Orijinalini görmek için tıklayınız : Kimliğini arayan insan
Dostlar,
İnsanın en başta gelen sorunu kimliğini araması ve bunu genellikle yanlış yerlerde ve yanlış işlerde bulduğuna inanmasıdır.
Aslında ben kimim ? Benim kimliğim nedir? Sorularını farkında olmadan soranlar var. Daha da ileri gidersek, daha doğduğumuz andan başlayarak bize kimlik dikenler ve bu kimliği bize giydirenler var. Bu kimliğimiz bazen bir ırk, bazen bir din, bazen bir meshep, bazen bir futbol kulübü, bazen bir meslek grubu, velhasıl bir topluluk olarak kendisini göstermektedir.
Ve ne yazık ki bu gruplar arasında daimi olarak bir yarış, bir kıskançlık, bir çekememezlik ve incir çekirdeğini dahi doldurmayacak cinsten olgular var.
Mesela bir futbol takımı bir şampiyonluk kazandığında,diğerinin kızgınlığını anlamak mümkün müdür? Ya da bir ulusun diğer uluslarla olan mücadelesinde paylaşılamayan nedir?
Bütün bu saydıklarım aslında insanın huzrsuzluğunun ana nedeni olan yanlış yerde aranan kimlik sorunu olarak kendini açıkça göstermektedir.
İnsanın öz kimliği, son derecede açık ve ortada olan bir gerçektir. Hepimiz, yani tüm varlıklar doğa dediğimiz olguyu ortaya koyan bir gerçeklik taşırlar. Yani hepimizin kimliği aslında aynıdır. Farklılık gerçekdışı olan imgesel bir olgudur. Hepimiz aynı bütünü oluşturmakta değil miyiz?
İşte bu gerçekdışı kimlik arayışını aşabilenler AYDINLANMA ile gerçek kimliğimizin, yani gerçek doğamızın farkında olanlar değil midir?
AYDINLANMA ışığına kavuşabilmek dileklerimle,
Nefret varken kimlik bulunamaz. Çünkü nefret ne yaptığını bilmez insanlar oluşturuyor. Buda kimliği engelliyor. Sevgi. Bu lazım.
Nefret varken kimlik bulunamaz. Çünkü nefret ne yaptığını bilmez insanlar oluşturuyor. Buda kimliği engelliyor. Sevgi. Bu lazım.
Sevgi de nefret de bir paranın iki yüzü gibidir. Birini seversiniz aşıksınızdır. bir zaman sonra nefret etmeye başlayabilirsiniz. İkisi de aynıdır. Hiç fark yok...
Sizi sevgi büyülemiş ancak aynı duyguyu anlattığınızdan haberiniz var mı?
Sevgi de nefret de bir paranın iki yüzü gibidir.
Kıyaslamanız, yada teşbihiniz yanlış.
Birini seversiniz aşıksınızdır. bir zaman sonra nefret etmeye başlayabilirsiniz.
Ben aşktan bahsetmiyorum.
Kimliğim, benim en kıymetli hazinemdir. Ulu önder ATATÜRK'ün dediği gibi: "Türk olmak, üstün olmak için kâfidir."
Kimliğim, benim en kıymetli hazinemdir. Ulu önder ATATÜRK'ün dediği gibi: "Türk olmak, üstün olmak için kâfidir."
Kimlikle irkciligi karistiranlar var herhalde. Ustun olmak Turk olmakla degil, insan olmakla dogrudan orantilidir.
Dinden doğan boşluğu ırkçılık , Türkçülük dolduruyor artık heralde
Bizim suan modern davranislarimiz kac yil oncesinden beri var? Insanlik tarihini sormuyorum suanki modern davranislarimiz kac yilinda baslamis? Tam olarak nereden ogrenebilirim bunu kaynak var mi?
İlahimasal
27-06-2015, 20:31
Hoş geldiniz .
gelmenizde mükemmel oldu.sağlam atatürkcü lazımdı.biz cevap veremiyorduk.ateist anti atatürkçü aradaşlarımıza ,birikiminizde var belli.foruma katkısı olur umarım.
Bizde öyle bilgi birikim fazla yok.ama atatürkü anlayıp kavrayacak akıl var.burada bilgi eksikliğimi aşşağılamak isteyen arkadaşlar artık sizin bilgilerinizi okurda azıcık cahil deme küstahlığında bulunmazlar.
Tekrar hoş geldin yüce türk.:-)
Nana Buluku
27-06-2015, 20:31
Bizim suan modern davranislarimiz kac yil oncesinden beri var? Insanlik tarihini sormuyorum suanki modern davranislarimiz kac yilinda baslamis? Tam olarak nereden ogrenebilirim bunu kaynak var mi?
50 bin yıl önce.
ilahi komedya: Hoşbulduk andam. Ancak rica ederim, benim de fazla bir şey bildiğim yok - öğrenmeye çalışıyorum işte.
Bir de biraz kızanlar olmuş ırkçılığıma da, n'apabilirim ki? En şeref duyduğum şey benim Türk olmam, Türk Irkçısı olmam.
ilahi komedya: Hoşbulduk andam. Ancak rica ederim, benim de fazla bir şey bildiğim yok - öğrenmeye çalışıyorum işte.
Bir de biraz kızanlar olmuş ırkçılığıma da, n'apabilirim ki? En şeref duyduğum şey benim Türk olmam, Türk Irkçısı olmam.
Wesley Snipes'ın değil de, Malkoçoğlunun resmini koysaydınız.
Wesley Snipes vampirleri kestiği gibi, Türk Malkoçoğlu da Rumları kesmiş biliyorsunuz.
https://www.youtube.com/watch?v=MYLahWSq-eE
Öyle hesaplarım da var da, bu da iyi oldu, beğendim yani. Bir de feysbuktaki duvar resmi afilli oldu. Kan içmek, hele ki hainlerin... Umarım gerçek olur bir gün, bugüne kadar sadece kendi kanımı içtim (parmak kanarken falan)
https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/11412114_1417522278575696_8174993247275612771_n.jp g?oh=6cd4a81f8baa67af8ab279707019d4e2&oe=561B8DB7
bakkalmahmud
27-06-2015, 22:42
Sayin Barlas hosgeldinizde,bu sitede,dünyada saf irkin kalmadigini okumusdum,türklerin 7 ayri irkla karisik oldugunu,kokteyl.tekrar hosgeldiniz
Öyle hesaplarım da var da, bu da iyi oldu, beğendim yani. Bir de feysbuktaki duvar resmi afilli oldu. Kan içmek, hele ki hainlerin... Umarım gerçek olur bir gün, bugüne kadar sadece kendi kanımı içtim (parmak kanarken falan)
:) Ben de bir tür vampirim diyorsunuz yani. :spy:
Fakat Parmak Kanarken olduğunu belirtmeseydiniz keşke. O zaman daha korkarlardı sizden.
Kan bulamadığımda, kendi göğsümü yarıp kan içiyorum falan yazsaydınız.
Bizde mübalağa yok dostum. Ne gerek var ki, doğrusu neyse o.
Kardeşim yaş kaç acaba sakıncası yoksa öğrenebilir miyim
42 (kırk iki) [Yanlış anlama, sistem 6 karakterden az kabul etmediği için yazıyla da yazdım]
42 (kırk iki) [Yanlış anlama, sistem 6 karakterden az kabul etmediği için yazıyla da yazdım]
O zaman durum vahim
Sayin Barlas hosgeldinizde,bu sitede,dünyada saf irkin kalmadigini okumusdum,türklerin 7 ayri irkla karisik oldugunu,kokteyl.tekrar hosgeldiniz
anti-ka: Hoş bulduk andam, kusura bakma geç gördüm mesajını. Evet saf ırk kalmadığı söylenir dünyada. Ancak gökbilge Atsız (Nihâl) da, Türk ırkının en az bozulmuş ırk olduğunu belirtir. Ben de tam araştıramadım henüz.
O zaman durum vahim
Ne gibi?
postalmarx
27-06-2015, 23:02
Benim bildiğime göre insan doğası 4 milyon sene önce falan şekillenmiş. O zamanlar Afrika'nın ormanlarından çıkıp bugün belgesellerde aslanların zebraların olduğu düzlüklere yerleşmişiz. Düzlüklerde farklı bir ortama ve duruma uyum sağlamak üzere bugünkü halimize evrimleşmişiz.
Bu konuda benim de bilgim sınırlı fakat en azından biliyorum ki bu konularda evrimsel psikoloji en önemli araştırma alanı, ve büyük ihtimalle gelecekte sosyal bilimlerin tamamı evrimsel psikoloji tarafından şekillenecek. Çünkü bizim haberimiz olmuyor ama Batı'da şu an sosyal bilimlerde, psikolojide özellikle bir devrim gerçekleşiyor ki sosyal bilimin tamamını yutacak bence.
Benim bildiğim Türkçeye çevrilmiş evrimsel psikoloji kitapları şunlar, tabii henüz sadece Boş Sayfa'yı okudum şahsen. Başka bu konuda kitap ismi bilen varsa paylaşabilir mi?
Tüketimin Evrimi (Cinsiyet Statü ve Tüketim) (https://www.idefix.com/kitap/tuketimin-evrimi-geoffrey-miller/tanim.asp?sid=G7ZG0Q224E5E3VDFUYRF)
Neden (Sizden Başka) Herkes İkiyüzlüdür (https://www.idefix.com/kitap/neden-sizden-baska-herkes-ikiyuzludur-robert-kurzban/tanim.asp?sid=IDBMD300XS8SF2N0UEZE)
Kızıl Kraliçe - Cinsellik ve İnsan Doğasının Evrimi (https://www.idefix.com/kitap/kizil-kralice-cinsellik-ve-insan-dogasinin-evrimi/tanim.asp?sid=JBOEUJTTJK5KPK8XZ8NL)
Erdemin Kökenleri (https://www.idefix.com/kitap/erdemin-kokenleri/tanim.asp?sid=INHRUV021K2KK2I1JE7H)
Boş Sayfa İnsan Doğasının Modern Hayatı (http://www.idefix.com/Kitap/tanim.asp?sid=HQK1QLER3S7SDAWBNZJD&searchstring=bo%C5%9F%20sayfa)
Tabii bu konulardaki en çok bilinen ve tahminimce en eski evrimsel psikoloji kitabı sayılabilecek olan Richard Dawkins - Bencil Gen kitabını da saymalıyız.
Abicim bende sizi 20'li yaşlarda felan sandım , bu Türkçülüğün bir gram mantığı var mı ırkçılık kadar saçma bişey olabilir mi , din bile daha mantıklı , sizi ırkçılığa iten nedir acaba
Ya şimdi ırkçılık aslında bana göre bir miktar her insanda var. Örneğin Nihal ATSIZ'ın şu muhteşem tespiti var:
"Irkçılık aleyhinde bulunanlara şunu sormalı:
Kendilerini Çingene ile bir tutarlar mı?
Bir Çingene ile evlenirler mi?
Çingene bir gelin veya damat kabul ederler mi?
Evet derlerse mesele yok.
Hayır derlerse, ırk ayrımı yapıyorlar demektir.
Onların yanlız Çingenelere karşı yaptığı ayrımı, Türkçüler başkalarına karşı da yapmaktadırlar."
Olay bu kadar bence. Açık ve net.
postalmarx
27-06-2015, 23:17
Ya şimdi ırkçılık aslında bana göre bir miktar her insanda var. Örneğin Nihal ATSIZ'ın şu muhteşem tespiti var:
"Irkçılık aleyhinde bulunanlara şunu sormalı:
Kendilerini Çingene ile bir tutarlar mı?
Bir Çingene ile evlenirler mi?
Çingene bir gelin veya damat kabul ederler mi?
Evet derlerse mesele yok.
Hayır derlerse, ırk ayrımı yapıyorlar demektir.
Onların yanlız Çingenelere karşı yaptığı ayrımı, Türkçüler başkalarına karşı da yapmaktadırlar."
Olay bu kadar bence. Açık ve net.
O zaman sen mesela Almanların, İngilizlerin ve Japonların da senden üstün olduğunu sana çingene muamelesi yaparlarsa senin de bunu hakettiğini mi düşünüyorsun?
O zaman sen mesela Almanların, İngilizlerin ve Japonların da senden üstün olduğunu sana çingene muamelesi yaparlarsa senin de bunu hakettiğini mi düşünüyorsun?
"Türk olmak, üstün olmak için kâfidir - Başbuğ ATATÜRK"
Albert Einstein bile, tutmuş "Irkçılık-milliyetçilik çocuk kızamığı gibi bir şeydir büyükler için, hastalıktır" mealinde bir kaç söz parçalamış.
Ama II. Dünya Savaşı yaklaşırken, Nazi zulmünün arttığı sırada başbuğ ATATÜRK'e mektup yazarak, 40 kadar YAHUDİ bilim adamının Türkiye'ye sığınmasını rica etmiş, ATATÜRK'te kırmamış, onları almış üniversitelere yerleştirmiş.
Şimdi dikkat edelim, 40 kişi için talepte bulunuyor Einstein, ancak 40'ı da kendi ırkından: YAHUDİ.
O dönemde sadece Yahudiler değildi zulüm gören, Çingeneler, Polonyalılar vs. başka gruplar da vardı.
Einstein belli ki ayrımcılık yapmıştı. 40 da 40 çünkü. (Ya da tam rakamı kaçsa o kadar - tümü kısaca).
postalmarx
27-06-2015, 23:32
"Türk olmak, üstün olmak için kâfidir - Başbuğ ATATÜRK"
Bu Atatürk Türk milletine cahil gerzekler diye bakan aynı adam değil mi?
postalmarx
27-06-2015, 23:35
Yok yahu nerden çıktı o?
Millete demokrasiyi layık görmemiş ya? Bugün bile takipçileri aşağı yukarı aynı şeyleri demiyor mu? Bu sitede bile arasak kaç tane çıkar.
Diktatörlüğü ayrı bir olay da, milletle bir problemi yoktu fazla. Yani ayırt etmeden herkese eşit vatandaşlık vermiş - ama Türk Irkçısı olduğu da kesin; yani herkese eşit gözle istese de bakamaz, hiçbir Türk Irkçısı bakamaz yani.
Felâsife
28-06-2015, 05:00
Kimliğini arayan insan.
"Öz eleştiri", "içimizdeki kötülük", "yüzleşme" gibi kavramlara dalmadıkça, kendine kimlik edinen insanın kimliği, sanal bir kimlikten öte bir şey değildir.
Kişi; kendini başkalarının yerine koymayı öğrenmedikçe, sayfalar dolusu kitap okusun nafile, fersahlarca yer gezsin boşuna, durup-derin derin düşünsün heyhat belki..
Ancak başkasının gözünden kendisine bakan, görür neye benzediğini o kişinin gözünden.. o kadar çok kimlik varki ortada ve kişi baktığında onlardan kendine-görür kendinde bu çeşitliliği!!
bir kimlikten bahsetmek bencilce...
"ictenlik"
22-09-2018, 01:50
facebook "felsefe evi" grup, "insan nedir?" ,"insan tanımı alabilir miyim?" sorununa dair üretimler
Üretimlerle ilgili her düzeltimler ve yenilemeler istenmektedir-beklenmektedir...
Kavramın kendi kullanılmadan tanımlanırsa insan (alt) doğayla Tanrı/Tanrısallık arasına gerilmiş bir ip
ya da hayvanla uygar arasına gerilmiş ..
Kavramın kendine nüfuz ederse, insan, alt insanla üst insan arasında bir geçek/köprü..
Ya da tüm doğanın/olanın kendi. bilmiyorum...
İnsan , hareket eden varlık.. Varoluşa/olana dair iş emek, oluş, hareket (bütünlük) parçacığı/parçası (ögesi ve kesiti) ve bölümü...
Hareket eden materyal.
Uzayda yer kaplayan (nisbi) bağımsız hareket içeren ve eden özgür seçimleri ve aktif özgür iradesi ve kendi lehine bölünmüş (seçimli) deneyimi olan alan parçası..
Bir çok tanım yapılabilir...
- Varlık parçası, varlık bölümü, varlık içeriği, oluş içeriği, varcan, vardaş,
- içkin -eşit-özdeş türdeş (varlıksal) parça/bölüm,
- var içeriğinde var parçası/bölümü,
- Zamansal uzaysal belleği sınırlı yada sınırlanmış/limitlenmiş oluş kesimi/dairesi.
- zamansal uzaysal/mekansal bellek birimi ve bölmesi ...
- Kesitli/kesintisel ,doğumla başlayıp ölümle biten, varlık duyumsayan birim..
- İnsan, insan olmayana dair tüm olumsuzlamaların/antilerin bileşimi ve toplamı
- İnsan insan olana dair tüm olumlamaların kendisi,
- anti-insanın karşıtı, insan olmayanın (insannolmayan tüm herşeyin) antisi (kümesi/dairesi) anti-paradigma ..
- İnsan, insan olarak idealize ya da maksimize edilenin ya da insan sözcüğünde toplanan ve insan sözcüğüne yüklenen anlam yükünün kendisi..
- Varlık olarak insan, insan olmayan herşey olmayan, insan olmayan herşeyden diğer olan tüm var.
- Varlık (eksi) insan olmayanlar eşittir insan. - Tanımlanan bir tür olarak insan kendi gezegenin (yaşam alanının) üst yapısı, zeki canlısı, üst ve bilir ontiği,
- Diğer (varlıksal) türlerden (ve var/varlık içeriğinden) kendini insan olarak ayıran gözlemci/ontik/oluş/varlık
- Primat, hayvan, canlı ya da tür gibi (varlıksal) sınıflamalarda kendi türüne (diğer türlerden seçicilikle ve ayrımcılıkla) insan adı ve içeriği veren (varlıksal) nevi/içrek... - - - Varlıksal içerik...
- İnsan olmayan insan değildir
- İnsan, insandır/insan olandır
İnsan;
Varlık kavramı altına ya da Varlık kümesi içine uzamlanacak/oluşturulacak sonsuz -iç- -alt- küme (Varlık-lar kümesi) elemanlarından biridir...
İnsan;
Varlık kavramı kümesinin -bir- -iç- çoğulu. -/tek bir çoğulu, çoğul -iç- unsuru.
İnsan;
ya
Birin/Birlerin çokluğu ya da sıfırın çokluğu ya da çokların sonsuz çokluğu kümesinin/kümelerinin olası üyesidir/elemanıdır.
İnsan, ya "Varlıklar çokluğu" ya da "Varlık Çokluğu" ya da sonsuz bilinmeyen anti paradigmik çoklar çokluğu ( alternatif hiçler çokluğu) kümesininin elemanıdır
İnsan bir çokluk kümesinin elemanı değilse ya kendi ya da varlık (ya da ant idiğer bilinmeyen) kümesinin çoksuz sonsuz elemanıdır
Sonuç olarak insan Varlık/Varlıklar kümesinin/nüvesinin elemanıdır
İnsan varolmayan değildir,var kümesinde elamandır
ya da felsefe her-hangi küme/kümeler/belitler ve tanıtlamalar ile uğraştığını mı/didindiğini mi belirlemeli?
Ontoloji bağlamında insan, ontolojik içerikler ya da ontolojik varlıklar ya da ontolojik hakikatler, ontolojik değişkenler ya da ontolojik geçişler, ontolojik morfolojik farklar/farklılar ve belirlemeler gibi kümelerin -iç- -bir- elemanıdır ya da bu iç hesaplaşmasına/düşünülmesine-şu an itibariyle- dayanaktı-r....
İnsan ontolojiye ad verebilendir
İnsan kendine ad verebilendir
İnsan ontolojiye dayanaklı ve bitişiktir
İnsan felsefe ve bilgi bilim/biliş üretebilen ontolojik içerik
İnsan kendini (varoluşa karşı) tanıtlayan tanıtlayabilen ontoloji bağıtı, ontolojik bağıt..
İnsan, ben kümesinin, ontoloji, anlam ve varlık bağını ya da ben kümesi ile sorununu çözememiş ontolojik içerik/hakikat
bilmiyorum...