Think99´isimli üyeden Alıntı
Bu sefer daha guclu bi sekilde...
- Her insan iyilik yapar. Bazilari da kotuluk yapar. Ya iyilik yapmak yanlissa da biz bosuna ik yapiosak? Ya kotuluk yapmak dogruysa?
- Bu yukardaki dusunceyi atlattigim zaman yine bir dusunce gelecek. Mesela yukardaki cevaba 'iyilik yapilmali' diye kendimi inandirsam bu sefer soyle bisey gelecek:
" İyi bir insan olmaya gayret gosterilmeli. Ama ben iyi bi insan olmadan once yaptiim pis seyler vucuduma bulasip onlar da baskasina bulasip onlarin olumune filan yol acarsa? Diye bi dusunce geldi.
Bana yardimci olabilir misiniz?
Hatta bi ara Satanist olmayi da dusundum.
Artik durumumu anlayabilirsiniz.
Cevaplariniz icin simdiden tesekkurler.
|
Iki tane insanoglunun sosyal bilgi olarak yapilandirdigi degeri biribiri ile mukayese etmenin pek bir sonuc verecegini zannetmiyorum.
Sonucta bu iki yapilandirilmis arasindaki DOGRULAMA eylemi tamamen senin beyninin bir inanc ile gerceklestirme arasindaki kurulacak koprunun, seni tatmin etmesi olacak.
Yani iyi ve dogru, ya da kotu ve yanlis yada bu ikilinin her turlu combinizasyonu.
Yani iyi ile dogru ya da yanlis arasinda ya da kotu ile dogru yanlis arasindaki bir dogrulama, sadece senin kendi kendini ikna temelindedir.
Ayrica her bir dogrunun iyiligi, ya da kotulugu; ya da her bir yanlisin iyiligi ya da kotulugu tamamen beynin kendini inandirmasi temelindedir.
Ustelik oyle veya boyle bir cikar gozetimi icerir.
Bugun evrensel olarak kabul gormus ne bir dogru, ne bir yanlis, ne bir iyi ne de bir kotu mevcut degildir.
Cunku bunlar birer ...e gore temelinde degerlendirilirler.
Bence sen de kendine bir ...e gore sec ve bunun temelinde degerlendir.
Yani neye/kime gore bir dusunce ve davranis dogru/yanlis ve de iyi kotu?
Ayrica burada unutmamak gerekir ki! burada "iyi/kotu/dogru/yanlis" INSANOGLUNUN KENDISI DEGIL; SADECE ORTAYA KOYDUGU DUSUNCE VE DAVRANISIDIR.
Yoksa "iyi/kotu-dogru/yanlis" bir kisi yoktur.