Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrim Neden "Sanat" yapıyor ?
lionawar
01-10-2012, 09:26
http://img254.imageshack.us/img254/8751/139839652pr1pdtlumarvel.jpg
Evrimle nasıl açıklanabilir ki ?
bakkalmahmud
01-10-2012, 11:18
Sevgili lionwar,daha dün harunun melekleri bu konuyu anlatiyorlardi,,estetik,,bir köpeyin boynuna zincir(altin zincir yada taki anlaminda)taksan bu onun icin birsey ifade etmez diyorlardi,ama biz insanlar icin eder cünkü bunun bir estetik oldugunun farkinda olan bizleriz diyorlardi..bu kime göre bir sanat?,,gercekden sanatmi?..ayrica bu bir sanatsa ve bunu allahin yaratdiysa,,,auschwitz kampina bakdigimizdada yada cirkin birseye bakdigimizdada allahinin yoklugunu yada kötü bir sanatkar oldugunumu anlamaliyiz?.
Cumayagittimgelicem
01-10-2012, 11:27
Marvellous Spatuletail miş bu canlı. Sanat yapmayı akıl ediyorda soyunu tükenmekten kurtaramıyor. soyu tükenme tehlikesi altında olan canlılardan. eminim o sanat diye adlandırdığın kısımların faydası vardır. ayrıca birşeyi hiçbir zaman anlayamacaksınız. sanat kavramını biz üretiyoruz. sana sanatmış gibi gözüken başkasına çok itici gözükebilir. yılandan nefret ederim ama seveni de var. böcekler eğer sanat ise ben sanatı reddediyorum arkadaş.
mükemmel evren, şu gökyüzü, nehirler dağlar ovalar taşların muazzamlığı, bu dünyaya bir amaç uğruna gelmiş olmalıymışız gibi insan beyninin ürettiği zırvalardan hala kurtulamamış olmamız, ayrıca insnaların bu düşüncelerin ne kadar göreceli olduğunu kavramaktan uzak veya bazen kolayca unutabiliyor olması çok üzücü.
Ahlaksız
01-10-2012, 12:49
http://www.hurriyet.com.tr/_np/0219/9830219.jpg
Önce siz,Allah'ınızın sanatını açıklayın bize:)
Evrimle nasıl açıklanabilir ki ?
Bir kuşun parlak ve renkli tüyleri, güzel kuyruğu veya bir geyiğin görkemli boynuzları gibi seksüel süsler cinsel seçilim ile açıklanmaktadır.
Bu tür süslerin birincil olarak hayatta kalmak veya yaşamsal fonksiyonları sürdürmek için hiçbir hizmeti olmayabilir ancak bu cinsel süsler arzuladığı bir partneri kendisine çekmek için hizmet ettiğinden bu da uzun vadede bir türün hayatta kalması ve üremesi için son derece önemlidir.
İnsanlar bir eşin ilgisini çekmek için sanat üreten tek canlı türü değildir. Ptilonorhynchidae ailesinden kameriye kuşu, dişileri kendisine çekmek için büyük yuvalar kurar ve kurduğu bu yuvaları renkli objelerle süsler. . İnsanlar da, kameriye kuşların yaptığı aynı nedenle sanat yaratması mümkündür. Sanat bir çok yönden hareketleri, sesleri veya görünümleri taklit etme yeteneğidir.
Mimikri, yani taklit etme yeteneği herhangi bir tür için bir avantaj yaratacak bir şey olarak görülebilir.
lionawar
02-10-2012, 10:44
Hheheh :
Bu da sanat mı ? Sen buna sanat mı diyorsun ? Neresi güzel bunun ?
Ehh işte ancak bir atesitten beklenecek cevap, bir güzelliği görememek adına kayıp.
Soyunun tükenmesi zaten senin yüzünden, yoksa insan bu doğayı bozmasa küresel ısınma, çevre kirliliği vs..
Çok sanattan anlıyor olduğunuzu düşünmüyorum.
Zırva, evet zaten ateist davranışı, tipik yani.
Güzel olduğu ortada olan bir şeye bile b.k atmak ancak bir ateistin içindeki nefretten kaynaklanır. Bunlardan hala kurtulamadık mış.
Dünyada zerre kadar güzellik göremezsiniz.. Tatile gitseniz, herhalde şöyle güzel bir yere, siz hiç bi güzellik göremezsiniz, siz anca şeye gidin, gece kulubüne, öyle himalayalar, alpler, hawaii, ne bilim karadeniz yaylaları felan size göre değil, ne de olsa oralar bir güzellik ifade etmiyor sizlere.
Görecelelilik bir yere kadar, ama güzel olan şey güzeldir, bir hastalığı felan yoksa herhalde şeker tatlıdır herkese, biber de acıdır. Güzellikde matematiksel dir aslında. Bu zaten leonarda da vinci den beri bilinen bir gerçek. Yoksa herkese göre farklı bir güzellik olsaydı, reklamcılar ne yapardı ?
Herkese göre olan farklılık çok çok azdır.
Kimse mesela Angelina Jolie gibi bir kadına çirkin diyemez...
Hani beğenmek demiyorum, tabii eşin vardır vs. ama güzellik genele hitap eder.
Bu şekilde üretimler yapıyoruz sonuçta. Yani bir tasarım uzmanı gelip güzel bir tasarım yapıyor. Sonuçta ona göre üretim yapılacak.
Beğenmemek ayrı bir olay.. Güzel olsa da beğenmeyebilirsiniz. ama onun güzelliği kişiye göre değildir.
Bir kere insan aynı yani yaratılışta, 3 kollu 8 bacaklı bir insan yok.
Sonra Leonarda da vinci nin muhteşem yapıtına biri kalkıp laf edemiyor. Neden ya bu sanat mı diyebilecek bir eleştirmen yok.
Çünkü neden sanat ın bir kuralı bir oluru var, bana göre sanat bu sana göre bu diye ayrı ayrı olay ben duymadım.
Ama size bunu açıklamak bu kafayla zor zor zor...
Cumayagittimgelicem
02-10-2012, 10:57
Hheheh :
Bu da sanat mı ? Sen buna sanat mı diyorsun ? Neresi güzel bunun ?
Ehh işte ancak bir atesitten beklenecek cevap, bir güzelliği görememek adına kayıp.
Soyunun tükenmesi zaten senin yüzünden, yoksa insan bu doğayı bozmasa küresel ısınma, çevre kirliliği vs..
Çok sanattan anlıyor olduğunuzu düşünmüyorum.
Zırva, evet zaten ateist davranışı, tipik yani.
Güzel olduğu ortada olan bir şeye bile b.k atmak ancak bir ateistin içindeki nefretten kaynaklanır. Bunlardan hala kurtulamadık mış.
Dünyada zerre kadar güzellik göremezsiniz.. Tatile gitseniz, herhalde şöyle güzel bir yere, siz hiç bi güzellik göremezsiniz, siz anca şeye gidin, gece kulubüne, öyle himalayalar, alpler, hawaii, ne bilim karadeniz yaylaları felan size göre değil, ne de olsa oralar bir güzellik ifade etmiyor sizlere.
Görecelelilik bir yere kadar, ama güzel olan şey güzeldir, bir hastalığı felan yoksa herhalde şeker tatlıdır herkese, biber de acıdır. Güzellikde matematiksel dir aslında. Bu zaten leonarda da vinci den beri bilinen bir gerçek. Yoksa herkese göre farklı bir güzellik olsaydı, reklamcılar ne yapardı ?
Herkese göre olan farklılık çok çok azdır.
Kimse mesela Angelina Jolie gibi bir kadına çirkin diyemez...
Hani beğenmek demiyorum, tabii eşin vardır vs. ama güzellik genele hitap eder.
Bu şekilde üretimler yapıyoruz sonuçta. Yani bir tasarım uzmanı gelip güzel bir tasarım yapıyor. Sonuçta ona göre üretim yapılacak.
Beğenmemek ayrı bir olay.. Güzel olsa da beğenmeyebilirsiniz. ama onun güzelliği kişiye göre değildir.
Bir kere insan aynı yani yaratılışta, 3 kollu 8 bacaklı bir insan yok.
Sonra Leonarda da vinci nin muhteşem yapıtına biri kalkıp laf edemiyor. Neden ya bu sanat mı diyebilecek bir eleştirmen yok.
Çünkü neden sanat ın bir kuralı bir oluru var, bana göre sanat bu sana göre bu diye ayrı ayrı olay ben duymadım.
Ama size bunu açıklamak bu kafayla zor zor zor...
yahu arkadaşım neden hakaretlere yöneldi mesajın. sana ne insanların sanat anlayaşından? misal sen beni gram tanıyormusun? tanısan ne olur tanımasan ne olur? kim paylaştığın resim için çirkin demiş? dese ne olur?? sen kendini herşeyi bilen zannedip, sanatıda tekelin altına alıyorken biz sana birşey diyor muyuz? :)
"Çünkü neden sanat ın bir kuralı bir oluru var, bana göre sanat bu sana göre bu diye ayrı ayrı olay ben duymadım. "
neden duymadın biliyor musun? çünki daha sanatın ne demek olduğundan habersiszin. sadece kelime anlamını değil, anlam biliminden de uzaksın. ucube diyip herşeyin iyisini ben bilirim diyen insanların kafayapısında olmandan sanırsam bunlar. sadece boş konuşmak konusunda uzmanlık geliştirmişsin. bak bakalım 80 lerin sonunda ki güzellik anlayışı ile, o kıyafetler ile şimdiki zamana. neymiş angelina jolie ye kimse çirkin diyemezmiş. gerçekten sen herşeyi bilensin heralde, allahsın. bu kadar kesin konuşabildiğine göre..
Cumayagittimgelicem
02-10-2012, 10:59
bak aynı zavallı taktiği başka başlıkta kullandın. renklerin insan üzerindeki etkisini reddeden yazı olmadığı halde sen direk yok işte ateistsiniz reddedersiniz vs. gibi şeyler söylemiştin.
aynen burda da söylenmeyen şeyleri söylenmiş gibi gösterip bide üstüne saçma sapan tonla yazı yazıyorsun.
yok bizde hata, hy nin konularını alıp burada savunan birisinden mantıklı bir tartışma beklemekte hata. renkler uyduğu için allah sanat yapıyo ise, renkleri uymayan, dünyanın büyük bir çoğunluğu için iğrenç ve tiksindirici sayılabilecek, hatta görünce bas bas bağırılabilecek böcekler (sevenleri var biliyorum) ne oluyor senin mantığına göre?
lionawar
02-10-2012, 18:04
hy mi sen bir garipsin hakarette sen de var..
ne acayip konuşuyorsun ucube, zart zurt bunlar ne alaka, acayip agresifleştin iyice..
biraz saygı lütfen.
Sadece örneklerinle fikirlerinle konuş. Böyle hakaretlerle nereye varacaksın ki ?
durup durup bir hy de yazma.. ben ondan bir kere kaynak veya alıntı yapmadım.
Sanki dünya O salağın tekelinde de ben de O na muhtacım, sen deki bu nefretle konusulmaz. Baksana alakasız dallara geçiyorsun.
Bir kere yazılanlara fikirsel karşılık ver, hakaretsel değil..
kendine göre yazma, bilimsel gerçekleri derleyip sunumunu yap. Hy my ne alaka ya..
İyice agresifleştin.
Git bir abdest al :D
lineowar arkadaşların olaya felsefi olarak yaklaşımlarına katılıyor buna ek olarakta bilimsel şekilde bu tür durumların evrimde cinsel seçilim sayesinde olduğu ortadadır. bunlar deneysel olarakta ispatlanmıştır. özellikle tavuskuşunun kuyrugunun rengi ve uzunlugu ona doğal seçilimde dezavantaj kazandırmaktadır hatta bunu darwinde farketmiş ondan taskuşu görmek istemiyorum demiştir. ama sonradan cinsel seçilimi farketmiş ve bu günümüzde yapılan testlerle ispatlanmıştır. mesela tavuskuşuslarının bazılarının kuyrukları belli kısmı kesilmiş ve izlenmiştir kuyrukları kesilmeyenlerin 2 kat daha fazla cinsel birliktelikte olduğu gözlenmiştir. kuşlarda da bu böyle olmaktadır. erkek kuşlar dişi kuşları ikna edebilmeleri için çok çeşit uygulamalar yapmaktadır ama bunların en başında kanatlarının durumu ve renkleri önemlidir renkli olmalırı onları avantajlı duruma sokmaktadır. mesela bizdede mavi göz aynı şekildedir. mavi göz mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır. pigment eksiliğinden olmuştur. ama günümüzde hemen hemen herkes mavi gözlü olmak ister çünkü cinsel seçilimde avantajlı duruma getirir. cinsel seçilimden dolayı bazı canlılar bize göre daha güzel görünümlü olmuşlardır. bilinçli bir sanat falan yoktur...
lionawar
02-10-2012, 18:33
Bilinçsiz bir güzellik var yani.. Şansa bakki fibonacci serisi ortaya çıkmış. Ne kadar da şanslı bu evrim, piyango biletimi ona aldırayım da büyük ikramiye bana çıksın.
Çünkü o söylediğimiz şeylerin kendi kendine oluşma ihtimalini bir hesapla da bana sonucu söyle.. Büyük ihtimalle 100 kere üst üste piyango bileti alsa evrim her seferinde ona çıkacaktır.
İstersen matematiksel sonuçları karşılaştır..
Ben matematiksel olarak bunun sıfıra yakın ve imkansız mertebesinde olan bir sayısal ifadeye karşılık geleceğini düşünüyorum..
Ve biliyorum.
Cumayagittimgelicem
02-10-2012, 18:42
hy mi sen bir garipsin hakarette sen de var..
ne acayip konuşuyorsun ucube, zart zurt bunlar ne alaka, acayip agresifleştin iyice..
biraz saygı lütfen.
Sadece örneklerinle fikirlerinle konuş. Böyle hakaretlerle nereye varacaksın ki ?
durup durup bir hy de yazma.. ben ondan bir kere kaynak veya alıntı yapmadım.
Sanki dünya O salağın tekelinde de ben de O na muhtacım, sen deki bu nefretle konusulmaz. Baksana alakasız dallara geçiyorsun.
Bir kere yazılanlara fikirsel karşılık ver, hakaretsel değil..
kendine göre yazma, bilimsel gerçekleri derleyip sunumunu yap. Hy my ne alaka ya..
İyice agresifleştin.
Git bir abdest al :D
peki söylediklerim yalan de, gerçekten aynen mesajımda söyledikleri mi yapmadın mı her 2 başlık altında da? dürüst ol biraz, her verilen cevaptan sonra konuyu başka yere çekme. sürekli aynı taktik nereye kadar varabileceğini merak etmekteyim
fikir vermekten başka ne yaptığımı da söyle. en sonunda senin 5 yaşındaki diş perisi hikayelerine benzer sorularınada mantıklı cevaplar vermek için uğraşır oldum :)
Cumayagittimgelicem
02-10-2012, 18:44
bilinçsiz güzellik mi? canlı bilinci ona güzel veya çirkin sıfatını yapıştırıyor. anlamakta zorlandığını düşünmüyordum ama artık öyle düşünüyorum çünki sürekli aynı soruyu sormaktasın.
Bilinçsiz bir güzellik var yani.. Şansa bakki fibonacci serisi ortaya çıkmış. Ne kadar da şanslı bu evrim, piyango biletimi ona aldırayım da büyük ikramiye bana çıksın.
Çünkü o söylediğimiz şeylerin kendi kendine oluşma ihtimalini bir hesapla da bana sonucu söyle.. Büyük ihtimalle 100 kere üst üste piyango bileti alsa evrim her seferinde ona çıkacaktır.
İstersen matematiksel sonuçları karşılaştır..
Ben matematiksel olarak bunun sıfıra yakın ve imkansız mertebesinde olan bir sayısal ifadeye karşılık geleceğini düşünüyorum..
Ve biliyorum.
lionawar amacınızın öğrenmek,anlamak olmadığı ortada coğu inanan gibi itikad sorunu yaşamaktan korkuyorsunuz yada yaşıyorsunuz bunu bastırmaya çalışıyorsunuz. bence öğrenemek,anlamak istemediğiniz şeyleri sormayınız.
birde genel bir yaklaşım yapacağım. inanlar ile bizim genel bakış açımızdaki farklılık şudur:
-sizler şuanda gördüğümüz herşeyi evren,dünya canlıların ve bunların uyumlarını insanlık için oluştuğunu yada oluşturulduğunu düşünmektesiniz.
-biz ise bu tür oluşumların uyumların bir araya gelmesiyle biz insanlığın oluştuğunu düşünmekteyiz.
aslında aynı cümleler gibi gözüksede aradaki anlam ve düşünce farkı aramızdaki felsefe farkının temelidir.
idontneedagod
03-10-2012, 14:43
http://im.haberturk.com/2012/10/03/781943_detay.jpg?1349251576[/URL]
[URL="http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/781943-bu-neyin-heykeli"]Bu neyin heykeli? (javascript:;)
İngiltere'de modern sanat dalında verilen en önemli ödül olan Turner Ödülü (http://www.haberturk.com/etiket/turner_ödülü)’ne Paul Noble (http://www.haberturk.com/etiket/paul_noble)'ın yaptığı dışkı heykel (http://www.haberturk.com/etiket/heykel)i favori gösterildi. 48 yaşındaki Noble, eğer kazanırsa yaptığı dışkı heykel (http://www.haberturk.com/etiket/heykel)iyle 3 Aralık’taki ödül töreninde 25 bin sterlinin de sahibi olacak.
Noble'ın 'Small Three Prone' adını verdiği heykel (http://www.haberturk.com/etiket/heykel), İngiltere'deki Tate müzesinde sergileniyor.
Güzellik ve sanatsallık o kadar göreceli ki...
lionawar
03-10-2012, 14:53
Güzellik matematikseldir.
Altın oran sayısı bilimde yerini almıştır. Fibonacci serisi güzellikle ilgilidir.
Ağaçların yaprakları mesela, sonra mesela ayçiçeğindeki o yapılar hem matematikseldir.
Allah kuran da ne demişti: "Biz her şeyi bir ölçüye göre yaptık..."
-----------------------------------------------------------------------------
Hmm evet insanlık için, domates kendi kendine ben yaşayabileyim de insan beni eksin diye bizim damak tadımıza, ihtiyacımıza, büyüklüğüne uygun olarak mı oldu yani ?
elma mesela insana göre.
Ee burada zorlama veya başka bir fikirle maymun felana göre demek yanlı bi yaklaşım olur, çünkü bu tam ve net olarak insana göre. Acayip bir netlik var. Clear screen..
Daha çok böyle ama, hayattaki meyva, sebze, bir çok şeyin insana göre olduğu görülüyor.
Görmek istememek ayrı... Siz bilirsiniz..
Cumayagittimgelicem
03-10-2012, 15:24
herhangi bir orana güzel demek, oransız olan bütün bitkileri ne duruma sokuyor? daha öncede sordum. sana göre orantısız göze çirkin gelen canlılar allahın sanattan uzak kaldığı zamanlarda mı ortaya çıkmış. ayçiceğindeki gibi hücrelerin spiral şekilde çoğalıyor olması sana göre sanat ise bunu başaramayan canlılar neden böyledir? neden bazı bitkilerin bu şekillere sahip olduğuna dair açıklamalar mevcut evrimsel açıdan.
fizik ve matematiği ayıramazken, bu kural içinde gelişen bazı bitkilerin hayatta kalabilmek için altın orana sahip olması insan algısına hoş gelebilir. bunu evrim neden bilinçli olarak insan algısının ürünü olan sanat yapıyor olarak görmek hatalı bir durum.
acaba biz doğada kolayca ulaşabildiğimiz ve bizi öldürmeden yiyebileceğimiz meyve ve sebzelere mi yöneldik. zaten şu anda yediğimiz domatez yabani domatez değil. e o zaman gene aynı muz iddiasına dönmüyor mu durum?
görmek istememek farklı, olayları yanlış tercüme etmeden, doğru kronoloji ve mantık içinde algılamaya çalışmak farklı.
lionawar
03-10-2012, 17:05
Haklısın evrim öyle bir şey ki kendi aklı var, kendi kendine hesaplıyor yapıyor..
İnsanların hepsi birleşiyor, şu evrim kadar olamıyor, onca aklımız teknolojimiz bir gram kan yapamıyor..
Ve süper bilgisayarlarımız da dahil birleşip bir gram yiyecek yapamıyoruz.
Hadi öyle 2 dkka da yapmayalım, şöyle 1 yıl boyunca tüm bilgisayarlar, tüm bilim adamları birleşsin de yapsın bakalım..
Kendi kendine bir tasarım, akıllı bir şey oluşabilir mi ?
Bir yere toz dökülür dökülür dökülür, ama bundan içinde kliması, telefon, data sistemleri, otomatik kapı sistemleri, pencere sistemler, alarm, güvenlik, yangın sistemleri olan bir bina olabilir mi ?
Ee olabilir dersen ancak evrim de böyle bir senin gibi insan yapabilir derim..
Çünkü dediğim gibi bir bina mı daha kompleks yoksa insan vücut sistemimi hangisi ?
Cumayagittimgelicem
03-10-2012, 17:18
Haklısın evrim öyle bir şey ki kendi aklı var, kendi kendine hesaplıyor yapıyor..
İnsanların hepsi birleşiyor, şu evrim kadar olamıyor, onca aklımız teknolojimiz bir gram kan yapamıyor..
Ve süper bilgisayarlarımız da dahil birleşip bir gram yiyecek yapamıyoruz.
Hadi öyle 2 dkka da yapmayalım, şöyle 1 yıl boyunca tüm bilgisayarlar, tüm bilim adamları birleşsin de yapsın bakalım..
Kendi kendine bir tasarım, akıllı bir şey oluşabilir mi ?
Bir yere toz dökülür dökülür dökülür, ama bundan içinde kliması, telefon, data sistemleri, otomatik kapı sistemleri, pencere sistemler, alarm, güvenlik, yangın sistemleri olan bir bina olabilir mi ?
Ee olabilir dersen ancak evrim de böyle bir senin gibi insan yapabilir derim..
Çünkü dediğim gibi bir bina mı daha kompleks yoksa insan vücut sistemimi hangisi ?
wow gene geldik mi bir gram daha kan yapamıyoruz , evrim var ise neden hala maymunlar var türü sorulara. şu anda yapay kan dediğimiz şey var. peki ilerde tam olarak kullanabileceğimiz kan yapabildiğimizde ne olacak? allah yok mu demek olacak? ve süper bilgisayar mı? 300 yıl sonra süper bilgisayar diye ne tür bilgisayarlar adlandıracaklar acaba? yemek yapamamak? ya gerçekten bunları soruyor musun? bilim sayesinde birçok yiyecek içecek geç bozuluyor. hatta daha soframıza gelmeden tarlada bozulması gerekenler bozulmadan ulaşıyor. 1 gram yiyeceği sen çizgi filmdeki gibi içine su ve çamur atalım ortaya hamburger çıksın şeklinde bekliyorsan üzgünüm. dr. manhattan gelmeden yakın zamanda o zor gözüküyor.
araba mezarlığından araba olmaz vs.. organik yaşam oluştuktan sonra verdiğin bütün örnekler saçma. ne kadar örnek verirsen ver hiç biri hücre için uygulanamaz. hep aynı şeylerden bahsedip aynı cevabı almak ne kadar saçma.
insanoğlu son 50 yılda teknolojide sıçrama yapıyor. evrim kadar olamadık dediğin şeyin geçmişi milyarlarca yıl.
lionawar
03-10-2012, 18:05
Yapamayacağız ama :D
hala fotosenteze ve kızılaya kan bağışı yapmaya mahkumuz.. hala derken kıyamete kadar..
Cumayagittimgelicem
03-10-2012, 18:07
Yapamayacağız ama :D
hala fotosenteze ve kızılaya kan bağışı yapmaya mahkumuz.. hala derken kıyamete kadar..
uzman görüşün için teşekkürler. not bile edilmedi :) konu, hemde senin açtığın konu evrimin neden sanat yaptığı idi. umduğunu bulamayınca klasik sorulara dönmen şaşırtmadı heralde kimseyi :)
lionawar
03-10-2012, 18:09
Ee sende "ya bulursak" demişsin yani bir tahmin yada temenni.. Bilimsel mi bu şimdi, güzel temenni ama işte bir hayal..
Cumayagittimgelicem
03-10-2012, 18:18
çünki sen konuyu oraya getirdin değil mi? anlamakda zorluk mu yaşıyorsun? ben sana konuyu dağıttın bak bir yere varamıyınca diyorum sen ise bana, ben konuyu dağıttım sende cevap verdin şekline döndürüyorsun :) en azından ben herşeyi bildiğimi iddia edip, sonunda aslında iddia ettiğim şeylerin son derece hatalı olduğu gerçeği ile yüzleşmek zorunda kalmıyorum :)
bak sen domateslerden bahsedince paylaşıcaktım unuttum.
http://www.youtube.com/watch?v=2z-OLG0KyR4
Yıldıztozu
03-02-2018, 01:12
Canlılığın evrimi çok fazla çeşitlenmiş halde. Çeşitlilik bir bakıma yaratıcılık da içeriyor.
İlginç ağaçlar, uçabilen ilginç kuşlar, bilinçlenmiş ilginç insansılar. Canlılar çeşit çeşit silahlara sahip. Çeşitlilik uç noktalarda.
Bu denli çeşitlilik ve yaratıcılık için gerçekten uzunca bir zaman geçmiş olsa gerek. Şu ana gelebilmek için çok fazla aşama geçilmiş. Buna hayranlık duyulabilir.
Sanat, tanımı gereği insan ürünüdür. Doğada sanattan bahsedilemez. Doğanın estetik olup olmadığı tartışılabilir sadece. Ama bu tartışma bile doğanın kendine ait bir özellik olamaz, çünkü estetikten bahsedecek bir özneye ihtiyaç olacak her türlü.
Örneğin dünya gezegeninden insanı veya canlıları çıkarın, geriye kalan nesnelere ait güzellikler ve çirkinlikler eşit derecede olacaktır. Bir dağ, bir gölden daha güzel veya daha çirkin değil. Yani nesnelerin kendilerine ait güzellik dereceleri eşit, bu eşitliği bozan ise öznenin algısı.
spartacus
03-02-2018, 15:25
http://img254.imageshack.us/img254/8751/139839652pr1pdtlumarvel.jpgEvrimle nasıl açıklanabilir ki ?
Evrim sanat yapmaz, evrim "yapmak" fiilinin muhatabı da değildir, o sebeple açıklama çabası boştur, lafazanlıktır. Evrim bir şey "yapmaz", form-yapılar verili ortam, bileşim, ilişkice, koşulların olanaklarıyla evrilir... Evrimin bir amacı yoktur, amaçlar öznelere aittir ve bunlar iradi olabileceği gibi, nesnel zorunluluklarca da meydana gelebilir. örneğin bir ağacın, güneşe yönelmesi amaç değildir, ağaç kendi dışında, kendine rağmen, kendi namına dışından böyle bir amaç belirleyemez, su'yun eğim doğrultusunda akması gibi, etkileşime, ilişkiye dair hareket, direnç, hareketin faili-özneliğin, öznelik vasfı ise form-yapının sonucu olarak açığa çıkar ve bunun temeli amaçsal değil, yapısaldır. örneğin, kulağımızın duymak gibi bir amacı yoktur, o titreşen maddelerle etkileşen, maddeden meydana gelir. en temelde, maddelerin titreşimi ve etkileşimi kulağa has-özel değildir, ama canlı formuna erişen bir madde, böylece formuna yabancı etkileşimleri, almaktan kaçınamaz, aynen bir duvara vurduğunuzda aldığınız tepki gibi. duvar iradi bir seçimle bundan, etkileşimin titreşiminden kaçınamaz, canlı bir organizma ise etkileşimlerle, daha dirençli, dirençsiz bir yapıya dönüşebilir(etki alındıkça tepki örgütlenir(organizma, organik->örgütlü yapı). Canlı organizmalar da, verili koşullarda girdikleri etkileşime göre hareket yetisi kazanırlar ve süreç, zorundalığı dayatır. Gelişim, yetkinleşme illa öncülde, dışından bir amaç değil, doğal etkileşimler, birikim de bunu sağlayabilir(amaç edilmediği halde, etkileşimlerin doğal birikimi gelişime yol açar).
Bir gül'ü güzel görmek, bir sümüklü böceği çirkin bulmak insanın öznelliğiyle ilgili.
Geriye sadece şu kalır, en pratik yol olarak, eşleme işlemi, buda iradi değil, fiili süreçlerin ürünüdür. Örneğin bir yaprağın bir tarafı, diğerinin kopyası gibidir, yani bir tarafı oluşursa-ilişki bağı sağlanırsa-, diğer tarafı kolay olur. Bunun temeli, hücrelerin, bölünerek çoğalma temeline, oradan da abiyogeneze değin gider. inorganik madddelerin, organik maddelere dönüşmesi için, özel koşullar gerekir, ama bir organik maddenin, girdi, çıktı bağlamıyla bölünerek çoğalması için, aynı oranda olağanüstü koşullar gerekmez. Özellikle karizma olsun diye yapılmış bir seçim değil, yerçekiminin, bir sıvıyı, çekmesi gibi doğal bir süreçtir, ortada her şeyin dışında ayrı bir iradenin, tercihleri kullanması durumu bulunmuyor.
Nasıl ki sıvı, yerçekimi eğimiyle akıyorsa, doğaya rağmen doğanın dışında herhangi bir irade keyfice davranıp, kafasına göre bunu engelleyip, dilediği yöne akışı sağlamıyor, sanat vb kaygısıyla nehirlerin kıvrımlarını keyfiyetle belirlemiyor, dilediği yöne akmasına dair tercihte bulunmuyorsa, bu da öyle.
Örneğin bir sel felaketi olur, hooop Zeus, Allah cezalandırıyor denir, enjekte edilmiş şartlanmalar temeldedir, oysa insan akışkanların, nasıl aktığını öğrenirse, buna engel olabiliyor. Zeus diye doğaya rağmen, doğada bulunmayan üfürüğün de fiiline dair söylem üfürükten öte gidemiyor. Hasılı bu kafada insanlar da evrim'e bakarken ne yazık ki aynı iradi çerçevede yaklaşıp, absürt, yanlış sorular sorabiliyor, ne yazık ki ne bilimi, ne evrimi anlamak onlar için neredeyse imkansız hale geliyor, bilmiyor, anlayamıyor, idrak edemiyor, ama sel felaketi gibi şartlandığı şeyler üzerinden, soru sormayı da marifet, bilmek, sorgulamak(gerçekten mi? acaba?) sanıyor.