PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ikinci Psychedelic Devrim.


ereninthenature
16-09-2014, 04:46
Insanligin iki tarihi var; biri yazili dilin evrilmesiyle olusturulmus kisa tarih digeri oral kabilelerin olusturdugu bilinmeyen uzun tarih. Bazi aboriginal kulturlerin "The Great Forgetting" dedigi tarih. Nasil olduda dil elimizden cikip, yaziya ve edebiyata evrildi ve bize bir jenerasyonun bilgisini biriktirip diger jenerasyona aktarma kabileyeti verdi? Bu tarihin buyuk gizemlerinden biri. Dilin evrimi yani. Su an internetle bilgi transferinin sinirlarini zorlamaya devam ediyoruz. Ve iletisimin burada duracagina dair bir kanit yok. Bugun cogu linguist dilin 50.000-60.000 yillik bir alet oldugunu savunuyor. Bu elektrikli dis fircasi kadar yeni bir teknoloji ve akademinin ortaya attigi tarih bu.


Yazili dilden once zaman cok daha yavas akiyordu. Magara ressamlari resimlerini kesintisiz cizmeye on binlerce yil devam ettiler. Boyle bir zaman dilimi kisa tarih icin dusunulemez bile.

Simdi bildigimiz sey ise atalarimiz 50.000 - 70.000 yil once buyuk bir bela icindeydi. Sahra'nin alt kisimlarinin collesmesi Afrika'nin guney-bati bolgesindeki ormanlari yok etti. Human Genom Project'in destekledigi diger bir veri bu vakitte insanlik yok olusuyla yuz yuzeydi.

Ama sayisi bir kac bin olarak tahmin edilen bir grup Homo Sapien, Bati Anadolu'ya goc etti. Cogu arkeologun buldugu delillere gore bu grubun sofistike aletleri, genis sosyal aglari, ilk sanat eserleri ve vucut takilari vardi. Afrikadan yayilan diger birkac gocle beraber bu Homo Sapien'in net bir sekilde diger hominidlerden radikal ayrilisini ve tamamen modern davranislar sergiledigi bir donemdi. Dil ve din bu vakitte hizli bir sekilde evrilmeye basladi ve dil baska hicbir turun yapmadigi bir iletisim sekline donustu. Emin adimlarla butun gezegenin dominant memeli turu olma maceramiz boyle basladi. Etrafta Saber-toothed Cat, Smilodon varken kim parasini maymuna basardi bilmiyorum.

Gunumuzde yuzyillarca yillik antropolojik calismanin isiginda bildigimiz sey bu antik avci-toplayici toplumlarin ana spirutuel inanislari; farkli bilinc seviyelerine cikip Spirit World'de hareket etme uzerine kurulu samanizm oldugunu goruyoruz. Saman kelimesinin Sibirya Turk dillerindeki anlami "bilen kisi" (one who knows). Samanizm bu antik devirde tum dunyaya yayilmistir; Afrika, Asya, Kuzey ve Guney Amerika'da psychotropic bitkilerinin kullanimina dayali samanizm hala mevcuttur. Diger samanist teknikler bu tip bitkilerin az bulundugu bolgelerde varligini surdurmustur. (Davul, dans, diyet, chanting etc.)


Mycolog Gordon Wasson ve Terence McKenna ilk Tanri ve dil kavrayisinin kivilcimini psilocybin("buyu") mantarlarinin yanlislikla tuketilmesinin yaktigini one suruyor. Bu kabilelerin vahsi ineklerin pesinde gocebe yasayip tezeklerinde buyuyen mantarlari rituelistik seromonilerle tukettiklerini one suruyorlar. Inek/Insan/Mantar arasindaki bu simbiyotik iliskinin ilk dinin kokeni oldugunu dusunuyorlar. Ilk sehirlde tapinilan bu tanrinin bir cesit Inek Tanrisi oldugunu one suruyorlar. Buna kanit en eski sehir olan Mezopotamya cevresinde tapinilan Sacred Bull'u gosterebiliriz. Mantar'a ait en eski magara resmi Cezayir'de 7.000 yil once cizildi. (Tassili Cave Paintings)

http://www.goa-shoom.net/ethnomycology/images/tassili.jpg


Amazon ormanlarinda bu gelenekten kopmamis avci-toplayici kabileleri hala bulmak mumkun. Ve gitgide psychotropik botanik bilgilerini gelistiriyorlar. Oral yoldan aktif DMT caylari(efsanevi ayahuasca) ve Sili'de cesitli konsantre DMT cesitleri kullanimi en asagi 2.0000 yildir mevcut.

Stonehenge'den 6.000 yil daha eski olan Gobekli Tepe 1996'da kesfedildi ve kesfinden bu yana tarihin yeniden revize edilmesi acisindan buyuk tartismalar cikardi. Avci-toplayici toplumlar tarafindan olusturulduklarina dair deliller cok guclu. Ilk sehir zaten bahsettigimiz gibi. Gobekli Tepe guya Neolitik Devrim olarak onumuze konulan tekerlekten, comlekcilikten, metalurjiden, yazidan, hayvanlarin evcillestirilmesinden ve hatta ilk tarimdan cok daha eski. Catalhoyuk yapilari ve oymalari nomadik insanlarin tas devri aletlerini ne kadar iyi kullanabileceklerinin ve en onemlisi tanrilari icin bir sehir kuracak kadar dini/felsefi sofistikasyona sahip olduklarinin kanitidir. Catalhoyuk tanrilar icin kurulmus bir sehirdir. Klaus Schmidt'in dedigi gibi "First came the temple, then the city." (Once tapinak geldi, sonra sehir.)

Takip eden milenyumlarda insanligin dogadan ayrilarak kurdugu sehirlerde entheogen kullanimi devam etti. En buyuk, belirgin, 4 ana bolge soyle:

Meksika: Meso-Amerikan kulturlerinin icinde cok sayida entheogen kullanan kult varligini surdurmustur. Bir cok bitki kutsal olarak nitelendirildi ve Toltec, Maya, Aztek tapinaklarinda psilocybin mantarlarina, tohumlari LSD benzeri kimyasallar iceren ololiuqui'ye(sabah sefasi), 5-MeO-DMT iceren kurbagalara ve Radyokarbon tarihlemenin kanitladigi uzere peyote kaktusunun kullanimi 5700 yil onceye gitmektedir.

Peru: Cordillera Blance daglarinin en ust kisminda mukemmel sekilde korunmus, gelismis tunel, havalandirma ve su tasima sistemlerine sahip, meskalin iceren kaktus kullanimin cok net etkilerini gordugumuz Chavin de Huantar tapinagi 3300 yilliktir. Chavin de Huantar en eski San Pedro Kaktus oymasinin bulundugu sehir. Ve tasarimi incelendiginde entheogenik tecrubeyi katalize etmek icin ozellikle insa edildigini goruyoruz. San Pedro buyuk gruplar halinde hem tapinagin icinde hem de etrafinda dogal olarak bulunmaktadir. Chavin toplulugu etrafindaki diger uygarliklari samanistik buyuyle savasmadan fethetti. Chavin Samanlarinin ustunlugune ikna olan diger gruplar bu uygarliga katiliyordu. Chavin uygarligi tas oyma isinde cok gelismisti. Chavin tas oyma teknikleri Moche, Inca ve diger Andean toplumlarinin tapinaklarinda gorulur. San Pedro Kaktusunun samanistik amacla kullanimi Peru'da son 3.000 yildir kesintisiz devam etmektedir.

http://www.dailygrail.com/sites/dailygrail.com/files/imagecache/BlogImage-Large/storyimages/chavin-san-pedro.jpg

Indus Vadisi: Indo-Iranian ve Kuzey'den gelen Aryan akinlarinin karisimi Vedanta'yi yaratti. Vedanta, Hinduismin 6 felsefe okulundan(dashan) en onemlisidir ve kokenidir. Aryan fetihciler yanlarinda Rig-Veda denilen bir kitap getirdiler. Rig-Veda 1,028 tane ilahiden olusan 4.000 yillik en eski dini kitaptir. Rig-Veda gezegendeki en eski yazili metin. Bu ilahilerden 120 tanesi Soma adindaki bitki/tanri icindir. Somanin rituelistik kullanimi Verdik geleneginin ana parcasidir.


We have drunk Soma and become immortal; we have attained the light, the Gods discovered
Rigveda (8.48.3)Bunun gibi misralar Soma'nin bir entheogen oldugunu acik bir sekilde gosteriyor. Ama su an elimizde nasil bir bitki olduguna dair kesin bir kanit yok. Ortaya iddialar atildi tabiki, esrar diyenler var. Su an Hindistan'da Hindu'larin ozellikle cok esrar tukettiklerini gorursunuz. Bati'ya boyle lanse edilmiyor ama yerinde gozlemlerseniz Hindu'larin esrar tuketimi inanilmaz. 400 km kuzeyde Fly Agaric mushroom samanizmi devam etmekte bu donemde, mantar diyenler var (Wasson, Hofmann). Psilocybin mantari olabilir diyenler var (McKenna). Bir kac entheogenin karisimi olabilecegini dusunuyorum ben. White Lotus'da psychoactive kimyasal icermekte. Soma herneydiyse en onemli Platonistlerden Alfred North Whitehead'in deyimiyle 'insan zihninin kavrayabilecegi en etkileyici metafizigi' yaratmalarina buyuk katkida bulunmustur. Kesinlikle inkar edilemez. Dini bilginlerden Huston Smith'in Vedalar icin yorumu: 'Vedalar kokenini herseyden cok Soma'dan alir'.

ereninthenature
16-09-2014, 05:25
Dorduncu buyuk entheogenik kultur hepimizi cok daha derinden ilgilendiren kultur. Gunumuzun ana-akim gorusunun, Materyalsit Reduksiyonizm'in(anti-entheogen) ve inanislarinin felsefi koklerini borclu olduklari kultur; Antik Yunan.

ereninthenature
17-09-2014, 00:10
"Atina'nin getirip insan yasamina kattigi bircok mukemmel ve gercekten kutsal kurum arasinda, hicbiri su gizem dinleri kadar iyi olmamistir. Bunlar sayesinde, ilkel ve yabanil yasam tarzimizi terk ettik. Gercek anlamda yasamin baslangicini onlardan ogrendik. Sadece mutlu yasamak icin degil, daha iyi bir umutla olmek icin de guc kazandik." Cicero, Laws II, xix, 36.

Eleusis, Yunan Doga ve Tarim Tanricasinin tapinagi olan Demeter tapinaginin bulundugu ufak bir sehir. Atina'ya 25 km uzaklikta. Burda 2.000 yil boyunca her bahar Elesis Gizem'lerinin paylasildigi seremoniler duzenlendi. Bu gizemler Yunan yazarlar ve filozoflarin buyuk cogunlugu tarafindan Yunan kulturunun saheserleri olarak kabul edilmistir. Bu filozoflarin one cikanlari; Sokrates, Plato, Plutarch, Aristo, Sofokles... Ve sonrasinda Roma Imparatoru Hadrian, Marcus Aurilis ve Cicero hepsi bu gizem seremonisine katilmislardi. Eleusis gizemlerinin Yunan toplumu uzerine olan buyuk etkisi su kanitla aciklanabilir; Romalilar Yunanistana geldiginde keci yolundan daha buyuk olan tek yol Atina'dan Eleusis'e giden "Kutsal yol"du.

"Insani, insani dunyadan kutsal dunyaya yuceltmek ve olumsuzluk bahsetmek" [1] uzere dizayn edilmis Buyuk Gizem her yaz sonu 10 gun kutlandi. Phaleron denizinde temizlendikten ve oruc tuttuktan sonra rituelin ana kismi olan Eleuses'e gecilir ve kykeon adinda bir icki iciliyordu. Sonrasinda Telesterion denilen bir yeralti sarnicina giriliyordu. Ayni sey Chavín de Huantar'da mevcut. Ve burada Gizem'in dogasi ifsa ediliyordu.

[1] Nilsson, Martin P. Greek Popular Religion “The Religion of Eleusis” New York: Columbia University Press, 1947. pg 42–64

Gizem serominisine katilanlar gizemi ifsa ederlerse olum cezasiyla carptirildiklari icin konu hakkindaki bilgimiz bu kadar. Diger bir bilgi tapinaktaki rahibeler tarifindan antik objeler gosteriliyordu. Olay buyuk bir rituel performans havasinda geciyordu. Buyuk Yunan filozoflarinin en sonuncularindan Proclus Gizem performansini soyle anlatmistir: "Ritueldeki ruhlarin sempatisi bize aklin otesinde ve kutsal gozukuyordu, bu yuzden bazilari yuce husu yuzunden korkuya kapiliyordu. Digerleri Tanrilarin evinde kutsal tecrubenin etkisinde kendilerini kutsal sembollerde kaybediyorlar, kimliklerini birakiyorlardi."

Gizemler Demeter ve kizi Persephone'un Yeralti Dunyasinin lordu Hades tarafindan kacirilmasi hikayesini tekrardan anlatiyordu. Demeter kizinu bulmak icin dikkatsizce aranirken gorevi ulan Kutsal Kanunu uygulamayi birakti. Mevsimler durdu, butun hayat kivranmaya ve yok olmaya basladi. Butun herseyin yok olacagini goren Zeus ulagi Hermes'i Yeralti Dunyasina Persephone'u bulmasi icin gonderdi. Persephone bundan once orucunu 4-6 tane nar tanesi ile bozdu. Bu hareketi onu Hades'e bagladi ve her yil 4 ay Yeralti dunyasinda yasamasi gerekiyordu. Persephone'un annesine geri donusu her yil bahara denk geliyordu.

Batili alimler yuzyillarca Eleusinian Gizemlerini Demeter'in koruyucu Tarim Tanrisi roluyle iliskilendirdiler. Demeter Persephone'u ararken yoruldu ve Celeus'un Sarayinda dinlenirken ogullari Demeophon ve Triptolemus'a bakti. Demeter oglu Triptolemus'a tarimin gizemlerini ogretti ve insanlik bitki ekip, bicme bilgisini bu sekilde elde etti.

Ama bu hediyenin bir bedeli vardi; Demeter'in asil niyeti ogluna olumsuzluk hediye etmekti ama seremoni bolumustu. Bu yuzden tarim olumsuzluk yerine amorti odulumuz ve Eleusinian Gizemlerinin gercek kavranisi bu iki tema uzerine kurulu. Yunan Anne-Tanrica Demeter Doganin Tanricasi ayni zamanda Tarim Tanricasiydi bu yuzden Kutsal Kanunu uygulamaktan sorumluydu; olum ve yasamin kesintisiz dongusu. Entheogenik perspektife sahip bir bilginin cok rahat farkedecegi diger sey Demeterin Persephone'un pesinde Yeralti Dunyasina seyahati Samanizmin ana gerekcesinin aynisidir. Psycho-spiritual olum ve yeniden dogum samanin Spirit World'e yaptigi seyahatin cok benzeridir.

Bu samanizmin dunya capinda en genis capli inanilan fikridir. Saman olur ve yeni bilgiyle tekrar dogar. Ve agir mystik tecrubelerin dahil oldugu bu Eleusinian Gizemlerinin samanistik bir bitkinin kullanildigindan suphelinmesi gereklidir. Yorumlara gore reaksiyonlar asiri teror hallerinden yuce ve neseli husu halleri arasindadir. Donemin en buyuk sairlerinden Pindar soyle ozetliyor:

Blessed is he who, having seen these rites undertakes the way beneath the Earth.
He know the end of life, as well as its divinely granted beginning.

Ne mutlu bu yeraltinda duzenlenen ayinleri goren insanlara.
O yasamin sonunu biliyor, kutsal baslangicini bildigi gibi.
Sopatos'un yorumlari soyle: I came out of the mystery hall feeling like a
stranger to myself.

Gizem sarnicindan kendime yabanci bir sekilde ciktim.Kykeon'un tarifinin ne oldugunun bilgisi kayboldu ama bir cok iddia var ortada. Amanita, Psilocybin mantarlari, eroin/hashas, DMT iceren phalaris otlari yada akasya ve uzerlik tohumu karisimi(ayahuasca) ama en onemlisi ve en guclusu Albert Hoffmann, Gordon Wasson ve Carl Ruck tarafindan ortaya atildi. Kykeon'un icinde arpalarin uzerinde yasayan ergot mantarlarinda bulunan LSD benzeri kimyasalin kullanildigi ileri surduler. Bugun LSD'nin yapiminda bu mantar turunun urettigi LSA kullanilir. LSA tekbasina LSD benzeri etkiler uretmeye yeterlidir.

ereninthenature
17-09-2014, 00:20
Botanik boyutlar insanliga gozlemini vermemistir diyen var mi?

Dialectics
17-09-2014, 00:21
LSD'nin seni r>0 domain'inden (fiziksel alem) r=0 domain'ine (mental alem) geçirdiği iddiası var. Canlı örnek ise "Duman" grubu. Kafayı çekip çekip muazzam şarkılar besteliyorlar, "ilham" denilen mekanizma belli ki o kafayla daha iyi çalışıyor.

ereninthenature
17-09-2014, 00:41
LSD'nin seni r>0 domain'inden (fiziksel alem) r=0 domain'ine (mental alem) geçirdiği iddiası var. Canlı örnek ise "Duman" grubu. Kafayı çekip çekip muazzam şarkılar besteliyorlar, "ilham" denilen mekanizma belli ki o kafayla daha iyi çalışıyor.

Ben halusilasyonu ontolojime oturtmak icin ciktigim entellektuel seruvende Antik Yunan filozoflarinin olayin temelini attigini gordum. Sokrates ve Plato bati medeniyetinin temelini attilar. Ben gercek bir Platonistim ve psychedeliklerin ne oldugunu Sokrates ve Plato'dan ogrendim ve yollarinda yurumeye devam edicem.

Yunan dusuncesinin bati kulturu uzerine olan etkisi inkar edilemez. Alfred North Whitehead'in deyimiyle:

The safest general characterization of the European philosophical tradition is that it consists of a series of footnotes to Plato.

Bati felsefesinin en guvenli genellemesi, Plato'ya dusulen bir kac dipnottur.

Kisaca soyleyecek olursak Kykeon tribinde Platon'unda benim de gordugum vizyon: iyi olan sey dogru, ayni zamanda estetik. Nirvana'dan indiginde elimizden dogru ve iyi gidiyor ama estetigi takip edersek ayni yere ulasicaz. Diger insanlari yargiladigim yok ama ben kendim estetik/orgazmik yoldan ilerlemeyi seciyorum. Dogru ve iyiyi secenlerin kendi bilecegi istir.

evrensel-insan
17-09-2014, 00:51
Sokrates, ogune kadar olan bilimsel bakis acisini ve gozlemi; ilk olarak akilciliginin metafizigine tasiyan ve "gercegin ne oldugu" akilciligini baslatarak, insanoglunu gozlem yerine gercegi aramaya yonelten; felsefenin ilk peygamberidir.

Onun baslattigi bu akim, dunyayi karanlik caga sokmus, din tek hakim olmus ve once ronesans ile sarsilmis, sonar hegelin dialektigi ile hegemonyasi kirilmis, Marx ile diyalektik somuta indirgenmis, 20. yuzyilin ikinci yarisindan sonar da, yapilandirmaci bilgi eliyle, modern bilim ve postmodernism eli ile tarihe gomulmustur.

Sonucta bilimsel felsefe, bilimin felsefesini yapilandirilmis olarak ortaya koymus ve gercegin bir yapilandirilmislik oldugunu aciklamistir.

Bugun artik bilimde olgu vardir. Gercek ise metafizigin varliksal ve inancsal tartismasi olarak devam etmektedir.

ereninthenature
17-09-2014, 01:00
Sokrates, ogune kadar olan bilimsel bakis acisini ve gozlemi; ilk olarak akilciliginin metafizigine tasiyan ve "gercegin ne oldugu" akilciligini baslatarak, insanoglunu gozlem yerine gercegi aramaya yonelten; felsefenin ilk peygamberidir.

Onun baslattigi bu akim, dunyayi karanlik caga sokmus, din tek hakim olmus ve once ronesans ile sarsilmis, sonar hegelin dialektigi ile hegemonyasi kirilmis, Marx ile diyalektik somuta indirgenmis, 20. yuzyilin ikinci yarisindan sonar da, yapilandirmaci bilgi eliyle, modern bilim ve postmodernism eli ile tarihe gomulmustur.

Sonucta bilimsel felsefe, bilimin felsefesini yapilandirilmis olarak ortaya koymus ve gercegin bir yapilandirilmislik oldugunu aciklamistir.

Bugun artik bilimde olgu vardir. Gercek ise metafizigin varliksal ve inancsal tartismasi olarak devam etmektedir.

Kullerinden tekrar doguyor gomulduyse. Ucuncu milenyumun isigi Platonik Hyperspace olacak. Ben parami ve zamanimi buraya basiyorum ve seyim seyime denk valla :eyebrows:.

Varligi sadece materyalden ibaret zannedenler cok fena kasindilar ve sonunda bildigin paralel bir boyut kesfettik.

evrensel-insan
17-09-2014, 01:07
Kullerinden tekrar doguyor gomulduyse. Ucuncu milenyumun isigi Platonik Hyperspace olacak. Ben parami ve zamanimi buraya basiyorum ve seyim seyime denk valla :eyebrows:.

Varligi sadece materyalden ibaret zannedenler cok fena kasindilar ve sonunda bildigin paralel bir boyut kesfettik.

Madem oyle sen tanriyi da tekten ikiye tasiman lazim. :)

Her boyuta bir tanri.

Yalniz "hangi tanri, hangi tanriyi dovecek?"

ereninthenature
17-09-2014, 01:10
Sonucta bilimsel felsefe, bilimin felsefesini yapilandirilmis olarak ortaya koymus ve gercegin bir yapilandirilmislik oldugunu aciklamistir.

Bilimsel felsefe biteli cok oldu bu arada. Adamlarin istedigi bir mucize. Bir mucize ver herseyi acikliyacaz diyorlar resmen. Big Bang, butun madde, enerji, kanunlar, evren hepsi bir anda durduk yere kendiliginden ciktigi inanci uzerine kurulu bir kult. Sadece quantum fizigi gozlemcinin neyi gozlediginin sonucu cok fazla degistirigini soyluyor. Bu fizik, gozlemciden en iliskisiz olmasi gereken bilim dali.

Ben ne diyorum bak; eger bilim bir mucizeyi hakkediyorsa herkes bir mucizeyi hakkeder.

Bana bir mucize verin; Platonik Hyperspace'e bir goz atin 5 gr mantarla. Ondan sonra soylersiniz Platonizm bitti fln diye. Tecrubeyi yasamadiysaniz bilmiyorsunuz, hicbir fikriniz yok. Ve uzerine urettiginiz her fikir eksik/yanlis olacak.

ereninthenature
17-09-2014, 01:11
Madem oyle sen tanriyi da tekten ikiye tasiman lazim. :)

Her boyuta bir tanri.

Yalniz "hangi tanri, hangi tanriyi dovecek?"

Monogamist degilim zaten. Hahaha :D. Demeter, Gaia etc. Iyidir.

Gaia, doganin tanricasi kadindir. Problemimiz ego ve erkek dominans hiyerarsisi. Yardimci olmuyorsa Gnostik bir seytandir diyorum.

evrensel-insan
17-09-2014, 01:16
Bilimsel felsefe biteli cok oldu bu arada. Adamlarin istedigi bir mucize. Bir mucize ver herseyi acikliyacaz diyorlar resmen. Big Bang, butun madde, enerji, kanunlar, evren hepsi bir anda durduk yere kendiliginden ciktigi inanci uzerine kurulu bir kult. Sadece quantum fizigi gozlemcinin neyi gozlediginin sonucu cok fazla degistirigini soyluyor. Bu fizik, gozlemciden en iliskisiz olmasi gereken bilim dali.

Ben ne diyorum bak; eger bilim bir mucizeyi hakkediyorsa herkes bir mucizeyi hakkeder.

Bana bir mucize verin; Platonik Hyperspace'e bir goz atin 5 gr mantarla. Ondan sonra soylersiniz Platonizm bitti fln diye. Tecrubeyi yasamadiysaniz bilmiyorsunuz, hicbir fikriniz yok. Ve uzerine urettiginiz her fikir eksik/yanlis olacak.

Hangi bilimsel felsefe bitmis. Benim dedigim, constructive epistemoloji.

Kimse bir mucize aramiyor.

Evren bir mekan olarak daimi gozlem veriyor, big bang sadece zamansal olarak evrenin belirli bir zamaninda ve belirsiz mekaninda oldugu varsayilan bir patlama.

Bilimin mucizeye ihtiyaci yok.

Evrenin de zamana ihtiyaci yok.

Bilim neyi gozlemliyorsa, o. Gozlemliyen de insanoglu ve de tum kavramsal bilgi sadece onun yaratimi.

Dolayisi ile bunu algilayan ne bir yaratici ya da yaratan ozne aramaz.

Felâsife
17-09-2014, 01:20
Botanik boyutlar insanliga gozlemini vermemistir diyen var mi?

Galiba ben diyorum :)
İlk insanların burada bahsedildiği gibi öyle otlarla, mantarlarla kafayı bulup, zihinsel gelişimin veya Tanrılar bilincinin zeminini öyle attığını sanmıyorum.
Böyle şeyler çok anlatılıyor akademik camiada, volkanlara baktı, yıldırıma baktı, vs.lere baktı, korktu, Tanrı bilincini böyle edindi, akabinde azar azar bugünlere böyle gelindi...
Ama tabii bu kafa yapıcı şeyler, Şamanilik olmak üzere ilkel toplumlarda çok var, sanrım eskiler zamanlarda da bunlar varmıştır.
Lakin insan esas sıçramayı bunla mı yapmıştır... bence değil.

Örn. Rüya gibi bir müessese var, bu rüyayı ilk insanlar görmüyorlar mıydı? rüya ile bir takım tüyolar almış olamazlar mı?
Bugün bile biliyoruz ki bazı bilimsel buluşların altında rüya var, geçmişte ki sıçramanın altında da pekala bu da olabilir.
Hatta sesler, ilhamlar derken liste uzar bile ama en masumu rüyadır.

Hayvanların bile rüya gördüğü doğrulandı ama ilk insanların veya mağara insanlarının rüya gördüğü nedense doğrulanmadı daha...

Bu benim hep garibime gidiyor, lakin bu yönde tek bir cevapta görmedim şimdiye kadar, geriye kalanda uyuşturucu, korku gibi şeyleri çok mantıklı bulmuyorum.
Gerçi bir de rüya gördüyse/görmediyse bilim bunu nasıl ispat edecek o da ayrı bir şey, belkide ispat edemeyeceği için o tarafa hiç bakmıyordur...

evrensel-insan
17-09-2014, 01:21
Monogamist degilim zaten. Hahaha :D. Demeter, Gaia etc. Iyidir.

Gaia, doganin tanricasi kadindir. Problemimiz ego ve erkek dominans hiyerarsisi. Yardimci olmuyorsa Gnostik bir seytandir diyorum.

Bak burada yapilandiranin insanoglu temelli erkeksel oldugunda haklisin.

Yani disisel bir zihniyet yok. Olan zihniyet erkeksel ve o yuzden, uretemiyor, sadece inaniyor, noktaliyor, gozlemi yerine aklini kullaniyor.

Sonucta disi, sadece fiziki olarak erkegin karsiti. Yalniz disiligin zihniyeti yok.

O yuzden dogal zihniyetin dogalligi erkeksel karakter tasiyor.

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=172324&postcount=556

ereninthenature
17-09-2014, 01:24
Hangi bilimsel felsefe bitmis. Benim dedigim, constructive epistemoloji.

Kimse bir mucize aramiyor.

Evren bir mekan olarak daimi gozlem veriyor, big bang sadece zamansal olarak evrenin belirli bir zamaninda ve belirsiz mekaninda oldugu varsayilan bir patlama.

Bilimin mucizeye ihtiyaci yok.

Evrenin de zamana ihtiyaci yok.

Bilim neyi gozlemliyorsa, o. Gozlemliyen de insanoglu ve de tum kavramsal bilgi sadece onun yaratimi.

Dolayisi ile bunu algilayan ne bir yaratici ya da yaratan ozne aramaz.

Bilim degil, bilimsel felsefenin mucizeye ihtiyaci. Sebep sonucu baglayip getirecekleri bir "notion" istiyorlar ve senden istedikleri inanc ziplamasi inanilmaz. Kim durduk yere evren pirtlayiverecegine inanir ki. Benim bir sey dedigim yok ama bu kadar kiyamet bosuna mi sence diye sormak bence cok mantiksiz degil.

Benim Tanrim daha once dedigim gibi "alchemical accident". Simyasal bir kaza sonucu tanricanin kucaginda buldum kendimi. Arada oluyo boyle seyler cok kasmamak lazim.

evrensel-insan
17-09-2014, 01:28
Bilim degil, bilimsel felsefenin mucizeye ihtiyaci. Sebep sonucu baglayip getirecekleri bir "notion" istiyorlar ve senden istedikleri inanc ziplamasi inanilmaz. Kim durduk yere evren pirtlayiverecegine inanir ki. Benim bir sey dedigim yok ama bu kadar bosuna mi sence diye sormak bence cok mantiksiz degil.

Benim Tanrim daha once dedigim gibi "alchemical accident". Simyasal bir kaza sonucu tanricanin kucaginda buldum kendimi. Arada oluyo boyle seyler cok kasmamak lazim.

Sana acikladim, bilimsel felsefenin mucizeye de tesadufe de ihtiyaci yok. Cunku gozlemi zaten var.

Niye, daha dun gunes patlamadi mi?

Zaten mekandaki bir patlama ancak zamansal olur.

Mekan yoksa patlama da yoktur.

Yani evren olmadan, big bang olamaz.

ereninthenature
17-09-2014, 01:32
Sana acikladim, bilimsel felsefenin mucizeye de tesadufe de ihtiyaci yok. Cunku gozlemi zaten var.

Niye, daha dun gunes patlamadi mi?

Zaten mekandaki bir patlama ancak zamansal olur.

Mekan yoksa patlama da yoktur.

Yani evren olmadan, big bang olamaz.

Time is the moving image of eternity. -- Plato

Bence evren hep vardi ve form degistiriyor. Degistirmeyede devam edecek.

Ikinci buyuk hatal insan zihninin formal bir pattern takip ettigine inanmak. Matematik ve mantigin herseyi aciklayacagi cocuksu bir inanis. Bunlar bilimsel felsefenin buyuk eksiklikleri.

Gozlemini kolektif sekilde vermeyen buyuk bir diyar var. Insan ruhu. Sokrates ikna etmedi mi sizi ruh/ten iliskisinin felsefe uzerine etkisine? Ruhu inkar, bilinci inkar etmektir. Bilincin isleyisi hic ama hic matematige, objectif gozleme, mantiga sigacak bir fenomen degil ve hic bir zaman sirlarini bu sekilde elde edemiyecegiz. Ama diger yontem ise baska bilinc seviyelerine cikip farkliliklari karsilastirmak. Bu ayri bir yontem ve elimizdeki en iyi yontem.

evrensel-insan
17-09-2014, 01:42
Time is the moving image of eternity. -- Plato

Bence evren hep vardi ve form degistiriyor. Degistirmeyede devam edecek.

Ikinci buyuk hatal insan zihninin formal bir pattern takip ettigine inanmak. Matematik ve mantigin herseyi aciklayacagi cocuksu bir inanis. Bunlar bilimsel felsefenin buyuk eksiklikleri.

Gozlemini kolektif sekilde vermeyen buyuk bir diyar var. Insan ruhu. Sokrates ikna etmedi mi sizi ruh/ten iliskisinin felsefe uzerine etkisine? Ruhu inkar, bilinci inkar etmektir. Bilincin isleyisi hic ama hic matematige, objectif gozleme, mantiga sigacak bir fenomen degil ve hic bir zaman sirlarini bu sekilde elde edemiyecegiz. Ama diger yontem ise baska bilinc seviyelerine cikip farkliliklari karsilastirmak. Bu ayri bir yontem ve elimizdeki en iyi yontem.

Evrenin henuz insanoglu ne seklini ne de boyutlarini ortaya koyamamisken, platonun dedigi sadece bir akilli cikarimdir.

O dediklerin bilimsel felsefe de yok. Zihnin patterni, yapilandirilmislik ile paraleldir. Zaten bunun farkindaligi tum verilen/cizilen sinirlarin kaldirilmasidir. Cunku ne fenomen, ne algi ne de gozlem sinirli deguildir;dolayisi ile bunlarin dile geldigi kavramsal bilgi de sinirli degildir. Zaten herhangibir sinirlama, bilimsel degildir.

Bilgi sadece matematiksel/mantiksal degildir, fiziksel ve sosyal bilgi de vardir.

Ruh deyince ne algiliyorsun, bilinc gozlem verir. Cunku algi olarak yansir.

Bilincin ve tum zihinsel yetilerin fonksiyonel konusu, cognitive science; yani bilissel bilimdir.

Cunku insanoglu artik eskisi gibi, disarida bir kim bir ozne bir guc v.s. aramiyor. Kendisinin gozlemleyen bir subje oldugunun farkinda. Tabi fenomenal goruntusunun ve kavramsal bilgisinin yaninda.

ereninthenature
17-09-2014, 02:05
Evrenin henuz insanoglu ne seklini ne de boyutlarini ortaya koyamamisken, platonun dedigi sadece bir akilli cikarimdir.
2000 yil oncesi icin guzel bir cikarim genede. Ve ben sinir sisteminin urettikleri aletlerle yaptigimiz gozlemle, sinir sisteminin direk yaptigi gozlemin assa yukari ayni olduguna inaniyorum. Bu beni subjektif gercekligime kapatabilir belki ama hakikat bu ayni zamanda. Sinir sisteminin urettigi aletlerin ortaya koydugu gerceklik modeli, direk sinir sisteminin koydugundan cok daha ilkel.


O dediklerin bilimsel felsefe de yok. Zihnin patterni, yapilandirilmislik ile paraleldir. Zaten bunun farkindaligi tum verilen/cizilen sinirlarin kaldirilmasidir. Cunku ne fenomen, ne algi ne de gozlem sinirli deguildir;dolayisi ile bunlarin dile geldigi kavramsal bilgi de sinirli degildir. Zaten herhangibir sinirlama, bilimsel degildir.Bence bilinc, samanizmin konusudur. Su onermeyi ileri suruyorum: bilinc hakkinda en net bilgi baska bilinc seviyelerine cikilarak ogrenilebilir.


Bilgi sadece matematiksel/mantiksal degildir, fiziksel ve sosyal bilgi de vardir.
Ne kadarini toplarsan topla. Gizem zarafetinden ve etkileyiciliginden bir sey kaybetmeyecek. Bugun su donemde Gizem yoktur diyebilmek icin kor olmak lazim. Benim empoze etmeye calistigim vizyon gizemli/mistik bir vizyon.


Ruh deyince ne algiliyorsun, bilinc gozlem verir. Cunku algi olarak yansir.
Ruhtan algiladigim egoyu/teni siyirinca insandan geriye kalan sey.


Bilincin ve tum zihinsel yetilerin fonksiyonel konusu, cognitive science; yani bilissel bilimdir.Bilinc modeli olusturulacaksa samanizmin eklenmesi gerektigini savunuyorum. Burdaki 10.000'lerce yillik bilgi beni tatmin ediyor acikcasi.

Cunku insanoglu artik eskisi gibi, disarida bir kim bir ozne bir guc v.s. aramiyor. Kendisinin gozlemleyen bir subje oldugunun farkinda. Tabi fenomenal goruntusunun ve kavramsal bilgisinin yaninda."The Aeon is a child at play with colors." -- Heraclitus, Fragments
Insanoglu sonunda anladi ne dondugunu. Heraclitus'tan binlerce yil sonra kesfedecegimiz sey bu, aradigimiz bilgi bu. Evren renklerle oynayan bir cocuk. Tarih bitti. Sira bize geldi sonunda. Insani anliyacaz.

evrensel-insan
17-09-2014, 02:17
2000 yil oncesi icin guzel bir cikarim genede. Ve ben sinir sisteminin urettikleri aletlerle yaptigimiz gozlemle, sinir sisteminin direk yaptigi gozlemin assa yukari ayni olduguna inaniyorum. Bu beni subjektif gercekligime kapatabilir belki ama hakikat bu ayni zamanda. Sinir sisteminin urettigi aletlerin ortaya koydugu gerceklik modeli, direk sinir sisteminin koydugundan cok daha ilkel.


Bence bilinc, samanizmin konusudur. Su onermeyi ileri suruyorum: bilinc hakkinda en net bilgi baska bilinc seviyelerine cikilarak ogrenilebilir.

Samanizm ile bagi ne? Yani budha'ya mi atifta bulunuyorsun? Evet bilinc hakkinda en net bilgi baska bilinc seviyelerine zikarak ogrenilir. Bu da cognitivizm, yani bilisselligin (...nin bilincli kavranmasi, algilanmasi, idrak edilmesi v.s.) bilincli ya da bilincsiz noncognitivizmini, yani bilisselsizligini ortaya koyar.

Konu ile ilgili basliklari "evrensel-insan zihniyeti" 119. sayfadaki "icindekilerden" bulabilirsin.

Ruhtan algiladigim egoyu/teni siyirinca insandan geriye kalan sey.[/quote]

Egodan arinilinca geriye kendilik kalir. "Teni siyirmak" pek bir anlam veremedim.

Bilinc modeli olusturulacaksa samanizmin eklenmesi gerektigini savunuyorum. Burdaki 10.000'lerce yillik bilgi beni tatmin ediyor acikcasi.

Bilincin modeli olmaz. Cunku bilinc bir kisiye kisi istemeden verilemez. Kisinin sadece istemesi de yeterli degildir, verilen bilinci alabilecek sekilde; beyni acik olmali ve bilinc alacagi konudaki duydugu rahatsizligin farkinda olmalidir.

Yani teist bir kisiye, ateist bilinci vermek mumkun degildir. Cunku teist bilincte degildir, yani teizmden rahatsiz degildir ve sorgulamaz. Zaten teizmin bilincine dini rahatsizlik olarak varsa, en azindan deist olur. Tanri rahatsizligi da agnostisizme acilabilir v.s.

"The Aeon is a child at play with colors." -- Heraclitus, Fragments
Insanoglu sonunda anladi ne dondugunu. Heraclitus'tan binlerce yil sonra kesfedecegimiz sey bu, aradigimiz bilgi bu. Evren renklerle oynayan bir cocuk. Tarih bitti. Sira bize geldi sonunda. Insani anliyacaz.

Nerde o gunler. Bunun icin once insanoglu kendi varliginin farkina ve bilincine varmasi gerekir, yani bir bilinci. Insani anlamak ise, ancak bir bilisselliginin tursel olarak butunlesmesi ile mumkundur. Yani insansal zihniyet ve zihinsel devrim.

ereninthenature
17-09-2014, 02:50
Egodan arinilinca geriye kendilik kalir. "Teni siyirmak" pek bir anlam veremedim. Sokrates okursaniz anlarsiniz. Phaidon'da derince bahsediliyor ruh/ten iliskisinden.

Bilincin modeli olmaz. Cunku bilinc bir kisiye kisi istemeden verilemez. Kisinin sadece istemesi de yeterli degildir, verilen bilinci alabilecek sekilde; beyni acik olmali ve bilinc alacagi konudaki duydugu rahatsizligin farkinda olmalidir.

Yani teist bir kisiye, ateist bilinci vermek mumkun degildir. Cunku teist bilincte degildir, yani teizmden rahatsiz degildir ve sorgulamaz. Zaten teizmin bilincine dini rahatsizlik olarak varsa, en azindan deist olur. Tanri rahatsizligi da agnostisizme acilabilir v.s. Ben veririm. Simdiki samanist/alchemist buyu bilgimle getir 10 tane Isid askerini 7 sini tertemiz sofi yaparim 3'u siyirir. Ilerde %99 oranlarina cikarmak mumkun. :love:

Nerde o gunler. Bunun icin once insanoglu kendi varliginin farkina ve bilincine varmasi gerekir, yani bir bilinci. Insani anlamak ise, ancak bir bilisselliginin tursel olarak butunlesmesi ile mumkundur. Yani insansal zihniyet ve zihinsel devrim.Timoty Leary zamaninda suclulara psychedelic terapi uygulayip sonuclarini gozlemledi. 10'da 8'i geri donmuyordu hapishaneye. Bu yaptigi son deney oldu. Arabasina yarim esrar gizleyip 33 yil hapse carptirdilar. Bir onu acilsa bilimin bu konularda, nelerin mumkun olduguna inanamazsiniz.

evrensel-insan
17-09-2014, 02:57
Sokrates okursaniz anlarsiniz. Phaidon'da derince bahsediliyor ruh/ten iliskisinden.

Ben veririm. Simdiki samanist/alchemist buyu bilgimle getir 10 tane Isid askerini 7 sini tertemiz sofi yaparim 3'u siyirir. Ilerde %99 oranlarina cikarmak mumkun. :love:

Timoty Leary zamaninda suclulara psychedelic terapi uygulayip sonuclarini gozlemledi. 10'da 8'i geri donmuyordu hapishaneye. Bu yaptigi son deney oldu. Arabasina yarim esrar gizleyip 33 yil hapse carptirdilar. Bir onu acilsa bilimin bu konularda, nelerin mumkun olduguna inanamazsiniz.

Bilinc veremezsin ama; bilimsel olarak kisinin kendi beyninde duydugu rahatsizligi kendi ozgur iradesinin terapisi ile, kendisinin degistirmesini saglayabilirsin.

Bugun butun sinirsel uyarilar, beyne gelir ve beyin bunlari kavramsal bilgiye cevirir. Buradaki bir rahatsizligin farkindaligi, kisinin kendi beyninde sinir algilarinin tercxumesini degistirmesini saglayabilir.

Buna "neuro plasticity" deniyor.

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=517052&postcount=1189

ereninthenature
17-09-2014, 03:00
Egodan arinilinca geriye kendilik kalir. "Teni siyirmak" pek bir anlam veremedim.
Bu arada psychedelic self'e biz "other" diyoruz evrensel-insan. Uzaylinin dibiyiz. O yuzden "ruh" kullaniyorum. Diger anlami "nefes".

evrensel-insan
17-09-2014, 03:03
Bu arada psychedelic self'e biz "other" diyoruz evrensel-insan. Uzaylinin dibiyiz. O yuzden "ruh" kullaniyorum. Diger anlami "nefes".

Bak nefes olur, cunku fenomenal bir algisi ve gozlemi vardir.

Bir onceki mesajda verdigim tek mesajlik linki oku.

ereninthenature
17-09-2014, 03:07
Bilinc veremezsin ama; bilimsel olarak kisinin kendi beyninde duydugu rahatsizligi kendi ozgur iradesinin terapisi ile, kendisinin degistirmesini saglayabilirsin.
Sonuc ayni. Hersey kisinin kendisine bagli, saman sadece yolu gosterir yuruyecek olan kisinin kendisi gene.



Bugun butun sinirsel uyarilar, beyne gelir ve beyin bunlari kavramsal bilgiye cevirir. Buradaki bir rahatsizligin farkindaligi, kisinin kendi beyninde sinir algilarinin tercxumesini degistirmesini saglayabilir.

Buna "neuro plasticity" deniyor.

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=517052&postcount=1189
Daha once dedigim gibi. Bilinc hakkindaki bilgimiz 10.000 yil onceki donemden daha az:biggrin1:. Cogu sey mumkun. Bu konular cok genis.

Benim buraya ekliyecegim terim realite tunel'i olur. Herkesin bir realite tuneli var ve herkes objektif realiteye kendi realite tunelinden bakiyor. Relite tunellerine modifikasyon yapmak mumkun. Bir sure Platonik evrende peri olabilirsiniz mesela.

evrensel-insan
17-09-2014, 03:25
Sonuc ayni. Hersey kisinin kendisine bagli, saman sadece yolu gosterir yuruyecek olan kisinin kendisi gene.



Daha once dedigim gibi. Bilinc hakkindaki bilgimiz 10.000 yil onceki donemden daha az:biggrin1:. Cogu sey mumkun. Bu konular cok genis.

Benim buraya ekliyecegim terim realite tunel'i olur. Herkesin bir realite tuneli var ve herkes objektif realiteye kendi realite tunelinden bakiyor. Relite tunellerine modifikasyon yapmak mumkun. Bir sure Platonik evrende peri olabilirsiniz mesela.

Ben birey olarak insanlasma mucadelesini ve devrimini tercih ederim.

Realite sadece objektif mi?

Objektif realiteyi ortaya koyan nedir/kimdir?

Dialectics
17-09-2014, 08:34
Deniyor ki Gaia, aslında bir çeşit kozmik bilinç. Birilerinin ortaya attığı Noosphere diye bir teori var. Dünyanın da bir bilincinin olduğundan ve bu bilinç ile üzerinde akıllı yaşamın ortaya çıkmasını sağlayacak koşullara el verdiğinden bahsediliyor.

Aslında bu "kozmik bilinç" olayının farklı çıkarımları var. Mesela bir yerde, aslında "Tanrı" dediğimiz kavrama/varlığa şekil verenin insanlığın kozmik bilinci olduğu söyleniyor. Ancak kâinattaki her şey gibi Tanrı'nın diyalektik süreçle evrimleştiğinden bahsediliyor ve Tanrı'nın şeytan olmadan melek olamayacağını; kitabi dinleri gönderen Tanrı'nın aslında diyalektiğin anti-tez kısmından (Şeytan) türediğini, ancak biz insanlık mantıklı ve etik davranır isek bu anti-tezden bir sentez çıkarabileceğimizi, daha iyi bir Tanrı ve dolayısıyla dünyaya sebep olabileceğimizi filan anlatıyorlar.

Mesela Youtube'da gökyüzünden gelen garip sesler ile ilgili çok video dolaşıyor. Hatta İstanbul'da bile kaydedileni var.

İlginç bir kaynak, bu sesler ile ilgili olarak "Kendisini negatif polariteye dönüştüren Gaiaénın sesleri" diye bilgi vermişti.

http://www.youtube.com/watch?v=-1IIUcNI0cw

ereninthenature
17-09-2014, 22:57
Ya cok zor biliyor musun bu isleri ayrintili bir sekilde anlatmak. Jung filan okursan dinin ne oldugunu hakkinda cok sey ogrenirsin diyim. Plato eger tanrilar yoksa insanlar kendileri icin yaratacaklar demis. Ben bir gercege dikkat cekmek istiyorum sadece. Monoteizmle diger dinler birbirine cok benzemiyor.

Insan uzaylinin dibi, buna dikkat ceksek neden bu kadar kulturel halisulasyonun dondugunu anlardik belki. Biyosfer halusinojen dolu fln. Belki iste. Psychedelic bakis acisi pasifist bir bakis acisi. Izliyoruz sadece bir halt yaptigimiz yok :D.

ereninthenature
17-09-2014, 23:33
Ben birey olarak insanlasma mucadelesini ve devrimini tercih ederim.
Tercih meselesidir. Ben insanin bu kadar mukemmel bir hizmet varken herseyi kendisinin yapabilecegine inanmanin birazcik egoistce oldugunu dusunuyorum. Egonun ilaci var resmen. Bu konu tartisilma ve bilinmeli. Benim derdim sadece bu bilgi bilinsindir. Morfinsiz modern tip ne halde olurdu? Orta cag dogmasi yuzyillarca tibba engel oldu uyusturucularin kullanilmasini yasaklayarak. Modern tibbi modern yapan morfindir. Bu gunun dogmasi geri kalan butun dogmalarin yaptigi dogmatik bir hata yapiyor. Bu hatanin tez zamanda asilmasi insanliga morfinden 100 kat daha buyuk katkida bulunabilir.

http://www.ramdass.org/ram-dass-gives-maharaji-the-yogi-medicine/

Realite sadece objektif mi?
%99 subjektif desek yeridir. Herkesin subjektif bir realite tuneli var. Konsensus realite sadece bir ilizyon.

Objektif realiteyi ortaya koyan nedir/kimdir?
Kisinin kendisidir birincil olarak. Ikinci olarak bu kisi alet yapabilir. Bu subjektif sinir sisteminin yaptigi aletin verdigi verileri objektif sayamayiz. Algilarimizdan kacan cok sey var.

evrensel-insan
17-09-2014, 23:48
Tercih meselesidir. Ben insanin bu kadar mukemmel bir hizmet varken herseyi kendisinin yapabilecegine inanmanin birazcik egoistce oldugunu dusunuyorum. Egonun ilaci var resmen. Bu konu tartisilma ve bilinmeli. Benim derdim sadece bu bilgi bilinsindir. Morfinsiz modern tip ne halde olurdu? Orta cag dogmasi yuzyillarca tibba engel oldu uyusturucularin kullanilmasini yasaklayarak. Modern tibbi modern yapan morfindir. Bu gunun dogmasi geri kalan butun dogmalarin yaptigi dogmatik bir hata yapiyor. Bu hatanin tez zamanda asilmasi insanliga morfinden 100 kat daha buyuk katkida bulunabilir.

Aksine benim dedigim, tamamen egonun sahteciliginden kurtulup, kendini bulmaktir. Ayrica bu bir inanc degil; farkindalik ve bilinc meselesidir. Tabi buna bagli olarak irade istem ve caba.

http://www.ramdass.org/ram-dass-gives-maharaji-the-yogi-medicine/


%99 subjektif desek yeridir. Herkesin subjektif bir realite tuneli var. Konsensus realite sadece bir ilizyon.


Kisinin kendisidir birincil olarak. Ikinci olarak bu kisi alet yapabilir. Bu subjektif sinir sisteminin yaptigi aletin verdigi verileri objektif sayamayiz. Algilarimizdan kacan cok sey var.

Konu salt monism deguildir zaten. Cunku obje subje ve kavram bilgi ve dile getirim olarak yasam ve iliski olarak ic icedir.

Material obje farkindaligi ve bilinci, gozlemci subjedir. Bu subje de beyin objesinin bir fonksiyonudur.

ereninthenature
18-09-2014, 00:13
Aksine benim dedigim, tamamen egonun sahteciliginden kurtulup, kendini bulmaktir. Ayrica bu bir inanc degil; farkindalik ve bilinc meselesidir. Tabi buna bagli olarak irade istem ve caba.Haklisiniz. Ben sadece bir seye daha dikkat cekiyorum. Bu tecrubeyi bir kere yasarsaniz anlamaniz daha rahat olurdu bu konuyu. Farkli bilinc seviyeleri kanitlariyla var.

Konu salt monism deguildir zaten. Cunku obje subje ve kavram bilgi ve dile getirim olarak yasam ve iliski olarak ic icedir."yasam ve iliski olarak ic icedir." ile demek istiyorsunuz?

Material obje farkindaligi ve bilinci, gozlemci subjedir. Bu subje de beyin objesinin bir fonksiyonudur. Gozlemci subjedir ve bir realite tunelinden bakiyor dunyaya. Bu subje butun sinir sisteminin fonksiyonudur sadece beyin degil.

ereninthenature
18-09-2014, 00:34
Asil soru bu zen koan'inda ki sorudur:

Who is the great magician who makes the grass green?

Cimenleri yesil yapan yuce buyucu kimdir?

evrensel-insan
18-09-2014, 00:37
Haklisiniz. Ben sadece bir seye daha dikkat cekiyorum. Bu tecrubeyi bir kere yasarsaniz anlamaniz daha rahat olurdu bu konuyu. Farkli bilinc seviyeleri kanitlariyla var.

"yasam ve iliski olarak ic icedir." ile demek istiyorsunuz?

Yani insanoglu varliginin bolunmez butunlugu.

Gozlemci subjedir ve bir realite tunelinden bakiyor dunyaya. Bu subje butun sinir sisteminin fonksiyonudur sadece beyin degil.[/QUOTE]

Ben beyni genelde alinan her turlu sinirsel uyariyi kavramsalbilgiye donusturen olarak, ornek verdim.

Yoiksa, tabi ki tum insanoglunun fiziki ve zihinsel yapisinin, kavramsal bilgisidir.

evrensel-insan
18-09-2014, 00:38
Asil soru bu zen koan'inda ki sorudur:

Who is the great magician who makes the grass green?

Cimenleri yesil yapan yuce buyucu kimdir?

Cimenlerin yesilligi onun dogalligidir. Yapan bir ozne yoktur.

ereninthenature
18-09-2014, 00:43
Cimenlerin yesilligi onun dogalligidir. Yapan bir ozne yoktur.
Bence yesili biz yapiyoruz.

evrensel-insan
18-09-2014, 23:16
Bence yesili biz yapiyoruz.

Evet bizler dogaya mudahele edebilen tur olarak, yesilligine katki sagliyoruz.

Dialectics
20-09-2014, 00:28
We are not nothing . We are not something. We are not a being. We are the becoming.
God did not create the universe. Universe will create the god..

"The True God is seeking those amongst us who are capable of becoming gods too. He wants allies, companions, equals. The last people of interest to the True God are those who would never look him in the eye, those who embrace slavery because some bearded "holy" man went up a mountain and came down waving a "holy" text that told them that God was a monster of egotism who wanted nothing but countless hordes to worship him"

ereninthenature
23-09-2014, 01:07
We are not nothing . We are not something. We are not a being. We are the becoming.
God did not create the universe. Universe will create the god..

"The True God is seeking those amongst us who are capable of becoming gods too. He wants allies, companions, equals. The last people of interest to the True God are those who would never look him in the eye, those who embrace slavery because some bearded "holy" man went up a mountain and came down waving a "holy" text that told them that God was a monster of egotism who wanted nothing but countless hordes to worship him"
Hoca bu neyin kafasi oluyor Bonzai dimi? :party:

ereninthenature
29-10-2014, 01:35
Teror modern ismiyle teror'dur, eski adiyla savas'tir. Insanlik tarihinin baslamasindan bu yana da mevcuttur.

Ornek;
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/8/8e/ArtofWar.jpg

Savas, (her anlamda) insanin dogasinda mevcutken,(kuskusuz savas, bugun, daha ilkel donemlere oranla organize olmus durumdadir) bunu senin engellemeye/ degistirmeye/izaha calisman bosa bir cabadir. Misal aldigin viruse iliskin dahi, anatomin, immun sistemi devreye sokup savas baslatir.

Baris masallari anlatmakla olmuyor deyip boyle seyler soyluyorsun ya.

Bak benim bilim dusmanligim yok. Sadece materyalistlere bilim sadece tekrarlanan olaylarin bilgisine erisebilir, tekrarlanmayan bir dunya olay var. Bunun analizini subjektif diyip kenara atamayiz.

En onemli konu Samanizm'dir. DININ KOKENI yani. Din denen olay bir cesit halusilasyon ve bu bilinebilir bir seydir. Cikicaksiniz birazcik dogmanizdan disari DININ KOKENINI bilmek istiyorsaniz. Bu idealist/bilim dusmani vs bir iki kelime atilip kenara atilcak bir bilgi degil. DININ KOKENI diyorum ak daha ne diyim ya. Turan Dursun bahsetmedi bundan ben gelip anlatiyorum size ve gordugum muamele tam bir dogmatik muameledir. Uymuyosa dogmama s*kimde degil tavri hic degismiyecek.

Ne yapti baris masallari anlatan tayfa John Lennon vs. Vietnam savasini durdurdular, sadece sanatla hem de.

Dunyanin super gucunun bir tane savasi durduruldu bunuda psychedelic tayfa yapmistir.

Gerisinin yapabilecegi tek sey savas cikarip; en buyuk market olan silah marketine tam destek vermektir. Daha cok silah uretilsin, satilsin, kullanilsin. Ne guzel biz ticareti sevmiyoruz hadi en buyugune tam destek verelim. Cok garip bir dunyada yasiyoruz cidden. :noidea:

errata
29-10-2014, 03:39
Ne yapti baris masallari anlatan tayfa John Lennon vs. Vietnam savasini durdurdular, sadece sanatla hem de.


Vietnam savaşı, Birleşik Devletler'in Vietcong'u ipe çekemeyeceğini anlamasıyla bitti. Çok merak ettiysen My Lai, Seymour Hersh, Glenn Andreotta diye arattır öğren bir şeyler.

Ota boka supernatural destekler arıyorsun da, önce ortada serili literatürü değerlendirmeyi bir öğrenseniz keşke.

Haa ama doğru, siz okursanız o kafaları kim yaşayacak...

ereninthenature
29-10-2014, 03:56
Vietnam savaşı, Birleşik Devletler'in Vietcong'u ipe çekemeyeceğini anlamasıyla bitti. Çok merak ettiysen My Lai, Seymour Hersh, Glenn Andreotta diye arattır öğren bir şeyler.

Ota boka supernatural destekler arıyorsun da, önce ortada serili literatürü değerlendirmeyi bir öğrenseniz keşke.

Haa ama doğru, siz okursanız o kafaları kim yaşayacak...

Icerden yapilan eylemler durmadan devam etti. Hic kasmadan yillarca napalm'i bosaltirlardi kafalarina icerden buyuk tepki gelmese.

60'larda donen olay hakkinda hic bir bilginiz yok. Ulkede savasa goturucek asker bulamadilar, herkes muzik festivallerindeydi.

Nixon'i bu cok kizdirdi iste.

Surdan bakabilirsin: http://en.wikipedia.org/wiki/Opposition_to_United_States_involvement_in_the_Vie tnam_War

Ota boka supernatural destekler arıyorsun da.Neye supernatural destek ariyorum soylesene. Ortaya veri, gozlem, bilimsel makale birakiyorum. Supernatural ile paranormal arasinda fark vardir. Normal olmayan, hic normal tecrubeler var. Yok mu diyorsun normal olmayan tecrube hala?

Insanlarin paranormal tecrubeler yasadigina dair makaleleri daha oncede belirttigim gibi Nature, Scientific American gibi bilim yayinlarindan takip edebilisiniz. Kimin umrunda dimi bilimsel veriler fln?

Tam gaz devam savas ekonomisine destek vermeye. Bol bol silahlar uretip, bombalar patlatip, insanlar oldurup devam edin baris yolunuza.

ereninthenature
29-10-2014, 06:12
Burda herkese ayri ayri cevap vermek zor. Ama dedigim gibi Rupert'in elinde bilimsel veri var. Sadece paradigmaya ters. O yuzden envai cesit laf salatasi donuyor etrafta.

Ajandayi gerceklik belirleyecek. Gercekse bir sey gercektir.

Benim savundugum tek sey. Zihinsel bir boyutun oldugudur. Bu boyuttaki varliklar pek materyal degil, syntaktik, linguistik varliklardir. Erisim ise dedigim gibi mumkundur. Halusilasyonlar diger hersey kadar gercektir. Bunun ustenden cok psikolog gecti en unlulerinden biri Timothy Leary PH.D'dir. Harvard'li doneminin en buyuk ve etkili psikologlarindan. Psychdeliclerin mukemmel etkileri uzerine yaptigi korkusuz deneyleri devleti cok kizdirdi. Kendi zamaninda arkasinda yuzlerce psikolog vardi kendisi hapse atildiktan sonra hepsi dut yemis bul bule donduler.

Burda, Turkiye'de ne dondugunun onemi yok ama Ingilterede psikoloji dergilerinde sadece bir sayi ayriliyor su an psychedelic'lerin potansiyel medikal faydalari uzerine.

http://www.scientificamerican.com/article/turn-on-tune-in-get-better-psychedelic-drugs-hold-medical-promise/

Special issue: A brave new world for psychology?


http://www.thepsychologist.org.uk/archive/archive_home.cfm?volumeID=27&editionID=303

Iceriden sadece bir alinti:

Psychedelics, used responsibly and with proper caution, would be for psychiatry what the microscope is for biology or the telescope is for astronomy. These tools make it possible to study important processes that under normal circumstances are not available for direct observation.
Stanislav Grof (1975)

Multi Disciplinary Assocaiation of Psychedelic Studies makale uzerine makale yayinliyorlar. MDMA'la savas gazilerinin PTSD'lerini cok basarili bir sekilde tedavi etmeleri Amerikan ordusunun dikkatini cekiyor. Her gun 25 amerikan askeri intihar ediyor. MAPS bunu tedavi edebiliriz diyip tabuyu yavas yavas kiriyor Amerikan politakasinda ve ordusunda. Akillica hareketler bunlar, cok hemde.

http://www.maps.org/

Turkiye'de ne dondugunun onemi yok. Burda sacma sapan bir tiyatro oynanip duruyor iste. Akil sagligini korumak istiyorsan Turk politaksindan uzak durmalisin zaten. Bunu anlamak lazim.

Amerikada esrar lobisi zaten en cok iyi calisiyor ve tam legalizasyon cok yakin.

Dedigim gibi burda atilan trip cok onemli degil. Amerkanalra destek vermek en mantiklisi. Zaten esrar sirketleri para kazanmaya bir baslasin acilmak isteyecekelr tum dunyaya. Bir ulkede legal oldumu herkes evinde yetistirir.

Paranormal, buyu bunlar dikkat cekmek, hatta tassak gecmek yaptigim seyler. Haberiniz olsun diyorum sadece Amerika'da oluyor asil olay. Orda oldumu devrim tum dunyaya yayilacak. Burda sizin yada benim ne yaptigimizin, ne dusundugunuzun onemi yok.

Felâsife
29-10-2014, 13:18
En onemli konu Samanizm'dir. DININ KOKENI yani. Din denen olay bir cesit halusilasyon ve bu bilinebilir bir seydir. Cikicaksiniz birazcik dogmanizdan disari DININ KOKENINI bilmek istiyorsaniz. Bu idealist/bilim dusmani vs bir iki kelime atilip kenara atilcak bir bilgi degil. DININ KOKENI diyorum ak daha ne diyim ya. Turan Dursun bahsetmedi bundan ben gelip anlatiyorum size ve gordugum muamele tam bir dogmatik muameledir. Uymuyosa dogmama s*kimde degil tavri hic degismiyecek.

Buna kesinlikle bende katılıyorum, ne olduda insanlık KADİM bir Şamanilik sisteminden, Tanrılar sistemine geçtiler.
İlk başlarda Tanrının adı sanı yoktu, RUHLAR vardı.
Bu gün hâlâ bu sistemi devam ettirenlerde var.

Bu benim nazarımda RUH ve NEFS in bir savaşımıydı, Tanrı kavramıda zaten NEFS 'in bir ürünüydü.
Hasılı NEFS galip geldi, gerçi bir kaç bin yıllık bir galibiyet çokta önemli değil.
Birde bunun üstüne insanın UNUTKANLIĞI eklenince, köklerini unuttu gitti insan.

ereninthenature
29-10-2014, 14:41
Buna kesinlikle bende katılıyorum, ne olduda insanlık KADİM bir Şamanilik sisteminden, Tanrılar sistemine geçtiler.
İlk başlarda Tanrının adı sanı yoktu, RUHLAR vardı.
Bu gün hâlâ bu sistemi devam ettirenlerde var.

Bu benim nazarımda RUH ve NEFS in bir savaşımıydı, Tanrı kavramıda zaten NEFS 'in bir ürünüydü.
Hasılı NEFS galip geldi, gerçi bir kaç bin yıllık bir galibiyet çokta önemli değil.
Birde bunun üstüne insanın UNUTKANLIĞI eklenince, köklerini unuttu gitti insan.

Ikna oldun mu gercekten Samanizmin butun dinlerin kokeni olduguna? Bu benim fikirlerimden biriydi ateist oldugumdan beridir dusunurum nasil olduda bu din kurumu basimiza sarildi diye. Kokenini muzik festivalinde buldum resmen :D.

Insan hayvanlikla, cok daha yuce (isimlendirilemeyecek) bir sey arasinda kalmis bir garip, ruhani, duygusal, ruyalari ve hayalleri olan bir canlidir.

Bu nefs(ego) ile kendilik(ruh) arasindaki savasi anlatan kizilderili hikayesi geldi aklima.


Yaşlı Kızılderili reisi ve torunu kulübelerinin önünde oturmuşlar, az ötede birbirleriyle boğuşup duran iki kurt köpeğini izliyorlardı.
Köpeklerden biri beyaz, öteki siyahtı ve oniki yaşındaki çocuk kendisini bildiğinden bu yana o köpekler dedesinin kulübesi önünde boğuşup duruyorlardı. Dedesinin sürekli gözününde tuttuğu, yanından ayırmadığı iki kurt köpeğiydi bunlar. Çocuk kulübeyi korumak için bir köpeğin yeterli olduğunu düşünüyor, dedesinin neden ikinci köpeğe gereksinim duyduğunu ve renklerinin neden illa da siyah ve beyaz olduğunu anlamak istiyordu artık.
Torununun bu yöndeki sorusunu, yaşlı reis bilgece bir gülümsemeyle yanıtladı:
"Onlar benim için iki simgedir yavrum." dedi; "Biri iyiliğin, öteki kötülüğün simgesidir. Aynen bu köpekler gibi, iyilik ve kötülük de içimizde sürekli bir savaş içindedir. Onları seyrettikçe ben hep bunu düşünürüm. Onun için sürekli yanımda tutarım onları."
Çocuk sözün burasına bir nokta koydu;
"Onların arasında bir savaş varsa, kazananı, kaybedeni de olmalı" dedi; yeniden sordu: "Dede, sence hangisi kazanıyor bu savaşı?"
Reis, şu yanıtı verdi:
"Ben, hangisini daha çok beslersem, savaşı o kazanır."
Simdi felasife neden benimle ayni fikirdesin? Neden boyle dusunuyorsun? Ve samanizmin bitisinin diger dini mitlerin baslayasinin nasil oldugunu dusunuyorsun? Anlatabilir misin?

Felâsife
29-10-2014, 16:17
Ikna oldun mu gercekten Samanizmin butun dinlerin kokeni olduguna?
Bunda İkna olmayacak bir şey yok, bildiğim bir şeyse DOĞRU dememede bir engel yok, kaldı ki bu sav sadece sanada ait değil değil mi?

Tasavvuf dediğimiz şey (ben onun içinden geliyorum) Keşf-i Akıl denilen şeydir, yani keşf = deneyimdir.
Şamanilikte de "Şaman inanmaz, deneyimler" vardır.
Diğer taraftan tasavvufun bir noktadan sonra islamla veya başka bir dinle ilgisi olmadığına dair bir dünya yazıda yazılmıştır.
Hasılı tasavvuf halkın anladığı anlamda bir yol, bir meşrepte değildir, kökleri Şamaniliğe kadar inen, "RUH ve NEFS" üzerine KATI bir öğretidir.
Aslında Şamanilikte NEFS kavramı çok gelişen bir şey değilken, bunu kontrol edememişken, Tanrı kavramında NEFS iyice gelişti ve RUHa baskın geldi vs.

Anlayacağın Tanrı kavramı ortaya çıktığında tasavvufta kendini buna kamufle edip, dinle birlikte ilerledi.
Gerçi her zaman için çok az taraftarı, buna göre yaşayanı olsada ve sevenide olmuştur her zaman.

Tasavvufta ilk Adem diye bir şey yok mesela.
Ademden önce nice Ademler de vardı der...
Dinin içinde ki bir kurum bunu nasıl diyebilir değil mi?
Çünkü o dinin içinde değildi ama yanındaydı yaşaması için bu gerekliydi.

Özetle şimdi ikna olmam benim zaten geçmişte ikna olmamla alakalıdır. :D


Bu benim fikirlerimden biriydi ateist oldugumdan beridir dusunurum nasil olduda bu din kurumu basimiza sarildi diye. Kokenini muzik festivalinde buldum resmen :D
Güzel.

Bu nefs(ego) ile kendilik(ruh) arasindaki savasi anlatan kizilderili hikayesi geldi aklima.
Hikaye güzelmiş, teşekkürler.

"Ben, hangisini daha çok beslersem, savaşı o kazanır."
İllaki. :thumb:


Simdi felasife neden benimle ayni fikirdesin? Neden boyle dusunuyorsun? Ve samanizmin bitisinin diger dini mitlerin baslayasinin nasil oldugunu dusunuyorsun? Anlatabilir misin?
Ben bu konuda forumda ara ara çok yazıda yazdım, hatta şiirde yazdım "Bir zamanlar ruhlar vardı" diye, aslında birde "Ruhsal faraziye" diye fantastik bir yazıda düşünüyorum ama öteleyip duruyorum şimdilik.

Tabii bu zor bir konu, neticede ilk insan deyince bugünün insanı o günün insanını kendi gibi düşünüyor ve onları adam yerine koymuyor.
Şiirde dediğim gibi;
"Hayal kurmak yeniydi, deneyimse kadim bilinendi."

İnsanoğlu hayal kurmanın büyüsüne kapılıp, döşek hayallerine dalıp, deneyim denen şeyide çöpe atınca, Yeniliğin peşinden koşar oldu, neticede meraklıydı da, bu merakıda başına bela oldu diyebilirim.

Öyleki geçmişini tamamen unuttu, kim bilir ileride belki hatırlar.

postalmarx
29-10-2014, 19:00
Gerizekalılıktan ibaret bir muhabbet. Bu keş gelmiş neyin davasını görüyor burada biz de vakit verip okuyoruz? Bu forumu bu zırvalıklardan kurtarmak lazım. Ciddi bilimsel bir forum olmalı burası. Hakikat uğruna canını vermiş modern bir Giordano Bruno bir hakikat şehidinin adını taşıyan bu forum bu şekilde şaklaban yerine dönmemeli. Lütfen herkes tepki verebilir mi? Kaliteyi biraz yükseltebilir miyiz? Unutmayın ki forumda kalite düşürüldükçe kaliteli adamlar da kaçıyor, veya izleyenler arasında kaliteli katılım yapabilecekler de ciddiye almayıp katılım göstermiyor. Zamanla burası da bazı ismini vermek istemediğim forumlar gibi entelektüel bir çöle dönüşmesin. Artık buralarda entelektüel bir rejim uygulamak lazım. Lütfen önerimi ciddiye alın arkadaşlar. Bu şaklabanlık yeter. Bu forumu bu mantarcılardan, quacılardan, ufoculardan, tengricilerden, şamanlardan kurtaralım. BİLİM'i ve ciddiyeti hakim kılalım.

spartacus
29-10-2014, 19:01
Tam gaz devam savas ekonomisine destek vermeye. Bol bol silahlar uretip, bombalar patlatip, insanlar oldurup devam edin baris yolunuza.

Sevgili ereninthenature sende afyonla(dinden çıkanın afyonlandığı mecralar, ruhlar alemi vs) gezip uyumaya...

Nasılsa tamda gözlerimizi kör edecek, burnumuzun önünde olup bitene kaygısız kalacak kadar, hatta nedenleri vs hiçe sayan o tekbenciliğin eriştiği, suda yüzen saman çöpü ve sözüm o dur ki, dinler kadar en az bu kör inançlar, üfürükten teyyarelerde sisteme koltuk değneği olmaya devam edecek.

Bomba demişken ben dünyanın neresinde olursa olsun o bombaların kabahatini en derinde yine toplumsal cehaleti görürüm, kapıldığınız her afyonik uydurma da sizde bu kabahate ortaksınız, çünkü insanları kendi iç acziyetleri, hisleri ile bir fanusun içine yerleştirip, öte alemlere gark etmeye çalışıyorsunuz, sebep gözünün önünde olup biten her şeye sırtını dönmek, bildiğimiz üç maymun durumuna ermek ve bunun sonu da ne yazık ki deve kuşu misalidir, kafasını kuma gömmek biçimiyle. O kafalar kumdan çıkmadıkça kimseye o bombaları üretip vs deme hakkınız olmayacak, zira o bombalar tamda sizin de dahil olduğunuz farklı versiyonlarda ve bir kaç değişik kimyasal ile oluşturulan afyonlanma kısaca size rağmen ve sizlerinde katkıalrıyla üretilmeye devam edecek.

Çünkü siz insanı, tüm sosyal aktivite ve örgüyü yok sayıp, hiçe sayarak, sosyal bir canlı olduğunu da yok sayarak, salt tekbene hitap edip, bir fanusa hapseden envai çeşit kurgu ve senaryolarla kendi içine hapsetmeyi tercih ediyorsunuz ya da şu biçimde;
Kapanlar ve kapılanlar, ya kapan tarafıdır bu işin ucu ya da kapılan, bana göre siz kapılansınız ve umarım bir gün gözünüzü içinizde yaratılan hayal alemlerine değil de ve kendinize olan yabancılaşmayı da aşarak şu etrafınzıda olup biten dünyaya çevirirsiniz...

Kuyunun dibindeki kurbağa gibidir bazı şeyler, bütün gökyüzü kuyu ağzı kadar, ve öyle yaşar giderler, kendi iç dünyalarında, kapılmış biçimde, gözünün önündeki her şeye sırtını dönmüş, acziyetlerini neredeyse tabulaştırmış biçimde, belki bir avuntu, belki bir sığıntı ile.

Oysa dışarıdaki dünya egemen olanların hınca hınç savaştığı, çıkarlar ve paylaşımalr uğruna bir dolu savaş, entrika çevirdiği, toplumalrı 7 den 70 e afyonlayarak(din, kaba idealizm, tekbencilik, bireycilik, tüm diğer aidiyetler( ırk, millet, cinsiyet, futbol ve takım vb.) eliyle kendisine yabancılaşmış insanlardan oluşan toplumlara sahibiz, ne yazık ki bu böyle. Ayranı yoktur içmeye ama onun için tek bir yaşam sevinci vardır o da, esiri olduğu din üzerinden kurtarıcı, tapılası dereceye erişen hakimler, toplumları din eliyle afyonlayıp sürekli omuzlarına basıp, sırtlarında gezenler(ki günlerini gün ederler), istismarcılar, ve tuttukları adamlar, aynı şekilde ırk, milleti kullanarak toplumların omzuna basan, sırtına binenlerden herhangi birisi öne çıksın, çıkar sağlasın, ya da seçimlerde oy alsın ya da tuttuğu takım maç kazansın. kendisi acından ölsün -ki ne gam!, nasılsa tabusu, takımı, esiri olduğu adam yüce mertebelerdedir vs....

Bu dereceye erişmiş-eriştirilmiş toplumlar da birilerini suçlamadan önce kendinize bakın, siz bu toplumun neresindesiniz? Kimi, ne şekilde kendine yabancılaştırmaya çalışıyor ya da afyonluyor ya da ortak oluyorsunuz?

evrensel-insan
29-10-2014, 19:22
Baris masallari anlatmakla olmuyor deyip boyle seyler soyluyorsun ya.

Bak benim bilim dusmanligim yok. Sadece materyalistlere bilim sadece tekrarlanan olaylarin bilgisine erisebilir, tekrarlanmayan bir dunya olay var. Bunun analizini subjektif diyip kenara atamayiz.

En onemli konu Samanizm'dir. DININ KOKENI yani. Din denen olay bir cesit halusilasyon ve bu bilinebilir bir seydir. Cikicaksiniz birazcik dogmanizdan disari DININ KOKENINI bilmek istiyorsaniz. Bu idealist/bilim dusmani vs bir iki kelime atilip kenara atilcak bir bilgi degil. DININ KOKENI diyorum ak daha ne diyim ya. Turan Dursun bahsetmedi bundan ben gelip anlatiyorum size ve gordugum muamele tam bir dogmatik muameledir. Uymuyosa dogmama s*kimde degil tavri hic degismiyecek.

Ne yapti baris masallari anlatan tayfa John Lennon vs. Vietnam savasini durdurdular, sadece sanatla hem de.

Dunyanin super gucunun bir tane savasi durduruldu bunuda psychedelic tayfa yapmistir.

Gerisinin yapabilecegi tek sey savas cikarip; en buyuk market olan silah marketine tam destek vermektir. Daha cok silah uretilsin, satilsin, kullanilsin. Ne guzel biz ticareti sevmiyoruz hadi en buyugune tam destek verelim. Cok garip bir dunyada yasiyoruz cidden. :noidea:

Dinin kokenine inmeden once, din kavramindan ne algilandigi onemlidir.

Benim algimda din "insanoglunu bulundugu cografyada, iktidar, guc ve otorite temelinde bu gucun niteliklerinin topluma dayatilmasi ve toplumun bu nitelikler temelinde yasam ve iliski surmesinin saglanmasidir"

Iste bu dogal zihniyetin yasama bir dozen ve system olarak gecmesi ve bu gecen dozen ve sistemin getirdigi kurallar, yasalar, yonlendirmeler, kurumlar ve kuruluslar eliyle topluma dayatilmasidir, din.

Dinin kokeni insanoglunun sosyal olarak toplumsal bir sekilde bir arada yasamasi ve iliski kurmasi tarihine kadar iner.

Iste burada insanoglu soyutlamasi ile insanoglunda beliren din duzenin yasama gecirilmesi de onun somut gostergesidir.

Burada iktidar, guc ve otoritenin disinda, bu gucun niteliginin (inanclar ideolojiler izmler, etik degerler, psikolojik degerler, estetik degerler) tek nitelik olarak toplumun gonullu ya da zorunlu kabulune zorlanmasi yani nitelik diktatorlugudur.

Burada guc ve otoritenin getirdigi, siddet, korkutma, suru psikolojisi, nin yaninda her turlu dunyevi yasami toplumun elinden almak ve yasami sadece bu nitelikler temelinde topluma dayatmak ve toplumu bu nitelikler ile yasatmak ta gozlem verendir.

Iste her turlu nitelik farki da bu dini duzen ve system kurmadaki iktidar guc ve otorite olma savas ve mucadelesini getirmistir.

Buradaki nitelik farki, niteligin kendinden degil; nitelige farkli bir icerik ve anlam vermekten kaynaklanir.

Yani nitelik inancsal ya da ideolojik olarak ayni nitelikte iken; sadece inancsal ve ideolojik temelli niteligin kavramlari farklilasir.

Insanoglu bu dogal zihniyet temelinde kendi bunyesinde farklilasarak kendine guc otorite ve iktidar kurmak ve bunun icin de her turlu siddete, zora ve baskiya basvurmak zihnini tasidikca, din bukelamun gibi; insanoglu yasam ve iliskisinde bir nitelik dayatmasi hakim ve ust dayatmasi olarak devam edecektir.

Algidaki dinin, niteliginin dini, tanrisal, ideolojik, inancsal, etik politik, ekonomik, v.s. olmasi onun din icerigini degil; sadece gelenin kendi adinin degisikligidir.

Insanoglunun bu din temelli bir somut yasam ve iliskiden kurtulmasi da tamamen zihninin soyutlamasinin degisimi yani fenomenal bilinc ve farkindaligin kazanilmasi ve de niteligin tum toplumun niteligini iceren ve niteliklerin bir savas iktidar ve siddet olarak kullanimini degil; toplumun yararina kullanimi ve paylasimini algilamasi ve uygulamasi ile mumkun olacaktir.

Bu da insansal zihniyetin bilimsel ve bilissel temellerinin kazanilmasi ve kullanilip paylasilmasi ile mumkundur.

Felâsife
29-10-2014, 20:18
@sosyalmarx
Hedef göstermen hiç hoş değil, varsa bir mennuniyetsizliğin şikayet butonunu kullanırsın, yönetimde gerekeni yapar.
Konuya bu şekil balta vurman gereksiz.

Öteki türlü varsa bir bildiğin söylersin bilelim, kendin dincilere karşı argüman ararken bu sorun olmayacak, ileri zeka olacak, biz burada dinin kökenine dair bir konuşunca bu gerizeka olacak.

Ben @ereninthenature nin bu tip kimyasal, uyuşturucu söylemlerini daha öncede eleştirdim, fikrimi söyledim o onun sorunu neticede.

Türkiye'de bilim denilen şey zaten yok, ne uzay, ne nükleer, ne sağlık, ne sanayi, ne ar-ge yok böyle bir şey, bilim fakiri bir ülkeyiz.
Yüzlerce tv kanalı var, ne bilim kanalı, ne bilime dair bilim-kurgu dizileri flimleri vs.ler var, bilim yok.

Ama Amerika da bir şeyler olursa o zaman bizim aksini ispat edecek durumuzu da yok.

ereninthenature
29-10-2014, 23:10
Gerizekalılıktan ibaret bir muhabbet. Bu keş gelmiş neyin davasını görüyor burada biz de vakit verip okuyoruz? Bu forumu bu zırvalıklardan kurtarmak lazım. Ciddi bilimsel bir forum olmalı burası. Hakikat uğruna canını vermiş modern bir Giordano Bruno bir hakikat şehidinin adını taşıyan bu forum bu şekilde şaklaban yerine dönmemeli. Lütfen herkes tepki verebilir mi? Kaliteyi biraz yükseltebilir miyiz? Unutmayın ki forumda kalite düşürüldükçe kaliteli adamlar da kaçıyor, veya izleyenler arasında kaliteli katılım yapabilecekler de ciddiye almayıp katılım göstermiyor. Zamanla burası da bazı ismini vermek istemediğim forumlar gibi entelektüel bir çöle dönüşmesin. Artık buralarda entelektüel bir rejim uygulamak lazım. Lütfen önerimi ciddiye alın arkadaşlar. Bu şaklabanlık yeter. Bu forumu bu mantarcılardan, quacılardan, ufoculardan, tengricilerden, şamanlardan kurtaralım. BİLİM'i ve ciddiyeti hakim kılalım.
Anlamaman cok normal dostum bu olaylari.

Freud kokainmanlarin Tanrisiydi biliyor musun? Simdi behaviorist tayfa arkasinda kosturuyor. :D

Francis Crick DNA'yi LSD tribinde buldu.

Kary Mullis bir diger Nobel Odullu bilim adami ve PCR (http://en.wikipedia.org/wiki/Polymerase_chain_reaction)'i (Polimeraz Zincir Tepkimesi) gelistirip biomedikal arastirmaya cag atlatmistir. Bu basarisinin buyuk kismini psychedelic tecrubesine atfetmistir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kary_Mullis#Personal_views

"Back in the 1960s and early '70s I took plenty of LSD (http://en.wikipedia.org/wiki/LSD). A lot of people were doing that in Berkeley back then. And I found it to be a mind-opening experience. It was certainly much more important than any courses I ever took."

Kary LSD'yi aldigi en onemli ders olarak tanimlamistir. Berkeley'de okumus bir bilim adami bu.

LSD almasan PCR'i kesfedebilir misin sorusuna verdigi cevap: "Supheliyim, hem de cok supheliyim. Buyuk ihtimal yapamazdim." seklindedir.

Timothy Leary. PH.D, Dennis McKenna PH.D, butun MAPS bilim adamlari. Say diyorsan 500 bilim adami sayarim basarilariyla birlikte psychdelic kullanmis.

En favori kes bilim adamim ise Carl Sagan'dir.

http://marijuanamemes.com/thc/carl-sagan-cannabis-quote.jpg






Bu adamda su an dunyanin super gucunun basindaki lider. Barack Obama.

http://newsbusters.org/sites/default/files/main_photos/2013/June/Obama%20Smoking%20Pot%20601.jpeg?1370104682

Ben kimim? Turkiye'nin en buyuk oyun sirketlerinden birinde calisan Bilgisayar Muhendisiyim. Isim mantik ve matematiktir.

evrensel-insan
29-10-2014, 23:22
Anlamaman cok normal dostum bu olaylari.

Freud kokainmanlarin Tanrisiydi biliyor musun? Simdi behaviorist tayfa arkasinda kosturuyor. :D

Francis Crick DNA'yi LSD tribinde buldu.

Kary Mullis bir diger Nobel Odullu bilim adami ve PCR (http://en.wikipedia.org/wiki/Polymerase_chain_reaction)'i (Polimeraz Zincir Tepkimesi) gelistirip biomedikal arastirmaya cag atlatmistir. Bu basarisinin buyuk kismini psychedelic tecrubesine atfetmistir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kary_Mullis#Personal_views

"Back in the 1960s and early '70s I took plenty of LSD (http://en.wikipedia.org/wiki/LSD). A lot of people were doing that in Berkeley back then. And I found it to be a mind-opening experience. It was certainly much more important than any courses I ever took."

Kary LSD'yi aldigi en onemli ders olarak tanimlamistir. Berkeley'de okumus bir bilim adami bu.

LSD almasan PCR'i kesfedebilir misin sorusuna verdigi cevap: "Supheliyim, hem de cok supheliyim. Buyuk ihtimal yapamazdim." seklindedir.

Timothy Leary. PH.D, Dennis McKenna PH.D, butun MAPS bilim adamlari. Say diyorsan 500 bilim adami sayarim basarilariyla birlikte psychdelic kullanmis.

En favori kes bilim adamim ise Carl Sagan'dir.

http://marijuanamemes.com/thc/carl-sagan-cannabis-quote.jpg






Bu adamda su an dunyanin super gucunun basindaki lider. Barack Obama.

http://newsbusters.org/sites/default/files/main_photos/2013/June/Obama%20Smoking%20Pot%20601.jpeg?1370104682

Ben kimim? Turkiye'nin en buyuk oyun sirketlerinden birinde calisan Bilgisayar Muhendisiyim. Isim mantik ve matematiktir.

Sana ilginc bir sey sormak istiyorum, ayni cins uyusturucu kullanip, ISID'in kafa kesen teroristi olmak ya da bilim adami olmak farkini belirliyen nedir?

Yani nasil olurda bir uyusturucu icicisinden hem ISID canisi hem de bilim adami cikabilir?

ereninthenature
29-10-2014, 23:27
Sana ilginc bir sey sormak istiyorum, ayni cins uyusturucu kullanip, ISID'in kafa kesen teroristi olmak ya da bilim adami olmak farkini belirliyen nedir?

Yani nasil olurda bir uyusturucu icicisinden hem ISID canisi hem de bilim adami cikabilir?
Din boktan bir uyusturucudur, Marx bu konuda haklidir.

Ama kaliteli uyusturucularda var iste. :eyebrows:

Psychedelic'ler bilissel yetenegimi gelistirmistir. Kendi uzerimde ki gozlemim su bir bilgisayar muhendisi olarak aldigim maasi 1 yilda 3'e katladim. Bir trip attim 1 yil sonra 3 kati daha fazla para kazaniyordum. Benim de gozlemim budur.

evrensel-insan
29-10-2014, 23:42
Din boktan bir uyusturucudur, Marx bu konuda haklidir.

Ama kaliteli uyusturucularda var iste. :eyebrows:

Psychedelic'ler bilissel yetenegimi gelistirmistir. Kendi uzerimde ki gozlemim su bir bilgisayar muhendisi olarak aldigim maasi 1 yilda 3'e katladim. Bir trip attim 1 yil sonra 3 kati daha fazla para kazaniyordum. Benim de gozlemim budur.

Ben de sigara icicisiyim ve sigara icmemin beynimi ve zihnimi islettigi dusuncesindeyim.

O yuzden de hic birakmayi dusunmedim.

Bu belki de bir yerde psikolojik terapi olabilir.

Mesala basi agriiginda diyelim "aspirin icersem bas agrim gecer" diye dusunen bir kisinin, basagrisinin baska bir agri kesici ictiginde gecmedigini soylemesi gibi.

Buradan aslinda su sonuc cikiyor, kisi psikolojik olarak kendine bir seyin yarayacagi dusuncesini kendine verdikce; ve de onu yarayacak fenomeni ya da numenal degeri onun ile ozdeslestirdikce, bu yarari aldigini dusunmesi soz konusudur.

Yalniz burada dusunce olarak "alinan yarar aslinda bir yarar mi yoksa zararmidir?" sorusunun yaniti ise ancak tibbi bir teshisin getirdigi olgusal sonuctur.

ereninthenature
29-10-2014, 23:58
Ben de sigara icicisiyim ve sigara icmemin beynimi ve zihnimi islettigi dusuncesindeyim.

O yuzden de hic birakmayi dusunmedim.

Bu belki de bir yerde psikolojik terapi olabilir.

Mesala basi agriiginda diyelim "aspirin icersem bas agrim gecer" diye dusunen bir kisinin, basagrisinin baska bir agri kesici ictiginde gecmedigini soylemesi gibi.

Buradan aslinda su sonuc cikiyor, kisi psikolojik olarak kendine bir seyin yarayacagi dusuncesini kendine verdikce; ve de onu yarayacak fenomeni ya da numenal degeri onun ile ozdeslestirdikce, bu yarari aldigini dusunmesi soz konusudur.

Yalniz burada dusunce olarak "alinan yarar aslinda bir yarar mi yoksa zararmidir?" sorusunun yaniti ise ancak tibbi bir teshisin getirdigi olgusal sonuctur.

Sigaradan uzak durulmali bence. Benim dikkatimi dagitiyor. Daha kotu, kalitesiz, uzun ve karmasik kod yaziyorum tutun kullanirsam eger. E-sigara mukemmel bir teknoloji.

Tamamen kurtulmak istiyorsaniz mantar yiyebilirsiniz.
http://hub.jhu.edu/2014/09/11/magic-mushrooms-smoking

Mantarin insan karakteri uzerinde pozitif etki biraktigina dair arastirma surdadadir.
http://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/single_dose_of_hallucinogen_may_create_lasting_per sonality_change

Bilimden devam edelim madem, bizde Logos'ta var, sadece Eros degil :kiss:.

Favori filozoflarimdan George Carlin'de psychdelic kullanicisidir.

Umarim gencler esrar kullanir.
--- George Carlin

Diger komedyen ise Bill Maher, surda bahsediyor konudan.

http://www.youtube.com/watch?v=FqAZ_7nBHS8

Diger komedyen Bill Hicks.

http://www.youtube.com/watch?v=SD_jBxO6hMU

evrensel-insan
30-10-2014, 00:03
Sigaradan uzak durulmali bence. Benim dikkatimi dagitiyor. Daha kotu, kalitesiz, uzun ve karmasik kod yaziyorum tutun kullanirsam eger. E-sigara mukemmel bir teknoloji.

Tamamen kurtulmak istiyorsaniz mantar yiyebilirsiniz.
http://hub.jhu.edu/2014/09/11/magic-mushrooms-smoking

Mantarin insan karakteri uzerinde pozitif etki biraktigina dair arastirma surdadadir.
http://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/single_dose_of_hallucinogen_may_create_lasting_per sonality_change

Bilimden devam edelim madem, bizde Logos'ta var, sadece Eros degil :kiss:.

Sigaradan uzak duramam. :)

Onu ancak bana, doktorum ve de tibbi bir analiz sonucu cikacak bir olgunun ne oldugu uzerinde dusundurtebilir.

Henuz boyle bir durum yok.

Benim ilacim, daimi olarak bir konu ya da kavram uzerinde kendi beynimin soyutlamasini isletmek ve beynimde olani sorgulamak.

Benim beynimi ve zihnimi saglikli ve zinde tutan budur.

ereninthenature
30-10-2014, 00:10
@spartacus

Sevgili ereninthenature sende afyonla(dinden çıkanın afyonlandığı mecralar, ruhlar alemi vs) gezip uyumaya...Sence Carl Sagan uyuyormuydu? Steve Jobs? Francis Criks? George Carlin? Bill Hicks? Barack Obama? Freud? Kary Mullis?

Bu senin kafandaki monoteistik bir tabudur. Hepsi bu.

evrensel-insan
30-10-2014, 00:34
Bence buradaki en buyuk hata, bilim kisilerinin ve de kitleye mal olmus kisilerin, kendi bireysel kullanimlarini baskalarina onermeleridir.

Bu yapildiginda toplumu ve halklarini uyutmaya calisan yonetim kadrolarinin ekmegine yag surulmus olur.

Tum kitleye mal olmus kisilerin, halklara onerecegi, egitim ogretim ve bilinclenim olmalidir.

Bir bilim kisisinin ya da kitleye mal olmus kisinin kendi kullandigi uyusturucuyu tavsiye etmesi bilimsel ve etik degildir.

ereninthenature
30-10-2014, 00:38
20. yuz yilin en buyuk samanlarindan, en korkusuz psychonaut: Terence McKenna ise en'lerin en'i dir bu konuda. 20 yy'in en onemli zihnidir, en keskin zekaya sahip insandir.

I AM STONED AND I AM PROUD!
-- Terence McKenna

http://www.consciousness-evolution.org/wp-content/uploads/2013/01/e46908c9.jpg.505x650_q85.jpg


Sanattan bahsetmiyecem bile. Psychedelic sanatcilarin estetigini yerlere sermem. Psychedelic sanat homo normalisin anlayasinin cok uzaginda.

http://alexgrey.com/wp-content/uploads/2012/06/Alex_Grey-Oversoul.jpg

evrensel-insan
30-10-2014, 00:48
"En onemli zekaya sahipligini/en keskin zekaligini" kim nasil olcuyor ve de bunun olcutu nedir?

Robert Anton Wilson, philosopher and writer (1931-2007):

Pop-philospher, freethinker, science fiction writer, humorist, humanist, and perhaps the most sane person on earth. Wilson's entertaining writing makes the reader think. He doesn't always get the facts correct, perhaps by design, but this compels the reader to check his sources and to think. He represents one of the few human beings on earth who claims to own no beliefs. A former Playboy editor, he has written over twenty books including: Quantum Psychology, Cosmic Trigger, Right Where you are Sitting Now.
For more information on R. A. Wilson on the internet:

http://rawilson.com/main.shtml

http://www.tcp.com/~prime8/raw/who.html#whois

Burada bir liste var.

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=154959&postcount=423

Ben de serbest dusunurum. :)

ereninthenature
30-10-2014, 00:53
"En onemli zekaya sahipligini/en keskin zekaligini" kim nasil olcuyor ve de bunun olcutu nedir?

Robert Anton Wilson, philosopher and writer (1931-2007):

Pop-philospher, freethinker, science fiction writer, humorist, humanist, and perhaps the most sane person on earth. Wilson's entertaining writing makes the reader think. He doesn't always get the facts correct, perhaps by design, but this compels the reader to check his sources and to think. He represents one of the few human beings on earth who claims to own no beliefs. A former Playboy editor, he has written over twenty books including: Quantum Psychology, Cosmic Trigger, Right Where you are Sitting Now.
For more information on R. A. Wilson on the internet:

http://rawilson.com/main.shtml

http://www.tcp.com/~prime8/raw/who.html#whois

Burada bir liste var.

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=154959&postcount=423


Ooooooooo evrensel-insan :D :D. Robert Anton Wilson'u unutmamak lazim. Kesinlikle Terence'dan sonra gelen en buyuk psychonauttur.

Sceptic Inquary bu adama dikkat diyip mimlemistir Robert'i. Cok cok cok akilli bir insan.

Wilson describes himself as a 'guerrilla ontologist,' signifying
his intent to attack language and knowledge the way terrorists
attack their targets: to jump out from the shadows for an unpro-
voked attack, then slink back and hide behind a hearty belly
laugh.
— Robert Sheaffer, The Skeptical Inquirer

hahahahahahahaha:becky:

Prometheus Rising'i okudunuz mu? Baslik acip tartissak yeridir dimi? :D

Robert Anton Wilson favorileri filozoflarim listesinde ilk 5'de kesinlikle. Siz ne dusunuyorsunuz bu adam hakkinda?

evrensel-insan
30-10-2014, 01:04
Ooooooooo evrensel-insan :D :D. Robert Anton Wilson'u unutmamak lazim. Kesinlikle Terence'dan sonra gelen en buyuk psychonauttur.

Sceptic Inquary bu adama dikkat diyip mimlemistir Robert'i. Cok cok cok akilli bir insan.

Wilson describes himself as a 'guerrilla ontologist,' signifying
his intent to attack language and knowledge the way terrorists
attack their targets: to jump out from the shadows for an unpro-
voked attack, then slink back and hide behind a hearty belly
laugh.
— Robert Sheaffer, The Skeptical Inquirer

hahahahahahahaha:becky:

Prometheus Rising'i okudunuz mu? Baslik kacip tartissak yeridir dimi? :D

Robert Anton Wilson favorileri filozoflarim listesinde ilk 5'de kesinlikle. Siz ne dusunuyorsunuz bu adam hakkinda?

Bana da bir ara bunu yapmami cevrem soylemisti. :)

Yani yeni bir dil yaratmak. Bu dilin temelinin kulak ve sesin monizmine degil de, gozlemin cok boyutluluga hitap etmesi uzerine.

Ben de o zamanlar "ben zihin devrimi ile ugrasiyorum, dil isini de baska birileri yuklensin" demistim. :)

Yalniz ben gerektiginde kavram yaratabiliyor ya da olanlara kendi algimin anlam ve icerigini yukluyorum.

Tabi benim.. e gorem farkli. Yalniz dilde monizmi ve monologu bertaraf etmeden, cizimsel/sekilsel/linear ve lateral bir anlatim mukun degil.

20. yuzyilin basindan itibaren, tum bilgi temelli "saldiri" en cok dil ve yapilanisi ve isleyisi uzerine olmustur.

Bu konuda Derrida'yi da unutmamak lazim.

evrensel-insan
30-10-2014, 01:12
Serbest dusunurlugun-Free thinking ne oldugu burda;

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=479949&postcount=1042

ereninthenature
30-10-2014, 01:22
Serbest dusunurlugun-Free thinking ne oldugu burda;

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=479949&postcount=1042

Terence olabildigince Platonist olmaktan kacinmaliyiz diyor. Son 2500 yilda biraz gelisme oldu yani :D.

Nasil kacarim Platonizm'den bilmiyorum ama. Arayacam cikis yollari.

Zamanla olur be evrensel-insan. Isime odaklanmis durumdayim. Okuyorum bol bol, bakicam yazilariniza fln.

Su doneminde hayatimin Robert Anton Wilson gibiyim.

"Only thing I tought until my thirties was Where Can I Get Laid?"

--- Robert Anton WilsonHehehe. Robert gibi takilalim biraz daha diyorum.

Simdilik mavi sacli kiz kovalamaktir hedefim fazlasi degil :first:.

evrensel-insan
30-10-2014, 01:26
Terence olabildigince Platonist olmaktan kacinmaliyiz diyor. Son 2500 yilda biraz gelisme oldu yani :D.

Nasil kacarim Platonizm'den bilmiyorum ama. Arayacam cikis yollari.

Zamanla olur be evrensel-insan. Isime odaklanmis durumdayim. Okuyorum bol bol, bakicam yazilariniza fln.

Su doneminde hayatimin Robert Anton Wilson gibiyim.
Hehehe. Robert gibi takilalim biraz daha diyorum.

Simdilik mavi sacli kiz kovalamaktir hedefim fazlasi degil :first:.

Bence en buyuk asama, "kimse gibi olmaya calismamak ve kendini kendi istedigin gibi oldurmaktir" iste seni sen yapacak olan da budur.

Cunku sen olacak bu sen, senin her turlu olmak istediginden de bir parca icerir. Yalniz burada onemli olan taklitci ve takipci degil; senin, sen olmandir.

Neva
05-11-2014, 03:03
Baris masallari anlatmakla olmuyor deyip boyle seyler soyluyorsun ya.

Bak benim bilim dusmanligim yok. Sadece materyalistlere bilim sadece tekrarlanan olaylarin bilgisine erisebilir, tekrarlanmayan bir dunya olay var. Bunun analizini subjektif diyip kenara atamayiz.

En onemli konu Samanizm'dir. DININ KOKENI yani. Din denen olay bir cesit halusilasyon ve bu bilinebilir bir seydir. Cikicaksiniz birazcik dogmanizdan disari DININ KOKENINI bilmek istiyorsaniz. Bu idealist/bilim dusmani vs bir iki kelime atilip kenara atilcak bir bilgi degil. DININ KOKENI diyorum ak daha ne diyim ya. Turan Dursun bahsetmedi bundan ben gelip anlatiyorum size ve gordugum muamele tam bir dogmatik muameledir. Uymuyosa dogmama s*kimde degil tavri hic degismiyecek.

Ne yapti baris masallari anlatan tayfa John Lennon vs. Vietnam savasini durdurdular, sadece sanatla hem de.

Dunyanin super gucunun bir tane savasi durduruldu bunuda psychedelic tayfa yapmistir.

Gerisinin yapabilecegi tek sey savas cikarip; en buyuk market olan silah marketine tam destek vermektir. Daha cok silah uretilsin, satilsin, kullanilsin. Ne guzel biz ticareti sevmiyoruz hadi en buyugune tam destek verelim. Cok garip bir dunyada yasiyoruz cidden. :noidea:

Bilime dusmanligin var demedim.

Bak ne guzel soyluyorsun bilim tekrarlanan olaylarin bilgisine erisebilir diye, iste bahsettigin, Psychedelic devrim(!) de, zaten tekrarlanan olaylarin yeniden ortaya isitilip getirilmesinden ote degildir. O kadar uzaga gitmene de gerek yok ustelik, tasavvuf denen bir bahis var, ona takil bari. Seni anlamamiz cok daha kolaylasir.

Samanizm'le konunun direk ilgisi yok ki, samanizm de sonucta tipki diger dinler gibi, insana ozgu, sonradan sistemli hale gelmis dini inanctan otesi degildir. Sen Terence'i vs. bir kisi kultu haline getirdiysen sayet, kokeni samanizm olarak algilaman normaldir.

Ustelik salt Samanizm dinin kokeni de degildir, ozgun haliyle mevcut seri dinler samanizm'den koken alir. Sadece bununla da kalmaz, paganizm, animizm vs.den de beslenir. Tarihteki mevcut toplumlarin geleneklerinin, motiflerinin organize din haline getirilmesidir, din dedigimiz sey.

Dogmatik muamele gormen cok normal, zira anlattigin bahisler dogmatik. Lennon'un ve beraberindekilerin savasi durdurmasi vs. Hic arastirdin mi acaba, "savasma sevis" motto'sunun olmazsa olmaz gerekliligi olan, misal yasamin icinde kadin figuru o gunden bu yana ne duruma geldi?

Kisaca bu hareket ile birlikte, kicinda 2000 yillik hristiyan tipasi bulunan halk, hristiyan doktrinine iliskin,bireylere bicilen deger babinda, hareketle birlikte bu tipayi cikarip atmaya calisti, ancak tipa cikarken de, kontrolden cikan halay misali, hayli hasar verdi. Yani pasa pasa, yine dolayli yollardan super guclere hizmet edildi.

Bu yuzden anlattigin bahisler de, kendince karsi savas ilan ettiler.
Doneme iliskin, baby boom donemlerinin devami yasandi. Ancak savasi onlar durdurmadilar ne yazik ki..

Nixon'u kizdiran bu karsi bariscil savas degildi, Nixon'u kizdiran Vietnam'da, karsi savasan guclerdi ve adeta Hitler'in bir yerlerde saplanip kalmasi gibi, Amerikanin da Vietnam'da saplanip kalmasiydi, devaminda yakin tarihte Afganistan da vs. diger dunyanin bolgelerinde saplanip kalmasi gibi .

Kisaca degisen birsey olmadi anlayacagin, daha once de dedigim gibi, savas, insanin dogasinda potansiyel olarak varoldugunu bir kez daha kanitladi. Ister karsi savas olsun, ister savas isteyen tarafta olsun farketmez.

Silah marketi de ayni sekilde, bildik silah merketinin yasi, tarihsel silah marketinin yasi yaninda dunku cocuk kalir.

Kisaca hem uyusturucu marketine destek verelim,ucalim, takilalim, hem de asagidaki sekilde;
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=35685

haydi gencler sovelim muhabbetiyle gitmiyor mevcut politik dunya konjukturu senin anlayacagin.. Bunu oldugu gibi ortaya koyup, irdelemek de, savasi, silahlanmayi desteklemek degil, aksine gorulemeyen tarafi ortaya koymaktir. Bu yuzden baris masallari karin doyurmuyor diyoruz ya..

Uyusturuyu cektiginde zaten burnunun dibinde, binlerce adam kesseler tepki vermezsin veya verdigin tepkiyi beslediginin de ayirdinda olmazsin. Bu ister afyon gibi cekilmis din olsun, ister dogal/sentetik vs. uyusturucu olsun farketmez.

Ya da gercek bir Budist gibi takil bari, bunlar dunyevi arzulardir, hikayedir fasa fiso deyiver, ki kilifina uysun degil mi ama? Yoksa Myanmar'da birilerini dograyanlarin da esas korkusu farkli din degil, uyusturucu pazarindaki paylarini kaybetme telasiydi.

Dialectics
19-01-2015, 17:36
Hocam,

Lucy filminde senin teorilere ufaktan gönderme var. Muazzam bir uyuşturucuya maruz kalıp beyin kullanımını maksimize ediyor vatandaş.

Beyninin %100'ünü kullanabildiğinde ise bilin bakalım ne oluyor...


xKvfqDTBaLU

Felâsife
19-01-2015, 21:47
Beyninin %100'ünü kullanabildiğinde ise bilin bakalım ne oluyor...

Prof.la karşılaştığı beyin kullanımı iyiydi ama ondan sonrasında iş çığırından çıkıyor. :D

Dialectics
19-01-2015, 23:37
Prof.la karşılaştığı beyin kullanımı iyiydi ama ondan sonrasında iş çığırından çıkıyor. :D

Prof.la karşılaştığında %30 civarı kullanabiliyordu. Soru şu aslında, herkes %30unu kullanıyor olsa ne olurdu? Herhangi bir iletişim aracına ya da kütüphaneye ihtiyaç kalır mıydı?

Felâsife
20-01-2015, 00:29
Prof.la karşılaştığında %30 civarı kullanabiliyordu. Soru şu aslında, herkes %30unu kullanıyor olsa ne olurdu? Herhangi bir iletişim aracına ya da kütüphaneye ihtiyaç kalır mıydı?

Sanırım şimdi bile insanların beyin kullanımda bir sorunu yok, olanı olduğu gibi kullanıyorlar, sorun hırs ve ihtiras gibi duygularını kontrol edememelerinden kaynaklanıyor ki %30 luk bir kullanımda da bu duygular artarsa, o zaman sıkıntı çok çok daha büyük olur.

Ama filmde bir şey çok hoşuma gitmişti, kadın bir süre sonra HİSSİZLEŞMİŞTİ ki bu enteresan olmuştu.
Hissizleşen bir insanada kütüphane, iletişim gibi şeyler boş gelir, ihtiyaç olayı ortadan kalkar.
Bu hissizlik konusunda tasavvufta "gassilin önündeki meyyit gibi ol" derler ki, neticede bir meyyit/ölüde hissizdir.

Kişisel fikrimse zaten bu kadar iletişimler, yazmalar, çizmeler gereksizdir ki bunlar insanı kendinden uzaklaştıran şeylerdir.
İnsan evvela kendini bulmalıdır ve kendiyle dost olmalıdır.

pianola
27-02-2015, 16:37
http://www.newyorker.com/magazine/2015/02/09/trip-treatment