PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İgrenc Gecen O 2 Yil!!

Think99
09-04-2014, 17:12
Abilerim, ablalarim merhaba. Bu sefer size igrenc gecen 2 yilimi anlaticam.

Benim dusuncelerim var. Daha dogrusu kaygilarim var.
Bu kaygilar oyle lanet bir sey ki, 2 yilimin igrenc gecmesine neden oldu.
Bu kaygilara ornek vermek gerekirse:
- Ya cinayet islediysem!?
- Ya zina yaptiysam!?
- Ya iftira atarak birisinin hayatini mahvetiysem!?
- Ya sunu yaptiysam, ya bunu yaptiysam!? Gibi igrenc dusuncelerim var.
Bu dusunceler oyle illet bir sey ki bi ara intihar etmeyi bile dusunmuslugum vardi.
Cidden benim icimdeki aciyi anlamaniz icin bunlari hissetmeniz lazim.
Oyle gorunduu gibi basit degil. 2 yildir icimde hep bi aci vardi. Ve cidden dogru durust guldugumu bile hatirlayamiyorum. Psikologa gidiyorum, pek bi faydasini gormedim.
Bu sorulardan kurtulmak icin dedeme olumlu cevap alacak sekilde sorular soruyordum. Bu arada dedem Alevi dedesi. Her neyse, iste dedemden de cevaplati aliyordum. Ve bunun sonucunda biraz rahatlamistim. Ama sonra yine gelmisti ve o zamanlar sorgulamaya baslamistim. Ve inancim gitmisti. Budist olmayi dusunmustum, olmadi.
Konfucyusluk felsefesine girmeyi dusundum olmadi. Bunlarin olmama sebebi bana uymamasiydi.
Neyse zamanla biraz atlattim dusunceleri. Ama simdi yine geldiler.

Bu sefer daha guclu bi sekilde...

- Her insan iyilik yapar. Bazilari da kotuluk yapar. Ya iyilik yapmak yanlissa da biz bosuna ik yapiosak? Ya kotuluk yapmak dogruysa?
- Bu yukardaki dusunceyi atlattigim zaman yine bir dusunce gelecek. Mesela yukardaki cevaba 'iyilik yapilmali' diye kendimi inandirsam bu sefer soyle bisey gelecek:
" İyi bir insan olmaya gayret gosterilmeli. Ama ben iyi bi insan olmadan once yaptiim pis seyler vucuduma bulasip onlar da baskasina bulasip onlarin olumune filan yol acarsa? Diye bi dusunce geldi.
Bana yardimci olabilir misiniz?
Hatta bi ara Satanist olmayi da dusundum.
Artik durumumu anlayabilirsiniz.
Cevaplariniz icin simdiden tesekkurler.

evrensel-insan
09-04-2014, 17:33
Bu sefer daha guclu bi sekilde...

- Her insan iyilik yapar. Bazilari da kotuluk yapar. Ya iyilik yapmak yanlissa da biz bosuna ik yapiosak? Ya kotuluk yapmak dogruysa?
- Bu yukardaki dusunceyi atlattigim zaman yine bir dusunce gelecek. Mesela yukardaki cevaba 'iyilik yapilmali' diye kendimi inandirsam bu sefer soyle bisey gelecek:
" İyi bir insan olmaya gayret gosterilmeli. Ama ben iyi bi insan olmadan once yaptiim pis seyler vucuduma bulasip onlar da baskasina bulasip onlarin olumune filan yol acarsa? Diye bi dusunce geldi.
Bana yardimci olabilir misiniz?
Hatta bi ara Satanist olmayi da dusundum.
Artik durumumu anlayabilirsiniz.
Cevaplariniz icin simdiden tesekkurler.

Iki tane insanoglunun sosyal bilgi olarak yapilandirdigi degeri biribiri ile mukayese etmenin pek bir sonuc verecegini zannetmiyorum.

Sonucta bu iki yapilandirilmis arasindaki DOGRULAMA eylemi tamamen senin beyninin bir inanc ile gerceklestirme arasindaki kurulacak koprunun, seni tatmin etmesi olacak.

Yani iyi ve dogru, ya da kotu ve yanlis yada bu ikilinin her turlu combinizasyonu.

Yani iyi ile dogru ya da yanlis arasinda ya da kotu ile dogru yanlis arasindaki bir dogrulama, sadece senin kendi kendini ikna temelindedir.

Ayrica her bir dogrunun iyiligi, ya da kotulugu; ya da her bir yanlisin iyiligi ya da kotulugu tamamen beynin kendini inandirmasi temelindedir.

Ustelik oyle veya boyle bir cikar gozetimi icerir.

Bugun evrensel olarak kabul gormus ne bir dogru, ne bir yanlis, ne bir iyi ne de bir kotu mevcut degildir.

Cunku bunlar birer ...e gore temelinde degerlendirilirler.

Bence sen de kendine bir ...e gore sec ve bunun temelinde degerlendir.

Yani neye/kime gore bir dusunce ve davranis dogru/yanlis ve de iyi kotu?

Ayrica burada unutmamak gerekir ki! burada "iyi/kotu/dogru/yanlis" INSANOGLUNUN KENDISI DEGIL; SADECE ORTAYA KOYDUGU DUSUNCE VE DAVRANISIDIR.

Yoksa "iyi/kotu-dogru/yanlis" bir kisi yoktur.

Think99
09-04-2014, 17:46
Size göre iyilik yapmak mı doğru? Neden?

errata
09-04-2014, 17:47
Think99, neden bu kaygıları taşıyorsun?
Cinayet işlemediğinden, zina yapmadığından veya iftira atmadığından neden emin değilsin anlamadım.

Burnuna bir tane yumruk atsam canın acır mı?
Büyük ihtimalle acır.
Seni acılar içinde iki hafta kıvrandıracak şekilde dövsem ve bunu her iki haftanın sonunda tekrarlasam.
Böyle bir şeyi ister misin?
Büyük ihtimalle istemezsin. (İstiyorsan hakkaten sorun var demektir)

E kötülük dediğimiz şey bu tip şeyleri zevk alarak, menfaat için başkalarına yapmaktır.
Kimin sana iyilikle muamele ettiğini, kendinin insanlara nasıl muamele etmen gerektiğini bilmiyorsan burada bir gariplik var evet.

Bu arada satanist diye birşey, satanizm diye dini bir kurum yok. Pagan mitolojisinden türemiş bir tür orman şamanizmini saymazsak tüm içeriği absürdlüklerle dolu bir kavram satanizm. Kavramı 1960'larda Anton Szandor LaVey denen şarlatan popülize etti ve mevzu popüler kültür etkisiyle yayıldı da yayıldı. Bir ara Türkiye'de satanist avı vardı. Daha doğrusu uzun saçlı metalci avı diyelim... :)

Think99
09-04-2014, 17:50
Think99, neden bu kaygıları taşıyorsun?
Cinayet işlemediğinden, zina yapmadığından veya iftira atmadığından neden emin değilsin anlamadım.

Burnuna bir tane yumruk atsam canın acır mı?
Büyük ihtimalle acır.
Seni acılar içinde iki hafta kıvrandıracak şekilde dövsem ve bunu her iki haftanın sonunda tekrarlasam.
Böyle bir şeyi ister misin?
Büyük ihtimalle istemezsin. (İstiyorsan hakkaten sorun var demektir)

E kötülük dediğimiz şey bu tip şeyleri zevk alarak, menfaat için başkalarına yapmaktır.
Kimin sana iyilikle muamele ettiğini, kendinin insanlara nasıl muamele etmen gerektiğini bilmiyorsan burada bir gariplik var evet.

Bu arada satanist diye birşey, satanizm diye dini bir kurum yok. Pagan mitolojisinden türemiş bir tür orman şamanizmini saymazsak tüm içeriği absürdlüklerle dolu bir kavram satanizm. Kavramı 1960'larda Anton Szandor LaVey denen şarlatan popülize etti ve mevzu popüler kültür etkisiyle yayıldı da yayıldı. Bir ara Türkiye'de satanist avı vardı. Daha doğrusu uzun saçlı metalci avı diyelim... :)

Bilmiyorum neden böyle sorunlar yaşadığımı.
Doktoruma diyeceğim. Umarım o bi çare getirir.

evrensel-insan
09-04-2014, 17:51
Size göre iyilik yapmak mı doğru? Neden?

Iyilik nedir ve neye/kime gore yapilan iyiliktir?

Ayni sorular dogru, yanlis ve kotuluk icin de gecerli.

Think99
09-04-2014, 18:01
Peki iyilik denen şey sadece psikolojik olabilir mi?
Yani belki birisinin bize kötü davranmasını istiyoruz ama psikolojik olarak ve sahte olarak onun bize iyi davranmasını istiyoruz.

Böyle olabilir mi?

evrensel-insan
09-04-2014, 18:09
Peki iyilik denen şey sadece psikolojik olabilir mi?
Yani belki birisinin bize kötü davranmasını istiyoruz ama psikolojik olarak ve sahte olarak onun bize iyi davranmasını istiyoruz.

Böyle olabilir mi?

Etik/estetik her turlu deger, zaten sosyo-psikolojiktir.

murted
09-04-2014, 18:09
Kaç yaşındasın Think99?
İlaç kullanıyor musun?

Bir kere herşeyi kontrol etmeye çalışmayı bırakmalısın. Herşeyi anlamak, mutlak gerçeği bulmak zorunda değilsin. Koyver kendini, hiçbir şeyi çözmek zorunda değilsin. Kafandan geçen şeylerden dolayı kimse seni suçlayamaz, hatırlamadığın şeyi de yapmış sayılmazsın.

Dolaylı yoldan ön kabülümüz olan mantıksal ilkeleri sorguluyor gibi geldi bana. Bu işin sonu muhtemelen mantığımıza neye dayanarak güvenebilirize çıkacaktır.

Think99
09-04-2014, 18:20
15 yaşındayım.

murted
09-04-2014, 18:23
15 yaşındayım.

İlaç kullanıyor musun, peki?

Think99
09-04-2014, 18:26
Doktorun verdiği ilaçları bazen alıyorum, bazen almıyorum.
Çünkü 1 yıldır faydası dokunmadı. Ben düşünmeyle rahatlıyorum. Eğer yapacağım hiçbir şey yoksa doktora soru soruyorum. Ve birazdan arayacağım...

evrensel-insan
09-04-2014, 18:34
Çünkü 1 yıldır faydası dokunmadı. Ben düşünmeyle rahatlıyorum. Eğer yapacağım hiçbir şey yoksa doktora soru soruyorum. Ve birazdan arayacağım...

Bu yasta fizikselbir rahatsizligin yokken, hap almak ve bu temelde alinan haplarin yan tesirlerine maruz kalmak; hic te akil kari bir sey degil.

Kendinin de dedigi gibi, haplarin bir yarari yok. Yine dedigin gibi, DUSUNMEYLE RAHATLAMAK.

Iste burada onemli olan bu dusunmeyi sadece dusunme de degil, davranista da uygulamak.

Ayrica kim olursa olsun, onun sana verecegi oneri; SENIN NE YAPACAGIN ILE ILGILI DEGIL; SENIN "HASTALIGIN" ILE ILGILI OLMALIDIR.

Burada senin bireyligin soz konusu.

Baskalarinin seni yonlendirmesi yerine, sen kendi kendini yonlendirmelisin.

Think99
09-04-2014, 18:39
Önemli olan "iyi" bir insan olmak ise; sizce nasıl iyi bir insan olunur?

Bence iyi bir insan: Başkalarının kendisine yapılmasını istemediği şeyi başkasına yapmayan birisidir.

murted
09-04-2014, 18:43

İlaçlarını düzenli kullanmalısın. Bu düzeyde bir kaygı, beyin kimyanın ciddi şekilde bozulduğunun göstergesi. Kendi başına bu işin içinden çıkman zor, bu zor dönemi en az zararla atlatmak istiyorsan doktorunu dinle ve ilaçlarını düzenli kullan. Düzenli kullanmazsan zaten yarar göremezsin.

Bence iyi bir insan: Başkalarının kendisine yapılmasını istemediği şeyi başkasına yapmayan birisidir.

Aynen öyle, sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapmıyorsan vicdanen de rahat olmalısın.

Think99
09-04-2014, 18:45
Bugünden sonra kullanırım.

evrensel-insan
09-04-2014, 18:50

Aynen. Bu tanima gore hareket et. Yani ...e goren bu tanim olsun.

Bu tanim, cagdas hem de bireysel bilinc ve farkindalik tasiyan bir tanimdir.

Think99
09-04-2014, 18:52
Abi "....e" ne demek ya?? :D

evrensel-insan
09-04-2014, 18:54
Abi "....e" ne demek ya?? :D

...e gore demek "neye/kime gore" sorusuna bir yanit vermek demek.

Yani senin icin iyiligin anlami, yukaridaki cumlen E GORE dir.

Think99
09-04-2014, 18:55
Anladım...

Think99
09-04-2014, 18:58
Bu arada ben 16 yaşıma girdiğim gecenin sonraki sabahından itibaren kendime çeki düzen vereceğim. O geceye kadar biraz daha böyle rahat davranacağım ama o geceden sonra tam anlamı ile iyi bir insan olacağım...

evrensel-insan
09-04-2014, 19:01
Bu arada ben 16 yaşıma girdiğim gecenin sonraki sabahından itibaren kendime çeki düzen vereceğim. O geceye kadar biraz daha böyle rahat davranacağım ama o geceden sonra tam anlamı ile iyi bir insan olacağım...

Insanin iyisi/kotusu olmaz.

Dusunce ve davranisin iyi/kotu algisi olur, o da ...e gore temelindedir.

Ayrica senin gecmisin de pek sayilmaz. :)

Cunku hala cocuk oldugundan, yaptiklarindan direk sen sorumlu degilsin. :)

Think99
09-04-2014, 19:03
Bu arada Satanizm hakkında bir şey soracaktım.

- Satanizm'de kötülük mü yapılmalı? Ve Satanist nasıl olunur? İbadetleri filan var mı? Ayinleri filan?

(Satanist olmayacağım :D Sadece meraktan.)

evrensel-insan
09-04-2014, 19:10
Bu arada Satanizm hakkında bir şey soracaktım.

- Satanizm'de kötülük mü yapılmalı? Ve Satanist nasıl olunur? İbadetleri filan var mı? Ayinleri filan?

(Satanist olmayacağım :D Sadece meraktan.)

Yapilan her turlu kotuluk, satanizme gore iyiliktir.

Bildigin gibi, "satan-seytan" demektir.

Satanizm, Şeytan'ı veya şeytan simgesini yücelten, ve bazı mezheplerinde şeytana tapmayı emreden öğreti.

Satanizm, teistik satanizm ve ateistik satanizm olmak üzere ikiye ayrılır. "Teistik satanizm" Şeytan'ın ruhani varlığına tapınılan, orta çağ kökenli satanizm türüyken; "ateistik satanizm" şeytan'ın sembol veya felsefi bir simge olarak kabul edildiği, ve bu simgenin dini inançlar başta olmak üzere; ortak değerlere karşı yüceltildiği satanizm türüdür.

Ateistik satanizm, ABD'li Macar asıllı Anton Szandor Lavey tarafından kurulan Şeytan Kilisesi ile ortaya çıkıp şekillenmiştir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Satanism

Ayrica kendi bunyesinde de cesitleniyor.

Kliseli ateist satanizm!?

Think99
09-04-2014, 19:22
Belki Satanizm'in dediği doğru?
Yani yapılan kötülük belki iyilik. :D

Ne düşünüyorsunuz bu söylediğim hakkında?

evrensel-insan
09-04-2014, 19:25
Belki Satanizm'in dediği doğru?
Yani yapılan kötülük belki iyilik. :D

Ne düşünüyorsunuz bu söylediğim hakkında?

Bunun satanizm ile ilgisi yok ve sinirli degil.

Mesela diktatorun yaptigi onca "kotuluk" onu destekleyenler icin "iyilik"

Think99
09-04-2014, 21:14
Hepinize teşekkür ederim, biraz olsun rahatladım.

Selmet
10-04-2014, 12:54
Hepinize teşekkür ederim, biraz olsun rahatladım.

@Think99 yaşın gerçekte 15-16 ise benden sana tavsiye kafanı takma böyle işlere.. bırak gençliğini çocukluğunu yaşa normal insanlar gibi...