Orijinalini görmek için tıklayınız : Rüyalar-Tabiri
Malumunuzdur islam dininde rüya tabirleri önemli yer tutar.İslamlara göre rüya tabiri Kuran ve Hadisle tasdiklenmiştir.
Ateist arkadaşlar arasında İslamlar açısından önemli şahsiyetleri rüyasında görenler var mı?
Birkaç defa rüyamda İslamlar açısından önem arzeden şahsiyetleri görmüştüm.
Rüyalardan biri şöyleydi:
İbrahim peygamber Kabe' nin içinde taştan bir tahta oturuyordu.İki yanında iki güvercin ve meşale vardı.İbrahim peygamberin tam karşısında duruyordum.Büyük baya büyük bir kitap uzattı kitabı açıp parmağı ile bir yeri okumamı işaret etti.Ben ise kitabın içinde ne yazıyor diye bakmadan geri verdim da yanında ki güvercinlerin birini avcuma koydu güvercin su oldu ve ben o suyu içtim.
Diğeri ise şöyleydi.
Bir caminin ikinci katında namaz kılıyordum yalnızdım namaz kılarken secdeden kaktım ve neredesin dedim o da (Allah) buradayım dedi.
Aranızda bu tarz rüya gören var mı?
Erdem Alaca
04-01-2014, 03:08
Ben bir tanesini iyi hatırlıyorum, ki aradan çok seneler geçmesine rağmen...
Büyük, geniş, çok odalı, çok katlı, çok koridorlu tuhaf bir binada habire koşuyorum, habire koşuyorum. En sonunda kendimi dört tarafı camlarla kaplı, çıkış yeri bulunmayan, çok yüksek tavanlı bir yerde -hapis şekilde- buluyorum. Camların ardında sadece kara toprak var. Neye dayanarak oluyor bilmiyorum ama, o an rahmetli babaannemin mezarında (muhtemelen naaşının altında) olduğuma kanaat getiriyorum ve bir müddet sonra kan-ter içerisinde uyanıyorum...
Böyle tuhaf ama etkileyici bir rüyaydı işte, hala unutamam...
Yok mu ya hu ?
Bir keresinde de şöyle bir şey olmuştu.
Geceyarısı işten dönmüştüm saat 11.30 civarı filandı.Eve gelir gelmez kendimi yatağa attım yatağa henüz yeni düşmüştüm ki boğazıma bir el yapıştı ve anında milyonlarca ses arı kovanı gibi zikir şeklinde tekbir getirmeye başladı boğazıma sarılan yüksek sesle kalk seni Rabbin çağırıyor demeye başladı.Kendimi yataktan attım ter içindeydim saate baktım 11.30 civarıydı.
ereninthenature
05-01-2014, 23:56
Simdi ruyalara bakis gene herkesin bilinc seviyesine gore degiskenlik gosteriyor. Cunku bilim ortaya duzgun bir aciklama getiremiyor tam olarak ne oldugu hakkinda. Insanin beyninin basindan beri yaptigi bir sey ama kimse pek dikkat etmiyor ne olduguna.
Bilim ortaya tabi gene en duzgun aciklamalari koyuyor ve tabiki bilginin pesinden gitmek en mantiklisidir her zaman icin. Bilim ne diyor ruya icin bilincaltinin disa vurumudur.
Simdi muslumanlar tabiki burda doga ustu bir olay arayacak ama rasyonel, mantikli insan burda bir olayin dondugunun kokusunu alabilir ve meraklanabilir.
Ruyaya cogu insan bakar sadece. Uyaninca hatirlamaz bile ceker gider isine. Kimisi ruyayi gorur, hatirlar, sever, etkilenir. Bir tane daha secenek var ama ruyayi yasamak ona yon vermek. Boyle seyler de var hayatta iste ama kim ugrascak dimi. Cok mu onemliymis ruya fln. Beyninin yaptigi sacma birsey iste. Biat gibi, egoistlik gibi cok sacma hic dikkat edilmemesi gereken bir olay. Savas fln cikariyor mu ruyalar? Yok ya nereye. Hic savas mi cikarir bir ruya. Insanlari oldurur mu ruyalar? Uzer mi gencleri? Yok yok olmaz oyle seyler.
Simdi ben insanlara lucid dream'in gercek oldugunu ve herkesin yapabilecegini anlattigimda cok garip tepkiler aliyorum haliyle. Muhabbetler soyle geciyor.
- Ruyalar bence cok onemli. Insanin bilincaltina acilan bir kapi gibi. Burda gozlerini acip kendini gozlemleyebilirsin. Egonu geride biraktigin icin bu alemde egona distan bakabilir ve isteklerini, durtulerini gozlemleyebilirsin.
+ Yok ya oyle sey mi olur hic? Ben yasamadiysam ruyayi kimse yasamamistir. Hayatta gercek olamaz!
- Ya veriler, gozlemler, bilimsel bilgiler var kardesim. Bir denesen?
+ Hayir imkan yok olamaz.
- Niye denemiyorsun?
- Marx!
+ Ne?
- Diyalektik Materyalizm.
+ Hayda ne diyo bu?
- Muhammet, ataturk, din, HULOOOOOGGGG!
+ Aboo, bunun durum kotu.
- Marx'in g*tunun kiliyik!!!!!!!
Oha ruyaymis lan. Nasi bir ruyaydi oyle o. Cok garip cok.
ereninthenature
06-01-2014, 00:01
Ben de inanmiyordum ruyalarin gercek olduguna iste. Bir gun uctuk Peru'ya girdik bir samanin tapinagina. Saman verdi iksiri(mantar) ictik. Sarki soylemeye basladi. Tuttu elimden goturdu beni baska bir aleme.
Burda mantar, gaia, saman ben oturduk. Saman sor dedi istedigini korkma. Sordum bir kac soru muhabbet ettik.
Sonra mantar sordu: "Sen simdi ruhlara inanmiyorsun dimi?" dedi.
Ben: "Yok inanmiyorum dedim."
Mantar: "Ben de inanmiyorum!" dedi.
Sonra gaia, saman, mantar yuvarlandilar yerlerde gulmekten.:D
Cin olmadan adam carpmaya kalkarsan boyle oluyo iste.
Şüpheci Dinsiz
06-01-2014, 01:30
Eskiden uğraştığım işlerle, güncel meselelerle ilgili sık sık rüya görürdüm. Uyanıkken çözemediğim işlerin çözümünü rüyamda bulduğum bile olmuştur. Artık pek rüya görmüyorum nedense.
Garip bir tanesini anlatayım.
Otelin birinde çalıştığım yıllardı (1985), bir gün iş arkadaşlarımdan biri feci dayak yemiş bir şekilde geldi. Kavga çıkmış, 5 kişi bizim çocuğa çullanmışlar, iyice haşat etmişler. Bizimki "sıkıyorsa falan yere gelin, orada hesaplaşalım" demiş, "tamam" demişler. Koca otel personelinden ben, bir güvenlikçi, ve bizim çocuk falan yere gittik, bekledik. Falan yer, otelin arka çıkışına yakın, dar ve yokuş bir yoldu. İçi kalabalık bir çok araba geçti, bazıları bir kaç kez geçti, uzatmayayım gelen olmadı, haliyle kavga da olmadı. Konu kapandı gitti.
Bu olaydan bir kaç gün sonra bir rüya gördüm. Rüyamda aynı arkadaşın aynı meselesi için aynı "falan yere" gitmişiz, adamlar 20 kişi olarak gelmiş, ellerinde makineli tüfeklerle kurşun yağdıra yağdıra üzerimize geliyorlar. Bizim çocuk vuruluyor, güvenlikçi vuruluyor, ben vuruluyorum, ama ölmüyoruz, aksine, "silah racona ters kahpeleeer" diye naaralar atarak sille tokat girişiyoruz adamlara :) . Ortalık karışıyor, arkadaşlardan kopuyorum, birkaçını yandaki büyük inşaata arkadaşların peşinden girerken görüyorum, ben de giriyorum. İnşaat bildiğiniz kaba inşaat, kolonlar, geniş odalar, duvarlar, su varilleri, kum çimento yığınları, boş çimento torbaları, kürekler, malalar, gereçler, saklanacak kuytular görüyorum, içeride kimseyi göremeyince tekrar dışarı çıkıyorum, çıkar çıkmaz da üzerime kurşun yağıyor, düşüyorum. Adamın teki bana doğru geliyor, silahı doğrultuyor, son atışını yapıyor. Havada yüksekçe bir yerden kendimi yerde ölmüş, yatıyor olarak görüyorum, ilk olarak "eyvah annem ne yapacak" diye düşünüyorum, rüya bitiyor.
O tarihlerde otelin yanında geniş bir inşaat vardı, büyük bir sergi merkezi yapılıyordu. Rüyaya kadar önemsememiştim, rüyadan sonra izin isteyip inşaata girdim, içerisi tüm ayrıntısıyla rüyada gördüğüm gibiydi. "Bu ne len" dedim.
Sevgiler
ereninthenature
06-01-2014, 01:43
Deist tr. Ruyalar sadece insan psikoljisini anlamak icin kullanabilir bence. Fiziksel dunya ile bir baglanti oldugunu hic sanmiyorum. Gelecegi gorme fln hikaye.
Burda bir halisualsyon var iste. Bir kismi ilisyon, bir kismi gercek. Bunlari ayirmasi lazim birilerinin artik. Biri diyo tamamen gercek digeri diyo tamamen yalan. Ortada biz ne desek bir yafta yiyoruz:D.
Beynin yaptigi her ise buyuk dikkat edilmesi gerekiyor zira insanlar hep kendilerine kiyak gecip gercek saniveriyorlar. Dunyanin en buyuk problemi kisinin kendini kendine anlattigi masallara inandirmasi. Bunu diyorum ben ve yanlis anlasiliyorum hep. Dil calismiyor diyoruz hep iste:D. Ilerde duzgun bir yazi yazicam lucid dream hakkinda. Ciddi ciddi bilincli bir sekilde geziliyor ruya aleminde ve cok sey ogretiyor insana. Su oluyor. Probleminiz var ve ne oldugu hakkinda hic bir fikriniz yok mu? Ruyada bir bakin etrafa ciddiyse problem sip diye cikiyor karsina ve "Haa, bundan bozukmus moralim." diyorsun cidden.
Korkuyla savasmak icinde ruyada gezinmek cok cok etkili bir yontem. Cunku paranoyalari insanlarin patir patir dokuluyor ortaya ve ortak olanlari var. Karanlik, yanlizlik, aclik, soguk, aci vs. Bunlara karsi guclenmek icin ruyada baya konusturabilirsin yaraticiligini. Anlatmiyim simdi deli dersin :D.
Şüpheci Dinsiz
06-01-2014, 02:14
Sevgili ereninthenature,
Tersine, yazdıklarınızı ilgiyle izliyorum, hatta yeni/farklı bir şeyler okumanın sevinci, heyecanı içindeyim. Yazdıklarınız kurgu bile olsa bu heyecanı duymaya devam edeceğim. Siz lucid dream için yeni bir başlık açın, ben de sorularımla katkı sağlarım.
Sevgiler
ereninthenature
06-01-2014, 02:23
Sadece sunu soyliyim. Ruya gunlugu tutun. Her gun uyandiktan sonra bir kac dakika hatirlamaya calisin ne gordugunuzu ve not alin. Ilk gun iki cumle anca yazarsiniz. Ikinci gun 3 cumle. Bir hafta sonra iki paragraf ruya yazdiginizi goreceksiniz. O kadar articak dikkatiniz ruyalariniza karsi.
Ve ne yazik ki sehirlerin icme sularinda ve satin sularda ruyayi bozan kimyasallar var. Dogal ortamlarda ruyalariniz cok daha guzel ve temiz olur. En azindan icme suyunuzu dogal kaynak suyu olarak icerseniz cok buyuk iyilik etmis olursunuz kendinize. Neyin saglikli neyin sagliksiz oldugunu da baya karistirmis durumda insanlar gunumuzde. Icmeyin ne cesme suyunu ne de kapali/satin su. Gidin guzel bir bidon alin. Bir koy bulun yakinlarda 50-100 litre su tasiyin ara ara kendinize buyuk iyilik yapmis olursunuz ve farki anlarsiniz. Ruyalariniz git gide daha belirgin bir hal alicak.
ereninthenature
06-01-2014, 02:31
Bu arada mantarla oyle bir muhabbetimiz oldu ya. Cidden cok dalga gecti cok. Zor toparladim :D.
Dalgaciysan dalga geciliyorsun.
Egoistsen, aci cektirdiysen aci cekiyorsun.
Inancliysan, eline bir inanc verip mini bir muhammede donusuyorsun.
Kesinlikle tavsiye etmiyorum. Gercekten. Baya garip insanlarin girecegi konular bunlar. Ama dedigim gibi gayet sekuler ve rasyonel bir sekilde size bilgilerle gelebiliriz. Bunun pesindeyiz zaten.
Oksijenle ilgili olabilir mi?
Madde etkisi altında olmadan görülen rüyalar halüsinasyonlar altta yatan etkili hastalıklardan kaynaklı olabilir mi?
Bazen müzik sesleri duyuyorum uyanıkken.Çok güzel çok tatlı dünyaya ait değilmiş gibi mükemmel müzik.
ereninthenature
07-01-2014, 20:52
Oksijenle ilgili olabilir mi?
Madde etkisi altında olmadan görülen rüyalar halüsinasyonlar altta yatan etkili hastalıklardan kaynaklı olabilir mi?Bilmem. Ben sadece bilinmeyen seyler olabilir insan bilincine ait diyorum. Ve gelin bu bilinmezligin golgesinde yasamayi ogrenelim diyorum. Cunku sanki herseyi bildigini dusunuyorken baya yanlis dusunceler uretiyoruz sanki. Ne diyorsun? Tarih bunun ornegi degil mi? Savastan baska ne uretti tarih?
Bazen müzik sesleri duyuyorum uyanıkken.Çok güzel çok tatlı dünyaya ait değilmiş gibi mükemmel müzik. Bilmem mi ben sizin arabesk kafalarinizi hic? :D
Hep turku dinleyelim istiyorsunuz ama Mozart filanda var iste. Ozgurlukcu musun gercekten? Baris mi istiyorsun?
If everyone demanded peace instead of another television set, then there'd be peace.
Sen arabesk muzik dinlemek istiyorsun sadece bence.
Arabesk dinlemek istediğimi sanmıyorum. Hissettiğim müzik sanki ilahi alemden geliyormuş gibi. Melodisi yok söz yok.
Atalarımızın anılarını genetiğimizde taşıyor olabiliriz.Atalarımızın anıları bir şekilde canlanıyor olabilir.Fiziksel rahatsızlık olabilir.Pisikolojik bozukluk olabilir.
Siz keyfini çıkarmayı öğrenmişsiniz ama ben merak ediyorum.
Acaba diğer canlılarda böyle rüyalar görüyormu.Kediler görüyor heralde.Kedinin uyurken mutluluktan kendinden geçtiğini defalarca gördüm.
ereninthenature
07-01-2014, 22:33
Yok ya macros. Sen sadece inaniyorsun, bizler ateistiz.
Yazmissin bir cizgi film realite hakkinda inaniyorsun hepsi bu.
Inanc ve biat en toxic sey bir bilinc icin emin ol. :D
Yok ya macros. Sen sadece inaniyorsun, bizler ateistiz.
Yazmissin bir cizgi film realite hakkinda inaniyorsun hepsi bu.
Inanc ve biat en toxic sey bir bilinc icin emin ol. :D
Yahu arkadaş sizi anlamak için zorluyorum kayış sıyıracak. Türkçeyi tuhaf kullanıyorsunuz.
Yazdığınızdan bir şey anlamış değilim.
ereninthenature
08-01-2014, 21:30
The universe is not only stranger than we imagine, it is stranger than we can imagine.
The world is not only stranger than we imagine, it is stranger than we can imagine.
Not only is the universe stranger than we imagine, it is stranger than we can imagine.
--J. B. S. Haldane
Farkli bir perspektiften bakiyoruz olaya sadece. Su soru bizi existantial crisis'e suruklerken sen anlamiyorsun bile.
Ya evren hayal ettigimiz kadar garip degil, hayal edebilecegimizden daha garip bir yerse?
Artik bizlerin politika, din ve ticarete bakisi degisiyor. Tuccarlar, politikacilar, dinciler oturup attilar zarlari hep duses geldi. Hep halk kaybetti. Artik biz biliyoruz 1000 kere atilirda hepsinde duses gelirse bu zarlarda bir is var diyoruz. Evet belki evren cidden daha garip bir yerdir.
Farkli bir perspektiften bakiyoruz olaya sadece. Su soru bizi existantial crisis'e suruklerken sen anlamiyorsun bile.
Ya evren hayal ettigimiz kadar garip degil, hayal edebilecegimizden daha garip bir yerse?
Artik bizlerin politika, din ve ticarete bakisi degisiyor. Tuccarlar, politikacilar, dinciler oturup attilar zarlari hep duses geldi. Hep halk kaybetti. Artik biz biliyoruz 1000 kere atilirda hepsinde duses gelirse bu zarlarda bir is var diyoruz. Evet belki evren cidden daha garip bir yerdir.
?
Rüyaların halüsinasyonların politika ve ticaret ile ne gibi ilişkisi olabilir.Hadi islam dininde tabiri denen bir yöntem var politika ve ticarette yerine birşeymi var.
Madde kullanımı halüsinasyonlara neden olur.Erdem Alaca babaannesinin ölümünden etkilenmiş stres bozukluğu sonucu anlattığı rüyayı görmüş.Siz yaramazlık yapmışsınız o nedenle gördüğünüzü zannettiğiniz hislere kapılmışsınız.Ben hastayım o nedenle merak ediyorum.Tuhaf rüya görenler varmı diye.Hastalığın etkisimi yoksa başka birşeymi anlamak istiyorum.
spartacus
08-01-2014, 22:35
İnsan psikolojisi çok önemli bu konuda. Bilinç altı ise bir hayli önem kazanıyor olmalı.
Ben küçükken İsa'yı tam 1 yıl yaşattım. İsa kimdir bilmem, yaş 6-7 civarıydı. İsa yı rüyamda görürdüm ve ben onu gördüğüm sürece o hayatta kalırdı. Abuk subuk konuşurduk ama pek hatırlamıyorum :)
Bir gün her şey son buldu zira isa gitme diyordu ama ben gittim ve her şey bitti, bir daha da dizi filmler gibi görmedim O'nu.
Peki ne işi vardı İsa'nın rüyamda?
babannem köy evimizin duvarlarını, battaniyeye benzer ama üzerlerinde desen motif ve çizimler olan halılarla döşemişti. Kimisinde kağıt oyanayan kedi ve köpekler, kimisinde çölde mola vermiş kervancılar, oyun oynayan köpekler, kediler vs.... Fakat bir tanesi tam benim yatağın solundaki duvarı kaplıyordu. o duvarda uzun saçlı sağ eliyle kalbini gösteren, başının üstünde güneş gibi ışık saçan haliyle isa duruyordu. Kalbi açık, tam ortası ise zincirle bağlanmıştı, yani kalbi zincirliydi.
İşte İsa'yı görmemin sebebi bundan ibaret, açık kalbi, zincir ve durumunun kurtarılmaya muhtaç görünümü. halbuki, hikayeye göre isa'yı tanrısı bile kurtaramamıştı, rüyalarımda ben mi kurtaracaktım, kurtaramadım :)
Duvarda duran bir motifin rüyama olan etkisini düşündüğümüzde, toplum yaşantımızda iliklerimize kadar aşılanmış, sürekli pompalanan dinsel, inançsal, batıl şeylerin etkisini varın siz düşünün...
O tip rüyalar görmek, normaldir diye düşünüyorum.
Bununla birlikte uyku yetersizliği olabilir diye düşünüyorum, zira hafızaya atma, derine atma, unutturma, disk birleştirme işi eksik kaldığı için sürekli kendini tekrar ediyor olabilir.
Son olarak gerçek nedir? Burnumuzun dibidir, ona perdeler inşa edip, süslü ışık oyunları arasında tiyatro oynamanın insanlığa bir yarar getirmediği ise açık. Açık çünkü yüzyıllardır insanlık bu oyunlarla meşgul, burnunun ucunu gördüğü yok :)
Spartacus siz Hristiyan kökenlimisiniz.
Köyümde babamın amcasının evinde elinde demir asa kuzuları güden İsa resmi asılıydı.
babannem köy evimizin duvarlarını, battaniyeye benzer ama üzerlerinde desen motif ve çizimler olan halılarla döşemişti. Kimisinde kağıt oyanayan kedi ve köpekler, kimisinde çölde mola vermiş kervancılar, oyun oynayan köpekler, kediler vs.... Fakat bir tanesi tam benim yatağın solundaki duvarı kaplıyordu. o duvarda uzun saçlı sağ eliyle kalbini gösteren, başının üstünde güneş gibi ışık saçan haliyle isa duruyordu. Kalbi açık, tam ortası ise zincirle bağlanmıştı, yani kalbi zincirliydi.
ereninthenature
09-01-2014, 07:38
?
Rüyaların halüsinasyonların politika ve ticaret ile ne gibi ilişkisi olabilir.Hadi islam dininde tabiri denen bir yöntem var politika ve ticarette yerine birşeymi var.
Madde kullanımı halüsinasyonlara neden olur.Erdem Alaca babaannesinin ölümünden etkilenmiş stres bozukluğu sonucu anlattığı rüyayı görmüş.Siz yaramazlık yapmışsınız o nedenle gördüğünüzü zannettiğiniz hislere kapılmışsınız.Ben hastayım o nedenle merak ediyorum.Tuhaf rüya görenler varmı diye.Hastalığın etkisimi yoksa başka birşeymi anlamak istiyorum.
Sen varliga materyalist yaklasim icindesin ama en onemli varliklar indirgemeci yaklasimlarla hayatta anlasilamayacak seyler bana gore.
Politika, din, bilim. Herseyin birlestigi yeri unutuyorsun sen. Eger bilincin calismasinda bir problem varsa bu bilincin urettigi her alete yansiyacaktir dusuncesi getirdi beni buraya ve burnumun dikine gidicem. Neden? Cunku yanliz degilim. Bu soruyu cok insan sordu, cok garip insanlar sorup cevap aradilar bu soruya ve hippi kulturunun icinde yuzlerce gayet akademik agirliga sahip bilim adamlarida pesinde kostu bu sorunun. Tum insanligin psikolojisi bozuk olabilir mi? Insanligin basindan beri savastan baska bir sey yapilmadi nerdeyse. Herkes birsey yapti.
Benim politik gorusum, benim topragim, benim kadinim, benim tanrim, benim kulturum dediler hep.
Bunu yapmayanlar oldu mu hic? Oldu oldu. Sen gozunu buraya dikemiyorsun ve rasyonel kalip neden bunu yapmadiklarini anlamak istemiyorsun. Bunun cevabini evinde oturup bulamazsin. Amazona gidip samanlarla konusman lazim. Sana nasil dusunduklerini gosterecekler emin ol ve varlik hakkinda bilgileri seninkini golgede birakacaktir cunku bambaska bir perspektife sahipler. Ogrenecegin cok sey insanlardan. Ama onun yerine ne yapiyorsun? Benim felsefem, benim politik gorusum, benim suyum, benim buyum.
Beyaz adamin yaptiginin aynisini yapip beyaz adamin yaptigindan baska bir sey uretebilecegini saniyorsan cok fena yaniliyorsun. Tarih bunun ornegi olarak duruyor gozunun onunde. Dusuncelerin savas cikaracak sadece. Beyaz adam insanlarin sosyal programlamaya cevap veren birer makina olduguna inaniyor. Sen de buna inaniyorsun. Saman ne diyo peki? Hehehehehehehhehehehe :D diyorum. Cok fena yaniliyorsun iste. Bunu anlama istiyorsan, yapma deneyini, gozlemini. Okuma Jung. Freud'u dinle. Freud cozdu herseyi nasil olsa dimi? Marx gibi ayni. Biat et. Bencilce savun felsefeni. Hayal kur. Herkes varliga senin verdigin anlami verse hayalimiz gercek olurdu de. Benim isim savas cikaracak dusuncelerden artik kacinmamiz gerektigi. Biat ve bencillik bu isin gobeginde ve Jung cok iyi elestiriler yapmis.
Psychedelic tecrubeyide madde kullanimi olarak algiyabilirsin. Tamam. Ama toplum sanki hic madde kullanmiyor mu? Biz hippiler biyosferin bize sundugu meyveleri yiyoruz sadece. Bilimin onumuze biraktiklari genelde toxic oluyor. Esrar mesala alkolden daha az toxic. Nikotin en cok bagimlilik yapan madde. Kafein'de yuksek dozajda alininca etkisi gayet madde gibi hani :D. Haa bu maddeleri gunumuzun toplumu kabul etti ve kullaniyor problem yok. Biz gider guney amerikan yerlilerinin toplumunkini kullaninca psikolojisi bozuk oluyoruz oyle mi? Jung'da sana bilincsiz diyo nabcaz :D. Her kafadan bir ses cikiyo.
Bizler liberaliz. Yani herkesin dusuncesinin bize bir yarar saglayacaginin farkindayiz. Mesela sen ne yapiyorsan tersini yapmaliyiz aman ha siddet ciksin istemiyoruz cunku. Sizin jenerasyonun fikirleri sokaklarda adam bicaklatan fikirler. Biz daglarda muzik dinleriz insan oldurmek yerine. Oyle insanlariz oyle felsefemiz var.
Arada bir garip insanlar cikiyo iste. Iyiki cikmislar yazmislar etmisler okuyoruz onumuzu goruyoruz. Bu garip insanlar normal insanlar icin yazmadilar fikirlerini. Garip insanlar icin yazdilar. Ve bu garip insanlarin hep hayali arkadaslari vardi. Nietzche'nin Zerdust'u, Faust'un Mephisto'su, Ayn Rand'in Atlasi, benim Gaiam var. Burda ne donuyo anlatayim madem. Jung psikolojisine gore tanri zaten basindan beri insan yapilandirilmisligiydi. Insanin yuceligi arayisiydi. Bu tanrilarin insanlardan istekleri gercekten insanligin iyiligine. Cunku insanlar tek baslarina cok iyi dusunduklerini saniyorlar ama cok yaniliyorlar. Birine biat edeceksem kendi urettigim tanrima biat ederim diyoruz yani. Cok insan dusunmus acaba kendime bir fantazi dunyasi mi kuruyorum diye ve aynen cevabini da vermisler. Belki de oyle ama yanliz degiliz kesinlikle :D.
Ve gencler beni senden cok seviyo macros emin ol. Koyu komunist bir kac arkadasimi ayirdim TKP'den. Daha mantikli bir sosyal hareket var dedim. Sen sorarsin simdi ne oldugunu?
Doga diyorum. Sen bir ilisyon goruyorsun. Insanligin basindan beri gordugu bir ilisyon bu. Dunyayi kontrol ettigin yada edebilecegin ilisyonu. Iste insanin gordugu ve en cok hosuma giden ilisyon bu. Herkes girdi bunun tribine zaman zaman ama hep husranla sonuclandi. Artik stabilasyon hastaligindan vazgecilmeli. Insanin 10.000 yildir oynamaya calistigi bu stabilazasyon oyununu doga 3.5 milyar yildir oynuyor. Ve kimse gaia'nin kontrolunu eline geciremedi. Hayir olmadi. Bu hic olmadi iste.
Bizim koyde Buyuk Iskenderin kalesi var. Oraya gidip yeni ayda kamp yapip sigara iciyoruz arkaslarla arada bir. Kimse bilmiyor bile kaleyi, Turkiye'de cok az arkelogun haberi vardir. Hala kazsan etrafi para bile buluyorsun oyle bi alan. Orda oturup biz beyaz adamin gordugu ilisyonla t***ak geciyoruz. Yapcak birsey yok seninle de gecicez. Herkes girdi bu tribe ara ara bizde girdik cocukluk iste yapcak birsey yok. Milleti bir inandirirsam yazdigim cizgi filme gercek olucak tribleri bunlar ve cok fena dalga gecer bu genclik soyliyim.
Iste bence entellektuel insanlar skeptikligin dozajini biraz daha artirmali. Artik insanin yapilandirdigi kavramlarin farkli perspektiften bakildiginda tamamen degisebildigi bilgisini dusunce algoritmasinda bir yere sikistirmasi lazim. Ve ister inanin ister inanmayin. Insanin gerceklik algisi bozuk ve patolojik. Evrendeki en onemli zamandan farkli yerde yasamaya calisiyor insan, su andan baska heryerde. Ve bu gerceklik algisi en onemli seyi gozunden kacirmis durumda o da insanin kendi tecrubesi. Bu algi yanlis durtuler ve dusunceler uretmesine sebep oluyor kisinin. Bunun kokusunu aliyoruz ve kacari yok dusucez pesine. Burda herkese pay var cunku. Sanatciya da, filozofa da, politikaciya da, bilim adamina da var. Ben doga aktivistliginin pesindeyim sadece. Biyosferi kaybedicez yaptigimiz seyi bir 100 yil daha yaparsak. Bunun bilincine varma sen komunist utopyalarin hayalinin pesinde yargila herkesi. Cok yanlis iste. Alginin disinda daha buyuk bir problem var.
Ama bizim umrumuzda degil iste. Komunumuz hazir. Arkamizda cok daha agir felsefi gorusler var. Insanin degistigi filan. Sosyal programlamaya cevap vermedigi fln. Boyle seyler iste. Kucuk varsayimlar hep. Tayyip kucumsedi gencligi aldi boyunun olcusunu size de gelmesin sira diyorum sadece. Zor sorulari bize sordurtuyorsunuz dusunmeye korktugunuz icin. Sonra ben biliyorum diye geziyorsunuz. Sonra dalga gecince kibirli oluyoruz.
spartacus
09-01-2014, 08:43
Spartacus siz Hristiyan kökenlimisiniz.
Köyümde babamın amcasının evinde elinde demir asa kuzuları güden İsa resmi asılıydı.
Yok değilim :)
ereninthenature
09-01-2014, 08:48
Son olarak gerçek nedir? Burnumuzun dibidir, ona perdeler inşa edip, süslü ışık oyunları arasında tiyatro oynamanın insanlığa bir yarar getirmediği ise açık. Açık çünkü yüzyıllardır insanlık bu oyunlarla meşgul, burnunun ucunu gördüğü yok :)
Gercek senin burnunun dibinde evet. Ayni zamanda beyaz adamin da burnunun dibinde, evet. Ayni zamanda benim de burnumun dibinde, evet. Sonuc? Savas, kin, nefret, bencillik.
Bence tamamen birakmaliyiz bu burnumuzun dibindeki seyi spartacus olmuyo boyle sanki. En azindan benim felsefeme hareket veren dusunce bu olucak. Ya herkesin burnunun ucundadir ya da hic kimsenin. Benim manzaram cok daha eglenceli iste. Niye burnumun ucunda oldugunu varsayayim ki? Butun veriler tersini gosteriyor :D.
Ve mantar ne diyo biliyor musun? Bir insanin aydinlanmayi baska bir insandan beklemesi, sahildeki bir kum tanesinin digerinden beklemesi gibidir diyor. Aynen boyle konusuyor. Ve ben liberal olarak mantarin hakli oldugunu dusunuyorum. En mantikli argumani o atiyor sanki ortaya.
spartacus
09-01-2014, 09:00
Politika, din, bilim. Herseyin birlestigi yeri unutuyorsun sen. Eger bilincin calismasinda bir problem varsa bu bilincin urettigi her alete yansiyacaktir dusuncesi getirdi beni buraya ve burnumun dikine gidicem. Neden? Cunku yanliz degilim. Insanligin basindan beri savastan baska bir sey yapilmadi nerdeyse. Herkes birsey yapti.
İçimden konuya dalmak geldi nedense, umarım sorun değildir :)
Savaşların nedeni ideolojik değil ekonomi-politiktir, hamuru geçip biçime takılmak anlamsız, zira ideolojiler de buna göre şekilleniyor. Salt kendinde kafa değiştirerek savaşları bitirmek düşüncesi, savaşları sürdürenlere destek olmaktan başka bir anlam taşımaz. Ve gördüğüm ise ne yazık ki yine BEN faktörüdür.
Benim politik gorusum, benim topragim, benim kadinim, benim tanrim, benim kulturum dediler hep.
Amazona gidip samanlarla konusman lazim. Sana nasil dusunduklerini gosterecekler emin ol ve varlik hakkinda bilgileri seninkini golgede birakacaktir cunku bambaska bir perspektife sahipler. Ogrenecegin cok sey insanlardan. Ama onun yerine ne yapiyorsun? Benim felsefem, benim politik gorusum, benim suyum, benim buyum.
Yani sende benim görüşüm diyorsun. Bu kadar çelişki sence de garip değil mi? 2 çelişki var burada 1. Amazon insanın BEN'İ, iki kendi BEN'in.
Öznel idealizmin insanlığa bir şey kazandırmadığı 300 yıllık bilinen bir gerçektir bana göre. Deki biber acı değil, acı tadını ben veriyorum, deki çiçekler renksizdir, aslında ışık kırılmasıdır o halde her şeye niteliğini veren benim :) Beni değişirsem her şeyi değişirim inancı öznel idealizmdir bana göre, o çiçeğe o niteliği veren değil, alansın, o halde değiştirmek istiyorsan kendini değil çevreni değiştirmelisin, ortamı, koşulu bu da öznel idealizm ile mümkün değildir diye düşünüyorum, daha geniş bakmak gerekir. Bir balığı sudan çıkartıp, kenara koyup, güzel şeyler düşün demekle eşdeğerdir bu yaklaşım. Yahu balık ölüyor güzel şeyler düşlese ne olacak? Onu böyle oyalayacağına, yok efendim çırpınırken oraya buraya zarar verir, üstüme su sıçratır, güzel şeyler düşlesin mutlu ölsün diyeceğine, bırak çırpınsın da suya geri dönsün, bir kere denesin en azından! Bir daha denesin, ama hep denesin, taki suya erişene kadar, neden mani olmak istiyorsunuz?
Bizler liberaliz.
Liberali liberal yapan ne yazık ki günümüzde tarafgirliğidir. Liberal terimini hangi anlamda kullandın bilmem ama yazdıklarınla örtüşmüyor.
Doga diyorum. Sen bir ilisyon goruyorsun. Insanligin basindan beri gordugu bir ilisyon bu. Dunyayi kontrol ettigin yada edebilecegin ilisyonu.
Böyle bir ilizyondan haberim yok, ama toplumsal yaşam bir hayli ilizyonla dolu. Doğa da ise bir ilizyon filan gördüğüm yok, ilizyon insanların kafasında. Sudan çıkmış balık misali ve kendisine yabancılaşmış, hal böyle olunca kendi yabancılığını gerçek, doğa, evren kısaca dış dünyasını ilizyon sanmaya başlıyor, halbu ki asıl ilizyon egemen ideolojinin ona biçtiği roldür.
Ne diyor reklamlarda, ABCD al FARKLI HİSSET, ABCD AL ONALRDAN FARKLI OL, FARKINI GÖSTER. Halbu ki ABCD dediği metadır(ticaret malı), ama o kadar öküz hale gelmişizdir ki, kıçı kırık bir meta ile başkalarından farklı olacağımızı söylüyorlar, zaten ego ve bencillik diz boyu, malum sistem kapitalizm, bireyci, hal böyle olunca gerçek ile ilizyon birbirine giriyor. halbuki o ABCD yi alan benden farklı, bir adım önde olmuyor, sırf bunun için aptal olduğunu kendisine kendisini kandırarak gösteriyor. Hele şu yeryüzünde o ürünü pazarlayan çıkara bir dokun, hele bir kaybedeciğini düşünsün bak bakalım öyle ilizyonmuş, şamanmış vs dinliyor mu :)
Ama bizim umrumuzda degil iste. ... Tayyip kucumsedi gencligi aldi boyunun olcusunu size de gelmesin sira diyorum sadece. Zor sorulari bize sordurtuyorsunuz dusunmeye korktugunuz icin. Sonra ben biliyorum diye geziyorsunuz. Sonra dalga gecince kibirli oluyoruz.
Zor sorular gizli değilse bir kaç tane alabilir miyim? :yield:
ereninthenature
09-01-2014, 09:50
İçimden konuya dalmak geldi nedense, umarım sorun değildir :)
Savaşların nedeni ideolojik değil ekonomi-politiktir, hamuru geçip biçime takılmak anlamsız, zira ideolojiler de buna göre şekilleniyor. Salt kendinde kafa değiştirerek savaşları bitirmek düşüncesi, savaşları sürdürenlere destek olmaktan başka bir anlam taşımaz. Ve gördüğüm ise ne yazık ki yine BEN faktörüdür.
Senin unuttugun varsayim insanlara artik savasmadan yasanabilecegine dair fikirler getirmek. Mumkun mu? Tamamen mi ihtimal disi? Hayir hayir. Tamamen mumkun. Ne kadar ileri gidecegimize bakar. Ne kadar mi? Menuye bir yemek daha ekleriz biter. Hehehehe:D. Cocukca geliyor dimi? Bence savas cikartmak cocukca iste.
Ben faktoru iste. Burda neden hayali arkadaslari var saniyorsun insanlarin. Kendi goruslerini sana baskalarininmis gibi anlatmasi lazim birilerinin yoksa "sende kendinden bahsediyorsun, senin gorusunu anlatiyorsun, senin algin.....". Kisi kendi anlaminin patolojik oldugunu anlamamak icin elinden geleni yapiyor. Nabicaz? Masal anlaticaz. Baska yolu yok. Bunu anlasan zaten. Kisinin kendisine masal anlatip inandigini anlasan. Milleti korkutacak masallar anlatmazsin. Korkudan donuna yapiyor millet niye korkutuyorsun ki insanlari? Ne dondugu hakkinda bir fikrin var dimi etrafta? Yok iste. Hic bir fikrin yok ne dondugune dair. Cok kucuk bir bilgi ve anlam patternini takip ettin ve o kadar dar ki gorusun 200 yil onceden gocmus bir perspektif seninkisi. Kendine olusturdugun dunya gorusunun cok cok cok kucuk bilgi ve anlamla sekillendigini anlasan zaten korkmazsin. Korkulcak bir sey yok birader. Giriyor millet tribe iste yonetiyorum hehehe diyor bir bakiyor ipin ucu kacmis yikilmis felsefesi, medeniyeti, devleti vs. Cok adam girdi bu triplere hala milletin bunun pesinde kosmasi cok komik.
Kac filozof, kac politaci, kac dinci palyaco gibi surununce anliyacaksin? Kimsenin hic bir fikri yok! Ciddi ciddi! Benim de yok. Onunu goremiyo insanlik. Bilinmezden tirstigimiz icin dusunemiyoruz. Bilinmezi inanc cukuruna dusmeden dusunce dunyamiza olabildigince sokmaliyiz. Ben bunu yapiyorum. Jung bunu yaparsan gercekten bilincli sayilirsin diyo.
Ve ben faktorune gelicek olursak. Ben aslinda ben tanimi yapmadan dusunuyorum. Ben kim ya. Bu zamanda yasayan bir genc. Baya problemli. Ben beni asarak, benle alakasi olmayan seylere odaklanarak dusunebiliyorum ancak. Olay benle baglantilandimi cok sacma bir sekilde inandirdim kendimi hep bir b*klara. Inandirmamak icin benden gectim artik. Olayin benle alakasi yok. Seninle de yok iste. Etrafta bir kaos var ve herkes kendine pay cikarma pesinde. Birakirsan kendini ancak o zaman gorursun kaos'u ve ayirirsin ilisyonla gercegi, dogruyu ve estetigi.
Yani sende benim görüşüm diyorsun. Bu kadar çelişki sence de garip değil mi? 2 çelişki var burada 1. Amazon insanın BEN'İ, iki kendi BEN'in.
Yukarda anlattim. Benligi gecince insan kavramlarin disinda dusunebilir zaten. Yoksa Marx'in gozlugunu takar bakarsin dunyaya. Yada baskasinin. Insanin icinde bilincdisi var. Bilinc butun gucunu burdan aliyor. Jung'un tanimi bu yani. Ve bilincdisindan fikirler almak icin kendini asmalisin. Dusunce egonun etrafinda donmeyecek yani. Celiski degil bu yani. Problem bencillikte. Sence herkes paylassa problemimiz kalir mi? Yani temelde bencilligi biraksak savas cikmayacak, niye komunizm o zaman? Insanin neyi sectigi onemli iste beyaz adam bencilce savas diyor, sende bencilce savas diyorsun. Olan biyosfere oluyor.
Beyaz adamin kapitalizmi senin otoriter devletinden daha yasanilasi bir yer. Niye? Devlet hadi yavrum savasa diyor. Beyaz adam bu arabayi alirsan mutlu olursun diyor. Ben ikisinin arasinda secim yapcak olsam kapital duzen yurusun derim. Cunku insanlar bilinclenip urunlerini almasalar dandik sirketlerin. Kaliteli urun talep edip bir sure 1 ay bile bekleseler butun sistemleri dizine indirirler. Niye savasalim ya? Bilinclensek bitti olay. Her problem cozulur.
Öznel idealizmin insanlığa bir şey kazandırmadığı 300 yıllık bilinen bir gerçektir bana göre. Deki biber acı değil, acı tadını ben veriyorum, deki çiçekler renksizdir, aslında ışık kırılmasıdır o halde her şeye niteliğini veren benim :) Beni değişirsem her şeyi değişirim inancı öznel idealizmdir bana göre, o çiçeğe o niteliği veren değil, alansın, o halde değiştirmek istiyorsan kendini değil çevreni değiştirmelisin, ortamı, koşulu bu da öznel idealizm ile mümkün değildir diye düşünüyorum, daha geniş bakmak gerekir. Bir balığı sudan çıkartıp, kenara koyup, güzel şeyler düşün demekle eşdeğerdir bu yaklaşım. Yahu balık ölüyor güzel şeyler düşlese ne olacak?
Ben sadece egoyu bastirsak diyorum. Bir felsefi gorusu tamamen takip ettigim yok su an. Ego'dan kurtulmak ne kadar kolay peki? Bi bardak aci su iciceksin. Evet. Inanmak istemezsin ama bu olay var yani. Boyle bir secenek var bir de savas var. Eh savas olsun madem diyorsan oyle olsun diyorum. Senin bilecegin isler bunlar. Senin oznel dunyan.
Sana anlattigim sey, Jung'un dedigi sey. Eger bencilligi birakirsan bencil olmayan dusunceler, durtuler urettigi insanin. Bunun gozlemi, verisi mevcut. Problem ne? Varolan zenginligin paylasilamamasi.
Eee nasil cozulur? Herkes bir dogal cocuk yapsa insanligin nufusu 100-200 yil icinde baya azalicak. Yani sadece insanlar problemin ne oldugunun farkina varsa ve probleme katkida bulunmasa hani diyorum. Problemi anla ve cozume yonelik bir adim at. Bir cocuk yap. Devletler gocer, kapital duzen yikilir, dinciler mizildanir durur tayyip gibi. 1 cocuk ya. Mantar gibi uremenin anlami yok. Biyosfer kaldirmiyo iste. 1 milyar insan olsa simdi herkes doyar.
Ama her aile ne yapti simdiye kadar? Devlet yuruyun savasa dedi 10 cocuk yapin Aryan irki icin. Tamam efendim dediler.
Tayyip ne diyo 3 cocuk yapin. Muslolar tamam efendim.
Marx diyo it gibi uremezseniz savasta yenilirsiniz. Tamam efendim.
Ya birak butun maddeyi geride kalsin. Paylasan paylassin. Sen bir cocuk yapip 10 arkadasini problemin bu olduguna ikna etsen dunyayi degistirirsin ya. Birak savas mavas masali okuma bana. Yemeyiz yani. Net bi problem var gozumuzun onunde o da insanda. Her insanin kendisi o problem. Vazgecmemek keyfinden. Niye? Ne biliyim. Ben senin omrune sigdircagin keyfin 10000 katini aldim ondan 1 cocuk yaparim pek umrumda olmaz. Sen gider urersin o keyfinden vazgecmezsin. Biyosfer benim icin Marx'tan daha onemli iste. Onceliklerimiz farkli.
Liberali liberal yapan ne yazık ki günümüzde tarafgirliğidir. Liberal terimini hangi anlamda kullandın bilmem ama yazdıklarınla örtüşmüyor.
Tamamen ozgur bir sekilde herkese bir hak veriyorum kendilerini aciklamalari icin yani. Herkesin fikri dinlenmeli. Varsayimlarina bakar atarsin kenara. Dogru mu, yanlis mi?
Böyle bir ilizyondan haberim yok, ama toplumsal yaşam bir hayli ilizyonla dolu. Doğa da ise bir ilizyon filan gördüğüm yok, ilizyon insanların kafasında. Sudan çıkmış balık misali ve kendisine yabancılaşmış, hal böyle olunca kendi yabancılığını gerçek, doğa, evren kısaca dış dünyasını ilizyon sanmaya başlıyor, halbu ki asıl ilizyon egemen ideolojinin ona biçtiği roldür.
Hayir hayir. Var oyle bir ilisyon. Yonettigini sandi millet dunyayi. Yediler o kazigi. Biliyosun sen. Gozunu kacirma bu ilisyondan. Stabilazasyon imkansiz! Ancak tamamen degisim uzerine bir sistem kurabilirsin ve senin dusunce algoritman bunu anlamaya uygun degil. Sen benim anlamim diyorsun baskasini alip bildigim kavramlara vermem bile diyorsun. Baska perspektiften bakmam ve anlamam karsidaki insani.
Bu stabilizasyon cabasini doga var ya iste alir yere vurur. Cok pis t***ak gecer, delirdim sanirsin. Hayir bunu unutma. Stabilizasyon kurmaya calisiyosun, ikiniyosun ve yasadigin sadece bir ilisyon. Butun fikirler insanligin bir yerden bir yere goturen sisme botlar gibi. Bir yere kadar calisiyor duruyor. Bunun bilincinde olanlar kuruyor bu baskin duzeni. Bunun uzerine yeni psikoloji yazilcak. Aaaa dur Jung yazmis zaten. evrensel-insan 20 yildir yazmis. Modern bilim yanlis olani kabul etmis. Hic yanilmiyo bilim zaten. Olmadi oyle sey. Olmus olamaz. Garip insanlar bunun farkina varmis olamaz dimi?
Ne diyor reklamlarda, ABCD al FARKLI HİSSET, ABCD AL ONALRDAN FARKLI OL, FARKINI GÖSTER. Halbu ki ABCD dediği metadır(ticaret malı), ama o kadar öküz hale gelmişizdir ki, kıçı kırık bir meta ile başkalarından farklı olacağımızı söylüyorlar, zaten ego ve bencillik diz boyu, malum sistem kapitalizm, bireyci, hal böyle olunca gerçek ile ilizyon birbirine giriyor. halbuki o ABCD yi alan benden farklı, bir adım önde olmuyor, sırf bunun için aptal olduğunu kendisine kendisini kandırarak gösteriyor. Hele şu yeryüzünde o ürünü pazarlayan çıkara bir dokun, hele bir kaybedeciğini düşünsün bak bakalım öyle ilizyonmuş, şamanmış vs dinliyor mu :)
Iste tuccarin umrunda degil ki. Urunu alsak tamam. Adamin umrunda olan bu. Almasak 1 ay ekonomi coker. Ben 1 ay yasarim dogada, sen yasayabilir misin? Biz 1 ay paylasiriz bilgimizi, esyamizi. Aa dur zaten paylasiyoruz. 1 telefonla 1000 lira aliyorum ben. Niye diye sormuyorlar ya :D. Kimdeyse para kullanilir. Onemli olan paylasmak. Para problem degil bitcoin kullaniriz gene dizine indiririz kapital duzeni, devletleri. Herkes bitcoin kullansa ne olur ya devletin hali sen soylesene bana? Ne gerek var savasa.
Zor sorular gizli değilse bir kaç tane alabilir miyim? :yield:
Kisiye ego elbisesi gecirilmese sanki basindan bencil olmayacak ve paylasacak. Ne diyorsun tum tarih boyunca yapilan bu sey herseyin sorumlusu olmasin? Ve yapmayanlar sahiplenmediler topragi bile. Kizilderililer, amazon samanist kabileleri vs. Ve bize guzel bir felsefe, dusunce algoritmasi, kultur ve bildigin farmakolojik teknoljiler birakmis durumdalar. Bunu kulture katmak savasmaktan daha mantikli ve insancil sanki. Cunku insana hangi ego elbisesini gecirsen ayni seyi yapiyorsun. Beyaz adamin yaptigini yapiyorsun sadece. Beyaz adam gercek saniyor bilgisayar ekraninda gordugu 6 haneli banka balansini ama degil iste :D. Yiyosa gelsin kuytuya samanlarin anlatacaklarida var ama yemiyo iste. Korkuyolar ya gercek degilse diye. Ben omrumu verdim buna kesin gercektir bu ekrandaki sayilar diyo. Buyuk araba alirsam severler beni diyor fln.
Sen de beyaz adamla ayni hatayi yapiyorsun. Insanin dogal haline guvenmiyorsun. Ortada kanitlar var anlamak istemiyorsun. Toplumsal degisim daha baska yonlerde olabilir.
spartacus
09-01-2014, 14:25
Lafla peynir gemisi yürümez değil mi? Ne Marx'ı ne bilmem neyi? marx ile okuduğun idealistler arasındaki temel fark, Marx'ınki gözlemlenebilir, analiz edilebilir şeylerdir, ya ötekilerin ki? Öyle her okuduğuna inanan bir tipe benziyor muyum, inansam sana inanırdım demi :)
Bana subjektif şeylerden bahsetme, böyle masal gibi, heleki kişi deme. Balık sudan çıkmış, söyle ne yapması gerekir?
Sana göre etrafını incelemesin, deniz nerede bakmasın eee ne yapsın? Egosunu çözsün :) Beni boşver eren işte senin asıl anlamadığın bu. Savaşları çocuk oyunu sanman dahi aslında şiddetle Marx okuman gerektiğini gösteriyor, ha okumadan, analizlere bakmadan konuşursan olmaz, lafını ertmezsin olur biter. Savaşları anlamak için karaya vurmuş balığı çözmen lazım, yoksa savaş çıkartanların ekmeğine tereyağ sürmek işi omuzlarına kalır böyle, insanları masallarla uyutursun, yahu karaya vurmuş nefes alamıyor izin ver gerçekliğini görsün..
marx diyor ki, balık suyun dışında, bu ortamda yaşayabilir mi? - yani sende döner bakarsın balık karaya mı vurmuş değil mi? İnanmak ne ya, iyi misin, yoksa müslüman mahallesi mi burası :)
Bu ortamda yaşayabilir mi? bakıyor ki hayır? Sonra ne yapıyor NEDEN? sorusunu soruyor?
cevaplıyor, çünkü balığın nefes alabilmesi için suya ihtiyacı var. Ne ile nefes alacak solungaçlarıyla. Bak okuduğumu böyle okurum, masal da okurum ama eğlenme, ne bileyim vaktimi geçirmek, bazen insanın fantastik hayal gücünün ürünleriyle hoş bir an geçirmek için. Ötesi hikayedir zaten.
Şimdi ne diyorsun, 1 şey söylüyorsun sadece tek bir şey, kişi şu ya da böyle olmalı. Bireyi kendin aşmamışsın en temel çelişkin burada.
Efenim nasıl diye soruyoruz yok egoyu yenmek, yok bilmem ne diyorsun, burada benim anlayacam ne var, ne tür bilgi verdin, hep aynı şeyi söylüyorsun? iyide ortamı değiştirmedin, çevreyi değiştirmedin, durum değişmedi, cici balık zorlama kendine suya kavuşmak için hayal kur diyorsun, ya da benliğini aş vs, yahu balık ölüyor, çevrene bir baksana! Bir daha soruyoruz nasıl, işte eyle...
Böyle olmaz, buraya beni inandırmak için yazma, bana göstermek için yaz ama lütfen spekülatif, yani salt kurguların olmasın.
Şimdi balık su kıyısına vurmuş, önce onu oraya ne vurdu buna bakacaz.
Sonra ne yapmalı bunu analiz edecez.
Sonra da buna göre düşünecez.
peki sen ne yapıyorsun? Hiç bir şeyin teorisini üretiyorsun ve sonrada hiç işte diyorsun. O kadar yazıyorsun, hiçten başka bir şey çıkaramadım bir türlü... Benim diyeceğim 2 kelimedir, umarım kendine gelirsin, birden değil sert düşüş olur zira bu kadar yüksekten düşmeni istemem, yavaş yavaş gel. :)
Birde tavsiyem karşındakinin fikrini, görüşünü bilmediğin konularda onlar adına karar kılma ve ardınca kendi kıldığın kararları dönüp dayanaksız eleştirme, bak bu çok önemli, anlattığınla, tutumun tam zıt!
ben sana sorayım madem gizli sorularını açmıyorsun! Birde başkalarının yanlışı senin doğrun değildir, kendini ifade et bırak marx'ı vs... Dalga balığı karaya vurmuş? Sence balık ne yapmalı?
Kestane kebap spekülasyonsuz bir cevap.
ereninthenature
09-01-2014, 15:43
ben sana sorayım madem gizli sorularını açmıyorsun! Birde başkalarının yanlışı senin doğrun değildir, kendini ifade et bırak marx'ı vs... Dalga balığı karaya vurmuş? Sence balık ne yapmalı?evrensel-insan kesinlikle hakli. Butun bilgi hatta bilimsel bilgi dis dunyada tekrarlanan birer pattern. Bu ancak insanin bilincinde bilgi olarak algilanabilir. Disarda bilgi ve anlam yok. Ve hepsi insan yapilandirilmisligi. Bunun farkina varsak sadece tamamen bitti olay. Bunu gormek istemiyorsun. Bu entellektuel ahlaksizlik sadece ve hafiflik. Bunu bilmeden nereye gidecen ki sen? Neyi dusunucen? Olmicak yani, bunun bilincinde dusunmen lazim.
Yani bak anla artik materyalizmden pis kokular cikmaya basliyor zaten. Quantum seviyesinde gozlemci olmayinca var olmayan parcaciklar, geriye akan zamanlar, durduk yere ortaya cikip kaybolan parcaciklar vs. Evrenin madde gibi degil de dusunce gibi bir hareketi oldugunu gozlemliyorum ve dusunceler kesinlikle metafizigin konusudur. Insani insan yapan hersey metafizigin alanina giriyor. Insanin urettigi hersey bilim de oyle malesef :D.
Ve bilimin yapamadigi sey zamanla tekrarlanmayan olaylari incelemektir. En onemli seyler bir kere oluyo hayatta. Sen bilimsel verilerin uzerine politika oturtcaksan bunu goz onunde bulundurmalisin. En onemli seyleri algilayamayacaksin materyalist/bilimsel bir zihinle.
Eeee din yaziyoruz yani ne yaparsak yapalim. Bunun bilincinde ol oyle yaz diyorum sadece. Ben bu tartismanin uzamasinin bir ise yaramayagini biliyorum.
Bireyi asmak fln diyorsun bana. Beyaz adamin kurdugu luna parkta carpisan arabalara binmek istiyorsun sen. Hepsi bu. Bireyi asmak buysa ben almiyim diyorum. Devam et sen.
Tesekkur ederim elestirilerin icin.
spartacus
09-01-2014, 16:27
:) Masal anlatma demiştim. Sen böyle yazarken o balık öldü.
Hem diyorsun ki, onun, şunun bunun fikri, sen benimle bu başlıkta ifade ettiğim şeyler üzerine neden konuşmuyorsun da sürekli şunun, bunun lafzını ediyorsun? 3 pargarf yazıda bu kadar fazla çelişmen bile bence bir sorun, zaten o yüzden bizler bu düşüncelerden bir türlü bir şey anlayamıyoruz, elimizde değil zira 3 paragrafta dahi kendi kendisi ile çelişiyorlar, sonuçta neyi tutacaz, neresinden bakacaz bir tutarlılık yok, tutunacak dalı yok..
Bir daha yazayım;
Birde tavsiyem karşındakinin fikrini, görüşünü bilmediğin konularda onlar adına karar kılma ve ardınca kendi kıldığın kararları dönüp dayanaksız eleştirme, bak bu çok önemli, anlattığınla, tutumun tam zıt! paragraf açık değil mi? Kafan karmakarışık, iyide benim günahım ne yahu? Söylemediğim şeyler üzerinden gelme, bırak şunu bunu, ölmüşleri vs, ben yazıyorum, canlı ve diri.
Yani bak anla artik materyalizmden pis kokular cikmaya basliyor zaten.
Bu resmi ideolojinin bir yalanı, inandın mı :)
Ve bilimin yapamadigi sey zamanla tekrarlanmayan olaylari incelemektir. En onemli seyler bir kere oluyo hayatta. Sen bilimsel verilerin uzerine politika oturtcaksan bunu goz onunde bulundurmalisin. En onemli seyleri algilayamayacaksin materyalist/bilimsel bir zihinle.
Yapılandırılmışlığınızın dünyasında bilimin anlamı ne? iyi misin sen? Tamam tartışma uzamasın kabul;
Dalgalar balığı kıyıya vurmuş. Sence balık ne yapmalı?
ereninthenature
10-01-2014, 01:59
Benim umrumda degil ki celisip celismemek. Benim merak ettigim bir insan neden bir politik gorusu takip eder. Ozellikle komunizmi. Buna cevap aradim ve yeterli bilgiyi edindim. Ben bilgi uzerine bir tartisma dondurmuyorum ki basindan beri.
Bilim en onemli seyleri kaciracak gozunden bunu da ekleyeyim terkardan. Biliyorsun boyle oldugunu. Bilim insanin urettigi bir alet sadece ve kotu insanlarin elinde kotu isler yapiyor. Insanin problemini bilimle cozmeye calismak cok sacma iste bunu anlayamayacaksin.
Celiskiye gelcek olursak. Tum dunya celisiyo be arkadasim birbiriyle :D. Bunu anlamaya ikiniyoruz zaten. Herkes ayni seye bakip farkli seyleri algiliyor. Buraya cozum getirmek amacimiz.
spartacus
10-01-2014, 04:30
Benim umrumda degil ki celisip celismemek. Benim merak ettigim bir insan neden bir politik gorusu takip eder. Ozellikle komunizmi. Buna cevap aradim ve yeterli bilgiyi edindim. Ben bilgi uzerine bir tartisma dondurmuyorum ki basindan beri.
Piki öle olsun :)
İnsanların karnını doyurduğumda bana kahraman diyorlar, neden aç olduklarını sorduğumda komünist diyorlar (Che) . bunca paragrafta karaya vuran balığın neden vurduğunu sormadın -ki araştırmaların konusunu yeterli göremedim. haklısın...
Bilim en onemli seyleri kaciracak gozunden bunu da ekleyeyim terkardan. Biliyorsun boyle oldugunu. Bilim insanin urettigi bir alet sadece ve kotu insanlarin elinde kotu isler yapiyor. Insanin problemini bilimle cozmeye calismak cok sacma iste bunu anlayamayacaksin.
Felsefe NEDEN diye sorar, bilimde oturur NASIL diye öğrenmeye çalışır. Felsefe öğrenme eylemi, bilimde bunun yoludur. Ne bileyim sen ringe çıkmış bir kaç boksörden bahseder gibi bahsediyorsun her şeyden :)
Celiskiye gelcek olursak. Tum dunya celisiyo be arkadasim birbiriyle :D. Bunu anlamaya ikiniyoruz zaten. Herkes ayni seye bakip farkli seyleri algiliyor. Buraya cozum getirmek amacimiz.
o halde çevreyi önemsemeli. Hayırdır herkese dalton elbisesi mi giydireceksin :) Yine de her yerin aynı düzende, aynı ölçüde, aynı yapıtaşında olma durumu ancak zihninde mümkün, doğada her şeyi aynı yapamazsın, hiç bir koşulu, bir diğerine eşitleyemezsin, haliyle çevre ne kadar değişken ise, içindeki canlı-cansız her şey dahil ona göre durum alır. Doğada hiç bir şey birbirinin tıpatıp aynısı olmaz, zira birbirinin tıpatıp aynısı 1 salise dahi bulamayız, bir şeyler değişmiştir. halbuki insan zihnine göre olabilir değil mi? İşte eleştirdiğim yerlerden birisi bu, öznele bu kadar dalarsanız, hayali bir dünya yaratırsınız, bakarsınız ki gerçek kurgularınıza uymuyor, bu sizi GERÇEKLERDE RÜYADIR deme noktasına getirir, bilmem ki ifade edebildim mi?. yani öyle masabaşında yapılan birey şekillendirme mühendisliğini anlamlı bulmuyorum, zira anlamsız, zorlama, zoraki...
Sana bir örnek verdim, ağaçları yanlış diken, güneşin yönünü ve sıralamayı hesaplamayan bir çiftçinin diktiği ağaçlar eğri, büğrü olabilir zira güneş bunun için önemli bir etkendir. Kısaca herkes aynı olamaz, ama ortak, kader birliği yapabilirler bunun içinde yaşam ve paylaşım alanlarının değişmesi lazım!
Rüya ile gerçek arasındaki fark, birinde uyanırsın, diğerinde ise uyanamazsın. İlla insanın gerçekliğini de uyutmak düşüncesi insanlık yararına pek bir anlam taşımıyor. Bunu yüzyıllardır o savaşları çıkartanlar zaten yapmıyor mu? Afyonlanmış insanları, başka türden afyonlamanın yararı ne? Bir taraftan savaşlardan bahsediyorsun, diğer taraftan bu savaşları üreten ortam ve merkezlere, siz rahat olun biz toplumu uyuttuk mesajı veriyorsun :)
Neyse
Balık kıyıya vurmuş, yani sudan çıkmış balık misali.
Neden kıyıya vurduğunu sormayacak mısın? Balık ne yapmalı?
ereninthenature
10-01-2014, 07:27
Felsefe NEDEN diye sorar, bilimde oturur NASIL diye öğrenmeye çalışır. Felsefe öğrenme eylemi, bilimde bunun yoludur. Ne bileyim sen ringe çıkmış bir kaç boksörden bahseder gibi bahsediyorsun her şeyden :)
Dedigim gibi zor sorulari bize sordurtuyorsun. Buna kiziyoruz zaten. Ya tam bilincli degilsek spartacus? Ne olacak o zaman? Sokaga ciktiginda gordugun insanlar bilincli mi tam olarak? Jung degil diyo, evrensel-insan degil diyo bende degil diyorum. Sen farketmez diyorsan de. Ben problemi hem sende hem de kapitalistte goruyorum anladin mi? Insanin beyninde/bilincinde bir is donuyo sanki ve bunu anlamaya calisiyorum.
Cocuklugumdan beri sordum bu soruyu ve kesinlikle bir is var. Tam olarak bilincli degiliz, kesinlikle degiliz. Jung bu isin ustune cok fena dusmus ve 3-4 arkadas coktuk kitaplarina iyice. Cogu Jung'cu psikologun gordugunden daha cok psikolojik gozlemimiz vardir emin ol ve Jung hakli ya. Dogaustu butun deneyimlerimizi, ruyalarimizi bize neden oldugunu gosteriyor ve diger dinlerden mitlerle bize neyi neden yaptigimizi anlatiyor. Freud sacmaliyor bir kere doga ustu olayla karsilastin mi Freud ise yaramiyor artik. Bazi insanlara bi halt oluyor iste ve Jung bunu guzelce anlatmis. Inanmiyorsan git oku, bilince kesinlikle metafiziksel yaklasmak lazim ve insanlarin inandiklari mitler/ideolojiler hepsi teolojinin konusu.
Ve ortaya insan tanimi birakmamiz lazim artik. Her kafadan bir ses cikiyor. Bende evrensel-insan gibi sunu diyorum tam olarak butun durtulerini bastiramiyorsan birader sen kediden farksizsin. Bunlar agir laflar hep ama ilk ben dusunmedim son da olmayacam gorundugu kadariyla.
Sana bir örnek verdim, ağaçları yanlış diken, güneşin yönünü ve sıralamayı hesaplamayan bir çiftçinin diktiği ağaçlar eğri, büğrü olabilir zira güneş bunun için önemli bir etkendir. Kısaca herkes aynı olamaz, ama ortak, kader birliği yapabilirler bunun içinde yaşam ve paylaşım alanlarının değişmesi lazım!
Iste bizde bunu yapmaya calisiyoruz. Bizim elimizdeki aletler Jung psikolosiyle birlestiginde birer bilinc teleskopu halini aliyor. Ideolojilerin, dinlerin ne oldugu, ne ise yaradigini goruyoruz ya. Sen neden dalmiyorsun oznel dunyana biliyoruz, emin ol. Ilk biz degildik bu ise girisen yani. Ve devam edicez anlasilan.
Rüya ile gerçek arasındaki fark, birinde uyanırsın, diğerinde ise uyanamazsın. İlla insanın gerçekliğini de uyutmak düşüncesi insanlık yararına pek bir anlam taşımıyor. Bunu yüzyıllardır o savaşları çıkartanlar zaten yapmıyor mu? Afyonlanmış insanları, başka türden afyonlamanın yararı ne? Bir taraftan savaşlardan bahsediyorsun, diğer taraftan bu savaşları üreten ortam ve merkezlere, siz rahat olun biz toplumu uyuttuk mesajı veriyorsun :)
Sen madde kullaniminin insanlari uyusturdugunu saniyorsun dimi? Freud'e gore oyle ama yine dedigim gibi Jung'a gore daha cok bilinclendiriyor. Biz bilincdisina seyahata cikip geliyoruz ya. Kendimize bakip geliyoruz spartacus, aletlerimiz cok kaliteli. Dedigim gibi samanist antik bir teknoloji ve samanist ogretiler modern bilimle birlesince ortaya ciddi veriler birakiyoruz.
En onemli veri ise kisinin benlik bilinci. Bir kere gezdin mi bilincdisinda ego cildiriyor. Nasil olur ya diyo? Bir tek bu realite vardi hani diyo. Bu alt benlik bilincini sakinlestirdin mi bilincdisina yapilan seyahatlar ister ruyada ister tripte olsun inanilmaz bilgilendirici ve yapici birer tecrubeye donusuyor. Samanlar bunu dedigim binlerce yildir yapiyor bir halt oldugu yok.
Balık kıyıya vurmuş, yani sudan çıkmış balık misali.
Neden kıyıya vurduğunu sormayacak mısın? Balık ne yapmalı?
Illa cikilcak o sudan anliyor musun? Evriliyoruz ya uyan artik. Bir yere dogru gidiyo insanlik daldan indiginden beri ve bu yolun egrisi, dogrusu yok. Maymundan insana evrildiysek insandan da baska bir seye evriliyoruz su an. Canini sikma sen biz bu bilinmeyen diyarlarda gezicez. Buralarda insanlik cunku disarda degil insan emin ol. Insani insan yapan zenginlikler de burlarda. Sanat burda, erdem burda, yucelik burda, ahlak burda, ask burda birader. Sen gez dis dunyada ve aci insanlara arabalari yok fln diye. Senden mutlu amazondaki samanlar hic suphen olmasin. Kiskanman lazim acimak yerine. Bir anlasan Nietzsche niye "bir insana acimak en buyuk ahlaksizliktir" dedigini. Insanlari programlamanin da ne kadar buyuk bir ahlaksizlik oldugunu anlardin.
spartacus
10-01-2014, 07:46
Dedigim gibi zor sorulari bize sordurtuyorsun. Buna kiziyoruz zaten. Ya tam bilincli degilsek spartacus? Ne olacak o zaman? Sokaga ciktiginda gordugun insanlar bilincli mi tam olarak? Jung degil diyo, evrensel-insan degil diyo bende degil diyorum. Sen farketmez diyorsan de. Ben problemi hem sende hem de kapitalistte goruyorum anladin mi? Insanin beyninde/bilincinde bir is donuyo sanki ve bunu anlamaya calisiyorum.
ben bilinçli demiyorum ki! balık sorusunda 2 yol var;
1. Neden
2. nasıl sorusunu sormak
Sen ne diyorsun, sormam diyorsun, önemli olan diyorsun balığın yaşam alanı, durumu, koşulu değil, BEN lik faktörüdür diyorsun, yani başkaca da hiç bir sorun yok sana göre (ulan sizleri 15 gün aç bırakmak lazım aslında!, ardından da ikinize aaa ne kadar güzel bir dünya, diye zihinsel sorunlarınızı tartışmak alzım, açmışsın, susuzmuşsun bakalım umrunda olmayacak mı, kendinizi tokmuş gibi yapılandırırsınız olur biter, denemek lazım oluyor mu? E hayta, doğaya, insana böyle baktığınıza göre, denemekte yarar var diye düşünüyorum, bakalım kurgularınızın, zihni idealizminizin hayatta bir karşılığı, pratikte bir olumlayanı var mı). Sana göre dalgaymış, ortammış, kıyıya vurmuş olmakmış, bu durumdan kurtulmakmış önem arzetmiyor, ya ne önem arzediyor, balığın hayal dünyası.
Daha sonra neden, nasıl sorusunu soranları, onların iradelerinden bağımsız kendince bir kalıba yerleştiriyor, kendi yerleştirdiğin kerameti kendinden menkul kalıplarınla eleştirmeye çalışıyorsun. iyide bu senaryonun 1 yazarı, 1 yönetmeni, 1 oyuncusu ve 1 rolü var tümüde sadece senden ibaret. Olmuyor böyle :)
Gerçi senin tercihin ama tercihlerini olumlamak için başkalarını dayanak yapma, bu durumda yine kendi görüşlerinle çelişiyorsun. sanırım ben anlatamıyorum :)
Illa cikilcak o sudan anliyor musun? Evriliyoruz ya uyan artik. Bir yere dogru gidiyo insanlik daldan indiginden beri ve bu yolun egrisi, dogrusu yok. Maymundan insana evrildiysek insandan da baska bir seye evriliyoruz su an.
Erenthenature
balık sudan çıkmadı, dalga onu kıyıya vurdu. ben sana diyorum ki balık ne yapsın, nasıl yapsın bak hala bilinçten bahsediyorsun. Arkadaş balık kurtulmak için 500.000 yıl evrileyim, akciğerlerim olsun diye mi bekleyecek.
uzamasın, soruya yanıt veremiyorsan veremiyorum de gitsin, ne bilinci yahu? İşte bu bakış açınla sen insanları bilinçsiz olarak damgalaerken, kendi görüşlerinde zerre bilgi taşımıyorsun, sadece kalıpların var ve bir senaryo dünyasında yaşar gibisin-İZ-.
Ama müsade edersen biz balığı su dışına atan faktörü görmek ve bilmek istiyoruz. ve yine biz, senin gibi balığa ey balık sen bilinçsizsin, şusun busun demektense, çırpınarak suya dönmesi gereğini görüyor, ifade etmeye çalışıyoruz. Aramızdaki temel fark bu. O balık Polyanna olsa ne olur, durumu ortada, hülyalı hayaller ve kendi 1 karış beyninden tasarladığı kurgular, zihinsel mastürbasyonlarla afyonlanmak ve saplantılı bir psikolojik duruş sergilemekten, kendi benliğine, egosuna tapmaktansa, o an, işte tam orada masala değil, suya dönemeye ihtiyacı var, suya dönmesi ve bunu kavraması lazım!
İyi hoşta eleştiri bana olmaz ki.Mikrodan makroya iç içe geçmiş kozmos bilincine inanan birine bu tarz eleştiri getirilemez.Kozmosun bilinci olduğuna inanan cansız canlı madde ayrımı olmadığına inanan birini eleştiriyorsunuz.
Amazonlarda saman ne diyor bilemem.Amma Dersimde ağaçlarla konuştuğum için deli sıfatı dahi almışımdır.Ağaçla beraber sallanıp onu düşüme davet ederdim.Dağ gibi düşünüp beni çağırmasını isterdim.
Belki delilik.
evrensel-insan
10-01-2014, 22:09
Lafla peynir gemisi yürümez değil mi? Ne Marx'ı ne bilmem neyi? marx ile okuduğun idealistler arasındaki temel fark, Marx'ınki gözlemlenebilir, analiz edilebilir şeylerdir, ya ötekilerin ki? Öyle her okuduğuna inanan bir tipe benziyor muyum, inansam sana inanırdım demi :)
Bana subjektif şeylerden bahsetme, böyle masal gibi, heleki kişi deme. Balık sudan çıkmış, söyle ne yapması gerekir?
Sana göre etrafını incelemesin, deniz nerede bakmasın eee ne yapsın? Egosunu çözsün :) Beni boşver eren işte senin asıl anlamadığın bu. Savaşları çocuk oyunu sanman dahi aslında şiddetle Marx okuman gerektiğini gösteriyor, ha okumadan, analizlere bakmadan konuşursan olmaz, lafını ertmezsin olur biter. Savaşları anlamak için karaya vurmuş balığı çözmen lazım, yoksa savaş çıkartanların ekmeğine tereyağ sürmek işi omuzlarına kalır böyle, insanları masallarla uyutursun, yahu karaya vurmuş nefes alamıyor izin ver gerçekliğini görsün..
marx diyor ki, balık suyun dışında, bu ortamda yaşayabilir mi? - yani sende döner bakarsın balık karaya mı vurmuş değil mi? İnanmak ne ya, iyi misin, yoksa müslüman mahallesi mi burası :)
Bu ortamda yaşayabilir mi? bakıyor ki hayır? Sonra ne yapıyor NEDEN? sorusunu soruyor?
cevaplıyor, çünkü balığın nefes alabilmesi için suya ihtiyacı var. Ne ile nefes alacak solungaçlarıyla. Bak okuduğumu böyle okurum, masal da okurum ama eğlenme, ne bileyim vaktimi geçirmek, bazen insanın fantastik hayal gücünün ürünleriyle hoş bir an geçirmek için. Ötesi hikayedir zaten.
Şimdi ne diyorsun, 1 şey söylüyorsun sadece tek bir şey, kişi şu ya da böyle olmalı. Bireyi kendin aşmamışsın en temel çelişkin burada.
Efenim nasıl diye soruyoruz yok egoyu yenmek, yok bilmem ne diyorsun, burada benim anlayacam ne var, ne tür bilgi verdin, hep aynı şeyi söylüyorsun? iyide ortamı değiştirmedin, çevreyi değiştirmedin, durum değişmedi, cici balık zorlama kendine suya kavuşmak için hayal kur diyorsun, ya da benliğini aş vs, yahu balık ölüyor, çevrene bir baksana! Bir daha soruyoruz nasıl, işte eyle...
Böyle olmaz, buraya beni inandırmak için yazma, bana göstermek için yaz ama lütfen spekülatif, yani salt kurguların olmasın.
Şimdi balık su kıyısına vurmuş, önce onu oraya ne vurdu buna bakacaz.
Sonra ne yapmalı bunu analiz edecez.
Sonra da buna göre düşünecez.
peki sen ne yapıyorsun? Hiç bir şeyin teorisini üretiyorsun ve sonrada hiç işte diyorsun. O kadar yazıyorsun, hiçten başka bir şey çıkaramadım bir türlü... Benim diyeceğim 2 kelimedir, umarım kendine gelirsin, birden değil sert düşüş olur zira bu kadar yüksekten düşmeni istemem, yavaş yavaş gel. :)
Birde tavsiyem karşındakinin fikrini, görüşünü bilmediğin konularda onlar adına karar kılma ve ardınca kendi kıldığın kararları dönüp dayanaksız eleştirme, bak bu çok önemli, anlattığınla, tutumun tam zıt!
ben sana sorayım madem gizli sorularını açmıyorsun! Birde başkalarının yanlışı senin doğrun değildir, kendini ifade et bırak marx'ı vs... Dalga balığı karaya vurmuş? Sence balık ne yapmalı?
Kestane kebap spekülasyonsuz bir cevap.
Sana cok basit sorular soracagim.
Birincisi insanoglu turu olarak bilinen yani bizler varliklar var mi yok mu?
Bu insanoglu turu olan yani bizler, kendi varligimizi kendimiz ortaya koyuyor muyuz/koymuyor muyuz?
Yine bizlerin disinda, bizim disimizda kalan varliklari ortaya koyan baska bir varlik var mi yok mu?
Bizler kendi varligimizi ve de diger varliklari kavramsal bilgimiz ile ortaya koyuyor muyuz/koymuyor muyuz?
Bizler kendi varligimizi ve de diger varliklari aldigiz gozlemi algimiz ile kavramsal biliye donusturerek ortaya koyuyor muyuz/koymuyoir muyuz?
Madde ile fenomen arasindaki fark nedir?
Neden bilim bilimsel yontemine "fenomenin gozlermlenmesi ile baslarda, maddenin gozlemlenmesi ile baslamaz?
Insaoglu turu arasindaki fiziksel benzerlikler ve gozlem veren fiziksel farkliliklar farki degistirir mi? Yani birinin gozunun cekikligi digerinin gozunun disa cikikligi, insanoglu turu olarak herkesin iki tane gozu oldugunu degistirir mi?
Senin ile benim aramdaki bu fark gibi gozuken ama fiziksel olarak ayni olan organlar disindaki diger farklar nedir ve fiziksel olmayan bu farklar nasil aciuklanir.
Sayalim, metafizik varliksal temelde varliga bakis farki
Teolojik temelde tanrinin varligina baskis farki
Politik temelde olanlara bakis farkimiz
Estetik temelde ve etik temelde bakis farkimiz
Ideolojik temelde bakis farkimiz?
Bu farklar saymak ile bitmez. Ikimiz de ayni biyolojik yapiya sahip oldugumuza ve ayni turun birleri oldugumuza gore bu farklarimizi neye bagliyorsun?
Ayni sekilde bir kisini zamananinda diyelim islama bagliligini daha sonra islamdan kopusunu yere bagliyorsun?
Insanoglu yasam ver iliskisende davranisinda duzen ve sistem kurmasinda, ideoloji inanc uretmesinde bas rolu oynayan nedir?
Bu yukarida sayilan core faithleri ureten insanoglunun nesidir?
Insanoglunun dusunsel davranissal zihinsel bir inanctan digerine gecisini nasil acikliyor ve neye bagliyorsun?
Eger adam gibi bilgin ve dusuncen varsa bu sorulara yanit ver.
Bak bakalim o zaman senin ufkunun disina cikamadigin oznel idealist kim olacak?
Bilgi ne demektir, bilgiyi kim turetir nerden ve nasil turetir?
Bilgi kimde/neyde vardir?
Doganin kanunlari mi vardir, yoksa o kanunlari ona dogayi gozlemleyen ve algisi ile degerlendiren insanoglu mu verir.
Vucudu ideolojik inancsal v.s. olarak yoneten ve yonlendiren nedir, onun biyolojik yapisimidir, yoksa dusuncesi midir?
Neyse simdi bunlara kisa kisa yanit ver, ya da bir daha sadece metafizik ufkun ile sinirladigin beynin ile herseyi fizige baglama ve baglamayanlari da aklinca ve ufuk alaninca idealist ilan etme.
Cunku metafizik varliksal ideolojiler zaten inancsaldir yani FIZIK OTESIDIR.
HERSEY ILK TEK MUTLAK sifatlarini maddeye yamamak akilcilik yani fizik otesidir.
Maddeyi insanoglu kavrami olmadan ortaya koymaya calismak ve indirgemecilik temelinde diger metafizik temeller ile tartismak metafiziktir ve akilciliktir,
GOZLEM VERMEYEN HERSEY AKILCILIK VE FIZIK OTESIUDIR.
Materyalizm bir ideoloji bir bakis acisi bir gorus bir felsefe olarak FIZIK OTEIDIR.
Idealizmden tek farki;
Ikisi de "tgek ilk mutlak" olarak akilcilik ile indirger. Farlarari biri maddeye nesnel olarak, digeri dusunceye oznel olarak. Ikisinin de ortak noktasi akilciliktir.
Bilim ve bilimsellik ise ne metafiziktir ne de akilcidir, ne suphecidir ne de kesindir.
Once bu sorulara yanit ver mki, bilimin bilimselliginin senin klasik metafizigine dayanmadigini da ortaya koyalim. Yani materyalizmin, marxizmin, sosyalizmin, ateizmin, diyalektik materyalizmin bilimsel olmadigini haydi hodri meydan.
Yalniz dikkat et eger yanitin dusunce ve bilgi icermez sadece kendi egonu tatmin edici "sen susun/busun" temelli satasmali atismali ve hatta polemik icerikli olursa hic bir yanit alamadigin gibi, kityle onunde kendi dusunce ve bilgisizligini ortyaya koyacaksin.
Kolay gelsin.
Burdan bir yere varirsak; o zamanan insanoglunu kendi adina ortaya koyan belirten ve bildiren faktor yapanin onun numenal yetisi ve de degerleri oldugunu degerlendiririz.
Mesela bilinc bir numenal yetidir, demokrasi bir numenalk degerdir.
ereninthenature
18-01-2014, 19:44
İyi hoşta eleştiri bana olmaz ki.Mikrodan makroya iç içe geçmiş kozmos bilincine inanan birine bu tarz eleştiri getirilemez.Kozmosun bilinci olduğuna inanan cansız canlı madde ayrımı olmadığına inanan birini eleştiriyorsunuz.
Ben hic bir sey demeden daha yafta ustune yafta yiyoruz. Ben diyorum ki hicbir seye inanmiyorum skeptikligin dozunu artirdim sadece sen diyorsun suna inaniyorsun buna inaniyorsun.
Internet bilgi dolu. Kimin daha bilgili oldugunun ne onemi var? Bilgiyle ne yapildigi asil onemli olan. Bunu tartisiyoruz.
Bak arilarinda dili var biliyor musun? Bildigin konusuyorlar birbirleriyle. Eeee bilincliler mi? Dusunuyorlar mi? Yoksa sadece bir iki bilgi mi firlatiyorlar birbirlerine ikiside tam olarak bilmiyo ne yaptiklarini. Bu dil denen garip aleti kullanan tek biz degiliz ve kullanmadan dusunemiyoruz bile bagimlisiyiz. Ustune ustluk calismiyo bile bu alet.
Amazonlarda saman ne diyor bilemem.Amma Dersimde ağaçlarla konuştuğum için deli sıfatı dahi almışımdır.Ağaçla beraber sallanıp onu düşüme davet ederdim.Dağ gibi düşünüp beni çağırmasını isterdim.
Benim de ulkucu enistem 75 gun karanlik odada iskence cektikten siyirdi konusuyor birseylerle. Ben delirenleri gordum ve delilige giden yolu gordum sadece. Bu sorulari sorarsan gidiyorsun delilige dogru evet ama asil cevaplarda burda sanki. Ki dunyanin en buyuk problemi insanligimiz haric herseyde birlesmemiz. Bir insanlikta birlesemedik tarihin baslangicindan beri.
Irk oldu, din oldu, politika oldu hep sonucu husran. Niye yapalim ki ayni hatayi ben anlamiyorum. Ve dedim tekrardan diyorum deliligin tanimi ayni seyi yapip farkli sonuclar beklemektir. Olmuyosa olmuyordur. Birlesemedik bu sacma masallarda. Artik baska bir secenegimiz kalmadigindan ben bu sorulari soruyorum, psikopatca bir zevk aldigimi da kabul ediyorum. Ama materyalist bir politika yada teknoloji degil ihtiyacimiz olan. Artik bilince odaklanmamiz lazim yeni problemimiz bu, odadaki fil bu. Bu file baktigimizda cildirmis gibi tepki verenler ise sadece gulduruyor beni.
Ben gostermeye devam ederim ama. Bu fili gosterdikce rasyonel olarak herkes kendini gorucek cunku. Korkaklar korkacak, depresifler depresicek, dengesizler dengesizlesicek, deliler deliricek.
Rasyonel kalmak ve inanc cukuruna dusmemek icin uzun sure hazirlandiktan sonra bir deney yaptim sadece kendi uzerimde ve Jung'un dibine kadar hakli oldugunu gordum. Bilincin yaptigi is metafiziksel ve bende gozlemi var. Ister inan ister inanma. Cocukluk yani indirgemeye calismak bilincin islevini.
Biz simdi biraktik Allah var mi yok mu tartismasini bu mu tartisilir 2014'te ateistler olarak. Biz insanlarin dine inanarak hangi paranoyalarini hafifletmeye calistiklarini, hangi hazlarin pesinde kostuklarini, hangi cinsel durtulerini yuceltip hangilerini alcalttiklarini inceleyip analizini cikariyoruz sen arayadur Allah'i goklerde. Basindan beri yoktu iste daha neyini tartisicaz. Haa sen neye neden inaniyorsun onuda analiz edicez sana kiyak gecmek yok. Neden inandigini soyledim cok arabesk kafalariniz. Biraz rahatlamaniz lazim sadece.