PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrim ve Hayatın Başlangıcı (Özet ve Kanıtlar)

30-01-2007, 14:28
Hayatın Başlangıcıyla İlgili Görüşler:

1-Abiyogenez (Çürütüldü) [EVRİMİ DESTEKLİYOR]
2-Biyogenez (Geçerliliği tartışılıyor) [EVRİMİ DESTEKLİYOR]
3-Panspermia (Geçerliliği tartışılıyor) [EVRİMİ DESTEKLİYOR]
4-Ototrof (Geçerliliği tartışılıyor) (İlk canlının beslenmesiyle de ilgilieniyor) [EVRİMİ DESTEKLİYOR]
5-Heterotrof (Geçerliliği tartışılıyor) [EVRİMİ DESTEKLİYOR]
6- Yaratılış (Geçerliliği tartışılıyor) (Dinlerce destekleniyor) *[EVRİMİ DESTEKLEMİYOR]

Evrimi destekleten kurallar, kanıtlar ve hipotezler:

a) Paleontolojik Kanıtlar: Alt katmandan üst katmana varıldıkça bulunan fosiller kompleksleşir.
b) Embriyolojik Kanıtlar: Tüm omurgalılarda solungaç deliği bulunur. (İnsanda ana karnında)
c) Biyokimya ve Fizyolojik Kanıtlar: Evrimin belirttiği canlılarda protein benzerliği görülür.
d) Morfolojik Kanıtlar: Evrimin belirttiği canlılarda eş veya yakın görevli organlar bulunur. (İnsanda kol maymunda kol kuşta kanat gibi)
e) Evcilleştirme Kanıtları: İki farklı tür bitki veya hayvan çiftleştirilince yeni bir canlı oluşabiliyor.
f) Sistematik Kanıtlar: Sistematik biliminde baştan başa benzerlikler ön plandadır.
g) Parazit enfesiyon Kanıtlar: Farklı parazitler hemen hemen aynı etkileri yapar.
h) Sitolojik ve Genetik Kanıtlar: Basit ve kompleks canlılarda aynı organeller bulunur.
ı) Biyocoğrafik Kanıtlar: Aynı iklim şartlarında aralarında belirgin farklar bulunan aynı türler bulunur.
i) Allen Kuralı: soğuk iklim hayvanlarının çıkıntıları sıcaktaki akrabalarına göre daha küçüktür.
j) Bergmann Kuralı: Soğuk iklim hayvanlarının vücutları sıcaktaki akrabalarına göre daha büyüktür.
k) Dollo Kuralı: Evrim geri mutasyonlara karşın geriye dönük değil ileriye dönüktür.
l) Lope Kuralı: Omurgalı hayvanların vücutları sürekli büyümüştür.
m) Gloger Kuralı: Kuzey yarım küredeki hayvanlar açık renklidir.
n) Lamarck Hipotezi [Çürütülmüş]: Kullanılmayan organ körelir.

Özetle:
Evrim teorisi hayatın başlangıcıyla ilgili toplam 6 görüşün 1'i çürütülmüş olmak üzere 5'i tarafından desteklenmektedir. 1'i çürütülmüş olmak üzere 15 ana başlık ve toplam 18 başlıkta belirtilen biyolojinin alt bilim dallarının kanunları, hipotezleri ve kurallarıyla desteklenmektedir.

Sayın arkadaşlar,

Açık söylemek gerekirse bizim bu seneki biyoloji kitabından elde ettim. Baya uzun paragraflar halinde açıklamıştı. Ben de kısaltarak buraya sundum. Umarım yardımcı olmuşumdur.

habilis
30-01-2007, 15:15
GÜZEL * :D *:D *:D *güzel devaaaaam

maddeoz
30-01-2007, 18:14
Zaten H.Y. Tayfası da paso o çürütülen Lamark Hipotezi'ni kullanıyor ama diğerlerinden pek bahsettikleri yok.
* * Bu kadar karmaşık organizmaların oluşumunun açıklanmasında tanrıyı görenler, aynı karmaşıklıkların evrimsel yönden akraba olan türlerdeki benzerliğinin açıklanması konusunu neden ele almıyorlar? :) Çünkü o tanrıya gitmiyor. :)

habilis
30-01-2007, 18:20
ARKADAŞLAR GÜZELBİR HABER VAR

http://www.hurriyet.com.tr/bilim/4294766.asp#top

lütfen okuyun

tewderi
30-01-2007, 18:34
Şu biyolojideki yabancı kelimeleri çözmek Risaledeki kelimeleri anlamaktan daha zormuş ..

Türkçeleştirin Risale gibi olmuş:D:D

Dersiniz şimdi sen ne anlarsın bilimden bende derim ben anlarım risaleden ama anlamam bilimden

habilis
01-02-2007, 08:13
Homo( insan) cinsi 3 milyon yıl önce hominianlardan ayrılmıştır.

Homo antecessor
Homo cepranensis
Homo erectus – Homo habilisten türemiş uzak insan atamız
Homo ergaster
Homo floresiensis
Homo georgicus
Homo habilis – Uzak insan atamız
Homo heidelbergensis
Homo neanderthalensis
Homo rhodesiensis
Homo rudolfensis
Homo sapiens – Yakın insan atamız
Homo sapiens sapiens -- Günümüz insanı

turkeryilmaz
01-06-2007, 20:55
fosiller evrim teorisiyle ilgili ne söylüyor?

1)Darwinin evrim teorisinin * bilinenin aksine fosillerle *arası hiçte iyi değildir.Örneğin teorinin babası *Darwin bunu türlerin kökenin de şöyle itiraf etmektedir.

Muazzam miktarda geçiş formu olmalı Neden *her jeolojik formasyon ve tabaka böyle geçişlerle *dolu değil? Jeoloji ince ince derecelendirilmiş bir organik zincir *ortaya çıkarmamaktadır ve bu, *belki * benim teorime karşı ileri sürülecek en açık ve ağır itiraz olabilir.
Bakın: http://www.darwin-literature.com/The_Origin_of_Species/10.html

Fakat darwin okuyucularını bunun fosil kayıtlarının eksikliğinden *kaynaklandığına ikna etmeye çalışmaktadır ve *bu boşlukların zamanla dolacağına inanmaktadır..150 yıl sonrasındayız ve boşluklar onca çalışmaya(araştırmaya) rağmen bir türlü doldurulamadı . İşte bu evrim teorisini *darmadağan etmektededir.Teoriyi ayakta tutmaya çalışan *bazı dogmatik darwinistler hala bu argumana sığınıyorlar fakat *bu darwinizm *ölümünü geciktirme *çabalarıda başarısız *çünkü 250.000 fosil türünün 200.000.000 un üstünde *katologlanmış örneği var

2)Kambriyen patlaması

*Darwinian teori ve fosil kaydı
http://www.veritas-ucsb.org/library/origins/IMAGES/J.gif

filumların kökeni ve fosil kanıtları
http://www.veritas-ucsb.org/library/origins/IMAGES/H.gif

darwinin teorisine karşı büyük bir meydan okumadır.Çünkü şube, sınıf düzeyindeki farklılıkların tür,cins, aile ve takım gibi alt kategorilerin evrimin uzun tarihinin sonunda ancak ortaya çıkacağı savunulmaktadır.Buna karşın Kambriyen patlaması bu bu şemaya uymamaktadır.

Bazaı biyologlar bunu ‘’yukarıdan aşağıya’’ *evrime *karşı aşağıdan yukarıya evrim ile ifade etmektedir.Darwinci evrim aşağıdan yukarıya dır.Buna göre biyolojik hiyeraşideki alt basamaklar üst basamaklardan ortaya çıkmaktadoır.Ne var ki kambriyen patlaması bunun tersini göstermektedir.Açıkcası Kambriyen patlaması Darwin teorisyle uzaktan yakından uyuşmamaktadır ve darwinin hayat ağacını baş aşağı cevirmiştir.Bu gerçeklere rağmen bilim dünyası hala darwinizmi *terk etmeye direnmektedir.Fakat bu direniş az sürecektir.Çünkü *bilimi tek elinde tutmaya çalışan ve son nefeslerini yamalı pohçaya dönmüş *darwinizmle sağlayan materyalist felsefenin sonun başlangıcındayız.

Ek soru: Bilim materyalizmi *doğrulama çabasımıdır?

Alıntılar;
''''''Ani geçişli fosil kayıtları yavaş yavaş değişime(gelişime)) ilişkin herhangi bir delil sunmamaktadır.Fosil kayıtlarındaki geçiş formlarının *aşırı nadirliği *palentolojinin bir sırrı olarak direnmektedir.
Stephen Jay Gould, The Panda’s Thumb, London: Penguin Books, 1990 (1980), pp. 150, 156. http://ourworld.compuserve.com/homepages/dp5/evod2.htm''''''

Ayrıca Gould çoğu fosil türleri *tarihinin *kademe kademe gelişimle tutarsızlığını şu iki *noktada açıklar

'''1.Durağanlık:. Türlerin çoğu dünyada yaşadıkları sürece hiçbir *yönlü değişiklik sergilememektedir. dünya üstünde geçirdikleri süre boyunca hiçbir yönlü değişim göstermemektedir.

* * 2)Ani ortaya çıkış :Herhangi *yerel bölgede, bir tür atalarının sabit dönüşümü * * *
tarafından kademe kademe meydana gelmemektedir.

Gould, Stephen J. [Professor of Zoology and Geology, Harvard University, USA], "Evolution's Erratic Pace," Natural History, Vol. 86, No. 5, May 1977, p.14).'''''

''''Darwinin ‘’ palentoloji evrimi ilerde açık bir şekilde ortaya çıkarcak’’ vaadine rağmen , evrimciler için bir hayli *sinir *bozucu zorluklar *ortaya çıkardı.Bunlardan en namlısı *fosil kayıtlarındaki boşlıkların bulunmasıdır ve de evrim ara formlar gerektiyor fakat palentoloji *bunları ortaya çıkramaıyor. (David Kitts, Ph.D. Palaeontology and Evolutionary Theory, Evolution, Vol.28 (Sep.1974) p.467)'''''

habilis
01-06-2007, 21:07
türker yılmaz , ben sana mesajının hemen üstünde insan evrimindeki geçişleri veriyorum sen diyorsunki yok efendim yeterince fosil !!

sana ne getirelim ki inanasın bilmemki,
sadece lucy bile yeter evrim gerçeğine..!!ama sen yine söylüyorum burda "iman gözlüklerini" çıkar önce 1

sevgilerle

turkeryilmaz
01-06-2007, 21:35
Bir asıradan fazla bir süredir bilim adamları modern insanın kökenleri konusunda *bir uzlasıya varmaya çalışıyorlar.Niçin basarılı olamadılar?Çünkü palaentropologlar *farklı eğilimlerden önyargılardan ve varsayımlardan yola çıkmaktadırlar.Bu nedenle insanın evrimini açıklayan modeller sırt sırta binmiş iskambil kağıtlarına benzemektededir.Bir kağıdı hareket ettirdiğimizde tüm yapı çökme tehlikesiyele karşı karşıya

İnsanın evrimi konusunda Harvard Üniversitesi paleoantropologlarından David Pilbeam *şu yorumu yapmaktadır

'Farklı bir bilim dalından zeki bir bilim adamını getirseniz ve ona elimizdeki yetersiz delilleri gösterseniz, kesinlikle 'bu konuyu unutun; devam etmek için yeterli delil yok' diyecektir
Richard E. Leakey, The Making of Mankind, Michael Joseph Limited, London 1981, pg. 43''

habilis
01-06-2007, 21:38
farklı düşünüyor olabilirler sonuçta bir evrim söz konusu , kimin bilmem neresi fazlalıktır kiminin bilmem neresi *körelmiştir,,

hem kim demiş başarılı olamadıklarını !!

yaratılış söylencesi çokmu bilimsel !!!

bak söylence diyorum , yaratılış efsanesi de denir .!!

turkeryilmaz
01-06-2007, 21:55
Dikkat edersen evrim teorsisne karşı yaptığım itirazlar bilimsel argümanlara *dayanıyor ve kanıtlar sunuyorum sen gelmiş beni dogmayla suçluyorsun Ayrıca ki İslamî açıdan evrim teorisinden korkmaya, çekinmeye gerek yok. İslam’ın yaratılışın yöntemi açısından “evrim kavramı” ile bir çelişki söz konusu değil.Şu kitabı imcelemeni tavsiye ederim *''İslam'da Evrimci Yaratılış Teorisi http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=58118&session=10395563919216802758&LogID= ''
benim evrim teorsini reddetmemde hiç bir önyargı tabu yok
*
Ayrıca fosiller üzerine yazdığım yazıyla ilgili bir yorumunuz yok mu:D

dilaver
01-06-2007, 22:31
sayın turkeryılmaz

* * *şahsen ben ne dediginizi anlamakta zorluk çektim ve çekiyorum. Habilis size fosil kayıtlarını ve örneklemelerini vermiş buna itirazınız nedir.

* * *kambriyen patlaması ile yaratılışı mı kastediyorsunuz. Ya da yaradılışın bir delili diye *mi sunuyorsunuz.

* * *Yeteri kadar ara geçiş formu da pek çok tür için mevcut. *En azından insanlar için öyle.

* * *Fosiller için bir C/p yapmışsınız amacınız da anlaşılamıyor. Şayet şahsi düşünceniz varsa buyrun ifade edin tartışalım.

* * * Haa bir de eleştirmek en kolay bir şeydir. Bir de bu fosil kayıtlarını baz alarak siz izah edin bakalım insan nasıl insan oldu.

* * * *saygılarımla

frodo
02-06-2007, 18:10
http://www.ucmp.berkeley.edu/phyla/metazoafr.gif

türkeryılmaz kardeşimiz buraya astığı iletiyi nerden almış bilemiyorum. Ama son derece
kendinden emin "bilimsel argümanlar"dan bahsedebildiğine göre herhalde bir bildiği vardır
deyip cevap vermek boynumuzun borcu oldu.

(hoş arkadaşımızın filumların ne olduğu konusunda bir fikri olduğunu pek sanmıyorum. Eğer
biliyorsa da özür dilemeye hazırım *:lol: )

David Kitts kimdir bilemiyorum türkeryılmaz.Ama S.J.Gould yaşayan ünlü "Darwinist"lerdendir.
Yukarıya astığın ifadeler uyanıkça bütünselliğinden kopartılmış. S.J Gould evrimi tartışmıyor.
Ancak evrimin aşamalanarak (tedrici) olarak mı yoksa zaman zaman sıçramalarla mı olduğu
tartışmasında (fosil kayıtlarının yetersizliği noktasında) "zaman zaman sıçramalar olduğu" görüşündedir.

Merak edersen Tubitak Yayınlarında Darwin Ve Sonrası adlı kitabını alıp okursun.

Gelelim filumların kambriyen döneminde bir anda ortaya çıktığı iddiasına. Bak yukarıya bir
resim koydum. Onu incelersen hangi dönemlerde hangi filumların görüldüğü fosil kayıtlarına
göre yerleştirilmiş. Eğer bu seni tatmin etmez ise aşağıdaki linki tıklarsın.
berkeley üniversitesi (http://www.ucmp.berkeley.edu/vendian/vendian.html)

Bu da yetmez dersen G.Morton'un şu makalesine bakabilirsin.

http://home.entouch.net/dmd/cambevol.htm

Senin de göreceğin gibi bu makalede de filumların oluşum tarihlendirilmesi
aşağıdaki gibidir.

Recent * * * * * * * 12
Oligocen * * * * * * *1
Eocene * * * * * * * *1
Jurassic * * * * * * * 1
Carboniferous * * *3
Devonian * * * * * * 1
Ordovician * * * * * 1
Cambrian * * * * * *9
Vendian * * * * * * *4

Not: Sakın resimde kambriyen dönemde ortaya çıkan filumlar Morton'un
makalesindekilerle birbirini tutmuyor demeyesin *:lol:

edit: yazılarından çok faydalandığım üyelerimizden da vinci arkadaşımıza
sevgi ve selamlarımı iletiyorum.

habilis
02-06-2007, 18:19
anlayana saz anlamayana davul zurna az *:D

Turdur
18-12-2018, 10:57
Hayatın Başlangıcı ve Evrim Teorileri

Bilim adamları uzun yıllardır hayatın nasıl başladığını bulmaya çalışmışlar ve bunun üzerine bir çok hipotez, görüş ve teoriler (Doğal Seleksiyon, Evrimle ile ilgili Görüşleri(Lamarck'ın Görüşleri, Darwin'in Görüşleri), Abiyogenez Hipotezi, Biyogenez Hipotezi, Heterotrof Hipotezi, Ototrof Hipotezi,Panspermia Hipotezi) kurulmuştur.

1. Abiyogenez (Kendiliğinden Oluş) Hipotezi

Eski Yunan filozofu Aristo canlıların kendiliğinde var olabileceğine, yani cansız maddelerden kendiliğinden ve kısa sürede meydana geldiğine inanıyordur. Ama bu hipotez ileri ki zamanlarda çürütülmüştür.

2. Biyogenez Hipotezi:

Bu görüş canlının kendinden önceki canlılardan meydana geldiği öne sürer.a

3. Panspermia Hipotezi:

Bu görüş yeryüzündeki yaşamanın başka bir gezegenden ya da uzaydan geldiğini öne sürer. Günümüzde bu fikri savunanlar vardır. Ama bu görüş ilk canlının nasıl oluştuğu hakkında bir fikir ileri sürmüyor.

4. Ototrof Hipotezi:

Bu hipoteze göre dünyada ilk meydana gelen canlı ototroftur.Ototroflar hem kendilerinin hem de başka canlıların yaşabileceği besinleri üretebildiği için karmaşık yapıda anlılardır. Bazı bilim adamları böyle karmaşık yapılı bir ototrofun ilk meydana gelen canlı olamayacağı idea ederek bu fikri karşı çıkmışlardır. Ototrofların karmaşık bir yapıda olması için milyonlarca yılın geçtiğini söylüyorlar.

5. Heterotrof Hipotezi:

Bu hipoteze göre ilk canlı heterotrof bir organizmadır İlk canlı dünyanın geçirdiği uzun süren kimyasal evrim sonucu ortaya çıkan özel koşullarda uzun süren bir zaman diliminde çok basit olarak oluşmuştur.Heterotrof hipotezi Oparin ve Halden tarafından ileri sürülmüştür.İlk atmosferdeki basit gazlar ilk atmosfer koşullarındaki enerjilerle iyonlaşıp birleşerek ilk organik molekülleri oluşturur.

Kanıt : Wöhler deneyi : CO2 + NH3 ÜreMiller deneyi : CH4 , NH3 , H2O , H2 Mor ötesi ve elektrik şarjıyla organik moleküllere dönüşür.Oluşan basit organik moleküller kimyasal yolla birbirini etkileyerek kompleksleşmişlerdir.Kanıt : FOX deneyi; Erime noktasına kadar ısıtılan aminoasitlerden bir çeşit protein elde etmiştir.

Sulara taşınan kompleks moleküller arasındaki çarpışmalarla elektron alışverişi olmuş iyonlaşmışlardır. Farklı yüklü iyonlar birbirini çekerek organik molekül kümeleri oluşur. Yoğun olan bu moleküller su difüzyonuyla sudan zarımsı bir yapıyla çevrilerek KOASERVAT'ı meydana getirir. Hücre öncüsü diyebileceğimiz koaservatların dayanıklı olanları evrimleşerek ilk heterotrofları oluşturur

EVRİMLE İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER:

Lamarck'ın Görüşleri:

Biyolojide türlerin değişebileceğini ilk ortaya atan Fransız Buffon ve Lamarck'tır. Bu görüşe göre bitki ve hayvan türleri, çevre şartlarının etkisiyle değişebilmektedir.
Lamarck; canlıların çevre şartları ile sonradan kazandıkları özellikler ileri nesillere aktarılır. Diğer bir nokta ise kullanma ve kullanmama. Bu görüşe göre canlı bir vücudunun bir parçasını çok kullanırsa gelişir ve kuvvetlenir. ÖR: Zürafalar.Kullanılmayan kısımlar ise zamanla zayıflar, küçülür ve hatta kaybolur.
Deneyler sonradan kazanılan özelliklerin döllere geçmeyeceğini göstermiştir.ÖR: Bir farenin 20 nesil boyunca kuyruğu kesilmiş ama her seferinde yeni doğan farede kuyruk olmuştur.

Darwin'in Görüşleri:

Rekombinasyon: Eşeyli üreyen canlılarda farklı gametlerin birleşmesi sonucu yeni döllerin oluşması
Varyasyon: Bir türdeki bireylerde görülen farklılık ve değişmedir. Kalıtsal varyasyonlar mutasyonla veya eşeyli üremesiyle ortaya çıkar (mayoz döllenme). Vücut hücrelerinde görülen mutasyonlar kalıtsal değildir. Üreme hücrelerinde görülen mutasyonlar kalıtsaldır.
Kalıtsal olmayan çevresel varyasyonlara modifikasyon denir: ÖR: Kas geliştirmek, bronzlaşmak
Doğal Seleksiyon (Seçilim): Bir türün ortama uyum sağlayanlarının yaşaması, sağlayamayanların ise yok olurlar.

Doğal seleksiyonlar sonucu adaptasyonlar ortaya çıkar.

Adaptasyon: Bir organizmanın belirli bir çevrede yaşama ve üreme şansını artıran kalıtsal olan özellik ya da özellikler topluluğudur.

Kaynak (http://www.biyologlar.com/hayatin-baslangici-evrim-teorileri)

Felâsife
18-12-2018, 12:49
2. Biyogenez Hipotezi:

Bu görüş canlının kendinden önceki canlılardan meydana geldiği öne sürer.a
Mirza Bidel (m. 1644-1721) Türkistanlı sûfi yazar.

Maddesiz hiç bir şekil suret kabul etmez,
Adem de Adem olmadan önce bir maymundu.

3. Panspermia Hipotezi:

Bu görüş yeryüzündeki yaşamanın başka bir gezegenden ya da uzaydan geldiğini öne sürer. Günümüzde bu fikri savunanlar vardır. Ama bu görüş ilk canlının nasıl oluştuğu hakkında bir fikir ileri sürmüyor.
Dogonlar, Hopiler, Aborjinler de başka gezegenlerden geldiklerini söylüyorlar ama bu kâle alınmıyor tabii.
Ama dediklerine göre bu gezegende yaşam varmış ki gelmişler, Aborjinler geldiklerinde çok daha ilkel bir yaşamdan bahsediyorlar.

Hasılı hayatın başlangıcına dair teori çok.

Bu teorilerin hiç birinde bir bütün olarak "doğada ki zeka" hesap edilmiyor, yaşamı bunca çoşturmuş, devamlılığını, kararlılığını kanıtlamış, hatta bugün insanı bunları düşünebilecek hale getiren de o olmuş ama "doğada ki zeka" meselesi es geçiliyor bana göre.

Belki de korkuluyordur işin ucunda Tanrı filan çıkacak diye ama "doğaya zeka" hakkı teslim edilmeden, yaşam da başlangıç aramak, kör topal başlangıç hikayelerine, kör topal bir yaklaşımlar olacaktır.

Zeka varsa vardır, yoksa yoktur, olmayan şey de evrilmez ki? Olan şey evrilir, o halde Zeka nerede?
Sadece insan da galiba. :confused: