PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İnançsal takıntılardan kurtulmak için sorgulama dışında (ilaç veya terapi) her hangi

nebukadnezar
25-03-2013, 14:39
İnançsal takıntılardan kurtulmak için sorgulama dışında (ilaç veya terapi) her hangi bir tekniği kullananlar var mı?

Dinsel inanç yapılarını biçimlendiren toplumun çoğunluğunun ortak zihnidir.
Her toplumun kolektif zihni/bilinci vardır: Din veya kültürel uygulamalar gibi bazı alışkanlıklar.
Geçmişte dinsel zihinsel birlik etrafında örgütlenmiş bu yapıdaki bireylerle paylaştığımız zamanlar olmuştur.

Geçmişte veya halen yaşadığımız toplumsal süreçte mutlaka bu kişilerin etkisinde kalarak inanç veya inançsızlığa dair bazı şüphelerimiz olmuştur, bu tür İnançlarınızı nasıl yendiniz burada bizimle paylaşırmısınız.

Bu soruya Ateist, Yahudilik, Hıristiyanlık. İslamiyet ve diğerleri cevap yazabilir.

Sevgiler.

Sesli
25-03-2013, 19:22
İnançları salt dinsel sanırsak çok yanılırız. Aslında BENLİK denilen, BEN İFADELERİMİZİN toplamı olan bir inançlar bütünüdür; BEN kedileri severim, BEN güzel insanları severim. BEN ağaçları korurum. BEN matematikte çok başarılıyım, BEN hiç resim yapamam, BEN turistik gezilerden büyük haz duyarım. BEN dedikodudan nefret ederim, bu ve buna benzer olumlu veya olumsuz inançlarımız, yani değer hükümlerimiz olduğu müddetçe BENLİK dediğimiz de bir inançlar bütünü olmaktan öte bir gerçeklik taşımadığı gibi, dinsel olarak da bir şekilde kazanmış olduğumuz inançlar da BENLİK denilenin bir parçasını oluşturmaktadır. Ondan kurtulsa dahi geriye kalan yine bizim BENLİĞİMİZ, yani inançlar bütüdür.

Şimdi gerçekler böylece bize göz kırparken, bu gerçekleri görmezden gelip de salt dinsel inançlardan kendimizi sıyrılmış gib hayal edersek, tek kandırdığımız yine kendimiz olur.

MUTLULUK denilen de aslında BEN ifadelerimizin yani bu sahibi olduğumuz inançlarımızın gerçeklerle çakışması sonucunda o inancımızın doğrulanmasını görmekden doğan bir durumdan başka da bir gerçeklik taşımaz.

Aksine mutusuzluk da sahibi olduğumuz BEN ifadelerimizin bir teki dahi gerçeklerle uyuşmuyorsa, ve bunu yadsınamaz bir tarzda görebiliyorsak, bu olumsuzlama sonucunda ortaya çıkan durumdan başka da bir şey değildir.

Onun için salt dinsel inançların üzerinde durmak ve böylesi bir inancımızın olmadığına hükmetmek bizi fazla ileri bir düzeye götürmez. Çünkü geriye kalan tüm BEN ifadelerimiz aslında inançlardan başka bir gerçeklik taşımazlar.

FARKINDALIK / FARKINDALIK / FARKINDALIK

rasa
25-03-2013, 21:17
Kuran arapoğlunun bencilliğinin ğelişen olaylar üzerine ayetlere yansımasıyla oluşmuş bir ayetler dizgesidir. Çoğu yerde allah adı arkasına gizlenmiş yeri geldiğinde kendi adını allah adıyla eş kullanmış! böylece müsait bir zemin hazırlamıştır kendi benliğine,bencilliğine!. Zamanla bu bencillik adeta tanrılaşmıştır. Bu inanç dizğesinden kurtulanlara bakacak olursak bir şeyin ön plana çıktığını ğörürüz oda herşeye rağmen kendi benliğini ğeliştire bilenler,bireysel düşünmeyi ğeliştirebilenler bu inançlardan hızla uzaklaştığını ğörürüz!. Şöyle bir ters orantı kura biliriz 'daha önceden şişirilmiş,büyük benlikler karşısında kişinin benliği geliştikce karşı benlik o doğrultuda küçülmektedir! hatta sıfırlanmakda yani artık karşı benliğe inanmama seviyesine gelmektedir!. Bunun tam tersi olan durumda ise inanan kişi kendi benligini ne kadar küçültürse hatta yok derecesine kadar indirirse inancı o derece arttığı görülür!. sonuç olarak inanların inanç tutsaklığından kurtulmasının tek yolu kişinin benliğini geliştirmesiyle orantılıdır. Bunun başka bir yolunu bilemiyorum.

Neva
25-03-2013, 22:04
Herhangi bir kimyasal ilac kullanmadim, kimyasal niyetine bitter(sekersiz) cukulata bolca yedim, ve icine cok aci biber atilmis cikolata ictim. Bolca yuzdum. Hala da yuzerim. Bu daha sakin olmami sagladi.

Bunun disinda inancsal takintilari fazla dert etmemeye calistim. Zira inancsal takintilarla yasayan toplumun icinde yasiyorum. Bunu unutmamayi dustur edindim kendime. Ve ailemden, sevdiklerimden vs. vazgececek kadar, sectigim yolu kendime adeta bir din'mis, tanriymis gibi edinmedim. Zira kafamda tanri anlayisim zaten yoktu. Bu sebeple de bosluk yaratmadi. Kendimi soyutlamadim yani toplumdan.

Tum bunlari yaparken de bu takintilarin veya uygulamalarin gelenek olarak(tum dinlere iliskin) nereden geldigini arastirdim ve sasirtici sonuclarla karsilastim. Bu takintilarin ezici cogunlugu, baska bir amacla kullanilmisti insanlik tarihinin icinde ve bu baglamda zekalarina, yaraticiliklarina hayran kaldim.

Bundan sonrasinda da pek sorun olmadi acikcasi, inancsal takintilar.