PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : saymalı taşlar ve kurt

ozgur_beyin
08-11-2012, 00:12
türkiyede ülkücülerin vazgeçemediği sembol kurttur.
o onlar için yarı tanrı veya buna benzer bir şeydir.
ama türklerin inancında veya kültüründe sadece geyik ve dağ keçisi var.
türklerin (daha doğrusu ülkücülerin) ölen sembollerinin belgeselini izleyeceksini 100 000 kaya resminin hiçbirinde kurt sembolü yok

http://www.belgeselizle.org/belgeseller/Karli-Daglardaki-Sir-2217.html

vartor
08-11-2012, 00:27
Romalilardan esinlenmis olmali bizim ulkuculer:) Ulkucu kelimesi de ne acayip; sanki simitci gibi, ulkesini sevmeyen mi var ki kendilerini ayirmislar.

Neva
08-11-2012, 00:45
Tanah'tan veya daha onceki dinlerden/kulturlerden esinlenmis olabilirler.

ozgur_beyin
08-11-2012, 00:58
sevgili neva belgeselin birinci bölümünde anlatılan o zamanki türklerin inancı GÖKTENGRİ.
TANAH M.Ö. 1200 AMA BU RESİMLERİN GEÇMİŞİ M. Ö. 5000 DAYANIYOR

guide
08-11-2012, 01:13
ne zaman böyle elleri havada sakallı hoca görsem ürperiyorum, belgeselin yarısından çoğunu izleyemedim,fakat...

Türklerde asıl ongunun kurt değil de dağ keçisi olduğu, yazılı kayaların genelinde dağ keçisi ve azı geyik resmedilmiş olmasından anlaşılıyor. Hatta dağ keçisi ve geyik şekillerini Göktürklere gelmeden çok önce bile Türkler kullanılıyormuş. Ortada kurt da yokmuş kurtcuk da :)

Bkz. Ongun :
Eski Türklerde Tanrı'nın yeryüzündeki varoluş biçimi. Tanrı sadece ongunlarla varlığını gösterirdi. Eski Türkler de (Gök Türkler, Oğuzlar...) ongunlara tapardı. kaynak (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ongun)

Kurmay
08-11-2012, 01:35
arkadaşlar bozkurt yada gökbürü(gök kurt) destanlardan gelen bir durum ve Türkün sembolüdür. oğuz kağan destanından ergenekona kadar vardır. dağ keçiside aynı şekilde. dağ keçisi daha çok ilahi bir anlamı vardır. gök tanrı inancını herkes tarafından bilindiğini sanıyorum. gök tanrının zamanında tanrı dağının üstünde olduğu inanılmakta. dağ keçiside bilindiği gibi dağlarda en yükseğe çıkan bir hayvandır. ondan dağ keçisinin önemi büyüktür. ölen bir kişinin ardından dağ keçisi kurban edilir ruhunu uçmağa(cennete) ulaştırması için ve bozkurt ülkücülerin değil bütün Türk milletinin sembolüdür. ne yazıkki şuanda onların tekelinde. Türküm diyen herkes bozkurta yani tarihine, kültürüne,mitolojisine sahip çıkmalıdır.

ozgur_beyin
08-11-2012, 12:12
sevgili kurmay dilde eski bir deyim var. galatı meşhur. bunun anlamı doğrunun yanlışından daha doğru olarak bilinmesi
örnek
eşkiya sözcüğü buna örnek olur. arapça şaki yol kesen soyguncu anlamındayken eşkiya da şakinin çoğuludur ama biz bu sözcüğü çoğul ekli haliyle kullanırız hatta eşkiyalar diyerek iki çoğul ekini üst üste kullanırız.

sevgili kurmay türkiyede bu işi (antik türk tatihi) en iyi bilen ahmet taşağıl böyle bir şey yok sadece bir anıtta bir sembol olarak kurt var diyor. hepsi bu senin belgen ne ?
saymalı taşların açık resimler var kurt nerde

http://uqusturk.wordpress.com/2011/12/18/tukolojiye-atilan-imza-tastaki-turklerden-saymali-tasa/

bulunan 1500 yıllık mezarın içindekilerdede kurt resmide yok

http://www.youtube.com/watch?v=2HMkXeOz62k

Kurmay
08-11-2012, 13:36
iyide ahmet taşagil sadece oradaki durumdan bahsediyor. niye sapla samanı karıştırıyorsunuz. birde bu olayda evrimi göz ardı etmeyin. kültürlerin gelişimi,dilin gelişimini unutmayın bu taşlar çok daha önceyi anlatmakta yada öyle tahmin edilmekte. zaten kendileride belgeselde dağ keçisinin bir anlamını anlatıyor oda çevresinde olan ve yiyecekleri olduğundan diyor birde ben daha sonraları ilahi anlamlarıda olduğunu anlattım. bozkurt yada gökbörü (gökkurt) destanlardan gelmektedir. artık dilin,kültürün tam olarak geliştiği zamanlardan gelmektedir. bozkurtların olması ayrıca parsta var bunlarda o bölgede yaşayan hayvanlar o ekolojik nişin güçlü hayvanları. ondan destanlarda gerek türeyişte,gerek ergenekonda,gerek oğuz kağanda bozkurt ve gökbörü anlatılmaktadır. ve bunun sonucunda doğal olarakta Türkün sembolüdür. artık bu konuda tartışmaya girmek gereksiz olarak düşünüyorum. her milletin belli sebeplerle bir sembolü var bizimde destanlardan gelen bozkurtumuz var. kültürel zenginlik açısından destanlarımızı,tarihimizi koruyalım.

ozgur_beyin
08-11-2012, 15:41
sevgili kurmay söylediklerin yere basmıyor.
aynı dindarlar gibi ezberinin bozulmasını kabullenemiyorsun..
söylediklerinin delili nerde?
ahmet taşağıl türk tarihi konusunda türkiyede bir numara antik çinceyi bilen türkiyede tek adam çin arşivlerini okuyabilen tek adam .o yok diyor. sen diyorsun var

spartacus
08-11-2012, 15:56
Sevgili ozgur_beyin
Güzel bir irdeleme..

Bir toplumun sözde bir destana dayanıp, üstelik bu destanın metafizik, bilime, akıla aykırı sembollerini esas almak dahi başlı başına bir sorun..

Türklerin önemli sembolü boynuzdur, keçi, geyik, ya da boğa... (bu semboller sadece Türkler değil, neolotik çağ -toprağın işlenmesi- sürecinde neredeyse bir çok topluma yayılmıştır. Bereketin, üretimin, mülkiyetin ve avcılığın sembolleri olmuşlar.

Bu kurt hikayesi ise şaibelidir. Geçmişte denk gelmiştim, birincisi bir Çin yazısı esas alınarak destan(efsane demek daha doğru) yazılmış. Bildiğim kadarıyla o ilk başlangıç(esas) alınan metinde ne Ergenekon var ne türkler ne de bir destan-efsane. Aklımıza kazınan ise Yeşilçam tarafından çekilmiş, değil içerik, zerre sanat değeri olmayan, komedi namına dahi izlenmesi mümkün olmayan filmlerdir. Milliyetçilik adı altında türetilen ırkçılığın soy-ata, sembol, kemik, şanlı-yüce ırkımız ihtiyacıyla üretilmiş gibi...

Çok sonraları ise bu destan yazılıyor, ama destanın kahramanları Türkler değil Moğollar :)

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eecere-i_T%C3%BCrk%C3%AE

Tabi Moğollar da Türktür deniyorsa, bu efsane kaynağının tarihine(17. Yüzyıl) dikkat çekmek gerekir diye düşünüyorum...

Neva
08-11-2012, 22:23
sevgili neva belgeselin birinci bölümünde anlatılan o zamanki türklerin inancı GÖKTENGRİ.
TANAH M.Ö. 1200 AMA BU RESİMLERİN GEÇMİŞİ M. Ö. 5000 DAYANIYOR

Sevgili ozgur_beyin;

Resimlere netten baktim ancak videoyu cok fazla takildigindan, izleyemedim bir daha deneyecegim izlemeyi, ancak diger tarih odasi'ni izledim.

Nomadik (gocebe) topluluklarda, kopek turleri cok fazla kullanilan bir unsur evrime gore. Asil domuzlardan, cok sonraki donemde kopek turleri evcillestirilmis insanlar tarafindan. Bundan oncesi tamamen vahsi.

Mesela Alaska'da daha once buz cagindan kalma, grey wolf turune dair bulgular saptanmisti.

http://www.world-science.net/othernews/070621_wolves.htm

Eski Turk'lerin (artik tam olarak ne deriz ismen bilemem ama) GokTengri inanclarinin yanisira, baska inanclar da mevcuttu diye biliyorum(animizm vs.).

Ama eski Turklerin, koken olarak Mogollar'dan kesin olarak geldigine dair bir bilgi var mi bilemiyorum. Eger sadece Mogollar vs.destanlar kesin kaynak aliniyorsa, Sparta'nin dedigi gibi destanin tarihi belli.

Bunun yanisira Pers'lerin tarihinde Hudud-u El Alam'in, 372'de baslayip, 982'de yazimi bitmis bir yazma oldugu biliniyor ve o zaman ki bilgilere gore topluluklarda/ulkelerde durum belli. Ve eski Turkler'den de bahsediyor.

http://www.kroraina.com/hudud/index.html

iyide ahmet taşagil sadece oradaki durumdan bahsediyor. niye sapla samanı karıştırıyorsunuz. birde bu olayda evrimi göz ardı etmeyin. kültürlerin gelişimi,dilin gelişimini unutmayın bu taşlar çok daha önceyi anlatmakta yada öyle tahmin edilmekte. zaten kendileride belgeselde dağ keçisinin bir anlamını anlatıyor oda çevresinde olan ve yiyecekleri olduğundan diyor birde ben daha sonraları ilahi anlamlarıda olduğunu anlattım. bozkurt yada gökbörü (gökkurt) destanlardan gelmektedir. artık dilin,kültürün tam olarak geliştiği zamanlardan gelmektedir. bozkurtların olması ayrıca parsta var bunlarda o bölgede yaşayan hayvanlar o ekolojik nişin güçlü hayvanları. ondan destanlarda gerek türeyişte,gerek ergenekonda,gerek oğuz kağanda bozkurt ve gökbörü anlatılmaktadır. ve bunun sonucunda doğal olarakta Türkün sembolüdür. artık bu konuda tartışmaya girmek gereksiz olarak düşünüyorum. her milletin belli sebeplerle bir sembolü var bizimde destanlardan gelen bozkurtumuz var. kültürel zenginlik açısından destanlarımızı,tarihimizi koruyalım.

Sayin kurmay;

Kulturlerin birbirinden etkilesimi kacinilmaz bir durum bu gayet acik zaten.

Merak ettigim; siz bunu soylerken, kaynak olarak Toghuzghuz ve Tatar'i mi nokta olarak aliyorsunuz?

ozgur_beyin
11-11-2012, 20:47
bu gün trt'nin AVAZ kanalında bir belgeselde , altaylarda yerdeki taşlarda kurt resmi gördüm taştaki kurt resmi 7.y.y. aitti .
hani derler ya yiğidi öldür hakkını ya kurmay adlı arkadaşımızada biraz gönül esenliği sunalım dedim.

Kurmay
11-11-2012, 22:50
bu gün trt'nin AVAZ kanalında bir belgeselde , altaylarda yerdeki taşlarda kurt resmi gördüm taştaki kurt resmi 7.y.y. aitti .
hani derler ya yiğidi öldür hakkını ya kurmay adlı arkadaşımızada biraz gönül esenliği sunalım dedim.

kurtun olmasına ve tarihine şaşırmadım. dediğim gibi milattan önceki durumlardaki kültürle 6-7 yüzyıldaki kültür arasında çok fark var. sembolleşme kurdun yakın zamanda olduğu ortada bunları da destanlardan gelmekte ve şuan artık kesin olarak sembolümüz kurttur. bunun ne zaman cıktığı tartışılabilir, öğrenilebilir sonuçta hiç kimse ilk Türklerin sembolü kurt demiyor zaten ilk Türk kavramıda evrimsel açıdan zaten ele aldığımızda ırk olarak bakamayacağımız ortada. olaya kültürel olarak bakmamız gerekir. destanların zamanın kültürü olduğunu da unutmayalım ve ilk olarak kurdu oğuz kağanda görmekteyiz. oğuz kağan destanı gerçek tarihle incelediğimizde Yabgu Mete'nin hayatına çok benzemektedir. bu destanında o tarihte yada kısa bir süre sonra ortaya çıktığını dahi düşünsek kurdun Türklerde önemi en eski m.ö 3.yüzyıllardır diyebiliriz.