förmülünüzde bunları göz önünde bulundurmanız gerekmekmezmi.vessaelam