Orijinalini görmek için tıklayınız : Kutsal fareler ve kutsal hırsız maymunlar ve kutsal bi sürü hayvan.
Dün gece ntv de kuşlarla ilgili belgesel izliyorum Hindistan'a gittiler orda tapınak var ama tapınak sırf fareler için inşa edilmil 10 binlerce fare var tapınakta hastalık yuvası.
Bu fareler kutsal efendim atalarının reenkarnasyon geçirmiş fare bedenine bürünmüş halleri bu fareler krallar gibi besleniyor.
Süt, et, kuru yemiş, meyveler, ekmekler, tahıllar, baklagiller, tatlılar aklınıza ne gelirse.
Başka bir belgesel.
Yine Hindistan
Bir kadın var meyve satan bir tezgahtar, ortalık maymun dolu ve bu maymunlar kutsal, geliyorlar meyvelerin hepsini kadının gözü önünde yiyip bitiriyolar kadına tezgahı toplayıp beş parasız zarara uğramış şekilde evine dönüyor.
Diyeceksiniz neden birşey yapmıyor olurmu efendim yaparsa linç ederler çünkü o maymunlar acayip kutsal hepsine tanrı olarak bakılıyor. Akla ziyan uygulamalar.
Yine hindistandayız İnek yolun ortasında, bir yabancı(Amerikalı olabilir) korna çalıyor ve bomba batlıyor arkada arabalarından inen bilimden, bilgiden ve insanlıktan yoksun kişiler adama linç girişiminde bulunuyorlar dahası poliste birşey yapamıyor.
Buda bişeymi efendim her yıl yüzbinlerce insan ölümüne sebep olan yılanlar ve böceklerin bazılarıda kutsal.
Öte yandan, filler ki insana zararı yoktur lanetli olarak görülüp katlediliyorlar.
Daha akla zarar binlerce uygulama dudağınız uçuklar dinin insana yaptırdığı şeylere bir bakınız efendim.
Yahu fare beslenirmi inanca bak reenkarnasyon hani kraldın lan bidahaki hayatında ne oldu fare olmuşsun ama krallar gibi bakılan fare.
Hastalıktan kırılıyo millet hepside fare hastalığı hiç acımadan canlı canlı yemeye kalkıyolar yemek getirenleri.
Arkadaşlar dünyada şuanda taraftarı bol olan 200 den fazla ana din var binlercede mezhep ve yan dincikler var.
Bu dinlerden akla ziyan ugulamalar biliyorsanız, burda paylaşın
nebukadnezar
11-08-2012, 16:30
Dün gece ntv de kuşlarla ilgili belgesel izliyorum Hindistan'a gittiler orda tapınak var ama tapınak sırf fareler için inşa edilmil 10 binlerce fare var tapınakta hastalık yuvası.
Bu fareler kutsal efendim atalarının reenkarnasyon geçirmiş fare bedenine bürünmüş halleri bu fareler krallar gibi besleniyor.
Süt, et, kuru yemiş, meyveler, ekmekler, tahıllar, baklagiller, tatlılar aklınıza ne gelirse.
Başka bir belgesel.
Yine Hindistan
Bir kadın var meyve satan bir tezgahtar, ortalık maymun dolu ve bu maymunlar kutsal, geliyorlar meyvelerin hepsini kadının gözü önünde yiyip bitiriyolar kadına tezgahı toplayıp beş parasız zarara uğramış şekilde evine dönüyor.
Diyeceksiniz neden birşey yapmıyor olurmu efendim yaparsa linç ederler çünkü o maymunlar acayip kutsal hepsine tanrı olarak bakılıyor. Akla ziyan uygulamalar.
Yine hindistandayız İnek yolun ortasında, bir yabancı(Amerikalı olabilir) korna çalıyor ve bomba batlıyor arkada arabalarından inen bilimden, bilgiden ve insanlıktan yoksun kişiler adama linç girişiminde bulunuyorlar dahası poliste birşey yapamıyor.
Buda bişeymi efendim her yıl yüzbinlerce insan ölümüne sebep olan yılanlar ve böceklerin bazılarıda kutsal.
Öte yandan, filler ki insana zararı yoktur lanetli olarak görülüp katlediliyorlar.
Daha akla zarar binlerce uygulama dudağınız uçuklar dinin insana yaptırdığı şeylere bir bakınız efendim.
Yahu fare beslenirmi inanca bak reenkarnasyon hani kraldın lan bidahaki hayatında ne oldu fare olmuşsun ama krallar gibi bakılan fare.
Hastalıktan kırılıyo millet hepside fare hastalığı hiç acımadan canlı canlı yemeye kalkıyolar yemek getirenleri.
Hindistan tamamı tapınma hastası insanlarla dolu bir ülke.
Tarihini okumak lazım.
Benim merak ettiğim konu ise şu; acaba bu ülkede gerçek Ateistler var mı?
tapılacak okadar çok şey varki işin içinden ancak eğitim görmüş adamlar kurtulabilir eminim dünyanın yuvarlak olduğunu bilmeyen milyonlarca insan yaşıyordur.
nebukadnezar
11-08-2012, 16:52
tapılacak okadar çok şey varki işin içinden ancak eğitim görmüş adamlar kurtulabilir eminim dünyanın yuvarlak olduğunu bilmeyen milyonlarca insan yaşıyordur.
Yok canım, abartıyorsun:-))
Hem dünya yuvarlak değil ki: Patates şeklinde:D
valla var abi adam bilmiyor dna ne bilmiyor güneşin yıldız olduğunu bilmiyor, prezarfatif ne duymamış, gökdelen ne bilmiyor, bilmiyorda bilmiyor varsa yoksa köyün içindeki söylentiler ve din öğretileri çünki eğitim diye bişey yok.
müslümanlarinda basta kertenkele olmak üzere , böcekleri , sinekleri , arilari sak diye öldürmek farz kilinmisdir.
Kertenkelenin hikayesi ise . Ibrahimin atesini üflemekmis sucu. O yüzden gördükleri yerde öldürmeleri gerekmis.
spartacus
11-08-2012, 21:53
Lynx, kertenkele deyip geçme, o bir üfürdü mü hafif şiddetli fırtına çıkar, 20 fil ciğeri vardır onda :)
yerim ben onun cigerlerini :D Avusturyada cok ender görüyorum. Bir gün yakalarsam sevecem ama zehirli mi yada isirmi diyede korkuyorum :P Haklarinda pek fazla bilgi edinmedim ama sevimli geliyorlar. Bu arada kuyruklarida cabuk kopuyor
Başka bir belgesel.
Yine Hindistan
Sayın Qlause,
Siz Hindistan hakında pek bilgi sahibi değilsiniz.Belgeselde gördüğünüz hayvanlar kutsal oldukları için değil, HİNDU DİNİNDE AHİMSA denilen yani HİMSA = ŞİDDET, SÖZLE VEYA FİİLİEN İNCİTİCİ BİR HAREKETTE BULUNMAKya karşı oluşlarından hayvanlara hiç bir şekilde incitici bir fiilde veya söylemde bulunulmaz.
Filleri öldürenler varsa onlar HİNDULAR değildir.
Lütfen bilmediğiniz konularda önce inceleme yapın ki sonra yanılgınız ortaya çıkmasın.
GERÇEĞİ ÖRTECEK BÜYÜKLÜKTE KİMSENİN ÖRTÜSÜ YOKTUR.
Pek cogunun kokeninde de su vardir. . Mezapotamyadan baslar, oyle sirayla gider.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Nandibulll.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Bull_%28mythology%29#Indus_Valley
Misir'a dogru gittikce, domuz goruruz. Tabi baska hayvanlar da var domuz sadece bir tanesi. Sonra maymun gelir mesela.
http://www.touregypt.net/images/touregypt/pig1.jpg
http://www.touregypt.net/images/touregypt/pig2.jpg
http://www.touregypt.net/featurestories/pigs.htm
Sayın Qlause,
Siz Hindistan hakında pek bilgi sahibi değilsiniz.Belgeselde gördüğünüz hayvanlar kutsal oldukları için değil, HİNDU DİNİNDE AHİMSA denilen yani HİMSA = ŞİDDET, SÖZLE VEYA FİİLİEN İNCİTİCİ BİR HAREKETTE BULUNMAKya karşı oluşlarından hayvanlara hiç bir şekilde incitici bir fiilde veya söylemde bulunulmaz.
Filleri öldürenler varsa onlar HİNDULAR değildir.
Lütfen bilmediğiniz konularda önce inceleme yapın ki sonra yanılgınız ortaya çıkmasın.
GERÇEĞİ ÖRTECEK BÜYÜKLÜKTE KİMSENİN ÖRTÜSÜ YOKTUR.
hayır efendim farelerin atalarının reenkarnasyon geçirmiş ruhu olduğuna inanıyorlar.
Ayrıca filleri ve kaplanları çok seri bi şekilde katlediyorlar fil nüfusu yok olmak üzere.
sırf fil katliamlarına özel belgesel var filler hakkında o kadar çok şey uydurmuşlarki bizdeki kertenkele hikayesine dönmüş.
hayır efendim farelerin atalarının reenkarnasyon geçirmiş ruhu olduğuna inanıyorlar.
Ayrıca filleri ve kaplanları çok seri bi şekilde katlediyorlar fil nüfusu yok olmak üzere.
sırf fil katliamlarına özel belgesel var filler hakkında o kadar çok şey uydurmuşlarki bizdeki kertenkele hikayesine dönmüş.
Sayın Qlause,
Genellemeler çoğunlukla insanları yanıltırlar. Bir toplumda olumlu eylemler yapanlar da vardır olumsuz eylemler yapanlar da...
Ancak biz bütün toplumu olumsuzlukla suçlamaya kalkarsak çok ama çok yanılırız.
Bana bu dünyada her bakımdan mükemmel diyebileceğimiz bir ülke gösterebilir misiniz?
Dinler konusunda da aynı gerçekle karşılaşırız. Olumlu dinler de vardır. olumsuzluk saçanlar da vardır. Bütün mesele baktığımızı görebilmekten geçer. Ve nereden baktığınız çok önem taşır.
Efendim ben hepsini suçlamıyorum zaten bu dinler tamamen bölgesel, yani bir yerde olan inanış başka bir yerde yok.(bazı istisnalar hariç) o kadar kalabalık bir ülkede bunların olması doğaldır zaten toplum tek dinli bile olsa belli bir kalabalığa erişince otomatik olarak mezheplere ayrılır ve bu mezhepler zaman içinde sanki bir dinden gelmiyormuşçasına değişir.
Bir yerde fareye taparlar, bir yerde fareyi lanetlerler.
Kaldıki Hint'liler oldukça zeki insanlar 1milyardan fazla insan arasından zeki insanlar çıkmaması imkansız bişey. Bu gün bir çok buluşa imza atıyorlar. Yanlış bilmiyorsam dünyanın en zeki çocuğu bir Hintli.
anthemoessa
13-08-2012, 07:24
Kaldıki Hint'liler oldukça zeki insanlar 1milyardan fazla insan arasından zeki insanlar çıkmaması imkansız bişey. Bu gün bir çok buluşa imza atıyorlar. Yanlış bilmiyorsam dünyanın en zeki çocuğu bir Hintli.
Ayni zeki insanlar(in atalari), Schopenhauer gibi cesitli bati filozoflarinin hakkinda “insan düşüncesinin en yüksek ürünleri ve bilgeliği", "Dünyada var olabilecek en doyurucu ve en yükseltici eser; yaşamımın tesellisi oydu, ölümümün de tesellisi o olacaktır." seklinde yorumlar yaptigi dinsel Upanishad metinlerini de yazmislardir.
Hint dinlerinden her biri (Hinduizm, Budizm, Cainizm) zaten bu zeki toplumdan cikmistir ve siradan halka da hitap eder ancak siradan halkin yaptigi her eylemin mantikli, felsefi bir aciklamasini da yapmayi ihmal etmezler. Bu toplumda dinler ve felsefe ayri ayri degil ic ice gelismistir cunku.
Hele o ulkede oyle insanlar var ki yolda gorseniz dilenci sanar yuzune bakmazsiniz kokudan yanina yanasamazsiniz ama biraz sohbet ederseniz, entelektuel kapasitesi karsisinda saskinliktan dilinizi yutabilirsiniz. Oyle garip bir ulkedir iste bu Hindistan. :)
Merhabalar,
Daha ün Yeni Delhi den geldim. Hindu, Budist ve Müsliman insanlarla konuştuk, sohbet ettik. 1. Hindular (aç bile olsa) dünyanın en mutlu insanları. Fil,Fare,İnek,Maymun vs gibi hayvanları kutsal sayan (tapan değil) yüzlerce tarikatları var. Ganeş isimli fil şeklinde tanrıları var.Doğum gününe denk geldik. Deliler gibi eğlenip dans ediyorlar. Az et tüketiyorlar. Müslüman olmayı hakaret telakki ediyorlar.
2. Eski delhi denen bölge genelde müslüman. Fakirlik tamam da, pislik farklı şey. Kulleteyn denen olguyu gördüm. Cuma camisi nin avlusunda 30m x30m civarında bir havuz var. herkes etrafına oturup abdest alıyor. ağzını çalkalayıp tüküren, ayaklarını yıkayan sümküren. tek kelime iğrenç. Daha ilginç, bizim gruptan 2 kişi de abdest aldı. Iyyy..
Başka bir belgesel.
Yine Hindistan
Arkadaşlar dünyada şuanda taraftarı bol olan 200 den fazla ana din var binlercede mezhep ve yan dincikler var.
Bu dinlerden akla ziyan ugulamalar biliyorsanız, burda paylaşın
Sayın Qlause,
Daha önce de aynı konuda Hindistanı eleştiren yazı yazmıştınız. Ancak konuyu tam olarak bilmeden sadece söylentilere kanarak yapmakta olduğunuz yanlış bilgilendirmeden başka bir şey olmuyor.
Hindistanda HİNDU dininde AHİMSA denilen şiddetin her türlüsüne karşı olma ilkesi hakim. Konu budur. Yoksa ne inekler ne de maymunlar kutsal sayılmaktadır.
Sizin anlayabilmeniz için tüm canlılar bir HİNDU için kutsaldır.
Fareler ancak kötü besinler alırlarsa tehlikeli olurlar. Yoksa özel olark beslenen farelerde hiç bir bulaşıcı hastalık oluşmaz. Bunun en güzel örneği, ABD ve Avrupadaki bazı ailelerin özel olarak fareler ve bu cins hayvanları evlerinde beslemeleridir.
Filleri öldürenler Hindular değildir. Bunu da iyice öğrenseniz de yanlışa imza atmasanız!
http://dunya.milliyet.com.tr/afrika-da-fil-katliami/dunya/dunyadetay/06.09.2012/1592139/default.htm
Lütfen olumlu ve gerçekçi yazmak için eksik bilgilerden kaçınarak yazmaya çalışın.
Esenlik dileklerimle,
Ahlaksız
02-10-2012, 21:30
Merhabalar,
Daha ün Yeni Delhi den geldim. Hindu, Budist ve Müsliman insanlarla konuştuk, sohbet ettik. 1. Hindular (aç bile olsa) dünyanın en mutlu insanları. Fil,Fare,İnek,Maymun vs gibi hayvanları kutsal sayan (tapan değil) yüzlerce tarikatları var. Ganeş isimli fil şeklinde tanrıları var.Doğum gününe denk geldik. Deliler gibi eğlenip dans ediyorlar. Az et tüketiyorlar. Müslüman olmayı hakaret telakki ediyorlar.
2. Eski delhi denen bölge genelde müslüman. Fakirlik tamam da, pislik farklı şey. Kulleteyn denen olguyu gördüm. Cuma camisi nin avlusunda 30m x30m civarında bir havuz var. herkes etrafına oturup abdest alıyor. ağzını çalkalayıp tüküren, ayaklarını yıkayan sümküren. tek kelime iğrenç. Daha ilginç, bizim gruptan 2 kişi de abdest aldı. Iyyy..
Nasıl bir grup bu:suspicious:
İnsan teyemmüm eder be:love:
Nasıl bir grup bu:suspicious:
İnsan teyemmüm eder be:love:
The Friday Mosque in Herat
http://www.youtube.com/watch?v=wOYj22CoXms
Külleteynden abdest alanları videonun sonlarında izleyebilirsiniz arkadaş doğru söylüyor
Bu videodada Feci abdest var
Jama Masjid, Delhi
http://www.youtube.com/watch?v=i0s92mqmQYM
Sayın Qlause,
Daha önce de aynı konuda Hindistanı eleştiren yazı yazmıştınız. Ancak konuyu tam olarak bilmeden sadece söylentilere kanarak yapmakta olduğunuz yanlış bilgilendirmeden başka bir şey olmuyor.
Hindistanda HİNDU dininde AHİMSA denilen şiddetin her türlüsüne karşı olma ilkesi hakim. Konu budur. Yoksa ne inekler ne de maymunlar kutsal sayılmaktadır.
Sizin anlayabilmeniz için tüm canlılar bir HİNDU için kutsaldır.
Fareler ancak kötü besinler alırlarsa tehlikeli olurlar. Yoksa özel olark beslenen farelerde hiç bir bulaşıcı hastalık oluşmaz. Bunun en güzel örneği, ABD ve Avrupadaki bazı ailelerin özel olarak fareler ve bu cins hayvanları evlerinde beslemeleridir.
Filleri öldürenler Hindular değildir. Bunu da iyice öğrenseniz de yanlışa imza atmasanız!
http://dunya.milliyet.com.tr/afrika-da-fil-katliami/dunya/dunyadetay/06.09.2012/1592139/default.htm
Lütfen olumlu ve gerçekçi yazmak için eksik bilgilerden kaçınarak yazmaya çalışın.
Esenlik dileklerimle,
Evde falan bakmak yok, sırf fareler için ama tamamen onlar için tapınak yapmışlar! adamlar onlara çeşit çeşit yiyecekler götürüyor bildiğin kalanizasyon faresi, bu hayvan için tapınak yapıyorsan bu hayvanlar kutsaldır, atalarının reenkarnasyon geçirmiş haliymiş bu fareler, bunu adamlar diyor ben demiyorum, haklısınız ben kısıtlı bilgimle kendi görüşlerimi dile getiriyorum elbette yanlışlarım olur düzeltmeniz çok sevindirici olur bende doğrusunu öğrenirim.
Birde bu yazı hala aynı yazı, daha öncede mi hindistanı eleştirmişim :D
Evde falan bakmak yok, sırf fareler için ama tamamen onlar için tapınak yapmışlar! adamlar onlara çeşit çeşit yiyecekler götürüyor bildiğin kalanizasyon faresi, bu hayvan için tapınak yapıyorsan bu hayvanlar kutsaldır, atalarının reenkarnasyon geçirmiş haliymiş bu fareler, bunu adamlar diyor ben demiyorum, haklısınız ben kısıtlı bilgimle kendi görüşlerimi dile getiriyorum elbette yanlışlarım olur düzeltmeniz çok sevindirici olur bende doğrusunu öğrenirim.
Hinduizmi, en iyi hindular acikliyor aslinda.
Kutsal maymunlar.
http://www.youtube.com/watch?v=jD_4R25xYqg
Kutsal fareler
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1t1hJjlCnY0#
Ben acaba açıkça anlatamıyor muyum?
Ben diyorum ki fareler eğer temiz besinlerle beslenirlerse hastalık yazmazlar. Buna örnek olark da ABD ve AVRUPADA fareleri evlerinde besleyenleri göstermekteyim.
Siz buna karşı evde değil özel tapınaklarda beslendiğini yazmanıza karşın bir de kanalizasyondan bahsedince, açıkça ne dediğinizden kendinizin de habersiz olduğu izlenimi vermektesiniz.
Aynı inanca sahip olunca her değişik yazınızı da aynı yazı sanmaktasınız....
Yani düşünceniz veya inancınız bu. Yinelemektesiniz öyle değil mi?
ya bu fareler bildiğin yola yaşıyor, öyle bakmak yok, tuvaletten kanalizasyon dan çıkıyor tapınağa geliyor yemeğini yiyor bu yani. Bir sürü hasta insan var orada.
Bak sayın neva yukarıda belgeseli vermiş, farelerin pislediği yeri öpüyor adamlar daha ne olsun, farelerin yüzdüğü suyu içiyorlar, fareler kanalizasyondan evlerin tuvaletlerinden çıkıp tapınağa gidiyor, sadece tapınakta değil kentin bir sürü yerinde fareler var her yerdeler.
anthemoessa
05-10-2012, 08:08
Qlause, Hindistan`da yasamadigina gore, sikayet ettigin/elestirdigin sey tam olarak nedir? Bu insanlarin hayvanlara, canlilara saygi gostermesi mi? Hatta tum canlilara saygiyi, tum canlilarin, hatta insanlarin igrendigi canlilarin bile aslinda kutsal oldugunu ozellikle vurgulamak icin, farelere maymunlara bile "tapinak" yapmalari mi? Acaba "pis hayvanlar" diyerek fare kapanlariyla, zehirlerle yok edilmelerini konu alan bir video yapilsaydi hosuna mi gidecekti?
O tapinaga gidenlerin yaptiklari hareketler ve "pislik" mevzusu onlari ilgilendirir. Olaya disardan bakan biri icin burada onemli olan asil sey mentalitedir. Acaba bu insanlar, fare icin bile tapinak yaparak ne anlatmak istemisler? Ne mesaj vermek istemisler? "Amann pislik insanlar hale bak idiotlar fareyi tanri saniyorlar" seklindeki basit, son derece yuzeysel/sig gorusler yerine, bu olayi meydana getiren dusuncenin incelenmesi gerekir diye dusunuyorum. Canlilari, bize ne kadar igrenc gorunurse gorunsun, kutsal kabul etmek ve onlarin yasama hakkina elimizen geldigince saygi gostermek... Modern dunyada bunu anlamak cok zordur bizim icin bu normal tabi. Ama yine de "gerizekalilar, pislikler, fareye tapiyorlar ahaha" seklinde degerlendirmek cok sacma.
Hayvanlara elbetteki saygi gosterilsin buna kimsenin bir itirazi yok. Ama bunun bir siniri olmali.
AIDS'li vs. hastalik turevi tesiyan bir maymun/ fare vs. surusune, sirf birilerince kutsallar diye saygi gosterilmesini beklemek ve toplum arasinda dolasmasini normal kilmaya calismak akildisidir.
Canliya iliskin siddetin her turlusune karsi olan bir din/dinler icin, tasidigi anlam buysa sayet,o bolgedeki tum canlilara ayni sekilde tapinak yapilmasi gerekirdi.
O bolgedeki insanlarin ne ot, ne et yemesi gerekirdi. Sonucta ot da bir canli ve incitilmemesi gerekiyor olmaliydi. Bunun modern dunyayla filan bir ilgisi yoktur.
Hindistan'dan islenen onca canli bitki turevinden yaglar cikariliyor ornegin ve global dunyada iyi bir pazara sahip.
Ayni mantikla, kutsal addederek deve sidigi icen insanlari da elestirmememiz, bu pis/ tehlikeli degildir dememiz gerekir degil mi?
http://www.who.int/choice/publications/Chronic_diseaseIndia.pdf
anthemoessa
05-10-2012, 20:52
elbetteki saygi gosterilsin buna kimsenin bir itirazi yok. Ama bunun bir siniri olmali.
Bu sinira kim karar veriyor? Siz mi Hintliler mi yoksa baska bir toplum mu?
AIDS'li vs. hastalik turevi tesiyan bir maymun/ fare vs. surusune, sirf birilerince kutsallar diye saygi gosterilmesini beklemek ve toplum arasinda dolasmasini normal kilmaya calismak akildisidir.
Aids`li..vs hastalik tasima potansiyeli olan hayvan turleri cok cok fazla o halde ne yapalim? Hatta cok sayida insanda da AIDS var simdi bu insanlar saygiyi haketmiyor mu?
Ayrica size kimse fareye saygi gosterin diye bicak cekip zorlamiyor. O insanlar, canlilara saygi konusunda bunu modern dunyaya anlatabilmek icin, dikkat cekmek icin boyle ekstrem bir ornek bulduysalar onlari elestirmek sacma. Ustelik "toplum arasinda dolasmasini normal karsilamak" nedir? Fareler butun dunyada zaten "toplum icinde dolasiyor" bir arkadasim evinde fare gordu gecen gun ornegin. Fare kapani aldi ve oldurdu... Ama bir Hintli`nin ona "neden boyle yaptin" demeye hakki olmadigi gibi, siz de bir Hintli`ye neden "oyle yapiyorsun saygi gosteriyorsun" diyemezsiniz.
Canliya iliskin siddetin her turlusune karsi olan bir din/dinler icin, tasidigi anlam buysa sayet,o bolgedeki tum canlilara ayni sekilde tapinak yapilmasi gerekirdi.
Bu yazdiginizi gercekten anlayamiyorum sanirim tamamen ayri tellerden caliyoruz, sizinle anlasabilmem mumkun degil... Hindistan`da kac hayvan turu oldugunu biliyor musunuz? Bu tapinagin kurulus hikayesini arastirdiniz mi peki? Bu tapinakta ne yapilir, farelere ne anlam yuklenir arastirdiniz mi? Bu tapinak, mentaliteyi modern dunyaya anlatabilmek icin, ozel olarak yapilmistir. Bunun icin de insanlarin en igrendigi canlilar (yilan ve fare gibi) ozellikle secilmistir, ekstrem bir ornek olsun diye.
O bolgedeki insanlarin ne ot, ne et yemesi gerekirdi. Sonucta ot da bir canli ve incitilmemesi gerekiyor olmaliydi. Bunun modern dunyayla filan bir ilgisi yoktur
Hindistan`da tek tip bir din ya da inanc/gorus yok. Ustelik buradaki mentalite, "hicbir canliya zarar vermemek" degil "elimizden geldigince hicbir canliya zarar vermemek"tir. Sizin acinizdan bakarsak, nefes alip veriyoruz binlerce bakteri oluyor yok oluyor o halde ne yapalim nefes almayalim mi? Gerci bu sekilde dusunenler de var Hindistan`da. Ornegin Caynalar, nefes alirken canlilara zarar vermemek icin ya da zarari azaltmak icin maske takarlar. Fakat Caynalar Hindistan`daki cok kucuk bir gruptur genel gorusu yansitmaz.
Hindistan'dan islenen onca canli bitki turevinden yaglar cikariliyor ornegin ve global dunyada iyi bir pazara sahip.
Siz, Hindistan`da hic sekuler yok saniyorsunuz galiba... Bu konulari takmayan cok insan da var dogal olarak. Hindistan`in nufusunun cok onemli bir kisminin musluman oldugunu da unutmamak lazim. Ben tapinagi yapan mentalitede olan insanlarin gorusunden bahsediyorum, Hindistan`daki sekulerlerden degil.
Ayni mantikla, kutsal addederek deve sidigi icen insanlari da elestirmememiz, bu pis/ tehlikeli degildir dememiz gerekir degil mi?
Bu iki ornegi kiyasliyorsaniz zaten artik tartismayi surdurmenin anlami yok demektir. Bir kere deve sidigi, eski Arabistan`daki "deve sidiginin insana iyi geldigi" batil inanisindan yola cikilarak icilmektedir. Fareler, yilanlar, maymunlar ve butun hayvanlar ise, ayni bizim gibi, Tanri`nin kendisini ifade etme bicimi oldugu dusuncesinden yola cikilarak kutsal sayilir. Yani onlara gore Tanri, kendisini butun bir evren ve bizler olarak tezahur ettirmistir. Kendi icinde bilincsiz, sonsuz bir potansiyel olan Tanri, canlilar sayesinde kendi icine "bakarak" bilinc kazanmaktadir. Tipki dogasi aydinlik olan isigin, uzerinde yansiyacagi bir sey olmadigi zaman paradoksal olarak karanlik olmasi gibi. Ayni seyleri aslinda Ibn Arabi gibi sufiler de soylemistir. Iste bizim gibi, diger canlilar da Tanri`nin tezahurudur, Tanri`nin ozne-nesne seklinde dualite olarak tezahur etmesinin sonucudur. Ve yine bizim gibi, ama bizim kadar olmasa da, diger canlilar da(fareler, yilanlar, maymunlar gibi) Tanri`nin kendi icine bakmak icin kullandigi enstrumanlaridir, aynalaridir. Tanri`ya en iyi sekilde, insan "ayna olabilmistir. Iste bu nedenle de Omer Hayyam "Tanrı mineralde uyudu-Bitkide düş kurdu-Hayvanda uyandı-insanda kendini buldu" der. Iste butun canlilarin ve aslinda doganin kutsal sayilmasinin kokeni bu inanis/felsefedir. "Deve sidigi" ile pek ilgisi yokmus degil mi? Yoksa kimse "Fare Tanridir bize ceza verir neme lazim, ona tapalim egilelim" demez. Siz o insanlari idiot falan saniyorsunuz sanirim???
Algılaması olan her canlı kutsaldır. İster fare olsun, ister yılan. Burada İslam'a karşı çıkıp da, İslama benzemeyen, algılaması olan her canlıyı kutsal sayan HİNDU dinine de karşı çıkanlar ne denli gerçekçi?
Bizde bir söz vardır; konu üzüm yemek olmayınca, bağcıyı döversiniz... Bu başlık da bunun için açılmış, kesinlikle durum bunu anlatıyor.
Yalan, yanlış, gırla gitmekte. Yok filleri öldürüyorlarmış...Yok kaplanları öldürüyorlarmış...
Öldürünce kabahat, öldürmeyip besleyince kabahat. Tam da bağcıyı döven bir başlıkta bütün bunlar. Uygun düşmüş ne denir!
Bu sinira kim karar veriyor? Siz mi Hintliler mi yoksa baska bir toplum mu?
Aids`li..vs hastalik tasima potansiyeli olan hayvan turleri cok cok fazla o halde ne yapalim? Hatta cok sayida insanda da AIDS var simdi bu insanlar saygiyi haketmiyor mu?
Ayrica size kimse fareye saygi gosterin diye bicak cekip zorlamiyor. O insanlar, canlilara saygi konusunda bunu modern dunyaya anlatabilmek icin, dikkat cekmek icin boyle ekstrem bir ornek bulduysalar onlari elestirmek sacma. Ustelik "toplum arasinda dolasmasini normal karsilamak" nedir? Fareler butun dunyada zaten "toplum icinde dolasiyor" bir arkadasim evinde fare gordu gecen gun ornegin. Fare kapani aldi ve oldurdu... Ama bir Hintli`nin ona "neden boyle yaptin" demeye hakki olmadigi gibi, siz de bir Hintli`ye neden "oyle yapiyorsun saygi gosteriyorsun" diyemezsiniz.
Bu yazdiginizi gercekten anlayamiyorum sanirim tamamen ayri tellerden caliyoruz, sizinle anlasabilmem mumkun degil... Hindistan`da kac hayvan turu oldugunu biliyor musunuz? Bu tapinagin kurulus hikayesini arastirdiniz mi peki? Bu tapinakta ne yapilir, farelere ne anlam yuklenir arastirdiniz mi? Bu tapinak, mentaliteyi modern dunyaya anlatabilmek icin, ozel olarak yapilmistir. Bunun icin de insanlarin en igrendigi canlilar (yilan ve fare gibi) ozellikle secilmistir, ekstrem bir ornek olsun diye.
Hindistan`da tek tip bir din ya da inanc/gorus yok. Ustelik buradaki mentalite, "hicbir canliya zarar vermemek" degil "elimizden geldigince hicbir canliya zarar vermemek"tir. Sizin acinizdan bakarsak, nefes alip veriyoruz binlerce bakteri oluyor yok oluyor o halde ne yapalim nefes almayalim mi? Gerci bu sekilde dusunenler de var Hindistan`da. Ornegin Caynalar, nefes alirken canlilara zarar vermemek icin ya da zarari azaltmak icin maske takarlar. Fakat Caynalar Hindistan`daki cok kucuk bir gruptur genel gorusu yansitmaz.
Siz, Hindistan`da hic sekuler yok saniyorsunuz galiba... Bu konulari takmayan cok insan da var dogal olarak. Hindistan`in nufusunun cok onemli bir kisminin musluman oldugunu da unutmamak lazim. Ben tapinagi yapan mentalitede olan insanlarin gorusunden bahsediyorum, Hindistan`daki sekulerlerden degil.
Bu iki ornegi kiyasliyorsaniz zaten artik tartismayi surdurmenin anlami yok demektir. Bir kere deve sidigi, eski Arabistan`daki "deve sidiginin insana iyi geldigi" batil inanisindan yola cikilarak icilmektedir.
Fareler, yilanlar, maymunlar ve butun hayvanlar ise, ayni bizim gibi, Tanri`nin kendisini ifade etme bicimi oldugu dusuncesinden yola cikilarak kutsal sayilir. Yani onlara gore Tanri, kendisini butun bir evren ve bizler olarak tezahur ettirmistir. Kendi icinde bilincsiz, sonsuz bir potansiyel olan Tanri, canlilar sayesinde kendi icine "bakarak" bilinc kazanmaktadir. Tipki dogasi aydinlik olan isigin, uzerinde yansiyacagi bir sey olmadigi zaman paradoksal olarak karanlik olmasi gibi. Ayni seyleri aslinda Ibn Arabi gibi sufiler de soylemistir. Iste bizim gibi, diger canlilar da Tanri`nin tezahurudur, Tanri`nin ozne-nesne seklinde dualite olarak tezahur etmesinin sonucudur. Ve yine bizim gibi, ama bizim kadar olmasa da, diger canlilar da(fareler, yilanlar, maymunlar gibi) Tanri`nin kendi icine bakmak icin kullandigi enstrumanlaridir, aynalaridir. Tanri`ya en iyi sekilde, insan "ayna olabilmistir. Iste bu nedenle de Omer Hayyam "Tanrı mineralde uyudu-Bitkide düş kurdu-Hayvanda uyandı-insanda kendini buldu" der. Iste butun canlilarin ve aslinda doganin kutsal sayilmasinin kokeni bu inanis/felsefedir. "Deve sidigi" ile pek ilgisi yokmus degil mi? Yoksa kimse "Fare Tanridir bize ceza verir neme lazim, ona tapalim egilelim" demez. Siz o insanlari idiot falan saniyorsunuz sanirim???
Bu benim kendi dusuncem ve toplumun cogunluk ortak noktasi.
Yukardaki cumlelerden hasta insana veya hayvana saygi gosterilmesin gibi bir anlam nasil cikardiniz acaba? :)
Hastaliga davetiye cikarmakla, hastaligi kontrol altinda tutmakla, onlemekle ayni sey mi?
Benimle anlasmaniz gibi bir zorunluluk maalesef yok, ayrica mecburiyetinizde yok.
Bu tapinagin kurulus hikayesinin, konuyla bir ilgisi yok.
Inanc mi? Inanc. Kutsal kabul ediliyor mu? Ediliyor.
O mentaliteyi modern dunyaya(ne demekse artik) anlatamazsiniz. Hindistan modern dunyada bir bolge degil mi?
Kimin ne icin maske taktigi beni enterese etmiyor acikcasi.
Canliyi tanri/kutsal yapmak konu budur.
Hindistanin toplumsal yapisi degil konumuz. Kim musluman kim degil de degil, sekulerler ise hic degil.(gerekirse ayri baslikta inceleriz)
Sorun, genel sloganiniz: "Canliya saygi" degil mi?
Bir canliya nasil saygi gosteririrsiniz siz izah eder misiniz?
Mesela tahta kurusu ile dolu bir evde yasar misiniz? Oldurmez misiniz onlari? Veya bitlendiginizde, temizleme yoluna gitmez misiniz?
Nedir bu canliya saygi mentalitesi? Once bunu bir acin ki anlayalim.:)
Evet ayni sekilde, oradaki batil, Hindistan'da da kutsal diye onumuze sunulmakta ve "ye" denmekte.
Hayvanlar Tanri'nin kendini ifade etme bicimiyse, zaten dinlere karsi bir forumda, bu tur elestiri dogaldir. Hinduizm'in digerlerinden bir ayricaligi yoktur yani.
Algılaması olan her canlı kutsaldır. İster fare olsun, ister yılan. Burada İslam'a karşı çıkıp da, İslama benzemeyen, algılaması olan her canlıyı kutsal sayan HİNDU dinine de karşı çıkanlar ne denli gerçekçi?
Bizde bir söz vardır; konu üzüm yemek olmayınca, bağcıyı döversiniz... Bu başlık da bunun için açılmış, kesinlikle durum bunu anlatıyor.
Yalan, yanlış, gırla gitmekte. Yok filleri öldürüyorlarmış...Yok kaplanları öldürüyorlarmış...
Öldürünce kabahat, öldürmeyip besleyince kabahat. Tam da bağcıyı döven bir başlıkta bütün bunlar. Uygun düşmüş ne denir!
Hinduizm'in inancsiz ve tanrisiz cephede, digerlerinden bir farkliligi ve ayricaligi yoktur din olarak.
anthemoessa
05-10-2012, 22:19
Yukarda "konumuzla ilgisi yok" dediginiz istisnasiz her seyin konumuzla dogrudan ilgisi var.
"Nedir bu canliya saygi mentalitesi? Once bunu bir acin ki anlayalim" demissiniz de bu da komik olmus zira son paragrafin nerdeyse tamamini buna ayirdim.
Inanc mi? Inanc. Kutsal kabul ediliyor mu? Ediliyor.
Bu mudur olay? Bu kadar yuzeysel/sig bir sekilde bakarsaniz tabi sizin icin "insanlara iyi gelmesi" inancindan dolayi icilen deve sidigi ile belli bir felsefe ve hayata bakis bicimi dolayisiyla kabul edilen canlilarin kutsalligi olgusu ayni kefeye konur.
Neyse, tartismayi uzatmanin manasi yok, tamamen ayri tellerde caliyoruz, tamamen zit sekilde dusunuyoruz. Bundan sonrasi zaman kaybi.
"Inancsiz ve Tanrisiz cephe" dediginiz sey, sizin yukarda ornegini gostermis oldugunuz indirgemeci, detaya inmeyen, ayni kefeye koyucu, yuzeyde kalan, felsefi anlamda "son durak" yeriyse zaten kalsin, bana ve cogu kisiye hitap etmiyor ve etmeyecek de...
Hayvanlar Tanri'nin kendini ifade etme bicimiyse, zaten dinlere karsi bir forumda, bu tur elestiri dogaldir
Dinlere Tanri`ya karsi olun da "Tanri` diye nitelenen seyin once ne oldugunu bir anlayin ondan sonra karsi olun. Sizin sadece "Tanri" kelimesine alerjiniz varmis gibi davranmaniz, Tanri`dan anladiginiz seyin semavi denilen dinlerdekinden farkli olmamasina yol aciyor. "Aman zaten kimin umrunda "Tanri" deniyor iste, daha ne olacak! ben bu konuda zaten son duraktayim astim, bu konudaki hayat gorusum, son noktadir dogrudur/gercektir, hakikattir cesitli kavramlari felsefi gorusleri incelemeye arastirmaya ne gerek var cesitli degisik bakis acilarina ne gerek var" degil mi? :)
Yukarda "konumuzla ilgisi yok" dediginiz istisnasiz her seyin konumuzla dogrudan ilgisi var.
"Nedir bu canliya saygi mentalitesi? Once bunu bir acin ki anlayalim" demissiniz de bu da komik olmus zira son paragrafin nerdeyse tamamini buna ayirdim.
Bu mudur olay? Bu kadar yuzeysel/sig bir sekilde bakarsaniz tabi sizin icin "insanlara iyi gelmesi" inancindan dolayi icilen deve sidigi ile belli bir felsefe ve hayata bakis bicimi dolayisiyla kabul edilen canlilarin kutsalligi olgusu ayni kefeye konur.
Neyse, tartismayi uzatmanin manasi yok, tamamen ayri tellerde caliyoruz, tamamen zit sekilde dusunuyoruz. Bundan sonrasi zaman kaybi.
"Inancsiz ve Tanrisiz cephe" dediginiz sey, sizin yukarda ornegini gostermis oldugunuz indirgemeci, detaya inmeyen, ayni kefeye koyucu, yuzeyde kalan, felsefi anlamda "son durak" yeriyse zaten kalsin, bana ve cogu kisiye hitap etmiyor ve etmeyecek de...
Dinlere Tanri`ya karsi olun da "Tanri` diye nitelenen seyin once ne oldugunu bir anlayin ondan sonra karsi olun. Sizin sadece "Tanri" kelimesine alerjiniz varmis gibi davranmaniz, Tanri`dan anladiginiz seyin semavi denilen dinlerdekinden farkli olmamasina yol aciyor. "Aman zaten kimin umrunda "Tanri" deniyor iste, daha ne olacak! ben bu konuda zaten son duraktayim astim, bu konudaki hayat gorusum, son noktadir dogrudur/gercektir, hakikattir cesitli kavramlari felsefi gorusleri incelemeye arastirmaya ne gerek var cesitli degisik bakis acilarina ne gerek var" degil mi? :)
Iste o koyultup buyuttugum yerdeki siniriniz nedir oyleyse? Bunu ortaya koyun.
Her ikisi de ayni kefededir, biri kutsal amacli deve sidigi icer, oburu de kendi dinince kutsallik atfettiginden baska bir hayvan uzerinden bunu sergiler.
Arada ne fark var? Hangi siglik bahsettiginiz acaba?
Nedir tanri acaba bir izah etseniz bizde aydinlansak?
Fikirlerin hepsinin, birbirinin ayni olmasini beklemek akildisidir zaten.
anthemoessa
05-10-2012, 23:25
biri kutsal amacli deve sidigi icer
Deve sidigi, deve kutsal oldugu icin mi iciliyor yoksa insana iyi geldigi, hastaliklara iyi geldigi dusunuldugu icin mi iciliyor? ikisi arasinda devasa bir fark var.
Sadece kutsal oldugu icin iciliyorsa, bu kutsalligin, ilgili sistem icinde mantigini kokenini aciklayin (benim onceki sayfada yaptigim gibi) da biz de ogrenelim deve neden "kutsal" sayiliyormus ve bu kutsallikla benim bahsettigim kutsalligin arasinda benzerlik var miymis.
anthemoessa
05-10-2012, 23:43
Nedir tanri acaba bir izah etseniz bizde aydinlansak?
Bu konu hakkinda cesitli yerlerde uzun zamandan beri yaziyorum ama derli toplu sekilde bir yazi henuz yazmadim. Ayrica bu konuyu anlatmak isteyecegim insanlar, kendilerini bir "izm" zincirine baglamamis onyargisizlar olur buyuk ihtimalle. Ama sunu demek yeterli sanirim: Tanri dedigimiz sey, bilimdeki Big Bang`e "ugrayan", her seyi potansiyel olarak iceren o sonsuz/hiclik noktasi/tekilliginden (singularity) cok farkli degildir. Ona daha felsefi acidan bir bakistir yalnizca. Ondan farki, anlamsizlik degil anlam cagristirir. Yani bakis acisi ve mentalite acisindan cok farklidir, olgu acisindan degil.
Benim "Tanri" dedigim sey, goklerde oturan bir kral gibi kullarini/kolelerini cezalandiran kisilikli bir olgu degildir. Ben fizik yasalarina Tanri derim, Big Bang baslangicindan onceki quantum dalgalanmalarina, vakum enerjisine ve butun bunlardaki o ince estetige, gizeme Tanri diyorum. Ben kara enerjiye Tanri diyorum. Ben yildizlara bakinca, evren uzerinde dusununce kisisel olarak hissettigim o husu ve estetik duygusuna, gizem duygusuna Tanri diyorum.
Einstein`in dedigi gibi:
“Tecrube edebilecegimiz en guzel deneyim, gizemli olandir. Gercek sanatin ve gercek bilimin besiginde duran temel duygu budur. Kim merak etmeyi ve husu ile kendinden gecmeyi durdurur,o kisi ayni olu gibidir; gozleri kapanmistir” Albert EINSTEIN, Mein Weltbild (1931)
Ustelik bunlari sadece ben demiyorum. Dunya uzerindeki pek cok mistik felsefenin "hakikat" ogretileri, ayni seyi diyor.
Deve sidigi, deve kutsal oldugu icin mi iciliyor yoksa insana iyi geldigi, hastaliklara iyi geldigi dusunuldugu icin mi iciliyor? ikisi arasinda devasa bir fark var.
Sadece kutsal oldugu icin iciliyorsa, bu kutsalligin, ilgili sistem icinde mantigini kokenini aciklayin (benim onceki sayfada yaptigim gibi) da biz de ogrenelim deve neden "kutsal" sayiliyormus ve bu kutsallikla benim bahsettigim kutsalligin arasinda benzerlik var miymis.
Kutsal sozu aldigi iddia edilen, kisi icin dedigi icin iciliyor sagliga iyi geliyor amacli.
Devesi olan bir Allah kutsalsa, onun devesi de kutsaldir.
anthemoessa
06-10-2012, 00:00
Kutsal sozu aldigi iddia edilen, kisi icin dedigi icin iciliyor sagliga iyi geliyor amacli
Yani faydacilik durumu soz konusu? Deve sidiginden fayda sagladiklari(na inandiklari) icin deve kutsal kabul edilmis? Bu anlamda "kutsal" anlayisi ile benim yazdigim anlamda "kutsal" anlayisini ayni kefeye koyuyorsaniz, denecek bir sey yok.
Bu konu hakkinda cesitli yerlerde uzun zamandan beri yaziyorum ama derli toplu sekilde bir yazi henuz yazmadim. Ayrica bu konuyu anlatmak isteyecegim insanlar, kendilerini bir "izm" zincirine baglamamis onyargisizlar olur buyuk ihtimalle.
Ama sunu demek yeterli sanirim: Tanri dedigimiz sey, bilimdeki Big Bang`e "ugrayan", her seyi potansiyel olarak iceren o sonsuz/hiclik noktasi/tekilliginden (singularity) cok farkli degildir. Ona daha felsefi acidan bir bakistir yalnizca. Ondan farki, anlamsizlik degil anlam cagristirir. Yani bakis acisi ve mentalite acisindan cok farklidir, olgu acisindan degil.
Benim "Tanri" dedigim sey, goklerde oturan bir kral gibi kullarini/kolelerini cezalandiran kisilikli bir olgu degildir. Ben fizik yasalarina Tanri derim, Big Bang baslangicindan onceki quantum dalgalanmalarina, vakum enerjisine ve butun bunlardaki o ince estetige, gizeme Tanri diyorum. Ben kara enerjiye Tanri diyorum. Ben yildizlara bakinca, evren uzerinde dusununce kisisel olarak hissettigim o husu ve estetik duygusuna, gizem duygusuna Tanri diyorum.
Einstein`in dedigi gibi:
“Tecrube edebilecegimiz en guzel deneyim, gizemli olandir. Gercek sanatin ve gercek bilimin besiginde duran temel duygu budur. Kim merak etmeyi ve husu ile kendinden gecmeyi durdurur,o kisi ayni olu gibidir; gozleri kapanmistir” Albert EINSTEIN, Mein Weltbild (1931)
Ustelik bunlari sadece ben demiyorum. Dunya uzerindeki pek cok mistik felsefenin "hakikat" ogretileri, ayni seyi diyor.
Ben blogunuzdan takip ediyorum derli toplu yazilarinizi.
Mistik dusunmeyen ve inanmayan ve tanri fikri olmayan biri icin bu sozleriniz havada kalir.
Hakikat nedir sizce? Hakikat'e tanri demek zaruri bir davranis midir?
Bir farkli din mensubunun da yaptigi, anlam yuklemektir zaten baska birsey degildir ki..
Tanri'nin o kisiye gore gerekliligidir, burada ortaya cikan. Burada bir muslumanla aranizda dusunce farki yoktur.
Ona da sorsaniz, yaratildigi iddia edilen herseyden bagimsiz tanimlayamaz Allah'i.
Siz ise tanimladiklariniza, tanri demektesiniz.
O halde tanri fikrine ihtiyac duymayan biri icin de, elestirileri dogal karsilamaniz gerekir.
anthemoessa
06-10-2012, 00:17
Hakikat nedir sizce? Hakikat'e tanri demek zaruri bir davranis midir?
Degildir, Tanri denmeyebilir. Yeter ki "ben bu konuda son noktadayim, yeni seylere yeni fikirlere bakis acilarina acik degilim, su su gorusteyim ve bu son noktadir; hakikattir" denmesin. Hakikatin ne oldugu ise "hakikat" ogretilerinde "son nokta degildir" seklinde ifade edilir. Yani hakikatin bizzat kendisi, "hakikat" denilen otesinde daha derinlik olmayan bir nokta olmadigidir. Hakikat, nokta degil, her acidan sonsuza giden bir ilkedir.
Mistik dusunmeyen ve inanmayan ve tanri fikri olmayan biri icin bu sozleriniz havada kalir.
Mistik dusunmeden kastiniz, "asagi' bir sey olmamali. Einstein`in bizzat kendisi de "mistik sekilde" dusunurdu. Pek cok ifadesinde, gizemden, evrenin gizeminden bahsetmistir. Bu "kisilikli Tanri" demek degildir. Kendisi kisilikli bir Tanri`ya ya da bir dine inanmaz ancak o, "gizem" duygusunu asla arka planda tutmamis, hep on plana almistir. Hatta Einstein, cesitli monist mistik filozoflar gibi, soyle der:
"Bir insan, evren diye adlandırdığımız bütünlüğün, uzay ve zamanla limitlenmiş bir parçasıdır. İnsan, kendisini, düşüncelerini ve duygularını diğer her şeyden bağımsızcasına deneyimler. Bu, onun zihni tarafından oluşturulan bir tür yanılsamadır. Bu yanılsama, bizi kişisel isteklerimizle ve en yakınımız olan insanlarla sınırlayan bir hapis gibidir. Görevimiz, anlayış ve şefkat çemberimizi, bütün canlıları ve tüm güzelliğiyle doğayı içine alacak şekilde genişleterek, kendimizi bu hapisten özgür kılmaktır.” Albert Einstein
Bu gorusun, "Her sey ayni hamurdandir. Tum canlilari iclerinde, kendilerini de tum canlilarda gorenler, keder nedir bilmezler" (Isha upanisad) diyen mistik Hint metinlerinden cok da farkli oldugu iddia edilemez ornegin.
Bir farkli din mensubunun da yaptigi, anlam yuklemektir zaten baska birsey degildir ki..
Baska bir seydir... Cezalandiran, kul/kole edinen, yatak odasina kadar karisan, kendisinin evrenden ve insanlardan/canlilardan ayri oldugunu soyleyen, "hak din" diye bir kavram cikaran, buna inanmayani cezalandirmakla tehdit eden, "kiskanc" oldugu anlasilan, kisilikli bir Tanri`ya sahip her din "anlam yuklemek"ten cok daha fazlasini yapmaktadir. Despot bir varlik icad etmektedir.
Degildir, Tanri denmeyebilir. Yeter ki "ben bu konuda son noktadayim, yeni seylere yeni fikirlere bakis acilarina acik degilim, su su gorusteyim ve bu son noktadir; hakikattir" denmesin. Hakikatin ne oldugu ise "hakikat" ogretilerinde "son nokta degildir" seklinde ifade edilir. Yani hakikatin bizzat kendisi, "hakikat" denilen otesinde daha derinlik olmayan bir nokta olmadigidir. Hakikat, nokta degil, her acidan sonsuza giden bir ilkedir.
Mistik dusunmeden kastiniz, "asagi' bir sey olmamali. Einstein`in bizzat kendisi de "mistik sekilde" dusunurdu. Pek cok ifadesinde, gizemden, evrenin gizeminden bahsetmistir. Bu "kisilikli Tanri" demek degildir. Kendisi kisilikli bir Tanri`ya ya da bir dine inanmaz ancak o, "gizem" duygusunu asla arka planda tutmamis, hep on plana almistir. Hatta Einstein, cesitli monist mistik filozoflar gibi, soyle der:
"Bir insan, evren diye adlandırdığımız bütünlüğün, uzay ve zamanla limitlenmiş bir parçasıdır. İnsan, kendisini, düşüncelerini ve duygularını diğer her şeyden bağımsızcasına deneyimler. Bu, onun zihni tarafından oluşturulan bir tür yanılsamadır. Bu yanılsama, bizi kişisel isteklerimizle ve en yakınımız olan insanlarla sınırlayan bir hapis gibidir. Görevimiz, anlayış ve şefkat çemberimizi, bütün canlıları ve tüm güzelliğiyle doğayı içine alacak şekilde genişleterek, kendimizi bu hapisten özgür kılmaktır.” Albert Einstein
Bu gorusun, "Her sey ayni hamurdandir. Tum canlilari iclerinde, kendilerini de tum canlilarda gorenler, keder nedir bilmezler" diyen mistik Hint metinlerinden cok da farkli oldugu iddia edilemez ornegin.
Baska bir seydir... Cezalandiran, kul/kole edinen, yatak odasina kadar karisan, kendisinin evrenden ve insanlardan/canlilardan ayri oldugunu soyleyen, "hak din" diye bir kavram cikaran, buna inanmayani cezalandirmakla tehdit eden, "kiskanc" oldugu anlasilan, kisilikli bir Tanri`ya sahip her din "anlam yuklemek"ten cok daha fazlasini yapmaktadir. Despot bir varlik icad etmektedir.
Her turlu fikre acik olmasak, tartisiyor olmazdik degil mi?
Mistik dusunceye dair, asagiladigima iliskin herhangi bir cumlem var mi su ana kadar yazdiklarim icinde?
Sadece dedim ki; Inancsiz/tanrisiz biri icin mistik dusunce havada kalir.
Oraya Einstein'i koymaniz, mistik dusunceyi, bilimsel yapmaz.
Einstein peygamber degildir , tanri da degildir. Bu baglamda onu tanrilastirmanin da anlami yoktur.
Bir bilimadamidir o, kisisel dusunceleri ve inanci kendisini ilgilendirir. Kaldi ki inancli veya nonteist bilimadamlari da vardir.
Digerlerinde de farkli degil ki? Kendi calismanizi hatirlatirim. :)
-HINDUIZM`de kadin:
Hinduizm`de en onemli ve en kutsal metinler 4 Veda Samhita, Brahmanalar, Upanishadlar ve Bhagavad Gita`dir. (Bhagavad Gita, Mahabharata isimli destanin icine sonradan dahil edilmistir) Bu kitaplar Sruti kategorisindedir. Ikinci olarak Puranalar gelir bunlara da Smriti denir. Mahabharata ve Ramayana ise Hint destanlaridir bunlara Itihasa denir, kutsallik bakimindan son siradadirlar. Itihasa metinlerine ekleme/guncelleme yapilabilir bu sayede “jaya” isimli kisa destan, binlerce yildan beri uzerine eklemeler yapilarak gunumuzde dunyanin en uzun destani olan Mahabharata`ya donusmustur. Hinduizm`in cesitli kutsal kaynaklarinda asagida yazilanlarin tam tersi sekilde, kadini oven hatta Tanrica`nin bedenlenmesi pozisyonuna cikaran ifadeler bulmak da mumkundur.
Satapatha Brahmana 14.1.1.31 “Bir Sudra ile temas halinde olmamak, mukemmeliyet, dogruluk ve isiktir. Fakat bir Sudra, bir kopek, siyah bir karga ve kadin ise yanlisliktir, bunlara bakilmamalidir.”
Rig Veda 8.33.17 “Bir kadinin akli. yuksek disiplini kaldiramaz, kadinin akli zayiftir”
Black Yajur Veda 6.5.8.1 “……bu nedenle kadin gucsuzdur, miras hakki yoktur ve kotu bir adamdan bile daha alcakgonullu konusurlar.
Mahabharatta 13:38 “…..Kadinlarin tum kotuluklerin kaynagi oldugu soylenir, kadinlara son derece zayif varliklar gozuyle bakilir…”
Mahabharatta 13:40 “Kadinlardan daha gunahkar baska bir yaratik yoktur; kadin, yakan bir atestir, kadin bicagin keskin yuzudur, kadin bir iluzyondur, bir zehirdir, bir atestir, bir yilandir”
anthemoessa
06-10-2012, 00:46
Einstein peygamber degildir, Tanri degildir elbet ama hani bazi ateistler ve bazi indirgemeciler sadece bir gorusun "akillica/mantiklica" oldugunu soyluyor digerlerinden bahsedenleri "salaklikla" sucluyorlar ya iste onlar icin verilecek en iyi ornek Einstein gibi bilim insanlardir. 1) Kendisinin "salak" olmadigi kesindir. 2) Kendisinin gelmis gecmis en onemli bilim insanlarindan oldugu kesindir.
Einstein gibi pek cok "mistik" sekilde dusunen "devrim niteliginde" buluslara imza atmis bilim adami var ama Einstein, adeta bir zeka ve bilim kalesi gibi oldugundan ozellikle Einstein deyip durdum bugun.
Buraya kendi calismami ornek verdiginiz icin tesekkur ederim. Bu ornek, benim asla herhangi bir onyargiya sahip olmadigimi kanitliyor cunku... Mesela madem Hinduizm`i savuniyorum, neden bu calismayi yapip bloguma bile koydum bu ayetleri? :) Demek ki ben, belli bir dusunceyi koru korune savunan biri degilim. :)
Hinduizm icinde de Buddhizm icinde de, ateist/agnostik filozoflar icinde de, her turlu felsefe ve gorus icinde de, bazi konularda, bazi "catlaklar" muhakkak vardir. Benim savundugum gorus de sadece Hinduizm`in, sadece Buddhizm`in savundugu bir gorus degildir. Hinduizm/Buddhizm dahil butun uzakdogu dinlerinin, Plotinus gibi cesitli Yunan filozoflarinin, bati mistiklerinin hatta Ibn Arabi gibi islami (en azindan islami gorunen) mistiklerin, hatta cesitli bilim insanlarinin kisisel goruslerini anlatirken, "hakikat" kapisinda sunduklari gorustur.
Ben bu konuyla ilgili bir kitap yazmaya calisiyorum o nedenle cok aktif degilim net ortaminda bu aralar. Bu konuda "derli toplu" yazilarimi kitabima saklamayi planliyorum.
Einstein peygamber degildir, Tanri degildir elbet ama hani bazi ateistler ve bazi indirgemeciler sadece bir gorusun "akillica/mantiklica" oldugunu soyluyor digerlerinden bahsedenleri "salaklikla" sucluyorlar ya iste onlar icin verilecek en iyi ornek Einstein gibi bilim insanlardir. 1) Kendisinin "salak" olmadigi kesindir. 2) Kendisinin gelmis gecmis en onemli bilim insanlarindan oldugu kesindir.
Einstein gibi pek cok "mistik" sekilde dusunen "devrim niteliginde" buluslara imza atmis bilim adami var ama Einstein, adeta bir zeka ve bilim kalesi gibi oldugundan ozellikle Einstein deyip durdum bugun.
Buraya kendi calismami ornek verdiginiz icin tesekkur ederim. Bu ornek, benim asla herhangi bir onyargiya sahip olmadigimi kanitliyor cunku... Mesela madem Hinduizm`i savuniyorum, neden bu calismayi yapip bloguma bile koydum bu ayetleri? :) Demek ki ben, belli bir dusunceyi koru korune savunan biri degilim. :)
Hinduizm icinde de Buddhizm icinde de, ateist/agnostik filozoflar icinde de, her turlu felsefe ve gorus icinde de, bazi konularda, bazi "catlaklar" muhakkak vardir. Benim savundugum gorus de sadece Hinduizm`in, sadece Buddhizm`in savundugu bir gorus degildir. Hinduizm/Buddhizm dahil butun uzakdogu dinlerinin, Plotinus gibi cesitli Yunan filozoflarinin, bati mistiklerinin hatta Ibn Arabi gibi islami (en azindan islami gorunen) mistiklerin, hatta cesitli bilim insanlarinin kisisel goruslerini anlatirken, "hakikat" kapisinda sunduklari gorustur.
Ben bu konuyla ilgili bir kitap yazmaya calisiyorum o nedenle cok aktif degilim net ortaminda bu aralar. Bu konuda "derli toplu" yazilarimi kitabima saklamayi planliyorum.
Sayin firatb84;
Einstein bilimadami olarak elbetteki degerlidir, bu demek degildir ki, onun kisisel dusuncesi bilimi baglar. O da elestirilir yeri geldiginde bir ayricaligi yoktur yani.
Hinduizm veya Budizm'i de savunuyor olabilirsiniz bunda bir beis yok bizim acimizdan. Ancak elestiri hakkimiz sakli elbette.
Sizin kendi calismanizi ornekledim, zira yukarda orneklediginiz despot vs., yatak odasina kadar giren tanimlara uyan bir yani mevcut semavi dinlere iliskin. Hatta budizm'e dair bazi cumlelerin dogru olmadigina dair de bilgi geldi sayin Sesli'den.
http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=460071&postcount=92
Hanginizin soylemi dogru arastirma babinda bilinmez gerci, ama ben yine de sizin calismanizdan orneklemeyi tercih ettim.
Bir kisinin kadin uzerine kisisel dusuncesi, butun bir felsefeyi icermemelidir. Iceriyorsa orada bir hakikat degil, aksine bir ariza mevcuttur.
Siz oyle dusunmeyebilirsiniz, ancak oyle dusunenler cok fazla. Ve bu bir topluluga denk geliyor. Ancak sizin oyle dusunmeyisiniz, o toplulugun klasik inancini baglamiyor ne yazik ki..
Itirazimiz da bu yonde zaten.
anthemoessa
06-10-2012, 04:16
Einstein bilimadami olarak elbetteki degerlidir, bu demek degildir ki, onun kisisel dusuncesi bilimi baglar.
Dogru. zaten ben de boyle bir sey iddia etmedim. Yani "bilimi baglar" demedim. Ama Einstein "aptal" biri degil, yobaz biri degil, beyni saglikli calisan biri. Ve beyni saglikli calisan, yobaz olmayan, insanliga katkisi olmus cok degerli insanlar da "mistik" dusuncelere sahip olabiliyor. Iste ben, bunu anlatmaya calistim. Aslinda siz o malum ateistlerden degilsiniz, bu nedenle bu Einstein ornegini unutalim gitsin.
Sizin kendi calismanizi ornekledim, zira yukarda orneklediginiz despot vs., yatak odasina kadar giren tanimlara uyan bir yani mevcut semavi dinlere iliskin. Hatta budizm'e dair bazi cumlelerin dogru olmadigina dair de bilgi geldi sayin Sesli'den.
http://www.turandursun.com/forumlar/...1&postcount=92 (http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=460071&postcount=92)
Hanginizin soylemi dogru arastirma babinda bilinmez gerci, ama ben yine de sizin calismanizdan orneklemeyi tercih ettim.
Okudum simdi konuyu... Burada sizin de sevgili Sesli`nin de gorusune katilmiyorum. Birincisi "Bu ayetler Buddhizm`in, kadin konusunda islamdan farki olmadigini gosterir" seklindeki dusunce hata olur. Cunku sesli`nin de belirttigi gibi, Buddhist Sangasinda kadinlarin da onemli yeri vardi. Buddha`nin kadinlari ovdugu aytler de vardir Pali Kanon`da ama ben negatif olanlari sectim konunun butunlugu acisindan. Bu iki grup ayet celisiyor mu evet bazi yerlerde celisiyor... Belki kadinla ilgili negatif ayetler cesitli kesisler tarafindan, ascetism, bakir kalmayi tesvik amaciyla Pali Kanon`a sonradan konmustur kimbilir... Islamda ise kadini gercek anlamda oven ne bir hadis vardir ne de Kur`an`da ayet... Sadece anneleri oven birkac zayif hadis mevcuttur.
Sevgili Sesli de www.accesstoinsight.org (http://www.accesstoinsight.org/) sitesini vermis. Bu site, Pali Kanon`dan cok az sayida bolumu icermektedir, zaten sitenin icinde de soylenmektedir bu. Pali Kanon, bir kutuphaneyi kaplayacak kadar buyuktur. O sitede sadece belli basli secme ayetler mevcuttur. Cok daha kapsamli bir Pali Kanon/Tipitaka icin su siteye bakilmali:
http://www.metta.lk/tipitaka/index.html (http://www.metta.lk/tipitaka/index.html)
Yazdigim ayetlerden hicbiri, uydurma degildir, hepsini bizzat kendim okuyup bizzat kendim Turkce`ye cevirdim. Lotus Sutra haric butun ayetler de zaten Pali Kanon`un icindendir. Lotus Sutra ise Mahayana Sutralarindan biridir.
Okudum simdi konuyu... Burada sizin de sevgili Sesli`nin de gorusune katilmiyorum. Birincisi "Bu ayetler Buddhizm`in, kadin konusunda islamdan farki olmadigini gosterir" seklindeki dusunce hata olur.
Cunku sesli`nin de belirttigi gibi, Buddhist Sangasinda kadinlarin da onemli yeri vardi. Buddha`nin kadinlari ovdugu aytler de vardir Pali Kanon`da ama ben negatif olanlari sectim konunun butunlugu acisindan. Bu iki grup ayet celisiyor mu evet bazi yerlerde celisiyor... Belki kadinla ilgili negatif ayetler cesitli kesisler tarafindan, ascetism, bakir kalmayi tesvik amaciyla Pali Kanon`a sonradan konmustur kimbilir... Islamda ise kadini gercek anlamda oven ne bir hadis vardir ne de Kur`an`da ayet... Sadece anneleri oven birkac zayif hadis mevcuttur.
Sevgili Sesli de www.accesstoinsight.org (http://www.accesstoinsight.org/) sitesini vermis. Bu site, Pali Kanon`dan cok az sayida bolumu icermektedir, zaten sitenin icinde de soylenmektedir bu. Pali Kanon, bir kutuphaneyi kaplayacak kadar buyuktur. O sitede sadece belli basli secme ayetler mevcuttur. Cok daha kapsamli bir Pali Kanon/Tipitaka icin su siteye bakilmali:
http://www.metta.lk/tipitaka/index.html (http://www.metta.lk/tipitaka/index.html)
Yazdigim ayetlerden hicbiri, uydurma degildir, hepsini bizzat kendim okuyup bizzat kendim Turkce`ye cevirdim. Lotus Sutra haric butun ayetler de zaten Pali Kanon`un icindendir. Lotus Sutra ise Mahayana Sutralarindan biridir.
Benim icin negatif kismi onemlidir, zaman icinde zaten inanclar ister istemez evrilir toplumlara iliskin uygulamada, evrilmek zorundadir baska turlu idame olamaz. Ama bu onlarin kokenlerini yok etmeye yetmez elbette.
Ornegin bugun veya dun Turkiye'de yasanan muslumanligin, gercekte diger ulkelerdeki gibi yasanmiyor olmasi gibi. Sonucta hepsi islamdir ancak farkliliklar gosterir.
Yok, zaten ben "uydurdunuz" filan demedim, sadece hanginizin dedigi dogru babinda soyledim.
Merhaba,
İlginç olan yanlarda çeşmeler de vardı. Ama inanç böyle birşey işte. Hindu; Ganj nehrinin mikrop barındırmadığına inanır; içer, ölüsünü atar, çamaşır yıkar, içine tuvaletini yapar. Bu da Turan Dursun'un anlattığı Kulleteyn sanırsam. Daha ilginç, "Aman ağbi yapma bak orda çeşme var hiç olmazsa ordan al abdestini" dediğimizde bize kızıp tepki gösterdiler.
istatistik
07-10-2012, 20:32
Hayat pratiğinde mantık yolu izlenmezse, iyi bir düşünceye yol açayım derken bambaşka bir çığır açmak çok kolaydır. Konunun tartışılmasından bunu öğrendim.
Öncelikle, gerek fareler, gerekse üzerlerinde yaşayan parazitler insan için tehlikeli midir? Evet.
Farelerin, böylesine tehlikeli olmasında, yaşadıkları ortamın etkisi var mıdır? Evet.
Yaşadığı ortam, insanlar tarafından yanlış kullanılmış doğal alanlar (çöplük, kanalizasyon, izbe depolar vs.) mıdır? Evet.
Sonuç olarak, bu tehlikeli ortamı ve durumu yaratan, insanın kendi hataları mıdır? Evet. Düzeltmenin yolu var mıdır? Evet. düzeltilmenin ardından, sorunla beraber bu hayvanların yaşam ortamları da ortadan kalkabilir mi? Evet. Buna paralel riskler belirli oranda azalır mı? Evet.
Şimdi, sorunun kaynağında sinek, bakteri gibi canlılar bulunduğunda, yaşam alanlarını tamamen ortadan kaldırmada, gördüğünüz yerde kimyasal yollar da dahil onlara saldırmaya, gücünüzün yetmemesi durumunda ardınıza devlet desteğini alarak soykırım yapmaya gözünüzü kırpmadan karar verirken, canlının boyutları değişince mi kıstaslarınız değişiyor? Yoksa omurgalılar mı sizin için sınır? Öyle ya, hayvan canlılığını devam ettirsin, üresin diye oturma odasındaki halının üstüne pisleyeniniz yoktur sanırım?
Merak ettiğim, yarattığımız hijyenik olmayan ortamları kendilerine mesken canlıların (örneğimizde farelerin) da hastalıklar yüzünden ölüp gittiği hakkında bir bilginiz var mı? Eceli ile ölen kaç fare tanıyorsunuz?
Dediğim gibi, konuyu mantık açısından değerlendirmelisiniz. Ortada sebep olduğunuz bir yanlış var. Bu yanlış ise başka ve daha tehlikeli yanlışlara neden olmuş. Sorunu çözecekseniz, kendinize bir öncelik sırası oluşturmalısınız. En tehlikelisinden/yanlışından başlayarak meseleyi çözmelisiniz.
Canlılığa saygı duymayı sınırlama konusunda önerim ise keyfiniz için canlıları öldürmemeyi kendiniz için öncelikli sınır olarak belirleyebilirsiniz.