Orijinalini görmek için tıklayınız : Ìslam gnostiklikten dogmus olabilir mi?
zeitgeist belgeseli disinda yaziyorum bunu. zeitgeist izleyip galeyana gelen biri degilim. orda iddia edilenler zaten taaaa 16-17.yy da iddia edilmisti.
ben tevrat ve incil in uydurulmus, antik kitaplar oldugunu dusunmuyorum. ozellikle sistematik bir sekilde sembolizmle yazilmis kitaplar.en onemlisi ise diger mitolojilerdeki tanrilari tarihsellestirip hikayelestirmeleri. musa nin hikayesi,isa nin hikayesi, meryem ve daha onlarca hikaye bircok tanrinin hikayesine benziyor.
gnostisizm, antik mısır ezoterizmini, antik yunan ezoterizmini (platon, pisagor), ibrani geleneklerini, zerdüştçülüğü, bazı doğu geleneklerini ve dinlerini, hıristiyanlığı eklektik bir tutumla sentezleyen, birçok tarikâtın benimsediği mistik felsefeye verilen genel addır.
gnostiszm in tanimini da ekledim.
aynisi islam ve hz muhammed icin de olmus olabilir mi diye dusunuyorum.hz muhammed in hikayesi de hz musa dan esintiler tasiyor ve sembolizmle dolu. mesela hz muhammed in ilk vahyini aldigi 40 yasi sembolik bir sayi,hz musa da 40 yasinda almisti ilk vahyini. mesela kirk sayisi uzerine kuran da vurgu var, hadislerde de vurgu var.
Ne dusunuyorsunuz bu konuda?
Sayin obi wan;
Birkac gun once kutuphanede maya ve inka mitleriyle ilgili okuma yaparken sanki tevrat ı gozumun onunde gordum,bu mitlerde batan bir adadan cikan insanlari birisi denizi yararak kurtariyordu hem de asasiyla.Aynisi Hz Musa nin hikayesinde de var.Sanirim bu batan ada tufanla ilgiliydi,Sumer mitolojisinde de tanrilar insanlarin kotulugune pisman olup tufan yapiyorlardi.Acaba bu ada sodom gibi kotuluk sembolu olabilir miydi,Hz Musa nin inanirlarini cikardigi yer olan Misir da bu batan ada gibiydi,bir motifti.Bu sefer firavunun askerleri suda boguluyordu.Daha sonra Ms 6 yy da dogmus Muhammed peygamber kotulugun,cahiliyenin icinden inanirlarini cikariyordu.
Her yerde ayni hikayeler ve ayni semboller var.Buna Islam da dahil.Nasil olmusdu da aralarinda binlerce kilometrelik okyanus bulunan Maya ve Mezopotamya medeniyetlerinde ayni hikayeler ve ayni semboller bulunuyor?
Ayrica kitabi bulursam ayri bir konu halinde ekleyecegim bu foruma bu konuyu,ezoterizm ile ilgili ne dusunuyorsunuz?
cenkvarol
16-11-2014, 20:44
kuran'da geçen "kuran" kelimesi dahil "kitap" kelimesi dahil bu kelimelerin hepsinden kasıt Musa'ya Tur'daki "ağaçtan" seslenen Allah'ın (tanrıçanın) indirdiği kitaptır.
kuran'da geçen "kuran" kelimesi dahil "kitap" kelimesi dahil bu kelimelerin hepsinden kasıt Musa'ya Tur'daki "ağaçtan" seslenen Allah'ın (tanrıçanın) indirdiği kitaptır.
Cenkvarol.
Her ne kadar sizin konularinizdaki kelime analizlerini abartili bulsam da gercekten degindiginiz konularin yabana atilmayacak gibi oldugu kesin.
Ozellikle su myrrha adonis Meryem Hz Isa konusu ve Mur agaci.
Sanki birileri kasitli olarak bunlari islemis gibi kutsal kitaplarda.Gnostikler,ezoteristler artik her me ise,ama ben bu kitaplara artik farkli gozle bakmaya basladim diyebilirim.
Sizi biriyle tanistirmak istiyorum,
Kendisi 15 yasinda Musluman olmus birisi ve Hz Muhammed in hic varolmadigini dusunuyor.
Yani Hz Isa nin basina gelen Hz Muhammed in basina da gelmisti.Onunla ilgili anlatanlar,hayatindaki motifler,semboller de kurguydu.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Sven_Kalisch
O Mekke den Medine ye göçün Misir dan cikis motifi oldugunu soyluyor,Hira ve Sina Dagi,40 yas konusu da buna dahil.Yani Hz Muhammed sadece bir kurguydu.
Ben de acaba bu islami literaturde buna dair ne bulabilecegimizi dusunuyorum.
evrensel-insan
16-11-2014, 21:10
gno·sis (nss)
n.
Intuitive apprehension of spiritual truths, an esoteric form of knowledge sought by the Gnostics.
gercegin ne oldugunun ruhsal dogrulanmasinin sezgisel anlayisi , bilginin, belirli bir grup tarafından anlaşılan veya onlara hitap eden seklinin gnostikler tarafindan aranmasi ve ogrenilmeye calisilmasi/istenmesi/pesinden kosulmasi.
Gnostik te "bu tanima meyilli olan/bu tanim ile ilgili olan/bu tanima sahip olan" demektir.
Bu acidan her bir din ya da fizik otesi ogreti gibi, Islam da gnostik niteliktedir. Mesela en belirgin sekilde digger iki ibrahimi dinden esinlenmistir.
Gnos·ti·cism (nst-szm)
n.
The doctrines of certain pre-Christian pagan, Jewish, and early Christian sects that valued the revealed knowledge of God and of the origin.
Hristiyanlik oncesi, pagan, yahudi, ve erken hristiyanligin tanrinin ya da onun kokeninin aciklanmis bilgisine mezheplerin deger vermesinin belirli doktrinleridir.
Felâsife
17-11-2014, 03:43
Her yerde ayni hikayeler ve ayni semboller var.Buna Islam da dahil.Nasil olmusdu da aralarinda binlerce kilometrelik okyanus bulunan Maya ve Mezopotamya medeniyetlerinde ayni hikayeler ve ayni semboller bulunuyor?
Ne kadar ilginç değil mi? aralarında dünyalar var ve farkları olsa bile küçük küçük farklar sayılır, sanki aynı şeylerden bahsediyorlar.
Çoğuda vahiy odaklılar, vahiy alıyorlar veya bir işaret ve işe koyuluyorlar.
Şamanlıkta tuhaf değil mi?
Dinlerden çok önceleri varlar, yeryüzünün her yerinde mantar gibide çıkmışlar.
Bunlar küçük küçük kabileler ki öyle büyük büyük göçler yapacaklarını da sanmıyorum, sabitler sonuçta, belki küçük göçler yapıyorlardır.
Ama ruhlar olayı ve Şamanlık neredeyse hepsinde de var.
Şamanlığın temelinde de bir çeşit sara vâri hastalık varmış mesela.
Adeta bir furya misali dönem dönem garip rüzgarlar esmiş koca dünyada.
Başkaları bu duruma ne der bilemem ama benim bu konuda fikirlerim var tabikide şuradaki (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=36099) Ruhsal kurgu dediğim yazı dizisinde bunuda ele aldım, ileriki bölümlerde sırayla gelecektir.
Dialectics
17-11-2014, 10:13
Bir ihtimal de bu kitapların hepsinin aynı eller tarafından oluşturulduğu ihtimali. Şu anki dünya nüfusunun yarısı bu kitaplara inanıyor. Nasıl oluyor da binlerce yıl önce yazılmış bu kitaplar halâ bu kadar çok insanı peşinden sürükleyebiliyor?
Dinler de belki "böl ve yönet" politikalarının bir uygulamasıdır. Herkesin aynı dine inandığı bir dünya nasıl olurdu? Tarih boyunca din adına pek çok savaşlar yapılmış, din için devletler yıkılmış yeni devletler kurulmuş, tarih şekillenmiş. İnsanları birbirleri ile savaştırmak için daha iyi bir yöntem olabilir miydi? Yüzbinlerce insanı nasıl içlerindeki en temel yaşama güdüsüne rağmen ölüme gönderebilirsiniz? Tabi ki öldükten sonra onlara cennet diye bir yer vaad ederek.
Eğer durum böyle ise soru şu olmalı o zaman: Bu dinleri kim neden ortaya çıkarmıştır?
Simdi ben Hicret motifinin Misir dan cikis ile ayni oldugunu soylemistim.Hz Musa ve Hz Muhammed in 40 yasinda ikisinin de bir dagda vahiy aldigini yazmistim.Belki daha detayli benzerlikler vardir,bilemem.Sizden bekliyorum bulursaniz..
Bir benzerlik daha var ki o da Veda Hutbesi arkadaslar.Inanilmaz ama evet oyle.
http://www.oztorah.com/wp-content/uploads/2007/07/Moses_Pleading_with_Israel-e1342003771668.jpg
Hz Muhammed in de Hz Musa nin da Veda Hutbesi var.
Ortalik karisiyor..Eminim daha cok sey var.
Ne kadar ilginç değil mi? aralarında dünyalar var ve farkları olsa bile küçük küçük farklar sayılır, sanki aynı şeylerden bahsediyorlar.
Çoğuda vahiy odaklılar, vahiy alıyorlar veya bir işaret ve işe koyuluyorlar.
Şamanlıkta tuhaf değil mi?
Dinlerden çok önceleri varlar, yeryüzünün her yerinde mantar gibide çıkmışlar.
Evet gayet ilgi cekici, ozellikle samanizm, animizm ve sembolizm ana koken olarak mevcut dinlerin temelinde yer ediyor.Tarihsel acidan baktigimizda ruh diye birsey yok zaten ilk etapta, ne zamanki mezarlarin uzerine kirmizi kok boya ile isaret koyuyor o donem insani, ondan sonra kan/ ruh yasami temsil etmeye basliyor. Ondan sonraki donemde, ruh kimlik degistirip, nefs'e donusuyor.
Bir kisim farkli dinlerde de durum ayni, onlar da genelde cilecilik, dunyanin arzularin merkezi oldugu, arzularin yok edilmesi gerektigi vb. daha cok insani pasifize edici kavramlari isleyip savunuyorlar. Mesela bir Afrika tarafinin ogretileri var gercekten ilginc, antik Kemet 'in kokenini olusturuyor kismen. Ama eski Amerika inanclarinda da goruluyor. Kokopelli hep favorimdir mesela :)
http://www.library.pima.gov/locations/main/images/kokopelli.jpg
Ancak temel olarak degismeyen ve tum zamanlarda gorulen Taoizm, motto bakimindan.
Gnostizm daha cok Isa ogretilerini alip kiliseyi tanimayan gruplarin katledilmesi ile olusmus bir akim. Ruh'a butun anlami atfediyor.
Tabi diger bir yonden bakarsak Okult mesela , neredeyse bugunku fizik, kimyanin vb. temelini olusturuyor ilkel doneme iliskin. Bence o donem dini baskilardan, cezalardan, olumlerden vb. kacinmak icin kenar susu olarak tanri/ ruh vs. kavramlarini ilave etmek zorunda kalmalari da muhtemeldir. Yani bu ruh vs. ciktigimiz zaman adamlar ciddi isler de yapmislar kendi donemlerine iliskin, o cagdaki imkanlarla.
Simdi ben Hicret motifinin Misir dan cikis ile ayni oldugunu soylemistim.Hz Musa ve Hz Muhammed in 40 yasinda ikisinin de bir dagda vahiy aldigini yazmistim.Belki daha detayli benzerlikler vardir,bilemem.Sizden bekliyorum bulursaniz..
Bir benzerlik daha var ki o da Veda Hutbesi arkadaslar.Inanilmaz ama evet oyle.
http://www.oztorah.com/wp-content/uploads/2007/07/Moses_Pleading_with_Israel-e1342003771668.jpg
Hz Muhammed in de Hz Musa nin da Veda Hutbesi var.
Ortalik karisiyor..Eminim daha cok sey var.
Hutbe'nin pek inanilmaz tarafi yok bence, megafon vs. olmadigi donemlerde sorunu boyle cozmus olmalari normal. Hava/gokyuzu dinlerinde bu sekilde olurken, toprak/yer dinlerinde yerde oturmak suretiyle yapiliyor ayni islem.
Felâsife
17-11-2014, 15:20
Evet gayet ilgi cekici, ozellikle samanizm, animizm ve sembolizm ana koken olarak mevcut dinlerin temelinde yer ediyor.Tarihsel acidan baktigimizda ruh diye birsey yok zaten ilk etapta, ne zamanki mezarlarin uzerine kirmizi kok boya ile isaret koyuyor o donem insani, ondan sonra kan/ ruh yasami temsil etmeye basliyor. Ondan sonraki donemde, ruh kimlik degistirip, nefs'e donusuyor.
Aynen.
Bu ruh ile nefs arasında ki bir savaş gibi, ataların "Atlar tepişir olan çimlere olur" sözünde ki gibi, burada da ruh ve nefs tepişip olanın da insanlara olması gibidir.
Aslında bu nefs kavramı da ruh çerçevesinde ele alınmalıdır, Nefs, ruhun negatif yönüdür.
Yani önceleri RUH deneyimlenmişken, sonralarıda NEFS deneyimlenmişte diyebiliriz.
Tabii hikaye devam ettiği için, deneyimde devam ediyor bir yandan.
Bir kisim farkli dinlerde de durum ayni, onlar da genelde cilecilik, dunyanin arzularin merkezi oldugu, arzularin yok edilmesi gerektigi vb. daha cok insani pasifize edici kavramlari isleyip savunuyorlar.
Ama bunuda bir yandan da başaramıyorlar, başaramadılar, arzuları yok etmek mümkün de olmamış hiç bir zaman, çünkü dinlerin egoyu yücelten bir yanı var.
Yani Dinler Nefs odaklılar.
Ancak temel olarak degismeyen ve tum zamanlarda gorulen Taoizm, motto bakimindan.
Evet Taoizm gördüğüm kadarıyla Nefs odaklı olmamış, daha çok ruh odaklı, ama o da Şamanik kökenlerden beslenmiş, onun etkilerinden dolayı böyle görünüyorda olabilir, sonuçta insanlar bir şeyleri sulandırmak konusunda maharetliler, onuda Nefsi tarafa çekmişlerdir.
Ben Taoizim konusunda ilk şurada ki (http://www.ozemre.com/dosya/E-Tercümeler) çalışmaları okumuştum, ilk kez orada Tasavvuf ve Taoizim aynı şeyleri bahsettiğini Toshihiko Izutsu (http://tr.wikipedia.org/wiki/Toshihiko_Izutsu) ifade ediyordu.
Adam 30'un üzerinde dil bilen, dil ve semantik uzmanıymış, Arabi gibi anlaşılması çok zor birini anlamak kolay değil, dolayısıyla karşılaştırmalarıda rahatlıkla yapabilen biriymiş ki bu iki kültürün aralarında bu kadar mesafe ve bu kadar zaman olmasına rağmen, neredeyse aynı öğretiyi savunmasını anlatıyordu, bende az biraz anlayabilmiştim.
O yüzden Taoizm temel olmasına şaşırmamda, doğrudur katılırım.
Gnostizm daha cok Isa ogretilerini alip kiliseyi tanimayan gruplarin katledilmesi ile olusmus bir akim. Ruh'a butun anlami atfediyor.
Olayı tek bir ruha indirgemesler iyi olacak ama tek ruh kavramı olunca diğerlerinden "farklı" bir yanıda kalmıyor maalesef.
Tek Tanrı, büyük Tanrı kavramı da farkı hiç bırakmıyor zaten.
Ama tabi detaylarını bilemiyorum, benimkisi çok uzaktan bir görüş, belkide öyle bile değillerdir.
Tabi diger bir yonden bakarsak Okult mesela , neredeyse bugunku fizik, kimyanin vb. temelini olusturuyor ilkel doneme iliskin. Bence o donem dini baskilardan, cezalardan, olumlerden vb. kacinmak icin kenar susu olarak tanri/ ruh vs. kavramlarini ilave etmek zorunda kalmalari da muhtemeldir. Yani bu ruh vs. ciktigimiz zaman adamlar ciddi isler de yapmislar kendi donemlerine iliskin, o cagdaki imkanlarla.
Kesinlikle, din açısından bakanlar bu yüzden onlarda ki o yaşam mücadelesini es geçiyorlar, oysa adamlar neler yapmışlar neler.
Hayat sadece din değil ki herşeyde din arasak.
Din kişisel bir tercihtir sonuçta...
Ayrica birşey daha ilgimi çekti.Hz Muhammed in vahiy aldiği dağin ismi ile Hz Musa nin vahyini aldiği dagin ismi arazi da benzerlik var gibi,fantezi mi yapiyorum bilmiyorum :D
HoReb
HiRa
Bu kelimelerle ilgili arastirma yapabilecek bir arkadaş var mi?
postalmarx
26-11-2014, 23:10
İslam Gnostiklikten doğmuş demek yanlış olur ama şöyle denebilir: İslam gnostiklikten etkilenmiştir. Ama tabii ki bu gayet doğal çünkü İslam bölgedeki hakim bütün fikirlerden etkilenmiştir.
Gnostiklik daha çok Mısır'da gelişmiş olup Hrisityanlık Roma devletini ele geçirmmesini müteakip yok edilmeye çalışılmıştır. Çünkü ortodox Hristiyanlıktan farklıdır. Rafızi olarak addedilirdi. Hrisityanlık 4. yüzyıldan itibaren rafızi akımlara baskı uygulayabilecek hale gelmiştir. Gnostikliğin temel yazıtları ise ağırlıklı olarak 2. ve 3. yüzyıllarda yazılmıştır. Bunlar yüzyıllardır ortada yoktu. Fakat 1940larda falan Mısır'da Nag Hammadi bölgesinde bir mağarada gömülü olarak eski Gnostik yazıları keşfedilmiştir.
Kuran'la Gnostik yazıları arasında bazı parallelikler bulmak mümkündür. En temelde tabi İsa ile ilgili hikayelerde bunları buluyoruz.
Mesela İsa'nın çocukken topraktan kuş yapıpı onlara can verdiği ile ilgili hikaye bir gnostik incili olan Tomas'ın Çocukluk İncilinde (http://turandursun.com/forumlar/www.gnosis.org/library/inftoma.htm) bulunur. Bu hikaye kanonik (yani Yeni Ahit'te bulunan) incillerde bulunmaz. Peki nasıl olup da Kuran'a ulaşmıştır? Demek ki Gnostiklik 7. yüzyılda her ne kadar baskı ile yokolmuşsa da hikayelerindeki unsurlar hala ortalıkta, ve belli ki özellikle kilise otoritesinin elinin yetişmediği Mekke gibi uzak yerlerde hala dolaşımdaydı.
Muhammed'in cariyelerinden birinin adı Mariya Kıpti'dir. Bu kız Mısır kökenli bir Hrisityandı. Belki de gnostik hikayeler onun kanalıyla Muhammed'e ulaşmıştır.
Topraktan kuş yapma hikayesinin dışında İsa ile ilgili iki hikaye daha kanonik incillerde bulunmamasına rağmen Kuran'da bulunur. Bunlar da gnostik kökenli hikayelerdi.
En önemlisi belki de Hristiyanlıklta İslam arasındaki en temel ihtilaflardan biri olan İsa'nın çarmıhta ölüp ölmediği konusudur. İki tane gnostik incilinde İsa'nın aslında çarmıhta ölmediği, fakat onun yerine bir başkasının öldüğü, İsa'nın da uzaktan bakıp güldüğü söylenir. Bu hikayelerden birinde çarmıhta ölen kanonik incillerde İsa'nın çarmıhını idam yerine kadar taşımasoı için angaryacı edilmiş olan Sireneli Simon'dur. Bir diğerinde ise ölenin Yahuda İskariyor olduğu ima edilir. Bu gnostik inciller şunlardır:
http://www.gnosis.org/naghamm/2seth.html
Bu linkteki incilden bir alıntı:
Yes, they saw me; they punished me. It was another, their father, who drank the gall and the vinegar; it was not I. They struck me with the reed; it was another, Simon, who bore the cross on his shoulder.
Bir diğer incilden "Petrus'un Vahyi" (http://www.gnosis.org/naghamm/apopet.html) kitabından bir alıntı:
The Savior said to me, "He whom you saw on the tree, glad and laughing, this is the living Jesus. But this one into whose hands and feet they drive the nails is his fleshly part, which is the substitute being put to shame, the one who came into being in his likeness. But look at him and me."
Görüldüğü gibi aynı Kuran'da dediği gibi "onlara öyle gösterildi" manasında gelebilecek birşey.
Gnostik incillerde bulunan, Kanonik incillerde bulunmayan ve gene Kuran'da bulunan üçüncü bir İsa hikayesi de tabii ki İsa'nın kundakta konuşması hikayesidir. Bu hikaye de sanırım yukarda linkini verdiğim Tomas'ın Çocukluk İncilinde bulunur.
Bu şekilde Kuran'da gnostik kökenli hikayeler olabilir. Ama Muhammed büyük ihtimalle bu hikayelerin kökenini bilmiyordu. Kuran'da Talmud'dan da hikayeler bulunur. Ama Muhammed Talmud okumuyordu. Bu hikayelerin Kuran'a girmelerinin tek sebebi ortalıkta dolaşan hikayeler olmalarıdır.